counter
Архів Повернутись назад 18 Жовтня 2016
18 Жовтня
Суспільство оформление ленты  Загадковий моноліт на поверхні супутника Марсу Кілька років тому автоматична міжпланетна станція США на Фобосі знайшла цей дивний об'єкт. До цього часу точно невідомо, що він себою являє, передає BBC. «Коли люди дізнаються про це, вони захочуть запити: хто його там залишив?» Ці слова вимовив 7 років тому Базз Олдрін, другий в історії астронавт, який ступив на поверхню Місяця. Він мав на увазі дивний предмет правильної форми, моноліт, знайдений на поверхні марсіанського супутника Фобоса. Він мав рацію, загадковий моноліт з тих пір не дає спокою багатьом. Є безліч теорій, які пов'язують цей об'єкт з інопланетною активністю. Його ім'ям названо музичний альбом, який був випущений в 2016 році Шоном Ленноном і Лесом Клейпулом. Фобос є одним з двох супутників Марса Цей моноліт, як вважають вчені, являє собою кам'яну брилу, яка досягає 90 метрів у висоту. Він міститься в центрі пустельної рівнини, що робить його дуже помітним. Однак моноліт на Фобосі не є унікальним об'єктом. На поверхні Марса теж є щось подібне. Знамените «обличчя» на марсіанській поверхні не таке вже й страшне, якщо до нього придивитися. Вчені не розглядають такі явища як докази існування розвиненої позаземного життя. Моноліт на Марсі вочевидь є кам'яним уламком правильної форми, який скотився вниз з розташованої неподалік гори. Причиною виникнення інших дивних об'єктів на Марсі міг стати природний процес ерозії. Однак моноліт на Фобосі ретельно поки не вивчався. Можливо, це уламок породи, який утворився в результаті удару метеорита, так як свідчення періодичної астероїдної активності на Фобосі є. Існує й інше пояснення. Подібні уламки потрапляють на Фобос з Марса, який час від часу атакують астероїди.  
Суспільство Бойовики 29 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО, на Маріупольському напрямку – з 122-мм артилерії За минулий понеділок, 17 жовтня, у районі проведення антитерористичної операції російсько-окупаційні війська 29 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників. Як повідомили у прес-центрі штабу АТО, найбільше обстрілів зафіксовано на Маріупольському напрямку – проросійські бойовики 20 разів порушили режим припинення вогню. На Луганському напрямку зафіксовано 6 провокацій проти сил АТО, на Донецькому – три. На Маріупольському напрямку терористи зі ствольної артилерії калібру 122мм, мінометів обох калібрів обстріляли позиції сил АТО у Широкіному, Водяному та Лебединському. Вогонь з мінометів калібру 120 та 82мм, озброєння БМП противник відкрив в районі Талаківки, а в Красногорівці – з гранатометів та стрілецької зброї. На Луганському напрямку ворог продовжує вести вогонь в напрямку Станиці Луганської з мінометів калібру 82мм, а в районах Новоолександрівки, Золотого та Оріхового - з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. На Донецькому напрямку у Верхньоторецькому підрозділи сил АТО опинилися під вогнем ворожих мінометів 82 калібру, а у Луганському та Авдіївці - під вогнем БМП, гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.
Економіка Чалий заявив про необхідність зайняти ніші в освоєнні космосу, які звільняє Росія Посол України в США Валерій Чалий заявив, що запуск ракетоносія Antares 230 з українським двигуном свідчить про необхідність займати відкриті ніші в космічній галузі, які звільняє Росія. «Що ми можемо зробити - це дійсно зайняти ті ніші, які з певних причин зараз залишає Росія», - цитує «Укрінформ» слова українського посла. Чалий висловив переконання, що космічні програми повинні стати пріоритетом для українського уряду, в тому числі в плані ресурсного забезпечення. «Це також пов'язано з військово-технічною співпрацею», - уточнив посол. Крім того, він заявив, що Україна продовжує працювати щодо можливої ​​участі українських космонавтів в американських проектах. «Я думаю, що ми зробимо певні кроки, щоб (з українського боку) була така заявка. Але це розписується на роки вперед і, відверто кажучи, в найближчий місяць і рік це неможливо. Але ми працюємо над цим», - заявив посол України в США. Нагадаємо, що ракетоносій Antares-230, перший ступінь якого було розроблено і виготовлено ​​українськими фахівцями, в понеділок, 17 жовтня, успішно стартував з космодрому на острові Уоллопс в Атлантичному океані.
Політика У Великій Британії заявили, що екстрадиції Онищенка ніщо не заважає Українські правоохоронні органи можуть безпосередньо домагатися екстрадиції депутата Олександра Онищенка. Про це повідомили DW в Королівській прокуратурі Великої Британії. Згідно із заявою британських властей, зволікання з процедурою екстрадиції Онищенка не пов'язане з вимогами законодавства Великої Британії. «Будь-яка країна за межами Європейського Союзу може безпосередньо звернутися з формальним запитом про екстрадицію в міністерство внутрішніх справ», - повідомили виданню в Королівській прокуратурі Великої Британії. У Національному антикорупційному бюро України не пояснили, чому в Велику Британію не представлено запит про екстрадицію. «За процедурою ми не можемо почати процес екстрадиції без оголошення Онищенка в розшук», - йдеться у відповіді НАБУ. Нагадаємо, Олександр Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Верховна Рада в липні 2016 року позбавила Олександра Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт.
Події На трасі Київ - Чоп легковик врізався в автобус з пасажирами: є жертви У Львівській області ввечері в понеділок, 17 жовтня, в результаті зіткнення легкового автомобіля з маршрутним автобусом загинула одна людина. Як повідомили в Львівській обласній держадміністрації, ДТП сталася близько 19:40 поблизу с. Гамаліївка Пустомитівського району на автодорозі «Київ - Чоп». «Водій легкового автомобіля ВАЗ 2108, 1983 року народження, житель м. Винники Львівської міської ради, не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу руху і зіткнувся з маршрутним автобусом «Богдан А» (водій, 1962 року народження, житель с. Дідилів Каменка- Бузького району) сполученням Львів - Ожидів - Тур'я», - йдеться в повідомленні. В результаті ДТП водій автомобіля ВАЗ 2108 від отриманих травм помер на місці події. У маршрутному автобусі постраждалих немає. Причини аварії з'ясовуються.
Політика Резолюції ПАРЄ - додатковий аргумент України для припинення російської агресії Резолюції жовтневої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи - додатковий аргумент України для припинення російської агресії.  Про це на прес-конференції заявив голова делегації Верховної Ради України у ПАРЄ за результатами жовтневої сесії ПАРЄ Володимир Ар’єв, передає кореспондент АСН. «Делегація повернулася з безпрецедентним рішенням щодо України... По-перше, це визнання російської агресії, визнання неможливості проведення нелегальних виборів у Криму... Це дає можливість Україні як на рівні різних інституцій, так і класичної дипломатії використовувати ці резолюції», - сказав він.  Делегація використовувала різні методи, за його словами, іноді «навіть на межі фолу». Але рішення, прийняті на сесії ПАРЄ - це «перемога України». У свою чергу член делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Ірина Геращенко додала, що тепер ці резолюції «зможе використовувати наша дипломатія як вагомий аргумент». Але це не остаточна перемога, оскільки російська делегація та потужне її лобі «не збирається виконувати ці чотири резолюції, буде робити усе, щоб повернутися до ПАРЕ, не чекаючи навіть січневої сесії». Нардеп та член делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Леонід Ємець впевнений, що тепер питання виборів на Донбасі знято з порядку денного. «Насправді це величезна перемога України... Відтепер саме Російська Федерація, а не аморфні терористичні організації, мають нести відповідальність та забезпечити відшкодування Україні через суд, у тому числі Гаагський, всі втрати внаслідок агресії та анексії Криму», - сказав він. 
