counter
Архів Повернутись назад 14 Березня 2017
14 Березня
Суспільство Реформа вищої освіти показала, що успішні реформи в Україні можливі - соціолог Українці позитивно ставляться до реформи вищої освіти, саме позитивне ставлення населення і врятувало цю реформу. Про це під час прес-конференції заявила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає кореспондент АСН. «Свого часу, за (Дмитра) Табачника (міністра освіти при уряді Миколи Азарова), були неодноразові наміри якщо не скасувати, то хоча б обмежити дію ЗНО, впровадити іспити, мотиваційні есе, але завжди були побоювання, що якщо скасувати реформу, то рейтинги впадуть», - розповіла вона. За її словами, реформа позитивна і підтримується більшістю населення. «Ця реформа, яка доводить дуже важливу річ: можна в нашій країні робити позитивні реформи, якщо є політична воля, якщо є настрій робити це в інтересах населення», - підкреслила експерт. Бекешкіна зазначила, що опитування показало, що, на думку населення, ЗНО ставить усіх у рівні умови, стимулює учнів не сподіватися на допомогу, а тільки на свої сили, дає можливість вищим навчальним закладам вибирати кращих студентів. «Запровадження ЗНО стало кроком до справедливості в державі... і зменшення корупції під час вступу до вищих навчальних закладів», - пояснила соціолог.
Суспільство Співачку Самойлову треба впустити в Україну і притягнути до відповідальності за Крим - нардеп Співачку Юлію Самойлову, яка представлятиме Росію на конкурсі «Євробачення-2017», треба впустити в Україну і притягнути до відповідальності за незаконне відвідування окупованого Криму. Таку думку висловив народний депутат Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook. «У мене немає сумнівів, що питання підбору кандидатури від РФ на Євробачення було під жорстким контролем Кремля. І там не могли не знати, що Юлія Самойлова була на гастролях в окупованому Криму, а значить -порушувала законодавство України», - написав політик. Він зазначив, що своїм вибором РФ ставить Україну перед двома варіантами вирішення: не пускати в Україну Юлію Самойлову за факт порушення нею правил відвідування окупованого Криму або впустити співачку в Україну, «притягнувши її одночасно до відповідальності за порушення державного кордону». «Таким чином, оскільки ми не можемо робити винятки для кого б то не було і заохочувати таким чином порушення порядку перетину державного кордону України, я вважаю правильним іти за другим варіантом», - підсумував Геращенко. Парламентарій назвав це рішення оптимальним з різних боків, так як воно не забороняє візит російської конкурсантки в Україну, а й публічно покаже на її прикладі, що немає безкарності за відвідування окупованого Криму.
Суспільство У зоні АТО почав діяти новий порядок переміщення товарів На Донбасі в зоні проведення АТО почав діяти новий порядок переміщення товарів через лінію розмежування, який був затверджений постановою Кабінету міністрів України. Документ опублікований на офіційному порталі уряду. Він був прийнятий 4 березня і набрав чинності через 10 днів з моменту опублікування. Згідно з новим порядком, через лінію розмежування дозволяється перевозити в складі гумконвою продукти і ліки, а також товар і продукцію металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної галузей і об'єктів критичної інфраструктури. Для цього повинні бути створені гуманітарні майданчики, на яких будуть формуватися вантажі, а також гуманітарно-логістичні центри для проведення дрібної і дрібнооптової торгівлі продуктами, засобами особистої гігієни, одягом, взуттям або побутовою хімією. Разом з тим керівництво АТО може встановлювати додаткові обмеження. Нагадаємо, з 17 лютого в Україні в зв'язку з блокадою торгівлі з окупантами введений надзвичайний режим в енергетиці, який діятиме місяць. Блокада залізничних колій почалася 26 січня, її ініціаторами стали ветерани АТО. За фактом блокування дороги в Луганській області прокуратура відкрила кримінальне провадження.
Суспільство Сироїд: Поліція відпустила всіх затриманих учасників торгової блокади на Донбасі Поліція відпустила всіх учасників торгової блокади на Донбасі. Про це на своїй сторінці в Facebook  повідомила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. Вона послалася на дані СБУ про те, що напередодні близько опівночі були випущені всі учасники блокади, затримані на станції Кривий Торець. За словами політика, всіх затриманих тримали під вартою у відділеннях поліції Костянтинівки, Дружківки, Селидового, Покровська, Торецька і Бахмута. Разом з тим, як зазначила Сироїд, правоохоронці не надали інформації про причини затримання активістів, а також про людей, які були затримані. «Так само, порушивши закон, не забезпечили затриманим хлопцям можливості поінформувати своїх близьких про свій стан і місцезнаходження і викликати адвоката», - додала Сироїд. Нагадаємо, 13 березня редут блокади торгівлі з ОРДЛО на станції Кривий Торець був розгромлений правоохоронцями. При цьому поліція оприлюднила відеозапис вилучення зброї в учасників блокади.
Політика Російський спецназ спрямований у Єгипет, а контрактники - в Лівію На авіабазу на заході Єгипту, поряд із кордоном Лівії, були спрямовані російські сили спецпризначення. Про це повідомило джерело Reuters в американських і єгипетських дипломатичних колах. За словами джерела, спецназ Росії в кількості 22 осіб, а також безпілотники розгорнулися за 100 км від кордону між Єгиптом і Лівією. Мету своєї місії військові не повідомили, відмовилися від коментарів і в Міноборони РФ. Крім того, Росія використовувала ще одну єгипетську базу - в районі Марса Мартух. Дипломати вважають, що метою цих дій з боку РФ може бути підтримка командувача Лівійської національної армії Халіфи Хафтара, легітимність якого не визнає ООН. У свою чергу командир повітряної бази, розташованої біля Бенгазі, Мохамед Манфур спростував інформацію про те, що сили Хафтара отримували військову допомогу від російської влади. Також журналісти з'ясували, що декілька десятків озброєних фахівців із Росії до лютого 2017 року працювали в Лівії в тій частині країни, яка перебуває під контролем командувача Халіфи Хафтара. Як повідомила Reuters очільник приватної компанії, яка наймала контрактників, минулого року контрактники були спрямовані в східну частину Лівії, де вони перебували до закінчення своєї місії в лютому. Вона підкреслила, що контрактники не брали участь у бойових діях, але у них була зброя, отримана на території Лівії. Співрозмовниця відмовилася назвати вид зброї.
Події оформление ленты  У Києві на Солом'янці п'яного водія викинуло з автомобіля під час ДТП У Солом'янському районі Києва увечері 13 березня сталося ДТП, в результаті якої травми отримав водій автомобіля Opel. Подія трапилася на вулиці Кадетський Гай. Водій Opel, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, вирішив обігнати інший автомобіль, але на віражі зійшов з дороги, протаранив паркан і пролетів 40 метрів з крутого схилу до водойми, передають «Факти». Рух автомобіля зупинили дерева, при цьому водій вилетів з машини і стрімголов покотився до Совських ставків. Біля води водія підняли перехожі. В результаті падіння він отримав численні садна і рвані рани. Водія передали правоохоронцям для з'ясування обставин ДТП. Нагадаємо, раніше біля станції метро «Дорогожичі» у Києві водій позашляховика збив пішохода, після чого вийшов з авто, побив потерпілого і спробував втекти з місця аварії.
Суспільство «Сбербанк» РФ звернувся в поліцію через «замуровування» офісу в Києві Дочірня компанія Сбербанку РФ - ПАТ «Сбербанк» звернулася в поліцію Києва у зв'язку з діями активістів, які поставили бетонну стіну біля входу в центральне відділення банку в Києві. Напередодні, 14 березня активісти в центрі Києва символічно замурували вхід у центральне відділення ПАТ «Сбербанк» на вул. Володимирській, 46, передає Інтерфакс-Україна. Активісти встановили перед входом символічну бетонну стіну і закликали українську владу позбавити ліцензії російські банки в Україні. Робота цього відділення банку була тимчасово припинена. Нагадаємо, в ніч на 13 березня в декількох областях України невідомі заблокували роботу десятків банкоматів російських банків, що діють на території України. За інформацією «Цивільного корпусу «Азов», активісти закрили вітражі і двері банків наклейками, а самі банкомати залили монтажною піною.
Суспільство Прикордонники не пустили 10 афганців у Мілан Працівники Державної прикордонної служби України затримали в міжнародному аеропорту «Бориспіль» 10 громадян Афганістану, повідомили в прес-службі відомства. Відзначається, що серед затриманих були неповнолітні діти. Всі вони прямували транзитом із Алмати в Мілан і у всіх були підроблені документи, зокрема види на проживання в Італії. Прикордонники повідомили, що після складання відповідних документів всіх виявлених осіб відправили зворотним рейсом до Казахстану. Нагадаємо, напередодні у Львівській області прикордонники спільно з членами громадського формування затримали громадянина Туреччини, який намагався порушити державний кордон. Затриманий мав при собі закордонний паспорт громадянина Туреччини і в Україну, як з'ясувалося, прибув встановленим порядком. На іноземця за спробу порушення державного кордону складено адмінпротокол, справу направлено до суду.
Суспільство оформление ленты  За чергування на редуті в Кривому Торці платили 400 грн на день - поліція Один із затриманих під час розгону редуту на залізничній станції Кривий Торець повідомив, що йому обіцяли плату за три тижні чергування на редуті по 400 грн на день. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін. За його словами, затриманий виявився жителем Житомирської області, раніше він був судимий за вбивство, провів у місцях позбавлення волі 9 років, вийшов на свободу в 2013 році. «Каже, що його і ще кількох людей звозили в Донецьку область централізовано. Забезпечили грошима і обіцяли плату за три тижні чергування на «редуті» - 400 гривень на день», - підкреслив Аброськін.Заступник голови Нацполіції також розповів, що в Кривому Торці були затримані 45 осіб, з них 8 осіб, які, з їхніх слів, брали участь в АТО, 4 володіли зброєю, 6 були раніше судимі. Всі вони є жителями 8 областей України: Дніпропетровська - 17; Київська - 10; Чернігівська - 8; Вінницька - 4; Житомирська - 2; Донецька - 2; Сумська - 1; Миколаївська - 1. Аброськін додав, що вранці всі затримані були відпущені. Нагадаємо, 13 березня редут блокади торгівлі з ОРДЛО на станції Кривий Торець був розгромлений правоохоронцями. При цьому поліція оприлюднила відеозапис вилучення зброї в учасників блокади.
