counter
Архів Повернутись назад 13 Лютого 2017
13 Лютого
Суспільство Вчені з'ясували, які люди ніколи не зможуть схуднути Учені з Австралії встановили, які харчові звички найбільш негативно впливають на процес схуднення людини. Про це повідомляє «Комерсант». 55 тисяч учасників опитування, які бажають схуднути, розділили на п'ять груп. На першому місці опинилася група, яку вчені назвали «Зациклені». Такі люди не можуть скинути вагу через великий страх невдачі і нереалістично поставлених цілей. Друга група отримала назву «Одержимі». У цю групу потрапили люди, які так люблять поїсти, що не в змозі відмовитися від улюблених ласощів. Третя група - «Товариські». У цій групі люди не можуть змусити себе харчуватися за розкладом. Четверта група - «Гурмани» - люди, які отримують величезне задоволення від незвичайних страв. Останнє місце зайняли люди, які не можуть контролювати свої харчові звички. Цій групі вчені дали умовну назву - «Розпущені».
Події Базу кримськотатарського батальйону біля Криму захопили ЗСУ на БТРі - журналіст З'явилисяподробиці збройного захоплення бази крмискотатарского батальйону імені Номана Челебіджихана. Вчора, 12 лютого, близько 20:00 в селі Чонгар озброєні люди у військовій формі за допомогою БТРа протаранили паркан розташування батальйону і намет, в якому були люди. Про це в ніч на понеділок повідомило радіо Куреш, але публікація зараз недоступна. Раніше ми повідомляли, що Олег Слободян, помічник голови Держприкордонслужби побічно підтвердив цю інформацію. «Ситуація сталася у певному віддаленні від пункту КПВВ. Питання не належить до компетенції Держприкордонслужби України. Я знаю, що там працювали співробітники Нацполіції і СБУ, які розбиралися в ситуації. Вважаю, про те, що дійсно сталося, ми почуємо найближчим часом», - повідомив він.  Журналіст кримськотатарського каналу ATR Осман Пашаєв повідомив подробиці події. «На кордоні з Кримом на кримськотатарських добровольців із «Аскера» напали представники збройних сил. Захоплення на Чонгарі сталося вночі із застосуванням БТР. Техніку ATR теж затримали. Знайшов журналістів із Генічеська, які готові зняти, що там насправді відбувається» - пише журналіст у Facebook. За його словами, добровольців побила 34-та бригада ЗСУ. «Захопленням керував п'яний майор ЗСУ, якому поскаржився місцевий бізнесмен - власник кафе і ринку на Чонгарі. «Татари захопили частину землі і розташували на ній блокаду» - сказав бізнесмен, випиваючи з майором. Недовго думаючи, майор підняв солдатів, і бійці вирішили звільнити вірменського підприємця від татарського ярма» - додав Пашаєв. За його словами, вранці майор вибачався перед представниками місцевого меджлісу, яких поклали обличчям на землю. Техніку каналу ATR повернули.
За кордоном СКР звинуватив українську сторону в обстрілі з «Точки-У» на Донбасі СК Росії повідомив про докази застосування на Донбасі «Точки-У», яку, за версією російських слідчих, нібито використовувала українська сторона. Про це інформує прес-служба СКР. «Управлінням з розслідування злочинів, які пов'язані із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, Головнго слідчого управління СКР в рамках розслідування кримінального провадження про події на Донбасі оперативним шляхом отримані і зафіксовані докази застосування ЗСУ зброї масового ураження - тактичних ракетних комплексів «Точка-У» - проти мирного населення під час збройного конфлікту», - сказано в повідомленні У СКР повідомили, що російські слідчі закріпили «докази застосування ЗСУ ракетних комплексів» «Точка-У» «по населених пунктах Луганської області».
Суспільство Чубаров підтвердив напад на базу батальйону поблизу Криму Голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров підтвердив, що в ніч на 13 лютого на Чонгарі стався інцидент на базі кримськотатарського батальйону «Аскер». «Початком інциденту стало невмотивоване і силове захоплення військовими облаштованої громадською організацією «Аскер» території, на якій розташовані бійці кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана», - пише він у Facebook. За його даними, під час інциденту «військовослужбовцями ЗСУ були пошкоджені деякі споруди, а також майно громадської організації «Аскер», здійснювалися спроби застосування фізичної сили до членів організації. Чубаров зазначив, що зараз на місці працюють представники поліції і СБУ. Там же перебуває представник Меджлісу кримскотарского народу в Херсонській області Абмеджіт Сулейманов, а також координатор акції «Громадянська блокада «Криму» Ленур Іслямов.
Суспільство Україна подала позов до СОТ проти РФ про обмеження транзиту Україна в четвер, 9 лютого, направила до Світової організації торгівлі (СОТ) вимогу створити групу експертів в рамках справи про обмеження транзиту з української території через територію РФ в треті країни: Киргизстан і Казахстан (DS512 «Росія - заходи щодо транзитного руху»), передає Мінекономрозвитку України. «Ми переконані, що торгова агресія Росії, зокрема неправомірні дії щодо обмеження транзиту з України в треті країни, повинна отримати оцінку експертів СОТ і має бути скасована. Ми віримо в обґрунтованість нашої позиції, а також будемо докладати всіх зусиль, щоб довести її», - повідомляє заступник міністра - торговий представник України Наталія Микольська. За її словами, з моменту застосування обмежувальних заходів, які оскаржуються, експорт товарів з української території в країни Центральної/Східної Азії минулого року знизився на 38,3% в порівнянні з 2015 роком.
Події В одеському будинку обірвався ліфт з жінкою і дитиною В Одесі в 12-поверховому будинку за адресою: Дніпропетровська дорога, 108 обірвався ліфт, в якому їхали мати з 5-річною дочкою. Про це інформує 048.ua, посилаючись на учасницю події. Жінка з дитиною не постраждала завдяки страховим стійкам, які змогли запобігти падінню ліфта в шахту. «Вдень я з дитиною пішла на вулицю. Почали спускатися з 12-го поверху на ліфті. Проїхавши поверхів два-три, в шахті щось сталося і ліфт полетів вниз із гуркотом. Ліфт гримить, щось стукає, трясеться весь. За відчуттями, ніби кабіна билася об стіни шахти. Світло блимало. Я притискаю до себе дитину, але реально, що робити, не знаю. Ліфт зупинився на 3-му поверсі. Гудів, якийсь час вив. І застряг. Ліфтери прийшли через 30 хвилин. Витягли нас. Як виявилося, відірвався трос і шлейф», - сказала вона.
Суспільство У Міноборони спростували слова Чубарова про конфлікт ЗСУ з ГО «Аскер» У ЗСУ розповіли подробиці конфлікту навколо захоплення бази кримськотатарського батальйону на Чонгарі Херсонської області. «В ході проведення необхідного переліку робіт на позиції прибули озброєні представники незаконного формування», - повідомляють військові. За інформацією прес-служби Оперативного командування Південь у Facebook, роботи проводилися одним з підрозділів, який входить до складу ЗСУ. З огляду на специфіку підрозділу «Аскер», чиї бійці прибули на бойові позиції, і умови, в яких стався конфлікт, озброєні активісти були роззброєні і затримані. Зараз проводяться заходи згідно з нормативно-правовою базою та облік озброєння. У ЗСУ зазначили, що інформація про напад військовослужбовців на громадську організацію «Аскер» є спробою очорнити армію України.
