counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Вадим Рабінович: Ті, хто не бачать зловживань уряду, або спільники, або дурні

Вадим Рабінович: Ті, хто не бачать зловживань уряду, або спільники, або дурні

Вадим Рабінович — явище в українській політиці. Не маючи політичного багажу, він «вистрілив» на президентських виборах, після чого пройшов до парламенту в авангарді «Опозиційного блоку». До речі, експерти вважають, що, об’єднавшись з клоном Партії регіонів, він завдав власній репутації сильний удар. Втім, в народі Рабіновича однаково люблять — він говорить те, що від нього хочуть почути, називає речі власними іменами. Плюс має почуття гумору і харизму, на своїй сторінці у Фейсбуці розміщує висловлювання єврейських мудреців і анекдоти про Рабіновича. В інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН) Вадим Рабінович розповів, чим займеться в тіньовому уряді, про те, як за добу подолати корупцію, і чому в парламенті більше не продають горілку.

Почнемо з вашої нової посади — силовий віце-прем’єр у тіньовому уряді. Навіщо взагалі створюється альтернативний Кабмін? Щоб дехто з політиків могли потішити своє самолюбство, посидівши в міністерських кріслах?

Я бачу дві головні речі. Ми якнайшвидше рухаємося до економічної прірви. Тому коли нинішній уряд розвалиться, і його члени порозбігаються, потрібно не чекати два роки, щоб набрати нову команду, напрацювати якісь механізми і думки. А бути до цього готовими. За цей час непотрібні люди відсіються, і залишиться команда професіоналів. Це дуже важливо, оскільки немає часу на розкачування. У країни має бути такий варіант — про всяк випадок. Що стосується мене особисто, то я погодився брати участь в цьому уряді, тому що мені дали ту галузь, в якій я вважаю себе сильним — силовий блок і боротьба з корупцією. На мою думку, в нашому «Опозиційному блоці» я в цьому плані таланиста людина. Звичайно, мені ближче економіка, і у нас є грамотні економічні міркування. Але сьогодні без боротьби з корупцією це просто марно. Навіть якщо ми придумаємо модель, як заробляти на два мільярди більше, їх все одно негайно вкрадуть. Тому сьогодні, коли корупція  порівняно з тими часами, коли владарював Янукович, досягла стовідсоткового перевищення, потрібно навести лад у цій сфері. Мені особисто для цього потрібна доба. Я знаю, що я хочу зробити і як.

З чого почнете?

Створю народне антикорупційне бюро. Це таке, як вони збираються створити в 2017 році. Але, на відміну від них, у мене воно буде безкоштовне та ефективне. Ми будемо кожного дня давати факти корупції у країні, робити їх публічними, підхльоскувати правоохоронні органи, щоб вони ворушилися. І хоча б так будемо рятувати економіку країни.

Вадим Рабінович

Без боротьби з корупцією будь-які економічні ідеї марні. Навіть якщо ми придумаємо, як заробляти на два мільярди більше, їх все одно негайно вкрадуть

Під такі проекти охоче дають гроші міжнародні структури. Чи є у вас можливість скористатися такою допомогою?

Ні в якому разі. Мені нічого не треба. Мені потрібні тільки волонтери, молодь, яка реально хоче змін у країні. Ці люди будуть сидіти на підлозі і креслити схеми корупції. А не ті, хто  в дорогих костюмах і краватках колупатиметься в зубах після дорого обіду з перепілками. І це буде реальною боротьбою з корупцією! Я зможу цього домогтися. А якщо ні, мені й так є чому себе присвятити. Я не настільки зачарований політикою, щоб більше нічого не хотіти. Я маю чим займатися вдома.

Ви звинувачуєте уряд у корупції. Так доведіть фактами. Адже ви навіть слідчу комісію хотіли в Раді створити. Не вийшло?