Суспільство оформление ленты  Прихильники блокади пікетували Волинську та Чернівецьку ОДА У ніч на 14 березня прихильники блокади окупованого Донбасу влаштували мітинг в під будівлею Чернівецької облдержадміністрації, після чого зайшли в будівлю. Як повідомив місцевий ресурс Weche.info в Twitter, учасники акції вимагали від місцевої влади висловити чітку позицію щодо блокади. Мітингувальники пропонували скликати позачергову сесію облради 14 березня, а також звільнити Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Голова Чернівецької облради Іван Мунтян по телефону звинуватив активістів у провокації. Після цього учасники мітингу підпалили шини під Чернівецькою ОДА. Крім того, в Луцьку декілька десятків людей зайшли в будівлю обласної державної адміністрації та також вимагали звільнення учасників блокади на Донбасі, повідомили в Штабі  блокади торгівлі з ОРДЛО. Активісти також увійшли в приміщення Волинської ОДА і вимагали, щоб керівництво області офіційно підтримало блокаду. Ще один мітинг відбувся у Вінниці, передає Укрінформ. Там прихильники блокади окупованого Донбасу пікетували обласне управління СБУ на знак протесту проти розгону редутів у Торецьку, Щербинівці і Курдюмівці. З пікетувальниками зустрівся заступник начальника Управління СБУ у Вінницькій області і повідомив, що всіх затриманих учасників блокади звільнили.
Суспільство оформление ленты  У Росії вперше судитимуть росіянина, який воює на Донбасі на боці України Росіянина Артема Широбокова будуть «заочно» судити за участь у складі «Правого сектора» в збройному конфлікті або військових діях як найманця (ч. 3 ст. 359 КК РФ). Слідчий комітет Росії вперше направив подібну справу до суду, передає прес-служба відомства. За даними російського слідства, Широбоков поїхав в Україну на початку 2014 року і там у складі «Правого сектора» був учасником акцій протесту на Майдані в Києві, а також у Харкові і інших містах. У 2014-2015 роках він вступив у батальйон «Азов» і воював на Донбасі проти терористів.   «Виконуючи накази командирів батальйону, Широбоков вів стрілянину з автоматичної вогнепальної зброї по ополченцях ДНР і мирному населенню», - йдеться в повідомленні СК. У СК РФ додали, що Широбоков і зараз перебуває в Україні. «Завершено розслідування у кримінальній справі стосовно громадянина РФ Артема Широбокова. Йому заочно висунуто звинувачення за статтею «Участь найманця у збройному конфлікті або військових діях», - повідомили у відомстві.
Політика Посольство України просить британського лорда уточнити свою позицію щодо Криму Посольство України у Великій Британії звернулося в офіс британського лорда Річарда Белфо, щоб той підтвердив або спростував нібито свої слова про те, що «Крим - це історична частина Росії». У прес-службі посольства відзначили, що зв'язалися з офісом лорда Белфо, щоб «або отримати підтвердження сказаного, або спростувати це як фейк». Дипломати підкреслили, що весь світ визнав факт, що Росія жорстоко і боягузливо анексувала Крим, де зараз систематично порушує права людини, знищує українську ідентичність та ідентичність національної меншини - кримських татар. Крім того, в посольстві нагадали заяви прем'єр-міністра Британії Терези Мей і міністра закордонних справ Бориса Джонсона про те, що Крим - це Україна і Росія зобов'язана повернути його. Напередодні, 13 березня, російське пропагандистське видання «Известия» опублікувало коментар члена Палати лордів британського парламенту від Консервативної партії Річарда Белфо, який нібито сказав журналістам, що РФ «виконала волю кримчан», здійснивши силове захоплення півострова. Нагадаємо, Росія окупувала Крим в лютому 2014 року. Верховна Рада оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.
Політика Трибуну Верховної Ради в День добровольця блокували нардепи Спікер парламенту Андрій Парубій відкрив ранкове засідання 14 березня, передає кореспондент АСН. «17 січня цього року ВР оголосила 14 березня Днем українського добровольця, і сьогодні ми вперше відзначаємо це свято», - заявив він. Спікер нагадав, що ще влітку 2014 року добровольчі батальйони врятували незалежність України. «Міжнародний військовий злочинець Путін, готуючи збройну агресію проти України, здається, врахував усе, крім незламного духу українського народу, українських добровольців і волонтерів. Добровольчі батальйони зірвали плани агресора. Добровольці стали ідеологічною основою для відродження ЗСУ», - сказав Парубій. Голова парламенту висловив вдячність добровольцям за мужність, самопожертву і готовність у найскладніші часи стояти в обороні України. Після цього від «Опозиційного блоку» виступив російською мовою співголова Олександр Вілкул. Факт заяви з трибуни парламенту недержавною мовою частина нардепів та колишніх комбатів «Народного фронту» супроводжували блокуванням. Депутати вимагали від Вілкула виступати українською або залишити трибуну. Спікер попросив парламентарів сісти на місця, нагадавши, що в парламенті народні депутати зобов'язані виступати державною мовою.
Політика Молдова вимагає виведення російських військ із Придністров'я Молдова наполягає на виведенні російських військ зі своєї території. Про це заявив заступник міністра закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ліліан Дарій на переговорах у Кишиневі із заступником міністра закордонних справ РФ Григорієм Карасіним. Як відзначили в МЗС Молдови, в ході консультацій сторони обговорили відносини між двома державами, просування політичного діалогу, розвиток співробітництва в торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сфері, передає Інтерфакс-Україна. Обидва співрозмовники виступили за «усунення інцидентів, які відбуваються на контрольно-пропускних пунктах при переході кордону офіційними особами». Послу РФ в Молдові минулого тижня була вручена нота щодо інцидентів на кордоні стосовно молдавських чиновників. Нагадаємо, наступного тижня планується зустріч президентів Молдови та РФ - Ігоря Додона і Володимира Путіна.
Суспільство Українцям дозволять міняти не тільки прізвище та ім'я, а й по батькові Сьогодні, 14 березня, народні депутати України розглянуть у другому читанні проект Закону "Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові)". Прийнятою в першому читанні версією законопроекту передбачається, що фізособи, які досягли 16 років, мають право на свій розсуд змінити своє по батькові, а особи, які досягли 14 років, мають право змінити своє по батькові за згодою батьків. На сьогодні українці мають право змінювати тільки прізвище та ім'я. Прийняття цих змін пов'язане з рішенням Європейського суду з прав людини у справі "Гарнага проти України", яке було прийнято ще в травні 2013 року. Своїм рішенням ЄСПЛ встановив, що Україна порушує статтю 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки обмежує право людини на повагу до свого приватного і сімейного життя. Нагадаємо у 2007 році до Європейського суду з прав людини звернулася громадянка України Наталія Гарнага, заявивши, що державні органи влади втрутилися в її приватне життя, відхиливши її заяву про зміну по батькові.
Суспільство Причиною падіння Ту-154 в Росії вважають дезорієнтацію пілота у просторі Експерти дійшли висновку, що катастрофа Ту-154 Міноборони РФ в районі Сочі 25 грудня 2016 року, в результаті якої загинули 70 осіб, сталася з вини командира екіпажу Романа Волкова. Згідно зі встановленими подробицями польоту, екіпаж до кінця зберігав управління і майже відразу після вильоту з Адлера почав зниження, намагаючись посадити літак на воду, пише «Коммерсант». Як відзначили в комісії, яка проводить розслідування катастрофи, дані самописця і 3D-моделювання польоту показали, що літак набрав висоту близько 250 м і швидкість 360-370 км/год, після чого пілот відразу взявся виконувати маневри, необхідні для посадки. Поведінку пілота пояснили втомою, а також тим фактом, що екіпажу довелося міняти місце вильоту і летіти вночі. Особливу увагу викликає психологічний стан командира екіпажу пілота Волкова, однак матеріали медичних обстежень і тестів були вилучені Міноборони, де продовжують стверджувати, що Волков був достатньо підготовлений і відповідав усім вимогам. Проте Міністерство оборони РФ відкидає версію про можливу помилку екіпажу.
Економіка Депутати сьогодні розглянуть можливість порятунку «Південмашу» Сьогодні, 14 березня, Верховна Рада розгляне законопроект про внесення змін до Закону України "Про фінансове оздоровлення державного підприємства "ВО Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова". Законопроектом пропонується дати розстрочку підприємству на виплату боргу державі. Згідно з документом, погашати заборгованість перед державою підприємство буде щоквартально рівними частинами протягом 10 років, починаючи з 2020 року. Також передбачено, що з дня набрання чинності цим законом на суму заборгованості не нараховуватимуться відсотки. Тоді як відсотки, нараховані на суму заборгованості на день набрання чинності цим законом, сплачуються в порядку, передбаченому для сплати заборгованості. Нараховані штрафні санкції списуються. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що у підприємства виникла прострочена заборгованість по заробітній платі, а борги при використанні енергоносіїв станом на 01.05.2015 року становлять 244,9 млн грн. Автори вважають, що реалізація цього проекту закону дозволить уникнути банкрутства «Південмашу». «Південмаш» - це провідне українське підприємство з виробництва ракетно-космічної техніки та технологій оборонного призначення. Основою виробництва підприємства є ракети-носії сімейства "Зеніт".
Економіка Рада ратифікувала Угоду про вільну торгівлю з Канадою Верховна Рада під час ранкового засідання прийняла закон «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою», передає кореспондент АСН. За це рішення проголосували 272 нардепи. Віце-прем'єр Степан Кубів, виступаючи в Раді, нагадав, що ще 15-19 червня 2015 року проведено шостий заключний раунд переговорів з укладання Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. За результатами раунду 14 липня 2015 року у м. Оттаві главами делегацій офіційно оголошено про завершення переговорного процесу. 11 липня 2016 року у м. Києві Угоду підписано. «Це сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною та Канадою, дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від безмитного доступу до ринку Канади, відкриє можливості для українського бізнесу як для розширення ринків збуту, так і для розвитку й модернізації власного виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності на нових ринках», - зазначив він. Водночас у пояснювальній записці до закону зазначено, що реалізація положень Угоди може мати негативний вплив на дохідну частину Державного бюджету України через недонадходження у зв’язку із зниження ставок ввізного мита, що в свою чергу буде компенсовано надходженнями до державного та місцевих бюджетів від зростання обсягів двосторонньої торгівлі. При цьому прогнозується, що реалізація Угоди сприятиме створенню нових робочих місць. Голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення парламенту «насправді історичне», бо відкриває ринок Канади для більше ніж 90 українських товарів.
