counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Ангела Бочі
Ангела Бочі

Україна повною мірою не використовує можливості ЗВТ


За останній рік роботи Міністерство економічного розвитку і торгівлі показало як певні здобутки, так і низку недопрацювань. Щоб пожвавити українську економіку, слід працювати в напрямку просування інтересів вітчизняних експортерів на зовнішніх ринках. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

«Порівняно з іншими міністерствами Міністерство економічного розвитку і торгівлі виглядає досить прогресивно. Певних здобутків було досягнуто торік. Передусім це стосується реформи державних закупівель. Це реформа, про яку йдеться з часів здобуття незалежності. Але тільки нині її було вперше застосовано в проєвропейському форматі – це повний перехід на електронні аукціони, що зменшує корупцію в органах влади. І це позитив. Інше питання, що хотілося б більше роботи в напрямку просування якраз інтересів вітчизняних експортерів на зовнішніх ринках. Скажімо так, робилося багато заходів, але поки що якихось ефективних здобутків досягнути не вдалося. Багато йшлося про вихід на ринки Ірану, Китаю, була низка зустрічей, але ми не бачимо, щоб за тим з’явилися значні успіхи», - розповіла економіст.

Експерт зазначає, що  нині Україна повною мірою не використовує можливості зони вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами Євросоюзу. На її думку, це через неефективну інформаційну кампанію серед малих та середніх підприємств.

«Такі підприємства цілком здатні експортувати до країн ЄС. Але в них немає розуміння основних проблем, правил, вони не знають, як робити той чи інший сертифікат. Та системної роз’яснювальної роботи, на жаль, не проводиться. Немає й роботи з брендування такої продукції на зовнішніх ринках. У Польщі, наприклад, є досить активна кампанія просування польської продукції на іноземних ринках під брендом «Польська». Це єдине маркування, воно визнане, його дотримуються всі польські виробники, й це дає певні гарантії. Але це великі державні стратегії, підтримувані органами влади, бюджетами цих країн. Україна задля цього могла б залучати іноземні ресурси. Тут, знову ж таки, Мінекономіки має бути одним із ключових двигунів. Але потрібно розуміти, що одне міністерство не може розвиватись ізольовано від решти. Якщо загальна система не працює, намагань одного міністерства недостатньо», - підсумувала Бочі.

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 19



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів


/-0,18034100532532-/ /-pc-/
Top