counter
Архів Повернутись назад 28 Грудня 2016
28 Грудня
За кордоном Вчені з'ясували, чому люди гуртуються під час конфліктів Вчені з Інституту еволюційної антропології в Лейпцигу, Німеччина, прийшли до висновку, що люди гуртуються під час воєн та інших конфліктів через підвищення рівня гормону щастя, повідомляє РИА Новости. У повідомленні наголошується, що вчені в рамках дослідження спостерігали за конфліктами в чотирьох групах шимпанзе, що живуть на території національного парку Тай в Кот-д'Івуарі. Намагаючись зрозуміти, що змушує мавп фокусувати свою увагу на конфлікті, дослідники стежили за поведінкою тварин і збирали проби сечі для вимірювання рівня окситоцину - гормону сімейного щастя і соціального життя - в організмі мавп під час таких конфліктів і в інших ситуаціях, коли вони спілкуються з членами своєї групи або своїми родичами. Як виявилося, окситоцин був не тільки гормоном щастя, але і гормоном війни - його концентрація в організмі мавп досягала максимуму в той момент, коли вони готувалися виступити в черговий конфлікт, а також відразу після успішного завершення подібної «військової кампанії». Іншими словами, шимпанзе почувалися максимально щасливими під час масових бійок. Вчені прийшли до висновку, що подібне підвищення концентрації окситоцину є простим еволюційним пристосуванням, яке допомагає шимпанзе гуртуватися під час конфліктів. Як вважають вчені, подібні процеси можуть відбуватися і в людських співтовариствах, згуртовуючи людей під час воєн і конфліктів формату «ми і вони».
Суспільство З 2019 року патронатні сім’ї фінансуватимуть з місцевих бюджетів Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», яким визначається механізм оплати послуг патронатних вихователів та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя. Про це йдеться на сайті глави держави. Зокрема, законом передбачено, що з 1 січня 2019 року забезпечувати вказані виплати будуть за рахунок власних коштів місцевих бюджетів. До цього часу фінансування патронатних сімей здійснюватиметься за рахунок та у межах коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Нагадаємо, експеримент із здійснення патронату над дитиною (тимчасового перебування дитини-сироти або позбавленої батьківського піклування – ред.) в Україні запроваджено з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2018 року. 
Суспільство Бойовики 44 рази за добу обстріляли позиції ЗСУ на Донбасі За минулу добу терористи 44 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ в зоні проведення бойових дій на Донбасі. Про це передає прес-служба штабу АТО. На Маріупольському напрямку терористи обстріляли Широкине з артилерії калібру 122 мм, Широкине і Водяне - з мінометів калібру 120 мм і 82 мм, Водяне, Талаківку, Мар'їнку, Широкине і Павлопіль - з гранатометів і стрілецької зброї. В районі Широкиного була зафіксована активність снайпера бойовиків. На Донецькому напрямку терористи обстрілювали з мінометів калібру 120 мм і 82 мм Новгородське, Авдіївку і Луганське, з гранатометів і великокаліберних кулеметів - Травневе, Зайцеве, Луганське, Миронівське і Невельське, із зенітних установок - Південне. На Луганському напрямку терористи обстрілювали Новозванівку і Новоолександрівку з великокаліберних кулеметів, гранатометів і озброєння БМП.
Політика Парламент опублікував держбюджет на 2017 рік Верховна Рада України опублікувала у себе на сайті Закон про держбюджет України на 2017 рік з граничним рівнем дефіциту в 77,5 млрд гривень, що становить 3% ВВП. У статусі документа сказано, що опублікований закон був прийнятий у парламенті 21 грудня, а його перехідні положення передбачають, що нормативний акт набирає чинності з 1 січня наступного року. Закон передбачає доходи в сумі 731 млрд гривень, що на 10 млрд гривень більше показника за проектом, прийнятим в першому читанні, і на 25 млрд гривень більше показника первинного урядового варіанту кошторису. Витрати в остаточному варіанті державного бюджету були встановлені в сумі 800 млрд гривень, що також на 10 млрд гривень більше, ніж у попередньому проекті, і на 25 млрд гривень більше початкового варіанта. Граничний обсяг державного боргу на 31 грудня наступного року встановлено в розмірі 1,717 трлн гривень, гарантованого державою боргу - 579,4 млрд гривень, що в сумі становить 2,296 трлн гривень.
Суспільство ЗМІ повідомили про дві бійки на корпоративі Порошенка Один з народних депутатів розповів про бійку на корпоративі фракції БПП, передають «Вести». Всього сталося дві бійки, які нібито почалися після виступу президента Петра Порошенка і генерального прокурора Юрія Луценка. За словами неназваного депутата, за годину сталося дві бійки. «В одній бійці постраждав Розенблат», - повідомляє він. За словами співрозмовника, через охорону не можна було розгледіти, хто саме б'ється. «Бійка була гучною, але охорона заблокувала доступ, тому не було видно, хто бився», - сказав народний депутат. Причини інцидентів невідомі, але співрозмовник зазначив, що деякі гості покинули будівлю через «чорний вхід» через 30 хвилин після початку корпоративу. ЗМІ пишуть, що БПП провів корпоратив 22 грудня в київському спорт-клубі «П'ятий елемент».
Події оформление ленты  У Харкові п'яний водій джипа, втікаючи з місця ДТП, протаранив ВАЗ: загинула 8-місячна дитина В результаті подвійного ДТП в Харкові загинула 8-місячна дитина, ще три людини були госпіталізовані. Про це інформує Інтерфакс-Україна, посилаючись на начальника відділу профілактичної роботи обласного управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Харківській області Олега Никоненка. ДТП сталася у вівторок, 27 грудня, близько 17:10. Попередньо, водій а/м Toyota Prado, який протаранив автомобіль ВАЗ з дитиною, тікав з місця іншої аварії, яка сталася близько 16:45. За інформацією 057.ua, позашляховик рухався в напрямку Московської розв'язки і зіткнувся з автомобілями ВАЗ 2107 і Volkswagen Caddy. В результаті аварії постраждав водій автомобіля ВАЗ, його госпіталізували. Водій Toyota, намагаючись втекти з місця події, поїхав у напрямі Салтівського шосе, але якоїсь миті джип виїхав на зустрічну смугу руху і зіткнувся з автомобілем ВАЗ-2102, в якому перебувала 8-місячна дитина і троє дорослих. Батьки дитини госпіталізовані, малюк загинув. Попередньо, водій позашляховика, чоловік 1980 року народження, перебував у стані алкогольного сп'яніння, пише МедіаПорт.
Економіка Мінсоцполітики контролюватиме виплату мінімальної зарплати в розмірі 3,2 тис. грн Мінсоцполітики контролюватиме, щоб підвищена «мінімалка» з 1 січня виплачувалася.  Про це в інтерв'ю журналістам перед засіданням Кабінету міністрів України 28 грудня заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає кореспондент АСН.  «Під час селектору ми роз'яснюємо положення закону щодо повноважень виконавчих органів влади обласних центрів та територіальних громад щодо того, щоб заробітна плата виплачувалася у повному обсязі... Уряд підвищив мінімальну заробітну плату усім працюючим. І хочу сказати, що щодо того, хто нас не почує, ми, звичайно, будемо вживати заходи, передбачені законом, щоб усі відчували особисту відповідальність», - заявив він.  Він наголосив, що коштів для бюджетників для виплати підвищених зарплат вистачить.  «По бюджетній сфері Уряд повністю заклав кошти щодо виплати мінімальної зарплати (АСН: 3200 грн з 1 лютого)», - додав він. 
