counter
Стрічка новин
Вибрати все
Всі новини...

Тимур Чмерук

Використання відновних джерел енергії – інвестиція в майбутнє

12:15, 07.02.2018

Використання відновних джерел енергії – інвестиція в майбутнє

Використання відновних джерел енергії (ВДЕ) стало одним із важливих критеріїв розвитку світової спільноти. Головними причинами такої уваги є очікуване вичерпання запасів органічних видів палива, різке зростання їхньої ціни, недосконалість і низька ефективність технологій застосування, шкідливий вплив на довкілля. Саме тому за кордоном альтернативна енергетика є досить привабливою для інвесторів. За інформацією міжнародної організації «REN21» (підрозділ «Міжнародного агентства з відновних джерел енергії»), тільки за 2016 рік у ВДЕ інвестували 287,5 млрд дол. Найактивніше альтернативна енергетика розвивається в Китаї, Великобританії, США, Японії й Німеччині. Щорічно вводиться в експлуатацію безліч електростанцій, що працюють на ВДЕ. Частка альтернативних джерел у встановленій річній потужності у світі за минулий рік уже перевищила 50 %. На думку експертів «Глобальної енергії», до 2100 року частка нафти й вугілля у світовому паливно-енергетичному балансі складе 2,1 % і 0,9 % відповідно, а більше за чверть усієї світової електроенергії буде вироблятися завдяки сонцю. Згідно з довгостроковими прогнозами «Bloomberg New Energy Finance» (2017), очікується, що частка вітрової й сонячної електрогенерації в глобальному енергетичному кошику до 2040 року зросте в шість разів і перевищить усі інші види енергії.

Китай попереду всіх

Китай довго вважали найбільшим у світі джерелом викидів парникових газів, однак нині «IEEFA» («Інститут енергетичної економіки та фінансового аналізу») відзначає рекордні витрати Китаю – понад 44 млрд дол. – на міжнародні проекти, пов'язані з відновлюваною енергетикою. Піднебесна вже давно стала одним із лідерів у виробництві чистої енергії. У країні реалізуються сотні проектів, пов'язаних з альтернативною енергетикою. Однак цього китайським компаніям видається мало. Згідно з доповіддю «IEEFA», зараз країна перебуває на шляху до того, щоб стати провідним міжнародним інвестором у ВДЕ. Адже останніми роками Китай дедалі частіше інвестує в «зелені» проекти в інших країнах. Піднебесна витратила майже 45 млрд дол. на чисту енергетику. Одних тільки сонячних батарей експортовано на 8 млрд дол., що більше за показники Німеччини й США. Варто зазначити, що китайські виробники сонячних панелей досить активно займають зарубіжні ринки. Така динаміка дозволяє Китаю не тільки створити імідж відповідальної екологічно орієнтованої держави, а й вести перед у «зелених» технологіях, що вже сьогодні приносить серйозні фінансові дивіденди. При цьому докладається достатньо зусиль, щоб виконати свої зобов'язання відповідно до Паризьких угод. Відзначається, що частка ядерної та «зеленої» енергетики в Піднебесній у найближчі 10 років подолає показник 20 %. У серпні 2017 року, унаслідок злиття найбільшої китайської вугільної компанії «Shenhua Group Corp» з однією фірмою з «великої п'ятірки» електроенергетики – «China Guodian Corp», утворено «China Energy Investment Corp» – найбільшу у світі енергетичну компанію, і зростання активів «Shenhua» більше не залежить від видобутку вугілля. Крім того, забезпечення Китаю поставками сировини (як-от літій, нікель і кобальт) дозволяє йому домінувати у виробництві акумуляторів та електромобілів.

