counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Олександра Решмеділова
Олександра Решмеділова

Податкова реформа звелася до примітивної зміни табличок


Широко анонсована податкова реформа звелася до примітивної зміни табличок на кабінетах чиновників Державної фіскальної служби. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловила політичний експерт Олександра Решмеділова.

За її словами, кадрові перестановки в ДФС, в тому числі проведення конкурсу на пост глави служби, зміна структури апарату та інші нововведення в підсумку призвели тільки до зміни персон бюрократів, але аж ніяк не до якісної зміни підходів до функціонування Податкової системи. Про те, що подібного роду неоптимістичний прогноз, швидше за все, стане реаліями, свідчить кадрова та організаційна ситуація в ДФС, яка склалася останнім часом.

«По-перше, надмірну скандальність призначенням Р.Насірова додав той факт, що була порушена процедура його призначення. Конкурсна комісія на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько протягом декількох тижнів тримала інтригу, всіляко створюючи ефект «публічного конкурсу», в якому взяли участь 67 кандидатів. Конкурс проводив Мінфін, хоча, згідно з законодавством, глава ДФС призначається і звільняється Кабміном за поданням Прем'єра. Тобто, він підпорядковується всьому Кабінету Міністрів, а не главі Мінфіну.

По-друге, про проблеми на етапі відбору кандидатів публічно заявляли й інші претенденти на посаду глави ДФС. Найгучнішою була заява нардепа від БПП Оксани Продан, вона повідомила, що відбувається закулісна боротьба між командою Прем'єра і Президента. А Арсеній Яценюк особисто був проти її кандидатури і наполіг на спотворенні і нівелюванні відкритого конкурсу. Після призначення Р.Насірова Оксана Продан трохи заспокоїлася, оскільки він є її колегою по блоку.

По-третє, на посаду глави ДФС був призначений маловідомий, не публічний, досить політично залежний персонаж - Роман Насіров. У силу свого молодого віку, він ще не встиг реалізувався як чиновник, не мав досвіду керівництва масштабними держструктурами й організації такої діяльності як забезпечення функціонування системи оподаткування. Можливо та планка завдань, які належить виконувати чиновнику його рангу, виявиться для нього достатньо проблематичною. Дуже хотілося, щоб у Держфіксі не відбулося чергового прояву фатальної некомпетентності, яка, як вірус, поширюється в багатьох держструктурах. Але досвід показує, що та освіта, бізнес і політична кар’єра та низка інших факторів об'єктивно навряд чи дозволять йому досягти позитивного результату в управлінні ДФС.

По-четверте, призначення Романа Насірова не випадкове і досить таки виважене рішення. Він помічений у тісному зв'язку з попереднім керівником ДФС Ігорем Білоусом. Їх пов'язують давні тривалі стосунки. У 2009-2011 роках Насіров і Білоус разом працювали топ-менеджерами в українському офісі інвестиційної компанії «Ренесанс», де пан Насіров зробив успішну кар'єру інвестбанкіра та фінансового брокера», - відзначила експерт.

Вона підкреслила, що після Ігоря Білоуса в ДФС залишилася скандальна спадщина. Він подав у відставку за власним бажанням після закінчення службового розслідування. У лютому 2015 року Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк відсторонив від виконання обов'язків очільника ДФС у зв'язку із звинуваченнями в корупції самого Білоуса, його першого заступника Володимира Хоменка, заступника голови Анатолія Макаренка і співробітника ДФС Олександра Мухіна. Нині ж Ігор Білоус розглядається на посаду голови Фонду держмайна - поряд з нинішнім в.о. керівника Фонду Дмитром Парфененком. ФДМУ працює без повноважного керівника майже дев'ять місяців. Обидва уряди, очолювані Арсенієм Яценюком, не змогли за цей час визначитися з кандидатурою і оголосити конкурс. Рішення призначити Білоуса головою ФДМУ рекомендує прийняти глава Адміністрації Президента Борис Ложкін. Він же наполягав на збереженні Ігоря Білоуса на посту глави ДФС поки йшло розслідування комісії. При цьому значну роль у його призначенні на посаду глави ДФС також зіграв Віталій Хомутиннік.

«По-п'яте, Насірова теж вважають пропрезидентською квотою в Уряді через його партійну приналежність до БПП. До парламенту він потрапив вперше, під прохідним номером 51 у списку пропрезидентської партії. Отримав посаду голови одного з найвпливовіших комітетів - з питань податкової та митної політики. Хоча до цього він ніяк себе не проявив – ні на ниві податкової політики країни, ні в інших сферах. Дуже схожі на нового голову Державної фіскальної служби і його заступники. Так, перший заступник Сергій Білан буде займатися роботою податкової міліції, а Костянтин Лікарчук - роботою митниці. Чітко спостерігаємо тенденцію призначення так званих «темних конячок», - відзначила Решмеділова.

Експерт має сумніви, що призначення Насірова принесе позитивний результат.

«Хотілося б, щоб по закінченню контрольного терміну до жовтня місяця, який відвів очільнику ДФС Кабмін, можна було б констатувати злагоджену нормальну роботу податкової служби, але об'єктивно у зв'язку з переліченими вище чинниками позитивний результат навряд чи буде отриманий. При підготовці чергової реформи варто чітко усвідомлювати, що не зможе зміна ПІБ начальника поміняти систему оподаткування. Починати варто з кардинальної реформи самого Податкового кодексу. Ми повинні створити таку систему, при якій ефективність роботи механізму не залежить від людини, що сидить в кріслі. Зміна керівника не повинна відображатися на системі. Ось до чого треба прагнути, а не до постійної зміни табличок на дверях керівництва», - резюмувала експерт.  

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 55



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
Як очистити будинок від негативної енергетики
Як очистити будинок від негативної енергетики
Купаючи будинок, квартиру або переїжджаючи в нове орендоване житло, ми можемо зіткнутися з таким явищем як нег....
Нефрит: магічні властивості каменю
Нефрит: магічні властивості каменю
Кожен дорогоцінний або напівдорогоцінний камінь має свої магічні властивості Це стосується й нефриту
більше матеріалів


/-0,32810497283936-/ /-pc-/
Top