Суспільство ЗАЗ змінив назву на «Промавтоінвест» і став приватним АТ ПАТ «Запорізький автомобільний завод» (ЗАЗ. - Ред.), який входить в корпорацію «УкрАВТО», змінив назву на «Промавтоінвест» і форму власності з публічного на приватне акціонерне товариство (АТ). Про це пише Інтерфакс-Україна. Згідно з повідомленням підприємства в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, це рішення було прийнято його акціонерами на позачергових загальних зборах 26 грудня цього року. Відповідні зміни були зареєстровані в державному реєстрі юросіб 27 грудня. «Промавтоінвест» (раніше - ЗАЗ) методом повномасштабного виробництва випускає автомобілі під брендом ЗАЗ (Sens, Lanos, Lanos-фургон, Vida і Forzа), вантажні автомобілі та автобуси на шасі і агрегатах індійської ТАТА. Техніка випускається тільки під конкретні потреби ринку. За інформацією асоціації «Укравтопром», в листопаді цього року підприємство випустило 300 легковиків, що в 5 разів перевищило аналогічний показник жовтня 2016 року.
Політика Гройсман представив проект Середньострокового плану дій до 2020 року Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман представив проект Середньострокового плану пріоритетних дій на період до 2020 року.  Як передає кореспондент АСН, про це він сказав під час засідання уряду в середу. Серед пріоритетних завдань, розвиток національної економіки, створення нових робочих місць, покращення умов ведення бізнесу, розвиток АПК. «До 2020 року ми маємо провести якісну земельну реформу... Ми маємо стимулювати агропромисловий комплекс», - наголосив він. Також, за його словами, першочерговими завданнями у цьому плані є створення системи безпеки та якості харчових продуктів, а також забезпечення енергоефективності. «Ми ставимо завдання до 2020 року максимально перейти на власний видобуток і власний газ», - зазначив голова уряду. Крім того, серед пріоритетних завдань - розвиток всіх видів транспорту, зокрема морського, та авіації.  Серед іншого, за його словами, подолання інституційної слабкості, забезпечення ефективного урядування, продовження децентралізації, боротьба з корупцією.  «Уряд буде дуже ефективний з точки зору електронного урядування», - сказав він, наголосивши на формування ефективного державного управління.  «Люди мають зрозуміти зовсім іншу якість влади», - сказав він. «Найголовніший пріоритет - розвиток людського капіталу, розвиток людини», - зауважмв Гройсман, уточнивши, що це охорона здоров'я та освіта.
Події У Києві п'яний чоловік у маскарадному капелюсі з дощиком пограбував магазин одягу У Києві в Оболонському районі п'яний чоловік у маскарадному капелюсі, прикрашеній новорічним дощиком, пограбував магазин одягу. Погрожуючи продавцеві кухонним ножем, чоловік вкрав два светри, повідомляє прес-служба поліції Києва. У магазині одягу п'яний чоловік з ножем напав на продавця і забрав одяг. За словами дівчини-продавця, що в момент пограбування, крім неї, в приміщенні нікого не було. Зловмисник погрожував кухонним ножем і забрав з прилавка два спортивних светри. За словами дівчини, чоловік був у стані алкогольного сп'яніння в маскарадному капелюсі з білим дощиком. За цим фактом розпочато кримінальну справу за статтею КК України (розбій). Поліція затримала зловмисника в Новограді-Волинському Житомирської області. Це 37-річний уродженець Донецької області, який часто відбував покарання за майнові злочини. Затриманий зізнався у скоєному і розповів, що хотів заволодіти грошима з каси і мобільним телефоном дівчини, але злякався, що жінка натиснула тривожну кнопку і почала кликати на допомогу.
За кордоном Російські чиновники визнали існування системи допінгу Російські чиновники вперше визнали існування в країні однієї з найбільших змов в історії спорту - системи прийому допінгу, до якої були причетні десятки російських спортсменів, учасники не тільки зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі, але і всього олімпійського руху, повідомляє The New York Times. Видання пише, що протягом декількох днів опитали кількох російських чиновників, і вони заявили, що більше не оспорюють компрометуючі факти про систему допінгу в російському спорті. «Це була інституційна змова», - сказала виконуюча обов'язки голови Російського антидопінгового агентства Анна Анцеліович, додавши, що вищі посадові особи уряду не були залучені в шахрайську схему. «З моєї точки зору, як колишнього міністра спорту, президента Олімпійського комітету, ми зробили багато помилок», - заявив голова Незалежної громадської антидопінгової комісії Олімпійського комітету Росії Віталій Смирнов. Раніше повідомлялося, що Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило другу частину скандальної доповіді канадського юриста Річарда Макларена про допінг у російському спорті. У другій частині звіту говориться, що більше тисячі російських спортсменів з літніх, зимових і паралімпійських видів спорту були безпосередньо задіяні в маніпуляціях з допінгом або виграли від них з 2012 року.
Економіка НБУ виставив на аукціон до $100 млн для задоволення надмірного тимчасового попиту Нацбанк для згладжування надмірного зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку, що обумовлено отриманням компаніями-експортерами відшкодування ПДВ, оголосив аукціон з продажу до $100 мільйонів. Про це сказано в коментарі директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка, опублікованому на сайті відомства. «У середу, 28 грудня, на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, що сформувався під дією ситуативних чинників. Пропозиція іноземної валюти, яка напередодні була обмежена в зв'язку з Різдвяними вихідними в Європі і США, сьогодні частково відновилася. Однак її недостатньо, так як бюджетне відшкодування ПДВ, яке компанії-експортери отримали минулого і поточного тижня, стримує їхні потреби в гривневої ліквідності, тобто і продажу їхньої валютної виручки. В останні дні 2016 року посилився попит з боку учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті в кінці року», - сказано в коментарі. Коли на валютному ринку домінують тимчасові чинники, НБУ може виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань. Саме ці інструменти і були застосовані. «Вчора, 27 грудня, Нацбанк в ході аукціону з продажу іноземної валюти задовольнив заявки учасників на суму $46,8 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. 28 грудня з цією ж метою НБУ оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону - до 100 млн доларів», - наголошується в повідомленні.
За кордоном У Чорногорії оголосили в міжнародний розшук двох росіян і трьох сербів, підозрюваних в організації держперевороту Прокуратура Чорногорії видала ордер на міжнародний арешт двох громадян Російської Федерації та трьох громадян Сербії, причетних до спроби державного перевороту, повідомляє телеканал 112 Україна. За даними чорногорської прокуратури, іноземців розшукують за підозрою в створенні злочинної організації і замаху на тероризм. Зокрема, метою підозрюваних було захоплення будівлі парламенту і прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича для насильницької зміни влади. «Організаторами злочинної групи є націоналісти з Росії, які були переконані, що влада в Чорногорії не може бути змінена в ході виборів і повинна бути повалена насильно», - заявив головний спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч.
Політика У справі Януковича оголошено перерву на невизначений термін У судових засіданнях у справі колишнього президента України Віктора Януковича, якого підозрюють у державній зраді, оголошено перерву на невизначений час, повідомляє кореспондент АСН із зали суду. Розгляд справи перенесено, оскільки суддя Печерського суду Києва задовольнила клопотання захисту про визначення підсудності справи, тобто яким саме судом першої інстанції має розглядатися ця справа. Підсудність визначить колегія Апеляційного суду Києва. У той же час адвокат Януковича Віталій Сердюк зазначив у коментарі АСН, що його підзахисний не може передати суду оригінал листа до президента РФ Володимира Путіна, в якому йдеться про введення військ в Україну, оскільки вважає, що така передача повинна супроводжуватися з'ясуванням всіх обставин написання цього листи. Тому адвокат вважає, що слідчі Генпрокуратури повинні приїхати в Ростов-на-Дону і особисто вислухати Януковича. "Щодо цього листа і всіх обставин його підписання Янукович на прес-конференції заявив, що готовий дати свідчення. Слідчий запрошений для отримання свідчень", - зазначив адвокат Януковича. Сердюк додав, що приїхати особисто в Україну колишній президент не може, оскільки народні депутати і особисто генеральний прокурор Юрій Луценко публічно погрожували його життю. "Є небезпека Януковичу від державних діячів, які розпалюють ворожнечу і закликають до насильства щодо нього. Наприклад народні депутати Леонід Ємець, Антон Геращенко і генпрокурор Юрій Луценко", - зазначив Сердюк.
