counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Сергій Дяченко
Сергій Дяченко

Необхідно, щоб політика пішла з питання формування тарифів


Тарифи встановлює Національна комісія з регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тому не можна говорити про те, що завищені тарифи - справа рук уряду. Але Кабмін у будь-якому разі впливає на політику розроблення тарифів. А щоб уникнути впливу політики на тарифи, необхідно надати НКРЕКП незалежність. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт енергетичних програм, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

«Тут є хитрий момент: тарифи встановлює не уряд, а нацкомісія. Формально НКРЕКП - незалежний орган, який регулює ринки електроенергії та газу, причому призначення відбуваються в координатах Адміністрації Президента. Але зрозуміло, що уряд впливає на політику підвищення тарифів, хоча, повторюся, формально - це сфера НКРЕКП. Що тут можна зробити? Для прозорості тарифів треба надати цій структурі реально незалежний статус, і тоді політика взагалі піде з цього питання. Бо раніше, коли тарифи були заниженими, звинувачували владу у популізмі, а зараз навпаки, маємо звинувачення з іншого боку - в тому, що, наповнюючи бюджет, не думають про те, як це б'є по кишені споживачів. Тому, щоб зняти в цій темі всі питання, потрібно надати реально незалежний статус НКРЕКП і створити механізм призначення, який би приводив туди професіоналів, а не політиків», - вважає експерт.

Дяченко зазначив, що тарифи на газ трохи завищили. І це факт, який сьогодні складно заперечувати. «Якщо ж у світі єдиний тариф, який має бути і у нас, - пояснив він, - то потрібно монетизувати систему пільг. У принципі, в усьому світі населення платить навіть трохи більше. Останні кілька місяців тариф на газ був справді завищеним, тим більше що він у нас ще й диференційований. Над вирішенням цього питання треба працювати. Зараз готується новий закон про структуру НКРЕКП. Треба вирішити, щоб механізм фінансування було визначено, це дозволить уникнути впливу на процес політиків».

Багато говорять про те, що необхідний орган, який би ефективно працював і без «Нафтогазу». Але, на думку Дяченка, «Нафтогаз» - це структура, яку немає сенсу викидати, тим паче явно не варто робити цього зараз.

«Це серйозна структура, вона настільки інкорпорована в систему газового ринку, що її одразу не посунеш. У принципі, для такого кроку немає і об'єктивних підстав, бо це ринок, і є перспектива, що отримаємо на виході хаос на цьому ринку. Тому - за участю НАКу - спочатку треба побудувати конкурентний ринок, а потім думати, що з цією структурою робити: залишати чи ліквідовувати. Зараз цього робити не можна, тому що у нас не сформовано конкурентний ринок, не до кінця сформована і система поставок газу. І спочатку треба зрозуміти, яким чином побудувати ринок, а потім робити наступні кроки», - підсумував Дяченко.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 24



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
більше матеріалів


/-0,27840304374695-/ /-pc-/
Top