Економіка У найближчі 25 діб віялових відключень не повинно бути. Вугілля ще вистачає - експерт Станом на 10 лютого 2017 року, за даними «Укренерго», різких зменшень запасів антрациту на складах теплоелектростанцій не відбулося і їх вистачить як мінімум до кінця лютого. Про це в коментарі АСН повідомив експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич. «Якщо на практиці припиниться підвезення антрациту, то, звичайно, десь через 25 діб потенційно загрози виникнуть, і цілком можливо, що оператор української об'єднаної енергосистеми компанія «Укренерго» буде змушена вжити таких заходів, як віялові відключення. Однак поки запаси досить великі, тому говорити, що їх не вистачить на найближчі дві-три тижні, це точно є перебільшенням», - зазначив експерт. Марунич сказав, що якщо поставки антрациту з тимчасово непідконтрольної території Донбасу не відновляться до кінця місяця, то завезти вугілля з-за кордону за такий короткий термін буде неможливо. «Вони (альтернативні джерела поставки антрациту. - АСН) в теорії є, але на практиці за два тижні організувати такі поставки неможливо, це потрібно десь гроші значні знайти, домовитися тощо. У будь-якому випадку від факту закупівлі до факту привозу вугілля пройде місяць-півтора не менше. І це при тому, що вже ми, припустимо, прийняли таке рішення», - сказав він. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ України в січні 2017 року зменшилися на 5,5% і станом на 1 лютого склали 1 млн 948,2 тис. тонн.
Політика РФ пропонувала списати «борг Януковича» в обмін на світло в Криму - Джемілєв Представники РФ пропонували українській владі «пробачити» «борг Януковича», якщо Україна відновить подачу світла в окупований Крим. Про це заявив депутат і уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю «Апострофу». «Я знаю, коли перекрили поставки електроенергії, сюди приїжджали комісари. Це не проходило ніколи в пресу, мені Арсен Аваков дзвонив і говорив: «Знаєте, вони поїхали до Яценюка. Представники Росії пропонують пробачити 1 млрд дол. боргу Януковича, якщо ми підключимо електрику. Як ви на це дивитесь?» - згадує він про ситуацію. Джемілєв відповів: «Ми не торгуємо батьківщиною. Нехай пропонують, ми не будемо підключати ». Крім цього, російські представники зверталися і до Порошенка. «Але, судячи з того, що вони їхали з порожніми руками, зрозуміло, якою була відповідь Петра Порошенка. Так що блокада вдарила по них сильно, вона зробила набагато дорожчим утримання Криму», - підсумував Джемілєв.
За кордоном Україна і Молдова відкриють спільне оформлення на кордоні Україна і Молдова планують відкрити до кінця цього року в пунктах перетину державного кордону спільний контроль. Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман після зустрічі з прем'єр-міністром Республіки Молдова Павлом Філіпом в ході спільної заяви для представників ЗМІ сьогодні в Києві. «Ми зацікавлені в тому, щоб до кінця цього року відкрити в пунктах перетину державного кордону спільне оформлення, спільний контроль. Безумовно, зокрема Кучурган - Первомайськ, що є дуже важливим пунктом пропуску. Крім того, хотілося б, щоб сьогодні дали доручення і почати роботу з підготовки проектів щодо ще двох пунктів пропуску, там, де ми можемо з вами організувати спільний контроль - Маяки - Паланка - Удобне - це на території Республіка Молдова. Що стосується території України - це Рені - Джурджулешти», - сказав він. Глави уряду двох країн обговорили і підписали низку документів, включно з угодою про формування дорожньої карти співробітництва, протокол між прикордонними відомствами двох країн про спільний контроль над пунктами перетину кордону, а також обмін інформацією про громадян і транспортні засоби, які перетинають держкордони. Прем'єр Молдови зі свого боку зазначив, що Україна і Молдова повинні думати про питання взаємодії в сфері євроінтеграції. За його словами, в цьому напрямі країни можуть обмінюватися досвідом, і «є чому вчитися один у одного».
Політика Уряд подумає, чи вводити надзвичайний стан в енергетиці Уряд розгляне доцільність введення надзвичайного стану в енергетиці Кабінет міністрів України планує розглянути доцільність введення надзвичайного стану в енергетиці в зв'язку з ситуацією з блокуванням поставок вугілля і значним скороченням його запасів для виробництва електроенергії. Про це повідомив під час брифінгу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. «Зараз буде розглянуто питання на порядку денному енергетичного штабу про доцільність введення надзвичайного стану в українській енергетиці та формування плану і пропозицій, які повинні містити, зокрема, і віялові відключення, щоб не допустити будь-яких проблемних речей, пов'язаних із забезпеченням», - сказав він. «Але ви розумієте, якщо є двотижневий запас, це означає тільки одне, що ми не можемо цей двотижневий запас спалити, щоб через два тижні вийти в кризу. Ми маємо сьогодні запроваджувати певні заходи недопущення зниження критичних запасів вугілля», - додав він. Нагадаємо, сьогодні  під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка відбудеться  засідання   Антикризового енергетичного штабу щодо розгляду проблемних питань в енергетичній галузі, а також стану проходження підприємствами ПЕК осінньо-зимового періоду 2016/2017 р.
Події оформление ленты  На Рівненщині в кафе вибухнула граната, поранено шістьох осіб У неділю, 12 лютого, ввечері у Квасилеві Рівненської області в кафе вибухнула граната, шість осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це передає прес-служба ГУ НП в Рівненській області. У поліцію зателефонував власник кафе, 48-річний місцевий житель, і розповів про подію. За його словами, вибуховою хвилею розбило скло вітрини, травми отримали відпочивальники. На місці працювала слідчо-оперативна група і керівництво ГУНП в Рівненській області. Правоохоронці встановили, що того вечора троє чоловіків відпочивали і випивали. Незабаром 32-річний житель Квасилева, військовий, який перебуває в короткостроковій відпустці, дістав з куртки предмет, зовні схожий на гранату, і почав демонструвати її всім присутнім. Поки чоловік крутив її в руках, з власної необережності він витягнув чеку, тому кинув її під стіл. Через кілька секунд пролунав вибух, в результаті чого шість осіб, троє з яких були за сусіднім столиком, отримали травми і були госпіталізовані.   Фахівці встановили, що вибухнула граната РГД-5, уламки якої поліцейські вилучили і направили на експертизу. За цим фактом розпочато досудове розслідування за ст. 296 ч. 4 КК України.
Суспільство Майже 70% українців вважають винними у війні на Донбасі Кабмін і олігархів Про це на прес-конференції 13 лютого розповів програмний директор ГО «Детектор Медіа» Роман Шутов, передає кореспондент АСН. «У рамках нашого соціологічного опитування ми поставили запитання: кому вигідна війна на Сході і її продовження? В сумі 67% опитаних відповіли, що це вигідно уряду й українським олігархам. Розподіл громадської думки по регіонах тут не має значення. Фактично всі регіони рівномірно вважають саме так. При цьому досить великий відсоток українців називає винною Росію. Показово, що тільки 14% не згодні з тим, що Росія винна в продовженні війни », - заявив він. Дуже цікавим є той факт, що одночасно 22% українців вважають винними і Кремль, і Київ у зриві Мінських угод. При цьому кожен десятий - 10% - вважає одночасно революцією і військовим переворотом події зими 2013-2014 років. Так само одночасно 45% населення впевнені, що війна на сході триває як через зацікавленість українського уряду і олігархів, так і через невиведення військ Росією. «Про що говорить досить високий відсоток громадян, які одночасно приймають протилежні точки зору? Громадяни дезорієнтовані і вони не вірять нікому», - додав він. Соціологічне дослідження було проведено в грудні 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа» шляхом загальнонаціонального опитування. Дослідження охопило всі регіони України, окрім тимчасово непідконтрольних територій. Опитано 2000 респондентів.
