counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Антон Геращенко

Ядерна катастрофа на Запорізькій АЕС: ризики та можливі наслідки

12:42, 12.08.2022

Ядерна катастрофа на Запорізькій АЕС: ризики та можливі наслідки

Запорізька атомна електростанція почала виробляти електроенергію 1984 року, у Радянському Союзі. 1996 року, коли було введено в експлуатацію останній із шести енергоблоків Запорізької АЕС, вона стала найбільшою в Європі. Реактори на ЗАЕС відрізняються від тих, що були на ЧАЕС, вони набагато безпечніші через іншу роботу води.

У разі теракту на ЗАЕС постраждають території не лише України, а й Росії. На енергоблоці ЧАЕС, який вибухнув у 1986 році, було близько 2000 паливних збірок, тоді як на ЗАЕС у шести реакторах та сховищі відпрацьованого палива їх до 18 000. Тому ймовірні наслідки вибуху можуть бути у 10 разів більшими, ніж у Чорнобилі.

Ядерні ризики

У разі масштабної аварії на ЗАЕС багато що залежатиме від погодних умов та напряму вітру. Площа потенційної зони відчуження становитиме до 30 000 км² – це понад 10 Чорнобильських зон. Вся Запорізька область фактично буде непридатна для проживання та господарювання. Потенційна площа забруднення території – до 2 млн км², це приблизно три України.

"Проблема в тому, що аварія на Запорізькій атомній електростанції, якщо вона станеться, буде набагато страшніша, ніж аварія на ЧАЕС. Так, конструкція реакторів на ЗАЕС набагато безпечніша, ніж у Чорнобилі, але й чорнобильську катастрофу ліквідували всім Радянським Союзом. Зараз в умовах бойових дій цю аварію не ліквідуватиме ніхто", - заявила старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Олена Паренюк.

Модель аварії на ЗАЕС

Якщо у день аварії буде переважання вітрів північного або північно-східного напрямків, на шляху радіоактивних хмар будуть: Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська області та півострів Крим.

У разі переважання вітрів західного чи південно-західного спрямування постраждають: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Херсонська, Донецька та Луганська області. Також вплив буде на прикордонні регіони Росії: Ростовську, Воронезьку, Білгородську та Курську області. Для країн Чорноморського басейну аварія загрожує втратою інтересу туристів до морських курортів на дуже тривалий термін.

Модель поширення протягом найближчих 9 годин після аварії показує, що радіоактивна хмара рухатиметься у південно-східному напрямку на відстань до 1100 км. від Енергодару. Більшість радіації піде у бік Росії, через кілька діб радіоактивна хмара перетне Каспійське море і поверне на північний схід. Воно зачепить Казахстан і осяде в районі Уральських гір. Фактично Урал стане зоною відчуження.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 82



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
більше матеріалів




/-0,311518907547-/ /-pc-/
Top