counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Питання до нового виборчого кодексу

13:29, 05.01.2018

Питання до нового виборчого кодексу

Здається, правила за якими обирається парламент, змінюються в нашій країні занадто часто. За роки незалежності ми вже мали мажоритарну систему, змішану, пропорційну, потім знов змішану – зараз нам наново пропонують пропорційну. І кожного разу система мала нові нюанси. Тому та система, що пропонується зараз – повністю відрізняється від пропорційної системи, що ми мали десять років тому. З точки зору простого виборця, скільки б правила не змінювались – жодного разу це не призвело до довгожданого "очищення" парламенту. Одні й ті самі обличчя приходять від каденції до каденції, а "нова кров" не дає якісних позитивних змін. Тож, перефразовуючи Макіавеллі: в уявленні українців – кожен новий парламент гірший за попередній. Але нам, все ж таки, більш цікаво надати професійну оцінку переваг та недоліків нової реформи.

В першу чергу, слід сказати яким чином був прийнятий, у першому читанні, новий виборчий кодекс. Минулого місяця, у Верховній Раді, коли цей законопроект був поставлений на порядок денний, в кулуарах очікували повний провал голосування. Новий виборчий кодекс "припадав пилом" з 2015 року і тільки вуличні протести спровокували його вихід з небуття. Потрібно було щось показати, але в всерйоз приймати нічого не збирались. Альтернативні версії кодексу були провалені в Раді, тож від кодексу за авторством Парубія-Ємця-Черненка очікувалось теж саме. Слід розуміти, що парламентській більшості не вигідна запропонована система, адже ми бачимо відчутне падіння партійних рейтингів. І компенсувати це можна саме за рахунок мажоритарних кандидатів, де простіше використовувати адмінресурс. До того ж, зараз у раді достатньо фракцій, що складаються виключно з депутатів, обраних за мажоритарними округами, які зовсім незацікавлені займатись великими партійними проектами. Серед прихильників нового кодексу, з представників влади, можна назвати хіба що спікера Андрія Парубія, який є співавтором законопроекту. Однак не так сталося, як гадалося, і новий виборчий кодекс набрав 226 голосів та був прийнятий у першому читанні. Більшість експертів оцінують це голосування як випадковість і прорахунок депутатів більшості, у балансуванні між власною вигодою та намаганнях добре виглядати в очах виборця. Також, вони сходяться на думці, що кодекс має слабкі шанси пройти друге читання. Але слід врахувати, що громадські активісти і західні партнери висловили підтримку новому кодексу і це може зіграти свою роль.

Тож, якщо кодекс таки пройде друге читання, ми матимемо доволі суттєві зміни у виборчому процесі. Мажоритарна система повністю скасовується, замість цього ми матимемо відкритий партійний список. Виборець отримує у бюлетені не тільки список партій, але й список кандидатів від партії, що висуваються за його округом і може відмітити того, хто йому до вподоби. Виходить, що теоретично, навіть лідер партії може не потрапити до парламенту. Але кількість округів різко скорочуються – тепер їх буде не 235, а лише 27. В більшості випадків, одна область – один округ. І тут, на мою думку, виникає велике питання, щодо репрезентативності такого формату. Виборець має знати, що від регіону можуть пройти у Раду мінімум 5 представників, максимум – 17. Тому до голосування треба ставитися відповідальніше. Загалом, пройти мають більше партій, адже 5% бар'єр знижено до 4%.

Інше питання – професійність виборчих комісій. Складна пропорційна система не спрощує роботу ні для ЦВК, ні на місцях. Законопроект передбачає, що для роботи у виборчій комісії потрібно пройти навчання і отримати сертифікат. Але як це буде виглядати в реальності, поки що незрозуміло – хто проводитиме навчання, у які терміни, чи відбуватиметься відбір та й загалом – наскільки якісним буде це навчання? Це неочевидні для простих громадян проблеми, але ті, хто колись працював на виборах, чудово розуміють про що я кажу.

Ну й найбільше питання до самих партій. Наскільки вони взагалі готові до пропорційної системи з відкритими списками? Адже більшість наших партій – це партії "примари". В тому розумінні, що вони не проводять реальну партійну роботу в регіонах, у них немає працюючих партійних осередків на місцях. На національному рівні – вони орієнтовані на лідерів. І знайти потужних кандидатів на кожний регіон, адже це вже не маленький мажоритарний округ – це ціла область і люди потрібні відповідного масштабу. Занадто багато змінних – навряд чи українські партії будуть готові на справжні якісні зміни.

В будь-якому разі, новий виборчий кодекс має занадто малі шансі бути прийнятим у другому читанні, тим більше у тому вигляді, в якому він зараз. Потрібна більша поступовість у реформуванні виборчого законодавства і звичка кардинально його змінювати від виборів до виборів, аж ні як не спонукає для формування в Україні виборчої традиції та зростання політичної культури.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 183



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів




/-0,25778198242188-/ /-pc-/
Top