Політика Тільки половина українців вважає Євромайдан «революцією» Тільки половина українців вважає Майдан 2013-2014 рр. - «революцією». Решта називають ці події - «переворотом». Про це на прес-конференції в Києві розповів програмний директор ГО «Детектор Медіа» Роман Шутов, передає кореспондент АСН. «55% - українців повністю або частково вважають, що два роки тому в Києві була «народна революція». Але 28% опитаних українців чітко сказали «ні» революції або «категорично ні»... 34% громадян України повністю або «більше схильні вважати», що взимку 2013-2014 рр. в столиці України - стався «незаконний збройний переворот», - заявив він. При цьому 32% з цієї кількості - це громадяни, які проживають в східних і південних областях країни, які «повністю розділяють цю точку зору», плюс - 25% - «скоріше схильні так думати». «Це говорить, що в цілому близько 40% всіх громадян південного сходу України думають, що два роки тому у нас був озброєний незаконний переворот», - зазначив він. Соціологічне дослідження було проведено в грудні 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа» шляхом загальнонаціонального опитування. Дослідження охопило всі регіони України, окрім тимчасово непідконтрольних територій. Опитано 2000 респондентів.
Економіка Санкції, введені в Україні проти 17 компаній, можуть призвести до подорожчання автогазу в березні Введення Міністерством економічного розвитку і торгівлі проти 17 нафтотрейдерів санкцій, які тимчасово забороняють зовнішньоекономічну діяльність, може призвести до зростання цін на АЗС на скраплений газ. Про це в коментарі АСН повідомив експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич. «Ці трейдери імпортують значну частку скрапленого газу в Україну, тому, ймовірно, ринок може відреагувати зростанням цін. Спочатку виникає дефіцит або загроза дефіциту пального, і трейдери зазвичай піднімають ціни, а відповідно вони ростуть і на заправках. Жодного плюса для стабільної роботи ринку від цього однозначно не буде», - зазначив експерт. Водночас Марунич не виключає, що таке рішення МЕРТ за погодженням з СБУ мало на меті дестабілізацію ситуації на паливному ринку. Однак, говорить експерт, все стане зрозуміло тільки з часом. «Нещодавно ринок скрапленого газу стабілізувався, ціни зменшилися, і ось ми бачимо такий «привіт» з боку силових структур трейдерам і споживачам, які користуються скрапленим газом. Тому можемо припустити, що хтось таки міг мати на меті створити певну ситуацію, спрямовану на дестабілізацію паливного ринку. Але цю гіпотезу може підтвердити або спростувати тільки фактичний хід подій», - припускає експерт. 11 лютого на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі з'явилася інформація, що МЕРТ указом №154 від 6 лютого ввело санкції проти 17 українських трейдерів нафтопродуктів, які передбачають заборону зовнішньоекономічної діяльності та почнуть діяти з 18 березня 2017 року. Приводом для застосування санкцій стало розслідування Служби безпеки України. Там компанії підозрюють у фінансуванні терористів, ухиленні від сплати податків і мит.
Політика 800 тисяч посадових осіб місцевого рівня та інших структур повинні подати е-декларації Друга хвиля е-декларування охопить до 800 тис. посадовців місцевого рівня та інших структур.  Про це на прес-конференції 13 лютого заявив експерт ПРООН Дмитро Котляр, передає кореспондент АСН.  "Стартувала друга хвиля е-декларування, за якою кількість тих, хто має подати електронні декларації суттєво зросте: з 103 тис. декларацій найвищих посадових осіб (президент, члени Уряду, народні депутати, судді. - АСН) та посадових осіб середнього рівня (держслужбовці категорії "А" та "Б" та за 2015 рік. - АСН) до 700 тис. декларантів. Це дуже важливий момент. Про ефективну реформу е-декларування можна буде говорити саме після того, як відбудеться друга хвиля е-декларування", - заявив він.  Він наголосив, що перший етап е-декларування, незважаючи на низку проблем, все ж таки відбувся.  Під час другої хвилі електронного декларування, яка розпочалася фактично з 1 січня 2017 року, система має охопити всіх суб'єктів декларування, які передбачені законом.  "Точну кількості декларантів другої хвилі назвати важко, але, за попередніми оцінками, це 700 або навіть 800 тис. декларантів, які мають подати до 1 квітня декларацію за минулий рік... Це і депутати місцевих рад, держслужбовці категорії "В", посадові особи місцевого рівня, усі поліцейські, працівники усіх правоохоронних органів, податкової, НАБУ, СБУ, дипломатичної служби та ті, хто виконує адміністративно-господарчі функції, тобто усі бюджетні організації, комунальні підприємства", - додав він. 
Політика Чому швейцарці не підтримали скасування податкових пільг і... Олімпіаду 12 лютого в Швейцарії пройшов всенародний референдум, за підсумками якого з'ясувалося, що більшість жителів країни (59,1%) не підтримують проведення податкової реформи. Відповідно 40,9% висловилися «за» податкові зміни, повідомляє DW. Холдингам, які отримують доходи за кордоном, хотіли скасувати пільги Податкова реформа передбачала скасування податкових пільг у країні для холдингів, які отримують доходи переважно за кордоном. Зокрема, пропонувалося, щоб усі компанії платили корпоративний податок за єдиною ставкою - 13,49%, а не кожен кантон (адміністративна одиниця в Швейцарії. - АСН) самостійно визначав розмір цієї ставки. Наприклад, зараз в одному з найбільших міст Швейцарії, Женеві, одна з найвищих у країні стандартних ставок корпоративного податку - 24,16%. Однак компанії, що мають пільги, в середньому платять всього 11,6%. Таких заходів було вжито швейцарським урядом для того, щоб попередити відтік бізнесу з Швейцарії в інші країни. Чинні податкові привілеї в Швейцарії стосуються близько 24 тисяч фірм і близько 150 тисяч співробітників. Противники податкової реформи вважають, що введення єдиної ставки податку призведе до того, що для великих компаній податки зростуть несуттєво, а для місцевих невеликих підприємств - істотно зменшаться. Як наслідок, рівень надходжень до місцевих бюджетів від сплати податків значно впаде. Ще перед референдумом директор з питань податкової політики Організації економічного співробітництва і розвитку Паскаль Сан-Аман заявив, що якщо в Швейцарії не скасують податкові пільги, то проти країни можуть ввести міжнародні санкції, повідомляє DW. Водночас представник аудиторської компанії KPMG Петер Убельгарт вважає, що відмова від реформи може стати "отрутою для Швейцарії як економічного центру". Ні Олімпіаді Крім податкової реформи, швейцарці також  не особливо зраділи можливості проведення в їхній країні Олімпійських ігор у 2026 році. За результатами ще одного референдуму, який проходив також у неділю 12 лютого, 60% жителів кантону Граубюнден відхилили ініціативу уряду подати заявку на проведення зимової Олімпіади-2026. Рішення про подачу офіційної пропозиції Міжнародному олімпійському комітету швейцарський Олімпійський комітет прийме в квітні.
За кордоном У РФ через дефіцит пшениці впала якість хліба У РФ, незважаючи на рекордний урожай пшениці, існує дефіцит високоякісної пшениці для виробництва хліба, якість хлібобулочних виробів впала, а число фальсифікату в галузі зростає. Про це сказано в матеріалах до наради «Про прогнозний баланс ресурсів і використання зерна в РФ», що проходить в Раді Федерації, пише RNS. «Високий урожай призвів до дефіциту якісного зерна, зокрема продовольчої пшениці 3-го класу, яка є однією з основних зернових культур для виробництва масових сортів хліба в РФ», - скзаано в матеріалах до наради. У 2017 році РФ зібрала рекордний урожай пшениці - 73,3 млн т. Але спостерігається перекіс у бік надлишкового виробництва фуражного зерна і відсутність механізмів, які стимулюють виробництво високоякісних сортів пшениці. Якщо 5 років тому 50% врожаю доводилося на пшеницю 3-го класу, то цього року - лише 24,5%, причому основна частина пшениці йде на експорт. Частка пшениці 4-го класу зросла і склала 32 млн тонн, а 5-го класу - 21 млн тонн. Дефіцит якісної пшениці відбивається на якості хліба.