Політика Під Верховною Радою розвісили «спідню білизну» нардепів На площі перед будівлею Верховної Ради України 18 жовтня перед початком ранкового засідання пройшли декілька акцій, передає кореспондент АСН. Зокрема, представники антикорупційних громадських організацій та нардепи від Комітету з питань боротьби з корупцією розвісили на мотузці «спідню білизну» з фотокартками народних депутатів, які ще не заповнили електронні декларації. Хоча, відповідно до закону про боротьбу з корупцією, нардепи мають це зробити до 30 жовтня.  Представники антикорупційних організацій повідомили, що мають намір повісити аналогічну «спідню білизну» чиновників та міністрів, які не подали електронні декларації, під Кабінетом міністрів.  Також біля Верховної Ради, за ініціативою Міністерства оборони України, знаходилося декілька воєнних машин. Оскільки сьогодні парламентарі мають розглянути питання забезпечення армії та національної оборони. 
Політика «В єдності наша сила». Нардепи почали роботу з олесків один одному Народні депутати України на ранковому засіданні Верховної Ради України аплодували українській делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, передає кореспондент АСН. «Делегації ВРУ України у ПАРЄ вдалося виконати дуже непросте та складне завдання. Дві провідні фракції засудили повернення Росії у ПАРЄ, а позиції проросійських бойовиків сильно похитнулася. ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка стала новим та вагомим кроком на шляху визнання та засудження російської агресії Росії», - заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи ранкове засідання парламенту 18 жовтня. Парубій впевнений, що українська делегація в ПАРЄ «дала приклад, як треба діяти у міжнародній політиці». «Це ще раз показує, що в єдності наша сила. Давайте гуртом і разом подякуємо нашій делегації», - заявив він. В залі зареєструвалися 348 парламентарів. 
Політика Рада тричі голосувала за порядок денний На ранковому засіданні 18 жовтня депутати вкотре провалили голосування за затвердження порядку денного V сесії Верховної Ради України восьмого скликання. «За» проголосували лише 176 парламентарів при мінімально необхідних 226, передає кореспондент АСН.  Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв зазначив, що «нам пропонують не порядок денний, а якийсь сурогат». Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій назвав знущанням, коли депутати не голосують за затвердження порядку денного, де є «питання забезпечення армії та посилення національної безпеки та оборони».  Після цього спікер двічі ставив на голосування питання про затвердження хоча б тижневого порядку денного на 18-21 жовтня. Лише з третього разу 233 депутатів проголосували «за» затвердження порядку денного.  «Я проведу консультації, щоб наступного пленарного тижня ми все ж таки змогли затвердити порядок денний сесії в цілому», - сказав Парубій. 
Економіка Близько 30% товарів, що продаються в Україні, – фальсифікат Близько 30% товарів, що продаються в Україні, не відповідають існуючим санітарним нормам та вимогам виробництва, тому можуть вважатися фальсифікатом. Про це під час прес-конференції у агенції ГОЛОС UA заявив голова Держспоживслужби Олег Рубан, передає кореспондент АСН. «Більше 30% товарів не відповідають нормам і можуть вважатися фальсифікатом. До першої групи ризику потрапили дитячі іграшки. Тому ми радимо купувати їх тільки у спеціалізованих магазинах. Друга група ризику – молочні вироби і третя - ковбасні вироби. На жаль, виробниками використовується дуже велика кількість харчових домішок», - зазначив Олег Рубан. За його словами, лабораторії  Держспоживстандарту визначили, що найбільше виробники ковбаси зловживають глютаматом натрію. Тобто таку продукцію дітям споживати не можна. 
Суспільство Ухиляння від призову стане неможливим Верховна Рада України на ранковому засіданні 18 жовтня прийняла за основу зміни до Закону України «Про внесення змін до закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за що з третього разу проголосували 237 парламентарів, передає кореспондент АСН.  «Деякі місцеві органи влади роблять вигляд, що їх не стосується розсилка повісток та організація призову... Ми хочемо внести зміни, якими зробимо неможливим «відлинювання» від призову», - сказав автор законодавчої ініціативи, нардеп «Народного фронту» та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.   У свою чергу голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський зазначив, що «ми просто покращуємо систему мобілізації та призову». Нагадаємо, що чинна редакція закону дозволяла органам місцевого самоврядування та керівникам підприємств, установам та організаціям, у тому числі навчальних закладів, де є військові комісаріати, ухилятися від будь-якої співпраці з комісаріатами. «Для усунення наведеної дискримінації та зловживань пропонується поширити передбачені частиною першою статті 38 обов’язки на усі органи місцевого самоврядування, на керівників усіх підприємств, установ та організацій, зокрема навчальних закладів, незалежно від місця їх знаходження в Україні», - зазначено в пояснювальній записці. 
За кордоном Росія припинила авіаудари по Алеппо Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 18 жовтня російська і сирійська авіація припиняють удари в районі сирійського Алеппо. «Сьогодні з 10 години ранку припиняються удари авіації ВКС Росії і ВПС Сирії в районі Алеппо», - цитує ТАСС заяву глави Міноборони РФ. За словами Шойгу, авіація припинила бомбардувати Алеппо через введення 20 жовтня «гуманітарної паузи», під час якої мирні жителі зможуть покинути місто шістьома коридорами. «До початку «гуманітарної паузи» сирійські війська будуть відведені на дистанції, що дозволяють бойовикам безперешкодно покинути східний Алеппо зі зброєю за двома спеціально створеним коридорах: першому - по дорозі Кастелло, другому - в районі ринку Сук-ель-Хай», - додав він. Нагадаємо, що Рада Європейського Союзу допустила, що бомбардування Росії східних районів сирійського Алеппо, жертвами яких стає мирне населення,зокрема жінки і діти, є військовими злочинами.
Політика «Батьківщина» знайшла заміну Гонтаревій на посаді голови Нацбанку Голова парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вважає, що в руках голови Національного банку Валерії Гонтаревої  знаходиться «ядерна зброя» проти економіки України, тому її треба зняти з посади. Про це вона заявила на ранковому засіданні Верховної Ради України 18 жовтня, передає кореспондент АСН.  «Пані Гонтарева в попередньому режимі Віктора Януковича була ключовою людиною, яка робила усі корупційні оборутки з цінними паперами за користь режиму Януковича. Зараз вона є інструментом, щоб через Нацбанк реально проводити ліквідацію економіки України. Саме тому в її руках була червона кнопка, коли курс гривні був знижений втричі. Після того усі інші процеси пішли спонтанно... Практично в її руках сьогодні є ядерна зброя з ліквідації економіки нашої Української держави», - заявила вона.  Саме тому «Батьківщина» вимагає негайно поставити на голосування питання звільнення голови Нацбанку та «створення спеціальної слідчої комісії, яка розбереться з тим, що вона робить під патронатом Президента та прем'єр-міністра».  У свою чергу народний депутат фракції «Батьківщина» Ігор Луценко запропонував Володимира Стельмаха на посаду голови НБУ.   «Відставка Валерії Гонтаревої - це не політичне питання. А надзвичайно прагматичне... Навіть політично нейтральні фігури вже виходять і говорять, що голову Нацбанку треба прибрати. Ми маємо рятувати економіку України... Є кандидатури, звісно, замість Гонтаревої. Є професіонали у банківському секторі», - сказав він. 
