counter
Архів Повернутись назад 27 Березня 2017
27 Березня
Політика Стало відомо, скільки мільярдів Трамп зажадав від Меркель за захист Німеччини Президент США Дональд Трамп під час  недавньої зустрічі зажадав від канцлера Німеччини Ангели Меркель £300 млрд ($375 млрд). Як пише Times з посиланням на джерела в уряді Німеччини, Трамп заявив, що цю суму країна «винна» НАТО за заходи з оборони. Американський президент особисто передав документ Меркель під час її візиту до Вашингтона. У Німеччині ці заяви порахували «обурливими». Як зазначив один німецький чиновник, метою подібних вимог є залякування іншої країни, проте канцлер сприйняла їх спокійно і не буде відповідати на ці провокації. Нагадаємо, про «борг Німеччини» Трамп написав у своєму Twitter наступного дня після переговорів із Меркель у Вашингтоні. Тоді глава німецького уряду сказала, що країна має намір до 2024 року довести військові витрати в бюджеті до 2%, відповідно до взятих зобов'язань. Зараз це роблять тільки 5 країн альянсу: Сполучені Штати (3,61%), Греція (2,38%), Велика Британія (2,21%), Естонія (2,16%) і Польща (2%). У Німеччині рівень витрат на оборону становить 1,2% ВВП.
Події Балаклею очистили від снарядів, але на складі тривають вибухи Місто Балаклія, а також дев'ять інших населених пунктів були очищені піротехніками ДСНС від вибухонебезпечних предметів, повідомили в прес-службі відомства. Разом з тим станом на 7-му годину 27 березня на технічній території арсеналу спостерігаються поодинокі вибухи боєприпасів різної інтенсивності. У ДСНС відзначили, що до ліквідації осередків загоряння залучали 3 пожежних танки, 3 інженерні машини розгородження і 3 пожежних автомобілі Міністерства оборони. Для підвозу води було залучено 3 пожежних автомобілі ДСНС . Наслідки вибухів ліквідовували 2663 людини і 236 одиниць техніки. Зараз у районі НП відключене газопостачання, тимчасово припинена робота потенційно небезпечних об'єктів, закрито повітряний простір у радіусі 40 км. Нагадаємо, 23 березня в місті Балаклія на території військового арсеналу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів і розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. За інформацією Міністерства охорони здоров'я, три особи постраждали, їх госпіталізували, одна людина загинула.
Політика На виборах у Болгарії перемогла проєвропейська партія На дострокових парламентських виборах у Болгарії перемогу здобула партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ) екс-прем'єра країни Бойко Борисова. Як передає болгарський телеканал Nova TV, лідер Болгарської партії соціалістів Корнелія Нінова визнала перемогу на дострокових парламентських виборах ГЕРБа і привітала головних опонентів. Разом з тим, Нінова заявила, що не може бути мови про створення коаліції між соціалістами і проєвропейцями. «Хочу привітати ГЕРБ з перемогою. Якщо вони нас запросять на переговори щодо формування коаліції, ми не будемо в них брати участь», - заявила вона на прес-конференції за підсумками виборів. Нагадаємо, за даними екзит-полів у Болгарії на дострокових парламентських виборах за ГЕРБ проголосували 32,2% виборців, за соціалістів - 28,4%.
Політика Ле Пен: Амбітні і гегемоністські імперії приречені на загибель, це чекає і ЄС Кандидат у президенти Франції від «Національного фронту» Марін Ле Пен заявила, що Європейському Союзу загрожує швидке зникнення. «Євросоюз помре, тому що люди більше не хочуть його (існування). Амбітні і гегемоністські імперії приречені на загибель», - заявила Ле Пен на зустрічі зі своїми прихильниками, передає Reuters. Політик підкреслила, що хотіла б замінити Євросоюз на «іншу Європу», яку назвала «Європою для людей», заснованою на вільному співробітництві країн. Нагадаємо, в ході недавньої зустрічі в Москві президент Росії Володимир Путін  пообіцяв Марін Ле Пен не втручатися в електоральні процеси у Франції. За його словами, російська влада зацікавлена в спілкуванні з усім спектром політичних сил, передовсім із тими, хто говорить про важливість діалогу з Москвою. У свою чергу Ле Пен в ході візиту в Москву пообіцяла прискорити скасування санкцій проти РФ, якщо її оберуть президентом.
Економіка Українські пенсіонери з квітня не зможуть отримувати пенсії в банках Росії З 1 квітня українські пенсіонери, які отримують виплати в банках РФ за пенсійними картками, зможуть забрати свої гроші у відділеннях «Укрпошти» за місцем реєстрації. Про це повідомили в прес-службі Пенсійного фонду. Відзначається, що дата виплати пенсії зберігається, передає видання «Сегодня». У Пенсійному фонді підкреслили, що це нововведення пов'язане з Указом президента Петра Порошенка від 15 березня і рішенням РНБО, якими заборонено розміщувати держкошти, а значить і пенсії, в російських банках: «Сбербанку», VS Bank, «Промінвестбанку», «ВТБ Банку» , «БМ Банку». Картки клієнтів російських банків не будуть заблоковані, ними можна розраховуватися і знімати гроші в банкоматах. У разі, якщо пенсіонер не хоче або не може ходити за пенсією на пошту, він повинен звернутися до райуправління Пенсійного фонду за місцем проживання і переоформити одержання пенсії в українському банку за карткою. В окремих випадках пенсію можуть приносити додому листоноші. Нагадаємо, 16 березня щодо п'яти структур російських держбанків були введені санкції терміном на рік. Пізніше НБУ опублікував постанову, якою вводиться заборона на виведення коштів, виплату дивідендів, відсотків, повернення міжбанківських депозитів і кредитів, коштів з коррахунків субординованого боргу, розподіл прибутку і капіталу.
Політика оформление ленты  Поки в Росії мітингували, Медведєв катався на лижах У неділю, 26 березня, коли в Росії пройшли антикорупційні мітинги, прем'єр-міністр Дмитро Медведєв катався на лижах. У коментарях до публікації Медведєва від 8 березня один із користувачів запитав прем'єра, як він провів недільний день. «Непогано, на лижах покатався», - відповів Медведєв, прикріпивши веселий смайлик, передає «Газета.ру». Разом з тим прем'єр РФ не повідомив, де саме він катався на лижах. На наступні запитання користувачів у коментарях Медведєв до моменту публікації новини не відповів.   Нагадаємо, мітинги проти корупції пройшли 26 березня по всій Росії. Протести пов'язані з публікацією розслідування Фонду боротьби з корупцією про незадекларованну нерухомість глави уряду Дмитра Медведєва. Тільки в Москві, за різними оцінками, участь в мітингу взяли від 10 до 30 тисяч осіб. За неофіційними даними, на акцію  в Санкт-Петербурзі вийшли - від 5 до 10 тисяч. За попередніми даними організації ОВС-Інфо, яка займається моніторингом політичних переслідувань, в Москві 26 березня на Тверській вулиці і біля неї було затримано 1030 осіб.
Суспільство У Бахмуті 13-річна учасниця «групи смерті» намагалася зістрибнути з даху будівлі У Бахмуті Донецької області врятували 13-річну школярку, яка намагалася стрибнути з 2-го поверху недобудованого будинку. Про це повідомили в прес-службі  Нацполіції Донецької області. Дівчинка виконувала завдання так званої «групи смерті» з соцмереж. У поліції повідомили, що місяць спостерігали за дівчинкою, яка була активною учасницею «групи смерті» і вже приступила до виконання перших завдань квесту. Працівники поліції спільно з її матір'ю і викладачами вберегли дівчину від трагедії, переконавши припинити всі можливі контакти з небезпечною грою. Незважаючи на це, дівчинка разом зі своєю подругою вирішила погуляти містом і пішла до річки, де розташовані недобудовані будівлі. Нічого не кажучи подрузі, школярка залізла на дах двоповерхової будівлі і, ставши на краю, вирішила стрибнути і тим самим накласти на себе руки. Дівчинку на даху побачили випадкові перехожі. Вони просили школярку відмовитися від намірів, двоє хлопців навіть залізли на дах, але, зрозумівши, що самі ситуацію вирішити не можуть, подзвонили в поліцію. «На місце негайно прибула група швидкого реагування. Побачивши поліцейську машину, дівчинка передумала стрибати і дала руку хлопцям. Один з поліцейських заліз на дах і забрав дівчинку», - наголошується в повідомленні Нацполіції. Зараз зі школяркою працюють поліцейські ювенальної превенції. За попередньою інформацією, родина дівчинки благополучна.
Суспільство На Донбасі 30 російських офіцерів понизять у званнях за продаж зброї Російське командування підготувало матеріали на більш ніж 30 офіцерів ЗС РФ на Донбасі, яких понизять у військових званнях за приховані злочини та правопорушення, скоєні ними особисто або з їхньої вини. Як повідомили в прес-службі Головного управління розвідки Міноборони України на своїй сторінці в Facebook, на Донбасі працювала комісія Центру територіальних військ Південного ВО ЗС РФ. «Представниками комісії в з'єднаннях і частинах 1, 2 АК виявлено на зберіганні велику кількість неврахованої зброї і боєприпасів, які були підготовлені для продажу цивільним особам з метою власного збагачення російських офіцерів», - розповіли в розвідці. Відзначається, зокрема, що в 100-й окремій мотострілковій бригаді (Донецьк) 1 АК окремо зберігалася неврахована стрілецька зброя, боєприпаси, включно з великокаліберними кулеметами «Утес».