Суспільство Як ЗМІ і влада поступово вбивають в українцях віру Київський міжнародний інститут соціології в грудні 2016 року на замовлення "Детектор Медіа" і Посольства Швеції провів загальнонаціональне опитування серед 2 тис.респондентів у всіх регіонах України, крім тимчасово непідконтрольних територій. Результати соцопитування - невтішні для центральної влади: українці як на Сході, так і Заході звинувачують саме владу в затягуванні військового конфлікту на Донбасі, вважаючи, що олігархи і уряд наживаються на крові. Війна вигідна як Росії, так і Києву, а Мінські домовленості - ширма, в зриві яких винні всі сторони. Україна після трьох років Євромайдану, який третина українців вважає "військовим переворотом" (!), залишається "розірваною" по лінії Захід - Схід. Частково в цьому винна російська пропаганда, яку продовжують "споживати" українці, незважаючи на законодавчі заборони! Але не тільки Росія винна в розчаруванні й недовірі українців. На жаль, українська влада і ЗМІ за ці роки так і не створили необхідний дискурс, вільний від корупції і популізму. Негативна тенденція: Розчарування в Євромайдані "55% - українців повністю або частково вважають, що два роки тому в Києві сталася "народна революція". Але 28% опитаних українців чітко сказали "ні" революції або "категорично ні"... 34% громадян України повністю або "більше схильні вважати", що взимку 2013-2014 рр. в столиці України - стався "незаконний збройний переворот", - розповів програмний директор ГО "Детектор Медіа" Роман Шутов. При цьому 32% з цієї кількості - це громадяни, які проживають у східних і південних областях країни, які "повністю поділяють цю точку зору", плюс - 25% - "скоріше схильні так думати". "Це говорить, що в цілому близько 40% всіх громадян південного сходу України думають, що два роки тому у нас був збройний незаконний переворот", - зазначив він. У свою чергу, Діана Дуцик, виконавчий директор ГО "Детектор Медіа" звернула увагу на "негативну тенденцію". "Якщо в 2016 році тільки 27% називали події на Майдані "переворотом", то сьогодні таких - 34,3%. Тобто начебто зростання і не велике, але показове. Так само в 2016 році "народною революцією" події на Майдані називав 61% опитаних, тоді як сьогодні - 56,4%... Треба обов'язково замислитись: чому так відбувається? Це негативна тенденція" , - впевнена вона.  Хто винен у війні? "У рамках соціологічного опитування українцям було поставлено запитання: "Кому вигідна війна на Сході і її продовження?" У сумі  67% опитаних відповіли, що це вигідно уряду та українським олігархам. "Розподіл громадської думки по регіонах тут не має значення. Фактично всі регіони рівномірно вважають саме так. При цьому досить великий відсоток українців називає винною Росію. Показово, що тільки 14% - не згодні з тим, що Росія винна в продовженні війни", - зазначив Шутов. На запитання: хто винен у зриві Мінського процесу: Росія з ДНР/ЛНР або ж Київ, - 66% громадян повністю або частково вважають винними у зриві Мінського процесу Росію і незаконні військові формування. При цьому 15% українців - не згодні з виною Росії. 38% громадян тією чи іншою мірою вважають винним Київ. "Природно, на сході країни превалює точка зору, коли провину покладають на Київ", - сказав експерт. Вельми цікавим є той факт, що одночасно 22% українців вважають винними і Кремль, і Київ у зриві Мінських угод. При цьому кожен десятий - 10% - вважає одночасно революцією і військовим переворотом події зими 2013-2014 років. Так само одночасно 45% населення впевнені, що війна на Сході триває як через зацікавленість українського уряду і олігархів, так і через невиведення військ Росією. "Про що говорить досить високий відсоток громадян, які одночасно приймають протилежні точки зору? Громадяни - дезорієнтовані і вони не вірять нікому", - додав він. Чи тільки Russia-Propaganda винна? 48% українців вважають, що в Україні відбувається наступ на свободу слова. Соцопитування показало, що серед джерел отримання інформації основним для українців залишається телебачення. Показово, що на другому місці опинилися неформальні зв'язки. А це означає, що цей канал інформації створює додаткове поле для чуток, що впливають на громадську думку. "Однак при всьому цьому - не більше 40% українців довіряє українському телебаченню, особливо, що стосується тем війни, військових дій. Якщо ж говорити про схід країни, то там тільки 22% довіряють цій інформації, а 26% - взагалі не довіряють. Більшість українців на Сході взагалі схильна вірити інформації, отриманій з неформальних каналів", - сказав Шутов. Згідно з опитуванням, 11-13% - українців все ще мають доступ до російських каналів. З них близько - 70% - мають доступ до російських каналів через супутникові антени, 6% - кабельне телебачення, 7% - через Інтернет, 5% - через аналогове телебачення.  Ці показники вражають, враховуючи, що на законодавчому рівні така трансляція російських каналів на території України, як відомо, заборонена. Чи винна у всіх наших бідах російська пропаганда? Так, Наталія Лігачова-Чорнолуцька, голова ГО "Детектор Медіа" впевнена: "Такі соціологічні дані, на жаль, невтішні для нас. Чи винна тут виключно російська пропаганда? Ні! Люди самі живуть і бачать те, що відбувається, роблять висновки... Так, російська пропаганда впливає. Але на 100% сказати, що є взаємозв'язок - ні. На мою думку, головна помилка і упущення для нас у тому, що українські ЗМІ не змогли сформувати україноцентричного порядку денного, який би протистов російській пропаганді... На жаль, дані опитування показують, що Україна продовжує залишатись розділеною. Схід країни так і не інтегрований у загальноукраїнський дісскурс. Чому? Я вважаю, тому що в українських ЗМІ немає серйозного дискурсу, зашкалює популізм політиків, яким, на жаль, підіграють українські ЗМІ".
Економіка Мінфін заявив про загрозу зриву фінансування низки бюджетних програм Розпорядники бюджетних коштів, які не подали бюджетні паспорти в належному вигляді до 14 лютого, не зможуть отримати фінансування відповідно до законодавства. Про це сказано на сайті Мінфіну України. У повідомленні зазначено, що станом на 10 лютого не були надані 159 або 34% бюджетних паспортів. У переліку Міністерства: апарат Верховної Ради, Держуправління справами, Секретаріат Кабміну, Державна судова адміністрація та низка судових інстанцій, відомств і міністерств, зокрема правоохоронні органи, а також Держагентство автомобільних доріг, Держкомітет телебачення і радіомовлення, АМКУ, антикорупційні органи, Фонд держмайна і низка обласних адміністрацій, структури Національної академії наук. «Якщо виникнуть проблеми з фінансуванням, то прохання звертатися до відповідного розпорядника коштів, який не подав бюджетний паспорт у належному вигляді вчасно», - сказано в повідомленні. Мінфін України нагадав, що на затвердження паспортів в рамках закону передбачено 45 днів, тобто до 15 лютого.
