counter
Архів Повернутись назад 30 Жовтня 2015
30 Жовтня
Економіка В Україні буде створено спецфонд для повернення незаконно виведених з країни грошей Європейський союз поверне незаконно вивезені з України гроші за умови створення спеціального фонду. Про це під час брифінгу заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). За його словами, у ЄС є недовіра щодо того, яким чином використовуватимуться ці кошти. «Цей фонд контролюватиметься комісією, до якої входитимуть наші американські, європейські партнери та представник парламенту», - сказав він. Він зазначив, що створення подібного спецфонду буде певною гарантією для ЄС, що гроші, раніше виведені з України незаконним шляхом, не буде знову розтрачено і буде використано на боротьбу з корупцією. Він повідомив, що 25% повернутих коштів спрямовуватиметься до антикорупційного спецфонду. «Наші партнери натякають, що повернення грошей в Україну обговорюватиметься після створення подібного фонду», - наголосив він.
Економіка Реструктуризацію зовнішнього боргу планується закінчити через два тижні Очікується, що реструктуризацію зовнішнього боргу, включаючи випуск нових облігацій зовнішньої позики України для кредиторів, буде завершено вже 12 листопада. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. Як зазначається, 14 жовтня було затверджено 13 серій непогашених державних єврооблігацій, тобто майже всі, крім однієї серії - на 3 мільярди доларів. Завершення процедури заміни облігацій означає реструктуризацію зовнішнього боргу України в розмірі 15 млрд. доларів і зниження суми боргу на 20%. Це дозволить Україні уникнути виплати 8,5 млрд. доларів у наступні чотири роки. У прес-службі зауважили, що над реструктуризацією протягом семи місяців працювали співробітники Мінфіну за підтримки міжнародних партнерів України.
оформление ленты  Блог: 
Політика Леонід Ємець Необхідно змінювати, набираючи нових людей, весь суддівський корпус Основною проблемою в проведенні судової реформи є опір системи. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Леонід Ємець. «Судді, які сьогодні обіймають свої посади, а також люди, котрі перебувають з ними в дружніх відносинах, - пояснив він, - роблять усе, щоб судова реформа не відбулася». Політик вважає, що необхідно змінювати, набираючи нових людей, весь суддівський корпус. «Усі судді, які зараз працюють, так чи інакше є співучасниками злочину, - впевнений він. - Усі судді знають, що відбувається в системі, всі між собою пов'язані. І навіть якщо суддя ніколи не брав хабарів, він точно знає, що його колега неодноразово отримував неправомірну вигоду. Він має про це заявити до правоохоронних органів. Якщо не робить цього, несе кримінальну відповідальність. Але таких заяв у нас практично немає. Відповідно хтось є злочинцем, який бере хабарі, а хтось його покриває і таким чином стає співучасником». Разом з тим парламентарій акцентував, що працюючим зараз суддям не буде заборонено брати участь у конкурсі на заміщення вакантних посад. «Не допустити їх до конкурсу не можна. Якщо ми впровадимо таку процедуру, зіткнемося з абсолютним її неприйняттям європейським суспільством та Венеціанською комісією, яка чітко визначила, що ми можемо провести перепризначення суддів, але зобов'язані забезпечити всім право брати участь у конкурсі, проходячи відповідні перевірки», - зазначив Ємець. При цьому, додав народний депутат, необхідно розробити прозорий дієвий механізм відбору кандидатів на посаду судді. «Потрібно враховувати, в якому світі ми живемо, і варто очікувати, що й частина нових суддів виявляться хабарниками. Тому механізм набору кандидатів необхідно розробляти з урахуванням цього моменту, щоб він міг постійно змінюватися, вдосконалюватися», - резюмував він.
Події Семенченко: У будинок Садового гранату кинув дезертир-«айдарівець» Нардеп від «Самопомочі» Семен Семенченко розповів, хто кинув гранату у двір львівського мера Андрія Садового. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. Семенченко повідомив, що це людина на ім'я Олександр Гживинський, за офіційною інформацією - військовослужбовець в/ч 2950. Він служив в «Айдарі», але з серпня розшукується як дезертир. «Щойно отримав офіційну інформацію з Міноборони стосовно людини, яка кинула гранату в будинок сім'ї Садового. Олександр Гживинський. Списків в «Айдарі» багато, тому й спочатку виникла плутанина. Дивно, що в самому «Айдарі» такого військовослужбовця не пам'ятають. За офіційною інформацією - військовослужбовець в/ч 2950. У серпні 2015-го під час передислокації батальйону з Новомосковська до Широкого Лану самовільно залишив частину. За інформацією, наданою МО, з серпня 2015 року перебуває в розшуку. Ось такий от «протестувальник проти влади» і водночас зручний виконавець брудних провокацій напередодні виборів», - написав Семенченко у соцмережі. Нагадаємо, що в будинок, де живе мер Андрій Садовий у Львові разом з родиною у четвер, 29 жовтня, близько 22:50 кинули гранату. Всі члени родини під час інциденту були вдома. Внаслідок вибуху ніхто не постраждав, шкоди будівлі заподіяно не було. МВС класифікувало подію як теракт.
оформление ленты  Блог: 
Політика Оксана Сироїд Не можна одразу звільнити всіх суддів Україні необхідно провести таку судову реформу, яка зможе забезпечити захист прав людини, власності та допоможе в боротьбі з корупцією. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила народний депутат Оксана Сироїд. «Звільнити всіх суддів одразу не можна. Хтось має закінчити розгляд розпочатих справ. Не може бути судді, який тимчасово виконує обов'язки. Але можна сформувати механізм поступового оновлення або йти шляхом реорганізації», - сказала вона. Наразі, наголосила нардеп, ще не розроблено ані механізм самої реорганізації суддівського корпусу, ані модель проведення конкурсу. «Зараз ми лише працюємо над цим. Проте до конкурсу на знання має відбутися конкурс на порядність, до якого необхідно підключити громадськість. Немає європейських стандартів, як перевіряти законність придбання яхт та діамантів, - пояснила Оксана Сироїд. - Такого рецепта просто не існує. Ми плануємо зробити публічним суддівське досьє - оприлюднити декларації і всю інформацію на суддю. Причому зробити його відкритим, щоб люди теж мали можливість надавати інформацію про того чи іншого суддю». Разом з тим вона зазначила, що існує багато ризиків і необхідно ретельно стежити за процесом оновлення суддівського корпусу: «Він триватиме як мінімум кілька років. І ніхто не випише страховий поліс. Нам потрібно провести судову реформу, яка зможе забезпечити захист прав особи, власності, боротьбу з корупцією».
