counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Андрій Павловський

Про газову кризу без емоцій

18:37, 05.03.2018

Про газову кризу без емоцій

Після рішення Стокгольмського арбітражу від 22 грудня щодо контракту на постачання газу Нафтогаз і Газпром мали переглянути існуючий контракт у зв’язку зі зміною позицій та укласти додаткову угоду.

Проте, Росія вчинила підло, віроломно, цинічно і агресивно.   Газпром знижує тиск у трубі до тих обсягів, щоб забезпечити споживачів Європи, а Україні не було чого відбирати.

Українське керівництво виявилося не готовим до такого розвитку подій.  Попри всі заяви уряду і Нафтогазу, що в ПСГ накопичено достатньо газу, щоб пройти весь опалювальний сезон,  у сховищах перебуває близько 10 млрд кубометрів газу, з них половина – технологічний обсяг, який не можна піднімати.  Необхідний запас безпосередньо у трубі мав становити 1 млрд кубометрів, а фактично становить 700 млн.  

Керівництво Нафтогазу нажаль  не спрогнозувало  ані погодні умови, ані політичні наслідки вихваляння перемогою у Стокгольмі і не запланувало  резервні газові поставки з Європи.   Все це, до речі, суперечить Національному плану дій, затвердженому урядом у 2015 році на випадок енергетичної кризи.  

Всі дії, які  вживає Нафтогаз, є достатньо хаотичними. Заклик до населення прикрутити батареї докорінним чином не може поповнити нестачу.  Більш доречним було би відключати енергоємні підприємства олігархів , ніж школи, дитячі садочки та батареї в багатоповерхівках.

Сьогоднішній оперативний контракт Нафтогаза з поляками забезпечує лише 60 млн кубометрів газу на березень, тоді як щоденна потреба України у штатному режимі сягає 200 млн кубометрів на добу.

А взагалі то, історія ходить по колу. У 2009 році Газпром не просто знизив тиск на 20%, він повністю перекрив подачу газу. І тоді теж були морози, і тоді теж європейським споживачам не можна було відмовляти у транзиті.  Але тоді не закривали школи. Тоді не прикручували опалення в будинках .  Тоді  уряд Тимошенко запустив  ГТС в реверс, щоб забезпечити густонаселений схід і південь газом з підземних сховищ, які фізично розташовані на Західній Україні…

Як бачимо, укладений в 2009 році контракт виявився таким «пасткою» для Газпрому, тому він і хоче  його розірвати.

Керівникам і політикам  України  зараз треба відкласти всі внутрішні  взаємні претензії і разом виходити з кризи, яку Газпром буде щоденно поглиблювати.  

 

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 540



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів




/-0,27068686485291-/ /-pc-/
Top