Політика Екс-депутат Держдуми назвав прізвище людини, яка наказала вбити Вороненкова Людина, яка віддала наказ убити екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова - генерал ФСБ Олег Феоктистов. Таку думку висловив екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов. Пономарьов також повідомив в інтерв'ю виданню «Апостроф», що саме Феоктистов злив інформацію російському опозиціонеру Олексію Навальному, на основі якої той зробив фільм про прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва. «Важливим є те, що джерелом інформації був Феоктистов, і Медведєв зміг Путіну це довести. Тому Путін дав команду Сєчину (голові «Роснефти») Феоктистова з цієї самої позиції звільнити. І Сєчин у лютому звільнив Феоктистова з посади», - заявив Пономарьов. Далі він розповів, що Феоктистов залишився генералом ФСБ без посади і зайнявся своїм «ворогом» Вороненковим, через якого в лютому вибухнув скандал з його свідченнями у справі екс-президента Віктора Януковича. Генерал нібито хотів отримати індульгенцію і повернутися до активної роботи. «Це був такий великий скандал, який був у всіх перед очима. Відповідно, ця людина змінила статус з особистого ворога Феоктистова на ворога держави, віровідступника, якого потрібно було покарати за всіма мафіозними законами», - переконаний політик. «Але для мене особисто одне маленьке запитання залишається: Феоктистов подзвонив Путіну до вбивства чи після?» - додав Пономарьов. Колишній депутат Держдуми розповів, що Вороненков знав дуже багато про фінансові інтереси вищого генералітету спецслужб. Поки він був у силових структурах Росії, це була федеральна служба з контролю обігу наркотиків (ФСКН), і оскільки наркотрафік нерозривно пов'язаний з таким поняттям, як контрабанда, то, за ієрархією, питанням боротьби з контрабандою займалися в ФСКН. Саме Вороненков очолював цей напрям у боротьбі з контрабандою. Не конкретно наркотиків, а контрабандою як такою. Він прославився так званою справою «Трьох китів». На поверхні для громадськості відомі питання контрабанди меблів, але насправді там дуже велика справа з контрабандного перевезення через кордон Російської Федерації продукції на мільярди доларів. «Там реально питання мільярдів доларів і бенефіціарами були вищі генерали ФСБ. В результаті цього звільнили 29 генералів ФСБ, весь економічний блок служби. Це було на початку 2000-х років. З тих пір він став особистим ворогом ФСБ», - підкреслив Пономарьов. Нагадаємо, Денис Вороненков був убитий 23 березня в центрі Києва. 25 березня його відспівали у Володимирському соборі й поховали в Києві.
Суспільство Двоє російських бойовиків на Донбасі вчинили спроби самогубства Психологічне виснаження особового складу російських окупаційних військ призводить до зростання випадків суїциду серед військовослужбовців. Про це повідомили в прес-службі Головного управління розвідки Міноборони України на своїй сторінці в Facebook. Відзначається, що напередодні, 26 березня, були дві спроби самогубства в складі 1 окремої мотострілкової бригади (Кальміуське) 1 АК і 4 окремої мотострілкової бригади (Алчевськ) 2 АК. У розвідці наголосили, що командири намагаються видати факти спроб самогубств за результати необережного поводження зі зброєю. Нагадаємо, раніше в розвідці повідомляли, що лави проросійських бойовиків на Донбасі поповнюють за рахунок звільнених і непридатних до служби військових. Прийом на службу до лав бойовиків на даний момент носить спрощений характер: у частині приймають військових, які мають досвід служби в чеченському та інших конфліктах, але були звільнені за порушення або за станом здоров'я.
Суспільство Оргкомітет «Євробачення»: Росія не зацікавлена в участі Самойлової в конкурсі До того, як Служба безпеки України заборонила в'їзд у країну російської учасниці пісенного конкурсу «Євробачення», Росія не зарезервувала місця для проживання, що говорить про незацікавленість в участі в конкурсі. Таку думку висловив голова оргкомітету Франк-Дітер Фрайлінг. В інтерв'ю Tagesspiegel він повідомив, що в оргкомітеті «Євробачення» давно підозрюють, що в Росії не хочуть участі Юлії Самойлової в конкурсі, передає телеканал «112 Україна». Разом з тим Фрайлін підкреслив, що оргкомітет «Євробачення» готовий захистити право Росії на участь в конкурсі. «Від самого початку ми дали ясно зрозуміти, що очікуємо, щоб усі виконавці, які пройшли конкурсний відбір, змогли брати участь. Якщо ж рішення заборонити в'їзд російському кандидату залишиться чинним, EBU постарається гарантувати, щоб Росія все-таки змогла взяти участь», - сказав голова оргкомітету. Фрайлінг також запропонував дочекатися остаточного рішення влади України щодо Самойлової, після чого можна буде обговорювати подальші дії. Нагадаємо, СБУ на 3 роки заборонила в'їзд в Україну Юлії Самойловій, яку в Росії вибрали для участі в конкурсі «Євробачення-2017» в Києві. Самойлова в 2015 році незаконно перетнула кордон окупованого Криму і брала участь там у концерті, що заборонено українськими законами.
Політика Охендовський: Справа щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів приречена Справа проти Центральної виборчої комісії щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, приречене на провал. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова ЦВК України Михайло Охендовський, передає кореспондент АСН. «Абсолютно зрозуміло, що кримінальне провадження, яке зараз ведеться НАБУ, фактично вже приречене на завершення. Ніяких доказів у порушеннях, які мені інкримінують, вони знайти не змогли до цього часу. Ніяких нових підозр мені не висунуто. Абсолютно очевидно, що вони і не можуть виникнути. Немає доказів того, чого ніколи не існувало», - сказав він. Охендовський також вважає, що «зло має бути покарано». «У цьому випадку НАБУ - це зло. Вони відчувають свої безкарність, ігнорують норми законів і Конституції України. Вони відчувають безвідповідальність», - додав голова ЦВК.
Події оформление ленты  На бульварі Шевченка в Києві перекинувся мікроавтобус Mercedes На бульварі Шевченка в центрі Києва вранці в понеділок, 27 березня, сталася ДТП, в результаті якої перекинувся мікроавтобус. Аварія сталася біля пам'ятника Щорсу, передає dtp.kiev.ua. Відзначається, що мікроавтобус Mercedes перекинувся після зіткнення з автомобілем Volkswagen. За попередніми даними, в ДТП є постраждалі, проте їх кількість і обставини аварії не повідомляються. Нагадаємо, в ніч на 26 березня на Дорогожичах у Києві сталася дорожньо-транспортна пригода. Автомобіль таксі на зелене світло сфетофора їхав з вулиці Дорогожицької, коли в його задню бокову частину врізався автомобіль швидкої допомоги, що їхав по вулиці Теліги в бік станції метро «Дорогожичі». Від сильного удару таксі перекинулося на дах, водієві таксі і двом його пасажирам допомагали вибратися з розбитого автомобіля водії інших машин. Один з пасажирів таксі госпіталізований із закритою черепно-мозковою травмою.
Політика Україна отримає новий склад Центрвиборчкому до 2018 року Новий склад Центральної виборчої комісії буде обраний до 2018 року. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова ЦВК України Михайло Охендовський, передає кореспондент АСН. «Я думаю, що від трирічного анонсування вирішення цієї проблеми парламент зможе перейти в 2017 році, або хоча б у 2018-му, до ухвалення рішення. Я не думаю, що буде правильно коментувати ті кандидатури, які подані до парламенту щодо складу ЦВК. Думаю, Верховна Рада як орган, який має такі повноваження за Конституцією, має знайти консенсус між депутатськими фракціями і депутатськими групами. І як можна швидше вирішити проблему призначення нових членів ЦВК замість тих членів ЦВК, повноваження яких формально вже закінчилися, але не завершені», - заявив він.На уточнююче запитання преси про те, чи повноважна діюча ЦВК, він відповів: «Безумовно, так. Цей склад ЦВК абсолютно легітимний». Нагадаємо, голова ЦВК України Михайло Охендовський визнаний потерпілим у кримінальній справі про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ.
Політика Прем'єр Грузії: Спільним викликом для країн - учасниць ГУАМ є цілісність територій Прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі впевнений у необхідності більш активно використовувати потенціал країн - учасниць Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ для захисту територіальної цілісності та суверенітету. Про це він заявив на засіданні глав урядів країн - учасниць ГУАМ у Києві, передає кореспондент АСН. За словами прем'єра Грузії, сьогодні глобальні і регіональні виклики зобов'язують зміцнювати взаємодію в рамках ГУАМ, а також на міжнародній арені. «Територіальна цілісність є однією з найболючіших проблем і спільним викликом для країн - учасниць ГУАМ», - сказав він, підкресливши, що невирішені конфлікти в регіоні продовжують перешкоджати політичному, економічному та соціальному розвитку країн. Він зазначив, що з цієї причини важливо активніше використовувати потенціал ГУАМ з метою досягнення широкої міжнародної підтримки і адекватної реакції в зв'язку з фактами посягання на територіальну цілісність і суверенітет держав - членів організації. У свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в цьому напрямку об'єднання зусиль особливо важливо. «Історично ми з вами знаємо не з чуток про ті проблеми, які є в наших державах, тому об'єднання нашої співпраці і в цьому напрямку, безумовно, відіграє дуже важливе значення», - зазначив Гройсман. «Упевнений, що в 2017 році ми зможемо вдихнути новою енергію в рамках нашої співпраці в ГУАМ», - додав він.
Події Двоє поліцейських Харкова пограбували квартиру померлого пенсіонера Двом поліцейським Харкова оголосили підозру за кількома стаття Кримінального кодексу України. Про це повідомили в прес-службі прокуратури Харківської області. Відзначається, що старший сержант і старший лейтенант поліції витягли з кишені померлого чоловіка ключі і обікрали його квартиру. За даними прокуратури, в грудні 2016 року поліцейські приїхали за викликом в квартиру, де помер 79-річний чоловік. Скориставшись тим, що рідні дідуся перебували у пригніченому стані і не стежили за сторонніми в квартирі, поліцейські витягли з верхнього одягу померлого ключі від його квартири і мобільний телефон. Того ж дня правоохоронці прийшли в квартиру померлого і вкрали телевізор, 800 грн та ключі від автомобіля Renault. Трохи пізніше старший сержант викрав і авто разом із документами. Зараз вирішується питання про усунення поліцейських з посад.