Скажіть, а ви самі не бачите, що в країні корупція? Відбуваються страшні речі, країну руйнують. Але коли був Янукович, всі кричали і виходили на вулиці, а зараз чого сидите і мовчите? Хіба ЗМІ нині критикують Яценюка? А я вам скажу, чому так. Тому що у нас традиція така. Якщо «демократичний» корупціонер, він хороший. А якщо корупціонер з просхідними поглядами — все, вішаємо їм на шию всіх собак. Нам не потрібні корупціонери ні проросійські, ані проамериканські, ні проєвропейські, ні прокитайські. Нам взагалі не потрібні корупціонери! Прийшов час зрозуміти, що далі країну грабувати нема куди. Україна нині в такій ямі, що діти й внуки будуть віддавати борги цього Яценюка.

І що ж робити, на вашу думку?

Для початку — зупинити зовнішні виплати. Але не оголошуючи дефолт. А сісти з Європою, Америкою, Міжнародним валютним фондом, і сказати: хлопці, ви всі так любите Україну, так носитеся з нашим Державним Прапором. Але Польщі ви надали 80 мільярдів безповоротно, а нам — катма, кредит під величезні відсотки і жорсткі умови для населення. Допоможіть так і нам! До того ж не потрібно кредитів, які все одно розкрадуть! Спишіть старі борги! Допоможіть зі стажуванням українських студентів! Допоможіть з енергозаощаджувальними технологіями! Ось це буде дієвою допомогою.

Ви як опозиція можете подати до відома свої міркування уряду?

Та їм нічого не треба! У них нормальний бізнес. Уявіть: проходите повз під’їзд і бачите, як людина прямо з вікна чужої квартири щось виносить. Ви йому кажете: Вася, що ти робиш? А він тільки відмахується — мовляв, не заважай. Ось вам приклад: проти Мартиненка порушено кримінальну справу. Але виступає Яценюк і каже: це продажна преса написала. Хіба можна так реагувати? Ти спочатку перевір. А вони відразу — це агенти Кремля. Невже Путін вкрав сім мільярдів? Путін зруйнував економіку? Так, у нас є зовнішній ворог. То давайте все спишемо на війну. Це зручно. Виступав голова Держфінінспекції і каже — за перші три дні перевірки нестача 600 мільйонів. Це Путін накрав? Що вони цього Путіна собі придумали!

І все ж: буде опозиція розслідувати ці факти?

Я буду намагатися робити все, що зможу. Я подав 19 законопроектів, з яких жоден принципово в зал не виносять. Ще б пак: я ж запропонував забрати у них те, що вони вважають своїм. Наприклад, «Феофанію» людям віддати. Єдине, чого я домігся — горілку з буфету таки прибрали. Тепер в парламенті немає алкогольних напоїв. Їм, звичайно, важко без горілки і коньяку. Багато хто  на мене ображається. Може, я не маю рації, але це мій метод — ловіння на живця. Звичайно, сухий закон в парламенті — це не все, чого я хочу домогтися. Наприклад, я подав законопроект про створення слідчої комісії разом з Бориславом Березою. І нічого! Що ж, будемо шукати більш дієві методи. Може, трибуну блокувати. Адже не можна просто сидіти і дивитися. В країни вкрали сім мільярдів, а ми сидимо і нічого не говоримо. Я вважаю, що такий уряд навіть не розганяти і не садити треба. Не знаю, може, в котлі варити. Ось у турків було хороше покарання: чан з лайном. Возять злочинців містом в такому чані, і періодично яничар змахує ятаганом над головою — хочеш не хочеш, пірнеш. І туди треба додавати нових і нових корупціонерів. Я навіть телеканал готовий віддати, який буде це транслювати у прямому ефірі.

Попередня опозиція скаржилася, що їхні закони не розглядають, і їздила до Брюсселя розповідати про погану влади. Ваші нинішні соратники над ними насміхалися, але тепер опозиція робить так само.

