counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Карина Бобко

Таке буває тільки в Україні: з офтальмолога в медсестри

12:10, 17.06.2021

Таке буває тільки в Україні: з офтальмолога в медсестри

Українські лікарі готуються до катастрофи. Масові скорочення, зменшення окладів, затримка виплати зарплат, непомірне навантаження - це те, з чим стикаються наші медики щодня.

Будемо чесні, робота лікаря завжди була складною. Ненормований графік, величезна завантаженість, низька оплата праці - все це не нове для медичного персоналу. Але коли почалася пандемія, до лікарів змінилося ставлення. Багато з медиків щиро повірили, що потрібні нашій державі. Дійсно, платити стали більше, поважати стали сильніше. Але як тільки пандемія відступила, лікарі стали не потрібні.

Зараз в країні почався другий етап медичної реформи. Він повинен був відбутися ще в квітні 2020 року, але був відстрочений у зв'язку з коронавірусів. Найголовніша зміна в медреформу - це те, що тепер всі лікувальні заклади другого рівня (це стаціонари та діагностичні центри) зобов'язані укласти контракти з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Але не просто зробити висновок, а на певних умовах, які будуть оплачуватися за затвердженими тарифами. Другий етап мед реформи має на увазі під собою оплату медустановам за фактично виконану роботу. Співробітників в лікарнях стали скорочувати, але зарплати при цьому не збільшилися. Стаціонари, які були розраховані на хворих коронавірусів, почали згортати, тепер 300% ковідних зарплат зникли.

Через скорочення зарплат скоротився і штат лікарні. На відділення, де лежать 53 хворих, всього лише одна медсестра. Вона повинна встигати і робити уколи, і ставити крапельниці, і міряти тиск, і видавати ліки, і надавати при необхідності першу допомогу. Людина, яка отримує копійки за свою роботу, приходить щоранку до 8:00 на зміну, а йде о 22:00 години. Кому сподобається такий графік?

Ось ще один приклад скотинячого відносини до лікарів. У міській лікарні №1 Івано-Франківська лікаря-офтальмолога хірургічного відділення повідомили про скорочення. Але запропонували альтернативу! Посада медсестри з окладом в 6 тисяч гривень. Це не жарт. Це просто знущання і плювок в обличчя всім лікарям.

Тарифи, які дає НСЗУ, на ділі не покривають реальних витрат лікарень. Добре забезпечені лише питання, пов'язані з пологами, лікуванням онкології і складні ситуації в неонатології. На все інше тарифи низькі. Настільки низькі, що грошей не вистачає навіть на виплату зарплат. Про інше персоналі, який повинен бути (наприклад прибиральниці, бухгалтер, сантехнік і електрик) навіть мови не йде.

Зараз наші лікарі шукають (і слава богу знаходять) роботу за кордоном. Та ж сама Польща з радістю приймає наших фахівців і платить їм гідну зарплату за їх працю.

Коронавірус не втік. Він не закінчився, не відступила. Він просто злегка послабшав. Що ми будемо робити, якщо він повернеться, без лікарів - незрозуміло. Ясно лише одне. Наша держава сама, власноруч, вбило всю систему охорони здоров'я. Наших лікарів розтоптали і змішали з брудом. Їх принизили і образили. Їх просто розтерзали на частини. Про них згадають, обов'язково згадають, коли буде чергова загроза. Але чи допоможуть вони нам? Навряд чи…

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 13



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
більше матеріалів




/-0,19192004203796-/ /-pc-/
Top