За кордоном Рада Європи виступає за перехід Україні до пропорційної системи з відкритим списками Рада Європи виступає за перехід України на пропорційну виборчу систему з відкритим списками. Про це на конференції 27 березня заявила заступник офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, передає кореспондент АСН. «Тема запровадження новітніх технологій у виборчому процесі – не нова для України... Багато країн вже використовують новітні інформаційні технології як на стадії підготовки, так і підрахунку голосів... Це надає змогу зменшити вартість під час організації виборів,  проводити два види виборів одночасно, можливість взяти участь у голосуванні для людей з обмеженими можливостями», – заявила вона. Зрозуміло, що в цьому процесі постає питання про забезпечення безпеки виборів за умови використання в процесі новітніх технологій. «Для цього необхідно ухвалення змін до законодавства, забезпечення інформаційної політики для обізнаності у таких технологіях», – додала Литвиненко. Вона підкреслила, що для Ради Європи та Венеціанської комісії вкрай важливо, щоб в Україні відбувалися демократичні вибори. «Для нас залишається пріоритетом проведення демократичних виборів в Україні, і ми виступаємо за перехід Україні до пропорційної системи з відкритим списками на парламентських виборах... А також за урегулювання питання фінансування політичних партій під час виборів, інформаційної політики», - наголосила чиновниця. Вона повідомила, що Рада Європи працює над новим планом співпраці з Україною на 2018-2019 роки. «Я підтверджую, що Рада Європи і надалі буде широко відстежувати процес виборчого реформування в Україні», - додала Олена Литвиненко.
Політика В Адміністрації Президента розповіли, коли Порошенко зустрінеться з Трампом Зустріч президентів України і США Петра Порошенка і Дональда Трампа відбудеться після того, як сторони узгодять порядок денний і наповнення майбутньої зустрічі. Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв. «Хочу ще раз повторити: зустріч на вищому рівні відбудеться, як тільки дві сторони узгодять порядок денний, а також наповнення майбутньої зустрічі. Звичайно, ми б хотіли, щоб це сталося якомога швидше», - зазначив дипломат в інтерв'ю «Сегодня». Він також зазначив, що найближчим часом планується продовження контактів на високому рівні для узгодження порядку денного зустрічі президентів України і США. Заступник голови АП зазначив, що дипломати роблять усе для закріплення позитивних тенденцій в діалозі між двома країнами і залучення Вашингтона до активної участі в питаннях відновлення миру і безпеки в Європі. «Вважаю, що настав час перейти від інтенсивності до нової якості і змістовності наших відносин. Сьогодні ми цим і займаємося. Намагаємося забезпечити пріоритетність так званого українського питання у зовнішньополітичному порядку денному нової американської Адміністрації», - підкреслив Єлісєєв.
Політика «Ощадбанк» у суді Парижа судиться ыз «Сбербанком» РФ через майно в окупованому Криму У Міжнародному комерційному арбітражному суді в Парижі почалися слухання за позовом українського «Ощадбанку» проти «Сбербанку» Росії. Слухання триватимуть три 3 дні, після чого суд винесе рішення, передає «Громадське ТБ». Суд відбудеться за скороченою процедурою, враховуючи, що представники Росії не з'явилися на попередні слухання. Обидва клієнта зажадали, щоб слухання були конфіденційними. Нагадаємо, позов проти російського «Сбербанку» був поданий 26 серпня 2016 року. «Ощадбанк» вимагає від росіян понад $1 млрд за втрачене майно в анексованому Криму. У суму входить вартість втрати активів, втрати бізнесу, відсотки, які будуть нараховані до прийняття судом остаточного рішення і до фактичного отримання компенсації за комерційним курсом, визначеним Трибуналом. Україну в суді представляє Андрій Пишний. Позов поданий у рамках двостороннього договору про захист інвестицій.
Суспільство оформление ленты  Поліція затримала викрадача київської маршрутки У Фастові Київської області був затриманий 29-річний чоловік, який 2 березня викрав маршрутку в мікрорайоні Троєщина у Києві і поранив поліцейського. Про це в своєму мікроблозі Twitter повідомив голова Національної поліції Сергій Князєв. «Зловмисника, який викрав маршрутку в Києві, поліція сьогодні затримала в Фастові», - написав Князєв. За його словами, злочинець виявився жителем Київської області, який нещодавно звільнилися за «законом Савченко». Нагадаємо, 2 березня в житловому масиві Троєщина чоловік, погрожуючи зброєю, викрав маршрутку, а втікаючи від поліції, протаранив легковик і вистрілив у ногу перехожому. Маршрутку злочинець кинув у приватному секторі. На станції міської електрички він поранив у ногу співробітника поліції, який намагався його затримати. Для його пошуків задіяли працівників територіального управління поліції, спецпідрозділ і кінологів.
Економіка Гройсман: У 2017 році можливий запуск вільної торгівлі між Україною, Грузією, Молдовою і Азербайджаном Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає можливим запуск повноцінного механізму зони вільної торгівлі між країнами - учасницями Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ. Про це він заявив на засіданні глав урядів країн - учасниць ГУАМ сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. «Я маю всі підстави сподіватися на те, що наші економічні відомства докладуть усіх зусиль, щоб у 2017 році почати діяти. І в зв'язку з цим я б хотів закликати міністерства економіки наших країн бути більш рішучими, завершити і підписати всі необхідні документи найближчим часом, йдеться про додаткові протоколи», - сказав Гройсман.Тоді, за словами українського прем'єра, в 2017 році можна буде запустити повноцінний механізм вільної торгівлі між країнами. Він підкреслив, що сьогодні країни - учасниці ГУАМ підпишуть документ, «який буде визначати поглиблення співпраці між митними органами». «Цей протокол буде дуже хорошим кроком, коли ми будемо у співпраці визнавати всі митні процедури наших країн», - додав Гройсман.
Економіка Стало відомо, чому Туреччина ввела мита на російський соняшник, пшеницю і кукурудзу Призупинення поставок до Туреччини російських соняшнику, пшениці та кукурудзи може відбитися на економіці цієї країни, так як до часу введення взаємних торгових санкцій між двома країнами саме турецькі ринки були основним місцем збуту цього товару з Росії. З 17 березня Туреччина ввела мита на ввезення низки російських товарів - мито на кукурудзу і пшеницю складе 130%, рис - 45%, соняшникову олія - ​​36%, шрот соняшнику - 13,5%, бобові культури - 9,7%. Аналітики вважають, що причиною цього кроку може бути «помста» за чинні зараз санкції Росії щодо деяких ключових сільськогосподарських товарів із Туреччини. Перш за все - турецьких овочів, переважно - помідорів. І шляхом введення санкцій Туреччина намагається примусити Росію зняти раніше введені заборони. Нагадаємо, Росія ввела торгові обмеження щодо турецьких товарів, а також інші санкції після того, як Туреччина збила російський винищувач поблизу сирійського кордону в листопаді 2015 року. Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що торгові санкції не вплинуть на «прогрес у відновленні відносин між двома країнами».
Суспільство оформление ленты  Під Москвою підпільно «клепали» авіагармати У трьох областях Росії група підпільних зброярів займалася виготовленням, постачанням і збутом вогнепальної зброї. Підпільні майстерні діяли в Калузькій, Брянській і Московській областях, передає ТАСС. Припинено діяльність чотирьох нелегальних майстерень. Відзначається, що Федеральна служба безпеки Росії вилучила у групи зброярів три авіагармати калібру 23 мм, 56 одиниць вогнепальної зброї російського і іноземного виробництва, близько 100 основних частин до вогнепальної зброї, 15 кг вибухових речовин, 10 гранат, дві міни, 10 детонаторів і електродетонаторів, два пристосування для безшумної і безполуменевої стрільби, більше 3700 патронів різного калібру, 68 одиниць холодної зброї. Проти групи зброярів порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 222 КК РФ. Російські правоохоронці з'ясували, що «майстри» також причетні до кримінальних структур.
Політика Україна може ввести додаткові санкції проти причетних до розкрадання підприємств на Донбасі Україна може ввести додаткові санкції проти причетних до розкрадання підприємств на Донбасі. Про це в інтерв'ю газеті "Сегодня" заявив заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв. "Я не виключаю, що українська сторона також повинна буде вводити точкові санкції проти тих російських підприємств і фізосіб, які будуть замішані в бізнес- і економічних операціях з тими українськими підприємствами (Донбасу. - Авт.), які були захоплені", - припустив Єлісєєв. Нагадаємо, раніше Україна заборонила продаж товарів з непідконтрольних територій і ввела нові правила перетину лінії зіткнення. У Міністерстві з питань тимчасово неконтрольованих територій і внутрішньо переміщених осіб визначили перелік товарів і продукції, які можна перевозити з і на тимчасово непідконтрольну Україні територію Донбасу.
Політика Гонтарева заявила, що їй погрожував розправою «великий олігарх» Голова Нацбанку України Валерія Гонтарева повідомила в інтерв'ю виданню Financial Times, що їй погрожували фізичною розправою, зокрема один «великий олігарх». «Один великий олігарх особисто погрожував мені фізично - навіть у цьому офісі (конференц-зал у Національному банку)», - розповіла Гонтарева, передає телеканал «112 Україна». Разом з тим вона не повідомила прізвище олігарха, а лише підкреслила, що це була не поодинока погроза, а «шалений тиск» від осіб, чиїм інтересам вона в своїй діяльності протистояла. «Я можу це назвати постійними утисками», - заявила Гонтарева. Нагадаємо, раніше Національне антикорупційне бюро України почало розслідування за фактами можливих зловживань посадовими особами Національного банку, зокрема головою НБУ Валерією Гонтаревою, а також Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при здійсненні оціночної діяльності вартості активів ліквідованих банків. Йдеться про можливу причетність Гонтаревої і Ворушиліна до махінацій з активами ліквідованих банків у розмірі 315 млрд грн.
