counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Міф чи реальність. Як вибудувати образ героя в сучасному світі

12:12, 05.02.2018

Міф чи реальність. Як вибудувати образ героя в сучасному світі

Ми часто говоримо про роль політичного лідера, його образ, вчинки. По суті, ми говоримо про створення образу героя в суспільній свідомості. У наш час існує якась криза ідей: політичні проекти і партії часто йдуть банальним, дорогим і безглуздим шляхом. Шляхом масової і не якісної політичної реклами або, будемо відверті, підкупу виборців. Давайте ж розглянемо, а яким повинен бути герой - герой для Українського товариства, чия історія найбільш наближена до нього.

Загалом концепція мономіфу відповідає нам на запитання, який же шлях відображає для героя його долю. Такого героя ми можемо зустріти як у персонажах казки, так і в релігійних писаннях.

Для початку наш герой повинен вийти зі стану статус-кво. Наприклад, бути спочатку простим бізнесменом з регіону України (Юлія Тимошенко) або ж бути студентом КНУ (Петро Порошенко). Для зручності розглянемо цих відомих політичних діячів України та розберемо, як вибудовувалася їхня біографія: наскільки вона вписується в шаблон. Безумовно, досить і персон світового масштабу, чиї життя самі давно трансформувалися в міф (Ганді, Мати Тереза, Нельсон Мандела тощо).

Наступний етап - герой повинен почути поклик пригод або виклик. Наприклад, для Тимошенко - це можливість перейти у великий бізнес у галузі торгівлі нафтопродуктами або для Порошенка призов до армії.

Далі наш герой повинен знайти ментора або підтримку - наприклад, підтримка від чоловіка для Тимошенко при старті бізнесу або підтримка наставника при службі в Казахстані для Порошенка.

Далі герой повинен вирушити назустріч пригодам і пройти точку неповернення (так звану - ініціацію). Для Тимошенко, наприклад, це може бути перехід у великий бізнес (ЄЕСУ), який вимагає специфічності для управління мільярдними оборотами. Для Порошенко - характерний для чоловіка шлях до армії. 

Наступний етап - випробування. Такими випробуваннями можна назвати, наприклад, кримінальні справи проти Тимошенко і її чоловіка або ж хвороба Порошенка на цукровий діабет: проходження служби з важкою недугою. 

У процесі випробувань герой зустрічається зі своїми страхами поодинці або з командою. Для Тимошенко - це подолання тиску на її бізнес і сім'ю. Для Порошенка - складність соціальної адаптації в молодості або пошук своєї справи під тиском суворого батька. Входячи в кризові моменти, кожен герой отримує в нагороду якісь умовні скарби. Наприклад, Тимошенко незабаром вибирають народним депутатом, а Порошенко починає успішний бізнес торгівлі какао-бобами.

Герой повинен повернутися у звичний для нього світ - знайти соратників і рухатися далі, починаючи нове успішне життя з новим досвідом. У разі наших героїв: Тимошенко активно будує політичну кар'єру і стає успішним публічним політиком. Для Порошенка - це будівництво бізнес-імперії «Рошен» і її стійке зростання. І ось статус-кво встановлений. Але це далеко не завжди кінець історії - відбувається перехід до другого циклу шляху героя на новому етапі життя. Звичайно, ключовими подіями другого циклу для Тимошенко стане ув'язнення та звільнення з в'язниці, а для Порошенка - посада Президента. Але ці цикли ще не дописані...

Подібний шаблон чудово підходить для багатьох відомих діячів. Наприклад, ми можемо розглянути життєвий шлях Нельсона Мандели, який ідеально вписується в подібний шаблон.

1. Статус-кво. Життя в селі Мфезо з матір'ю (попри те, що його мати була третьою дружиною батька Мандели для традиції того часу це - типова ситуація).

2. Поклик пригод. Можливість навчатися в школі, залучення до західних знань і традицій одночасно зі смертю батька

3. Підтримка. Після смерті батька саме регент Джонгінтаба став не тільки його опікуном, але і духовним наставником. Він дає Нельсону освіту, як і своєму синові, але незабаром, не бажаючи одружується, юнаки залишають звичне середовище.

4. Відправлення. Мандела ухвалює рішення бути політичним активістом. Стає членом АНК і створює Молодіжну лігу, ледь закінчивши освіту.

5. Випробування. Але звичайно в процесі діяльності АНК на певному етапі йде в підпілля, оскільки  її позиції щодо захисту чорношкірого населення стають занадто радикальними.

6. Наближення. Мандела розуміє, що він скоро буде арештований і що його справу не завершено, бачачи сотні поранених і мертвих. 

7. Криза. Безумовно, для Мандели це ув'язнення на острові Робен, переведення в інші в'язниці, обмеження в спілкуванні, а також фізичні складності важкої роботи і умов життя.

8. Скарб. Мандела знаходить підтримку і довіру від людей по всьому світу, навіть перебуваючи у в'язниці. АНК продовжує боротьбу і в 1990 році він виходить на волю; відбувається легалізація всіх рухів проти апартеїду.

9. Результат. Нельсон стає президентом.

10. Повернення. Він повертається до звичного життя, радіє простим речам і визнанню.

11. Нове життя. Мандела намагається реалізувати реформи в ПАР, зокрема в сфері медицини та освіти, програму реконструкції і розвитку тощо.

12. Висновок або розв'язка. Мандела йде з посади президента і приділяє максимально багато часу проектам боротьби зі СНІДом і освіті.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 214



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів




/-0,30249691009521-/ /-pc-/
Top