Економіка Уряд «виношує плани» щодо скасування заборони на експорт українського лісу Уряд планує скасувати заборону на експорт українського лісу, обсяг контрабанди якого за останні п’ять років склав $1 млрд. Про це на ранковому засіданні Верховної Ради України 18 жовтня заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, нардеп фракції «Радикальна партія» Віктор Галасюк, передає кореспондент АСН.  «Я вимушений повідомити, що уряд знову виношує плани щодо відміни мораторію на експорт лісу-кругляка з України, який ми прийняли з вами у цих стінах на 10 років. Це абсолютно неприпустиме, ганебне та антидержавницьке рішення, яке уряд намагається провести, мотивуючи це тим, що нам треба отримати європейський кредит 600 млн євро. Про що йде мова? Мова йде про те, щоб і надалі, як було всі 20 років, безперешкодно вивозити один з найважливіших природних ресурсів України, нищити нашу екологію», - сказав він.  Голова профільного комітету закликав уряд перекрити контрабанду і взяти під контроль економічний кордон країни. «За останні п’ять років через контрабанду тільки за трьома товарними позиціями: ліс-кругляк, деревина паливна та лісоматеріали розпиляні, - Україна втратила понад $1 млрд коштів торгівельного балансу, це контрабанда. Цей $1 млрд  - це не інвестовані в українську економіку кошти, невиплачені зарплати та несплачені до бюджету податки», - додав він. 
Економіка Експерти перерахували ознаки підробленої горілки Якщо спиртні напої мають різкий запах ацетону чи гуми, не горять чи дешево коштують – це головні ознаки того, що напій підроблений. Про це під час прес-конференції у агенції ГОЛОС UA заявив голова Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. «Собівартість виготовлення 500 грам горілки – 35 гривень. Якщо горілка коштує менше ніж 55 гривень, її не варто купувати, оскільки велика ймовірність того, що це- фальсифікат», - зазначив Віктор Сердюк. Також фахівець зазначив, що строк зберігання алкоголю – один рік, а виробленого на експорт - п’ять років. Відтак купувати прострочені напої категорично не рекомендується. Основні ознаки алкоголю, виробленого за стандартами: рідина горить рівним синім полум’ям  відкрита пляшка не має яскраво вираженого запаху ацетону чи гуми  після висихання рідина не залишає різкого запаху замерзає лише вище -29 градусів при калатанні пляшки відсутні крупні бульбашк. Також Віктор Сердюк зауважив, що практично щодня у столиці реєструються отруєння підлітків слабоалкогольними напоями.
Суспільство «Укроборонпром» повинен бути знищений як концерн через корупцію - Сироїд ГП «Укроборонпром» має бути знищений через корупцію. Про це в кулуарах у Верховній Раді України 18 жовтня заявила віце-спікер та член фракції «Самопоміч» Оксана Сироїд, передає кореспондент АСН.  «Зловживання в сфері забезпечення національної оборони та нашої армії, безумовно, є. Звичайно, є! На сьогодні вся ця інформація про зловживання в сфері державних закупівель для нацоборони - це «Кощеєва голка», яка зараз ховається відповідно до Закону про державну таємницю... Ми маємо попрацювати над змінами до Закону щодо державної таємниці, щоб усе, що стосується закупівлі товарів та послуг за державні кошти, у тому числі для армії, має бути публічним... Бо ціна тих самих патронів змінюється щомісяця», - сказала вона.  Сироїд додала, що продукція «Укроборонпрому» просто не доходить до передової.  «Ми просимо допомоги у наших західних партнерів щодо постачання нам зброї, але наші колеги повідомляють, що «Укроборонпром» на усіляких виставках за кордоном представляє таку зброю, яку тут взагалі ніхто не бачив!.. Тому «Укроборонпром» має бути знищений як концерн, бо неможна ефективно керувати більше ніж 40 підприємствами. Це узаконена корупція», - сказала вона.  Віце-спікер повідомила, що буде звертатися до НАБУ щодо розслідування зловживань в «Укроборонпромі».   
Суспільство Експерти порадили, як не отруїтися їжею з українських магазинів Все частіше продукти харчування в Україні виробляються з порушенням існуючих норм. Відтак експерти перерахували ознаки підробленої продукції. Щонайперше – це разюча відмінність від загальноринкової ціни. Найбільше це стосується м’ясної та молочної продукції. Про це під час прес-конференції у агенції ГОЛОС UA заявив голова Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, передає кореспондент АСН. «Ковбаса варена не повинна мати неприємний запах, бути рихлою, мати занадто яскравий колір, її маса має бути однорідною. Сирокопчена ковбаса не повинна містити занадто багато сала, має бути у харчовій оболонці, у жодному разі – не синтетичній», - зазначив Сердюк. Також експерт порадив не купувати молочні продукти у яких збігає термін зберігання і вони лежать на відкритих полицях без дотримання зазначеного температурного режиму. Також експерт зазначив, що масла в Україні підробляють так багато, що при найменших сумнівах його не варто купувати взагалі. 
Суспільство Пожежа на «Інтері»: прокуратура передала справу СБУ з кваліфікацією «теракт» Прокуратура міста Києва внесла у справу компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє новини для телеканалу «Інтер», додаткову кваліфікацію - терористичний акт, і направила її в Службу безпеки України. Про це повідомила прес-секретар прокуратури міста Києва Надія Максимець, передає «Детектор медіа». «Прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за 258-ю статтею, в подальшому були внесені відомості щодо зміни підслідності в кримінальному провадженні, оскільки раніше цим займалися органи Національної поліції. Незважаючи на додаткову кваліфікацію цієї події, відповідне досудове розслідування проводитиме СБУ», - сказала Максимець. За її словами, на сьогодні виробництво кваліфіковано за чотирма статтями Кримінального кодексу України - навмисний підпал, перешкоджання діяльності журналістів, хуліганство із застосуванням спеціальних предметів і терористичний акт. Нагадаємо, що в Києві на вулиці Щусєва, 26 у неділю, 4 вересня 2016 р., почалася пожежа в будівлі телеканалу «Інтер». У ДСНС заявили, що пожежа виникла в результаті підпалу спочатку на першому, а потім і на другому поверхах. За даними телеканалу, в результаті підпалу повністю згоріла студія програми «Подробиці». Кілька співробітників компанії отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала під час пожежі ногу.
Суспільство Добровольці АТО отримають пенсії на рівні військовослужбовців Верховна Рада України на ранковому засіданні 18 жовтня прийняла в цілому Закон України «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей). «За» проголосували 264 парламентарів, передає кореспондент АСН. «Сьогодні на території Донецької та Луганської областей триває антитерористична операція, до якої залучена численна кількість громадян. Серед обох категорій захисників кількість поранених і загиблих зараз сягнула декількох тисяч. Переважна більшість осіб, ставши інвалідами, позбавлена можливості для забезпечення своїх родин засобами для існування.  Більш складнішою є ситуація, в якій опинилися добровольці та інші особи, залучені до проведення антитерористичної операції, а також члени їхніх сімей. На таких осіб не розповсюджується дія Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», - виступала нардеп «Народного фронту» Людмила Денисова.  Закон передбачає «встановлення соціальної справедливості та врегулювання питання призначення пенсії особам, які стали інвалідами внаслідок безпосередньої участі в антитерористичній операції та забезпеченні її проведення, членам їх сімей, а також родичам загиблих, при зазначених обставинах, осіб». У свою чергу голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський додав, що додатково 2 000 військових службовців отримають відповідні спеціальні пенсії, при цьому «потреба в коштах становитиме 3,8 млн грн на місяць». 