Політика Радикальна партія досі не оприлюднила звіт про використання держкоштів – КВУ Радикальна партія досі не оприлюднила свій фінансовий звіт про використання державних коштів.   Про це повідомив на брифінгу генеральний директор громадської організації Комітет виборців України Олексій Кошель.   Він нагадав, що партії, які отримали державне фінансування, мали  подати звіт до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднити фінансові звіти на своїх офіційних веб-сайтах. «На сьогодні ми отримали всі звіти, окрім Радикальної партії Олега Ляшка і «Опозиційного блоку, тому ми вважаємо, що дві партії, оскільки вони не оприлюднили свої звіти на офіційному сайті, вони порушили чинне законодавство», - сказав Кошель.   Він нагадав, що державне фінансування стартувало минулого року. «За третій і четвертий квартал минулого року партіям було виділено з державного бюджету 167 млн грн. На 2017 рік на чотири квартали передбачається виділити 442 млн грн», - уточнив Кошель. При цьому він нагадав, що «Опозиційний блок» відмовився від держфінансування. «Те, що робить зараз «Опозиційний блок» і публічно відмовляється від державних коштів, я вважаю, що це просто свідома робота з підриву самої ідеї державного фінансування», - сказав Кошель.   Щодо Радикальної партії, за його словами, за неоприлюднення звіту буде «покарання виключно моральне чи адміністративне».  
Економіка Що таке електронні довірчі послуги і до чого тут смартфон Законопроект про електронні довірчі послуги вже готовий і тільки чекає затвердження парламентаріїв. Його ініціювало Міністерство юстиції, повідомив профільний міністр Павло Петренко. "Міністерство юстиції виступило ініціатором підготовки законопроекту - 4685 "Про електронні довірчі послуги", який вже прийнятий в першому читанні. Але минулого тижня не проголосований у другому читанні в цілому... Спільно з депутатським корпусом ми будемо робити все, щоб закон був прийнятий в цілому. Тому що закон дозволити зареєструвати компанію, підписати договір, відправити будь-який запит через смартфон. Тобто вся активна комунікація малого і середнього бізнесу з адміністративними послугами зможе відбуватися через смартфон, значить, без корупції, бюрократії", - заявив він. З його слів, йдеться про легалізацію таких інструментів адміністрування бізнесу, як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, мітка часу, електронна рекомендована поштова доставка, фейк-контроль електронних ресурсів. Міністр підкреслив, що закон дозволить українському бізнесу брати участь у міжнародних тендерах. "Я сподіваюся, що вже до кінця року ми зможемо імплементувати всі ці інструменти як для українських органів влади, так і бізнесу", - вважає він. Ухвалення закону - одне із зобов'язань України в рамках європейської інтеграції, додала віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. "Закон дасть можливість Україні інтегруватися в єдиний цифровий ринок. Закон буде дуже цікавий передовсім малому і середньому бізнесу, який зможе вести свій бізнес фактично зі смартфоном. Оскільки спрощується паперовий документообіг, необхідність додаткової сертифікації в ЄС", - заявила вона. У свою чергу, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов впевнений, що закон абсолютно необхідний. "Якщо ми хочемо, щоб наші імпортери продавали товари на міжнародних ринках, обмінювалися інвайсами, цей закон дуже потрібний. Природно, це нові робочі місця... На жаль, в парламенті є проблеми з дисципліною і прийняттям важливих законів. Тому я сподіваюся, що Верховна Рада все-таки повернеться до прийняття цього закону найближчим часом", - закликав він. Водночас голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко повідомив, що в Раді є депутати, які готують нові правки до закону, щоб поміняти його назву і зробити все для того, щоб його провалити. "Але ми будемо робити все , щоб до кінця березня цей закон все-таки був прийнятий", - пообіцяв нардеп.
Політика Українці заплатили понад 60 млн грн за піар партій Українські виборці заплатили за піар трьох політичних сил – партії «Самопоміч», партії «Народний фронт» і Радикальної партії Ляшка - понад 60 млн грн минулого року. Про це повідомив на брифінгу генеральний директор громадської організації Комітет виборців України Олексій Кошель.   «Ми бачимо кошти, передбачені в рамках державного бюджету – майже кожна друга гривня в рамках державного фінансування була витрачена політичними партіями на роботу зі ЗМІ, тобто на пряму і непряму політичну рекламу. Хто є рекордсменами? Загалом українські виборці заплатили за піар трьох політичних сил: партії «Самопоміч», партії «Народний фронт» і Радикальної партії Ляшка понад 60 млн грн минулого року», - розповів він. Тобто, як уточнив Кошель, «фактично кожна друга гривня в рамках державного фінансування витрачалася партіями не на розвиток, а на пряму рекламу» «Народний фронт» спрямував на рекламу 33,2 млн грн, або 67% коштів в рамках державного фінансування, з них 25 млн грн на рекламу по телебаченню,1,3 млн грн – на рекламу по радіо, 6,3 млн грн - у друкованих ЗМІ… «Самопоміч» витратила на рекламу 53% коштів у рамках державного фінансування, або 22,7 млн грн із 42,6 млн грн», - зазначив він. Радикальна партія, з його слів, провела масовану рекламну кампанію, але вона ще не подала звіт про використання держкоштів. Разом з тим Кошель наголосив, що «Блок Петра Порошенка» спрямував кошти на розвиток місцевих осередків. Так, за його словами, на утримання місцевих організацій «БПП» витратив майже третину всіх коштів - 14, 43 млн грн, а «Батьківщина» витратила майже третину коштів на оренду приміщень.        
Події оформление ленты  Суддю Мелішак відсторонили від розгляду справи про побиття спецназом студентів у 2013 році Суддя Шевченківського районного суду Києва Олег Линник задовольнив клопотання потерпілих про відвід судді того ж суду Олени Мелішак, яка розглядала справу щодо побиття студентів «екс-беркутівцями» 30 листопада 2013 року. Про це із залу суду повідомляє кореспондент АСН. Постраждалі вважають, що Мелішак є упередженою у справі чотирьох «екс-беркутівців», які звинувачуються у побитті студентів, оскільки раніше позбавляла водійських посвідчень активістів Автомайдану за поїздку 29 грудня 2013 року в Межигір'я. Одне з таких її рішень пізніше було скасовано Апеляційним судом Києва. Відповідне клопотання підтримали і прокурори. Сама суддя на суд не з'явилася, однак у письмових поясненнях заявила, що не бажає надалі вести справу, оскільки в майбутньому її вирок може бути скасований. Нагадаємо, судове слідство у цій справі триває вже більше року. За цей час допитали лише 25 постраждалих. Фігурантами цієї справи є керівники вже розформованого спецпідрозділу «Беркут» Андрій Дидюк, Євген Антонов, Микола Тягнирядно і Юрій Шевченко, яких звинувачують у розгоні Майдану 30 листопада 2013 року і побитті студентів.
Політика Після 1 квітня НАЗК чекає переформатування  Про це в інтерв'ю журналістам 13 лютого заявив міністр юстиції Павло Петренко  "Це системна проблема, яка говорить про те, що люди (в НАЗК. - АСН) неспроможні виконувати свої обов'язки. Якщо ця ситуація не припиниться з боку НАЗК, її членів, таких "великих керівників", які пройшли через конкурс, то ми будемо ставити питання щодо персональної відповідальності та професіональної придатності людей виконувати обов'язки", - заявив він.  Міністр нагадав, що в п'ятницю НАЗК затвердило порядок перевірки е-декларацій, який ще в середу на засіданні Кабміну презентувало Міністерство юстиції. Проте очевидно, що є питання до ефективності самої структури НАЗК.  "Можливо, треба буде ставити питання, що система колегіальності НАЗК не є ефективною ", - додав він.  Петренко наголосив, що вже розпочата друга хвиля е-декларування до 1 квітня 17 року: "Я хочу, щоб вона пройшла спокійно та без стресів. А після 1 квітня треба внести зміни до закону. Якщо буде рішення парламенту, то провести конкурси та переформатування". 
