counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Кость Бондаренко
Кость Бондаренко

Потрібно приймати нову Конституцію, а не вносити зміни до старої


Зміни до Конституції, репрезентовані Президентом Петром Порошенком, - тільки косметичні, а країна потребує абсолютно нової Конституції. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Треба не просто вносити зміни, а приймати нову Конституцію. І, в першу чергу, необхідно, щоб ця Конституція повністю перекроїла країну, щоб вона передала максимум повноважень на місця, максимум повноважень у регіони і залишила мінімум для центру. Фактично це має бути унітарна держава, але з правами регіонів - не меншими, ніж у федеративних утворень. Тобто треба передати всі повноваження, крім питань національної інфраструктури, національної безпеки, оборони та міжнародних відносин. А все інше можна віддати на місця і запровадити пряму виборну структуру керівників регіонів, зафіксувати нову бюджетну політику. Саме такої Конституції і вимагає сьогодні країна, а не просто косметичних змін», - розповів політолог.

Бондаренко зазначив, що побоювання з приводу того, що децентралізація, прописана в проекті змін до Конституції, призведе до федералізації, марні, оскільки у світі є 28 федеративних держав і жодна з них не розвалюється.

«Тобто це міф, помилка, обман, що федеративний устрій веде до розвалу країни. Розвалюються унітарні держави. Якщо ми подивимося на нові держави, які утворилися в останній час - Еритрея, яка вийшла з Ефіопії, Південний Судан, який вийшов із Судану - вони всі вийшли з унітарних держав. Грузія ніколи не була федеративною державою, але Абхазія і Південна Осетія відкололися під дією зовнішньої агресії», - підкреслив Бондаренко.

Також політолог зазначив, що в первинному проекті Конституції був особливий статус Донбасу, а зараз цей особливий статус зник. На думку Бондаренка, неприпустимо, що Рада може призначати перевибори до місцевих рад.

Це неприпустимо. Тому що місцеві ради формуються таким чином, щоб вони були органом місцевого самоврядування, на який не має впливу центральна влада. Це ніби противага. З 1864 року, після земської реформи Росії, не було жодного прецедента, навіть у СРСР, щоб глава держави міг звільнити того чи іншого голову ради або розпустити раду. Це буде нововведення, це буде нівелювання самого принципу рад», - розповів політолог.

Бондаренко також прокоментував той факт, що і Президент може звільняти голів місцевих рад у разі, якщо ті порушують Конституцію.

«А якщо голова (ради - ред.) порушує Конституцію, то їм повинна займатися прокуратура і СБУ, а не Президент. Тоді повинні бути зроблені висновки та проведені перевибори цього самого голови», - підсумував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 41



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
більше матеріалів


/-0,31668400764465-/ /-pc-/
Top