counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Що ж таке «лад на митниці» і як його навести?


Буквально днями відомий нардеп Антон Геращенко розмірковував про високе. На питання, чому ж нова поліція не отримала обіцяних високих зарплат і де тепер узяти для цього гроші, він відповів, що «потрібно навести лад на митниці... Для того, щоб підвищити зарплати поліцейським, чиновникам і прокурорам, потрібно або щось урізати, або збільшити надходження».

Антон Геращенко, судячи з усього, вже навів «лад» у поліції і вирішив, що саме час взятися за митницю. Очевидно, в його розумінні митниця - це своєрідний банкомат, з якого, якщо стукнути сильніше, обов'язково посиплються монети й купюри. І грошей цих вистачить на всіх: і на зарплати нової поліції, і чиновникам, і прокурорам, і всім, кому це обіцяють наші народні депутати. Треба ось просто «навести лад».

На цю тему особливо люблять розмірковувати люди, котрі не тільки не розуміють специфіку роботи митниці, а й ті, хто митника не відрізнить від прикордонника.

Також слід зазначити, що «наведення ладу» у всіх, хто його обіцяє, чомусь асоціюється з перевиконанням планів митних надходжень. Чим не так давно хвалився глава ДФС Роман Насіров.

Митниця з року в рік збільшує надходження до бюджету (і це не заслуга Насірова). Найчастіше, звісно, а особливо в кризові часи, за рахунок девальвації гривні.

график к статье

Наприклад, незважаючи на браваду керівництва ДФС, у доларах надходження митних платежів до бюджету за 2015 рік (9,3 млрд.) навіть менше за показник 2007 року (10,7 млрд. дол. США).

Водночас зарплата митного інспектора залишається незмінною з 2005 року. Це приблизно 2,5-3 тисячі гривень. Тільки 10 років тому це було 500 доларів, а тепер - менше ста.

Керівник ДФС Роман Насіров, до речі, під час кваліфай-раунду на посаду глави відомства пообіцяв впровадження системи мотивації співробітників ДФС. З урахуванням того, що скоро буде 9 місяців відтоді, як було «наведено лад на митниці», за цей пункт теж не варто хвилюватися.

Якщо говорити про реальне наведення ладу у відомстві більш глобально, не так давно про відповідні наміри заявив прем'єр-міністр України.

Глава уряду наголосив, що за розрахунками експертів у тіньових потоках перебуває не менше 20% усіх платежів, які сьогодні здійснюються на митниці. Завдання абсолютно просте - максимум за квартал, за три місяці, побудувати якісну систему управління ризиків, ліквідувати тіньові схеми... Також важливо прибрати підґрунтя для корупційних дій...

З прем'єр-міністром складно посперечатися. Справді, ситуація в митній сфері плачевна. Але це й не дивно, з іншого боку, якщо враховувати, що митницею в країні вже багато років ніхто не займається.

Водночас що можна було почути від учасників зустрічі з прем'єром? Як бачимо, вони відтворюють одні й ті самі завчені і переписані по двісті разів фрази: «система ризиків, платежі, боротьба з контрабандою». Ці слова не перший рік намагаються вкласти в уста керівників держави чиновники Мінфіну і Кабміну.

Володимир Гройсман має рацію. Його завдання - визначити стратегічний напрям і розставити акценти: наповнення бюджету і відсутність корупції. А тактика і деталі, в яких, як відомо криється диявол, - це вотчина голови Державної фіскальної служби.

Лад - можливий. Для цього потрібен комплексний підхід і реальна стратегія змін на митниці.

По-перше, цілковита ревізія митного законодавства. Це до питання про підґрунтя для корупційних дій.

По-друге, зміна адміністративної структури, яку було створено за часів «Мінздоху» і яка довела свою нежиттєздатність, але раз по раз відтворюється черговим керівником ДФС.

По-третє, необхідно раз і назавжди розібратися з митною вартістю. Створити потужний аналітичний блок, який оброблятиме колосальні масиви інформації. Під цей напрям необхідно придбати спеціальні програмні аналітичні продукти.

По-четверте, прибрати можливість для маніпуляцій з кодом товарів, переглянувши і зрівнявши деякі ставки мита.

Кадрова складова! Адже кадровий потенціал практично знищено. А низька мотивація підштовхує митників або до корупції, або до пошуку нової роботи. Системи професійної освіти та підвищення кваліфікації майже немає взагалі.

Інфраструктура, технічна допомога у вигляді обладнання, обмін інформацією, взаємодія з митницями інших держав - у цьому напрямі можна також спостерігати повну деградацію.

Можна і далі вдавати, що ми боремося з корупцією, але доки ми не забезпечимо мотивацію для митника, включаючи гідну матеріальну винагороду, перспективи розвитку кар'єри, правовий захист, це буде чергова демагогія.

Без грошей корупцію не побореш.

Я переконаний, що голова ДФС Роман Насіров знає це краще за мене. Але ж попереду чергові три місяці випробувального терміну. І цього разу він вже точно наведе лад. Навіть не сумніваюся!

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 18



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
більше матеріалів


/-0,16959691047668-/ /-pc-/
Top