За кордоном «Наш вплив не безмежний». Кремль прокоментував реакцію ватажка «ДНР» на вбивство Мотороли Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував заяву ватажка «ДНР» про те, що вбивством бойовика Арсена Павлова на прізвисько Моторола влада України «оголосила війну» терористам «ДНР». «Безумовно, Росія має вплив на представників Донбасу, але цей вплив не безмежний», - заявив він, передає ТАСС. Нагадаємо, увечері 16 жовтня в результаті вибуху в ліфтовій кабіні в житловому будинку Донецька загинув терорист «ДНР» Арсен Павлов на прізвисько Моторола. З ним також помер його охоронець. Ватажок бойовиків «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що знищенням бойовика влада України «оголосила війну» терористам «ДНР». Він пригрозив українським військовим, СБУ та Головному управлінню розвідки Міноборони, що всі представники силових відомств, які перебувають на окупованій території, і їхні сім'ї тепер «поза законом».
Політика Депутати провалили закон про збільшення фінансування «оборонки» Спікер парламенту Андрій Парубій декілька разів ставив на голосування проект Закону України «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо державних гарантій, що можуть надаватися для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави)». Але закон було провалено, в результаті 231 депутат проголосував за повернення законопроекту на доопрацювання автору законодавчої ініціативи Івану Віннику, передає кореспондент АСН.  Законопроектом пропонувалося збільшити граничний обсяг державних гарантій  з 6 млн грн до 10 млн грн.  Під час розгляду законопроекту голова фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко зазначив, що треба припинити «дурити народ, показати куди йдуть кошти платників податків на армію». Аналогічно фракція «Батьківщина» вважає, що збільшення фінансування в першу чергу «Укроборонпрома» не є прозорим. Так, заступник голови фракції Сергій Соболєв закликав покласти край такій непрозорий практиці.  Нагадаємо, що віце-спікер та нардеп фракції «Самопоміч» Оксана Сироїд закликала ліквідувати «Укроборонпром» через корупцію. 
Економіка Білоцерківець зареєстрував у ВРУ законопроект, який спрощує процедуру складання адмінпротоколу Більшість власників, які незаконно встановили МАФ та не хочуть його зносити, відмовляються підписувати складений за фактом порушення адміністративний протокол.  А без такого підпису документ не вважається дійсним. Про це в коментарі АСН повідомив народний депутат України, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець. «На жаль, адміністративний кодекс має на увазі наступне - ось ви порушник, ми прийшли вас оштрафувати, якщо ви добровільно не поставите підпис на адмінпротоколі, його неможливо виписати. Ви ж не захочете ставити підпис, звичайно, не захочете. Ось таке недосконале у нас законодавство. Ми його, зокрема, зараз хочемо міняти», - уточнив він. Білоцерковець зареєстрував у парламенті законопроект, яким пропонується спростити процедуру складання адмінпротоколу. Зокрема протокол вважатиметься дійсним навіть без підпису порушника за умови, якщо його виписали у присутності двох свідків. Свою позицію порушник зможе викласти на засіданні адміністративної комісії. 
Економіка Споживчий ринок в Україні працює безконтрольно вже два роки Питаннями захисту споживачів в Україні ніхто не займається, а споживчий ринок після запровадження мораторію на перевірки бізнесу працює безконтрольно. Про це під час прес-конференції у агенції ГОЛОС UA заявив заступник голови правління всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвік. «Сьогодні, хоча є законодавче поле, в якому маэ працювати Держпродспоживслужба, але через, на наш погляд, саботування реформ досі не затверджений єдиний акт, який має складатися за результатами перевірки Держпродспоживслужби. Де вони знаходяться, коли будуть затверджені – ніхто не може сказати. Сьогодні Держпродспоживслужба ходить трьома службами – санітарною, ветеринарною та захисту прав споживачів, на перевірку суб’єктів господарювання. Складають також три акти, які без проблем можна оскаржити у суді. Бо сьогодні ці акти не чинні», - заявив фахівець. За словами Цільвіка, за це персональну відповідальність мав би понести голова Держпродспоживслужби, бо «фактично на нього покладені завдання з формування пріоритетів служби». «Якщо ви подивитесь на сайт Держпродспоживслужби, ви можете побачити – основний пріоритет у них сьогодні – це нарощування експортних потужностей нашого агропромислового комплексу. Про споживачів згадується лише в статистиці отруєнь сурогатним алкоголем. Питанням захисту споживачів сьогодні не опікується ніхто», - заявив Цільвік. За словами експерта, зараз в Україні найбільший внутрішній інвестор, тобто – самі споживачі залишилися поза увагою держави. «Якщо ми візьмемо досвід європейських країн, то 57% надходжень ВВП – це споживчі витрати. У нас структура надходжень така сама, але у нас найбільш незахищений споживач. Йому не гарантується ані якість, ані безпека. Продукти харчування, лікарські засоби та вода – усі ці сегменти перебувають у нас поза належним контролем», - сказав експерт. Також Цільвік наголосив, що за безлад у системі контролю споживчого ринку відповідальний прем’єр-міністр України та міністр агрополітики. Оскільки в Україні «працює до 7 різних служб контролю, з величезним кадровим потенціалом, але без жодного ефекту». 
Політика Гройсман заявив, що уряд може контролювати інвестпроекти Уряд готовий взяти на себе зобов'язання підтримки і супроводження інвестиційних проектів «під ключ». Як повідомила прес-служба уряду, про це заявив прем’єр-міністр України Володимир  Гройсман у вівторок під час зустрічі із керівниками французьких компаній в Україні. За його словами, амбітне завдання уряду - відновити економічне зростання - неможливо зробити без якісного інвестиційного та бізнес-клімату у країні. «Ми готові взяти на себе зобов'язання підтримки і супроводження ваших інвестиційних проектів «під ключ». Це буде наше завдання», - зазначив він. Гройсман  позитивно відзначив внесок французького бізнесу у розвиток національної економіки та двосторонніх відносин. Разом з тим він зауважив, що потенціал розвитку торговельно-економічної співпраці України та Франції є набагато більшим, аніж реальний стан справ. Прем’єр-міністр висловив переконання в успіху та результативності Українсько-французького бізнес-форуму, який має відбутися наприкінці жовтня у Парижі. «За останні півроку ми чітко даємо сигнали: ми хочемо, щоб ви були успішні, і ми готові на вас працювати. Ви маєте працювати на свої компанії і на нашу країну, а ми готові працювати на вас. Ми готові йти цим шляхом. Ситуація буде змінюватися, і ми будемо вирішувати ті проблеми, які є у нас сьогодні», - підкреслив Володимир  Гройсман . Під час спілкування із представниками українського уряду керівники французьких компаній відзначили позитивні зрушення у бізнес-кліматі в Україні. Зокрема, керівники французьких компаній зауважили, що за останні кілька місяців спостерігається повернення іноземних інвестицій в Україну. Також, за їхніми словами, протягом останніх трьох місяців в Україні покращилася ситуація із повернення ПДВ. Зустріч була проведена напередодні Французько-українського бізнес-форуму, який відбудеться у рамках робочого візиту прем’єр-міністра України до Франції 27-28 жовтня у Парижі.        