Політика Донбас і Крим мають бути звільнені та реінтегровані до 2020 року - Гройсман Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що Донбас і Крим мають бути звільнені до 2020 року - згідно з проектом Середньострокового плану пріоритетних дій на період до 2020 року.  Як передає кореспондент АСН, про це він сказав під час засідання уряду у середу. Гройсман наголосив, що одними з найважливіших пріорітетів є національна безпека і оборона. «Донбас і Крим - звільнення та реінтеграція», - підкреслив він. Нагадаємо, серед пріоритетних завдань у цьому проекті дій: розвиток національної економіки, створення нових робочих місць, покращення умов ведення бізнесу, розвиток АПК, до 2020 року проведення земельної реформи, створення системи безпеки та якості харчових продуктів, а також забезпечення енергоефективності, подолання інституційної слабкості, забезпечення ефективного урядування, продовження децентралізації, боротьба з корупцією.
Суспільство Голова СБУ озвучив плюси і мінуси воєнного стану в Україні Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що якби в країні ввели режим воєнного стану, це б негативно вплинуло на процес євроінтеграції. «Уявляєте, наскільки б нам було простіше впоратися з проблемами на сході нашої держави, якби ввести режим надзвичайного стану, воєнного стану. Але в цьому випадку ми б зробили не один десяток кроків назад у наших євроатлантичних прагненнях, оскільки це автоматично передбачає введення цензури, заборону зібрань, перевиборів і багато іншого», - заявив він в інтерв'ю телеканалу 112 Україна. За його словами, український народ має право донести до влади свою точку зору через протест. І в цьому контексті найбільший виклик - зберегти баланс в суспільстві, додав він. «З одного боку, ми бачимо, що на сході України йде війна, яка називається де-юре АТО, але війна, тому що навіть зараз, не дотримуючись мінських домовленостей, працює важка артилерія і гинуть люди. А де-факто українське суспільство, український політикум, політичне керівництво дозволяє проводити багатотисячні мітинги. Люди мають право на протест», - заявив Грицак.
Економіка Кабмін вирішив реструктуризувати борг ОПЗ перед «Нафтогазом» на два роки Уряд схвалив реструктуризацію боргу ОПЗ за газ.  Про це на засіданні Кабінету міністрів України 28 грудня заявив голова ФДМ Ігор Білоус, передає кореспондент АСН.  «ФДМ пропонує до розгляду проект розпорядження про погодження реструктуризації боргу понад 1,5 млрд. грн публічного акціонерного товариства «Одеській припортовий завод» перед ПАТ «Укргаз». По суті, негативна кон'юнктура ринку та високі ціни на газ призвели до негативних результатів діяльності ОПЗ. Це призводила фактично до щомісячних збитків», - заявив він.  Для довідки: кількість працюючих на ОПЗ - 3860 осіб: «На сьогодні ОПЗ та ФДМ працюють разом над варіантами оптимізації роботи ОПЗ, що забезпечить погашення боргу перед НАК «Нафтогазом». Прийняття проекту забезпечить реструктуризацію боргу перед НАК, починаючи з 1 квітня 2017 року почнеться покриття рівними частинами строком на два роки без нарахування відсотків. Не втрачається інвестиційна привабливість ОПЗ, ми знімемо соціальну напругу та забезпечимо роботу у зимній період».
Події Росія використовує «гумконвої» для вивезення тіл російських військових - ГУР Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування збройних сил РФ використовує так звані «гуманітарні конвої» для вивезення убитих на Донбасі російських військовослужбовців на територію РФ. «22 грудня ц.р. транспортні засоби 59-го т.зв. «гуманітарного конвою» були задіяні для вивезення з міських моргів н.п. Горлівка та Макіївка на територію Росії близько 40 тіл убитих військовослужбовців ЗС РФ», - йдеться в повідомленні розвідки, оприлюдненому в Facebook. Як пояснили в ГУР, це робиться для приховування участі кадрових російських військовослужбовців у бойових діях на Донбасі. Нагадаємо, що 22 грудня Росія в односторонньому порядку перекинула 59-й «гуманітарний конвой» на окуповані території Донбасу.
За кордоном У Кремлі відреагували на заяву в.о. голови РУСАДА про допінг у російському спорті Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков закликав перевірити на достовірність заяву в.о. глави Російського антидопінгового агентства Анни Анцеліович про існування системи допінгу в російському спорті, передає Інтерфакс. «Це було інтерв'ю The New York Times. Спочатку потрібно перевірити достовірність цих слів. Поки ми не можемо що-небудь говорити, оскільки йдеться саме про повідомлення цього видання, і говорити, наскільки воно відповідає дійсності, наскільки слова, які їй приписують, були вимовлені, що малося на увазі, в якому контексті - все це потрібно розуміти перед тим, як робити якісь висновки», - сказав він. За його словами, в Кремлі «не схильні сприймати таку інформацію як першоджерело», а також «від самого початку заперечували будь-яку причетність держави, державних відомств, служб або органів до можливого вживання допінгу спортсменами». Нагадаємо, що виконуюча обов'язки голови Російського антидопінгового агентства Анна Анцеліович заявила, що система допінгу в російському спорті була «інституціональною змовою». За її словами, вищі посадові особи уряду не були залучені в шахрайську схему.
Політика Кабмін затвердив статут ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Кабмін затвердив статут ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».  Про це на засіданні Кабінету міністрів України 28 грудня заявив міністр інформаційної політики Юрій Стець, передає кореспондент АСН.  «Для успішного створення Національного суспільного телебачення і радіомовлення в Україні затвердження статуту мовника є необхідною умовою. З цією метою, Держкомтелерадіо розробив відповідний проект статуту. Сьогодні є єдиний шанс затвердити Статут НСТУ для того, щоб у січні 2017 року зареєструвати юридичну особа ПАТ НСТУ. В іншому випадку реформу буде зірвано», - заявив Стець. Він підкреслив, що проект статуту був узгоджений з Міністерством, Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення, Комісією з цінних паперів, Фондом держмайна, Міністерством фінансів України та Міністерством юстиції України.
Суспільство Луценко підтримав «мирну» ліквідацію незаконних МАФів Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що демонтаж незаконно встановлених МАФів повинен здійснюватися виключно законними способами, передає Інтерфакс-Україна. «Я повністю підтримую політику ліквідації МАФів... Але... законним методом повинен бути демонтаж», - сказав голова ГПУ. За його словами, незаконні споруди треба демонтувати без пошкодження майна, а не знищувати, що було в районі станції київського метро «Політехнічний інститут». Він додав, що в зв'язку з цим є претензії до столичної поліції і комунальних служб, які не спрацювали належним чином. «Я втрутився в це, коли побачив відео в YouTube... Неправильний демонтаж і неправильні дії правоохоронців. Чи є склад злочину - встановить слідство. Я сьогодні в КМДА для того, щоб подібного більше не було», - додав Луценко.