Піднебесна продовжує дивувати світ
Нещодавно в китайському місті Хуайнан запрацювала найбільша у світі плавуча фотоелектростанція. Станція з установленою потужністю 150 МВт – перший подібний проект компанії «China Three Gorges Corp». 160 тис. сонячних панелей розташовані на морській поверхні площею майже 90 га (це, до речі, площа середнього села). Потужність сонячної станції – 40 МВт, чого достатньо для забезпечення енергією 15 тис. будинків. Повністю станція буде підключена до електромережі наступного року, і її потужності вистачить, щоб забезпечити 94 тис. міських і сільських домогосподарств. Загальні інвестиції в будівництво становили 151 млн дол. Перевагами подібних електростанцій є те, що вони не займають багато місця, а морська вода діє як природний охолоджувач, що збільшує обсяги виробництва електроенергії.

«Сонячний парк» в Еміратах

Відновлювана енергетика в ОАЕ – це реальна можливість забезпечити енергетичну незалежність держави. 2015 року в Дубаї почалося будівництво заводу сонячної електроенергії. В Еміратах уважають, що успіх такого великого проекту приверне увагу інвесторів з усього світу до національної альтернативної енергетики. До цього часу в ОАЕ планують наростити потужності заводів із виробництва відновлюваної енергії і таким чином отримати на глобальному ринку додаткову перевагу. Між тим, в Еміратах відкрили сафарі-парк, що працює на сонячній енергії та є екологічно чистим проектом, і в ньому навіть гості переміщаються на спеціально розроблених електрокарах. За 15 років у Дубаї має закінчитися будівництво найбільшого на Близькому Сході «сонячного парку», який об'єднає кілька потужних заводів із виробництва сонячної енергії. Загальна потужність цих підприємств повинна скласти близько 1 тис. МВт. Передбачається, що до 2030 року 5 % усієї вироблюваної енергії в ОАЕ буде припадати на сонячні батареї. Крім того, держава здійснює фінансування масштабних проектів з альтернативних джерел енергії по всьому світі. Сьогодні відбувається активне кредитування будівництва й спорудження об'єктів відновлюваної енергії в Ірані, Мавританії, Аргентині, на Кубі й островах Сент-Вінсент. Розвиток міжнародного співробітництва – це черговий крок до стимулювання інвестиційної діяльності в Еміратах.

Інвестиції в альтернативну енергетику України

Незважаючи на значний потенціал майже всіх видів НВДЕ (нетрадиційних і відновних джерел енергії) в Україні, велику кількість ухвалених нормативно-законодавчих актів, частка НВДЕ в енергетичному балансі країни залишається незначною – менше ніж 5 %. Будівництво заводів із виробництва обладнання для ВДЕ могло би принести нашій державі значні інвестиції, адже впродовж трьох років Україна залучила в розвиток альтернативної енергетики понад 700 млн євро. «Зелений» тариф, чинний до 2030 року, став привабливим стимулом для інвестицій, зокрема й іноземних. За цих умов видається обнадійливим підписання протоколів між керівництвом Херсонської області і Литовською «Global BOD Group» (що входить у світовий ТОП-5 у галузі відновлюваної енергетики) про наміри будівництва в Херсоні заводу з виробництва обладнання для сонячної енергетики. Це може надати області реальне збільшення робочих місць, а також забезпечити економічне зростання. Проте є низка чинників, що стримують інвесторів: корупція в державних органах, відсутність дієвої правоохоронної й судової систем тощо. Крім того, із 2017 року суттєво зросла вартість підключення до електромереж, що тепер становить від 3094 грн до 9428 грн (залежно від області) за 1 кВт встановленої потужності. Подорожчання обійшло лише вітряки й сонячні панелі, установлені на приватних будинках, які розташовані не далі ніж 300 м від точки підключення, оскільки їхня дозволена потужність обмежується 30 кВт. Подорожчання підключення, безперечно, загальмує розвиток проектів з альтернативної енергетики. А не впроваджуючи нові види НВДЕ, не вкладаючи кошти в новітні технології, не розвиваючи виробництво на основі цих технологій, країна консервує технологічну відсталість і може втратити свій шанс увійти у світову спільноту як важливий гравець.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 180



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів




/-0,54662680625916-/ /-pc-/
Top