За кордоном Російський політолог повідомив, що підштовхнуло Путіна їхати в Берлін Президент РФ Володимир Путін їде на зустріч «нормандської четвірки», щоб пом'якшити загострення відносин із Заходом. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив російський політолог Андрій Піонтковський. «Цікава ситуація. Вранці було повідомлено про зустріч Олланда, Меркель і Порошенка в Берліні, на якій були б висунуті вимоги до Володимира Путіна. І тільки пізніше прозвучало повідомлення про участь російського президента. Я б пов'язав несподіване рішення такої зустрічі з іншим рішенням у Москві. З 10 ранку Кремль припиняє бомбардування Алеппо, які засуджувалися світовим співтовариством. В цілому Москва зрозуміла, що перебрала міру у своїй ескалації конфлікту. І хоче пом'якшити загострення відносин із Заходом», - говорить він. Далі переговорів про встановлення режиму перемир'я на лінії конфлікту сторін Мінський процес не піде, вважає політолог.
Політика Ми подали проект бюджету, зробили це відкрито - Гройсман Кабінет міністрів України отримав пакет пропозицій від народних депутатів до проекту державного бюджету на 2017 рік на загальну суму 906 млрд грн. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з  керівниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань. «Ми подали проект бюджету, зробили це відкрито. Я зустрічався з фракціями, групами і робитиму це й надалі. У нас конструктивний підхід. Єдине, що можу сказати, в пропозиціях теж є проблеми. Якщо у нас консолідований бюджет 960 млрд, то, на жаль, лише додаткових пропозицій до бюджету ми отримали ще на 906 млрд грн», - зазначив Гройсман. «Та головне в тому, що немає джерел покриття цих пропозицій, і тут питання в тому, щоб ми вимагали відповідальної політики. На всі видатки мають бути і доходи», - додав він.  
Політика Депутати не змогли подолати вето Порошенка на закон про звільнення контрактників Верховна Рада України на вечірньому засіданні 18 жовтня не змогла подолати вето президента України на закон про звільнення «безстрокових» контрактників та відхилила його. За подолання вето Президента Петра Порошенка проголосували лише 82 народні депутати при мінімально необхідних 300. Пропозиція спікера парламенту Андрія Парубія направити законодавчий акт на доопрацювання у профільний комітет набрала лише 149 голосів «за» при мінімально необхідних 226 голосів, передає кореспондент АСН.  При цьому голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський пообіцяв, що «з завтрашнього дня до Ради буде внесено новий законопроект, який дозволить вирішити проблему військовослужбовців, які уклали контракти на час дії особливого періоду», - сказав він.  По суті, парламент не зміг подолати вето Президента на закон, який було прийнято ще 12 липня 2016 року. Закон дозволяв військовослужбовцям Збройних сил України, які проходять службу на контрактній основі під час дії в країні особливого періоду, після закінчення терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти контракт або достроково розірвати його. Але вже 27 вересня Президент України Петро Порошенко застосував право вето до цього закону з пропозицією його відхилити. На думку глави держави, цей законодавчий акт у проголосованій редакції не може бути підписаний, оскільки реалізація запропонованих ним положень матиме вкрай негативні наслідки для обороноздатності України. Якби закон набрав чинності, близько 57 тис. військовослужбовців отримували б право, відповідно до закону, розірвати або переукласти контракти достроково. Крім того, з військової служби мають бути звільнені у 2016 році ще близько 21 тис. військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.  
Суспільство оформление ленты  ООН пропонує обігрівати муніципальну сферу соломою і лушпинням насіння За допомогою спеціальної програми ООН і на гроші Глобального екологічного фонду деякі українці можуть провести зиму в теплі і при цьому - значно заощадити на опаленні. Щоправда, поки не йдеться про квартири, а, швидше, про школи, дитячі садочки та інші муніципальні будівлі. 18 жовтня в Національному еколого-натуралістичному центрі МОН України були запущені три котли, які працюють на біопаливі - солом'яній пелеті. Потужність кожного - 220 кіловат, разом зможуть обігрівати 2200 квадратних метрів. «У порівнянні з минулим опалювальним сезоном цього року Центр зможе заощадити в чотири з половиною рази більше коштів, - говорить керівник проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Володимир Лященко. - Ми знаємо, що минулого року він закупив газу на півтора мільйона гривень, а сьогодні для закупівлі солом'яної пелети  необхідно лише 370 тисяч гривень на весь опалювальний сезон». Лященко зазначає, що використання біомас для України не нове. «Але переважно це дерево, - продовжує експерт. - Якщо ж враховувати, що лісових ресурсів у нас мало, треба диверсифікувати поставки біомаси, зокрема соломи, якої дуже багато в Україні. Солома може повністю покрити потреби в теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора». За словами заступника генерального секретаря ООН, директора Регіонального бюро по країнах Європи і СНД Програми розвитку ООН Джихан Султаноглу, Україна, як найбільший експортер зернових у світі, насіння соняшнику та цукрових буряків, повинна використовувати свої можливості. «Ми не повинні розглядати відходи сільськогосподарського виробництва як просто відходи, викидаючи їх. Ми повинні ними користуватися», - впевнена Султаноглу. Згадана програма розвитку ООН працюватиме до 2030 року. 193 країни, включно з Україною, підписали її. «Я дуже рада бачити, що в Україні йде робота з утеплення та модернізації будівель, шкіл, державних установ, - говорить представниця ООН. - І все задля того, щоб Україна стала більш енергоефективною, і при цьому завдавати менше шкоди навколишньому середовищу. А встановлення котлів на біомасі для опалення в 17 тисячах шкіл дозволить скоротити витрати на енергію на 60%».
Політика ВР синхронно з парламентами Польщі та Литви засудить російський імперіалізм та німецький нацизм Верховна Рада синхронно з парламентами Польщі та Литви 20 жовтня прийме  заяву щодо Другої Світової війни.  Парламенти трьох країн засудять російський імперіалізм та німецький нацизм.  Про це на брифінгу біля парламенту 18 жовтня заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент АСН.  «В четверг я буду ініціювати винесення в український парламент відповідної заяви, що відбудеться синхронно з прийняттям відповідних заяв і в парламентах Литви і Польщі. У заяві буде вказано, хто був винуватцем трагедії і буде зазначено, що російський імперіалізм і сьогодні продовжує ту ж політику, що і в попередньому столітті. Це буде унікальна річ, коли три парламенту одночасно дадуть не просто оцінку загальної історії, а й оцінку нинішнім діям російського імперіалізму», - заявив спікер. Спікер додав, що 19 жовтня, в середу з цього питання відбудеться одночасне засідання трьох комітетів парламентів трьох країн. Він нагадав, що свого часу виступив з ініціативою спільного звернення трьох парламентів - України, Польщі та Литви.   