Треба боротися. Як мінімум за те, щоб опозиція отримала контрольні функції, як це роблять в усьому світі. У нас комічна ситуація склалася! Уявіть, у вас завод, і повинна прийти контрольна ревізія. А директор заводу каже: добре, нехай ревізія, але тільки проводити її будуть мої. Саме так відбувається на державному рівні! Але будь-яка критика на адресу уряду натикається на одне: ви — агенти Путіна. Нині наше завдання як опозиції — переконати людей, що ми можемо зробити краще, ніж ті, хто при владі. Стосовно цього я на своєму місці. Я дійсно хочу поміняти ситуацію в Україні. І ніхто не дорікне мені в тому, що я — такий самий корупціонер, як вони. Я нічого незаконно не приватизовував, не діяв в своїх інтересах проти держави. Хоча був вхожий до всіх українських президентів. Просто жив своєю головою. У чомусь був більш успішний, в чомусь менш. І зараз в моєму житті черговий етап. Я роблю, що можу, щоб врятувати країну. Наприклад, я вважаю, що нам потрібна широка всеукраїнська коаліція — від Донецька до Львова. Там не має бути екстремістів — ні з одного, ні з іншого боку. Треба забути якісь речі, а якісь, навпаки, згадати. Взяти на двох аркушах паперу і написати: те, що нас роз’єднує — викинути і забути. А з тим, що об’єднує, працювати далі. Інколи чую з телеекранів, як різні розумники міркують: ось залишиться Правобережна Україна або Лівобережна. Та яке право вони мають так міркувати? Україна — неподільна держава. І той, хто починає її ділити — злочинець. До чого тут опозиція чи не опозиція? Всі повинні боротися за єдину Україну. І ми готові працювати на цей результат навіть із владою. Але допомагати їм розкрадати країну — зась. Адже навіть монголо-татари в 13 столітті не змогли так зруйнувати державу, як нині вони.

Всі повинні боротися за єдину Україну. І ми готові працювати на такий результат навіть із владою

Ви закликаєте розпустити парламент. Як це зробити технічно?

Я не закликаю розпустити. Я просто стверджую: якщо депутати знають про те, що уряд звинувачують в розкраданні семи мільярдів, і не розслідують ці факти, то всі вони — члени організованого злочинного угруповання. Це означає, що слово «коаліція» постало над словом «Україна». Що інтереси групки людей важливіші, ніж всього народу. Якщо вони не винні, доручіть це розслідувати опозиції. Наприклад мені. А якщо не хочуть розслідувань, значить, вони спільники. Не маю інших пояснень. Або дурні. Мені однаково, що вони виберуть — дурні або спільники. Але ні в тому, ні в іншому випадку вони нам не потрібні.

Вашої передвиборчої риторики з приводу того, що треба позбутися всіх, хто останні 10 років обіймав високі посади, останнім часом не чути...

Чому? Я буквально недавно повторив те саме на одному з телеканалів. Я не тільки не відмовляюся від своїх слів, я ще більше переконався у своїй правоті. Всі ті, хто знаходився в уряді чи Адміністрації Президента останні роки, не мають права обіймати ці посади.

Вадим Рабінович

Навіть ваші колеги по фракції ...

Мої колеги — в парламенті. Це виборчий орган. І ми не можемо когось пускати в парламент чи не пускати. Я кажу про виконавчу владу і про адміністрацію. А у Верховній Раді — будь ласка. Що більше різних груп у парламенті, людей, які бачать, що відбувається в країні під іншим кутом, то краще. Хай ідуть усі. А народ визначить — хто більшість. Правда, минулого разу він визначив неправильно. Голосували люди емоціями. Вибрали таких, що краще не вибирали б. Але це як у житті. Невдало одружився — не страшно. Потрібно розлучитися і шукати більш гідну пару. Визнаймо, країні з Яценюком не пощастило. Треба спокійно розбігтися, посадити їх у в’язницю за те, що вони вкрали, і шукати новий альянс.