Політика оформление ленты  Атовці прийшли на з'їзд суддів закликати їх до чесності і відповідальності перед законом На з'їзд суддів, який проходить зараз у Жовтневому палаці в Києві, несподівано прийшли ветерани бойових дій на Донбасі і попросили можливості виступити перед делегатами. Воїни закликали суддів не обирати до ради правосуддя своїх колег, репутація яких заплямована корупцією, повідомляє кореспондент АСН із зали. "Зараз під цією будівлею 200 моїх побратимів, які пройшли через бої, вони втомилися чекати. Я ходив на засідання Вищої ради правосуддя і бачив, як вони відпускають суддів, які судили майданівців. З 300 таких суддів звільнили лише близько 25 осіб. А щодо інших закінчується термін давності, і вони залишаться безкарними. Але цього не буде", - заявив перед суддями голова громадської організації учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук. Також він додав, що суддям не треба себе захищати, до чого закликав на з'їзді раніше голова ВРП Ігор Бенедисюк. За словами атовця, вони самі захищатимуть чесних суддів і тим, хто не порушував закон, боятися нічого. Ніхто з суддів нічого атовцям не відповів. У залі була повна тиша. Атовці збираються й надалі стежити за рішеннями з'їзду і не допустити обрання до складу ВРП 17 кандидатів, щодо яких є сумніви у їхній доброчесності. Нагадаємо, цей список раніше озвучив ГР «ЧЕСНО».    
Суспільство оформление ленты  Співачка Лобода поскаржилась росіянам на українських радикалів Українська співачка Світлана Лобода під час ефіру на російській пропагандистському каналі поскаржилася на українських радикалів, які їй нібито погрожують. Під час передачі ведучий почав говорити про нещодавній скандал співачки з журналістами каналу «1+1», які звинуватили охоронців Лободи в нападі. Продюсер Лободи Нателла Крапивіна заявила, що це була провокація самих журналістів. Після чого вона обурилася, що журналісти оприлюднили адресу Лободи, якій і так постійно погрожують радикали. Слова Крапивіної підтвердила і Лобода. Вона повідомила, що скандал стався за три дні до концерту.«Ми, в принципі, очікували, що будуть провокації, але ми думали, що вони будуть на самому концерті», - заявила Лобода. Нагадаємо, 5 березня під час зйомок будинку співачки Світлани Лободи на знімальну групу телеканалу «1+1» зі зброєю напали її охоронці. Журналісти якраз готували матеріал для програми «Українські сенсації». Машина знімальної групи була заблокована двома автомобілями охорони Світлани Лободи, в одному з яких був озброєний чоловік. Показуючи пістолет і молоток, троє охоронців погрожували прострелити коліно водієві знімальної групи телеканалу «1+1», після чого силою відібрали всі відеоприлади.
Політика Ляшко посварився в кулуарах із журналісткою і попросив не торкатися його носа Перед ранковим засіданням парламенту 14 березня голова Радикальної партії Олег Ляшко влаштував сварку в кулуарах, передає кореспондент АСН. «Нам не потрібна дестабілізація в тилу! Яка фактично підірве фронт. Тому я категорично проти знищення країни зсередини. Я впевнений, що російські спецслужби не сплять та докладають максимум зусиль, щоб брат пішов на брата. Українці не повинні стріляти один в одного! Українці сьогодні не розганяти мають один одного, не стріляти один в одного!» - заявив Ляшко журналістам. Після цього раптом звернувся до однієї журналістки з питанням: «Що ви мені махаєте руками під носом?!» На що дівчина не розгубилася: «Та не торкаюся я вашого носа!» «Українці не повинні стріляти. От так і передайте Бені Коломойському, який організовує ці акції протесту!» - продовжив Ляшко.
Економіка Облгази зобов'яжуть платити державі за користування газорозподільними системами До Верховної Ради внесено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення використання газорозподільних систем), розглянути який депутати планують сьогодні, 14 березня. Зокрема, проектом закону передбачається зняти заборону на оренду газорозподільних систем, власником яких є держава. Як зазначено в пояснювальній записці, зараз газорозподільні системи використовуються облгазами безкоштовно на підставі договорів господарського відання, які були укладені в 2013 році на підставі відповідної постанови Кабміну. У 2015 році ця постанова була скасована, оскільки набрав чинності Закон України «Про ринок природного газу». Автори законопроекту вважають, що його ухвалення сприятиме ефективному використанню газорозподільної системи і дозволить отримати додаткові надходження до Державного бюджету у вигляді орендної плати. Типовий договір оренди газорозподільних систем буде затверджуватися Кабміном.
Суспільство Прокуратура покарає злочинця, який втік до Туреччини і навіть змінив громадянство Житель Черкаської області втік від кримінального переслідування в Україні в Туреччину, проте не врахував, що між країнами діє угода про покарання злочинців. Про це повідомили в прес-службі прокуратури Черкаської області. Українська сторона направила правоохоронцям Туреччини клопотання про здійснення кримінального переслідування щодо українця і притягнення його до кримінальної відповідальності за законодавством турецької сторони. За інформацією прокуратури, чоловік протягом 2004 року був членом банди, що діяла в Черкасах. Злочинці вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів, пов'язаних із заволодінням чужим майном шляхом обману та зловживання довірою в особливо великих розмірах. Коли правоохоронці почали затримувати членів злочинної організації, один із них втік до Туреччини, в зв'язку з чим був оголошений у міжнародний розшук. На початку 2013 року чоловік отримав громадянство Турецької Республіки і тепер не може бути виданий правоохоронцям України для притягнення до кримінальної відповідальності. Зараз прокуратура Черкаської області очікує інформацію від компетентних органів Туреччини про результати кримінального переслідування.
Політика Турчинов написав на себе заяву в НАБУ Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов просить Держслужбу фінансового моніторингу та Національне антикорупційне бюро провести оперативну перевірку заяв колишніх членів команди екс-президента Віктора Януковича, які звинувачують його в розкраданні державних грошей. Як повідомили в прес-службі РНБО, з 2014 року російські спецслужби системно працюють над дискредитацією лідерів Майдану і намагаються придумати компромат, зокрема на Олександра Турчинова. У зв'язку з висловлюваннями колишнього першого заступника генпрокурора України Рената Кузьміна і екс-нардепа Олександра Шепелєва, Турчинов просить провести перевірку з боку НАБУ. «Те, що озвучують Шепелєв і Кузьмін, - це не просто брехня, а й позбавлено будь-якого сенсу і логіки» - заявили в РНБО. У Раді також обурилися тим фактом, що «відвертий фейк російської пропаганди», абсолютно не підтверджений якимись доказами, крім заяв «втікачів», тиражували деякі українські ЗМІ. Нагадаємо, раніше Кузьмін опублікував свою заяву в НАБУ про нібито розкрадання Турчиновим державних коштів у сумі $800 млн.
Політика Парубій пообіцяв нардепам закон про заборону виступів російською Спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час ранкового засідання парламенту пообіцяв народним депутатам закон про заборону виступів російською мовою, передає кореспондент АСН. «Я сподіваюся, що найближчим часом на розгляд парламенту буде винесено законопроект, який зобов'яже народних депутатів у залі засідань парламенту виступати державною українською мовою. Ми бачимо, що тривають дискусії, і вже в середу необхідно, щоб комітет цей законопроект розглянув», - заявив спікер. Нагадаємо, що сьогодні на ранковому засіданні депутати «Народного фронту» блокували трибуну, коли співголова від «Опоблоку» Олександр Вілкул виступав російською мовою. «Я вважаю, що необхідно якомога швидше внести його до порядку денного сесії, законодавчо закріпити той факт, що у Верховній Раді можна виступати лише державною мовою», - сказав Парубій.
Політика оформление ленты  Рух "ЧЕСНО" склав "чорний список" суддів, яких вимагає не обирати до Вищої ради правосуддя Рух "ЧЕСНО" закликає з'їзд суддів не обирати до Вищої ради правосуддя тих, хто ухвалював неправосудні рішення або не зміг пояснити походження своїх статків. У будівлі Жовтневого палацу, де почався 14-й позачерговий з'їзд суддів, на якому делегати повинні обрати членів ВРП за квотою суддів, рух "ЧЕСНО" провів акцію, щоб привернути увагу делегатів і громадськості до спроби потрапити в ВРП суддів з сумнівною репутацією. У "чорному" списку - 17 з 44 кандидатів на посади членів ВРП. Це: суддя Солом'янського райсуду Києва Тарас Оксюта, суддя київського Апеляційного адміністративного суду Оксана Епель, суддя Вищого Адміністративного суду Михайло Цуркан, суддя Апеляційного суду Києва Степан Гладій, суддя у відставці Григорій Алейніков, суддя Брянківського міського суду Луганської області Віталій Снегірьов, суддя Арбітражного суду Івано Франківської області Павло Шкіндер, суддя у відставці Тетяна Чумаченко, суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій, суддя Апеляційного суду Донецької області Валентина Курило, суддя Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова, суддя Вищого адміністративного суду Тетяна Стрілець, суддя київського Апеляційного адміністративного суду Костянтин Бабенко, суддя Летичівського районного суду Хмельницької області Анатолій Лазаренко, суддя Голосіївського районного суду Києва Олена Первушина. Як зазначив представник руху "ЧЕСНО" Тарас Шевченко: "ВРП більш ніж на половину складається з суддів. І це неправильна побудова: довіряти реформу судів самим суддям в умовах тотальної недовіри до судів неправильно». Нагадаємо, сьогодні з'їзд суддів має призначити 6 членів ВРП. У свою чергу активістка "Автомайдану "Катерина Бутко зазначила, що на з'їзд делеговані 324 судді. 12 з них переслідували майданівців - кидали за ґрати, забороняли мітинги, відбирали водійські посвідчення.  