Події Під Києвом затримано банду викрадачів людей Під Києвом правоохоронці затримали злочинне угруповання, що викрадало людей для подальшого вимагання грошей. Зараз всі заручники звільнені. Про це інформує прес-служба поліції області. Правоохоронці затримали 4 чоловіків віком від 18 до 36 років, які підозрюються у викраденні людей для вимагання коштів, а також розбійних нападах і незаконному заволодінні автотранспортом. У вівторок, 18 жовтня, о 4:30 в поліцію звернулася мешканка села Малополовецьке Фастівського району, яка заявила, що в будинок прийшли невідомі, побили її чоловіка і вимагали велику суму грошей. Після того як подружжя відмовилося видавати гроші, нападники викрали чоловіка і на його авто «Газель» зникли в невідомому напрямку. Також у поліцію звернулася ще одна жителька з проханням про допомогу, так як невідомі викрали її чоловіка. В ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці затримали групу чоловіків, підозрюваних у викраденні.
Політика Внаслідок падіння більше 80 банків з України «зникли» 320 млрд грн 320 млрд грн зникли внаслідок падіння більше 80 банків України. Про це на брифінгу у Верховній Раді України 18 жовтня заявила голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, передає кореспондент АСН.  «320 млрд грн зникли з банків внаслідок падіння українських банків... Під уламками більше ніж 80 банків опинилися останні заощадження українців», - сказала вона.  Тимошенко також повідомила, що, «як стало нам відомо, під головуванням пані Гонтаревої продовжується рефінансування окремих банків, а насправді гроші, які виділяються на рефінансування, виводяться з країни таким чином. Це є злочин, який треба розслідувати», - сказала вона.  Голова фракції «Батьківщини» визнає, що лише Президент України за законом має право звільняти та подавати на призначення кандидатуру Голови НБУ.  «Саме тому голосуванням у Верховній Раді ми маємо звернутися до Президента, щоб Гонтарева була звільнена негайно».  На уточнююче питання журналістів про те, що Валерія Гонтарева просто зачепила бізнес-інтереси Тимошенко, вона відповіла: «Я вже більше 20 років не займаюся бізнесом... Всі закиди в мій бік - чергові політичні репресії проти мене».   
Політика Інтерпол вирішить, чи оголошувати Онищенка в розшук протягом трьох тижнів У НАБУ пояснили, чому до цього часу Олександр Онищенко не оголошений в міжнародний розшук. Виявляється, в українському законодавстві є казусна норма, за якою для направлення запиту про видачу особи, яка перебуває на території іншої держави (екстрадиції), має бути прийнято рішення суду про тримання особи під вартою, і прийматися воно повинно в присутності підозрюваного в залі засідань. «У випадку нардепа Онищенка, який перебуває за межами України, поки технічно неможливо. Тому за таких обставин необхідно оголошення нардепа в міжнародний розшук для затримання і обрання йому запобіжного заходу. Для цього НАБУ ще 10 серпня надало Українському бюро Інтерполу всі необхідні документи. Засідання, на якому розглядалося це питання, відбулося минулого тижня. Тому рішення повинні повідомити протягом 30 днів», - заявили в НАБУ.
Економіка Білоцерковець пропонує продавати право на розміщення кіосків через біржі Народний депутат України, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець вважає, що локації, на яких передбачено розміщення МАФів, потрібно продавати на біржових торгах. Про це він повідомив у коментарі АСН. Білоцерковець додав, що така схема уже діє на ринку пересувної торгівлі. У 2015 році завдяки продажу на біржових торгах локацій місцевий бюджет отримав 10 млн грн. «У сквері «Золоті ворота» стоїть пересувна точка-причіп, яка була продана на торгах за 180 тисяч гривень. На місяць це приблизно 14 тисяч гривень. Поруч від цієї точки - два МАФи, які продають сигарети, снеки, каву, раніше продавали пиво тощо. Вони платять близько 20 тисяч на рік. Міський бюджет набагато більше отримає, якщо ці локації будуть продавати з біржових торгів», - уточнив Білоцерковець. Преференції, на думку радника мера, варто надати лише тим підприємцям, які займаються ремонтом взуття, продажем квітів чи газет.
Політика Адвокати Єфремова у суді шукають формальні зачіпки, щоб звільнити його з-під варти Апеляційний суд Києва продовжив розгляд апеляційної скарги захисників Олександра Єфремова на рішення Печерського суду щодо тримання його під вартою. Нагадаємо,  що 10 жовтня у засіданні суду було оголошено перерву у зв'язку з тим, що адвокати Єфремова надали додаткові матеріали, з якими ще не ознайомився суд. Як повідомляє кореспондент АСН, під час сьогоднішнього засідання суду захисники Єфремова шукають зачіпки, щоб скасувати рішення Печерського суду.  Зокрема наголосили, що в рішенні Печерського суду прізвище судді Шапутько надруковане з одруком ШеЛудько. На що головуючий спитав, "ви в суді були, суддя Шапутько?". Потім адвокати Єфремова заявили відвід прокурорам, «оскільки у матеріалах справи немає підтвердження їхніх повноважень». Втім колегія суддів не задовільнила цей відвід, бо насправді прізвища цих прокурорів фігурують серед інших із групи прокурорів.  
Політика В 2017 році на оборону передбачено 129 млрд грн - Парубій В наступному році на оборону передбачено 5% від ВВП чи 129 млрд грн. Про це на брифінгу біля Верховної Ради України 18 жовтня заявив спікер парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "АСН".  «Укроборонпром" підготував 14 законопроектів щодо створення спільних підприємств, у тому числі з науковими установами, щодо посилення нашої національної безпеки та оборони. Відкриваючи сесію парламенту я наголошував та наголошую, що у першу чергу, ми - парламент воюючої країни. Тому у проекті Бюджету на 2017 рік, якими будемо розглядати у четвер у першому читанні, передбачаємо 5% від ВВП для нашої оборонної промисловості, для нашої армії, для посилення нашої національної оборони та безпеки, це 129 млрд грн», - сказав він.  Також спікер нагадав, що наразі збільшено фінансування нашої армії "змінами до Бюджету 2016 року на 7 млрд. грн. Ми і надалі будемо підтримувати усі ініціативи щодо посилення нашої оборонної здатності", - зазначив він.  У свою чергу голова «Укроборнпрому» Роман Романов підтвердив, що концерн спільно з науковцями та експертами підготував законодавчі ініціативи для посилення нацоборони. Та сподівається, що депутати їх підтримають.     