За кордоном У Чехії створять управління щодо боротьби з фейковий новинами, розповсюджуваними з Кремля Уряд Чехії створює спеціальне управління для боротьби з фейковий новинами, повідомляє The Guardian. За даними видання, чеські чиновники таким чином боротимуться з псевдоновинами, які поширюються на веб-сайтах, підтримуваних урядом президента Росії Володимира Путіна. На переконання чиновників, Кремль контролює як мінімум 40 чеських сайтів, що представляють радикальні погляди. Відзначається, що нове керівництво буде протидіяти втручанню Кремля через онлайн-ЗМІ під час майбутніх виборів у Чехії, які відбудуться в жовтні 2017 року. «Основною метою російської пропаганди в Чехії - посіяти сумніви в умах людей про демократію як кращу систему для організації країни, будувати негативні образи Європейського Союзу і НАТО і викликати небажання громадян брати участь у демократичних процесах», - заявив держсекретар Чехії у справах Євросоюзу Томаш Проуза. Управління у боротьбі з фейковий новинами почне працювати 1 січня 2017 року, його штат складе 20 осіб.
За кордоном ЗМІ назвали поєднання людського і технічного чинників причиною аварії Ту-154 Аварія літака Ту-154 Міноборони РФ під Сочі могла статися через помилку пілотів і технічну несправність лайнера, повідомило Інтерфаксу джерело в оперативному штабі з ліквідації наслідків НС. «Попередньо, дані параметричного самописця свідчать про некоректну роботу механізму впуску-випуску закрилків під час набору висоти. Одночасно є підстави припускати, що льотний екіпаж у критичній ситуації міг, не до кінця оцінивши ситуацію, допустити помилки в прийнятті рішень, що в сукупності потенційно могло спровокувати катастрофу », - сказало джерело. За словами співрозмовника агентства, перші офіційні результати розшифровки бортових реєстраторів Ту-154 можуть бути оприлюднені протягом найближчої доби. Нагадаємо, вранці 25 грудня біля узбережжя Сочі зазнав аварії літак Ту-154 Міноборони Росії, який летів до Сирії. На борту військового літака перебувало 92 людини - військовослужбовці ЗС РФ, ансамбль імені Александрова і знімальні групи телеканалів Перший канал, "Звезда" і НТВ.
Політика В САП нічого не знають про рішення апеляційного суду щодо Охендовського Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко повідомив, що нічого не знає про рішення Апеляційного суду Києва щодо відмови у оскарженні запобіжного заходу для голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського. Про це він заявив у коментарі кореспонденту АСН. За його словами, прокурорів САП у вівторок, 27 грудня, ніхто не запрошував на засідання суду, де їм відмовили у розгляді апеляційної скарги на рішення Солом’янського суду про запобіжний захід для голови ЦВК Михайла Охендовського у вигляді особистого зобов’язання. «Нам не відомо поки. Нас не запрошували на суд. Я сам дізнався від преси про таке рішення. Ми зараз з’ясовуємо цю ситуацію і будемо вживати належні дії», - заявив він. Нагадаємо, що Апеляційний суд Києва відмовив у відкритті провадження за скаргою прокуратури на запобіжний захід голові ЦВК Михайлу Охендовському.
Економіка оформление ленты  Долар подорожчав через рекордну емісії - екс-міністр економіки Одна з основних причин різкого подорожчання долара - це випуск грошової емісії для покриття збитків, відсутнього капіталу і засобів «ПриватБанку». Таку думку висловив у коментарі АСН фінансовий експерт, екс-міністр економіки Віктор Суслов. "Кілька днів тому був поставлений рекорд за обсягом вільних грошових коштів у гривні, які перебували на кореспондентських рахунках комерційних банків у Національному банку. Ця сума перевищила 61 млрд грн. А випуск додаткових грошей в обіг пов'язаний з низкою обставин", - сказав він. За словами експерта, значні суми випущені для того, щоб відновити платоспроможність «ПриватБанку». За даними НБУ середньозважений курс на міжбанку станом на 14:30 28 грудня склав 26,88 грн за дол. Також, за даними сайту Мінфіну, на "чорному" ринку валюти пообіді 28 грудня курс був таким: купівля 27,47, продаж - 27,60. При цьому попит на валюту все ще перевищує пропозицію.
Економіка Уряд схвалив додаткове спецмито на авто з ЄС Уряд схвалив рішення «Про затвердження Порядку застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів походженням з Європейського Союзу».    Відповідне рішення було прийнято «пакетом» та без обговорення на засіданні Кабінету міністрів України 28 грудня, передає кореспондент АСН.    Доповідати питання мав перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Але, за пропозицією прем'єра, питання прийнято в «пакеті» з іншими питаннями порядку денного.  Кабмін, по суті, дав право Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі вводити додаткове спецмито на імпортні авто з ЄС і формально має на це право. В Угоді з ЄС чітко визначені критерії, за якими буде встановлюватись спецмито, а саме: якщо в результаті зниження або скасування мита відповідно до цієї Угоди товар імпортується на територію України у більших обсягах в абсолютних величинах або стосовно національного виробництва та за таких умов, за яких заподіюється значна шкода національній промисловості, що виробляє подібний товар; якщо сукупний обсяг (в одиницях) імпорту товару протягом будь-якого року досягає граничного обсягу, визначеного у Графіку, включеному до Додатка II до цієї Угоди (а саме 45 тис. автомобілів та не менше 20% імпорту граничної частки на ринку); якщо сукупний обсяг імпорту товару в Україну (в одиницях) протягом останнього 12-місячного періоду, який закінчується не раніше ніж за місяць до того, як Україна запросить ЄС на консультації згідно з положеннями пункту 5 цієї статті, перевищить граничний обсяг, зазначений у Графіку України у Додатку II до цієї Угоди, всіх первинних реєстрацій легкових автомобілів в Україні за той самий період. Як прогнозували деякі експерти, це призведе до того, що ввізне мито на іномарки з ЄС підвищать. 
Суспільство ГПУ висунула підозру екс-заступнику командира київського «Беркута» Департамент спецрозслідування ГПУ 26 грудня повідомив про підозру екс-заступнику командира взводу однієї з оперативних рот столичного «Беркута», передає прес-служба Генпрокуратури. «Департамент спецрозслідування здійснив досудове розслідування у кримінальній справі за фактом перешкоджання проведенню мітингів і зборів у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в Києві і перевищення повноважень правоохоронцями, за ознаками злочинів, передбачених ст. 28 ч. 2, ст. 365 ч. 2, 3, ст. 28 ч. 2, ст. 340, ст. 171 ч. 1 КК України», - йдеться в повідомленні. Колишній співробітник «Беркута» підозрюється в перевищенні влади і службових повноважень, які супроводжувалися насильством, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, а також в умисному перешкоджанні професійній діяльності журналіста.
За кордоном У РУСАДА відреагували на визнання системи допінгу в Росії Виконуюча обов'язки голови Російського антидопінгового агентства Ганна Анцеліович звинуватила авторитетне видання The New York Times у спотворенні її заяв про допінг у російському спорті. «Звичайно, слова були вирвані з контексту. Я в годинному інтерв'ю сказала багато чого, зокрема, що до отримання відповідей спортсменів і винесення рішень федераціями/КАС не має сенсу в принципі говорити про цюситуацію, так як поки представлена ​​лише одна сторона», - заявила Анцеліович на своїй сторінці в Facebook. Водночас в РУСАДА заявили, що Анцеліович говорила, що Річард Макларен відмовився від слів «державна система допінгу» і використовував словосполучення «інституційна змова», виключаючи, таким чином, можливу залученість вищого керівництва країни. «На жаль, Ребекка Руїз, вирвавши з контексту ці слова, створила враження, що керівництво РУСАДА визнає наявність інституційної схеми покриття допінгу в Росії. Хотілося б підкреслити, що у РУСАДА немає і не могло бути повноважень на визнання або заперечення подібного факту», - йдеться в повідомленні агентства. Нагадаємо, що виконуюча обов'язки голови Російського антидопінгового агентства Анна Анцеліович заявила, що система допінгу в російському спорті була «інституціональною змовою». За її словами, вищі посадові особи уряди не були залучені в шахрайську схему.
