counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Травня
6 Травня
Всі новини...


Переглядів: 82


Поганий настрій – бич сучасного світу. Для кожної другої людини стрес та низька самооцінка стають звичним станом. Але вихід є.

Те, що ваша самооцінка наближається до нуля, складно виявити на перших етапах. Перше, що потрібно зробити, - це проаналізувати свій стан. Прислухайтеся до себе: якщо за кілька років у вас з'явилася зайва дюжина комплексів, а віра в себе стала чимось на зразок легенди, у вас серйозні проблеми. Причому не лише з настроєм та самооцінкою, а й життям загалом. Моментально повернутися до повного життя не вдасться. Так не буває. Для цього потрібно дотримуватись курсу виходу з депресії регулярно. Не дозволяйте неприємностям замикати собою, почніть із трьох щоденних вправ, які допоможуть вам скинути цей вантаж гіркоти з плечей. Використовуйте правило повітряної кулі: викидайте все зайве, щоб набрати висоту.

Чим небезпечні низька самооцінка та поганий настрій
Сумніватися в собі – це нормально, не нормально, коли ви тільки й робите, що сумніваєтеся та боїтеся. Витрачаючи багато часу на роздуми, ви втрачаєте можливість розвиватися. Парадоксально, але ми підсвідомо захищаємо себе від неприємностей, пов'язаних із ризиком. Нам простіше переконати себе, що важкі випробування нам не під силу, ніж спробувати змінити життя на краще. Але постійна невпевненість страшніша за поразку. Вона гнітить, позбавляє сил і просвітів у житті. Згодом навіть те, з чим ви справлялися легко, стає нестерпно складним та непосильним. З цього замкненого кола необхідно вибиратися, причому чим швидше, тим краще. Щоправда, на одному лише бажанні далеко не поїдеш. На думку психологів, низька самооцінка розвивається на трьох етапах:

фундамент - це самооцінка (що я з себе уявляю);
серцевина - впевненість у своїх силах (що я вмію, мої сильні сторони);
вершина - утвердження своєї особистості (що я можу дати світові та людям, у чому моя сила).
Хіба можна досягти успіху, якщо ви постійно сумніваєтеся у своїх силах? Як можна цінувати себе, не вірячи у себе? Самоствердитись — значить, розвинути віру у свої сильні сторони, свої можливості, ресурси та таланти. Інакше висловлюючись, немає сенсу змінювати себе, не змінивши уявлення себе. Ось кілька технік, які допоможуть вам засвоїти конструктивний підхід до свого «я», попередньо нейтралізувавши негативні установки у свідомості.

Вправи для підвищення настрою та самовпевненості
Вправа 1 – розвивайте те, що працює. Насправді це виглядає приблизно так: ви знаходите в собі тільки найкраще — звички, манери, таланти, риси характеру, і починаєте працювати над собою в цьому ключі, ставлячи на кін всі свої ресурси. Безглуздо покращувати те, де ви найбільш уразливі.

Скажімо, ви боїтеся виступати на публіці, але вирішили записатись на курси театральної майстерності. Так не варто робити. З погляду психології, чужі успіхи погіршать ваш і без того пригнічений стан. Це безглуздо. Зосередьтеся на тому, що ви вже вмієте робити, удосконалюйте свої таланти. Усвідомлення власного успіху посилює самооцінку за рахунок позитивних емоцій, що обрушуються на вас лавиною. Ви починаєте відчувати гордість, радість, щастя. Допустимо, ви вмієте виступати на публіці - так освойте нові прийоми або вивчіть нові слова. День у день збільшуйте свій емоційний «капітал». Ця методика додасть вам впевненості у собі. А з високою самооцінкою, як відомо, будь-які гори під силу.

Вправа 2 - додайте реалізму. Багато хто вважає, що вміння доводити все до ідеалу - це доля людей амбітних і впевнених, забуваючи одну важливу істину - ідеалу як такого не існує. Перфекціонізм – це хвороба ХХІ століття. А бути перфекціоністом — отже, концентруватися на недосяжних цілях. Межі досконалості немає, не було і не буде. Прагнучи «золотим стандартам», ви відмовляєте собі у праві на помилку. А значить, будь-який промах вдарить вас за найболючішим місцем — за вашою самооцінкою.

Вийти з глухого кута, в який ви себе завели, не так вже й просто, але можливо. Проводьте чітку грань між бажаним та досяжним. Наприклад, через 10 днів вам потрібно сплатити кредит, гроші на який спочатку потрібно заробити (це цілком посильне завдання). А ось бажання стати мільйонером, щоб більше не брати позички в банках, - мета, яка зараз для вас бажана, але недосяжна. Зафіксуйте цей поділ. І не переставайте ставити собі реальні завдання, продовжуючи мріяти по-крупному.

Вправа 3 – будьте собою. Звичайно, не кожен може гідно оцінити себе, особливо якщо кульгає самооцінка. Але це не означає, що не можна спробувати. Почніть з об'єктивної оцінки своєї поведінки. Для цього не потрібно нічого заперечувати чи намагатись виправдати себе. Навіть якщо ви зробили щось погане, не намагайтеся знайти у цьому позитивні сторони. Всі люди помиляються, головне, що ви це розумієте та приймаєте себе. Визнайте свої сумніви, не відмовляйтеся від них, випустіть їх на волю.

Сядьте, заспокойтесь і запишіть все, що у повсякденному житті викликає у вас почуття слабкості. Потім намагайтеся описати однією ємною фразою, чому так відбувається. На іншому листку напишіть про ті моменти, які, навпаки, вселили у вас упевненість. Запитайте: чому саме ця подія викликала в мені ці почуття? Для порівняння, можете описати, що ви при цьому відчували.

Фінальний крок: перечитайте обидва списки, намагаючись об'єктивно будувати картину своїх сильних та слабких сторін. Ця вправа має увійти у вас у звичку, і з часом ви зможете навчитися подумки фокусувати свою увагу на нюансах, йдучи від нав'язливого «я ні на що не придатний» до більш реалістичного: «сьогодні я мав труднощі, але я з ними впорався» .

Зона комфорту хоч і відображає психологічний комфорт людини, але забувати про те, що наша свідомість постійно обманює нас, все ж таки не варто. Себе треба тримати в тонусі, а починати свій день треба завжди з найважливішого. Саме складні заняття змушують нас зібратися із силами. Психологи радять розпочинати свій день із того, що хотілося б відкласти — так ми позбавляємо себе «шляху до відступу». Крім того, після завершення такої роботи ми отримуємо почуття полегшення та гордості за себе, а значить, самовпевненість зростає. Ми бажаємо вам успіхів. Будьте щасливі, вірте у себе


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Напевно, ви помічали, що люди, які народилися на стику перебування Сонця в двох різних знаках Зодіаку, дуже не....
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та рішучість допоможуть вам подол....
Сон у ніч з 6 на 7 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 6 на 7 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
7 травня о 4:02 розпочнеться 29-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас може бути особливо важливо проявити свою пристрасність та р....
Гороскоп від Павла Глоби на 7 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 7 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Астролог Павло Глоба підготував унікальний гороскоп на 7 травня 2024 року, який обіцяє цікаві події для багать....
більше матеріалів
/-0,40752601623535-/ /-pc-/
Top