counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Закон про аліменти або як спрацювала жіноча адвокація 2

19:09, 14.12.2017

Закон про аліменти або як спрацювала жіноча адвокація 2

Адвокаційні кампанії - це ті кампанії, що збирають велику кількість людей навколо певної мети або цінності, й доводять їх від постановки питання до процесу його вирішення. Зараз тема захисту прав жінок актуальна у всьому світі. Найяскравішим прикладом можна назвати «Жіночій марш», що відбувся на початку 2017 р. у Вашингтоні. Тоді, після інавгурації президента Дональда Трампа, сотні тисяч людей вийшли з акцією протесту. Свідком цього феномена, я була особисто. На жаль, в Україні не так багато прикладів, коли були сформовані подібні рухи, тим більше, які б були капіталізовані, безпосередньо, у відповідне рішення уряду чи парламенту. Вище згадана акція була призвана показати, що ніхто, навіть президент, не має права дискримінувати жінок в сучасному американському суспільстві.

 

Але в світі існує багато інших прикладів адвокаційних рухів, коли піднімалась будь-яка проблематика: від проблеми охорони здоров’я до зменшення податків. В процесі актуалізації поставленого питання, головним є отримати віддачу від суспільства. Щодо проблематики саме прав людини і прав жінок зокрема – існують глобальні жіночі рухи, що мають чітко визначену проблематику, окреслену мету і методи збору ресурсу задля досягнення поставлених цілей. Такі організації як UN Women, WEDO, Global Fund for Women та цілий ряд інших, які мають великий вплив на глобальну політику і проводять адвокаційні кампанії на міжнародному рівні.

Цього разу й Україна опинилась у тренді – за ініціативою Мін'юсту, активно проходить кампанія «Я МАЮ ПРАВО!», у рамках якої відбувається, окрім інших тем – адвокація прав жінок та дітей в Україні. Проводяться акції «Зупини насильство проти жінок та дівчат» та «Чужих дітей не буває». Кампанія отримала підтримку серед жіночих громадських організацій та відомих жінок, у тому числі – політиків. І це принесло результати, адже, буквально цими днями, Верховна Рада ухвалила закон «Про посилення відповідальності неплатників аліментів». Відтепер батьки, що не сплачують аліменти протягом 6 місяців позбавляються права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості, права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон та права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати. Їм будуть призначатися 2 місяці суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу зі сплати аліментів. Буде ліквідовано будь-які сплати під час подачі заяв у цій сфері до суду.

Можна сказати, що це приклад успішної адвокаційної кампанії, яка принесе користь суспільству. З точки зору наближення нашої країни до світової практики в цьому питанні - це гарний крок. Рівень захищеності жінок і дітей у країні є важливим маркером прогресивності суспільства. Від тепер, хоча б у рішенні цієї конкретної проблеми, ми встали в одному ряду з Великобританією, Німеччиною, Австрією, Францією, Швейцарією, Сполученими Штатами та Канадою. Звичайно, за умови, що закон буде виконуватися на практиці. Перелічені країни є одними з найуспішніших у розв’язанні проблеми стягнення аліментів.

У світі є різноманітні види покарань для боржників, які відмовляються забезпечувати власних дітей. Наприклад, в Австрії, Франції та Швейцарії розірвання шлюбу можливе лише під час оформлення угоди про сплату аліментів, а в Італії без такої угоди не можна укласти новий шлюб. У США та Канаді у боржників забирають посвідчення водія, а в Британії взагалі можуть присудити домашній арешт. Злісних неплатників карають величезними штрафами (як у Швейцарії) або позбавленням волі на термін від місяця до пари років (як в Австрії). Від тепер і Україна не відставатиме в цьому напрямі.

Отож, ми побачили позитивну адвокацію – коли завдяки активним публічним діям стейкхолдерів через Раду був проведений не черговий закон, що вкотре захищає інтереси фінансово-промислових груп; а закон, що націлений на головних заказників – громадян України. Але не потрібно зупинятися на шляху – у Верховній Раді зареєстрований цілий ряд законопроектів, наприклад, щодо захисту від домашнього насильства. Тому потрібно розширювати практику адвокації в Україні та залучати якнайбільшу кількість людей у підтримці подібних суспільно важливих тем.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 142



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів




/-0,30187296867371-/ /-pc-/
Top