counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Тетяна Тимочко
Тетяна Тимочко

Влада приховує реальні наслідки пожежі, щоб не платити компенсації


Кількість сажі, що утворилася в результаті згоряння значного об’єму нафтопродуктів, яка вже осіла на поверхні грунту, на рослинах, потрапила у воду, не може не позначитися на здоров'ї людей. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Лише в перші дні, за словами Тетяни Тимочко, вигоріло 15 тисяч тонн неякісних нафтопродуктів з різними добавками, що, своєю чергою, призвело до утворення величезної маси мінеральних часток, які — як попел — вітром розносяться на багато кілометрів від місця пожежі.

«І коли чиновники стверджують, що у нас не буде жодних наслідків, оскільки здоров'ю людей та довкіллю не було завдано жоднлї шкоди, то мені б дуже хотілося бачити цих людей на місці пожежі в перший день: вони ці наслідки навіть без лабораторії змогли б розгледіти», — сказала Тимочко.

Міністр: Пожежа на нафтобазі не завдала значної шкоди довкіллю

Серйозним наслідком для довкілля, переконана еколог, буде так зване вторинне забруднення, пролонговане у часі, коли ці речовини, що вже осіли на грунт і воду, будуть взаємодіяти з повітрям і розкладатися далі, утворюючи шкідливі для живих організмів сполуки. Одна з найсерйозніших загроз — коли небезпечні сполуки сірки і сульфатних часток, що утворилися в результаті згорання нафтопродуктів, взаємодіятимуть із повітрям і вологою і випадуть на землю кислотними дощами. До того ж вітром ці хмари з кислотними дощами може віднести на значні відстані від місця пожежі, а потрапивши під кислотний дощ, однозначно постраждають овочі.

Друга загроза — нафтова пляма, яка значно розповзлася. За словами Тетяни Тимочко, обсипати периметр нафтобази абсорбентами, які повинні були зупинити поширення нафтової плями, треба було відпочатку, а нині час вже згаяно — нафтопродукти поширилися великою територією, і тепер треба проводити заходи з рекультивації цих земель, проконсультувавшись попередньо з вченими Національної академії наук, що мають технології такої рекультивації, бо, за словами еколога, все це буде банальним сіянням грошей на вітер.

«Коли почали лити воду і піну, то, змішуючись з водою і піною, нафтопродукти ставали більш розчинними і значніше просочувалися в грунт, — зазначає голова ВЕЛ.

«На третій день наша організація провела декілька замірів. Ми зробили декілька шурфів на відстані 50 і 100 м від території нафтобази — в деяких місцях просякнення грунту нафтопродуктами сягало півметра. А за час, що минув після цього, вони, я переконана, просякнуть ще глибше. А це загрожує забрудненням водоносних горизонтів, зокрема ґрунтових вод, які там знаходяться дуже близько до поверхні. Чи постраждають підземні води, визначити можна, лише після серйозних досліджень», — сказала Тимочко.

На її думку, місцева санепідслужба  навряд чи впорається з цим питанням самостійно і потребує допомоги.

«Поки спостерігаємо спробу влади заспокоїти громадян, приховавши реальні наслідки, з тим щоби не відшкодовувати людям збитки. Саме цим пояснюється той факт, що пропозицію вивезти із зони поширення задимленості, насамперед, дітей, вагітних жінок і людей, які страждають на хронічні захворювання, особливо дихальної системи, влада просто не помітила», — сказала еколог.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 42



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів


/-0,18761301040649-/ /-pc-/
Top