Суспільство Російського генерала підозрюють у співпраці з бойовиками «ДНР» Головна військова прокуратура України повідомила про підозру командувачу 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу Збройних Сил РФ генерал-майору Олексію Завізьону, повідомили в прес-службі  ГПУ. Генерала Завізьона підозрюють в порушенні конституційного ладу України, у веденні агресивної війни і участі в терористичній організації. За даними ГПУ, Завізьон обґрунтовано підозрюється в тому, що він у період з лютого по липень 2015 року виконував обов'язки командувача 1 армійського корпусу так званої «ДНР». Він своїми наказами забезпечив щоденне ведення обстрілу позицій сил АТО на Донбасі і «вчинення збройних нападів на військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів». В результаті таких дій загинули не менше 3 тисяч і поранено понад 8 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, залучених до проведення АТО. Крім того, було завдано значних матеріальних збитків Україні. Підозрюваного оголошено в розшук.
Події З'явилися нові деталі вбивства Дениса Вороненкова Екс-депутату Держдуми РФ Денису Вороненкову призначили зустріч, щоб його вбити. Таку думку в інтерв'ю «Новой газете» висловив народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. «Йому хтось подзвонив і запропонував зустрітися об 11:30 ранку. Хтось, хто йому дуже важливий», - зазначив Геращенко, підкресливши, що номер того, хто телефонував, вже отримано. Як відомо, Вороненкова вбили об 11:24, а о 12:30 у нього була призначена зустріч з ще одним екс-депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим. «Все вивчається, але це таємниця слідства. Я припускаю, що йому зателефонував хтось, кого він знав по Росії. Швидше за все, ця людина і була навідником кілера», - повідомив Геращенко. Нардеп вважає, що вбивство було чітко сплановано, була група прикриття і стеження. Зокрема, був спільник на машині Daewoo, який бачив, як кілера Паршова застрелили. «Ми його поки не спіймали, але сподіваємося, що спіймаємо. Обов'язково буде і той, хто навів - це співучасник. Всіх осіб, які причетні до злочину, ми буде оголошувати в міжнародний розшук через Інтерпол», - сказав Геращенко. Нагадаємо, 23 березня в центрі Києва був убитий екс-депутат Держдуми РФ Денис Вороненков, який раніше отримав українське громадянство і свідчив у справі про держзраду Януковича. Під час нападу нападник був поранений охоронцем Вороненкова, пізніше він помер у лікарні. Пізніше з'ясувалося, що Вороненкова вбив українець Павло Паршов, який народився в Севастополі.
Суспільство У Росії відкликали 6,5 тисячі позашляховиків Jeep через підсвічування в дзеркалі на козирку У Росії дилер компанії Jeep відкликає з ринку 6 тисяч 586 автомобілів моделі Grand Cherokee в зв'язку з проблемами в підсвічуванні дзеркала в сонцезахисному козирку. Відзначається, що всі 6,5 тисячі автомобілів були продані в Росії в період з листопада 2010 року по листопад 2014 року, передає ТАСС. «Причиною відкликання автомобілів є можливе перетирання дротів підсвічування дзеркала в сонцезахисному козирку після ремонту самого козирка, оббивки стелі або при проникненні під обшивку стелі. Це може стати причиною неспрацювання підсвічування дзеркала в сонцезахисному козирку», - йдеться в повідомленні. Компанія готова замінити в автомобілях козирок і провести модифікацію металевого підсилювача даху. Всі ремонтні роботи будуть здійснюватися безкоштовно для власників.
Події оформление ленты  В Австралії - евакуація перед циклоном. Ті, хто залишається на місці, спустошують магазини В австралійському штаті Квінсленд проводиться масова евакуація жителів прибережних районів, оскільки до узбережжя наближається тропічний циклон "Деббі". Місцева влада попереджає, що сила циклону досить велика, і вже через кілька годин евакуюватися буде пізно. Тим не менш, багато з тих, хто зважився залишитися, запасаються водою і харчовими продуктами, через що у багатьох магазинах полиці стоять порожніми. Багато австралійців також намагаються будувати захисні споруди, щоб захистити приміщення від потрапляння води. Зараз циклон "Деббі" знаходиться в океані приблизно за 300 кілометрів від узбережжя Австралії і повільно просувається в бік континенту. Поки що у нього друга з п'яти категорія потужності, але в найближчі години сила циклону виросте до четвертої категорії і, можливо, до - п'ятої, попереджають синоптики.
Політика оформление ленты  Нардеп за рік задекларував близько 27 млн грн доходів Народний депутат від фракції «Самопоміч» Андрій Журжій задекларував 26 881 149 гривень доходів за 2016 рік. Згідно з даними реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зарплата Журжія склала 155 тисяч гривень, 170 тис. грн - забезпечення депутатської діяльності та 845 грн - дивіденди. Разом з тим 26 555 042 грн депутат отримав від відчуження цінних паперів і корпоративних прав ТОВ «Група компаній «Інвестиційні партнери». Крім того, у народного обранця є 3 будинки (площею 233,4 кв. м, 156,3 кв. м і 31,3 кв. м), 6 земельних ділянок (площею 228 кв. м, 4 892 кв. м, 2 500 кв. м, 1 601 кв. м, 1 500 кв. м і 538 кв. м) і 2 автомобілі: Lexus GS350 AWD (2012 рік випуску) і Lexus LX 750 (2011 рік випуску). У Києві у депутата є квартира площею 112,9 кв. м і машиномісце (14,2 кв. м). Також Журжій є кінцевим бенефіціаром 20 компаній, які розташовані за однією адресою в Києві: вул. Велика Житомирська 6/11. Одна IP-адреса у ТОВ «Група компаній «Інвестиційні партнери», яка була відчужена в 2016 році. У нардепа є депозит у банку «Восток», де зберігається 572 тис. гривень, а дружини Інни в тому ж банку 195 тис. гривень. Готівки в сім'ї немає. Три роки тому Журжій задекларував значно менший дохід, так у 2014 році він отримав 8 477 808,96 гривень доходів, а в 2015 році - 17 733 911 грн.
Суспільство Туреччина готова впускати російських туристів навіть без закордонного паспорта Туреччина готова обговорювати питання про прийняття російських туристів, що приїжджають без закордонного паспорта, а лише з внутрішніми паспортами. Про це на зустрічі з росіянами, що живуть в Антальї, повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Міністр зазначив, що Туреччина готова до переходу на взаємні поїздки громадян за внутрішніми посвідченнями особи, передає ТАСС. За словами Чавушоглу, обговорення цього питання почнеться незабаром. Міністр також додав, що «в аеропортах встановлюються пристрої для перевірки таких документів». Нагадаємо, після цього, як Туреччина збила в своєму повітряному просторі російський Су-24, Росія скасувала дію безвізового режиму з Туреччиною. На засіданні російсько-турецької Ради співробітництва вищого рівня в Москві 10 березня сторони домовилися про часткову лібералізацію візового режиму спочатку для представників ділових кіл. Як відомо, можливістю поїздок до Туреччини за внутрішніми паспортами і посвідченнями користуються громадяни Грузії, а в середині березня відповідна угода підписана між з Україною.
Політика Захарченко вирішив закрити в'їзд у "ДНР" Януковичу і К° - "за зраду" Ватажок "ДНР" Олександр Захарченко запропонував так званому "парламенту республіки" заборонити в'їзд на підконтрольну бойовикам територію екс-главі України Віктору Януковичу і колишньому голові уряду Миколі Азарову, передає портал Аllnews.Однак на цьому Захарченко вирішив не зупинятися - пропонує заборонити приїжджати в "ДНР" ще й колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку, який заснував в Україні нещодавно свою партію, а також - колишньому віце-прем'єру Сергію Арбузову. За словами Захарченко, імена перерахованих вище політиків треба внести у список нев'їзних осіб. За його словами, "зрадників у самопроголошеній республіці ніхто не чекає". При цьому бойовик заявив, що все ще вважає Януковича українським президентом, але з Росії порадив йому їхати не в Донецьк, а до Києва.
Економіка В Україні немає підстав для віялових відключень електроенергії - Землянський Підстав для віялових відключень електроенергії немає. Про це на прес-конференції 27 березня заявив енергетичний експерт Валентин Землянський, передає кореспондент АСН. «Передумов для віялових відключень електроенергії в Україні зараз точно немає. Більше того, в системі спостерігається профіцит, надлишок виробництва електроенергії. Тому для мене всі заяви про те, що можливі відключення - незрозумілі... Тим більше що з 1 квітня заплановані поставки електроенергії в Молдову. Повторюю: поки немає передумов для віялових відключень», - заявив він. Експерт підкреслив, що відкритим залишається лише питання, що буде з вугільною галуззю. «Прем'єр Гройсман заявив про план розвитку вугільної галузі. Дуже б його хотілося побачити. Поки що це тільки гучні заяви, не більше», - додав Землянський. За його прогнозами, якщо блокада поставок вугілля марки "Антрацит" з не підконтрольної території триватиме і далі, то Україні доведеться закуповувати вугілля. «Не виключено, що у тієї ж Росії», - сказав він.
Події оформление ленты  Аброськін показав жахливі наслідки обстрілу Авдіївки з "Градів" Бойовики "ДНР" навмисно обстрілюють житлові квартали Авдіївки, вбивають мирних жителів, написав у себе на сторінці в соцмережі голова ГУНС в Донецькій обл. В'ячеслав Аброськін. "Сьогодні терористи обстріляли з "Градів" житловий сектор Авдіївки. Пошкоджено 21 будинок: вул. Бєлінського, 9, 10, 11, 12, 13, 20, 22, 24, 26; вул. Добролюбова, 10,12; Островського, 51; Колосова, 136, 138, 140, 142, 144, 161, 163, 165, 167. Інформація про потерпілих уточнюється", - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, 26 березня, терористи почали обстріл з "Градів" житлової сектора старої Авдіївки. Раніше голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що обстріляно 9 приватних будинків по вул. Бєлінського, Добролюбова і Колосова. За попередніми даними, ніхто з мирних жителів не постраждав.