Суспільство Слідком РФ вже назбирав 5400 томів справи проти військових ЗСУ Слідчий комітеті Росії зібрав понад 5400 томів матеріалів кримінальної справи проти військових Збройних сил України нібито за застосування заборонених засобів і методів ведення війни на українському Донбасі. У прес-службі СК РФ повідомили, що відомство відкрило проти українських військових ще одну кримінальну справу нібито за «обстріли цивільного населення Донбасу» в період з 3 по 10 березня 2017 року. Крім того, в СК повідомили, що триває встановлення «злочинних дій осіб, які вже є фігурантами кримінальних справ, розслідуваних Слідчим комітетом». «Усі факти фіксуються в матеріалах кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни, обсяг якої становить зараз більш 5400 томів», - додали в СК РФ. Нагадаємо, за минулу добу ситуація в районі проведення АТО погіршилася, російсько-терористичні війська в другій половині дня збільшили кількість обстрілів позицій Збройних Сил України, зокрема з використанням важкого озброєння. Всього зафіксовано 97 обстрілів.
Політика Члена НАЗК Радецького звинуватили в ігноруванні незаконних доходів суддів Представник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін звинуватив члена Національного агентства з запобігання корупції Руслана Радецького в ігноруванні незаконних доходів суддів, передає кореспондент АСН. Виступаючи біля Жовтневого палацу, де проходить з'їзд суддів, Шабунін заявив: «Всіх тих суддів, які судили майданівців, виносили неправосудні рішення, не можуть пояснити свої статки, їх вибрали делегатами їхні колеги. Тобто їх вважають найкращими. Ось пішов пан Радецький із НАЗК (...) ми дякуємо НАЗК і Радецькому, які пропустили сотні кандидатів до Верховного суду, не знайшовши проблем в їхніх деклараціях». Трохи пізніше Радецький підійшов до журналістів і спростував звинувачення Шабуніна. «Ми тільки перевіряємо декларації на повноту і правильність заповнення. Ми відзначили відмінності у деклараціях суддів, а судді повинні надавати пояснення. Ми вже звернулися до відповідного органу, що здійснює спецперевірку декларацій», - підкреслив він.
Події Дві групи молодиків у Києві вночі влаштували бійку зі стріляниною На бульварі Дружби народів у Києві в ніч на 14 березня словесний конфлікт між двома компаніями молодих людей закінчився стріляниною. Про це повідомили у відділі комунікацій поліції Києва. За інформацією правоохоронців, близько 23:40 конфлікт між двома групами молодих людей переріс спочатку в бійку, яка закінчилася стріляниною, в результаті якої одна людина отримала вогнепальне поранення. Хаотичну стрілянину влаштував один із учасників бійки, він зробив кілька пострілів, в результаті чого одна куля влучила у потерпілого, ще дві - в двері кафе і автомобіль, який стояв неподалік. На прилеглій до місця події території поліція вилучила 8 гільз, а в сміттєвому баку - пістолет і магазин до нього. Потерпілий зараз госпіталізований, йому зробили операцію. Слідчі Печерського управління поліції почали кримінальне провадження за ч.4 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.
Політика Березенко: Учасники блокади – прості зеки В торговій блокаді на Донбасі беруть участь прості зеки. Про це в кулуарах Верховної Ради України 14 березня заявив заступник голови фракції БПП Сергій Березенко, передає кореспондент АСН. «СБУ провела рейди та вилучила гранати, незареєстровану зброю. Що в результаті? Серед десь десятка патріотів є багато колишніх, вибачте, зеків, які мали кримінальне минуле. Тому це має не політичний, а суто кримінальний присмак», - заявив він. Березенко допускає, якщо цих людей не зупинити, то «вони з'являться в Полтаві, Чернігівській області, вже під Чернігівською ОДА. А що потім? Вони прийдуть до Верховної Ради з гранатою, яку покладуть на трибуну. І скажуть: хто не проголосує, того будемо розстрілювати. Ми повторюємо цим вірменський сценарій... В цій каламутній воді зайде Росія». Нардеп вважає, що треба припинити блокування кордону з непідконтрольним Донбасом. «Хоча, зрозуміло, що окремі фінансово-промислові групи в цьому зацікавлені. Вони стоять за цим», – додав політик.
Події оформление ленты  У Туреччині через аварію трьох повітряних куль травмувалися 49 туристів У Туреччині в результаті жорсткої посадки трьох повітряних куль, які не змогли адекватно приземлитися через сильний вітер, травмувалися 49 осіб. Серед постраждалих в результаті аварії повітряних куль були переважно іноземні туристи, пише Daily Mail. Журналісти з'ясували, що група з десяти куль перевозила туристів із Європи і Китаю по провінції Каппадокія. Раптовий вітер і дощ змусили кілька куль здійснити екстрену посадку. У дев'яти туристів були діагностовані переломи, інші потерпілі відбулися незначними травмами і вже виписані з лікарень. Історична область Каппадокія користується популярністю у туристів завдяки своїм незвичайним вулканічним ландшафтам, екскурсії проводяться, зокрема, і на повітряних кулях.     Нагадаємо, в 2016 році в Техасі впала повітряна куля, в результаті загинули 16 осіб, які перебували в кошику. Напомним, в 2016 году в Техасе упал воздушный шар, в результате погибли 16 человек, находившихся в корзине.
Політика У БПП готові голосувати за новий склад ЦВК Заступник голови фракції БПП Сергій Березенко заявив, що фракція БПП готова проголосувати за новий склад Центральної виборчої комісії України. Про це політик повідомив в кулуарах Верховної Ради України, передає кореспондент АСН. «Прохання до керівництва Верховної Ради: будь ласка, внесіть членів ЦВК на розгляд парламенту і Блок Петра Порошенка проголосує за тих кандидатів, які запропоновані президентом», - заявив він. На уточнююче запитання журналістів щодо відсутності голосів у парламенті для затвердження кандидатів, поданих президентом, він додав: «Якщо вони не наберуть голоси, то президент внесе інші кандидатури». На думку Березенка, парламент має прискорити призначення нового складу ЦВК. Нагадаємо, напередодні на засіданні погоджувальної ради спікер ВР Андрій Парубій заявив про необхідність призначення нового складу ЦВК протягом двох тижнів. Раніше президент України вніс до Верховної Ради проект постанови про призначення членами ЦВК 11 осіб. Відповідний документ №4790 опублікований на парламентському порталі 3 липня 2016 року. Він також вніс проект постанови про звільнення 12 членів ЦВК, включно з головою Михайлом Охендовським.
Політика Лавров нагадав Авакову, що у поліції «є зобов'язання» захищати банки У Міністерстві закордонних справ Росії не здивовані тим, що в Києві «активісти-хулігани» «замурували» відділення Сбербанку РФ. «Знайдений черговий «страшний ворог», від якого, мовляв, відбуваються всі біди в Україні - це банки з російським капіталом, що давно й успішно працюють в країні на благо її ж економіки, фінансової системи і в інтересах численних українських вкладників. І знову «активісти-хулігани» при фактичному потуранні правоохоронних органів блокують роботу відділень банків, створюють перешкоди для їх нормального функціонування», - написала прес-служба  МЗС РФ. У свою чергу міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в Москві заявив, що Росія закликає Україну без політизації задіяти процедури щодо захисту відділень Сбербанку, передає ТАСС. «Наскільки я розумію, керівництво Сбербанку вже звернулося офіційно до відповідних компетентних органів України на предмет припинення спроб чинити перешкоди їхній нормальної діяльності. Розраховуємо, що процедури, які, відповідно до українського законодавства, в цьому випадку можна застосувати, будуть задіяні без будь-якої політизації », - сказав міністр. Лавров також нагадав міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову про зобов'язання в банківській сфері «щодо неприпустимості самосуду, дій, які просто порушують закон і підривають право власності, яке українськими законами охороняється». Нагадаємо, 14 березня активісти в центрі Києва символічно замурували вхід у  центральне відділення ПАТ «Сбербанк» на вул. Володимирській, 46. Активісти встановили перед входом символічну бетонну стіну і закликали українську владу позбавити ліцензії російські банки в Україні.
Суспільство оформление ленты  Учасники блокади розграбували поїзд, затриманий ними в Щербинівці - Аброськін Учасники блокади розграбували поїзд, заблокований у Щербинівці на Донбасі. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін. За його словами, у вівторок, 14 березня, представник «Укрзалізниці» після огляду звільненого з «полону» в Щербинівці тепловоза з вагонами повідомив про розкрадання вантажу і викрадення комплектуючих з поїзда. «Ситуація повністю контролюється правоохоронцями. Вчинення тяжкого злочину, що мав місце протягом тривалого часу, припинено завдяки поліцейським Донецької області, СБУ та іншим правоохоронним органам», - зазначив Аброськін. Нагадаємо, раніше один із затриманих під час розгону редуту на залізничній станції Кривий Торець повідомив, що йому обіцяли плату за три тижні чергування на редуті по 400 грн на день.
Суспільство Українці найчастіше їздять на заробітки до Польщі та Росії – опитування Українські заробітчани здебільшого їздять на сезонні роботи, найпопулярніші країни – Польща та Росія. Про це під час круглого столу заявив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, опираючись на дані соціологічного опитування, передає кореспондент АСН. «По-перше, слід сказати, що люди переважно їздять на сезонні роботи, наші заробітчани. І лише кожен шостий був на заробітках на постійні основі», - зазначив соціолог. За його словами, близько у третини термін перебування на заробітках до півроку, близько третини – більше року, навіть більше, ще третина – кілька місяців. «Наголошу, що це репрезентативні цифри, тому що ми робили величезне національне опитування, в яке ми ставили питання-фільтр «чи були ви на заробітках, в який період?», і якщо ці люди нам підходили ми опитували їх далі. Тому ці цифри є репрезентативними для України. Але знову ж таки – для тих, хто був на заробітках, тому що є категорії, які і на даний момент перебувають там», – уточнив Антипович. Що стосується країн, де українці були на заробітках, то, за його словами, це Польща – 36%. «І близько чверті були в Росії. Решта країн представлені незначно. Але цікава цифра – третина 29% людей не захотіли сказати, куди ж вони їздили на заробітки», - розповів експерт. Він уточнив, що на терени Польщі їздить переважно населення Західної та Центральної України, в Росію – Південна та Східна Україна.