Події Ткачук: У Сватовому двоє загиблих, вісім поранених У Сватовому Луганської області, де сталася пожежа на складі боєприпасів, станом на 11:00 дві людини загинули і ще вісьмох поранено. Такі уточнені дані повідомив представник АТО в Луганській області Руслан Ткачук на своєму офіційному сайті. «Є жертви. Загинули дві людини. Поранено чотирьох військовослужбовців і чотирьох жителів м. Сватове. Їм оперативно надано медичну допомогу», - розповів Ткачук. Він зазначив, що триває гасіння пожежі на військовому складі. «Станом на 11:00 30 жовтня на території арсеналу поблизу міста Сватове, що в Луганській області, тривають заходи з гасіння пожежі. Задіяно пожежні танки ЗС України. Караули ДержНС забезпечують їх водою», - сказано в повідомленні. Зокрема, за даними, наданими Ткачуком, пошкоджено 9 п'ятиповерхівок, 6 чотириповерхових і 20 триповерхових будинків. Крім цього, через боєприпаси, що розлетілися, вночі спалахували локальні пожежі. Їх вдалося локалізувати і погасити силами бригад рятувальників та військових підрозділів.
Суспільство На Житомирщині сепаратиста посадили на два роки Жителя Коростишева Житомирської області засудили до двох років в'язниці за публічні заклики до насильницького повалення конституційного ладу і силового захоплення держвлади в Україні. Про це повідомили в прес-службі СБУ. «38-річний сепаратист неодноразово розміщував на загальнодоступних інтернет-сервісах текстові повідомлення та відеоролики, в яких закликав громадян до збройного повстання з метою повалення і захоплення чинної влади. Загалом він записав і розмістив сім звернень тривалістю від 15 до 136 хвилин російською та українською мовами», - сказано в повідомленні. Зокрема експертизою було встановлено, що повідомлення містять прямі публічні заклики до боротьби проти уряду держави, представників влади та силових структур України. Крім того, в закликах були конкретні способи їх реалізації. Злочинця затримали ще в липні 2014 року. Тоді було вилучено комп'ютерну техніку, за допомогою якої він виготовляв і розміщував на інтернет-сервісах протиправний контент, а також двоствольний обріз 16-го калібру і три десятки патронів. Сепаратиста визнали винним за ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу) КК України. Зловмисника засудили до двох років позбавлення волі.
За кордоном Росія запропонувала Україні допомогу у ліквідації пожежі в Сватовому Глава міністерства з надзвичайних ситуацій РФ Володимир Пучков запропонував керівнику Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколі Чечоткіну допомогу в ліквідації пожежі на складі боєприпасів у Сватовому. Відповідного листа було відправлено українській стороні, повідомляє ТАСС. «МНС Росії готове негайно відправити до потерпілого району сучасну авіаційну техніку, а також спеціалістів і рятувальників із необхідним обладнанням для проведення робіт з гасіння пожежі та організації наземного забезпечення застосування авіації», - йдеться в листі міністра. Нагадаємо, пожежа на складі боєприпасів біля Сватового почалася вчора ввечері. Внаслідок детонації снарядів загинули дві людини, також є поранені. Наразі триває гасіння пожежі.
Політика Олександр Єршов Интервью
Олександр Єршов: Я нічого і ні від кого не приховував і не приховую
У травні, коли в інтернеті з'явилися фотографії доньок на той час головного даішника України Олександра Єршова Анастасії і Дар'ї на фоні дорогих автомобілів, навколо цього вибухнув скандал, який коштував полковнику МВС місця. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, підписавши його рапорт про звільнення, заявив, що призначено службове розслідування, яке, за логікою, мало б пролити світло на цю вельми мутну історію. А незабаром до перевірки доходів та витрат екс-глави Департаменту ДАІ підключилася й Генеральна прокуратура, відкривши кримінальне провадження. Суспільство ще якийсь час позлостувало, обговорюючи проблему корупції в ДАІ та чекаючи розв'язки, але її не було. Здавалося б, про Єршова просто забули. Проте 27 жовтня раптом з'явилася інформація про те, що він нібито володіє перукарнями, автостоянками, кіосками та іншим нерухомим майном. Подробицями цієї справи ми вирішили поцікавитися у самого Олександра Єршова. — Олександре Олександровичу, після гучного скандалу та звинувачення вас у незаконному збагаченні Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація, що в матеріалах слідства є дані про бізнес та майно, яке має до вас безпосереднє відношення. Зокрема, автостоянки, перукарні, кіоски. А також про благодійні структури, які теж, судячи з цих повідомлень, перебували під вашим безпосереднім контролем... — Там же було написано, що я нібито обіймав посаду начальника ДАІ міста Києва. А фонди теж були київські. Доречніше було б поставити це питання керівникам фондів. Я ніколи не обіймав посаду начальника столичної ДАІ і мені незрозуміло, чому мене до них прив'язали і яке я маю відношення до автостоянок, перукарень та кіосків. Що стосується Чернігівського благодійного фонду пенсіонерів органів внутрішніх справ «Безпека руху», який теж згадується, то він існував до мого приходу і, сподіваюся, існує досі. Цей фонд був при УМВС Чернігівської області. — Ну ви ж там працювали начальником обласної ДАІ... — Так, працював, але я не розумію, яким чином за рахунок фонду можна збагатитися, якщо використання його грошей проходило подвійний контроль: управління внутрішньої безпеки області та Департаменту ДАІ України. А ті матеріальні