Події оформление ленты  Поліцейський кінь у Києві збив із ніг жінку У Києві кінь кінної поліції збив із ніг жінку, яка гуляла разом зі своєю дочкою. Як повідомила киянка Марія Азарова в Facebook, вона гуляла в лісовій зоні Русанівки з донькою, коли її на повному ходу збив кінь. «Я впала і проїхалась по землі і корінню. Було дуже страшно, бо я боялася, що другий кінь, який був ззаду, побіжить на мене або зіб'є мою дитину. Все сталося дуже швидко, а сталося це тому, що кінь злякався собаки, що біг, і почав різко тікати від нього», - написала жінка. Вона підкреслила, що дівчина-поліцейська не могла впоратися з конем. Разом з тим патрульні запропонували викликати «швидку допомогу», але киянка відмовилася. Також патрульні заспокоїли жінку, обмінялися з нею контактами.   Нагадаємо, в суботу, 25 березня, вперше патрулювати Русанівську набережну вийшла кінна поліція. У лісопарковій частині Русанівської набережної є місця, де неможливо проїхати, так як ділянка засипана піском. Саме такі місця патрулюватимуть поліцейські на конях.
Суспільство оформление ленты  Вбивця Вороненкова був «Боксером» і володів ножовим боєм Журналісти оприлюднили фото вбивці екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова - Павла Паршова в формі і зі зброєю в зоні АТО на Донбасі. Як повідомила на своїй сторінці в Facebook журналістка СТБ Алена Лунькова, командир Паршова розповів: «Кілер наш, він жодного разу не був на бойових, хто йому дав УБС, давайте запитаємо у Нацгвардії, я його на УБС не подавав». На опублікованих фото 29-річний Павло Паршов позує в камуфляжі і з автоматом. Фото були зроблені в Луганській області, хоча кілер служив у батальйоні «Донбас» і був тільки під Маріуполем. За словами екс-комбата «Донбасу» Анатолія Виногродського, на передову Паршов не прагнув і в боях участі не брав. Його звільнили в серпні 2016 року за самовільне залишення частини. Журналістка також підкреслила, що у Паршова був позивний «Боксер», він також володів ножовим боєм. Товариші по службі повідомили, що хлопець дотримувався ультраправих поглядів і був футбольним хуліганом. У коментарях під фото користувачі пишуть: «Стріляти він міг, виходить, треба було його таланти туди (в АТО) направляти». Нагадаємо, екс-депутат Держдуми РФ Денис Вороненков був убитий в центрі Києва 23 березня. Охоронець політика вбив кілера, яким виявився Павло Паршов. Убивцю поховають 28 березня в Дніпрі, місті, куди він із матір'ю переїхав у 1998 році. Раніше його мати Тетяна Паршова упізнала тіло.
Економіка Експерт: В Україні отримують надприбутки від продажу молока Закупівельні ціни на молоко почали падати з кінця січня, при цьому на прилавках вони починають зростати на деякі види продуктів чи залишаються на тому ж рівні. Про це під час прес-конференції заявив голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, передає кореспондент АСН. За словами експерта, у вересні минулого року була різниця між цінами в Україні на молоко і цінами в Євросоюзі.«З вересня ціни пішли вгору, і, в принципі, в Євросоюзі, вони продовжують зростати… а в Україні, починаючи з кінця січня, ціни почали раптово падати», - наголосив Дикун. Експерт наголосив, що з кінця січня – початку лютого було зниження закупівельної ціни. Він нагадав, що в попередні роки ціни почали знижуватися навесні – приблизно травні. «І ми маємо історичний рекорд цього року – зниження цін на початку лютого», - пояснив він. При цьому не на всі молочні продукти, як пояснив експерт, ціни падають, вони можуть і зростати. «Два місяці йде зниження закупівельних цін, ми спостерігаємо на прилавках ріст цін… Нас, як виробників сировини, це питання надзвичайно непокоїть, якщо ціни на сировину падають, а на прилавку продовжують рости, це говорить про те, що об’єми будуть продаватися менші», - пояснив він. За його словами, з лютого на йогурт та сир зростають, при цьому на сировину – зменшувалися. «Хтось хоче отримувати надприбутки. Я по-іншому це не назву», - наголосив Дикун. При цьому він наголосив, що «переробники як партнери не захотіли мати діалог з виробниками».
Суспільство Опозиціонера Навального в РФ оштрафували на 20 тисяч рублів за організацію протестів Опозиційного російського політика Олексія Навального оштрафували на 20 тисяч рублів за організацію протестів у Москві. Тепер Тверський районний суд Москви розглядатиме другу адміністративну справу - про непокору поліції, що загрожує Навальному арештом на 15 діб, передає «Медуза». За словами адвоката політика Ольги Михайлової, поліцейські підробили протокол про затримання Навального, так як туди були внесені зміни заднім числом. Навальний підтвердив, що не підписував протокол, який поліцейські надали суду. У суді Навальний запропонував допитати прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, назвавши його справжнім організатором протестних мітингів. Приводом для масових акцій послужило розслідування Фонду боротьби з корупцією про «таємну імперію» Медведєва. Суддя відмовилася викликати главу уряду. Крім того, Навальний пообіцяв всім затриманим на мітингах 26 березня написати для них скарги в Європейський суд з прав людини. Нагадаємо, напередодні в Москві і в інших регіонах РФ пройшли мітинги проти корупції. Відзначається, що в ході акцій протесту поліцейські затримали рекордну кількість мітингувальників. Тільки в Москві було затримано більше тисячі осіб. Навального затримали вдень 26 березня на Тверській вулиці через кілька хвилин після того, як опозиціонер вийшов із метро.
Економіка Українське вугілля закінчиться в травні, а значить - підвищиться і тариф на електроенергію - експерт У травні місяці можливі віялові відключення, так як до цього моменту в країні закінчиться вугілля. Про це на прес-конференції заявив енергетичний експерт Дмитро Марунич, передати кореспондент АСН. «Загрози і ризики віялових відключень електроенергії в Україні є. Особливо в травні місяці. Ризики є, і вони суттєві. Профіциту в травні точно не буде... І в першу чергу під удар віялових відключень можуть потрапити Харківська і Київська області... Ризики нікуди не зникли, вони просто розтягнулися в часі, враховуючи хорошу погоду», - заявив він. За його словами, зараз вугілля закуповується за формулою «Роттердам+» - 1800 грн за тонну. У перспективі ціна на вугілля буде не менше $85-89 за тонну без урахування транспортування. «Ось і рахуйте, скільки коштуватиме вугілля, враховуючи курс. Це точно більше $90 за тонну. Ціна на вугілля буде більше, ніж 1800 грн за тонну... Вугілля марки "Антрацит" закінчиться в квітні місяці, ну, закінчитися воно і все! Можна поводити мітинги, стрибати, але вугілля буде дорожче, а значить - буде підвищено тариф», - підкреслив Марунич. Він нагадав, що з початку року в Україні було близько 1 млн тонн вугілля марки «Антрацит». На даний момент запас антрациту - не більше 660 тисяч тонн.
Політика Ле Пен клянеться, що Путін її не спонсорує Французька партія «Національний фронт» не фінансується з російських джерел. Про це заявила лідер партії і кандидат в президенти Франції Марін Ле Пен. Відповідаючи на запитання ведучого радіостанції Europe-1, чи може Росія або її банки «будь-яким чином брати участь у фінансуванні» її передвиборної кампанії і діяльності політсили, Ле Пен тричі повторила: «Ні!» Водночас вона визнала, що у «Нацфронту» є великі проблеми з отриманням грошей у банках Франції. Саме тому, за словами Ле Пен, партія змушена шукати джерела фінансування в зарубіжних банківських установах, передає ТАСС. «Французькі банки відмовилися мені видавати позики. Вони видали кредити всім кандидатам на французьких президентських виборах, крім мене», - заявила Ле Пен. Нагадаємо, 24 березня Марін Ле Пен побувала з візитом у Москві, де президент РФ Володимир Путін особисто пообіцяв їй не втручатися в хід виборів у Франції.
Події Вороненкова вбили на замовлення спецслужб РФ, щоб не «виносив сміття з хати» - Разумков Версія про вбивство екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова спецслужбою Росії - найбільш перспективна. Про це на прес-конференції заявив директор Української політконсалтингової групи Дмитро Разумков, передає кореспондент АСН. «Ситуація з убивством Вороненкова негативна як для України, так і для Росії. Зараз розглядаються 4-5 версій», - заявив він. За оцінками експерта, безперспективна версія про бізнес-слід у вбивстві, так як її від початку просувала Росія. «Вбивство не було б таким резонансним і «пафосним», якби бізнес-конфлікт дійсно мав місце. Так само, на мій погляд, малоймовірний слід Януковича, у справі якого Вороненков був одним із ключових свідків. Також намагаються просунути версію про те, що вбивство Дениса було «принесенням сакральної жертви»... Говорити про те, що Україна втратила ключового свідка і одночасно є замовником вбивства - це маячня», - підкреслив він. Разумков вважає, що, швидше за все, перспективна версія якраз про замовлення вбивства російськими спецслужбами. «Йдеться про честь мундира, збереження всього сміття всередині системи, яке Вороненков - як колишній офіцер, все-таки виніс «із хати». Тому його і спіткала та ж доля, як і всіх інших колишніх офіцерів ФСБ, наприклад, того ж Литвиненка», - вважає він. Нагадаємо, екс-депутат Держдуми РФ Денис Вороненков був убитий у центрі Києва 23 березня. Охоронець політика вбив кілера, яким виявився українець Павло Паршов.