Політика Партія Коломойського засудила розгром редуту біля станції Кривий Торець Партія «УКРОП» засудила застосування сили і затримання учасників торгової блокади, які влаштували редут біля станції Кривий Торець в Донецькій області. У заяві політсили, оприлюдненій на її офіційному сайті говориться, що українська влада «переступила межу демократії і моралі», використавши силовиків для припинення блокади залізничного сполучення. «Репресії проти патріотів стають все більш очевидними. Нинішня влада вперто йде шляхом своїх попередників», - наголошується в тексті. У партії також наголосили, що СБУ повинна займатися пошуком справжніх ворогів України, а не боротися з добровольцями, які протистоять торгівлі на крові. Від президента України Петра Порошенка в партії «УКРОП» зажадали покарати організаторів і виконавців нападу на редут і не допустити переслідування активістів у майбутньому. «Подальше загострення ситуації на залізничних блокпостах - це прямий шлях до суспільного збурення, яке вже поширюється по Україні, до відкритого протистояння з патріотичними силами і появи нових «редутів» опору свавіллю влади в різних регіонах нашої держави», - сказано в заяві. Нагадаємо, колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА), бізнесмен Ігор Коломойський в листопаді 2016 року вступив у партію «УКРОП», а також очолив комісію партійного контролю.
Політика Савченко: Блокадників на Донбасі чекає силовий розгін Блокадників на Донбасі чекає силовий розгін. Про це в кулуарах парламенту 14 березня заявила позафракційні депутат Надія Савченко, передає кореспондент АСН. «Йде відсікання територій для того, щоб там був можливий силовий розгін. Тому силовий варіант можливий. Я боюся, що розгони можуть бути. Тому я вважаю, що депутати повинні стояти на кожному редуті з людьми і не допустити цього», - заявила вона. Савченко також додала, що на Донбасі «достатньо депутатів, щоб стояти на кожному редуті поруч з людьми і дивитися, що відбувається, і не давати робити безчинства». Нагадаємо, 13 березня правоохоронці затримали в населених пунктах Торецькому, Щербинівці і Курдюмівці більше 40 осіб. Станом на ранок 14 березня всі вони були відпущені. Однак сьогодні народний депутат з фракції «Самопоміч» Семен Семенченко на своїй сторінці в Facebook поінформував, що почалися повторні затримання добровольців з редуту, які блокували проїзд на залізничній станції «Кривий Торець».
Суспільство Полторак закликав офіцерів запасу повернутися до лав ЗСУ Міністр оборони Степан Полторак закликав офіцерів запасу, які пройшли військову службу і вийшли на пенсію, по можливості повернутися до лав Збройних Сил України. На своїй сторінці в Facebook Полторак написав, що офіцерів запасу чекають в армії в «непростий для країни час». Міністр наголосив на бойовому шляху і досвіді офіцерів запасу, які «так потрібні нашій армії», і закликав «взяти приклад з добровольців». «Нам вже вдалося сформувати армію, вдвічі більшу завдяки добровольцям. І наша боротьба ще триває, загрози незалежності існують. Якщо вам дозволяє вік і стан здоров'я, закликаю повернутися до лав Збройних Сил: нам потрібні ваші досвід і знання», - підкреслив Полторак. Нагадаємо, раніше в Міноборони пропонували у 2017 році призвати на військову службу офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів і які раніше не служили. Однак рішення про призов на службу вищезазначених офіцерів запасу ще не прийнято.
Суспільство оформление ленты  Дитячий омбудсмен взяв на контроль ситуацію з побитим у «Мегамаркеті» школярем Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба втрутився в ситуацію з побиттям підлітка в київському «Мегамаркеті». Омбудсмен на своїй сторінці в Facebook пообіцяв детально розповісти про подальшу долю горе-охоронців, які 11 березня в одному з магазинів торговельної мережі «Мегамаркет» схопили підлітка, який з'їв жменю горіхів з відкритого прилавка. Кулеба уточнив, що хлопчика привели в підсобку, встигнувши по дорозі настукати по ребрах і порвати куртку. «А все чому? Тому що хлопчик з'їв два горішки, щоб визначитися, які саме купувати! Коли охорона почала кричати на Руслана, той відповів, що нічого страшного не зробив, просто хотів зрозуміти, які горіхи краще купувати (раніше він купив кілограм горіхів, а коли приніс додому - виявив, що вони старі і навіть у цвілі. Після цього дядько Руслана порадив завжди пробувати горіхи перед покупкою). Ці слова обурили охорону і міцні чоловіки вирішили показати свою перевагу 15-річному хлопчикові. 20 хвилин тримали побиту дитину в підсобці, а коли приїхала поліція - сказали, що Руслана ніхто не тягнув сюди (таке враження, що хлопець сам себе побив і прийшов у підсобку на дивані полежати...) і ще й ображав охорону нецензурними словами!» - розповів омбудсмен. Він також повідомив, що лікарі «Охматдиту» зафіксували у дитини забій грудної клітки та гематоми. Кулеба також закликав усіх небайдужих в разі, якщо  охорона магазину здійснює неправомірні дії щодо неповнолітніх, відразу викликати поліцію і спробувати допомогти дитині. «Фіксуйте все, що відбувається!» - підкреслив омбудсмен.
Політика Стало відомо, чому в 2018 році субсидії отримуватимуть менше українців Кількість осіб, які отримують субсидії, в наступному опалювальному сезоні зменшиться передовсім за рахунок перерахунку мінімальної заробітної плати. Про це заявив економічний експерт Олександр Охріменко під час прес-конференції сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. "Навіть якщо не буде монетизації, то кількість осіб, які отримують субсидії, в наступному опалювальному сезоні зменшиться. По-перше, зменшиться за рахунок перерахунку мінімальної заробітної плати... Плюс, я так розумію, що перерахунок соціальної норми покликаний, щоб загальний розмір субсидій зменшився», - сказав експерт. Що стосується боргів за тарифи на ЖКП, за його словами, вони вже дійшли до 30 млрд грн. За словами експерта, закономірно, що якщо буде підвищуватися ціна на газ, то, відповідно, ростимуть і борги. При цьому, за його словами, в цій ситуації не допоможе списання боргів. Він зазначив, що монетизація субсидій - це краще, але цей процес також має означати зменшення кількості осіб, які їх отримують.«Таких людей буде на порядок менше», - зазначив Охріменко, уточнивши, що це дуже соціально незахищені люди. Відзначимо, що монетизація субсидій передбачає економію газу і повернення коштів, які українські сім'ї змогли заощадити на комуналці.
Події оформление ленты  Бізнесмен з Горлівки показав «націоналізацію» його бізнесу терористами «ДНР» Бізнесмен з Горлівки Володимир Весьолкін, який після початку війни в 2014 році підтримав Україну і вступив в один із добровольчих батальйонів, розповів про долю свого бізнесу, який залишився в окупованій терористами Горлівці. За його даними, підприємство, в яке він вклав численні інвестиції, було «націоналізовано» терористичним формуванням «ДНР», а потім повністю знищено і розграбовано. «Це наочний приклад «націоналізації» по ДНРівськи... Один із моїх комерційних об'єктів. «Націоналізовані» були всі, тільки по-різному. Дізналися, що я в добровільному батальйоні, і понеслася душа «Новоросія», - каже Весьолкін, який опублікував знімки наслідків «націоналізації». «Об'єкт розтішований за 5 км від Майорська. Два гектари асфальтованої території. 5 тис. кв м виробничих, авторемонтних, складських та офісних приміщень. Було нове виробництво - кондитерка і здобна випічка. Крім того, там працювало виробництво скотчу, тротуарної плитки і вікон. Працювала сучасна станція локального очищення води »- говорить Весьолкін у коментарі «Четвертій владі».
Політика В коаліції нема порозуміння щодо заборони подвійного громадянства в Україні - депутат В коаліції нема порозуміння щодо заборони подвійного громадянства в Україні. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, передає кореспондент АСН.  «Народний фронт» виступає за те, щоб законопроект №6175 поширювався на представників суддівської, законодавчої, виконавчої влади. Вважаємо, що ганьба, коли представники суддівської, виконавчої, законодавчої гілок влади, депутати Верховної Ради та місцевих рад мають подвійне громадянство. З цього питання ми повинні приймати рішення, щоб це було заборонено", - вважає він.  Його колега по фракції Леонід Ємець прогнозує, що відповідний закон, який сьогодні було внесено до порядку денного сесії, буде прийнятий найближчим часом.  При цьому в БПП саму ідею вважають "контраверсійною ", - сказав в інтерв'ю журналістам заступник голови фракції БПП Сергій Березенко.  «Ця ідея про заборону двох паспортів може викликати супротив на Західній Україні, в окремих областях, бо ми знаємо, яка там ситуація», - сказав він.  Нагадаємо, що громадяни, які проживають на кордоні з Румунією та Польщею, маючи родинні зв'язки з громадянами цих країн, мали можливість отримати паспорти цих держав.
Політика Порошенко просить ЄС розширити санкції проти РФ через «конфіскацію» підприємств на Донбасі Президент Петро Порошенко повідомив, що після так званої «націоналізації» підприємств на захопленій території Донбасу з боку терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР» ніякі торговельні відносини з ними не ведуться. Він попросив Європейський союз посилити санкції проти Російської Федерації. Про це інформує прес-служба глави держави. «Після захоплення підприємств ми не можемо мати торговельні відносини з цими «конфіскованими» підприємствами. Ми не дозволимо собі ніякої їхньої діяльності. Ми просимо підтримки таких рішень, зокрема шляхом посилення санкцій Євросоюзу проти Росії, яка дозволила грубе порушення міжнародного права», - заявив Петро Порошенко під час зустрічі з міністром закордонних і європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном.
Суспільство оформление ленты  В Україні вперше відзначили День добровольця Сьогодні в Україні вперше відзначається День українського добровольця. На Майдан Незалежності під прапорами різних добробатів прийшли люди, які в перші місяці війни пішли захищати цілісність України. Серед них представники батальйону, який нині носить ім'я генерала Сергія Кульчицького. Спочатку військові вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, а потім спустилися на Хрещатик, де відбулася урочиста частина святкування з шикуванням. «Після гарячої зими 2013-14 рр. Путін готував для України довгу вічну «російську весну», і, здавалося, йому це вдасться. Але план зламався, - каже директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Його «російська весна» дуже швидко закінчилася, бо на фронті з'явилися ті хлопці, які пройшли через Майдан. У них було достатньо злості для того, щоб натиснути на курок, у них було достатньо відваги, щоб захищати свою країну. І саме добровольці переламали ситуацію». «Якби не добровольчі рух, не знаю, чи була б Українська держава. А так я знаю, саме завдяки добровольцям Українська держава є і буде, - говорить народний депутат і член колегії МВС Микола Величкович. Для добровольця з позивним «Карабах» - це не перша війна. Він уже був в Афганістані. Каже, що не може підібрати потрібних слів, щоб пояснити, чому пішов на цю війну добровольцем. «Важко пояснити, чому пішов. Наш дім - Україна. У нього зі зброєю прийшли вороги. Кожен чоловік повинен так зробити. Сьогодні війна не закінчилася і, думаю, ще не скоро закінчиться. А хлопці-добровольці - це сім'я, це найближчі люди, які можуть бути», - упевнений він.