Іноземці в уряді не змогли врятувати ситуацію?

Якби ж кращих запросили! З Великобританії, Франції, США. А так взяли тих, які у власній країні займалися такими самими схемами і проти яких порушено кримінальні справи. Хіба це секрет, що Саакашвілі перебуває в розшуку? А ми вважаємо їх геніальними управлінцями. У нас таких «геніальних» — хоч греблю гати. Ми їх самі можемо в Грузію відправити!

Вам комфортно в одній фракції з одіозними представниками Партії регіонів? Адже, по суті, ви, балотуючись від «Опозиційного блоку», взяли на себе той негатив, який є стосовно ПР. Вам не набридло вибачатись за гріхи своїх колег по фракції?

Я жодного разу не виправдовувався. Давайте я вам поясню по-людськи. Коли я прийшов у політику, у мене не було ніякого негативного багажу. І в цьому плані я йшов у плюсі ​​стосовно всіх інших. У мене була можливість йти самостійно. Але це було нереально: у мене немає накраденого добра, яке дало б змогу створити політичний рух і постійно світитися в телевізорі. Тому я повинен був з кимось йти. З кимось, з ким у мене більш-менш збігаються базові погляди. Для мене важливий мир. Тому я обрав партію, яка виступає за встановлення миру і закінчення війни. Це був «Опозиційний блок». Крім того, було важливим й те, що мені дали можливість займатися економічними питаннями, а зараз ще і боротьбою з корупцією. До того, як йти в парламент, я не знав людей, з якими сьогодні перебуваю в одній фракції. Ні Бойка, ні Вілкула, ні Королевську. Так, можливо, до них є якісь питання. Але так само питання є й до тих, хто у фракції Порошенка, Яценюка ... Невже будемо судити за принципом «пика не подобається»? То мені стільки пик в парламенті не подобається, я тобі передати не можу! То що, знищувати їх або люструвати? Потрібно, щоб всі факти Генпрокуратура розслідувала. Повертаючись до питання. Пішов би я один. Набрав би ще пару відсотків. Звичайно, не пройшов би до парламенту. Був би популярним політиком, який не може ні на що впливати. Знаєш, як це називається? Політичне самовдоволення. Але я вже літня людина, щоб займатися такими речами. Тому я обрав команду, з якою зможу бути ефективним. Ну а куди я піду? У «Свободу»?

А що, звали?

Ну, я думаю, вони мене могли б взяти. До речі, розкрию секрет. Перед виборами у мене було багато пропозицій. Наприклад, від Олега Ляшка. Ми з ним теж розмовляли на цю тему. І не тільки з ним. У мене з усіма гарні стосунки. І я вважаю, що нам потрібно всім знаходити спільну мову і створювати уряд національного порятунку. Адже в чому недолік нинішнього Кабміну, крім безпрецедентною жадібності його учасників? Воно створене за партійними квотами. Потрібно відмовитися від цих партійних схем. Тільки професійна затребуваність! Ну не в тій ми ситуації, щоб думати тільки про свою кишеню. І намагатися виїхати за рахунок пенсіонерів та малозабезпечених. У нас пенсії нижчі, ніж в Африці. Нехай представники влади, гади, хоч раз сходять на завод, або на базар, або в ощадкасі в черзі постоять, де люди останнє віддають за комуналку! Бо вони в нас як спілкуються. «Слава Україні!», — і пішов. Я кричу: «Альо, хвилинку! Давайте обговоримо питання створення слідчої комісії! ». А він мені: «Слава Україні», — і йде.

Як вам показові арешти в уряді?

