counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Навіть якщо рішення суду буде на користь Фірсова і Томенка, вони не зможуть повернути мандати


Цілком імовірно, що колишні нардепи Єгор Фірсов і Микола Томенко, які подали позови до Вищого адмінсуду України через позбавлення їх мандатів, виграють справу. Втім, є одне «але». Закон зворотної сили не має, тому навіть за наявності рішення суду на їхню користь повернути їхні депутатські повноваження не вдасться. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель.

«Точні прогнози щодо перспективності справи можуть дати юристи, які займаються цією справою. Але для мене абсолютно очевидно, що рішення суду в цьому питанні має бути позитивним в тому, що є норма Конституції, яка чітко передбачає, що для позбавлення мандата має бути розроблено окремий закон. Тобто це досить серйозне порушення самої процедури. На мою думку, рішення суду має бути позитивним. Але питання в іншому: закон не має зворотної сили. І навіть якщо це рішення буде на користь Фірсова та Томенка, вони не зможуть повернути свій мандат. Бо є вже рішення ЦВК, яким було надано мандати наступним депутатам у виборчому списку. Повернути все на свої місця і відновити свої повноваження як народних депутатів - на сьогодні не вдасться», - розповів фахівець.

Кошель зазначив, що обіцянка Фірсова подати не тільки в ВАСУ, але і позов до ЄСПЛ пояснюється тим, що колишній нардеп не довіряє рішенням ВАСУ. Втім, щодо Європейського суду з прав людини виникає кілька моментів.

«Коли йдеться про справу в Європейському суді «громадянин проти держави» - це одна справа, а «відомий політик проти держави» - це означає, що ми можемо отримати ще більший репутаційний удар по самій державі. Але, з іншого боку, на сьогодні немає інших механізмів у політиків захиститися від дій політичних партій, які все більше стають схожими на диктаторські клуби. Ми сьогодні отримуємо досить абсурдну ситуацію, коли відбувається зміна самого поняття «політична партія». Якщо класична партія - це механізм для захисту інтересів своїх членів, вироблення спільної позиції та перехід до реалізації цієї позиції, то зараз ми бачимо, що партії перетворюються на такі закриті структури, де немає жодних елементів внутріпартійної демократії, немає жодної внутріпартійної дискусії. Тобто партії - класичні авторитарні клуби», - зазначає експерт.

Голова КВУ переконаний, що зараз дуже важливо використовувати всі важелі, щоб повернути партіям і, відповідно, владі її первісне класичне значення. В розрізі цього варто звернути увагу не тільки на повернення мандатів, а й на кілька законів.

«Тут ідеться не тільки про справу Фірсова, а й про закон про партійну диктатуру, який, на мою думку, має не тільки ознаки встановлення диктатури партії, але і значно гірше. Я розглядаю цей закон як механізм для узурпації влади. Бо ми вже побачили приклади: громадяни голосували за весь список партії з першого по сотий або до 125 номера, але партія одноосібно вирішує, хто буде представляти її в ВР. Це ознаки узурпації влади. Що не менш важливо, так це корупційний закон, який містить елементи політичної корупції. Є антидемократичний закон, який лежить на розгляді в парламенті про можливість позбавлення мандатів депутатів місцевих рад. Цей законопроект передбачає позбавлення мандата фактично будь-якого з депутатів місцевих рад. Якщо ми зараз бачимо закриті партійні з'їзди, де десятками виключають зі списків парламентських депутатів, то це означає, що в разі протягування цього закону ми побачимо партійні з'їзди, де сотнями, а можливо, і тисячами викидатимуть фактично будь-якого з депутатів місцевих рад. І ми побачимо, що партії перетворилися на такі стовідсоткові політичні клуби, а це вже великий ризик для демократії і держави. Партії, які називають себе європейськими, партії, які формували європейську коаліцію в парламенті, сьогодні ставлять свої підписи під диктаторськими законами або позбавляють мандатів народних депутатів», - розповів експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 19



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Енергетика грошей — штука дуже тонка, для керування якої потрібно розуміння її механізму та дії З точки зору е....
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
більше матеріалів


/-0,44634008407593-/ /-pc-/
Top