Суспільство Росіянина на прізвисько «Якут», який воював на боці «ДНР», засудили на 8 років, Громадянина РФ з позивним «Якут», який воював на боці бойовиків «ДНР», засудили до 8 років позбавлення волі. Про це інформує прес-служба прокуратури Донецької області, передає АСН. Арбітражний суд підтримав позицію Костянтинівської місцевої прокуратури у кримінальній справі щодо 50-річного громадянина Росії, жителя республіки Саха (Якутія), який брав участь у діяльності терористичної організації «ДНР». У квітні 2015 року він приїхав в Україну і вступив до лав бойовиків «ДНР», а саме - до одного з силових підрозділів терористів - батальйону «Схід» на «посаду» рядового стрілка і отримав позивний «Якут». Після вступу до лав бойовиків обвинувачений був направлений в н.п. Ясинувата, нині окупований бойовиками, для проходження служби. У вересні 2015 року його затримали прикордонники, коли той намагався потрапити до Маріуполя.
Події Бойовики продовжують обстрілювати позиції ЗСУ, військові готуються до вогню у відповідь Незаконні збройні формування протягом понеділка обстрілюють українські позиції в зоні проведення антитерористичної операції, українські військові будуть змушені відкрити вогонь у відповідь в разі збереження тенденції. "Попри досягнуті домовленості про припинення вогню російсько-окупаційні війська протягом дня продовжують обстріли наших позицій уздовж всієї лінії розмежування сторін із гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї і забороненої Мінськими домовленостями зброї. Так, на Донецькому і Маріупольському напрямах окупанти обстріляли позиції Збройних сил України з 122-міліметрової артилерії, танків, 120 і 82-мм мінометів", - йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО на сторінці в Фейсбуці в понеділок. У штабі АТО застерігають, що в разі продовження провокаційних обстрілів українських позицій після 16:30 і для уникнення втрат серед особового складу сили АТО будуть змушені відкривати адекватний вогоньу відповідь . Про таке рішення вже попереджений Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін.
Суспільство оформление ленты  Команда організаторів «Євробачення» в Україні припинила свою роботу Команда, яка працювала над організацією проведення «Євробачення-2017», повідомила про припинення роботи над підготовкою та проведенням пісенного конкурсу. Про це заявив один з організаторів Денис Блощинський у себе в Facebook, опублікувавши скріни офіційного звернення команди. «Ми зібрали неймовірну команду, прописали сотні документів, відібрали локації, попрацювали на славу. З грудня 2016 року були готові запускати тендери з усіх ключових напрямів... Я неодноразово говорив, що піду з проекту, як тільки мої принципи і цінності будуть порушені. Настав час, на жаль, коли я не можу йти наперекір принципам і цінностям», - пише Блощинський. «Я по-справжньому бажаю успіху "Євробаченню" в Україні, проте не бачу можливості бути більше в проекті. Додаю скан листа команди, в якому ви знайдете більш загальну нашу позицію. Я вірю, що це нас всіх навчить багатьох речей. Вірю в наших людей. Вірю в Україну. Спасибі всім за підтримку», - додав він.
Політика Супрун розкритикували за створення госпітальних округів. «Це - геноцид» Супрун під виглядом медреформи знищує сферу охорони здоров'я. На місцях хочуть створити міфічні "госпітальні округи". Про це на прес-конференції 13 лютого заявив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко, передає кореспондент АСН. "Під гаслами проведення медичної реформи, на жаль, відбувається знищення дуже швидкими темпами сфери охорони здоров'я. Чому так відбувається? Під будь-який проект закладаються бюджетні кошти, але, наприклад, під створення так званих госпітальних округів не закладено ні копійки... Таку реформу можна назвати тільки одним словом: геноцид", - заявив він. При цьому на словах декларується, що місцеві бюджети зможуть самі у себе на базі лікарні створити такий госпітальний округ, відремонтувавши при цьому ще й дороги. "При цьому їм ще треба поміняти на 70% зношений автопарк... Крім розмов про децентралізацію, нічого не відбувається. А куди будуть звертатися прості люди, коли їхні номерні лікарні просто закриють? Хто буде довозити їх до міфічного госпітального округу? По суті, цим знищується останній форпост - екстреної медичної допомоги, коли на місці той же фельдшер ставить діагноз. Їх хочуть поміняти на парамедиків, які не мають необхідної освіти", - вважає він.
Суспільство ДП «Антонов» будує для Індії новий повітряний флот З 14 по 19 лютого держпідприємство «Антонов» візьме участь у виставці AERO INDIA - 2017, яка відбудеться в м. Бангалор, Індія. З цією державою ДП «Антонов» успішно співпрацює близько 50 років. Про це інформує прес-служба підприємства. На виставці ДП «Антонов» представляє сучасні авіаційні програми, які засновані на досвіді підприємства у розробці транспортних, регіональних пасажирських літаків і лайнерів спеціального призначення. Ефективність літаки «АН» довели, працюючи у важких кліматичних умовах Індії та інших країн регіону, базуючись на різних аеродромах, зокрема розташованих у високогірній місцевості. Перспективні проекти держпідприємства можуть стати базисом подальшого розвитку плідного співробітництва між Україною та Індією. Зараз триває співпраця за програмою глибокої модернізації парку військово-транспортних літаків Ан-32 ВПС Індії. Згідно з контрактом, підприємства України виконали роботи з переобладнання 40 літаків Ан-32 в модернізований варіант АN-32RE і вже передали їх замовнику. Зараз фахівці ДП «Антонов» продовжують термін служби з 25 до 40 років ще 65 літаків Ан-32. Разом з партнерами з Королівства Саудівська Аравія «Антонов» запропонував Індії новітній багатоцільовий транспортний літак Ан-132 з максимальною вантажопідйомністю 9,2 тонни.
Суспільство У Сватовому затримали бойовика «ДНР», який катував бійців ЗСУ Працівники СБУ і ГПУ затримали жителя міста Сватового, який у складі терористичної організації «ДНР» здійснював незаконне утримання і конвоював полонених військовослужбовців ЗСУ. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. Слідство отримало свідчення від 11 бійців ЗСУ, які постраждали від дій затриманого. Було встановлено, що чоловік здійснював тортури щодо полонених солдатів у період з серпня по грудень 2014 року в складі терористичної організації «ДНР», які незаконно утримувалися в приміщенні Управління СБУ в Донецьку на вул. Щорса, 62. «При цьому чоловік спільно з іншими бойовиками, всупереч Женевській конвенції про поводження з військовополоненими від 12.08.1949, користуючись беззахисним станом полонених бійців і відсутністю можливості для самозахисту, застосовував щодо них фізичне насильство, завдавав побоїв, погрожував вбивством, мучив, здійснював інші дії, які створювали загрозу їхньому життю та здоров'ю», - повідомили в ГПУ. Бойовика взяли під варту на два місяці. Йому повідомили про підозру за трьома статтями КК України.