Мені подобається. Нехай хоч когось самі посадять. Нехай тренуються і готуються. Нам менше роботи буде. Взагалі, я б на місці Президента і генпрокурора сказав: ось вам два тижні. Покайтеся — принесіть награбоване, і вам нічого не буде. Думаю, багато хто б приніс. Вони ж розуміють: рейтинги ростуть, «Опозиційний блок» прийде до влади, і посадить їх точно. Я — точно посаджу. Саме два дні у мене буде тривати боротьба з корупцією. Першого дня я їх усіх посаджу, поговорю з ними. А на другий — подивлюся, хто відреагував на мої слова. І все — закінчилася корупція. Я — ідеальна людина для боротьби з корупцією. Знаю всі схеми, але ні в яких не беру участі.

У вас особлива думка з приводу зовнішньої політики і оборони. Ви вважаєте, що ми повинні бути нейтральною державою. Але хіба нейтралітет врятував нас від військової агресії? Адже якби ми були, припустимо, членом НАТО, навряд чи хтось посмів би на нас напасти ...

Хто нас в НАТО бере? Що за дитячі розмови! Ніхто нас туди не візьме в найближчі 70 років. Я порівняв би це з побутовою ситуацією: тебе людина не хоче. Ти ходиш за нею, скиглиш, одружися на мені, будь ласка! А вона не хоче! Каже: я тебе бачити не можу! Або в кращому випадку відмахується: потім, може, років через 70. Так і тут: дурять народ нездійсненними обіцянками. Тому не треба мені про НАТО. У мене інша пропозиція. Якби ми зібрали все те, що за ці роки було вкрадено в Україні, то змогли б щороку надавати кредити МВФ, Америці та Росії. Нам достатньо припинити злодійство, і ми — найбагатша країна в світі. Взагалі, я вважаю, має бути введено надзвичайний стан по боротьбі з корупцією. Зібрати всіх, хто обіймав посади в уряді, пояснити правила гри і дати їм одну ніч. Щоб вони подумали, чим можуть допомогти народу України. Тільки паспорти попередньо зібрати. І браслети надіти на ноги. З браслетом думатиметься краще.

Ну, Президент, схоже, вже почав боротися з великими капіталістами. Оголосив курс на деолігархізацію країни. Ви не побоюєтеся, що ті олігархи, які підпадуть під цей курс, почнуть мститися? Наприклад, каламутити воду в підконтрольних регіонах, підбурюючи до сепаратизму?

Та ні, не буде нічого. Та й у чому деолігархізація? Те, що забирають у одних, спокійно перейде в інші руки. Це процес перерозподілу матеріальних благ. Такого поняття, як деолігархізація, взагалі не існує. Як це, на твою думку, має бути? Викликають людину, відрізають їй щось і кажуть: все, ти більше не олігарх! Або як скасувати його статус? А те, що зараз відбувається, це природний в наших умовах процес: відібрати в одного і передати іншому. Будувати вони нічого не вміють. Відбирають те, що вже хтось побудував. Янукович це гарно вмів робити.

Але ж відлучити від державної годівниці їх потрібно.

Та ніхто їх не відлучає! Вони просто менеджерів на держпідприємствах хочуть поміняти: чужих на своїх. Що стосується підприємств, то потрібно їх приватизувати, віддати в приватні руки під грамотне управління. Правда, не зараз, а коли ситуація стабілізується. Адже в палаючому будинку квартира коштує один долар.

Крім алкоголю, вас ще щось шокує в парламенті?

Мене нічого не шокує, там нормальні люди. З горілчаними виробами я питання вирішив.
Тепер потрібно ініціювати обов’язкове проведення психіатричної експертизи. Навіть пілоти літаків проходять таку експертизу, а ми країну ведемо! І наркологічна теж не завадить. І, найпевніше, після цього з 420 чоловік залишиться 120.

Жорсткі у вас методи.

Інакше не можна. Ми, як  позбавили їх горілчаних виробів, повинні позбавити  й можливості обкрадати країну. З такою ж швидкістю і з такою ж невідворотністю.

Вадим Рабінович

Фото Віктора Ковальчука

Вікторія Чирва для АСН



Переглядів: 218


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів


/-0,320307970047-/ /-pc-/
Top