засоби, які купувалися через фонд, в обов'язковому порядку ставилися на баланс. — Олександре Олександровичу, коментуючи ваше звільнення в телеінтерв'ю Соні Кошкіній, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що для нього ключовою причиною відставки з посади є незадекларований будинок, а не те, як і за які гроші живуть ваші доньки. То чому ж ви не внесли будинок до декларації? Навіщо приховували? — Я зробив фінансовий аудит усіх своїх доходів і витрат. На все є документи, тож нічого і ні від кого я не приховував і не приховую. Так, справді, там стоїть будинок, я ж його не накрию шапкою-невидимкою і нікуди не сховаю. Він є. Цей будинок будувався, починаючи з 2005 року, — тоді було закладено фундамент, а сама земельна ділянка, причому абсолютно законно і без будь-яких маніпуляцій з боку моєї сім'ї, була одержана ще в 2002 році і використовувалася як город. За законом я як чиновник мав подати декларацію до 31 березня 2015 року. Я не вказав його в декларації, бо на будинок на той момент не було правовстановлюючих документів. Якби я декларацію подавав наприкінці липня 2015 року, коли було внесено зміни до Закону «Про протидію корупції», а саме в п. 2 ч. 1 ст. 46, який набув чинності 16 липня, я б його обов'язково вніс. Я, як і багато моїх сусідів по мікрорайону Жуляни, де стоїть цей будинок, виявився заручником ситуації, яка склалася ще на момент будівництва. І — напевно, завдяки скандалу в ЗМІ — вулицю Виноградну нарешті було внесено до реєстру вулиць міста Києва. До цього моменту відправлялися численні листи, аби розв'язати проблему, але рішення не приймалися. — Ваші доньки згодом розповідали, звідки взяли кошти на дорогі курорти та шикарні автомобілі. Але одна історія так і залишилася без відповіді. А саме з КамАЗом і автомобілем San Yonge, зареєстрованим на громадянина Латвії... — Спробую пояснити. Є кілька типів номерних знаків: автомобільні (прямокутні), мотоциклетні (квадратні) і ті, що закріплюються за автобусами (жовтого кольору). При цьому числа і букви на різних транспортних засобах можуть збігатися. Так і вийшло із номерними знаками на автомобілі КамАЗ і мотоциклі, який належить мені і якому 12 років. Перевіряючи цю інформацію, з'ясував, що КамАЗ у 2007 році з даними номерними знаками було зареєстровано АТП «Спецтранс» міста Харкова, але я не маю до нього жодного стосунку. Тепер щодо автомобіля San Yonge. Як я дізнався з повідомлень ЗМІ, він належить громадянину Латвії. І до дочки жодного відношення не має. — Звідки тоді він узявся? Хто і як у нас може отримати доступ до бази ДАІ? — Я не знаю, звідки. Тому й хочу подати заяву до суду: нехай люди, які обливають мене та моїх близьких брудом, у суді пояснять, де взяли інформацію, яку оприлюднили, не перевіряючи. — На якій стадії зараз розслідування кримінального провадження, яке веде Генеральна прокуратура? — Я можу говорити лише про інформацію, яку озвучують журналісти, і ту, яку отримую від колишніх колег з регіональних підрозділів ДАІ. Наскільки мені відомо, опитано близько 300 осіб. Дано запити до різнихі інстанцій. Але за всі п'ять місяців зі мною так ніхто і не спілкувався. Скажу більше: після перевірки Генеральної прокуратури, а за моєю інформацією, перевіряються родичі аж до п'ятого коліна, жодна люстрація мені вже не страшна. За всі п'ять місяців зі мною так ніхто і не спілкувався. Скажу більше: після перевірки Генеральної прокуратури, а за моєю інформацією, перевіряються родичі аж до п'ятого коліна, жодна люстрація мені вже не страшна На сьогодні адвокатом підготовлено скаргу до Генеральної прокуратури. Ми хочемо отримати відповідь на запитання, чому інформація, яка не відповідає дійсності, потрапила в ЗМІ, і хто є ініціатором і автором цієї заказухи. — Перша публікація з'явилася у травні. Чому ви досі мовчали? — Коли почали лити бруд на мою родину, розповідати, де розташований мій будинок, на чому їздять мої діти, я не поспішав щось казати, оскільки з'явилася реальна загроза для моєї родини. Бо тим людям, які мені погрожували, тепер нічого не варто вирахувати моїх рідних. Річ у тім, що я з перших днів, а якщо бути точним, то з квітня 2014 року, перебував у зоні АТО. Витягав бійців, які були в полоні (яких тримали в будівлі СБУ у Слов'янську), особисто їздив на переговори з терористами, спілкувався і з Гіркіним, і з Абвером. — Коли це було? — Починалося все у квітні минулого року: я був старшим підрозділу, який поїхав туди від ДАІ. Насправді спочатку ніхто не усвідомлював, що таке АТО і чим ми там займатимемося. Гадали, що звичайне відрядження, проведення заходів з організації правопорядку. Під час супроводження вантажу з Ізюма до Краматорська в районі міста Дружківка два екіпажі спецпідрозділів потрапили в полон. Щоб їх звільнити, я й пішов на зустріч із бойовиками. — Як вони поводилися? — 17-го числа я, перебуваючи в місті Ізюм, сідаю в таксі, їду до Слов'янська. Під'їжджаю до СБУ, тут виходить два чоловіки, один у балаклаві і ще один із ним, обидва з автоматами. По спині — холодок. Заходимо під навіс, він знімає балаклаву і каже: «Стрєлков!» Так і познайомилися... До речі, Абвер сам з Вінниці, розмовляє чистою українською: «Ну що, Бандера, приїхав?» Я йому: «Я до Бандери не маю жодного стосунку — я сам народився і виріс у Тамбовській області». Він: мовляв, що за питання? Я: пацани потрапили в полон. Він: мовляв, знаю. Я: так треба звільняти. Він: добре, ми розберемося. Я: а машини? Машини ж не мої — службові. Повернеш? Він: ні. Я: як це — ні?! Це не мої машини. Він: ну, може, поверну — після 25 числа. Але не уточнив, якого місяця. Я: я зрозумів, що про зброю розмову вести сенсу немає. Він: ти правильно розумієш. А потім каже: а може, тебе заарештувати?! Кажу: питань немає — ти можеш мене заарештувати, але я прийшов не здаватися в полон, а з тобою переговорити... Словом, людей ми тоді звільнили. Був іще один випадок, який усе життя пам'ятатиму. Це коли 2 травня 2014 року (якраз була друга атака Слов'янська, ми тоді — на службовій Toyota Prado — супроводжували колону, але відстали і довелося наздоганяти БТРи, які йшли по полю в бік Слов'янська) мою машину обстріляли, — і куля застрягла одному з бронежилетів, які були розвішені в багажному відсіку (показує, вона зберігається в коробочці разом з орденом «За мужність». — Авт.). Спровокував стрілянину постріл з лісопосадки на нашому вертольоту. А нам тоді дивом пощастило, бо одна з куль влучила поряд з бензобаком, ще одна пробила колесо. Загалом, поки я відстрілювався, водій на дисках їхав... Тож у моєму житті тепер є два дні народження (гірко посміхається. — Авт.). А вже коли — після ротації — був у Києві, приходить мені смс-ка, російською мовою: «Это мое последнее предупреждение. Кто не понял важности политического момента, будет мною расстрелян». І стояв підпис: Абвер. Я набираю цей номер (мовляв, що за маячня?) — відповідає (хто б ви думали?) Абвер! Питаю, в чому справа. І тут почалася якась словесна нісенітниця упереміш з погрозами на мою адресу та адресу моєї сім'ї. Потім послання подібного штибу були ще — і я змушений був написати рапорт у Департамент внутрішньої безпеки МВС. — На сайті «Дорожнього контролю» ще влітку минулого року з'явився відеоролик, де розкривали схеми отримання грошей тодішнім начальником департаменту ДАІ Анатолієм Сіренком. Зазначали навіть суми, які платили за посади. Приміром, було сказано, що нинішній начальник ДАІ Київської області Микола Горбонос нібито заплатив 800 тисяч гривень... Але тоді це не набуло широкого розголосу, чому ж навколо вашої історії зчинилася така буча? З чим ви це пов'язуєте? — Коментувати схеми грошових потоків і оперувати конкретними сумами не можу. Оскільки я цих грошей не бачив. — Є ще одне цікаве питання, пов'язане з вами: в інтернеті багато інформації про якийсь бізнес, зав'язаний на приватних штрафмайданчиках, куратором якого називають вас... — Я чекав, що ви про це запитаєте, бо на документах, якими встановлювалася взаємодія з якоюсь фірмою «Аурік», стояв у тому числі й мій підпис. То чом би людині, яка нині грає проти мене, ще й з цього боку не потріпати моє ім'я? Але якщо сама вона безгрішна, нехай першою кине в мене камінь. Запитаєте, хто ця людина? Не знаю, але думаю, що такий режисер цих подій реально існує. Насправді 18 листопада 2009 року начальником ДАІ міста Києва — на той час ним був Анатолій Петрович Сіренко — було підписано наказ №74 «Про створення комісії Управління ДАІ». Згідно з ним у листопаді 2009 року в ДАІ було проведено конкурс серед підприємств та організацій з приводу складання договорів на збереження транспортних засобів. У роботі комісії я участі не брав і ніяк не впливав на її рішення. За підсумками проведення конкурсу юристами Управління ДАІ міста Києва було підготовано договір, котрий я підписав як посадова особа. Виключно грунтуючись на вимозі статті 265-2 Кодексу про адміністративні правопорушення та постанові Кабміну №1102 від 17.12.2008 року. До речі, до початку співпраці з фірмою «Аурік» у ДАІ існувало три штрафмайданчики. Вони були переповнені автомобілями. Машини там стояли так щільно, що в разі позаштатної ситуації туди не змогла б під'їхати пожежна машина. Тому ми неодноразово отримували офіційні листи від Управління МНС у місті з вимоги виправити це. У свою чергу міліцейський главк неодноразово надсилав листи Черновецькому, аби виділив місце для обладнання нових штрафмайданчиків. Реакції жодної. От і довелося вирішувати питання, посилаючись на постанову Кабміну. — Що плануєте робити далі? — Жити і працювати на благо України. Зараз перебуваю в зоні АТО. Сподіваюся, час розставить всі крапки над «і».
Події На Миколаївщині депутату міськради загрожує в'язниця за викрадення і тортури У Миколаївській області судитимуть депутата Снігурівської міськради за викрадення і тортури. Про це повідомляє прокуратура області. Зазначається, що в суд спрямовано обвинувальний акт відносного голови сільгосппідприємства, депутата райради шостого скликання та ще двох осіб, які звинувачуються в низці тяжких злочинів. «У ході досудового розслідування встановлено, що депутат райради разом із двома жителями м. Миколаєва організував незаконне позбавлення волі жителів с. Кобзарці Снігурівського району, їх катування і нанесення їм тілесних ушкоджень», - зазначено в повідомленні. Дії депутата кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 146, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 296 КК України (організація катувань, незаконного позбавлення волі та хуліганство із застосуванням зброї), двох інших фігурантів - ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 127, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 146, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 296 КК України (співучасть у тортурах, незаконному позбавленні волі і хуліганстві із застосуванням зброї). За вказані злочини передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.
