counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Страхова медицина - панацея або? ...

19:00, 02.12.2020

Страхова медицина - панацея або? ...

Зараз в Україні йде гаряча дискусія щодо того як реформувати медицину, як акумулювати гроші, перерозподіляти їх, де взяти додаткові кошти, як мінімізувати або навіть побороти корупцію, як в цілому змінити ситуацію в системі охорони здоров'я?

 На мій погляд очевидно, що єдиний вихід це перехід на систему медичного страхування. Наведу приклад більш успішних країн ніж наша, з точки зору оновлення медичних фондів і якості наданих медичних послуг. Вони працюють або в системі лікарняних кас, це є певна квазісістема, але в більшій мірі через систему державного фінансування або через страхову медицину. Для України, на думку страхових компаній, як малих, так і великих по відношенню до пацієнта зони ризику в рік, десь буде досить 700 гривень страхового внеску, щоб покрити витрати від 25 тис. гривень власних виплат. І хоч це не є повна модель страхової медицини, проте це може бути пілотними проектами які можна буде запустити через муніципалітети. Якщо реформа Супрун привела до скорочення лікарень та їх функцій, то як раз страхова медицина це зовсім інша модель ніж реформа Супрун, якщо ми її не почнемо робити в кризовий період замінюючи модель по суті оптимізації кількості лікарень то ця система в недалекому майбутньому зможе дати додаткові дивіденди як грошові, так і в плані поліпшення показників здоров'я населення в цілому.

 Страхова медицина це і є реструктуризація єдиного соціального внеску (ЄСВ)! Якщо ми введемо накопичувальну систему пенсій і страхову медицину, то необхідно ЄСВ структурувати. Наприклад, чому людина не хоче працевлаштуватися офіційно? Він і його роботодавець вважають, що це податок в «братську могилу» і не зрозуміло, куди він йде, немає ефекту, психологічно це так виглядає. Якщо замінити цей податок на цільовий внесок, наприклад в інших країнах це відбувається диференційовано, частина оплачує держава, частина роботодавець, це і буде цільовий внесок. У такому випадку людина може легально йти в клініку отримувати спектр послуг, безкоштовний страховий медичний сервіс, якщо це буде внесено додатковим податком. Це передбачає в подальшому реформу податкового поля та цільові зрозумілі податки, які будуть психологічно стимулювати людину їх платити.

Етапи накопичувальної системи страхування! Зазвичай, страхова накопичувальна система має кілька рівнів, перший це рівень, при якому він припускає деякий мінімум і він повинен бути як соціальна виплата. Друге, це державна накопичувальна система, яка дає більше мінімуму і третій етап це вже система недержавних фондів.

Корупційна складова знизиться в рази, так як всі фінансові питання будуть здійснюватися через прозору систему взаємозаліків, де страхові компанії будуть виступати в якості акумуляторів ресурсів і через банківські структури. Це зможе мінімізувати тіньові схеми, де страхові компанії зможуть також в процесі регулювання фінансових потоків

Наприклад, останній випадок про який я писала, це корупційна схема із закупівлі 160 комп'ютерних томографів за завищеною ціною, на 640 мільйонів гривень заплатили більше, в результаті тендеру, компанії, яка в рази нижче за якістю послуг, що надаються.

З чого почати запитаєте ви, давайте перейдемо в площину обговорення в середу медиків усіх рівнів, менеджерів страхової та фінансової сфери, юристів, чиновників, запустимо обговорення в публічну площину. Досконально вивчимо передовий зарубіжний досвід, як то кажуть - дорогу здолає той, хто йде ...

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 17



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів




/-0,83065104484558-/ /-pc-/
Top