Події На Київщині поліція шукає одного з учасників розбійного нападу Поліція київської області шукає у Вишгородському районі Київщини співучасника розбійного нападу. Корсепондент АСН став свідком, як посилені патрулі поліції в районі смт Димер зупиняють всі підряд автомобілі, що рухаються в бік Києва по трасі Овруч - Київ. Один із поліцейських на запитання, що сталося, повідомив, що вночі в районі Димера стався розбійний напад. За його словами трьох учасників злочинного угруповання затримали, один - втік. Поліцейський також повідомив, що за прикметами це «доросла людина з кавказькою зовнішністю, одягнена в брудний одяг. Може намагатися втекти до Києва на попутних авто». Водночас у прес-службі поліції поки що подробиць не повідомляють, лише підтвердили, що дійсно на півночі Київщини вночі стався розбійний напад і що весь цей район контролюється поліцією для пошуку злочинців.
Суспільство оформление ленты  Заступник міністра економіки про ремонт станції метро «Лівобережна»: «За таке руки повідбивати треба» Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на своїй сторінці в Facebook  заявив, що за той ремонт, який був проведений на станції метро "Лівобережна" в Києві, «руки повідривати треба». Коментуючи фотографії відремонтованої станції, Нефьодов додав: «Равшан і Джамшут на метро Лівобережна в Києві». Заступник міністра нагадав, що КП «Київський метрополітен» замовило проект ремонту станції і одночасно його виконання ТОВ «Енергодарбудмеханізація». «Що з чим порівнював замовник - невідомо, бо що саме пропонував кожен учасник торгів - загадка. Вони ще самі не вирішили, що будуть будувати», - зазначив Нефьодов. Він додав, що бюджет ремонту становив 24 838 230 грн, а в договорі була прописана сума 24 736 521 грн. Таким чином, було зекономлено 101 709 грн або 0,4% суми. Також в коментарях до поста заступника міністра заявив, що розслідуванням дивного ремонту тепер повинна зайнятися Державна аудиторська служба.
Політика Україну чекають дострокові вибори - експерт Україну чекають дострокові вибори. Про це на прес-конференції 27 березня заявив політичний оглядач Павло Карназицький, передає кореспондент АСН. «Я вважаю, що Україну незабаром чекають дострокові парламентські вибори. З цим складом парламенту президент працювати далі не може», - заявив він. Одночасно до дострокових виборів підштовхує міжнародне співтовариство. «Показовою також є зачистка бізнесу. Це здійснюють люди президента. Грановський і Кононенко почали зачистку бізнесу, викручуючи його, в першу чергу, у Новинського. Президентська вертикаль явно дихає виборами. Думаю, що дострокові вибори оголосять дуже скоро. Так звані «грантососи» в партії теж відчувають наближення виборів. Розуміючи, що їм нічого не світить у списку партії президента в новому парламенті, вони почали відкриту війну з Порошенком», - сказав він.
Закон і Право Як учасниками АТО і їхнім сім'ям отримати грошову компенсацію за житло. Всі нюанси складної процедури У жовтні 2016 року уряд затвердив новий механізм цільової грошової компенсації для придбання житла сім'ями загиблих учасників антитерористичної операції і військовослужбовцям з інвалідністю I і II категорії з числа учасників АТО. З тих пір одержувачі цієї компенсації можуть самостійно вибирати найбільш прийнятне житло і купувати його за рахунок коштів наданої компенсації. Раніше держава надавала учасникам АТО вже готове житло, але в деяких випадках воно з різних причин не влаштовувало одержувачів. Тому було прийнято рішення виділяти гроші, за які сім'ї вже самі виберуть собі нерухомість. На ці цілі уряд планував виділити регіонам субвенцію в розмірі 300 млн грн. У березні цього року було виділено на ці цілі з держбюджету місцевим бюджетам 7 млн грн. Рідні загиблого учасника АТО - перші в черзі Згідно з відповідною постановою Кабміну, першочергове право на отримання від держави компенсації мають рідні загиблого в зоні АТО військовослужбовця: дружина (чоловік), діти і батьки. Також право на отримання грошової компенсації мають військовослужбовці з інвалідністю I і II групи, які брали участь в антитерористичній операції. Претендувати на відповідну компенсацію мають право тільки ті особи з вищевказаного переліку, які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартирному обліку і в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. Вимога щодо обов'язкового перебування на квартирному обліку не поширюється тільки на неповнолітніх дітей, які є членами сім'ї загиблого військовослужбовця. Куди звертатися і які документи потрібні Родичі загиблого військового або військовослужбовці з інвалідністю повинні подати заяву за місцем реєстрації в орган соціального захисту населення про надання їм державної компенсації. Додатково треба надати копії: - паспорта заявника; - посвідчення, яке підтверджує статус особи як члена сім'ї загиблого військовослужбовця або військового з інвалідністю; - довідка про безпосередню участь загиблого військовослужбовця або військового з інвалідністю в антитерористичній операції; - рішення про взяття заявника на квартирний облік із зазначенням складу сім'ї; - документи, що засвідчують спорідненість між заявником і загиблим військовослужбовцям або військовим з інвалідністю. Представники соцзахисту перевірять матеріальне становище сім'ї Протягом 5 робочих днів з дня прийняття заяви та всіх необхідних документів представники соцзахисту обстежують, у яких умовах проживає заявник, складають відповідний акт і протягом 10 робочих днів вносять на розгляд спеціально створеної комісії подання про виплату грошової компенсації. Ще 5 робочих днів знадобиться членам комісії, щоб розглянути подання і задовольнити його або відхилити. Саме ця комісія визначає розмір державної компенсації для конкретного заявника. Відмовити в наданні коштів на придбання житла можуть в разі, якщо військовослужбовці не брали участі в АТО або заявник не стоїть на квартирному обліку, а також якщо заявник є членом сім'ї загиблого військовослужбовця за категорією нижчою, ніж категорія, до якої належить інший член цієї ж сім'ї, в разі одночасної подачі ними заяви на отримання грошової компенсації. На кожного члена сім'ї припадає 13,65 кв. м житлової площі Якщо ж рішення позитивне, то заявнику нарахують грошову компенсацію. Зокрема, на одного члена сім'ї загиблого військовослужбовця передбачається 13,65 кв. м житлової площі. Додаткові метри нарахують і на самого загиблого, якщо він перебував на квартирному обліку разом із членами своєї сім'ї. Стільки ж квадратів передбачено і для кожного члена сім'ї військовослужбовця з інвалідністю. Крім того, окремо для кожної такої сім'ї додатково передбачається ще 35,22 кв. м житлової площі. Якщо в сім'ї є особи з інвалідністю I або II групи або діти-інваліди, на кожного з них припадає ще додаткових 10 кв. метрів житлової площі. При розрахунку компенсації враховується гранична вартість 1 кв. метра загальної площі житла для конкретного населеного пункту. При цьому для Києва, Дніпра, Львова, Одеси і Харкова гранична вартість збільшується в 1,75 разу, для міст - обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб - у 1,5 разу, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. - в 1,25 разу. При розрахунку соціальної допомоги та субсидії розмір отриманої грошової компенсації не враховується. Термін інвестиційного договору не повинен перевищувати 2 років Отримати гроші заявник може через "Ощадбанк", відкривши в ньому спеціальний рахунок. Купити житло або інвестувати в будівництво треба протягом року з моменту отримання грошей. Якщо в зазначений термін гроші не були витрачені, банк повертає кошти органу соціального захисту. Перед тим як укласти із забудовником або продавцем договір купівлі-продажу житла, його умови перевіряють представники соцзахисту. У відповідній постанові Кабміну зазначено, що дати згоду на переказ коштів представники органів соціального захисту можуть лише за умови, якщо з'ясують, що предметом договору є придбання у власність заявника житла, а ціна договору менша або дорівнює сумі коштів грошової компенсації, розміщеної на спеціальному рахунку заявника. Правда, згодом уточнюється, що заявник може покласти на відповідний рахунок власні кошти, якщо житло коштує більше, ніж виділила коштів держава. Водночас термін виконання договору купівлі-продажу житла не повинен перевищувати двох місяців, а термін виконання інвестиційного договору - два роки з дня його укладення. Інакше органи соціального захисту не дадуть згоду на переказ коштів із рахунку. Протягом місяця після закінчення терміну дії відповідного договору між продавцем і покупцем останній повинен подати до органу соціального захисту виписку з Державного реєстру прав на нерухоме майно про зареєстровані права на житло. Якщо заявник цього не зробить, держава вимагатиме повернути йому виділені кошти.
Суспільство Після вбивства Вороненкова розіграють «карту» збільшення фінансування СБУ Після вбивства екс-депутата Держдуми Вороненкова будуть розігрувати «карту» збільшення фінансування СБУ. Про це на прес-конференції 27 березня заявив політолог Кирило Молчанов, передає кореспондент АСН. «Вороненков втік в Україну виключно за корупційними мотивами, а не політичними. Всі, хто знав його по Росії, добре обізнані в тому, що він закривав справи за гроші, займався корупційними схемами», - заявив він. На думку політолога, виникає також питання до "явно непрофесійного" замовного вбивства. «Це явно не почерк Кремля. Всі пояснення української сторони, депутата Антона Геращенка - дуже безглузді... На жаль, у нас вже є єдина, по суті, версія - це рука Кремля і сакральне вбивство Росією. Тому реального слідства точно не буде. Вся ситуація буде піаритись і розкручуватись», - додав він. Експерт не виключає, що в перспективі буде «розіграна карта про необхідність виділення більших коштів із бюджету на фінансування СБУ, яка не впоралась із захистом свідків всередині країни».