Політика Розенко спростував введення нового податку в рамках запровадження накопичувальної пенсійної системи Віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики Павло Розенко  спростував введення нового податку  в рамках запровадження накопичувальної пенсійної системи. Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна,  передає кореспондент АСН. За його словами, пенсійні внески будуть відраховуватися з податку на доходи фізичних осіб. «В черговий раз тема пенсійної реформи «будоражить» розум наших співгромадян...  В  межах реформування податку на доходи фізичних  осіб , який минулого року був збільшений з 15% до 18%,  абсолютно без збільшення податкового навантаження і на роботодавця, і на людину  можна виділити персоніфікований абсолютно нормальний накопичувальний внесок.  Тобто введення накопичувальної системи не передбачає  збільшення податкового навантаження ні на  працівника, ні на роботодавця,  це дуже важливо, не додатковий податок», - заявив  Розенко.
Політика Вже п'ять суддів відмовилися від участі в конкурсі на членство у ВРП П'ятеро кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя зняли свої кандидатури, і тепер на 6 місць у ВСП претендують вже 39 осіб. Відповідні заяви колишні претенденти зробили на 14-му позачерговому з'їзді суддів, передає кореспондент АСН. Зокрема, від участі в конкурсі відмовилися суддя Господарського суду Харківської області Олександр Мамалуй і суддя Апеляційного суду Вінницької області Анатолій Кривошея. Обидва кандидати також беруть участь у конкурсі на суддів Верховного суду, тому віддали перевагу йому. Без пояснень від можливого членства у Вищій раді правосуддя відмовилися також суддя Апеляційного суду Києва Степан Гладій, який розглядав справу Олексія Пукача щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, суддя Київського райсуду Одеси Ігор Борщов і суддя Господарського суду Івано-Франківської області Павло Шкіндер.
Політика НБУ обіцяє скасування усіх валютних обмежень НБУ обіцяє поступове скасування усіх валютних обмежень.  Про це в ході засідання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності 14 березня заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає кореспондент АСН.  «В рамках валютної лібералізації НБУ поступово буде скасовувати всі тимчасові обмеження. Ми повинні поступово відмінити тимчасові обмеження», - заявила вона.  Так, для валютних операцій планується надання дозволу фізичним особам інвестувати за кордон суми до 50 тис. євро.  Нагадаємо, що перший заступник голови НБУ Яків Смолій анонсував лібералізацію обмежень на продаж валюти.  «Продаж валюти населенню сьогодні у нас складає в еквіваленті 500$, тому ми плануємо цей поріг підняти до суми, яка не підпадає під фінмоніторинг, це 150 тис. грн.», - сказав він. 
Політика оформление ленты  У НАЗК підтвердили – колишній начальник внутрішньої безпеки ДФС не подавав е-декларацію Минуло майже півроку від часу початку першої хвилі електронного декларування. Однак і досі процес перевірки зібраних Національним агентством з питань запобігання корупції даних не розписаний чітко. Так на запит агенції АСН в НАЗК підтвердили, що і досі не розробили порядку перевірки декларацій осіб, які займають посади, перебування на яких становить державну таємницю, та е-декларації яких не оприлюднюються на сайті НАЗК.  «З метою забезпечення умов для захисту інформації про вказану категорію співробітників органів державної влади, що становить державну таємницю, запобігання випадкам завдання шкоди інтересам національної безпеки Національне агентство здійснює розробку відповідного порядку», - зазначено у листі НАЗК. Зокрема уточнюється, що до таких осіб належать зокрема представники військових формувань та державних органів, що здійснюють оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність, а також осіби, які претендують на зайняття таких посад.   Нагадаємо, приводом для запиту АСН став скандал, який зчинився навколо неподання вже колишнім начальником Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Юрієм Шереметом е-декларації. Останній, нагадаємо, на запитання журналістів щодо причини неподання зіслався на те, що обіймає посаду «оперативного співробітника». Примітно, під час попередньої хвилі декларування Юрій Шеремет, який уже перебував на цій же посаді в ДФС, декларацію подавав. 2016 ж року він разом зі своїм заступником проігнорував цю необхідність. В той же час другий заступник Шеремета е-декларацію подав у встановлений строк. Попри пряме запитання АСН до НАЗК, «чи відноситься до спеціальних категорій, чия декларація не є доступною для широкого загалу, посада начальника Головного управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби», у НАЗК так і не змогли дати вичерпної і однозначної відповіді.    На запит АСН до ДФС щодо причин неподання декларації її окремими співробітниками прийшла відповідь, у якій фіскальна служба назвала як привід для цього «відсутність відповідного порядку перевірки вищевказаних категорій осіб», до яких нібито належать і окремі категорії співробітників податкової поліції. Втім, чому у ДФС вирішили, що відсутність порядку перевірки поданих декларацій є приводом для неподання декларацій взагалі, незрозуміло. А тим часом у НАЗК АСН підтвердили – Юрій Шеремет дійсно не подавав е-декларації. «Станом на 09.03.2017 року в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларація Шеремета Юрія Віталійовича відсутня», - зазначено в листі НАЗК. Власне доповідати НАЗК про те, що хтось із співробітників не подав декларацію мають самі установи. Це передбачено законом «Про запобігання корупції». Та у ДФС «не помітили», що вже колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки декларацію не подав. «Державна фіскальна служба листом від 11.11.2016 року повідомила Національне агентство про факт неподання чи несвоєчасне подання декларацій працівниками органів Державної фіскальної служби, посади яких належать до посад державної служби категорії «Б», проте інформація щодо неподання декларації Шереметом Ю.В. відсутня», - констатують у агентстві. У НАЗК уточнили, що «за цим фактом вживають заходів», передбачених статтею 49 Закону». Оскільки у НАЗК не розкрили для АСН деталей цих «заходів», то просто зацитуємо вищезгадану статтю закону: «Національне агентство має письмово повідомити особу про факт неподання електронної декларації, а суб’єкт декларування, в свою чергу, повинен протягом десяти днів з дня отримання такого повідомлення подати її». Проте в агентстві не уточнили, чи надсилали вже Юрію Шеремету відповідне повідомлення і чи отримав він його. До речі, той факт, що посадовець звільнився, не є підставою для нього не подавати електронну декларацію. Нагадаємо, раніше АСН повідомляла, що Спеціальна антикорупційна прокуратура порушила кримінальну справу щодо можливого незаконного збагачення колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Юрія Шеремета.
Суспільство У Києві СБУ припинила трансляцію 76 заборонених телеканалів РФ Протиправну діяльність групи осіб, які організували трансляцію російських пропагандистських каналів, припинили співробітники СБУ разом з поліцією в Києві. Про це інформує прес-центр СБУ. «Зловмисники, громадяни РФ, України і Казахстану, створили підпільний телекомунікаційний центр і поширювали пропаганду Росії не тільки в Україні, а й на окупованих територіях», - сказано в повідомленні. В ході обшуків в Святошинському районі столиці на території режимно-секретних об'єктів науково-дослідного інституту поліцейські вилучили фінансові документи, які підтверджують протиправну діяльність, а також обладнання для декодування сигналу супутника, апаратуру, російські карти доступу до мереж супутникового телебачення та інше обладнання вартістю майже 2 млн грн. «На даний момент припинена трансляція 76 російських каналів, які заборонені Нацрадою України», - сказано в повідомленні.
Події На Рівненщині поліція вилучила 500 кг незаконно видобутого бурштину вартістю 2 млн грн У Рівненській області працівники поліції вилучили в пунктах скупки 500 кілограмів бурштину вартістю майже 2 мільйони гривень. Про це інформує прес-служба обласної поліції. Як сказано, поліцейські отримали повідомлення про діяльність мережі пунктів скупки незаконно добутого каменю. Інформація підтвердилася. Приміщення використовувалося як пункт прийому бурштину, а також для зберігання і обробки каменю. Працівники поліції встановили місця скупки і зберігання «сонячного каменю». У вівторок, 14 березня, на підставі постанови суду правоохоронці і співробітники прокуратури області провели санкціоновані обшуки в Рівному і кількох районах регіону. Всього було вилучено близько 500 кг бурштину та обладнання для його обробки. Попередньо, вартість бурштину становить майже 2 млн грн.
Політика Мінфін активно працює над створенням Агентства проблемних активів Мінфін працює над створенням Агентства проблемних активів.  Про це в ході засідання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності 14 березня заявила перший заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова, передає кореспондент АСН.  «Мінфін повернувся до ідеї створення Агентства  проблемних активів», - заявила вона.  За її словами, робоча група працює над його створенням з січня, куди входять всі держбанки, Мінфін, представники НБУ і профільного комітету парламенту.  «Дана робоча група буде розширена і займатиметься оновленням стратегію реформування державного сектору. Ми ставимо для себе максимальний термін - це травень 2017 року для того, щоб винести вже оновлену, напрацьовану і узгоджену з комітетом концепцію на розгляд КМУ та її прийняти», - додала вона.  Вона підкреслила, що «останній рік показав нам неврегульованість питання проблемних активів державних банків, тому треба сфокусуватися на питанні можливого залучення інвесторів в наші банки», - вважає вона. 
