counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

Наївно вважати, що поява інституту держсекретарів зламає політичну корупцію


У зв'язку з появою інституту держсекретарів багато корупційних схем буде зруйновано. Це стосується перш за все таких примітивних схем, як хабарі, «подяки», збір «данини». Але «вдосконалені» схеми, швидше за все, залишаться. Таку думку висловив у коментарі АСН політолог, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

«Сказати, що Закон «Про держслужбу» в зародку знищує наслідки політичного квотування, занадто оптімічно і наївно, - зазначив політолог. - У нас схеми в багатьох міністерствах вийшли на інший рівень. Політична корупція - це трохи більше, ніж хабарі, подяки та збір данини у своєму секторі. Це преференції в деяких секторах, це спрямування політики таким чином, щоб певні структури на ринку вигравали у боротьбі з іншими приватними структурами. Тому у міністрів залишається величезний простір для політичної корупції», - пояснив Олександр Солонтай, додавши, що міністру навіть може бути вигідно, щоб злагоджено працювали держсекретар і держслужба: «Коли держслужба працює ідеально, ніби швейцарський годинник, це вигідно тому самому міністру, бо він знає, що на схемах більше ніхто не заробляє, а глобальні схеми працюють як треба. Держрегулятор є - отже, є можливість політичної корупції».

Водночас політолог позитивно оцінює появу інституту держсекретарів, які не змінюватимуться за кожної зміни влади і проходитимуть відбір комісії спеціальних і вищих категорій держслужбовців (останні ще належить сформувати). На думку експерта, інститут держсекретарів наблизить Україну до європейської моделі держслужби. В Європі держслужбовець не може займатися політдіяльністю. Тоді як в Україні чимала кількість держслужбовців балотувалися на виборах, ставали місцевими депутатами і поєднували посади.

З набранням чинності Закону «Про держслужби» з 1 травня 2016 року і в Україні держслужбовець не може займатися політдіяльністю. Але політик може стати міністром, і він, по суті, має стати ідеологом і формувати стратегію розвитку галузі. У той час як держслужбовці мають бути гарними адміністраторами, що виконують закони, і впроваджувати політичні рішення в життя.

Понад те, з приходом нового міністра до відомства не буде масових звільнень, мало не до прибиральниці чи гардеробниці, переконаний Олександр Солонтай. Міністр змінює лише патронатну службу, яка є його політичною командою. А діяльність апарату координує держсекретар. Апарат не формулює політику, а просто виконує команди, уточнив він.

Та й підлеглі не будуть «ручними» через можливість нарахування премій та надбавок керівником міністерства. Зарплатний фонд поки що маленький і зарплата держслужбовців є неконкурентоспроможною, зазначив експерт, але ставка з часом зростатиме. Є велика надія на європейців, котрі обіцяли допомогти із зарплатами держслужбовців.

На думку експерта, держсекретар не може отримувати маленьку зарплату, щоб чесно виконувати свої функції і йому довіряло суспільство. «Має бути більше тисячі доларів», - переконаний він.

Олександр Солонтай нагадав також, що в 2001 році вже була спроба створити інститут держсекретарів. Але авторитарні спроби керувати урядом у ручному режимі призвели до цілковитої ліквідації напрацювань у сфері держслужби і інституту держсекретарів. «Через 15 років ми повертаємося до того, що давним-давно треба було зробити», - підсумував він.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 25



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів


/-0,33830904960632-/ /-pc-/
Top