Політика Політолог розповів, чи будуть у 2017 році позачергові вибори в парламент Якщо не станеться якихось кардинальних негативних змін, ймовірність проведення дострокових парламентських виборів наступного року не дуже висока. Про це під час прес-конференції 28 грудня заявив політолог Володимир Фесенко, повідомляє кореспондент АСН. «Якщо будуть позитивні соціально-економічні тенденції та хоча б відносна політична стабільність, ймовірність такого сценарію не дуже висока», - зазначив політолог. Проте Фесенко зазначив, що ризик проведення парламентських виборів існує, оскільки рівень недовіри і невдоволення серед українців дуже високий, і цим можуть скористатися опоненти нинішньої коаліції. «Може бути спроба після того, як закінчиться мораторій на вотум недовіри уряду, десь у кінці квітня, в травні, така спроба може бути. Якщо дострокові парламентські вибори відбудуться, то вони не стільки змінять ситуацію в країні, скільки заплутають і ускладнять. Дуже важко буде створити нову дієву коаліцію», - додав він.
За кордоном У Росії встановили всіх підозрюваних у жорстокому вбивстві ведмедя Російські правоохоронці встановили всіх підозрюваних у жорстокому поводженні з ведмедем, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ Російської Федерації. «Працівниками поліції в результаті оперативно-розшукових заходів були встановлені всі передбачувані підозрювані у жорстокому поводженні з ведмедем в одному з районів Республіки Саха Якутія», - повідомила офіційний представник МВС Росії Ірина Вовк. У повідомленні йдеться, що працівник одного з промислових підприємств заявив, що, перебуваючи в робочому відрядженні в Булунському районі в травні 2016 року і прямуючи по зимнику, разом зі своїми колегами наїхав вантажними автомобілями на ведмедя. Нагадаємо, що в Мережі з'явилося відео, на якому двоє чоловіків на вантажівках марки «Урал» переїхали ведмедя. На кадрах видно, як водій однієї з вантажівок кілька разів навмисно переїжджає ведмедя.
Політика Уряд скасував дозволи на перепланування житла в Україні Кабінет міністрів скасував необхідність отримання дозвільних документів для власників житла і наймачів гуртожитків при переобладнанні та переплануванні приміщення, якщо це не передбачають втручання в несучі конструкції або інженерні системи загального користування. Таке рішення було прийнято сьогодні під час засідання уряду. Незабаром прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, посилаючись на віце-прем'єр-міністра - голову відомства Геннадія Зубка заявила, що постановою Кабміну спрощуються правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків. «Тепер власникам житла або наймачам гуртожитків, за погодженням із власником, в ході виконання робіт з переобладнання і перепланування, які не передбачають втручання в несучі конструкції або інженерні системи загального користування, не треба буде отримувати дозвільні документи», - сказано в повідомленні.
Події У центрі Києва псевдо-СБУшники викрали підприємця Невідомі викрали і пограбували чоловіка у центрі Києва, який збирався продати валюту. Про це повідомляє «Обозреватель», посилаючись на джерела в правоохоронних органах. Інцидент стався напередодні, 27 грудня, вдень біля станції метро «Університет». 36-річний підприємець на одному з фінансових онлайн-сайтів розмістив оголошення, що хоче продати 16 тисяч євро. Незабаром з ним зв'язався чоловік і запропонував зустріч. В ході розмови невідомий попросив підприємця сісти в його автомобіль Opel. Ледве бізнесмен відкрив двері, на нього напали кілька людей, які затягли чоловіка в іномарку, де побили до втрати свідомості, і відвезли в невідомому напрямі. Чоловік прокинувся в лісі з мішком на голові. Злочинці сказали, що нібито є працівниками СБУ та проводять спецоперацію. Забравши у жертви гроші, вони зникли. Підприємець звернувся із заявою в поліцію.
Суспільство Опитування показало, що Порошенка і Тимошенко підтримує майже однакова кількість виборців Якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі, то українського президента Петра Порошенка і лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко підтримала б майже однакова кількість виборців, передає УНІАН, посилаючись на дослідження, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова. «Якби вибори президента України відбувалися найближчим часом, то без статистично значущої різниці були б показники Тимошенко і Порошенка», -  сказано в повідомленні. Згідно з результатами опитування, за Петра Порошенка проголосувало б 11,9% тих, хто взяв би учать у виборах, за Юлію Тимошенко - 11,1%. Ще 8,4% віддали б свої голоси за керівника фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка, за лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка - 7,2%, Олега Ляшка (голову Радикальної партії) - 6,1%, прем'єра Володимира Гройсмана - 4,2%, депутата Вадима Рабиновича - 5,1%.
Події У Дніпрі під час знесення білбордів сталася бійка з поліцією У середу, 28 грудня, в Дніпрі по всьому місту почали зносити рекламні щити, які належать «Громадській силі». Про це пише видання Інформатор, журналісти якого були на місці подій. На вулиці Павлова, де планувалося знесення рекламних конструкцій, сталася бійка. За словами лідера об'єднання «Громадська сила» Загіда Краснова, білборди законні, сплачуються податки, а дозволи діють ще 4 роки. Проте начальник управління реклами та торгівлі Дніпровської міської ради Руслан Мороз повідомив, що є рішення суду від 14 грудня, згідно з яким планується демонтувати 180 білбордів. На вул. Павлова зібралося багато хлопців «міцної статури» у спортивній формі. Також на місці були представники правоохоронних органів. Коли поліцейський підійшов до одного з хлопців і попросив надати документи, то молодий чоловік занервував і почав розмахувати руками, зав'язалася бійка. Кількох осіб було затримано. «У Чечелівське відділ поліції було доставлено п'ять чоловік», - повідомляє прес-служба поліції.
Політика За зарплату «в конверті» штрафуватимуть на 320 тис. грн Український президент Петро Порошенко вчора, 27 грудня, підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів держави, яким серед іншого передбачається введення штрафу за виплату заробітних плат «у конверті» в розмірі 100 мінімальних зарплат, передає УНІАН. Відповідно до закону, підприємці сплатять штраф у розмірі до трьох мінімальних зарплат у випадках недопущення інспекторів до перевірки, крім випадку, коли темою перевірки є неоформлення трудових договорів з працівниками та виплата заробітних плат «у конверті». Підприємці будуть оштрафовані в розмірі 100 мінімальних зарплат (з 1 січня наступного року це 320 тис. грн) в разі недопущення державного інспектора праці до перевірки, якщо вона відбуватиметься з метою виявлення співробітників з неоформленими трудовими договорами, виплати зарплати без нарахування і сплати єдиного внеску.
За кордоном У Брюсселі затримали підлітка, який хотів за відео з YouTube виготовити бомбу У Брюсселі в емігрантській комуні Моленбек поліція затримала підлітка, який планував за інструкцією з Інтернету виготовити вибухівку, повідомляє РИА Новости з посиланням на заяву бельгійської телерадіокомпанії RTBF. У повідомленні наголошується, що правоохоронці під час перевірки рюкзака хлопчика виявили хімічні речовини, з яких можна виготовити вибухівку. Ці речовини доступні у вільному продажі в будівельних магазинах. За словами представника прокуратури, хлопець «шукав в YouTube відео, що пояснюють, як виготовити бомбу або пляшку із запальною сумішшю, бо він хотів імітувати те, що бачив у відеоіграх». У прокуратурі вирішили, що хлопець не продемонстрував жодних ознак радикалізації, і зажадали помістити затриманого в закриту установу.