Політика Посол США закликав Україну люструвати суддів Посол США Джеффрі Пайєтт закликав Україну звільнити корумпованих суддів. Про це він заявив під час виступу у Київській школі економіки, передає прес-служба посольства. Він зазначив, що на сьогодні судова система має близький до нуля рівень довіри серед громадян України. «Згідно з недавнім опитуванням, лише п'ять відсотків українців схвалюють роботу суддів. Для більшості суди існують для захисту не громадян, а фінансових і політичних інтересів корумпованих і впливових структур. Потрібно викорінити цю радянську спадщину, щедро задобрена впливом олігархії протягом 24 років з моменту здобуття незалежності. Щоб судова система України діяла незалежно і непідкупно», - заявив Пайєтт. Крім того, за словами посла, для цього потрібно зробити три речі: люструвати корумпованих суддів, а потім підвищити незалежність і відповідальність тих, що залишилися.
Політика Саакашвілі знову «пройшовся» по рішеннях уряду Нова постанова Кабінету Міністрів про те, що покупець нового автомобіля повинен реєструвати його у військовому комісаріаті, суперечить спробам полегшити життя громадян України. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі. За словами Саакашвілі, якщо людина придбала машину, він повинен її оформити максимум за півгодини, до того ж в одному місці, «а не бігати різними інстанціями, у кожній з яких у нього вимагатимуть хабарі». «Ми в Одесі намагаємося полегшити процедури, в той час як чиновники Кабміну вигадують нові хитрощі, які сприяють створенню нових «годівниць» за рахунок простих людей», - написав Саакашвілі. При цьому він закликав уряд скасувати це рішення. «Якщо потрібно, щоб машини стояли на обліку, це має робити сама держава, а не ганяти взад-вперед і так обтяжених податками громадян. Я про це дізнався випадково, оскільки один із моїх знайомих вже восьмий день ходить у комісаріат за цим папірцем. Підозрюю, що таких жертв необдуманих рішень ще дуже багато», - зазначив Саакашвілі.
Події У міліції розповіли про поточну ситуацію в Сватовому У Сватовому внаслідок пожежі на складі боєприпасів знищено сім приватних будинків місцевих жителів. Про це на своїй сторінці у Facebook написала начальник відділу зв'язків громадськістю Луганського обласного управління міліції Тетяна Погукай. За її словами, внаслідок пожежі і детонування боєприпасів у Сватовому є численні пошкодження будівель і приміщень адміністративних будівель. Крім того, загинули 2 людини - місцева жителька і військовослужбовець, отримали поранення і тілесні ушкодження 5 осіб - 4 військовослужбовці та 1 місцевий житель. «Нині в місті проводяться заходи з розмінування снарядів і проведення огляду місця події, встановлюються свідки події і постраждалі», - написала Погукай. Нагадаємо, пожежа на складі боєприпасів біля Сватового почалася вчора ввечері. Внаслідок детонування снарядів загинуло дві людини, також є поранені.
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Павло Рудяков Отримання безвізового режиму триватиме як мінімум до 2020 року Швидкого впровадження безвізового режиму не варто очікувати. Попри те що законодавство вже адаптоване до європейського, його й досі не імплементували, тож виникатимуть затримки зі скасуванням віз. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Інформаційно-аналітичного центру «Перспектива» Павло Рудяков. «Звіт Європейської сторони буде, найпевніше, бюрократичним, що не припускає ухвалення на його основі якихось кардинальних рішень - наприклад надання Україні безвізового режиму, - роз'яснив експерт. - Я думаю, що це наші очільники усвідомлюють. Можливо, вони навіть вже ознайомилося з певними уривками, як це іноді трапляється. Приміром, називають 2016-й - роком, коли ймовірно запровадять безвізовий режим. Але навряд чи це станеться, оскільки немає політичної волі і в керівництві ЄС в цілому, і окремих європейських країнах, зокрема Німеччині, Франції, Італії, по-моєму, навіть Великобританії (хоча там є різні посили). Ця політична воля поки що не на нашу користь. Це все, як я розумію, затягнеться як мінімум до 2020 року». Політолог упевнений, що Україна робить достатньо для впровадження безвізового режиму з ЄС. Зокрема, на його думку, у керівництва нашої країни і у МЗС сильна позиція. «Вже дуже багато зроблено. Приміром, наше законодавство до європейського адаптовано практично на 95%. Про це чимало говорили і писали. Інше питання - імплементація цього законодавства. Загалом воно у нас непогане, але поки що не діє, не втілюється в життя», - наголошує Павло Рудяков. Європа, за словами політолога, нам «ще раніше говорила про те, що «адаптація - це добре, але нині час займатися імплементацією». І ось на цій імплементації ми зламалися. Зламалися, бо ВР щось робить, вирішує певні формальні питання і ухвалює закони, але ці закони не працюють. І Європа нам, звичайно ж, вказує на це і змушує бігти по колу. Адаптацію ми виконали або майже зробили це. А ось що стосується імплементації, то це завдання не на рік і не на два. Цілком можливо, що на термін життя одного покоління людей. 20 років як мінімум має минути, щоб закони запрацювали, і щоб у Європі змінилося переконання про Україну як про країну, яка не є Європою. Ось тоді можна буде рухатися далі».