Суспільство оформление ленты  Поліція звільнила викраденого 8 місяців тому чиновника «Укрзалізниці» Людмирського Працівники поліції Києва звільнили начальника «Укрзалізниці» Валерія Людмирського, який був викрадений вісім місяців тому й утримувався в заручниках заради викупу в 10 млн євро. Про це пише Арсен Аваков у себе в Facebook. В результаті багатомісячної роботи поліція Київщини звільнила Валерія Людмирського, який був викрадений 18 липня минулого року. Двоє фігурантів справи вже затримані, був встановлений тайник-бункер для заручників, вилучена вибухівка і зброя. Як з'ясувалося, чоловіка тримали практично замурованим у крихітному двокімнатному підвалі розміром на кілька квадраних метрів. До підвалу підвели електрику, каналізацію, воду, встановили броньовані двері і камери спостереження. Весь цей час в'язень не виходив на вулицю. Зараз проводяться заходи щодо розшуку та затримання організатора та замовника викрадення, повідомив Аваков. Нагадаємо, начальник департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Людмірскій був викрадений в ході прогулянки з собакою 18 липня 2016 року ввечері. Злочинці застрелили собаку і, погрожуючи зброєю, змусили його сісти в їх автомобіль. Пізніше викрадачі вступили в контакт з сім'єю викраденого чоловіка і вимагали викупу в 10 млн євро.
Політика Гринів покинув пост голови фракції БПП для підготовки дострокових виборів Гринів пішов з поста голови фракції БПП для підготовки дострокових виборів. Про це на прес-конференції 27 березня заявив політолог Кирило Молчанов, передає кореспондент АСН. «Відхід з поста голови фракції БПП Ігоря Гриніва - дуже знакова подія. Наскільки мені відомо, спочатку Гринів не хотів обіймати пост глави пропрезидентської фракції. Але в БПП після відходу Юрія Луценка в Генеральну прокуратуру не було інших яскравих особистостей на пост голови фракції», - заявив він. Експерт рекомендує не забувати, що Гринів - досить розважлива і хитра людина. «Всі ми пам'ятаємо, що саме він був ідеологом проекту Порошенка, тому я не виключаю, що його відхід пов'язаний з тим, що на Банковій серйозно розглядають варіант дострокових парламентських виборів. Гринів міг піти, щоб очолити виборчий штаб БПП», - вважає він. Політолог звернув увагу на те, як політики почали нагнітати патріотичну риторику: «Президент «очолив» блокаду, засудивши блокаду «Самопомочі» і Семенченка. У цьому ж контексті робляться заяви про необхідність позбавлення українського громадянства в разі наявності другого паспорта». До дострокових виборів також готуються Радикальна партія Олега Ляшка, партія «За життя» Вадима Рабиновича і «Опозиційний блок» Юрія Бойка. «Всі ці сили вже активізували свою діяльність. Тобто вже розпочато підготовку до дострокових парламентських виборів», - підкреслив експерт.
Події У Затоці озброєні люди у військовій формі захопили селищну раду В Одеській області в Затоці 27 березня невідомі захопили будівлю селищної ради. За даними т.в.о. голови селищної ради Наталії Вернигори, захоплення влаштували прихильники депутата Барановської, передає 048.ua «Ще о 5-й ранку в будівлю поліції, розташовану біля селищної ради, увірвалося близько 30 осіб у балаклавах із помповими рушницями. Після цього було зламано будівлю ради з чорного ходу, де в результаті були зламані меблі і все перевернуто. Я подзвонив у поліцію. Правоохоронці прибули на місце, проводять опитування і складають протоколи. Будівля під контролем прихильників депутата Барановської. Зараз готується проведення сесії, де будуть забезпечувати присутність Богдана Шевчука, який перебуває під забороною на спілкування зі свідками у кримінальному провадженні 66 дільниць. Відбувається нехтування законом і забезпечення незаконного управління Затокою ОЗУ», - сказала  Вернигора. За словами юриста Вадима Семенова, в будівлю увірвалися люди у військовій формі без розпізнавальних знаків.
Суспільство оформление ленты  Жителі Донбасу Путіну: Наші сльози падають на кришку вашої труни Російському президенту Володимиру Путіну нагадали, що будь-яке зло повертається, передає Politeka. Мешканка не захопленої частини Донбасу звернулася до російського президента Володимира Путіна і нагадала йому, що в Україні живе багато росіян, але вона є суверенною державою. «Я хочу просто звернутися до вас як до батька і чоловіка. Ви не думайте, що сльози, які у нас течуть по щоках, вони в землю падають. Ні, вони падають на кришку вашої труни, шановний. Якщо ви не зрозумієте, то зрозуміють ваші діти і внуки. Неодмінно, ви будете хльобати, так як ми хльобаємо», - заявила жителька Донбасу.   - Жители Донбасса (не оккупированной части, но в зоне конфликта) обращаются к Путину и Порошенко, и сравните с тем как это делают в России. pic.twitter.com/Ci9HAshg0y — Четкий ТАСС (@ChetkiyTASS) 25 марта 2017 г.
Закон і Право Купили побутову техніку - отримаєте чек. Хто з продавців з 1 квітня повинен встановити касовий апарат З 1 квітня 2017 року всім продавцям складної побутової техніки доведеться видавати покупцеві чек. Які саме товари повинні продаватися тільки через касовий апарат, до кінця березня має визначити уряд, склавши відповідний список. Почалося все з того, що в грудні минулого року Верховна Рада прийняла законопроект, яким зобов'язала всіх торговців складною технікою, яка підлягає гарантійному ремонту, застосовувати касові апарати. Ця норма також стосується так званих єдинників, тобто представників малого бізнесу, незалежно від обсягів їхнього річного доходу. Майже 60% побутової техніки знаходиться в тіні До цього касові апарати продавці-єдинники, задекларований річний дохід яких не перевищував 1 млн грн, не використовували. Тепер же всім, хто торгує технікою, потрібно такі апарати купувати, тобто й інтернет-магазинам і торговцям на ринках. Податкові зміни були прийняті з метою боротьби з контрабандною продукцією. Ця галузь на 95% заповнена імпортними товарами. За офіційною статистикою, від 20% великої побутової техніки до 35% побутової електроніки і телекомунікаційного устаткування ввозиться на територію України і реалізується без сплати податків і зборів. І щороку держава недоотримує до бюджету через нелегальне ввезення та продаж таких товарів 500-700 мільйонів доларів. Видати чек можна буде і за допомогою смартфона або планшета Природно, таке рішення викликало невдоволення у нелегальних і дрібних продавців техніки, які запевняють, що покупка касової техніки і її встановлення виллється їм у копієчку. Але й це питання можна вирішити, запевняють в уряді. Відповідно до прийнятого в першому читанні Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків" будь-який смартфон і планшет може стати для чесних підприємців реєстратором розрахункових операцій і видавати фіскальний чек. За словами експертів, з впровадженням такого типу РРО витрати бізнесу складуть 1 676 - 6 762 грн в перший рік експлуатації. Одночасно зі змінами до Податкового кодексу була внесена нова норма і в Закон «Про захист прав споживачів». Тепер покупець для отримання права на гарантійне обслуговування або обмін складної побутової техніки повинен буде надати чек. Таким чином покупець буде сам зацікавлений вимагати у продавця чек. Зарядки, навушники й електронні сигарети не потребують чека Згідно з українським законодавством, до технічно складних побутових товарів належать «непродовольчі товари широкого вжитку, які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики і супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк». Конкретний список складних побутових товарів, для продажу яких повинен застосовуватися касовий апарат, повинен бути затверджений Кабміном найближчим часом. Варто очікувати, що до переліку потрапить велика і дрібна побутова техніка, комп'ютерна техніка, смартфони, цифрова електроніка. Саме ці товари найчастіше завозяться нелегально в країну. У той же час в асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" повідомляють, що з цього списку вдалося виключити таку техніку, як зарядки, колонки, миші, клавіатури, веб-камери, плеєри, навушники, гарнітури, usb-флешки, носії пам'яті, електронні сигарети, а також, як не дивно, окуляри, коляски, мангали. Але станом на 27 березня відповідний перелік складних побутових товарів уряд ще не оприлюднив.
Події СБУ затримала наркоділка під час продажу наркотиків члену «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана Працівники СБУ спільно з поліцією і прокуратурою в Києві припинили діяльність наркоугруповання, учасники якого продавали канабіс і амфетамін у великих розмірах. «Правоохоронці встановили, що злочинці щомісяця збували понад 300 грамів наркотиків. Зловмисники орендували в передмісті столиці будинок, де зберігали «товар». Оперативники СБУ затримали одного із злочинців при спробі продажу марихуани та амфетаміну постійному клієнтові - члену ГО «Офіцерський корпус». Ще двох учасників угруповання співробітники відомства затримали пізніше», - передає прес-центр СБУ. Всього в угруповання вилучили 85 грамів амфетаміну та понад 30 грамів канабісу. Розпочато кримінальну справу за ст. 309 КК України. Керівником Центру звільнення полонених громадської організації «Офіцерський корпус» є Володимир Рубан.
Суспільство «Національний корпус» тимчасово зупиняє блокаду банків РФ Націоналістична партія «Національний корпус» повідомила, що тимчасово призупиняє блокаду російських банків в Україні, щоб українці забрали свої заощадження, але планує новий етап до повного припинення роботи філій Сбербанку РФ в Україні. Про це сказано в заяві, яку було опубліковано на сайті партії. «Ми ведемо війну з Російською Федерацією, а не з українцями, хоча нас дивує поведінка людей, які на третьому році війни з РФ тримають свої заощадження в банках окупанта. Тому ми на короткий період ми розблокуємо відділення банків РФ, розуміючи, що вкладниками їх стали прості громадяни. Однак ми звертаємося до них із закликом проявити національну солідарність із загальним фронтом боротьби з агресором і врятувати свої заощадження», - йдеться в повідомленні.