Суспільство Апеляційний суд скасував дозвіл Печерського суду на затримання Курченка Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу адвоката Сергія Курченка на рішення слідчого судді Печерського районного суду Києва про обрання запобіжного заходу. Про це повідомили в прес-службі Апеляційного суду міста Києва. У повідомленні наголошується, що в середу, 28 грудня, колегія суддів Апеляційного суду розглянула апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва від 10 травня 2016 року, яким щодо Курченка було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. За результатами апеляційного розгляду колегія суддів задовольнила апеляцію і скасувала рішення суду першої інстанції - Печерського районного суду Києва. Апеляційний суд також відмовив у задоволенні клопотання Генеральної прокуратури України про обрання щодо Курченка запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.
Економіка Величезні штрафи за зарплату в «конверті» ще більше заженуть бізнес у тінь Введення з 2017 року штрафу за виплату зарплат "у конверті" в розмірі 320 тис. грн призведе до ще більшої тінізації бізнесу. Таку думку в коментарі АСН висловив голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич. «Для того щоб накласти штрафну санкцію на підприємство, воно повинно бути зареєстровано та вести легально свою діяльність. Якщо бізнесмен веде підприємницьку діяльність, але не зареєстрований офіційно - штраф за таку діяльність становить буквально 1-2 тисячі гривень. Тобто, якщо я працюю взагалі в тіньовому полі, то я плачу кілька тисяч гривень штрафу, а якщо я працюю легально і десь зробив помилку, то мені накладуть штраф 320 тисяч гривень. Де логіка?» - підкреслив він. Доротич зазначив, що понад 50% бізнесу в Україні і так працює в тіні, а такими ініціативами уряд ще більше стимулює підприємців йти з легального ринку. Саме тому, на думку експерта, зараз спостерігається масове закриття невеликих підприємств. Нагадаємо, 27 грудня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, яким передбачається введення штрафу за виплату зарплат "у конверті" в розмірі 100 мінімальних заробітних плат, тобто 320 тис. грн.
Події Проросійські бойовики 22 рази порушили режим тиші на Донбасі У середу, 28 грудня, російсько-окупаційні війська 22 рази обстріляли позиції Збройних Сил України на Донбасі, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «На Маріупольському напрямку з 82-мм мінометів російсько-окупаційні війська обстріляли Красногорівку, а з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї - Старогнатівку, Широкине, Новотроїцьке і Мар'їнку», - йдеться в повідомленні штабу, оприлюдненому в Facebook. За даними українських військових, на Донецькому напрямку проросійські бойовики з мінометів і великокаліберних кулеметів вели вогонь по позиціях ЗСУ в районі Луганського, а зі стрілецької зброї - поблизу Зайцевого і Новоселівки Другої. На Луганському напрямку, за даними штабу, окупанти обстрілювали Балку Кошарну з озброєння БМП, а селища Кримське і Малинове - зі стрілецької зброї.
Економіка Відміна регулювання цін на соцпродукти: експеримент чи механізм впливу на бізнес? Експеримент зі скасуванням державного регулювання цін на соціальні продукти, який стартував 1 жовтня, продовжать і наступного року. На зустрічі з експертним співтовариством і представниками громадянського суспільства, яка відбулась 16 грудня в Києві, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що експеримент виявився виправданим і не призвів до прискорення інфляції, тому буде продовжений. Значне ж подорожчання деяких позицій, на які було скасовано регулювання цін, урядовці пояснюють сезонністю. Однак не всі експерти погоджуються з цим. І наголошують, перехід на ринкові умови в період, коли щодо деяких категорій виробництва спостерігається монополізація ринку, не приведе до покращення ситуації. Що таке соціальні продукти? Згідно з постановою Кабінету Міністрів №1548 від 1996 року, державні адміністрації повинні регулювати націнку на соціальні продукти при роздрібній торгівлі, аби вона не перевищувала 15%. До цих соціальних продуктів належать:  молоко (жирністю 2,5%); сметана (15%); сир (9%); масло вершкове (72%); олія соняшникова; яловичина і свинина 1 категорії (з кістками); ковбаса варена 1 сорту, птиця (тушки); хліб пшеничний з борошна 1 сорту; хліб житній та житньо-пшеничний; борошно пшеничне вищого ґатунку; макарони з борошна 1 сорту; гречка; рис; яйця (1 сорт); цукор; овочі (картопля, капуста, цибуля, буряк, морква). Однак з 1 жовтня таке обмеження було скасоване і почав діяти пілотний проект про призупинення державного регулювання цін на продукти харчування. З початком експерименту ціни зросли, але незначно В Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів констатують, що від початку дії експерименту ціни на соціальну групу продуктів харчування зросли, але несуттєво. Так, за даними Держстату, протягом осені хліб подорожчав на кількадесят копійок, цукор - на 11,2%, а от яйця аж у півтора разу. І це ще не кінцева ціна. «Тут діє сезонний фактор: влітку яйця дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період стрімко скорочується виробництво яєць», - зазначила т.в.о. заступника голови Держпродспоживслужби Лілія Стиренко.  Також протягом осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти, а от зниження цін на ці продукти можна очікувати лише на початку весни. Однак і тут зростання відбулося не через скасування держрегулювання цін, переконують у Мінагропроді. «Передовсім це пов’язано з сезонністю, пропозиція молока на ринку в цей період зменшується. Другий фактор, який зіграв, – це ріст цін на світовому ринку. Україна як глобальний гравець також здійснює поставки своєї продукції на світовий ринок, і, безумовно, коливання цін не могло не вплинути на наш внутрішній ринок. Третій фактор – це обмежена пропозиція якісної сировини на ринку. Якщо Держстат оцінює виробництво молока в 10,5 млн тонн, то на переробку надходить 4,2 млн тонн. Тобто пропозиція нібито достатня, але більшість сировини у нас досить низької якості», - пояснив директор департаменту продовольства Міністерства агрополітики Микола Мороз. А от м'ясо, за даними Держстату, з жовтня подорожчало лише на кілька відсотків (яловичина – на 3%, курятина менш ніж на 1 грн, ковбаса першого ґатунку - на 4,1%, а свинина взагалі не подорожчала). Невелике подорожчання продуктів у Держпродспоживслужбі пов’язують також з підвищенням їх собівартості. Зокрема суттєво зросла вартість електроенергії, а з 1 січня ще й удвічі зросте мінімальна зарплата, що теж відіб’ється на вартості продукції. Однак чиновники переконані, ціни повинні формуватися за європейським принципом - в ринкових умовах, без втручання держави. «Обмеження державного регулювання цін спрямоване на те, щоб вирівнювання цін здійснював сам ринок. Ми ж розуміємо, що конкуренція на цьому ринку є і суттєвого росту в декілька разів, напевне, не допустять самі виробники, бо є якісь економічні закони, є попит, є пропозиція і це все впливатиме на регулювання ціни на ринку», - вважає Стиренко. Державне регулювання було неефективним - виробники Виробники з чиновниками погоджуються. Мовляв, система регулювання (у розумінні виробників - «декларування») цін була не лише неефективною, але