counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Рекомендації експертів США: чи є шанс відродити українську митницю?


Поки пан Насіров веде війну з «айфонами», оголосивши всіх українських власників нової версії гаджета злочинцями (безперечно, в рейтингу некомпетентності - це хіт вересня), з'явився переклад Рекомендацій американських експертів щодо реформування української митниці.

Підкреслю, що це тільки переклад Рекомендацій, який зараз відпрацьовують структурні підрозділи ДФС. Після того як рекомендації експертів U.S. Customs and Border Protection (CBP) пройдуть через «м'ясорубку» Державної фіскальної служби, швидше за все, ми побачимо щось на кшталт чергових «пропозицій щодо стратегії розвитку ДФС в напрямі удосконалення митного законодавства та реформування митниці».

Тобто буде прийнятий черговий план чергових «реформ», який ДФС піднесе як Американський план реформування Митниці.

При цьому я не сумніваюся, що результатом американського дослідження митниці буде план реформування, який Насіров адаптує під своє, м'яко кажучи, нерозуміння шляху розвитку митниці, і будуть обрані виключно ті пропозиції, які вигідні нинішньому керівництву ДФС.

І, як завжди, урядом буде дано термін «три місяці» на його реалізацію.

Водночас, навіть не дивлячись на те, що це не оригінал, а переклад рекомендацій CBP, цей текст важливий з точки зору розуміння реального стану, в якому перебуває митна система. З огляду на те, що це дійсно погляд з боку: незалежний і незаангажований.

Отже, почнемо аналіз пропозицій американців з перших двох розділів короткострокової перспективи (3-12 місяців).

РОЗДІЛ 1. РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ

Необхідно належне фінансування бюджету митних органів.

Це очевидна рекомендація. Не вкладаючи ні копійки в розвиток митниці, якого результату можна очікувати?

У проекті бюджету на 2017 рік передбачено, що фінансування ДФС збільшиться на 2% в порівнянні з поточним роком.

Звідси випливає висновок про те, чи буде фінансування митних органів належним?!

І не забуваймо про плани ДФС витратити гроші на безглузді проекти щодо відеофіксації, форму по 500 доларів... та й мобільні групи з міжрегіональними митницями вдарять по бюджету ДФС.

Виходить, що бюджетних грошей на митницю вкотре немає.

А напрям організації роботи з міжнародної технічної допомоги для розвитку інфраструктури, отримання обладнання (тих же сканерів) загублено на корені.

Залишаються тільки турпоїздки для керівництва ДФС з метою нескінченного вивчення міжнародного досвіду.

Призначити постійного керівника.

Вже більше року митним напрямом керує або «Ніхто» (не беручи, звичайно, до уваги людину теж на букву «Н»), що тривало майже рік, або в.о. заступника голови ДФС щодо митниці, призначений зовсім недавно.

Я думаю, що від американців приховали інформацію, що також немає постійних керівників в більшості митниць. Одні тимчасові виконавці.

Підвищити заробітну плату співробітникам.

Дуже очевидний пункт. Поставив би на перше місце.

Щодо підвищення зарплат митникам ДФС з Мінфіном тільки говорять, але нічого не роблять.

Наприклад, міністр фінансів зовсім недавно заявив, що ДФС - це неефективна організація, треба проводити скорочення і піднімати зарплату. «Після 30% скорочення там зараз працює 41 тис. осіб, але я вважаю, що треба провести додаткове зменшення штату і завдяки цьому підвищити оклади».

Виникає запитання: хіба метою згаданого 30% скорочення, яке проводилося Насіровим, не було (зокрема) підняття зарплат? Наскільки ЩЕ треба скоротити кадровий склад митниць, щоб митникам наблизитись до своїх найближчих колег прикордонників, яким підняли зарплати в 2,5 разу (в середньому до 9 тис. грн)? Потрібне скорочення на 30, на 40 або 50%?!

Невже служба, яка приносить половину прибуткової частини держбюджету, не заслужила підняття рівня зарплат своїх рядових співробітників?

Насіров другий рік «працює» над підвищенням зарплат, але поки від нього чуємо тільки фрази, що «зарплата для людини (митника), яка прийде до нас з університету, починається з 1750 грн на місяць. Не на годину, не на день, на місяць»!

Так і хочеться побажати керівнику ДФС, «щоб ти жив на одну зарплату!».

Визначення завдання (місії) митних органів та їхня популяризація.

На жаль, американці дипломатично упустили можливість задекларувати свою позицію, що роль (місія) митниці - це забезпечення митної та економічної безпеки держави.

А нинішні керівники ДФС вже давно тримають курс на сервісну службу і «злив» митниці в податкове управління.

А популяризація у нас відбувається виключно керівника ДФС. Упевнений, що 99% американців не те що в обличчя, а й прізвища не знають керівника CBP.

Перегляд всіх чинних посад, визначення обов'язків, необхідного досвіду, рівня підготовки, оплати праці, визначення організаційної ролі для кожної посади.

Загальна рекомендація такого роду підтверджує, що американці теж бачать проблеми в організаційно-кадровій структурі митниць. Цікаво, вони в курсі законопроектів, які активно просуваються ДФС щодо об'єднання податкових і митниць у регіонах ?! А те, що податківці активно втручаються в компетенцію митників, теж ні для кого не секрет.

РОЗДІЛ 2. БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ

Реформування внутрішньої безпеки.

Я думаю, що це найкраща і найголовніше - промовиста оцінка діяльності або бездіяльності нинішніх підрозділів Управління внутрішньої безпеки ДФС і його керівництва.

Не повелися американці ні на Антикорупційну стратегію ДФС, ні на надуті показники роботи СБ, ні тим більше на «думку громадськості», яка нав'язувалася, щодо зменшення рівня корупції.

Думаю, цей блок рекомендацій буде упущений в підсумковому плані від ДФС.

Сумніваюся, що нинішнє керівництво визнає свою поразку в антикорупційній роботі і погодиться на те, що пропонують американці щодо СБ, а це:

перегляд кваліфікації нині працюючих співробітників СБ;

набір нових співробітників (за аналогією з новою Поліцією України);

рекомендація про те, що нові співробітники СБ повинні проходити повноцінну і детальну перевірку перед прийомом на роботу

розробка загальнодоступного механізму для інформування та звітності про корупцію;

залучення громадськості та бізнес-спільноти до розслідувань фактів корупції.

Я думаю, що пан Шеремет не очікував такого удару нижче пояса від американців, які, побачивши тільки вершину айсберга, дали цілком чіткі рекомендації щодо боротьби з корупцією.

І завершує блок, присвячений боротьбі з корупцією, рекомендація про присягу працівників митних органів.

Хочу зазначити, що в Державній митній службі України цей обов'язковий атрибут державної служби завжди був під особливою увагою і завжди чітко виконувався.

Якщо американці цього не побачили в структурі ДФС, то це вже більше питання до нинішнього керівництва ДФС. Інвестбанкіри навряд чи складають присягу перед державою.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 2323



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів


/-0,34866690635681-/ /-pc-/
Top