counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Андрій Новак
Андрій Новак

Політики звикли робити непопулярні кроки, прикриваючись умовами МВФ


Якщо уряд не знаходить інших способів розв’язання економічних проблем, окрім як усе перекласти на споживачів, то це не проблема МВФ, а неспроможність самих чиновників - як колишніх, так і нинішніх. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економіст, голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Облікова ставка НБУ може і має впливати на рівень банківських ставок у нашій державі. Адже стратегічним завданням є їх зменшення, бо за існуючої системи фактично неможливо кредитувати реальний сектор економіки. В Україні розвивається спекулятивна економіка, а якщо точніше - спекулятивні фінансові операції. Тим більше що наслідки такого «споживчого кредитування» вже було видно неодноразово - як у 2008-2009 роках, так і в нинішніх реаліях, коли це пов'язано із серйозною девальвацією гривні. Тому саме стратегія в монетарній політиці має бути спрямована на зниження таких маніпуляцій, як це прийнято у країнах ЄС», - зазначає експерт.

Економіст переконаний, що не слід вбачати якусь домовленість між зниженням ставки і МВФ, проте такі умови могли обговорюватися з міжнародним регулятором.

«Україні міжнародні кредитори висували вимоги, щоб було наведено лад у монетарній політиці, щоб стабілізувався курс гривні і вирішилося питання з дефіцитом бюджету. Що стосується анонсованого зменшення облікової ставки, то це не було офіційною вимогою МВФ до України», - наголосив Андрій Новак.

«Новий уряд уже анонсував неминучість подальшого зростання комунальних тарифів для населення. Про це вже сказав і профільний міністр енергетики, і сам прем'єр-міністр. Інша річ, що всі українські політики звикли приймати непопулярні кроки, прикриваючись умовами МВФ. Насправді для міжнародних кредиторів важлива лише одна умова - здатність держави повернути всі позикові кошти. Саме державний бюджет має потім виділити кошти, щоб повернути їх. МВФ зацікавлений у тому, щоб бюджет був бездефіцитним або малодефіцитним на рівні показників 3,5% ВВП, що є загальноприйнятим в усьому світі. А як уже ці вимоги вирішуватиме Україна - це її внутрішня справа. І якщо уряд не знаходить інших способів розв’язання проблем, окрім як перекласти все на споживачів, то це не проблема МВФ, а просто неспроможність самих чиновників - як колишніх, так і нинішніх», - резюмував Новак.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 20



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
більше матеріалів


/-0,19029593467712-/ /-pc-/
Top