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Андрій Єрмолаєв Україна для ЄС - джерело двох загроз У найближчій перспективі між Україною й ЄС навряд чи буде запроваджено безвізовий режим. Однією з причин цього є те, що для Євросоюзу Україна несе певні загрози. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень політолог Андрій Єрмолаєв. «Очевидно, що для Європейського Союзу нині питання міграції - це питання політичної, соціальної та національної безпеки. Україна в цьому плані є джерелом одразу двох загроз. По-перше, це проблеми міграції осіб, пов'язаних із конфліктом на Донбасі, та осіб, які опинилися в стані не оприлюдненого подвійного громадянства. Грубо кажучи, це ті, хто зберіг паспорти України, але або вже перебувають на території Росії, або пов'язані російським громадянством. А це вкрай ускладнює визначення з цивільним статусом. А також несе певні ризики ЄС і конкретній країні, яка бере на себе право видавати Шенгенську візу. Друга загроза пов'язана з міграційною кризою в самому Євросоюзі. Україна є одним із коридорів, яким люди негласними каналами з Азії, Африки та Близького Сходу опиняються в ЄС. Ось ці дві причини, як мені здається, унеможливлюють безвізовий режим для України в найближчій перспективі», - пояснив Єрмолаєв. За словами експерта, ще одна проблема полягає в тому, що для європейців, на відміну від українців, питання введення безвізового режиму - це виконання всього комплексу програм, пов'язаних з підписаними документами про Асоціацію. «Україна, на жаль, не може похвалитися в цьому плані. Але це тіньова сторона. Скільки б політики не декларували ефективність європейського курсу, ЄС - це політичний проект, до того ж досить добре прорахований. І потрібно розуміти, що найближчим часом, а це мінімум років 10, Україну як можливого члена Євросоюзу розглядати не будуть взагалі. З усіма спеціальними режимами і відносинами - від економічного до цивільного - найпевніше, зволікатимуть», - резюмував Єрмолаєв.
Події До лікарень Троїцького району надійшло 54 постраждалих в Сватовому У лікарні Троїцького району Луганської області надійшло 54 людини, які постраждали внаслідок пожежі на складі боєприпасів поблизу Сватового. Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Як повідомляється, 40 з них розміщені в терапевтичному, інфекційному та дитячому відділеннях Троїцького ТМО, 14 - в Троїцькому обласному будинку-інтернаті для престарілих та інвалідів. Райдержадміністрація і райрада звернулися до керівників організацій, підприємств, установ, агроформувань району, селищних та сільських керівників з проханням оперативної допомоги постраждалим. Станом на 13:00 зібрано 15 000 грн, а також продукти харчування, одяг, взуття, засоби гігієни (мийні засоби, гігієнічні пелюшки, памперси тощо). Нагадаємо, пожежа на складі боєприпасів поблизу Сватового почався вчора ввечері. Внаслідок детонації снарядів загинуло дві людини, також є поранені.
Суспільство ГПУ направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього прокурора Миколаєва 30 жовтня 2015 року слідчі і прокурори підрозділів з розслідування кримінальних проваджень щодо працівників Генеральної прокуратури України завершили слідство в черговому провадженні та направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього прокурора прокуратури Заводського району міста Миколаєва. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. «Досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів для обвинувачення колишнього прокурорського працівника в тому, що він упродовж серпня-вересня 2015 року вимагав та отримав від місцевого жителя неправомірну вигоду в сумі 10 тис. грн за обрання запобіжного заходу, не пов'язаного з утриманням під вартою, а також за виконання надалі дій, спрямованих на призначення міри покарання, не пов'язаної з позбавленням волі», - йдеться в повідомленні. Слідство проведено оперативно в межах двомісячного терміну. Нагадаємо, що нещодавно тим самим підрозділом Генеральної прокуратури направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього прокурора прокуратури Київської області, який звинувачується в наркоторгівлі і торгівлі підробленої валютою.
Суспільство Аваков анонсував набір в Бюро протидії наркозлочинності В Україні стартував конкурсний відбір у Бюро протидії наркозлочинності. Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Конкурс на посади в БПН відкритий як для цивільних осіб, так і для досвідчених оперативних співробітників і слідчих. Онлайн-анкети приймаються на сайті МВС з 30.10.2015 по 13.11.2015», - написав Аваков. За його словами, штат БПН сформують «з нуля»: до відбору не будуть допущені до 80% співробітників УПНОН, щодо яких ведуться службові розслідування підрозділами внутрішньої безпеки МВС. Заробітної плата становитиме 9 - 12 тис. гривень і соціальний пакет поліцейського. Перші співробітники БПН запрацюють вже в кінці січня 2016 року. «Всі кандидати зобов'язані пройти тест загальних навичок, який визначить вміння логічно мислити і рівень аналітичних здібностей, перевірку стану здоров'я, фізичної підготовки, психологічне тестування та співбесіду. У порівнянні з відбором в патрульну поліцію, відбір у БПН буде «ускладнений» тестом благонадійності, розробленим ізраїльськими фахівцями, і наркологічним тестом. Також до агентів БПН висуваються більш високі вимоги з фізичної підготовки», - додав він.
Події У Волновасі начальник прикордонного загону попався на хабарі Військова прокуратура затримала на гарячому старшого офіцера Донецького прикордонного загону та начальника відділення ОБПК «Волноваха» при отриманні частини хабара в розмірі 200 тис. гривень. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. «Сьогодні вранці, за оперативною інформацією за сприяння об'єднаного штабу СБУ в АТО, військовою прокуратурою сил АТО при отриманні частини хабара в розмірі 200 тис. гривень затриманий на гарячому старший офіцер Донецького прикордонного загону та начальник відділення ОБПК «Волноваха», які організували схему отримання коштів від осіб, які здійснювали незаконне переміщення товарів на тимчасово неконтрольовану територію», - йдеться в повідомленні. Як повідомляється, прикордонники брали гроші фактично на самій лінії розмежування перед усією чергою. «Прикордонники затримані, їм оголошені підозри, йдуть невідкладні слідчі дії», - додав Матіос.
