counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Олег Виноградов
Олег Виноградов Експерт з питань медичної реформи

Наша медицина має всі ознаки стійкої інвалідності


Днями в залі пленарних засідань Верховної Ради відбулися парламентські слухання щодо реформ охорони здоров'я в Україні, які навіяли певні роздуми. Скажу прямо, враження від цього заходу кепське. Адже це - не що інше, як чергова мильна булька. З одного боку, слухання такого рівня - найпрестижніша і найавторитетніша подія для будь-якої галузі і для будь-якого питання, яке виноситься на обговорення. На такому заході, крім міністра, голови Комітету ВР з питань охорони здоров'я та депутатів, присутні й професіонали, котрі мають можливість протягом двох годин висловитися і бути почутими. Але ось те, про що і як говорили, викликає велике питання.

Скажу одразу, що доповідь нинішнього міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі була найпровальнішою серед усіх доповідей усіх міністрів, які мені довелося чути. Жодного слова про стан здоров'я населення, ані статистики, ані аналізу, ані проблем! Міністр щось казав про свої плани: мовляв, зміг реалізуватися не на 100%, а на 60-70%, про те, що МОЗ виконує неприродні для нього функції, але скоро він запровадить систему реімбурсації, нові умови ліцензування, і врешті кинув зовсім незрозумілу фразу - про те, що медицину в Україні потрібно «правильно фінансувати». За словами голови профільного комітету Ольги Богомолець, комітет визнав роботу МОЗ незадовільною і бере на себе обов'язок написати цілу купу законопроектів. А що нічого не зроблено... Ну так, не зроблено.

Запам'яталося і кілька виступів, так би мовити, простих смертних. Але перш за все хочу зазначити, що на слуханнях панувала дуже чуйна атмосфера. Зал швидко розпізнавав, коли говорили щиро, коли вносили реальні пропозиції, а коли плели казна-що і вішали локшину. Відверто про те, що насильницьке впровадження сімейної медицини практично вбило педіатрію, сказала уповноважена з прав людини Валерія Лутковська. Глава профспілок медпрацівників В. Коваль зазначила, що переведення лікарень у статус підприємств позбавить медпрацівників усіх пільг, встановлених законодавством для працівників бюджетної сфери. Завідуюча кафедрою медправа Львівського медичного університету І. Сенюта і ще кілька виступаючих намагалися донести, що всі «реформи», затіяні МОЗ і комітетом, є фрагментарними і не мають єдиної мети і розуміння майбутньої моделі охорони здоров'я. Екс-депутат В. Сушкевич порушив питання про медобслуговування інвалідів АТО. «Наша медицина, - сказав він, - має всі ознаки тяжкої і стійкої інвалідності. Медичні послуги для воїнів АТО недоступні, а те, як їх обслуговують, - знущання». А до кінця першої години стався інцидент, який для непосвячених залишився незрозумілим, але я хочу висвітлити це питання, бо на слуханнях це чи не найголовніше, що сталося.

Народний депутат Андрій Шипко справедливо поставив питання про те, що тема слухань стосується реформ в охороні здоров'я, але перш ніж реформувати, необхідно оцінити те, на що було витрачено сотні мільйонів народних грошей у Києві, Вінниці, Дніпропетровську та Донецьку в 2011-2013 роках. Тобто йдеться про вже проведені пілотні проекти. І МОЗ зобов'язаний спочатку проаналізувати ефективність цих реформ. На що головний позаштатний консультант МОЗ, відомий ідеолог реформ професор Валерія Лехан заявила, що МОЗ давно здійснив аналіз пілотних реформ (хоча ніхто про це не чув) і скоромовкою видала цілу купу пунктів, які, на її думку, підняли медицину в експериментальних областях на недосяжну для решти України висоту.

І тут на трибуну вийшов заступник Вінницького міського голови Андрій Рева, який став справжнім героєм цих слухань. Що він сказав? Всього-на-всього поділився підсумками проведення пілота у Вінниці. Після овацій (чоловік поділився наболілою правдою) йому навіть не вимкнули мікрофон, коли закінчився ліміт часу. Що Андрій Олексійович намагався донести? Все просто - просив допомогти впоратися з тими проблемами, які його місто отримало після... пілотної реформи. Він говорив, що експеримент в області повністю провалився, зруйнував систему надання медичної допомоги, і тепер у Вінниці не знають, як повернутися хоча б до того, що було раніше. Виступ Реви яскраво показав наслідки реформ, що проводилися при Януковичі.

А тепер про суть інциденту. Протягом 15 років, при всіх президентах і міністрах, медичні реформи в Україні під ідеологічним проводом професора Лехан проводять одні й ті самі люди, таке собі «Лехан & Ко». При Вікторі Ющенку вони були в президентській Раді медреформи, при Януковичі - у президентській адміністрації поруч з Акімовою, зараз Валерія Микитівна - позаштатний консультант нинішнього міністра, і реформи Квіташвілі - це її ідеї. Пілотний проект у чотирьох областях провальний на 100%, про що кажуть медики на місцях, але Валерія Лехан з парламентської трибуни навіщось каже про якісь його успіхи. Рева не витримав - і сказав правду. Саме тому інші й аплодували, адже підтримували теж, тільки от проти позиції профільного міністерства виступати бояться.

Але й це ще не все. Всі гранти, всі гроші, що виділяються на медреформи в Україні, в тому числі й через міжнародних донорів, теж проходять через руки «Лехан & Ко». Згадаймо грант СБ «Фінансування охорони здоров'я» на 4 мільйони євро в 2006 році. Проект «Стаціонарна допомога» на 700 тисяч євро, ті ж пілотні проекти. Результату - нуль! Але якщо вірити сказаному під час парламентських слухань, то «в рамках Угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 19.03.2015 №8475 розпочато реалізацію проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Проект спрямований на підтримку реформування охорони здоров’я у 8 областях…».

Тепер уже 8 областей! Так ось чому Валерія Лехан вийшла на трибуну, а Андрій Рева, сам того не розуміючи, зіпсував картинку! У рішенні парламентських слухань має бути його оцінка проведених у чотирьох областях реформ, але, думаю, заради грошей СБРР підретушують. Але чомусь так і хочеться закричати: «Не давайте, за ваші гроші руйнують нашу медицину!»

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 53



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів


/-0,16605615615845-/ /-pc-/
Top