й незаконною, адже законом передбачалося саме декларування ціни виробниками, а не погодження її з місцевими органами влади. «Декларування - це коли ми приходимо і говоримо: «Ви знаєте, у нас ціна виросла», я задекларував і я пішов, а узгодження - це коли ти приходиш і молиш чиновника, щоб він тобі погодив. Більш того, статистика показувала наступне - варто ввести декларування, як одразу ж ціни на ту групу, яку почали регулювати, зростають швидше, ніж росли до цього. Чому? Тому що все декларування зводилося до хабарів і хабарі закладалися в собівартість продукції», - стверджує заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов. До того ж у більшості випадків постанови 1548 виробники не дотримувалися, зізнається президент Всеукраїнської асоціації пекарів України Володимир Череда. Зокрема, за останні роки настільки змінився асортимент продукції в хлібопекарській галузі, що фактично жодна продукція, яка випускається промисловими підприємствами, не підлягає дії цієї постанови. «Вона жила своїм життям, а промисловість жила своїм. В постанові було записано – хліб простої рецептури, куди входить борошно, вода, сіль, дріжджі. Якщо в будь-який хліб ви додали цукор чи жир, він одразу не потрапляє під дію цієї постанови. Там вказано, хліб масою більше 500 грамів, батони випускалися по 500 грамів, тобто вони не підпадали під дію цієї постанови», - аргументує Череда. Саме через це суттєвого зростання ціни на хлібобулочні вироби із запровадженням експерименту не відбулося. Однак виробники одностайні: експеримент повинен завершитися скасуванням усіх рішень щодо регулювання цін  державою. «Ну не може бізнес фактично десятки років виконувати соціальну роль держави. Бізнес платить податки, плюс до всього виконує роль соціального партнера і за це нічого не отримує», - зазначив Череда. Відміна не на часі, бо ринок курятини та яєць у руках монополістів Натомість експерти не надто тішаться такими новаціями. Директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко зазначає, що низка так званих «соціальних продуктів» зараз в Україні вже дорожче, ніж у Європі. І це при тому, що рівень доходів українців суттєво нижчий, ніж європейців. Приміром, зі слів Дорошенка, молочна продукція в Україні на 50% дорожча, ніж у європейських країнах, а яйця перевершують у ціні на 30%.   «І коли ми говоримо, що ринок все відрегулює, то це, чесно кажучи, не так просто тому, що ми йдемо в ринок тоді, коли умови диктує не торгівля і не торгові мережі, з якими ми стільки років воювали, а тоді, коли вже, відверто кажучи, є маніпуляції і монополізм на ринку виробника», - вважає експерт. Раніше Дорошенко в коментарі АСН зазначав, що 70% ринку курятини в Україні негласно належить одному виробнику. Тож не дивно, що восени вартість філе курячого зросла на 30% і тепер фактично коштує так само, як і свинина та яловичина. Це тоді як інші частини курки подорожчали всього на 3-5%. Схожа ситуація і на ринку яєць, 50% якого теж контролюється одним виробником, додав експерт. «Природно, коли у нас почалося з 1 жовтня зростання цін, то виробники просто почали збільшувати цінники. Відповідно, при собівартості продукції (яєць. - Ред.) 7-8 гривень ми їх бачимо вже за 24. 300-відсоткова рентабельність. Де Антимонопольний комітет?» - зазначив Дорошенко. До того ж він додав, що в листопаді, коли оптові та роздрібні ціни на яйця росли, державні статистичні дані показали, навпаки, падіння ціни на 18%. Чому так? Водночас Дорошенко вважає, що відмовлятися від державного регулювання цін на продукти все ж потрібно. Однак той механізм, яким уряд планує згладити можливе зростання цін, а саме виділення у 2017 році дотацій на виробництво продуктів харчування у розмірі 4 млрд грн, теж, як виявилось, не надто справедливий. Адже у відповідному документі чомусь прописали дивну фразу, що не більше 50% з цієї сум отримають виробники лише однієї сфери - птахівництва. «Тобто мало того, що ми маємо одну з найвищих цін на цю продукцію в Європі, ми ще й дотуємо цього виробника фактично через бюджет. Таким чином ми вже з двох джерел віддаємо гроші. Ми приходимо до того, що у нас рентабельність і прибутковість агросектора з деяких категорій вже зашкалює і Європі тільки залишається нам заздрити», - обурюється Дорошенко.   Влада продовжує експеримент, бо не знає, що буде у 2017-му До того ж експерт не розуміє, якщо експеримент з відміни цінового регулювання так гарно себе «зарекомендував», навіщо його продовжувати. Варто було б просто скасувати таке регулювання на урядовому рівні. «Якщо експеримент продовжують, значить - є проблеми на ринку, і таким чином вони лякають виробників, що будь-якої миті ми його (експеримент. – Ред.) скасуємо. Це фактично як кийок, який тримають над головою для того, щоб будь-якої миті, якщо все-таки щось піде не так, експеримент припинити. Вони залишають для себе крок для відступу, бо не розуміють, що буде в 2017 році», - вважає експерт. Водночас виробники і експерти зійшлися в одному, щоб запрацював реально вільний ринок треба, щоб свою роботу якісно виконував Антимонопольний комітет. Чого наразі, зі слів учасників ринку продовольства, не спостерігається, адже якщо комітет і реагує на порушення, то може роками розглядати справу. То яких же цін чекати на продукти у 2017-му? Офіційних підрахунків, який вплив на ріст цін із запровадженням експерименту мала відміна державного регулювання, наразі немає. І хоч виробники в один голос стверджують, що ніякого, тут же поспішають анонсувати чергове подорожчання своєї продукції. Так президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда заявив, що з кінця січня 2017 року хлібобулочні вироби подорожчають на 15-20%. Мовляв, уже рік ціни на хліб не переглядали, а за цей період значно зросла собівартість виробництва хліба. Та не єдиним хлібом. Експерт Олексій Дорошенко прогнозує, що у 2017-му соціальні продукти харчування подорожчають на 2-3% більше за рівень інфляції, тобто на 10-11%. «За рахунок того, що зараз на продукти харчування є попит. На що зараз люди витрачають більше? За видатками домогосподарств від 40-60% йде саме на продукти харчування», - підтвердив Дорошенко. Якщо ж прогнози фінансистів щодо курсу гривні на рівні 29-30 за долар справдяться, то харчі подорожчають ще більше, вважає експерт Денис Марчук. «Якщо після новорічних свят ми будемо спостерігати тенденцію коливання на валютному ринку, експерти прогнозують 30 гривень за долар, то, звичайно, на продукти харчування ціна може зрости ще близько на 10-15%», - додав експерт. Чи матиме вплив на формування ціни відміна держрегулювання, поки ні виробники, ні експерти прогнозувати не беруться. Однак Денис Марчук переконаний, що ефективний механізм, який би дозволив гасити скачки цін на продукти, – це державні інтервенції, тобто в період, коли існує дефіцит продукту, держава виходить на ринок і пропонує його людям за доступною ціною. Для таких цілей наступного року вже планують закупити до Аграрного фонду гречку. Достатньо на внутрішньому ринку буде також цукру, молока, м’яса та олії, стверджують у Мінагрополітики. Загалом урядовці заспокоюють: дефіциту продуктів в країні не буде, а над механізмами, завдяки яким все ж можна було б контролювати необґрунтоване зростання цін на продукти харчування, ще подумають.
