counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Олександр Дем’янчук
Олександр Дем’янчук

Конституцію змінюватимуть ще протягом п'яти років


Навіть після внесення змін до Конституції, вона залишиться не ідеальною і буде змінюватися ще протягом найближчих п'яти років. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив політолог, завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук.

«Взагалі-то ідеальну Конституцію легше писати з нуля. Як це зробили свого часу американці. У країні, яка тільки створювалася, створили Конституцію і вона проіснувала понад 200 років, в ній було лише 70 правок. У нашій ситуації зміни до Конституції неминучі і неідеальність Конституції теж неминуча. Думаю, що зараз будь-які позитивні зміни, які пов'язані з децентралізацією, підуть на користь. Ну а те, що Конституція буде змінюватися протягом найближчих п'яти років — це точно. Неможливо зараз зробити ідеальну Конституцію з тими політичними силами, які задіяні в цьому процесі», — розповів Дем'янчук.

Політолог зазначив, що нині Основний закон має вигляд продукту політичних сил, а не продукту суспільства: його текст і дух відповідають нинішньому політичному моменту.

«Думаю, що будуть баталії навколо деяких положень. Але в цілому, упевнений, що Конституцію ухвалять. Або введуть якісь окремі положення, а решту відкладуть на потім. Це був би найоптимальніший варіант», — говорить експерт.

За його словами, нині в коаліції є розбіжності, конфлікти і навіть вороже ставлення один до одного.

«Тому думаю, що процес буде важкий і Президент шукатиме компроміси, а ці компроміси і є урізаний текст Конституції. Решту  положень залишать до наступного розгляду або наступного складу Ради», — наголосив експерт.

На його думку, право Президента на розпуск місцевих рад, закріплене в змінах до Конституції, одночасно і посилює, і послаблює позиції глави держави.

«Посилює в тому моменті, що у Президента буде більше впливу на місцеві органи. Але послабить тим, що через будь-які рішення глава держави буде об'єктом критики, до того ж іноді навіть нищівної критики. І ця складова може послабити його позицію. Адже в нормальному демократичному стабільному суспільстві ніхто не має право змінювати думку населення. Якщо люди вибрали певний склад місцевої ради, то яке право має хтось втручатися в це? » — каже політолог.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 44



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів


/-0,19558882713318-/ /-pc-/
Top