counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Леонід Сіваков
Леонід Сіваков

Збитки від пожежі на нафтобазі можна довести в суді


Люди дуже сильно постраждали через цю пожежу на нафтобазі —  на землю, на траву, на дахи машин випали речовини, які утворилися внаслідок горіння нафтопродуктів на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта», й змити їх нічим не вдається. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив голова Всеукраїнського комітету народного контролю, правозахисник Леонід Сіваков.

За його словами, Комітет народного контролю нині зайнятий тим, що адвокати та юристи аналізують ситуацію.

«Я поки що не чув виступу жодного фахівця, який би сказав, що після такої техногенної катастрофи робити жителям цієї місцевості, — сказав Леонід Сіваков. — Але ж такі поради потрібні, щоб люди не панікували. Коли бачиш сажу, що осіла на грядці, і розумієш, що всім цим ти дихав, зовсім не до жартів і недомовок. «БРСМ» — це компанія, яка продає на своїх яскравих красивих заправках бензин і дизпаливо, до складу яких входять різноманітні присадки. У цьому можна переконатися, якщо проаналізувати структуру завезеної на нафтобазу продукції. Там до 40 тисяч тонн різноманітних речовин із Росії та наших заводів-виробників, які бензином і дизпаливом не є. А це означає, що продукти згоряння, які нині знаходяться в повітрі і забруднюють все навколо, небезпечні і для людського організму, і для довкілля».

Тому, за словами Сівакова, час активним громадянам нашої країни отримати реальні важелі запобігати таким випадкам, а значить, мати законну можливість перевіряти тих, хто у них з певних причин викликає підозри.

«Наші адвокати розробили просту і дієву формулу, яка забезпечить реалізацію цієї можливості, — пояснює адвокат, — прописали її в законопроекті №2737, який вже зареєстрували у Верховній Раді. Цей закон передбачає право формалізованого контролю на стадії до події. До речі, ніхто ще в цьому законі не знайшов огріхів техніко-юридичного характеру. Але й ухвалювати його не хочуть. Мабуть, комусь вигідне нинішнє безладдя, коли можна, як-то кажуть, усі кінці приховати в каламутній воді».
Що ж стосується майбутніх судових позовів, роз'яснює юрист, то в суспільстві є побоювання, що в українському законодавстві немає юридично встановленого причинно-наслідкового зв'язку між станом довкілля та станом здоров'я людини і, мовляв, такі позови заздалегідь приречені на невдачу.

«Але це не так, довести можна все. У цій ситуації почнемо з найпростіших речей: наприклад, та сама заражена полуниця . Якщо людина хотіла її продати, але не продала, легко порахувати, скільки вона коштує за сьогоднішніми середньозваженими цінами реалізації. Якщо людина звернеться до нас і ми в часовому відрізку «сьогодні на сьогодні» будемо складати документи, то ми як адвокати знаємо, як працювати з чиновниками, зі співробітниками фітосанітарної служби, щоб отримати всі необхідні документи, які підтверджують, якщо мова про полуницю, що її не можна реалізувати (що її взагалі не можна їсти!), а також що є зв'язок між полуницею і пожежею (наприклад, знадобиться підтвердження, що її виростили в селі, розташованому поруч з цистернами, що вибухнули)», — роз'яснює алгоритм поведінки Сіваков.

Складніше, звичайно, визнає він, буде саме зі здоров'ям людей.

«І Боже збав, що ми через 5 років доведемо, що рак легенів у когось виник через сьогоднішню аварію! Але якщо людина нині візьме довідку про те, що вона перебувала там, шанси довести зв'язок підвищуються. Зрозумійте: якщо ми будемо підкріплювати кожен наш рух папірцями, як давно чинять на Заході, в судах можна вирішити багато питань. Адже будь-який папірець, що підтверджує часовий відрізок, зв'язок події (у нашому випадку пожежу на нафтобазі) з цим тимчасовим відрізком, буде приводом для розгляду в судах України. І вже суди — за належно побудованої доказової бази — ухвалюватимуть рішення на користь тих людей, які постраждали від катастрофи»,  — запевняє Сіваков.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 61



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
Як очистити будинок від негативної енергетики
Як очистити будинок від негативної енергетики
Купаючи будинок, квартиру або переїжджаючи в нове орендоване житло, ми можемо зіткнутися з таким явищем як нег....
Нефрит: магічні властивості каменю
Нефрит: магічні властивості каменю
Кожен дорогоцінний або напівдорогоцінний камінь має свої магічні властивості Це стосується й нефриту
більше матеріалів


/-0,2940309047699-/ /-pc-/
Top