Події У Харкові затримано чиновника на хабарі в 260 тис. грн Правоохоронці в Харкові сьогодні, 30 жовтня, затримали чиновника в момент отримання ним 260 тис. гривень від громадянина за відчуження на його користь майна, що належить підприємству. Про це повідомляє прес-служба головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області. «Оперативники Управління протидії злочинності у галузі економіки ГУМВС України в Харківській області з'ясували, що при розпродажу комунальним підприємством частини майна (спецтехніки) до керівництва КП звернувся громадянин, який виявив бажання придбати вантажний кран на спеціальному шасі вартістю 15 тис. доларів США. Начальник служби транспортного забезпечення підприємства, безпосередньо керував розпродажем, за перевагу цьому покупцеві, крім сплаченої в касу вартості крана, зажадав від нього неправомірну вигоду», - йдеться в повідомленні. Як повідомляється, раніше за даним фактом слідчим відділенням Комінтернівського райвідділу Харківського міського управління ГУМВС в області відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України. Повідомляється, що гроші, які стали предметом хабара, вилучено. «Правопорушникові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої і зі спеціальною конфіскацією. В даний час вирішується питання про оголошення підозри і проводяться заходи щодо встановлення інших фактів отримання неправомірної вигоди», - йдеться в повідомленні.
Суспільство оформление ленты  Скільки нам жити з генно-модифікованим паспортом Зазвичай людям не подобається фотографія в своєму паспорті. Мені, відверто кажучи, теж. Що могло вийти доброго після «фотосесії» в кабінці фотоавтомата у підземному переході під Майданом Незалежності? А тим часом у нашому паспорті є дещо таке, що надто дисонує з самим поняттям незалежності нашої країни. Йдеться про те, що записи в документі, який посвідчує особу громадянина України, зроблено не лише нашою державною мовою, а й продубльовано мовою, як сказали б в колишньому Радянському Союзі, «міжнаціонального спілкування», яка тепер є державною для Російської Федерації, а для нас – мовою країни-агресора. Бо хоч законодавство визначає, що державна мова в нашій країні одна – українська, під словами «Паспорт громадянина України» чомусь і досі читаємо: «Паспорт гражданина Украины». Складнощі перехідного періоду Яким чином затесалася мова сусідньої держави в паспорти громадян країни, які так важко виборювали незалежність від Росії, та, власне, й досі цей процес не закінчився? Можливо, після розвалу Союзу – за інерцією, ті, хто розробляв цей документ, «не помітили», а може, навмисне залишили, мовляв, найближчий же сусід… Чи то в розробників паспорта, а радше керівників цього процесу гени «вірнопідданства» засіли надто глибоко, і тільки в бажанні вписатися, пристосуватися до віянь часу, модифікувалися? От і маємо такий «генно-модифікований» продукт, як паспорт українця. Учені кажуть, що наслідки вживання генно-модифікованих продуктів зазвичай проявляються за кілька поколінь. У нашому випадку – звучить загрозливо, особливо коли подумаєш, про що йдеться. З іншого боку, можна списати цей «прокол» на складнощі перехідного періоду, на те, що багато чого доводилось робити з нуля, та ще й поспіхом. Однак нині Україна у вибудові своєї незалежності навіть з дитячого віку вийшла – 25-й рік. Проте нікому й досі навіть на думку не спадає викоренити оту «генну модифікацію». А вона міцно в’їдається в гени, культивована не лише нашим північним сусідом, чи, може, вже правильніше сказати, агресором, який дозволяє громадянам пересікати його рубежі з внутрішнім паспортом замість закордонного, так, ніби розглядає Україну як частину своєї території, і паспорт з російськими записами – ніби як «їхній». І багатьох це влаштовує. Що закладено в законодавстві Тим часом законодавство не визначає, що паспортні дані в українському паспорті мають дублюватися російською. У постанові Верховної Ради України «Про затвердження Положення про паспорт громадянина України» взагалі не йдеться про те, що в цьому документі мають бути записи російською мовою. Там зазначається: «На внутрішньому лівому боці обкладинки у центрі – зображення Державного прапора України, нижче – напис «Паспорт громадянина України». Далі в положенні йдеться: «На першу і другу сторінки паспортної книжечки заносяться прізвище, ім'я та по батькові, дата і місце народження…» і так далі. Більше того, законодавець надав право кожному обирати, яка мова, окрім української, може бути в його паспорті, зауваживши в тому ж Положенні про паспорт, що мови паспорта визначаються частиною першою статті 13 Закону України «Про засади державної мовної політики». І коли відкриємо цю статтю, побачимо, що в ній надано рівні права всім понад сотню національностей, які живуть в Україні і є її громадянами. «Паспорт громадянина України або документ, що його заміняє, і відомості про його власника, що вносяться до нього, виконуються державною мовою і поруч, за вибором громадянина, однією з регіональних мов або мов меншин України». Все чітко й зрозуміло, а тим часом без дубляжу російською вам паспорт просто не видадуть, навіть якщо й спробуєте такий попросити. Хоча на таке, вочевидь, охоче зголосилися б угорці, які живуть на Закарпатті, чи поляки на Львівщині. І прецеденти були. Кілька років тому житель Миколаєва безрезультатно позивався до суду з вимогою видати йому паспорт громадянина України з дубляжем німецькою мовою, яка для нього є рідною. Відмовили, бо інших бланків, аніж з дубляжем російською, у нас не друкують. Хто проти? Якось була спроба змінити ситуацію. Півсотні народних депутатів ще в 2003 році звернулися до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Конституції України пунктів Положення про паспорт громадянина України, у яких ідеться про двомовність паспорта, а також щодо двомовності в низці інших документів, проте все закінчилось… нічим. Точніше, його КСУ просто майстерно відфутболив. В Ухвалі з цього питання йшлося загалом про відмову відкривати провадження – нібито через «невідповідність конституційного подання вимогам, передбаченим Конституцією». Не побачивши жодних зрушень з боку державних мужів, люди почали боротися з паспортною «генною модифікацією» самотужки. Після Революції гідності з’явилися позови до судів з вимогою надати їм паспорти без «генної модифікації», і вже