Політика Рада дозволила об'єднуватися територіальним громадам в суміжних районах. Верховна Рада Украіни на вечірньому засіданні 14 березня прийняла в цілому закон №5520 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів», за що проголосували 232 народних депутатів, передає кореспондент АСН.  Віце-прем'єр та міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко закликав народних депутатів продовжувати реформи децентралізаціі і проголосувати за даний законопроект. «Закон дозволяє добровільно об'єднуватися територіальним громадам, розташованим в суміжних районах. Станом на даний момент якщо виникає таке бажання, то перепоною стає Центрвиборчком», - сказав він.  «До складу об'єднаної територіальної громади увійшла територіальна громада (територіальні громади), розташована на території суміжного району, розширення підлягають кордону району, на території якого розташований адміністративний центр утвореної об'єднаної територіальної громади», - зазначено в пояснювальній записці.  В ході обговорення нардеп від БПП Віталій Гудзенко запропонував вилучити слово "добровільне об'єднання". За його словами, селяни не хочуть об'єднання. При цьому голва профільного комітету Микола Федорук припустив, що через деякий час можуть вилучити слово «добровільне».  Але ця пропозиція не була підтримана. Так, нардеп "Народного фронту" Ігор Гузь, як і деякі інші нардепи, привів у приклад конкретні села з різних районів, які хочуть об'єднатися, однак протягом довгого часу не можуть цього зробити. Тому право на «добровільне» об'єднання - вкрай важливе.  Представники фракції «Батьківщина» заявили, що не підтримують цей законопроект через відсутность системності реформи.
Економіка Мінфін планує продавати банки, щоб зменшити частку держави на ринку Частка державних банків в 52-54% - занадто висока, відтак Міністерство фінансів залучатиме інвесторів в держбанки. Першим у такій новації візьме участь "Укргазбанк".  Про це в ході засідання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності 14 березня заявила перший заступник міністра фінансів України  Оксана Маркарова, передає кореспондент АСН.  "Наша думка не змінилася, частка державних банків у банківському секторі повинна бути зменшена. Тобто показник в 52% чи 54%, за різними підрахунками, які зараз займають у банківській сфері державні банки, це занадто велика частка з нашої точки зору", - заявила вона.  Для цього Мінфін розглядає можливість продажу держбанків інвестору з високою репутацією.  "Інвестору, який прийде не тільки з грошима, а й з новими технологіями і підходами на наш ринок... Ми також готуємо зміни до законодавства, які дозволять запровадити для всіх державних банків спостережні ради. Тому ми плануємо залучати інвесторів у держбанки... Перший банк, в який ми думаємо залучити інвестора і вже активно працюємо у цьому напрямку, - це "Укргазбанк", - додала вона.  У свою чергу, голова профільного Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка також нагадав, що в результаті націоналізації "ПриватБанку", частка державних банків перевищила 50%. При цьому як такої стратегії розвтику державних банків немає.  Але голова правління державного "Ощадбанку" Андрій Пишний не погодився з цим твердженням: "Чи є стратегія розвитку в "Ощадбанку"? Я скажу, що є... У рамках реалізації стратегічного плану ми перебуваэмо вже два роки... У результаті на засіданні Кабміну в лютому 2016 року ця стратегія розвитку державних банків була затверджена. Можу сказати, що чимало часу нам треба було приділити, щоб переконати Мінфін і наших міжнародних фінансових партнерів у тому, що стратегія розвитку банку ефективна", - сказав він.  Нагадаємо, раніше АСН повідомляла про те, що частка українського капіталу в нашому банківському секторі критично мала.
Політика Все, що ви хотіли знати про меморандум з МВФ: ніякого підвищення мінімалки, продаж землі та звільнення 35 тисяч держслужбовців 20 березня 2017 року відбудеться засідання Ради Директорів МВФ, на якому буде розглянуто питання виділення Україні 4-го траншу в рамках програми Механізму розширеного фінансування. Як передбачається, в рамках цього траншу Україні можуть виділити мільярд доларів. Напередодні повний текст Меморандуму з МВФ оприлюднила «Батьківщина». На тридцяти сторінках документа чимало новацій, переоцінити значення яких у подальшому розвитку України важко.  Ми виділимо ключові "зобов'язання" української влади перед МВФ, які вона взяла заради чергового закордонного кредиту.   Влада перегляне систему субсидій, щоб економити бюджетні кошти, а тарифи вже збільшуватимуться автоматично   Меморандум передбачає, що до кінця липня 2017 р. влада перегляне параметри системи комунальних субсидій домогосподарствам для поліпшення адресності та запровадить коригування соціальних норм у непікові місяці протягом опалювального сезону, що дозволить перенести деяку частину вартості компослуг на літні місяці. Окрім того, буде введено механізм автоматичного коригування роздрібних тарифів на газ і опалення на піврічній основі у разі, якщо тарифи відхиляються на 10 відсотків чи більше від рівня повного покриття собівартості Також планується скасування схеми, за якою домогосподарства, що не отримують субсидій, могли здійснювати оплату за опалення протягом 12 місяців («у розстрочку»).   На отримувачів державних соціальних допомог чекають тотальні перевірки Меморандум передбачає, що до кінця червня 2017 року парламент ухвалить закон про перевірку доходів отримувачів соціальної допомоги на основі доходів домогосподарств та їхніх активів. Зокрема, передбачається, що на основі цієї інформації влада припинятиме виплату соціальної допомоги тим, хто не відповідає критеріям для її нарахування. Також передбачається, що під егідою Мінфіну буде створено єдиний централізований банк даних, що міститиме відомості про всіх отримувачів соціальної допомоги.   Сільськогосподарські землі дозволять продавати з 1 січня 2018 року Меморандум передбачає, що до кінця травня 2017 року Верховна Рада затвердить закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, що дозволить чинному мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення втратити чинність з кінця 2017 року, таким чином, дозволяючи продаж землі, що перебуває у державній та приватний власності, відразу ж після цього. Пенсійна реформа має бути ухвалена, але… Меморандумом передбачається, що до кінця квітня 2017 року Верховна Рада України ухвалить комплексну пенсійну реформу, яка набере чинності з 1 січня 2018 року.  Цього разу, характеризуючи складові прогнозованої пенсійної реформи, автори Меморандуму обмежилися загальними декларативними гаслами, які взагалі не розкривають суті того, що планується включити до цієї реформи. Дійсно, віце-прем’єр Павло Розенко 14 березня 2017 року заявив, що в уряді ще немає єдиного бачення, якою взагалі має бути ця пенсійна реформа.   До 2019 року буде звільнено 35 тисяч держслужбовців В Меморандумі визнається, що підвищення мінімальної зарплати вдвічі не поширюється на держслужбовців. Зокрема, зазначається, що для послаблення наслідків збільшення у 2017 році мінімальної зарплати вдвічі влада розмежувала поняття базової зарплати держслужбовців і мінімальної зарплати. Надалі розпочинається середньострокова програма скорочення зайнятості у державному секторі і планується скоротити кількість працюючих у бюджетній сфері принаймні на чотири відсотки до кінця 2017 року і ще на 10 відсотків до кінця 2019 року. Такі скорочення не стосуватимуться лише військових. Таким чином, до кінця 2017 року мають шанси залишитися без роботи близько 14 тисяч держслужбовців, а до кінця 2019 року - ще близько 35 тисяч.   Майно українських високопосадовців шукатимуть і за кордоном Меморандумом визнається факт неочікувано низького рівня розкриття інформації про банківські рахунки та інші закордонні активи високопосадовців. У зв'язку з цим НБУ та Державна служба фінансового моніторингу планують поінформувати своїх контрагентів у провідних закордонних фінансових центрах про те, що відсутність декларування активів, які перебувають в іноземних юрисдикціях, власниками або бенефіціарними власниками яких є публічні діячі, члени їхніх сімей або асоційовані особи, може складати злочин у відповідності до законодавства України, а також правопорушення з відмивання грошей у тих юрисдикціях.   Права найманих працівників будуть погіршуватися Меморандум передбачає, що до кінця грудня 2017 року буде повністю переглянуто Кодекс законів про працю для "подолання існуючої жорсткості та кращого його пристосування до потреб сучасного ринку праці". Зокрема, серед іншого передбачається скасування норм, які обмежують можливості роботодавця коригувати зайнятість залежно від умов праці, а також буде обмежено діапазон "захищених" категорій працівників.   На малий бізнес чекають тотальні перевірки та збільшення штрафів Меморандум передбачає прискорення реформи адміністрування податків, що включає посилення вимог до режиму спрощеного оподаткування та скасування мораторію на проведення податкових аудитів та трудових перевірок малих підприємств, збільшення штрафів за неофіційне працевлаштування та посилення якості перевірок. За логікою підписантів Меморандуму, це дозволить зменшити ризики того, що підвищення мінімальної зарплати призведе до подальшого відтоку з державного сектора, особливо молодих та некваліфікованих працівників, збільшуючи таким чином обсяги тіньової економіки.   Жодних податкових послаблень для бізнесу не буде Українська влада підтвердила МВФ свою позицію щодо відмови від будь-яких істотних зменшень ставок податків, відмови від нових податкових пільг та схем амністування. Спрощена система оподаткування, як вказується в Меморандумі, створює суттєву прогалину в системі оподаткування та декларується посилення з 1 січня 2018 року вимог до неї.   "Банкопад" триватиме і в 2017 році Меморандумом гарантується, що до середини липня 2017 року всі банки матимуть принаймні мінімальний статутний капітал в розмірі 200 млн грн. При цьому вказується, що банки, які не зможуть виконати цю вимогу, будуть виведені з ринку. За останнім оприлюдненим звітом НБУ про власний капітал банків України станом на 1.01.2017, перспективи бути виведеним з ринку має один банк із державною часткою, два банки, що входять до іноземних банківських групп, та 38 банків з приватним капіталом, чий статутний капітал нижчий за 200 млн гривень.   