Економіка Про головні причини зростання курсу долара 28 грудня торги на міжбанку закінчилися подорожчали на 35 копійок в покупці і на 45 у продажу долара. Як повідомляє Мінфін, торги вже починалися зі зростання попиту на валюту. На 15:00 28 грудня було зареєстровано 368 угод на суму $242,88 млн за середньозваженим курсом 26,8901. Щоб задовольнити зростаючий попит на валюту, Національний банк оголосив про проведення аукціону об'ємом до 100 млн дол. У результаті Нацбанк продав $96,8 млн у ціні відсікання не нижче 26,85 грн і заявці банків - на $120 млн. На чорному ж ринку долар торгувався далеко за 27 гривень, і попит до вечора 28 грудня все одно перевищував пропозицію. У самому Національному банку такий ажіотаж назвали «тимчасовим надлишковим попитом, який сформувався під дією ситуативних чинників». Серед причин - новорічні розрахунки компаній і свята на Заході. Але, на думку експертів, це далеко не все. Від самого початку уточнимо, зростання курсу долара аж до 27,5 гривні за долар в уряді передбачали давно і навіть згадали такий курс у змінах, внесених до держбюджету 2016 року. Фактично це чи не вперше, коли Мінфін прогнозує такий стрибок і взагалі дає такий прогноз курсу. «З урахуванням прогнозного курсу на кінець 2016 року 27,5 грн за долар необхідно збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2016 року на 133 533 232,4 тис. грн. до 1635012 895,9 тис. гривень. Для нівелювання валютних впливів з метою недопущення повторення ситуації в майбутньому пропонується передбачити в законі про державний бюджет норму, яка допускає відхилення від граничного обсягу державного боргу та граничного обсягу гарантованого державою боргу в разі відхилення офіційного курсу гривні до долара США від прогнозного, що застосовувався при складанні державного бюджету», - йдеться в пояснювальній записці до вищезазначених змін до держбюджету. На перший погляд не відразу зрозуміло, яким чином курс пов'язаний з держборгом. Але якщо згадати, що він в Україні фіксується в гривні, а запозичення ми беремо і віддаємо в валюті, то маніпуляції на курсових різницях не виключені.Головною причиною нинішнього стрибка долара фінансовий експерт і екс-міністр економіки Віктор Суслов вважає друк рекордної кількості грошей через «ПриватБанк». Грошова емісія була зроблена для покриття збитків, відсутнього капіталу і засобів націоналізованого банку, вважає Суслов. "Кілька днів тому був поставлений рекорд за обсягом вільних грошових коштів у гривні, які перебували на кореспондентських рахунках комерційних банків у НБУ. Ця сума перевищила 61 млрд грн", - сказав він. На думку Віктора Суслова, величезна кількість грошей друкувалася саме для того, щоб відновити платоспроможність «Привату». "Було оголошено, що перший транш буде 43 млрд на поповнення платоспроможності «ПриватБанку», з них, по-моєму, 25 млрд або більше вже вийшло в обіг. Тому одна з основних причин зміни курсу - випуск грошової емісії для покриття збитків і відсутнього капіталу і засобів "ПриватБанку", - зазначив Суслов. Досить прогнозованими наслідками цього, на думку колишнього міністра економіки, буде прискорення темпів інфляції і подальше зростання цін. А ось економіст Віктор Лисицький вважає, що, крім друкувального верстата для «Привату», свою роль у здешевленні гривні зіграло наближення новорічних свят, але головне - багаторічне негативне сальдо. "Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію, то на скачок курсу долара вплинуло кілька причин. По-перше, це сезонний фактор. Традиційно перед новорічними святами у нас завжди зростає попит на валюту. А влітку, навпаки, - зміцнюється гривня. Показово, що всі "заспокійливі заяви" влади про те, що прийде МВФ і всіх врятує, не допомогли. Люди все одно почали скуповувати валюту", - констатує економіст. Є й причина, яку можна порівняти з бомбою уповільненої дії, - багаторічна штучне стримування девальвації гривні при негативному сальдо. «З 2006 по 2013 рік у нас сальдо було негативним, на 2013 рік ми вже отримали мінус $16 млрд. Влада всі ці роки йшла до того, щоб, по суті, девальвувати, завалити гривню. За останні 5-6 років це сальдо вже перевищило $60 млрд. Але курс всіляко утримувався. Коли ж стався Євромайдан, гривню різко девальвували», - констатував Лисицький. Причому, за його словами, іншого виходу просто не було і, судячи з критичності показників, влада могла б діяти ще жорсткіше.
Суспільство Одеса переходить на електронні квитки в громадському транспорті Влада Одеси має намір найближчим часом запровадити європейську модель функціонування громадського транспорту, повідомили в муніципальному департаменті інформації Одеської міськради. Зокрема, йдеться про впровадження інформаційно-аналітичної системи управління громадським транспортом «Єдиний оператор» і електронної системи оплати за проїзд, так званий електронний квиток. У повідомленні наголошується, що онлайнова електронна система оплати за проїзд дозволяє безпосередньо проводити кошти на встановлений рахунок. «Це відбувається за допомогою зчитування інформації з електронного носія (пластикові карти, браслети, брелоки з вбудованим чіпом) або за допомогою одноразового QR-коду на паперовому носії», - роз'яснили в одеській мерії. Зараз влада міста ухвалила рішення встановити систему електронного квитка на один з трамвайних вагонів і експериментально випробувати її в дії.
Суспільство Для половини українців безвіз із ЄС не важливий - результати опитування Половина опитаних українців заявила, що їй не важливий безвізовий режим з країнами Європейського Союзу, свідчать результати дослідження Фонду Демініціативи та Центру Разумкова, передає ЛІГА.net. Згідно з даними опитування, 50% респондентів заявили, що безвізовий режим для них не важливий, 44% відповіли, що вважають важливим введення безвізу. При цьому, за даними дослідження, кількість тих, хто підтримує вступ України в ЄС, зросла до 58%, а тих, хто підтримує вступ до Митного союзу, впала до 11%. У грудні 2013 року вступ в ЄС підтримували 47%, а вступ до Митного союзу - 37%. Опитування було проведено в період з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років.
За кордоном Журналісти назвали список найгірших гаджетів 2016 року Журналісти порталу Engadget вибрали пристрої, які розчарували користувачів у році, що минає, найбільше. У список, що складається з восьми гаджетів, потрапили як відомі на нашому ринку пристрої, так і ті, продажі яких у нас в країні були мінімальні. Наприклад, розумний годинник Tag Heuer Connected, який автори статті назвали «звичайним годиником Android, але з потрійним цінником». Про це пише «Новое время», аналізуючи результати дослідження порталу Engadget. Журналістів розчарував і Lenovo Yoga Book. На цьому ноутбуці з сенсорною клавіатурою майже не можна друкувати наосліп, а покласти руки на клавіатуру в секунду відпочинку неможливо - обов'язково щось натисне. Гаджет вимагає стилуса. Висока ціна пристрою в поєднанні з далеко не флагманськими характеристиками змусили виділити Sony Xperia X Performance. Смартфон, який продавали майже за $700, пропонує тільки незначне збільшення продуктивності в порівнянні зі стандартним Xperia X, використовує той же екран і камеру, не має сканера відбитків пальців. Одним з головних розчарувань в 2016 році звичайно ж став Samsung Galaxy Note 7 через величезну кількість скарг на самозаймання пристрою. Найгіршим гаджетом 2016 року названо дрон GoPro Karma, виробництво якого зупинилося через 16 днів після старту продажів. У список потрапили розумні навушники Vinci, фільтри в Snapchat, які назвали «расистськими», і адаптер для навушників iPhone 7.

Як за допомогою нумерології обчислити грошові дні та залучити в життя багатство
Як за допомогою нумерології обчислити грошові дні та залучити в життя багатство
Кожному нам хочеться, щоб робота приносила більше грошей Нумерологи розповіли, як грошові дні кожного місяця т....
5 випадкових подій, які обіцяють зміни у житті
5 випадкових подій, які обіцяють зміни у житті
У житті кожної людини трапляються події, які відбуваються не просто так Іноді сам Всесвіт подає нам знаки про ....
Шкідливі ранкові звички, від яких вам потрібно терміново відмовитися
Шкідливі ранкові звички, від яких вам потрібно терміново відмовитися
Ранок — це найважливіша частина дня Від того, як ви проведете ранок, залежатиме те, як ви проведете весь день
10 магічних таємниць, які зберігає ваша кішка
10 магічних таємниць, які зберігає ваша кішка
Кішки здавна вважаються загадковими та магічними тваринами Знаючи про їхні здібності, ви по-новому поглянете н....
Сон у ніч з 27 на 28 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 27 на 28 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
28 квітня о 1:03 розпочнеться 20-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів




/-1,9975028038025-/ /-pc-/
Top