Суспільство Українці вимирають по 80 осіб на годину, а наші медики біжать до Польщі та Чехії Українські медики масово виїжджають до Польщі і Чехії через відсутність будь-яких перспектив в Україні. Українці ж продовжують вимирати: щороку населення скорочується на один невеликий обласний центр. Про це на прес-конференції 13 лютого заявив керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов. "У листопаді 1992 року президент Леонід Кравчук підписав закон про основи охорони здоров'я. Ось з тих пір у нас триває медична реформа. З тих пір сфера медицина бродить у нас між трьох сосен. Планомірно руйнується медсистема Семашка, що дісталася нам з часів СРСР, але ми ні на йоту не наблизилися до будь-якої іншої системи... А все тому, що в системі українського великого базару людське життя нічого не варте. А на кону - отримання чималих прибутків фармацевтичних компаній. Те, що робить Супрун, - теж не нове. І політичні війни навколо МОЗ теж не нові, це відбувається постійно", - заявив він. Золотарьов вважає, що нинішня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун "продовжує соціальний терор" і політику "прикладного соцдарвінізму" в сфері медицини. "Адже за допомогою так званої реформи знищують найнижчі і найбільш незахищені верстви населення. Знищують лікарні, створюючи госпітальні округи. Як результат, ми вимираємо! Поки йде ця прес-конференція, це мінус 80 українців. За рік - це населення маленького обласного центру. Тобто більше 200 тис. - це різниця між тими, хто народжується, і тими, хто помирає", - додав експерт. За його оцінками, в країні не створені умови для роботи медиків. "Через це спостерігається колосальний відтік наших кадрів. Чому? Адже в Польщі є діра лікарів середньої ланки, не вистачає фельдшерів. Тому туди масово їдуть українці. І це не тільки Польща. Чехія теж веде цілеспрямовану політику з залучення наших медиків. Це ж роблять середньоазіатські та африканські країни. Тому тенденція з відтоку нашого медперсоналу буде тільки наростати. А в Україні цю дірку закрити буде точно ніким", - прогнозує Золотарьов.
За кордоном оформление ленты  Білоруси на концерті Brutto стали на коліна в пам'ять про загиблих на Донбасі героїв На концерті рок-гурту Brutto, який відбувся у білоруському місті Гродно 12 лютого музиканти і лідер Сергій Міхалок присвятили композицію під назвою "Гаррі" пам'яті українських героїв, які загинули під час бойових дій на Донбасі, повідомляє LIGA, з посиланням на місцеве видання Белсат. Під час пісні весь танцпол став на коліна і таким чином білоруси вшанували пам'ять українських військових, які віддали свої життя, захищаючи батьківщину. Видання повідомляє, що Brutto, що рік тому перебував у "заборонених списках", цього разу зібрав повний зал гродненського Льодового палацу. Нагадаємо, в 2015 році лідер групи Brutto (в минулому - соліст "Ляпис Трубецкой") Сергій Міхалок і продюсер Антон Азізбекян отримали дозвіл на постійне проживання в Україні.    
Економіка Хто і скільки повинен буде платити податків на початку 2017 року З ростом мінімальної зарплати вдвічі - з 1600 до 3200 грн з 1 січня 2017 року для всіх підприємців автоматично виросли і розміри податків, оскільки більшість з них прив'язані до «мінімалки». Хто і скільки платитиме податків у 2017 році в зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати, АСН розповіла експерт з податкових питань Оксана Пукшин. Зокрема, сума єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду становить 22% від «мінімалки», тобто зараз його розмір досяг 704 грн на місяць. Виходить, що для більшості підприємців розмір цього збору збільшиться майже вдвічі. Адже раніше він становив 352 грн. Стільки платитимуть у 2017 році тільки платники податку І групи, оскільки для них розмір ЄСВ становить 0,5 мінімального розміру страхового внеску, тобто 11% від «мінімалки». Фізичні особи-підприємці з 2017 року зобов'язали платити ЄСВ, зокрема і за місяці, в яких вони не отримали доходу. Така норма спровокувала хвилю закриттів так званих ФОП-нулівок. З кожної мінімальної зарплати відраховується 41,5% податків, з яких 22% - до Пенсійного фонду, 18% - податок на дохід фізичних осіб і 1,5% - військовий збір, отже за кожного оформленого працівника роботодавець у 2017 році повинен сплатити 1184 грн на місяць. Прив'язаний до мінімальної зарплати і розмір ставки єдиного податку для «спрощенців» I і II груп. Так, єдиний податок для платників I групи становить 10% від мінімальної заробітної плати, тобто 320 грн, ЄСВ - 352 грн. Тому в 2017 році «спрощенцям» І групи доведеться платити на місяць 672 грн. Єдиний податок для платників II групи становить 20% від розміру мінімальної зарплати, тобто 640 грн, ЄСВ - 704 грн. Тому в 2017 році «спрощенцям» II групи треба буде сплатити податків 1344 грн на місяць. На ФОП III групи збільшення «мінімалки» не вплине, оскільки розмір податку, який вони платять, визначається в залежності від отриманого доходу (5% від виручки або 3% у разі сплати ПДВ). Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, відчують вплив зростання мінімальної зарплати тільки при виплаті податків з найманих працівників, оскільки підприємницька діяльність в такому випадку обкладається податком на доходи фізичних осіб (різниця між доходами і витратами) без прив'язки до розміру мінімальної зарплати.
Суспільство Шокуюча ревізія МОЗ: Мільярди за відсутні ліки,комісійні міжнародним структурам та гроші Червоному Хресту просто так Минулого тижня було оприлюднено річний підсумковий звіт Державної аудиторської служби України (раніше - Державна фінансова інспекція України) за 2016 рік. Загалом, держаудитори виявили втрат фінансових і матеріальних ресурсів на понад 2,6 мільярда гривень! Щоб повністю усвідомити масштаби безгосподарності та зловживань у бюрократичному апараті, результати ревізій у найбільш соціально значимих галузях АСН розгляне окремо. За приклад візьмемо галузь, яка останнім часом викликає чимало гарячих суперечок - Міністерство охорони здоров'я. Ми обійдемося без полу'мяних слів – виокремимо лише сухі цифри і висновки аудиторів.  Отже ревізією фінансово-господарської діяльності  Міністерства охорони здоров'я України за період з 01.08.2013 по 01.05.2016 та окремих питань фінансово-господарської діяльності за період з 01.01.2012 по 31.07.2013 виявлено низку проблем в організації і проведенні державних закупівель, управлінні державними фінансовими ресурсами, що призвело до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 1 658,7 тис. грн та інших фінансових порушень. МОЗ з 2015 року здійснює державні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів через міжнародні спеціалізовані організації, зокрема були залучені Краун Ейджентс Лімітед, Представництво Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй в Україні (далі – ЮНІСЕФ) та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН).  З цими спеціалізованими організаціями МОЗ у 2015 році уклало угоди та на їх виконання наприкінці 2015 року перерахувало авансом 2 197 214 800 гривень.  Звичайно, відповідна співпраця відбувається не на благодійній основі. Виходячи з умови угод та загальної вартості товарів за цими угодами, коштом державного бюджету МОЗ має сплатити на користь цих спеціалізованих організацій 110 780 400 грн комісійної винагороди. Більш того, окремо держава сплачує вартість послуг уповноважених підприємств з організації митного оформлення, зберігання, страхування та доставки лікарських засобів, медичних виробів, які закуповуються МОЗ через ПРООН та Краун Ейджентс Лімітед, та інших послуг.  Одне з порушень - в угодах не визначено постачальників, вартості, специфікації та дати поставки товару. Хоча таку інформацію та стан виконання угод передбачено визначати у кошторисах витрат. Такі документи просто не були складені.  