counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Тимур Чмерук

Захмарне майбутнє чи цілковита реальність?

11:15, 25.01.2018

Захмарне майбутнє чи цілковита реальність?

Альтернативна енергетика здатна стати драйвером економічного зростання для України. Минулого року саме цей вид енергетики був одним із напрямків, що найбільш стрімко розвиваються у світовій економіці. Так, 60 % від нових установлених потужностей у Європі і 50% – у США припали на частку відновлювальних джерел енергії. Інвестиції в галузь у світі становили $ 162 млрд, а кількість зайнятого населення в секторі «чистої» енергії – 3 млн. чоловік. Наша держава, незважаючи на сприятливий клімат і свій величезний потенціал, не дотягує й до 5 % заміщення енергетики, тоді як у сусідній Польщі цей показник складає 15 %. Крім того, в Україні побутує нав’язана думка про те, що ми начебто не можемо дозволити собі занадто дорогу «зелену» енергетику.

Світ «зеленіє»

У наш час увесь світ активно переходить на «зелені» види енергії, і це підтверджують цифри. 144 держави проголосили альтернативну енергетику пріоритетом своєї політики. Загалом же в ЄС близько третини всієї енергії отримують з відновлюваних джерел. Найпотужнішими виробниками «зеленої» електроенергії стали сім країн: Китай, США, Німеччина, Італія, Іспанія, Японія, Індія. На сьогодні в США вже існує 3 міста, які повністю перейшли на відновлювану енергетику (Аспен, Бурлінгтон, Вермонт). Варто наголосити на проектах й інших міст світу. Копенгаген (Данія): 100 % електроенергії й тепла з ВДЕ (відновлювальних джерел енергії) – до 2030 року та 100 % у всіх секторах – до 2050 року. Мюнхен (Німеччина): 100 % електроенергії з ВДЕ для домовласників – до 2015 року, для всіх споживачів – до 2025 року. Мальмо (Швеція): 100 % відновлюваної електроенергії – до 2020 року. Сідней (Австралія): 100 % електроенергії, тепла й холоду з ВДЕ – до 2030 року. За даними аналітиків Міжнародного енергетичного агентства, оприлюдненими в дослідженні «World Energy Outlook», до 2035 року інвестиції в альтернативну енергетику складуть близько $ 5,7 трлн. Разом із тим, фотоелектрична й вітрова енергія вже стали найдешевшим джерелом енергії в багатьох регіонах Європи. Рекордно низькі результати аукціонів на відновлювальну енергію були встановлені в Данії – € 49,9/МВт-год за офшорну вітрову енергію та € 53,8/МВт-год – за сонячну. У 98 країнах надають пільги виробникам «зеленої» енергетики, розуміючи, що її розвиток відповідає стратегічним завданням країни: енергетична незалежність, дешева енергія, робочі місця, турбота про довкілля. Передбачається, що до 2035 року загальний обсяг щорічної держпідтримки «чистої» енергії зросте до $ 205 млрд і досягне 0,17 % глобального ВВП.

Енергія, що забрала життя

Аварія на ЧАЕС мала би нас багато чому навчити, адже це одна з найдорожчих техногенних катастроф в історії. Збитки від неї лише за перше п’ятиріччя після аварії експерти оцінили в $ 100 млрд. А за роки незалежності витрати на ліквідацію її наслідків перевищили $ 25 млрд. Окрім того, це також непридатні для використання 180 тис. га орної землі та 157 тис. га лісу, що оцінюються в $ 30 млрд. Загальна ж сума, витрачена на ліквідацію наслідків і підтримку сімей постраждалих та жертв катастрофи, з урахуванням міжнародної допомоги, за останні 30 років сягнула далеко за $ 200 млрд. Україна продовжує платити за цю трагедію: щороку на різні програми з бюджету витрачається понад ₴ 2 млрд. Сама ЧАЕС коштує державі $ 600 млн на рік. Великих капіталовкладень потребує повна модернізація шести атомних реакторів, які у 2015 році відпрацювали належні 30 років. Чорнобиль – не єдиний приклад того, наскільки дорого може коштувати енергія АЕС, на яку в Україні чомусь роблять найбільші ставки. Для порівняння: аварія на Фукусімі 2011 року завдала японцям $ 150 млрд збитків.

Що гальмує розвиток альтернативної енергетики в Україні?

Саме «зелена» енергетика могла би стати драйвером для розвитку економіки України й підвищення ВВП. Але успішність багато в чому залежить від привабливого інвестиційного клімату. Зарубіжні інвестори досить прохолодно ставляться до України. Без залучення іноземних вкладників збільшити вдесятеро частку «зелених» у загальній генерації до 2020 року неможливо. Але дії влади тільки відлякують стратегічних інвесторів. Наприклад, навіть банальне землевідведення в українських реаліях перетворюється на складний квест. Оформляти землю під об’єкт альтернативної енергетики треба не менше року. Тільки щоб затвердити, виготовити й погодити з усіма відомствами проект землеустрою, може знадобитися більше від 7 місяців. За потреби змінити цільове призначення землі піде додатковий час. Ще одна проблема – отримання від чиновників дозволу на будівництво, а потім – акту введення станції в експлуатацію. Лише після того, як електростанція побудована й уведена в експлуатацію, інвестор може звернутися в Нацкомісію з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за ліцензією на виробництво електроенергії й наданням «зеленого» тарифу. У ЄС порядки встановлені з точністю до навпаки: спочатку ви отримуєте тариф, підписуєте договір – і тільки потім уводите об’єкт в експлуатацію. За такої послідовності є гарантія, що, побудувавши станцію, ви зможете запустити її в роботу. Це питання дуже важливе для іноземних інвесторів, бо послідовність дій прямо пов’язана з фінансовими ризиками. Окрім цього, корупція державних органів в Україні й те, що в нас не працює правоохоронна система, що немає сили закону, та інші подібні фактори чи не найбільше відлякують інвесторів і гальмують розвиток альтернативної енергетики.

Незалежні й безпечні

Збільшення кількості об’єктів відновлюваної енергетики необхідно Україні не тільки для виконання зобов’язань перед світовим співтовариством, а й для власної стабільності, незалежності та енергетичної безпеки. Щоб виявити себе впливовим гравцем на світовій політичній арені, необхідно йти в ногу з часом, розвивати й упроваджувати сучасні технології, зокрема в енергетичній галузі, наздоганяти розвинуті в цьому плані країни, що зробити дедалі важче. Інакше, відставши, ми надовго залишимось залежною, колоніальною країною, яку будуть використовувати й експлуатувати більш сильні гравці світового ринку. Представникам виконавчої та законодавчої влади необхідно на законодавчому рівні збалансувати функціювання «зеленої» галузі енергетики: визначити чіткий тариф на підключення до енергомереж, виробити чітку формулу кінцевого тарифоутворення, спростити процедуру виділення земельних ділянок під будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, мінімізувати орендну плату, створити притягальний інвестиційний клімат і стимули для інвестування в модернізацію мереж. Поки цього не станеться, альтернативна енергетика в Україні не розвиватиметься. Однак, за умови інвестиційної привабливості як цієї перспективної галузі, так і будівництва українських заводів із виробництва сонячних панелей, вітрогенераторів, гідротурбін й іншого обладнання для «зелених» електростанцій, значно зросте зайнятість населення, відбудуться наповнення бюджету, підвищення зарплат та економічне зростання загалом. 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 132



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
більше матеріалів




/-0,24087595939636-/ /-pc-/
Top