є кілька прикладів, на Львівщині, Сумщині, на Миколаївщині, Закарпатті й Київщині, коли суди задовольняли такі позови, тобто виносили рішення про видачу позовникам паспорта без дублювання російською. От тільки виконання законодавства доходить до маразму. Так, коли львів’янин Святослав Літинський звернувся до суду з позовом про надання йому паспорта лише українською, і суд цей позов задовольнив, чоловікові видали документ, де все, що написане російською, було… замальоване чорним маркером. Тим часом паспорт із помарками, як гласить законодавство, вважається недійсним. Виходить, наша міграційна служба видає завідомо фальшиві документи? Сміятися чи плакати… Отже, все більше людей переймаються тим, щоб мати паспорт без «генної модифікації». «Якщо ми говоримо про психологічну комфортність людини, про сприйняття офіційного документа в своєму особистісному контексті, через мову приналежності до держави, то у випадку людей з високою громадянською позицією явно спостерігатиметься тенденція до бажання мати записи в паспорті тільки українською мовою, – зауважила АСН доктор психологічних наук Ольга Дробот. – Однак зазвичай таких людей у суспільстві – десь понад 25%. Решта до них підтягується поступово. Якщо паспорт стане одномовним, на мою думку, всі це сприймуть добре, але, можливо, якась частина російськомовних громадян України відчуватиме певний дискомфорт, і десь на рівні кухонних розмов висловлюватиме певну образу, однак навряд чи будуть протестувати публічно. Головне, що це питання обговорюється, і люди, які мають свою громадянську позицію щодо того, якою мовою має бути оформлений паспорт, можуть висловити свою думку, надати суспільству своє бачення ситуації». Електронні петиції Один з майданчиків, на якому люди можуть заявити про свою позицію, – це розділ «Електронні петиції» на сайті Президента України. Одна з таких петицій, №22/000319-еп, ініційована Надьожкіним Віталієм Петровичем, якраз і стосується надання громадянам України паспорта тільки УКРАЇНСЬКОЮ («Без мови окупанта» – говориться в петиції.). Вона вже набрала 25 тисяч голосів, і навіть після цього люди не припинили висловлюватися за одномовний паспорт. Так, коли до кінця збору підписів залишалося 32 дні, то їх було 25 610, а вже наступного дня їх кількість зросла до майже 25 900! І підписи продовжують надходити! Отже, люди очікують, що Президент розгляне це електронне звернення. Як і коли це буде зроблено, і з якими результатами, поживемо – побачимо. Хоч у Державній міграційній службі запевняють, що з нового року почнеться впровадження нових документів – ID-карток, це пластикові посвідчення особи з біометричними даними, які мають замінити внутрішній паспорт громадян України, вони видаватимуться українською мовою, і проблема зніметься сама собою. «Звичайно, питання введення одномовного паспорта України нині набирає все більшої популярності, – зауважив АСН начальник Головного територіального управління юстиції м. Києва Станіслав Куценко. – З 1 січня 2016 року в Україні почнуть видавати пластикові ID–картки, які замінять внутрішній паспорт. В них будуть вносити біометричні дані власника такого паспорта. Головна ідея його запровадження – підвищення якості захисту від підробок, забезпечення ідентифікації особи, можливість використовувати таку картку в мережі інтернет як ідентифікатора особи. Також у разі крадіжки чи втрати цього документа ним не зможуть скористатися. Нині понад 90 країн – членів ООН вже видають такі документи. Тому, враховуючи шлях євроінтеграції України, введення такого паспорта є позитивною ідеєю. Звичайно, під час впровадження певних інновацій завжди виникають труднощі, але в процесі роботи вони будуть вирішені». Однак виконувач обов’язків голови Державної міграційної служби Максим Соколюк зазначає, що старі документи не замінять на нові одномоментно: Україні потрібно ще чотири-п’ять років, щоб сформувати повністю електронний реєстр власників внутрішніх паспортів. Отже, ще кілька років паралельно «ходитимуть» і наші звичні паспорти. Невже й далі з дубляжем російською? Вочевидь, тут ще багато залежить і від того, як зреагує глава держави на петицію. Словом, і досі питання залишається відкритим. Однак цікаво, що двомовні паспорти за рубежем в основному є в тих країнах, де запроваджено дві державні мови. Або, наприклад, у країнах, які входять до ЄС: там до державної мови країни додається англійська. Але не мова просто сусідньої держави. Навіть якщо тих сусідів і дуже люблять…
Події У Сватовому вже відновили водопостачання і частково електропостачання У Сватовому Луганської області після пожежі на складі боєприпасів повністю відновили водопостачання і на 60% електропостачання. Про це повідомили в прес-службі ДСНС України. «Піротехнічні групи обстежили і повністю очистили сім секторів (№1, 2, 3, 6, 9, 13, 14) і виявили та знешкодили 52 реактивних снаряди і 15 елементів до них, 2 одиниці ГП-7 і 3 одиниці АС-3. Обстеження ще восьми секторів (№4, 5, 7, 8,10, 11, 12, 15) продовжиться 31 жовтня», - сказано в повідомленні. Крім цього, повідомляється, що оперативний штаб отримав 87 заявок з виявлення вибухонебезпечних предметів, з них 33 вже відпрацювали. У Сватовому рятувальники розгорнули три намети для організації пунктів обігріву. Нагадаємо, що під час засідання ради реформ Міністерства оборони міністр Степан Полторак заявив, що до пожежі на складі боєприпасів у Сватовому призвели дії супротивника. Пожежа на складі боєприпасів біля Сватового почалася вчора ввечері. Внаслідок детонації снарядів загинули дві людини, також є поранені.

8 основних правил наведення порядку
8 основних правил наведення порядку
Дуже важливо наводити порядок вдома та підтримувати в ньому чистоту Це правило знайоме багатьом, але далеко не....
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто звернути увагу на свої комунікаційні навички Будьте ясн....
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість можуть досягти нових висот Ви можете в....
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
У стресовій ситуації буває непросто взяти себе в руки та мислити об'єктивно Впоратися з таким станом вийде, як....
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Впоратися з матеріальними труднощами і вигнати бідність зі свого життя під силу кожному Ефективні та прості об....
більше матеріалів




/-1,3283050060272-/ /-pc-/
Top