Економіка Кругообіг МАФів в місті. Проблему місцевого бізнесу доведеться вирішувати всією країною Впродовж вересня, за офіційними даними, у Києві демонтували близько 130 незаконних комерційних тимчасових споруд, а загалом від початку року - близько 1480 МАФів.   Такого масштабного знесення, яке розпочалося ще у 2014 році, столиця не бачила. Чиновники певні, що роблять добру справу, очищаючи Київ. Натомість підприємці, які торгують у МАФах, заявляють, техніка «Київблагоустрою» з молодиками в чорному може навідатись до будь-якого кіоска, навіть встановленого законно. А все через правову колізію. Кілька років тому малий та середній бізнес столиці замість орендувати землю під МАФом змусили платити так званий пайовий внесок, про який у законах згадки немає. МАФовий бум триває вже 11 років МАФи в Києві перетворилися на окрему сферу економіки. Назвати точну їхню кількість нині не може ніхто, оскільки більшість кіосків — це тіньовий і кримінальний бізнес, реальні обороти якого приховані від держави. Якщо у 2005 р. у Києві МАФів налічувалося до чотирьох тисяч, то у березні 2013 року, за неофіційними оцінками експертів головного управління благоустрою, кількість кіосків зросла до 20 тисяч. До 2014 року незаконно встановлені МАФи зносили хіба для відводу очей, по кілька на рік. Масштабний демонтаж розпочався уже у 2014 році. За інформацією мера столиці Віталія Кличка, за 2015 рік знесли понад 4,2 тисячі кіосків. Тепер влада звітує – у Києві 11 тисяч МАФів, з них легальні - 6,5 тисячі. «Ще у вересні 2014 року щодня ставилося близько 20 нових (незаконних. – Ред.) МАФів, місто могло знести не більш п’яти. Відповідно Київрада прийняла рішення - легалізуватись можуть тільки ті МАФи, які стояли до квітня 2013 року (до початку дії мораторію на встановлення МАФів у Києві. – Ред.)», - повідомив народний депутат, радник мера Києва Дмитро Білоцерковець. Уже в  січні 2016 року на сайті комунального підприємства «Київблагоустрій» з’явились списки тимчасових споруд, які підлягають знесенню. Власники споруд, зазначених у списку, повинні самостійно їх прибрати, про що отримують приписи щокварталу. Правда, більшість їх ігнорує. «Звичайно ж, місто змушене займатися демонтажем, якщо самі ж власники відмовляються ці МАФи демонтувати. Добровільно виїхало не більше ніж 10 конструкцій», - зазначив Білоцерковець. Чий МАФ? Прокурорський! За підрахунками КМДА, з незаконних МАФів у 2014 році було отримано незаконного прибутку близько 100 мільйонів гривень. Нині київська влада, по суті, виконує роботу податківців та правоохоронців, які мали б закривати незаконні кіоски, однак не роблять цього. Та через таку бездіяльність страждає не власник МАФа, а той хто орендує приміщення, тобто малий та середній бізнес. «Власник розуміє, що він нічого не втрачає, навіщо йому прибирати конструкцію, яка для нього коштує копійки, він уже з цього МАФу заробив. Страждає хто - підприємець, який працює в його конструкції. Більшість МАФів у Києві належать великим «мережевикам», які є колишніми прокурорами, працівниками адміністрацій Черновецького, Попова, прокуратури колишньої або міліції», - заявив Білоцерковець. Оштрафувати власника за незнесений кіоск практично неможливо. Більшість з них просто відмовляються підписувати адміністративний протокол, а без такого підпису документ не вважається дійсним. Цю недосконалість законодавства Білоцерковець має намір виправити через парламент. «Я зареєстрував законопроект, яким передбачається спрощення процедури складання адмінпротоколу і збільшення штрафів. Зокрема виписування адмінпротоколу у присутності двох свідків, передача його на адмінкомісію, запрошення на адмінкомісію юридичної або фізичної особи, і вже там є право у них виправдатися, якщо є таке бажання. Якщо не виходить, далі штраф іде в суд і він виносить постанову на стягнення штрафу», -  зазначив радник Кличка. Та разом з цим Білоцерковець пропонує запровадити ще й надприбуткову схему наповнення місцевого бюджету за рахунок комерційних тимчасових споруд. А саме - локації, на яких передбачено розміщення МАФів, продавати на біржових торгах (нині орендатором сплачується фіксований пайовий внесок). Така схема уже діє щодо точок пересувної торгівлі. Преференції, на думку радника мера, варто надати лише тим підприємцям, які займаються ремонтом взуття, продажем квітів чи газет.   «У сквері біля «Золотих воріт» стоїть пересувна точка, причіп, яка була продана на торгах за 180 тисяч гривень. На місяць це приблизно 14 тисяч гривень. Поруч з цією точкою - два МАФи, які продають сигарети, снеки, каву, раніше продавали пиво тощо. Знаєте скільки вони платять? Вони платять близько 20 тисяч на рік. Міський бюджет набагато більше отримає, якщо ці локації будуть продавати з біржових торгів, це буде не 80 мільйонів гривень, а це буде під 800 мільйонів гривень (доходи місцевого бюджету від пайового внеску)», -  уточнив Білоцерковець. Кіоск – як непорушна фортеця Серед наймасштабніших демонтажів уже у 2016 році: кіоски на ринку біля станції метро «Лісова», на Позняках та так звана «стометрівка» на Святошино. Підприємці на знак протесту перекривали навіть проспект Перемоги, пікетували Київську міську державну адміністрацію, палили комунальну техніку, але вберегти свої робочі місця не змогли. Бізнесмени скаржаться, їхній бізнес нищать у незаконний спосіб, без попередження, ще й знищують товар під час таких демонтажів. «Я свідомо не називаю злочини демонтажем, бо демонтаж передбачає цивілізовану процедуру з попередженням, описом, опечатуванням, відповідальним зберіганням, але ми знаємо, що акт мародерства не має нічого спільного з актом демонтажу. Бульдозери, які трощать майно підприємців, перемелюючи разом з продуктами долі людей, які вклали душу в свій маленький бізнес», - скаржиться голова Асоціації підприємств та підприємців міста Києва та Київської області Ольга Коцько. Підприємці наголошують, бізнес, який використовує для торгівлі тимчасові споруди,  загнали у неправове поле.  За словами голови громадської організації «Всеукраїнська спілка працівників торгівлі та послуг «Трудова співдружність» Лаліти Картозії, головна проблема полягає у відсутності єдиної системи дозвільної документації. Мовляв, підприємці і раді б оформляти усе за законом, але це фактично неможливо. «Паспорт прив’язки до тимчасової споруди та договір про пайову участь, не дивлячись на всі рішення Київради, є очевидно фейковими документами, бо вони не дають підприємцям права користуватись землею. За допомогою цих документів теперішня влада навмисно вивела усіх власників тимчасових споруд за межі правового поля та штучно перетворила усі торгівельні кіоски та павільйони на об’єкти незаконного будівництва. І тепер за наші з вами гроші на благоустрій, за гроші пайової участі наймають невідомих людей з вулиці, які потім роблять з вашим майном все що завгодно, незалежно від того, є у вас чи немає цих фейкових документів», - підкреслила Картозія. Гроші від пайового внеску не ідуть до місцевого бюджету? Що мала на увазі Картозія, говорячи про «наші з вами гроші на благоустрій»? Ще за керівництва Леоніда Черновецького замість орендної плати за землю, яка передбачає укладання відповідних договорів, власникам МАФів під виглядом спрощення роботи запровадили процедуру сплати пайового внеску, яка не передбачає бюрократичної біганини за отриманням необхідних дозволів на оренду землі. Однак, зі слів голови Громадської ради при Державній регуляторній службі України та голови громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергія Доротича, поняття «пайовий внесок» немає в жодному законі. «Цей платіж суперечить земельному кодексу, в якому визначено, що власник будь-якої споруди, яка міститься на земельній ділянці, повинен мати цю земельну ділянку на правах власності або на правах оренди і за це він повинен сплачувати платіж. Так як всі тимчасові споруди не сплачують орендний платіж, не мають чинних договорів оренди, вони всі незаконні і їх можна коли хочеш зносити», - зазначив він. До того ж, зі слів Доротича, від пайових внесків МАФів щорічно київська влада отримує 300 млн грн, які потрапляють не до місцевого бюджету. «Це 300 мільйонів гривень щорічних позабюджетних платежів. Пайові внески ідуть не в бюджет. Платіж за оренду землі іде на бюджетний рахунок, і його треба прозоро використовувати, на це є відповідні органи, які контролюють», - пояснив Доротич. Водночас радник Віталія Кличка з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець спростовує цю інформацію. Запевняє, кошти пайового внеску на право встановити кіоск ідуть у місцевий бюджет і використовуються лише на потреби благоустрою міста. Та от суми у радника та експерта значно різняться. «Це абсолютна неправда, є фонд пайової участі міського бюджету, це один із розділів дохідної частини міського бюджету. Міський бюджет за 2015 рік отримав близько 80 мільйонів гривень доходів, з яких близько 30 мільйонів було спрямовано на реконструкцію парків і скверів, близько 15 мільйонів гривень -  на благоустрій площ, 6 мільйонів гривень було витрачено на демонтаж МАФів, тобто це фонд пайової участі, з якого гроші можуть витрачатися тільки на благоустрій міста», - зазначив Білоцерковець.   Війну з МАФами припинить лише окремий закон Проблема з хаотичністю та законністю встановлення МАФів існує не лише в столиці. Вона гостро стоїть також у Дніпрі, Одесі, Миколаєві та Хмельницькому. Ще чотири місяці тому прем’єр-міністр Володимир Гройсман дав доручення зацікавленим відомствам створити міжвідомчу робочу групу і напрацювати вирішення цієї проблеми. Однак віз і досі там, і, на думку голови громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергія Доротича, зрушити його з місця буде непросто. «Є певні політичні домовленості, і ці питання віддані на політичний відкуп. Зокрема у місті Києві цим питанням не опікується сам мер, він його дав на відкуп іншій особі, яка опікується цим питанням за певну політичну підтримку», - вважає Доротич. На його думку, єдиний вихід з цієї ситуації – врегулювання питання на загальнодержавному рівні та розробка окремого закону, який би унормовував порядок облаштування і використання тимчасових споруд та закріпив би правила землекористування.      Та, окрім проблеми законності встановлення малих архітектурних форм, є й інша – суто естетична. Адже безкінечні ряди МАФів перетворюють вулиці на брудний і засмічений коридор, заважають руху і псують загальний вигляд міста. За що й заслужили загальну нелюбов, якщо не сказати – ненависть, більшості містян.