Як наслідок, вищезгадані організації станом на 01.05.2016 не поставили товару на суму 1 885 309 900 грн. Наприклад, ПРООН не поставила товару на 574 098 900 грн, чим порушила умови угоди в частині постачання медикаментів протягом шести місяців з дня попередньої оплати. Якимось чином покарати організацію за такі затримки неможливо, оскільки в укладених з ними угодах зазначено, що спеціалізовані організації не несуть відповідальності за будь-які претензії, що виникають із укладених угод чи пов’язані з ними. Ще одне виявлене контролюючими органами порушення  -  Міністерство коштом державного бюджету сплачує за послуги уповноважених підприємств, при цьому вартість цих послуг МОЗ не погоджено. Такі витрати визначені виключно спеціалізованими організаціями у договорах, укладених з уповноваженими підприємствами. Одним з найбільш яскравих фактів кричущого марнотратства є той факт, що 31 % закупівель на суму 96 867 500 грн спеціалізовані міжнародні організації здійснили … у виробників з України. За що МОЗ  їм сплатило  комісійний збір та вартість послуг уповноважених підприємств щодо митного оформлення (!!!) зберігання та дистрибуції товарів на загальну суму 5 880 800 гривень.  Таким чином, говориться у звіті, відсутність належного внутрішнього контролю за здійсненням закупівель лікарських засобів через спеціалізовані організації призвела до зайвого використання 1 469 600 грн бюджетних коштів. Міністерство коштом державного бюджету зайво сплатило ЮНІСЕФ за поставлені лікарські засоби та вакцину 1 416 600 грн через включення до їх вартості непідтверджених витрат з доставки.    Не вміємо ділитися і зберігати  Неналежна організація Міністерством охорони здоров’я моніторингу рівня забезпечення закладів охорони здоров’я товарами та перерозподілу їх залишків призвела до псування медикаментів на суму 2 536 000 гривень. Наприклад, не були вчасно передані в інші лікарні невикористані реагенти та витратні матеріали для визначення вірусного навантаження ВІЛ-1 з лікарні Слов’янська до обласних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом. До того ж з минулих років накопичилися і зіпсувалися через такий же неперерозподіл медикаменти на суму 1 437 600 грн, ще на 213 300 гривень прострочених медикаментів було знищено.   Товариства Червоного Хреста України - гроші на вітер?  Міністерство у 2013-2015 роках та І кварталі 2016 року коштом державного бюджету за бюджетною програмою «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я» (КПКВК 2301350) профінансувало 252 261 100 грн на утримання патронажної служби ТЧХ України, яка не здійснювала діяльності у сфері охорони здоров’я (!!!). Це не відповідає пріоритетам державної політики МОЗ у сфері охорони здоров’я як головного розпорядника бюджетних коштів за зазначеною програмою, вказують аудитори у своєму звіті. При цьому ТЧХ України отримувало кошти з державного бюджету за відсутності порядку використання бюджетних коштів, затвердженої Державної програми щодо забезпечення надання медичної та соціально-побутової допомоги самотнім громадянам похилого віку та інвалідам, а також сформованого державного замовлення на конкурсній основі на розробку та реалізацію такої програми, як то передбачено ст. 5 Закону України «Про державні цільові програми».   Крім зазначеного, МОЗ не здійснювало належного контролю за використанням коштів на утримання свого апарату, говориться у звіті. Наприклад, здавало в оренду більшу площу приміщень, ніж було зазначено у договорах, відтак недоотримувало коштів, державним коштом сплачувало спожиті орендарями послуги. Одна з найдивніших схем: МОЗ залучало фінансові ресурси Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (тобто власної структури) як додаткове фінансування на утримання апарату Міністерства. Однак це підприємство власним коштом надало послуг Міністерству з утримання автотранспорту, прибирання, комплексного обслуговування об’єктів тощо на суму 2 741 500 гривень.   Всі матеріали ревізії МОЗ нині передано до Національної поліції України. І це лише короткий звіт по одній галузі, яких у ревізії – Державної аудиторської компанії – десятки. Найцікавіші з них, що відкривають очі на чорні діри державного апарату, АСН публікуватиме з коментарями для своїх читачів і далі.   
Суспільство На Україну насуваються снігопади і потепління Завтра, 14 лютого, з північного заходу Європи на українську територію переміститься волога і тепла повітряна маса, яка принесе опади, посилення вітру та підвищення температури, передає Укргідрометцентр. Вночі в північних, Харківській та Полтавській областях, вдень по всій Україні, крім більшості західних областей, очікується невеликий сніг, у східних, Дніпропетровській та Полтавській областях - помірний сніг. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер буде західний, північно-західний, 7-12 м/с, вдень, крім заходу, місцями пориви 15-20 м/с. Температура вночі 6-11 градусів морозу; вдень від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла, на Закарпатті 1-6 градусів тепла, в східних областях 1-6 градусів морозу. У Києві - невеликий сніг. Вітер буде західний, північно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі 6-8 градусів морозу, вдень близько 0 градусів. На нашому сайті ви можете подивитися прогноз погоди на тиждень.
Події На Черкащині ліквідовано конвертцентр з обігом у 118 млн грн У Черкаській області працівники податкової поліції ліквідували конвертаційний центр з оборотом у 118 мільйонів гривень. Про це інформує прес-служба податкової інспекції в області. Згідно з інформацією, під час розслідування кримінальної справи, порушеної за ст. 27 ч. 5 (види співучасників) та ст. 212 ч. 3 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України, було встановлено групу осіб, які надавали підприємствам Черкаської, Київської та Дніпропетровської областей послуги з незаконного формування податкового кредиту, а також переведення безготівкових грошей у готівку. Для документального оформлення фіктивних угод злочинці використовували фіктивні компанії і підприємства-імпортери. Далі реальні підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних учасників центру підприємств за «надані послуги» або «придбані товари». Після цих маніпуляцій кошти знімали готівкою через каси банків і банкомати і разом з фальшивими документами передавали клієнтам за вирахуванням 10-12% винагороди за послуги. За 2016-2017 роки обсяг виведених у тіньовий обіг коштів склав 118 мільйонів гривень. Втрати бюджету з ПДВ становлять майже 20 млн грн.
Суспільство У Києві на 7,2% підвищився рівень захворюваності на ГРВІ та грип У Києві було зареєстровано 23 тисячі 258 хворих на ГРВІ та грип, що на 7,2% вище попереднього тижня. Про це повідомляє заступник голови КМДА Миколи Поворозник, передає прес-служба міськадміністрації. Відзначається, що інтенсивність епідемічного процесу в столиці залишається на характерному для цього періоду року рівні. Показник захворюваності в Києві склав 800,2, що нижче епідемічного порогу на 25,7%. «У порівнянні з попереднім тижнем спостерігається зростання захворюваності на грип та ГРВІ серед дорослого та дитячого населення. Було зафіксовано зростання захворюваності серед дорослих на 2,7%, а дітей - на 9,1%. У структурі захворюваності діти складають 70,1%, попереднього тижня цей показник становив 68,7%. Серед школярів було зареєстроване незначне зростання захворюваності, 6811 випадків, що становить 41,7% (за п'ятий тиждень 6172 - 41,6% від загального числа хворих дітей) і 29,3% (за п'ятий тиждень - 28,6%) від загального числа осіб, які звернулися за медичною допомогою», - сказав Поворозник.
За кордоном У Франції чоловік подав до суду на Uber через зруйнований шлюб Громадянин Франції подав до суду на компанію-розробника сервісу замовлення таксі Uber Technologies Inc. через зруйнований шлюб. Чоловік деякий час  відвідував коханку, яка жила в тому ж місті , передає BBC. Все йшло без проблем до тих пір, поки він не викликав Uber з телефону дружини. Чоловік відкрив додаток під своїм акаунтом, а потім вийшов з нього, але через помилку в програмі на телефон дружини продовжували приходити повідомлення про поїздки чоловіка. З того часу подружжя розлучилося, але чоловік, вважаючи себе жертвою неякісної роботи програми Uber, подав на її виробників у суд. Позов становить 45 млн євро. «Мій клієнт став жертвою помилки в додатку», - сказав адвокат потерпілого Давид-Андре Дармон кореспонденту AFP після подачі позовної заяви до суду м. Грас.

Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
більше матеріалів




/-1,2907221317291-/ /-pc-/
Top