Суспільство Рідні загиблих у катастрофі Іл-76 отримають по 500 тисяч Павлоградський міський райсуд Дніпропетровської області вирішив, що Міноборони має компенсувати моральну шкоду родичам військових, які загинули 14 червня 2014 року під час катастрофи літака ВПС України Іл-76 над Луганським аеропортом. Про це сказано у вироку, зачитаному сьогодні. «Позовні вимоги до МО України задовольнити в повному обсязі. Стягнути з Міністерства у рахунок компенсації моральної шкоди 500 тисяч гривень», - йдеться в рішенні суду щодо позовів рідних загиблих. «Загибель людей викликала емоційні страждання у потерпілих, бо це були здорові й молоді чоловіки, втрата яких викликає у них страждання і відчуття безмежного горя», - заявила суддя Наталія Самоткан. Нагадаємо, катастрофа літака ВПС Іл-76: генерал Назаров засуджений до 7 років позбавлення волі.
Політика Порошенко: РФ давно зрозуміла, що Україну голими руками не візьмеш Росія зрозуміла давно, що ззовні Україну голими руками не візьмеш, тому робить усе можливе, щоб підірвати країну зсередини. Про це повідомив Петро Порошенко у себе в Твіттер з нагоди святкування 3-ї річниці Нацгвардії України. «РФ давно зрозуміла, що голими руками ззовні Україну не візьмеш. Тому вона докладає серйозних зусиль, щоб підірвати Україну зсередини», - сказав Петро Порошенко. За його даними, три роки тому Національна гвардія України взяла на себе відповідальність за захист незалежності країни. «Рівно три роки тому Нацгвардія стала одним із перших формувань, які у важкий момент взяли відповідальність за захист незалежності України на себе», - пише він. Порошенко додав, що ненависть і страх Росії перед Нацгвардією України говорить про те, що бійці НГУ чесно, самовіддано і якісно служать українському народові.
Політика оформление ленты  У Львові ситуація зі сміттям залишається критичною Ситуація з вивезенням сміття зі Львова критична, незважаючи на те, що на сьогодні від сміття очистили кілька майданчиків. Про це повідомляє мер міста Андрій Садовий, інформує прес-служба міськради. «Ситуація з вивезенням сміття залишається критичною. Частково вдалося очистити частину майданчиків, але це все тимчасово. Немає вирішеного питання. Нам зняли блокаду на тиждень, але я ж розумію, що з наступного тижня нас знову будуть «затискати», - повідомляє Андрій Садовий. За його словами, така ж ситуація зі сміттям спостерігається в чотирьох районах Львівської області: Кам'янка-Бузькому, Пустомитівському, Городоцькому та Жовківському. Садовий сказав, що угоди про прийом сміття з міста на практиці працюють не більше п'яти днів, а потім місцеві жителі виходять на протести.
Суспільство Гроші є, але ви тримайтесь. Чому фінансування держпрограм ще не гарантує житло бійцям АТО? У 2015 році державні органи освоїли лише трохи більше 45% коштів, виділених на забезпечення житлом учасників АТО, які втратили ноги, а в 2016 році - менше 64%. Більше того, в Міністерстві соціальної політики та Службі АТО взагалі не знають, скільки в Україні учасників АТО без кінцівок, яким потрібне житло. До такого висновку прийшли представники Рахункової палати, провівши аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції і/або в забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Рішення за результатами аудиту орган прийняв 31 січня 2017 року, оприлюднивши його на своєму сайті. З виділених майже 64 млн грн витратили менше половини Відповідна програма була розпочата урядом в 2015 році й, по суті, існує лише півтора року. Але цифри, оприлюднені Рахунковою палатою, м'яко кажучи, дивують. Згідно з аудитом на 2015 і 2016 роки, на виконання зазначеної бюджетної програми щорічно виділялося по 63,9 млн грн. Однак використано було в 2015 році всього 29,3 млн грн, а в 2016-му - 40,8 млн грн. Причому невикористані кошти просто перерозподілили на інші програми. Важко сказати, скільки учасників АТО цієї категорії реально потребує поліпшення житлових умов, але те, що чиновники забезпечують явно мізер, зрозуміло вже за статистикою. У 2015 році було заплановано забезпечити житлом 51 людини з числа учасників АТО, а фактично забезпечено 48 осіб, у 2016 році із запланованих 57 осіб забезпечено житлом 53. «Мінсоцполітики та Служба АТО не мали відомостей про учасників АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок і вимагали забезпечення житлом», - йдеться в рішенні Рахункової палати. Або реально не знають, або ж не хочуть вражаючу страхітливу статистику. Або ж на виділені з держбюджету кошти є інші плани. Більше 32 млн грн витратили з порушенням закону Як з'ясувалося в ході аудиту, 32,2 млн грн за цією бюджетною програмою було використано з порушенням законодавства. Зокрема протягом 2015-2016 років відбір житла для 19 учасників АТО був проведений не за найнижчою ціною 1 кв. м із запропонованих варіантів. «При цьому в 2015 році для трьох учасників АТО відбір житла взагалі не проводився, а для трьох його здійснили в одного учасника торгів. У 2016 році для чотирьох учасників АТО відбір житла здійснено в одного учасника торгів, а для одного вибрано пропозицію з найвищою вартістю 1 кв. метра», - констатували в Рахунковій палаті. Більш того, протягом цих двох років було закуплено 22 житлових приміщення на суму майже 14 млн грн для учасників АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, в населених пунктах, де ті не проживали і не перебували на обліку. Також в 2015-2016 рр. для 13 військовослужбовців було придбано житло без оздоблювальних внутрішніх робіт на загальну суму понад 10 млн грн. Це, як показав аудит, призвело до додаткових витрат коштів на виконання ремонтних робіт із місцевого бюджету м.Львова на загальну суму 510 тис. грн для трьох учасників АТО, а також власних коштів учасників АТО. У Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Кіровоградській, Київській, Рівненській та Харківській областях розпорядники державних коштів від двох до дев'яти місяців з незрозумілих причин зволікали з передачею придбаного житла учасникам АТО. А у Волинській, Львівській і Тернопільській областях відповідні органи купували житло військовослужбовцям з пошкодженими кінцівками, яке по квадратурі перевищувало визначені порядком норми. Однак за перевищені квадрати місцева влада доплати з військових не брала. Наприклад, в 2015 році Волинською ОДА придбана квартира з перевищенням нормативної площі на 8,9 кв. м без витребування доплати на суму 109,4 тис. гривень. Як наслідок, при придбанні трьох квартир допущено перевитрату коштів державного бюджету, за розрахунками, на загальну суму 224,4 тис. грн. Маєш житло в іншому місті - не проблема, держава купить ще одну квартиру У той же час в Рахунковій палаті зазначили, що через прогалини в законодавстві державні чиновники мають можливості маніпулювати виділенням житла. Зокрема, не заборонено придбання за державні кошти житла за місцем реєстрації особи, яка вже має нерухомість, але в іншому населеному пункті. Разом з тим законодавчо не визначено, що означає «втрата функціональних можливостей нижніх кінцівок». Це призвело до того, що частина атовців, у яких були порушені функції нижніх кінцівок, через різне трактування цього поняття чиновниками не отримала житло. Також законодавчо зазначено, що право отримати від держави житло мають лише ті учасники АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок і перебувають на обліку за зареєстрованим місцем проживання.  У той же час ті військовослужбовці, які перебували на обліку за місцем служби, втратили право на забезпечення житлом. Відповідне рішення Рахункова палата направила Кабінету міністрів, Міністерству соціальної політики і Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції і рекомендувала виправити всі зазначені недоліки і порушеннями. Правда, ні термінів, ні подальших дій, якщо зауваження не будуть виправлені, в рішенні не вказано. Так що все залежить від доброї волі уряду.
Суспільство У ЦВК мріють про електронний підрахунок голосів Кожна виборча дільниця має бути підключена до сучасних засобів зв'язку для електронного підрахунку голосів у перспективі. Про це на конференції заявив голова ЦВК України Михайло Охендовський, передає кореспондент АСН. «Ми говоримо про те, що Україна може дійти до електронного підрахунку голосів. Ми говоримо про те, що на кожній виборчій дільниці повинні стати доступними сучасні засоби телекомунікацій. Головне - мати розетку, умовно кажучи, до якої можна підключити пристрій, який зможе через комп'ютер передати всі дані про голосування в ЦВК», - заявив він. Разом з тим Охендовський не уточнив, за які кошти ЦВК пропонує ввести такі нововведення. За його словами, на цьому етапі можна використовувати комп'ютери, встановлені ще 5 років тому. «Наступне питання - доступність всіх виборчих дільниць до новітніх телекомунікаційних послуг. Деякі виборчі дільниці України в ХХІ столітті ще не мають ні фіксованого телефонного зв'язку, ні мобільного покриття. Це питання треба обговорювати з ІТ-компаніями. Думаю, що разом із телекомунікаційними провайдерами ми найближчим часом зможемо знайти рішення. Як тільки такі телекомунікаційні послуги стануть доступними кожній дільничній виборчій комісії, ми зможемо говорити про те, що на наших виборах будуть використовуватися сучасні засоби, зокрема підрахунку голосів», - додав Охендовський.
За кордоном Віртуальна реальність може підвищити якість життя пенсіонерів Програми віртуальної реальності, які спеціально розроблені для пенсіонерів, можуть мати позитивний вплив на їхній емоційний стан, а також загальну якість життя. Про це інформує MarketWatch. За допомогою пристроїв віртуальної реальності компанія Rendever (США), яка була створена в 2015 році випускниками Массачусетського технологічного інституту, намагається допомогти пенсіонерам, які не мають змоги подорожувати і зустрічатися з близькими і рідними людьми. Передовсім людям похилого віку рекомендується позбутися почуття ізоляції від зовнішнього світу і самотності. «Ми намагаємося створити різний контент» - заявив топ-менеджер компанії Денніс Лаллі. За його словами, люди похилого віку можуть «поплавати» в океані з китом, «вирушити» на пляж або «подивитися» на морський прибій. Вони зможуть «сидіти в першому ряду» на концерті, на який не можуть прийти. Експерименти з віртуальною реальністю досить позитивно позначилися на самопочутті пенсіонерів, так як відволікали їх від хворобливих відчуттів.

Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
більше матеріалів




/-1,7030611038208-/ /-pc-/
Top