Діяльність власників «ПриватБанку» будуть ретельно розслідувати В другій половині березня 2017 року, після затвердження Загальними зборами акціонерів «ПриватБанку» технічного завдання, міжнародно визнана компанія з відповідним досвідом від імені «ПриватБанку» вестиме переговори про умови реструктуризації і стягнення так званих "проблемних" позик. Йдеться про позики і угоди фінансового лізингу обсягом в 155 млрд гривень, що були визначені НБУ як такі, що пов’язані з колишніми власниками «ПриватБанку». При цьому міжнародні експерти збиратимуть та досліджуватимуть всю інформацію від позичальників і лізингоодержувачів про кінцевих власників, фінанси, основні напрямки їхньої діяльності, а також - перевірятимуть об'єктивність оцінки вартості забезпечення. Як вказується у Меморандумі, міжнародно визнана компанія проведе економічне розслідування операцій «ПриватБанку», щоб визначити, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика в період з 2010 року до дати його націоналізації. Це розслідування мають завершити до вересня 2017 року. Крім того, до кінця квітня 2017 року оберуть аудиторську фірму для проведення у наступні два роки перегляду кредитного портфелю з метою належного моніторингу відновлення вартості активів «ПриватБанку».   Операції банків з пов’язаними особами будуть і надалі відслідковуватися загадковим «Офісом» Меморандумом підтверджується намір зберегти Офіс моніторингу пов’язаних осіб (RPMO) як безсумнівний центр експертизи з питань, що стосуються пов’язаних осіб. НБУ створив у 2015 році так зване Управління моніторингу пов'язаних з банками осіб. Однак від часу створення до  сьогодні ніхто не відчув жодної активності його членів. Цей «офіс», як вказано в меморандумі, до кінця березня 2017 р. «за зовнішньої технічної допомоги перегляне свої цільові показники та сформує робочі плани на наступні 12 місяців».     Державне експортно-кредитне агентство не буде функціонувати Верховна Рада України наприкінці грудня 2016 року схвалила законопроект Олега Ляшка №2142а, про створення в Україні Експортно-кредитного агентства, основним завданням якого мала б бути підтримка масштабної експансії і збільшення обсягів експорту до 2019 року у два рази. Попри це українська влада взяла перед МВФ зобов'язання утриматися від фінансування агентства. Мовляв, для початку треба провести незалежну оцінку того, скільки коштів потребуватиме таке агентство в наступні три роки, і ці витрати мають бути включені в державний бюджет. Однак на запитання, хто ж має провести цю незалежну оцінку, яким чином та в які терміни уряд включатиме до державного бюджету відповідні видатки, у Меморандумі відповіді немає.    На боржників чекають тяжкі часи Зокрема, Меморандумом передбачається, що Верховна Рада ухвалить  до кінця вересня 2017 року закон, який підсилює положення Цивільного процесуального кодексу та Господарського процесуального Кодексу та положення пов’язаних законів щодо автоматизації збирання та примусового стягнення боргу (наказових платежів для внутрішніх транзакцій та накладання арешту на банківські рахунки). Крім того, до кінця червня 2017 року буде внесено законодавчі зміни до Податкового Кодексу, які дозволять списати безнадійні борги без ініціювання чи завершення процедури банкрутства (тобто протягом 360 днів після дефолту) та поширити податкові стимули, доступні на тимчасовій основі для позасудової реструктуризації боргу за Законом про фінансову реструктуризацію, на реструктуризацію боргів, що є предметом Закону про банкрутство. А от що стосується можливої реструктуризації іпотечних кредитів в іноземній валюті, то українська влада запевняє МВФ, що жодних нових законодавчих ініціатив не підтримуватиме, окрім тих, які узгоджуються з чинною угодою, досягнутою між НБУ і банківським сектором. У найближчі кілька років не буде суттєвого збільшення соціальних стандартів У Меморандумі вказується на те, що українська влада буде утримуватися від подальшого підвищення мінімальної зарплати в 2017 році, а будь-які підвищення в 2018 році та подальшому враховуватимуть їхній вплив на безробіття, зокрема серед молоді, та конкурентоспроможність. При цьому прожитковий мінімум в 2017 році буде лише скоригований з урахуванням інфляції.   З 2017 року в Україні запрацює фінансова поліція Меморандум передбачає, що до кінця квітня 2017 року Верховна Рада ухвалить закон про створення нової цивільної служби, відповідальної за розслідування фінансових злочинів проти держави під управлінням Мінфіну для заміни нинішньої податкової міліції та консолідації всіх повноважень із боротьби з фінансовими злочинами проти Держави в одному агентстві, уникаючи при цьому дублювання функцій. У складі нової фінансової поліції працюватиме менша кількість співробітників, ніж у ліквідованій податковій поліції, до того ж більшість із них буде набрана поза межами чинної системи правоохоронних органів. Зарплати в нової фінансової поліції будуть більш гідними, а обладнання – кращим.   Медична реформа продовжуватиметься - буде створено Національну медичну службу Меморандум передбачає, що у першій половині 2017 року буде сформована «Національна медична служба», яка буде єдиним національним агентством із закупівель медичних послуг. Прогнозується, що, починаючи з 2018 року, Національна медична служба також відповідатиме за фінансування спеціалізованої і стаціонарної медичної допомоги, а також займатиметься фінансуванням закупівель амбулаторних ліків.   Велика приватизація попереду Меморандумом підтверджується зобов’язання української влади щодо приватизації ПАТ "Одеський припортовий завод" у першій половині 2017 року. Паралельно підписанти Меморандуму пропонують приватизацію великої кількості державних підприємств, визначених для приватизації до кінця вересня 2017 року. Серед них: ПАТ «Центренерго», «Турбоатом», чиї частки були вже переведені до ФДМУ, та регіональні енергорозподільчі компанії, обленерго, чиї частки будуть переведені до ФДМУ до кінця квітня 2017 року. Аналогічним чином владою очікується затвердження законодавства, яке дозволить повну приватизацію державного підприємства "Укрспирт", до складу якого входить близько 150 інших пов’язаних держпідприємств, до кінця березня 2017 року з тією метою, щоб конкурсний продаж був завершений до кінця вересня 2017 року.   Історія питання: Загальний обсяг кредитної програми МВФ (на 2015 - 2019 роки) становить $17,5 млрд. Фактично Україна на сьогодні вже отримала $7,7 млрд, у т.ч.: 1-й транш в березні 2014 року - $5,0 млрд; 2-й транш у серпні 2015 року - $1,7 млрд; 3-й транш у вересні 2016 року - $1,0 млрд.
Суспільство Майже кожен другий український заробітчанин займається ремонтом чи будівництвом Майже кожен другий український заробітчанин (43%) займається ремонтом чи будівництвом на заробітках. Про це заявив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, опираючись на дані соціологічного опитування, під час круглого столу на тему: «Роль трудових мігрантів в економічному розвитку України та умови їхньої реінтеграції» сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. «Ми запитали про напрямки, де працюють заробітчани, де працювали протягом останніх 5 років. Перша позиція – це будівництво та ремонт — 43% наших заробітчан. Майже кожен другий український заробітчанин, власне, займається ремонтом чи будівництвом, будучи на заробітках», - сказав він. 23% заробітчан, за словами соціолога, займаються сільськогосподарськими роботами, 10% - робота по дому, кожен 5-й заробітчани називав свою спеціальність. «Тобто сфера зайнятості за кордоном є надзвичайно широкою», - пояснив соціолог. При цьому Антипович уточнив, що серед людей, які працювали в Росії, 75% - це люди, які працювали в сфері будівництва та ремонту, у тих, хто працював в країнах ЄС, там більший вибір. «Третина заробітчан працювала за кордоном офіційно, дві третини працювали неофіційно... Близько третини стикалися з фактами невідповідності умов при працевлаштуванні до тих умов,що були при приїзді на місце праці»,- додав експерт.
Економіка оформление ленты  За березень 2017 року банки подали до судів майже 40 тис. позовів проти своїх клієнтів За останні три роки платоспроможність українців різко впала. За даними більшості соцопитувань, в Україні понад 50% бідного населення. Як наслідок, у багатьох не вистачає грошей платити за раніше взятими у банків кредитами. А фінустанови працювати в збиток не збираються і стягують із позичальників узяті суми з відсотками за простроченням через суди. Так, за даними сервісу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot, кожна сьома судова справа в Україні - це позов українського банку до боржника. Всього за 14 днів березня банки України подали до судів майже 40 тисячі судових позовів. Лідером за судовими справами щодо своїх клієнтів є ПриватБанк, який від початку березня подав у суди майже 17 тис. позовів. Наступним за кількістю позовів проти своїх клієнтів йде УкрСибБанк. Правда з Приватом розрив істотний - 959 позовів за березень. Юристи Укрсоцбанку звернулися до суду 954 рази, а А-Банку - 947 разів. Ліквідований Дельтабанк за березень подав 932 позови проти своїх клієнтів. Найбільша кількість судових справ, пов'язаних з банками, відбувається в Дніпропетровській, Київській та Одеській областях. Найчастіше предметом позову є стягнення заборгованості. Також часто банки судяться через звільнення майна з-під арешту, примусового виселення, а також визнання підприємства банкрутом. Явним лідером серед судових інстанцій, в які подаються позови від банків, є Слов'янський міськрайонний суд Донецької області. Саме в ньому розглядається велика частина всіх таких справ. Серед банківських «любимчиків» також Приморський районний суд м. Одеси і Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.
Суспільство «Укравтодор» попереджає: цього року в Україні найгірша ситуація з ямами на дорогах Цього року в Україні виникла найгірша ситуація з ямами на дорогах. Про це заявив голова Державного агентства автомобільних доріг України Славомир Новак. «Це найгірша ситуація, і виникла вона внаслідок того, що в останні роки дороги просто не ремонтувалися. Якщо доріг 170 тис. км, а на рік ремонтувалося 400 км, ось і результат. Не треба бути генієм, щоб це зрозуміти», - сказав Новак, передає Інтерфакс-Україна. Ще одним фактором, за його словами, що впливає на ситуацію, безпосередньо в поточному і в попередні роки, були погодні умови: температура повітря за зиму переходила через нуль 53 рази. «Цього року ми маємо більше 12 млн кв. м ям на дорогах. Експерти припускають збільшення обсягу ямковості протягом весни до 18 млн кв. м. Коштів на сьогодні нам вистачає на 6 млн кв. м. У разі додаткового фінансування в розмірі 1 млрд грн - в цілому вистачить на 8 млн кв. м. Таким чином, мінімум, 4 млн кв. м ям залишаться», - поскаржився чиновник. Він не виключив, що наступного року ситуація може й погіршитись, бо немає грошей на ямковий ремонт в необхідному обсязі. «Якщо ми хочемо за 5-10 років вирішити проблеми ям на дорогах, треба відремонтувати всю мережу. Якщо ми будемо ремонтувати 5-6 тис. км на рік, добре, через 10 років забудемо про ями, але у нас все одно залишиться проблема з подальшими ремонтами. Цей процес безперервний», - зазначив очільник «Укравтодору».

Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів




/-1,7660338878632-/ /-pc-/
Top