counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Міністри поділять вплив і відповідальність із держсекретарями


Незабаром при кожному міністерстві, відповідно до Закону «Про державну службу», з'явиться держсекретар. «Це еволюційне рішення. Інститут держсекретарів дає спадкоємність і інституційну пам'ять у разі зміни уряду чи міністрів у результаті виборів або переформатування коаліції», - таку думку висловив у коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. При цьому міністри будуть фактично політичними фігурами, що визначають курс, стратегію або концепцію тієї чи іншої галузі, а держсекретарі - адміністраторами.

«Якщо раніше держапарат формувався на основі політичного патронажу, коли політсили, які перемогли на виборах, формували не тільки коаліцію в парламенті, але і розбирали за партійними квоти посади в міністерствах, починаючи з перших осіб і закінчуючи директорами держпідприємств, що входять у сферу відповідальності міністерств, то з набранням чинності новим законом «Про держслужбу» такого не буде, - переконаний політолог. - Міністри задаватимуть політичний курс, тобто формуватимуть концепцію і стратегію ввіреної їм галузі та секторів. А адміністративні, технічні та технологічні рішення, які б призводили до ефективного функціонування цих галузей, будуть прийматися міністерським апаратом, колегією держслужбовців, роботу яких координуватиме держсекретар, який призначатиметься на п'ять років», - уточнив він.

Це означає, що з приходом нового міністра не буде відбуватися кадрових потрясінь і чехарди в тому чи іншому відомстві. Кадровий апарат, сформований з числа професійних кар'єрних держслужбовців на конкурсній основі, буде відносно автономний і незалежний від політичної кон'юнктури. Остання може змінюватися від різного роду обставин, в тому числі від ситуації в парламенті, електоральних настроїв тощо, але це ніяк не впливатиме на стабільну роботу держапарату і монополію держави на прийняття політичних адміністративних рішень, як це було раніше, переконаний Вадим Карасьов.

«Держсекретарю, а не міністру швидше за все будуть також підпорядковуватися керівники держпідприємств, які перебувають під міністерством. При цьому очікується збільшення політичного впливу міністрів і зменшення впливу адміністративного, апаратного, кадрового, фінансового (формування і розподіл бюджету). Це сфера відповідальності держсекретарів. При цьому відповідальність за проведення реформ ділитимуть порівну міністр і секретар. Перший відповідатиме за обраний курс, інший - за техніку його реалізації», - припустив Вадим Карасьов.

Позитивним, на думку директора Інституту глобальних стратегій, буде також зменшення політичної корупції в зв'язку із введенням інституту держслужбовців. За словами Вадима Карасьова, раніше політики, які призначаються відповідно до квот на міністерські пости, повинні були фінансово і ресурсно забезпечувати партійну касу з галузі. За цим дуже уважно стежили так звані партійні «спостерігачі». Але в зв'язку з обрізанням впливу і повноважень можливості міністрів будуть обмежені. Вони більше не зможуть втручатися в оперативну і операційну діяльність міністерства. Фактично міністр - це політик, який не обов'язково повинен бути професіоналом у галузі, але повинен вміти поставити політичну лінію міністерству. Як позитивний приклад політика-міністра Вадим Карасьов привів Маргарет Тетчер, яка обіймала різні посади в тіньовому уряді (займаючись питаннями транспорту, енергетики, житлового будівництва, пенсій і державного страхування, освіти), була міністром освіти і науки, а потім стала прем'єр-міністром.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 25



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
більше матеріалів


/-0,18190002441406-/ /-pc-/
Top