counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Муса Магомедов

Українська промисловість - вогонь!

11:40, 23.09.2020

Українська промисловість - вогонь!

Днями вплутався в черговий суперечка з приводу майбутнього української економіки.

Опонент використовував тезу, який в останні роки чути все частіше: промисловість у нас стара і неефективна, треба все порізати на метал.

Найсумніше, що багато хто впевнений, що так повинно бути: мовляв, заводи і фабрики повинні померти, на їх місці відкриємо коворкінг.

У мене тут логіка проста. Ми всі прагнемо до того, щоб українці жили краще життя. Зростання рівня життя неможливий без зростання економіки. Рецепт економічного зростання теж відомий, якщо спрощувати - це симбіоз праці, капіталу (інвестицій), технологій (інновацій) і підприємництва. Коло замкнулося.

Промисловість - це той ґрунт, на якій якраз і росте підприємництво. Середовище, де народжуються інновації. Саме сюди течуть інвестиції і саме тут виникають робочі місця. Ось чому мені не подобається ідея деіндустріалізації.

На це мені завжди відповідають, що бачили ми вітчизняну промисловість - допотопні технології і позаминуле століття, які в кращому випадку здатні побудувати Запорожець. Так, з автобудування у нас прямо зараз не дуже (хоча машинобудування в цілому непогано себе показує), але є безліч і інших яскравих прикладів - від фармацевтики до створення меблів.

Я знаю бізнесменів-промисловців, які вже сьогодні в Україні створюють або створили нові невеликі, але технологічні виробництва, що працюють на стику промисловості та IT. Хоча мені особисто до душі гіганти: буду якось в Авдіївці, покажу вам міць і красу коксових батарей, ви теж закохаєтесь. Упевнений, їх теж рано списувати з рахунків.

При цьому я не проти коворкінг, вони теж розвивають економіку. Такі проекти вже здорово працюють в Києві, я всім рекомендую заглянути в Юніт або в нову локацію на Арсенальній, але концентрація айтішників і дизайнерів не скрізь по країні така ж, як в столиці та великих містах.

А питання хто кого годує - дуже наївний, шкідливий і навіть дурний. Чим різноманітніше економіка, тим краще! Просто, коли є міцний фундамент, на ньому легше будувати все інше. І в Україні цей фундамент - промисловість.

Проблем вистачає, але українська промисловість - дуже крута всупереч і у неї точно є майбутнє! Я багато їжджу по Україні, так що буду вас час від часу знайомити з різними великими і маленькими виробництвами, щоб ви теж в це повірили.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 19



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів




/-0,26766204833984-/ /-pc-/
Top