counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов

«Чорна сотня» для митниці: чи злякаються контрабандисти?


Чорна сотня... Чесно кажучи, сумно... По-перше, відверто не найкраща назва. Чорносотенці в Російській імперії - це були ультраправі радикали, шовіністи і антисеміти. У Повстанській армії Нестора Махна «Чорна сотня» - це, по суті, контррозвідка, яка теж гуманними методами ніколи не вирізнялася.

По-друге, змістове наповнення. Загороджувальні загони - це значить, що кордон (пункти пропуску) більше не контролюється. І центральний офіс (читай - ДФС) це усвідомлює. Це означає, що людям, які там працюють, більше не довіряють, але ніхто не хоче розбиратися з тим, що там відбувається.

Замість того, щоб заглибитися в процеси і зрозуміти мотивацію працівників митниці, диспозицію основних учасників, оголошується чергове полювання на відьом.

По-третє, це все вже було! «Контрабанда-СТОП» у 2005 році, яка перетворилася на «Контрабанда - НОН-СТОП». Групи «Північ», «Захід» тощо.

Яких повноважень не вистачає чинним органам для боротьби з корупцією на кордоні?! Боротьбою з «контрабандою» і корупцією на митниці займаються всі, кому заманеться, але ніхто толком!

Можливо, потрібно призначити один орган, з якого і запитувати? Та хоча б новостворене Національне антикорупційне бюро. Замість цього афішується створення ще одного органу з суперповноваженнями. А, як відомо, суперповноваження породжують суперкорупцію.

Про проблематику боротьби з контрабандою я писав не так давно.

Якщо говорити про боротьбу з контрабандою в розрізі боротьби з корупцією, то слід зазначити, що ефективна боротьба з корупцією, як не крути, вписується в чотири основні постулати.

Дуже коротко:

Перший - зменшення корупційних можливостей. Це той блок, яким так не хоче займатися ДФС. А після кадрових чисток цим займатися вже й нікому.

Потрібна ревізія технологій митного контролю, автоматизація процесів і впровадження відповідних технічних засобів контролю.

Другий - створення системи мотивації для працівників митниці. Це той блок, яким також не хоче займатися ДФС.

Перш ніж карати інспектора, запитайте у нього, а як він дістається пункту пропуску? Може, туди ходить відомчий автобус, організований керівництвом ДФС? Може, там є профспілкова їдальня? Форму, напевно, інспектору видають регулярно? Службовий автомобіль заправлений бензином, а службовий собака нагодована? У принтерах є тонер і папір?

Вже не кажучи про те, що інспектори, напевно, живуть хоча б у гуртожитку.

Я нікого не виправдовую, в жодному разі! Але, не відповівши на ці запитання, продовжувати розмову далі безглуздо.

Третій - після розв'язання перших двох завдань - жорсткі і репресивні заходи щодо корупції.

І передовсім реформування підрозділу внутрішньої безпеки (ВБ) - він повинен займатися саме безпекою особового складу, недопущенням втягування митників у протиправну діяльність. А не поборами і збиранням пліток, як, на жаль, це відбувається зараз.

На сьогодні корупційні ризики спеціально впроваджені в Автоматизовану систему ризиків. Вона «покращена» настільки, що одразу ж видає електронні повідомлення із зазначенням номера мобільного телефону працівника УВБ «для зв'язку».

Для бізнесу - ДФС ж бо «сервісна служба». Тому працівник власної безпеки йде назустріч бізнесу... для «сервісу», напевно, швидкості митного оформлення. А якщо передумав працівник брати участь в огляді - це ще більший «сервіс» для вас.

Четвертий - зрозуміла інформаційна політика. Поки всі метання щодо боротьби, по суті, з митницею виглядають як розправа. Оскільки не створено чітких критеріїв, за якими можна визначити, що начальник митниці «не впорався» або «заплямував себе». Або ще якось «скомпрометував себе».

І ще! Для глорів Чорної сотні Польщі. Ви думаєте, що корупція тільки по цей бік кордону?!!

Я б не ідеалізував ситуацію, враховуючи обсяги незаконних поставок тих же сигарет.

Замість низькопоклонства треба було б зустрітися з усіма керівниками митних відомств суміжних держав - членів ЄС і виробити спільний план дій.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 80



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
більше матеріалів


/-0,30040097236633-/ /-pc-/
Top