Суспільство оформление ленты  Майданівцю з перебитою ногою лікарі пропонували самому зіпнутися на кушетку рентгена – свідчення у суді Під час сьогоднішнього засідання Святошинського районного суду, на якому продовжили розглядати справу «п’яти беркутівців», суд заслухав покази потерпілого В’ячеслава Зарічнюка, який під час Майдану отримав важке кульове поранення стегна, повідомляє кореспондент АСН. Зокрема, потерпілий зазначив, що допомогу йому надавали у лікарні на вул. Підвисоцького у Києві. Тамтешні лікарі, не дивлячись на надзвичайно важке поранення ноги, запропонували Зарічнюку «самому залізти на кушетку рентген-кабінету, щоб зробити знімок перелому ноги. Коли я сказав, що не можу, бо відірвана нога, вони якось незадоволено відреагували",- розповів потерпілий у суді. В’ячеслав Зарічнюк у суді також розповів, що приїхав на майдан 19го лютого. Наступного дня, о 10:02, його поранили у стегно біля будівлі банку «Аркада», де загинули більшість на вул. Інститутській. Також він уточнив, що не бачив, хто в нього стріляв, і взагалі хто стріляв на Майдані зранку 20-го лютого. Також Зарічнюк зауважив, що сам є адвокатом по кримінальних справах, і тому розуміє, що багато доказів у справі розстрілу Майдану вже втрачено.  
Суспільство оформление ленты  На суді потерпілий «майданівець» описав осіб, що прицільно розстрілювали протестувальників Під час сьогоднішнього засідання Святошинського районного суду, на якому продовжили розглядати справу «п’яти беркутівців», суд заслухав покази потерпілого Олександра Абаєва, демобілізованого учасника АТО, повідомляє кореспондент АСН.  Абаєв 20 лютого близько 9:10 отримав вогнепальні поранення біля верхнього виходу з метро Хрещатик. Чоловік саме поспішав надати меддопомогу пораненим майданівцям. Одним пострілом йому відстрелило великий палець на правій руці, іншим - поранено обличчя. Абаєв розповів, що бачив, як троє осіб у чорні уніформі, балаклавах і з жовтими пов'язками на руці здійснювали одиночні постріли з автоматів Калашникова в напрямку Майдану на вул. Інститутській. Ці особи, за словами Абаєва, стояли біля колон Жовтневого палацу. Також додав, що невідомі вели прицільний вогонь, двоє - у бойовій стійці, а один - лежачи, також у бойовій позиції. 
Економіка Завтра уряд прийме рішення про початок приватизації ОПЗ - Гройсман Прем’єр-міністр України Володимир  Гройсман  закликав французький бізнес взяти участь у приватизації державних підприємств. Як повідомила прес-служба уряду, про це він заявив під час зустрічі із керівниками французьких компаній в Україні у вівторок. Він повідомив співрозмовникам, що на засіданні у середу уряд прийме рішення про початок приватизації Одеського припортового заводу. «Будемо дякувати, якщо французький бізнес візьме участь у приватизації цього заводу, - зазначив  Гройсман. - Я гарантую, що це буде відкрита, публічна і конкурентна приватизація». Прем’єр-міністр зауважив, що в Україні нараховується 3,8 тис. державних підприємств. «Сотня, можливо, дві [підприємств] є стратегічно важливими, всі інші мають бути продані для інвестування», - зазначив Володимир  Гройсман. Крім того, уряд продовжить корпоратизацію та зміну менеджменту державних компаній, зауважив він.
Суспільство МЗС України цілодобово видаватиме візи в аеропорту «Бориспіль» Міністерство закордонних справ України ввело з 17 жовтня в міжнародному аеропорту «Бориспіль» цілодобовий режим видачі віз іноземним громадянам. Про це йдеться в повідомленні Департаменту консульської служби МЗС України в Facebook. «З 17 жовтня 2016 року наказом МЗС України запроваджено цілодобовий режим роботи з семиденним робочим тижнем оперативного відділу Департаменту консульської служби МЗС України в аеропорту «Бориспіль», - йдеться в повідомленні. У повідомленні наголошується, що цей крок покликаний, зокрема, поліпшити умови оформлення віз для в'їзду в Україну на термін до 15 днів з метою туризму. Вищезгаданий режим стосується громадян Австралії, Антигуа і Барбуди, Співдружності Багамських островів, Барбадосу, Республіки Маврикій, Нової Зеландії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Республіки Палау, Республіки Ель Сальвадор, Республіки Сейшельські Острови, Федерації Сент-Кіттс і Невіс, Республіки Тринідад і Тобаго.
Суспільство Українська армія отримає непомітні для радарів дрони На дослідну експлуатацію в Збройні Сили України надійдуть безпілотні розвідувальні авіакомплекси серії Sparrow («Горобець»). Про це ЛІГА.net повідомили в прес-службі Головного управління розвідки. Дрони Sparrow призначені для проведення тактичної розвідки на ближніх і середніх відстанях. Завдяки малим розмірам і спеціальним матеріалам ці безпілотники можуть проводити розвідку, залишаючись непоміченими як візуально, так і для радарів. «Швидкість розгортання, простота і надійність в експлуатації, стійкість до механічних і температурних впливів, а також повна захищеність від вологи роблять їх незамінними помічниками для тактичних розвідувальних груп», - розповіли в ГУР. За словами розробників, Sparrow передає не тільки повну картинку досліджуваної території, а й визначає вид техніки противника і його координати, передаючи інформацію на пульт управління в онлайн-режимі.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,8714420795441-/ /-pc-/
Top