counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Карина Бобко

Не ганьбіть українську мову!

14:12, 21.01.2021

Не ганьбіть українську мову!

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 «Закону про забезпечення функціонування української мови як державної». Це означає, що всі представники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Справедливо? Начебто так. Ми живемо в Україні і українську мову за замовчуванням повинен бути таким, що очолює в країні. Напевно, є якийсь сенс закріпити це законодавчо. Але те, як це сталося у нас - абсурдно. Якщо почали обслуговувати не українською мовою, то можна навіть скаргу на продавця написати в офіс уповноваженого із захисту державної мови. Це як було раніше: «настукає на ближнього свого». Ми начебто часи Сталіна вже пережили. Або знову до Совку повертаємося?

Згадаймо 2014 рік, коли ще Петро Олексійович Порошенко тільки збирався стати президентом. Він розповідав в інтерв'ю про свою поїздку на Донбас. Тоді екс-президент заявив: «Я впевнений, що саме президент повинен сьогодні надати жителям Донбасу гарантії, а потім нести відповідальність за їх виконання. Гарантії безпеки, захисту прав російськомовного населення, гарантії децентралізації влади ». Розумне заяву, розумної людини. Ще тоді було розуміння, що наша країна багатонаціональна. Всі прекрасно знали (і знають зараз) що були і є окремі регіони, де люди все життя спілкувалися, навчалися, говорили російською мовою. Український мелодійну, красиву, співучу мову. Його потрібно або вчити все життя і знати досконало, або не ганьбити своїм напів-російсько-українським суржиком.

У нашій країні є регіони де говорили переважно російською. Люди - це не машини, яких можна запрограмувати, і вони відразу почнуть спілкуватися на мове. Може все-таки є сенс зробити поправки для регіонів?

Коли живеш в багатонаціональній країні, потрібно усвідомлювати, що всіх «під одну гребінку» віднести не можна. Це неможливо. Люди почнуть протестувати і обурюватися. Нам що, останнім часом протестів мало? Потрібно ще більше?

Коли вже наше керівництво почне думати головою і робити так, як зручно для громадян? Коли нам почнуть допомагати, а не гнобити? Відповідь на поверхні.

НІКОЛИ.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 62



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
більше матеріалів




/-0,30522584915161-/ /-pc-/
Top