counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Хто в Україні звертався до американських лобістів у 2017 році?

12:20, 04.01.2018

Хто в Україні звертався до американських лобістів у 2017 році?

В той час, коли в Україні все ще не легалізована лобістська практика, українські стейкхолдери вже давно навчилися користуватися послугами американських лобістів. На відміну від нашої країни, лобізм у Сполучених Штатах є відносно прозорою та сталою практикою. А головне – врегулюванню з боку права. Тож у відкритих джерелах, можна знайти повну інформацію про те хто, чиї та за скільки просував інтереси в «країні можливостей».

Практика лобізму в США, це дійсно великий бізнес, на який, кожного року, витрачається сотні мільйонів доларів корпораціями, різними організаціями, урядами, а іноді і просто заможними людьми, зі всього світу. З приходом до влади адміністрації Трампа, запит на послуги лобістів тільки зріс, адже зацікавленим сторонам необхідно налагодити нові контакти, щоби просувати власні інтереси.

В основному, клієнтів з України цікавить не вплив на прийняття рішень у Конгресі, а послуги щодо сприяння урядовим відносинам (GR), консалтингу та PR. У свою чергу, українській уряд, зараз, найбільш зацікавлений у зміцненні позицій у боротьбі з Росією: подовженні санкцій, наданні зброї тощо. Офіційно, на Уряд України, у 2017 році, працювала лобістська фірма Barbour Griffits & Rogers більш відома, як BGR Group. На її послуги було витрачені 450 000 USD – насправді, відносно невелика сума за розцінками вашингтонських лобістів, але й за неї, Адміністрація Президента поспішила виправдатись, повідомивши, що: «дана ініціатива проходить за підтримки донорів, без залучення державних коштів». За відкритими джерелами, ціль компанії: «посилення зв'язків між США й Україною та заохочення американських приватних підприємців інвестувати в Україну».

Активним клієнтом лобістів зі Сполучених Штатів був і Нафтогаз України – звідти звертались до компанії Valuebridge International та, наприкінці року, до компанії Yorktown Solutions. Valuebridge займалась організацією зустрічей із політиками та представниками медіа. Наприклад, Вільям Браян, колишній президент Energy Group, яка є підрозділом Valuebridge, у березні цього року відкривав презентацію української делегації Нафтогазу на міжнародній конференції CERA Week, що проходила в Х'юстоні. У профілі містера Браяна, зазначається 8-річний досвід роботи в Департаменті енергетики США, рік із якої на посаді старшого радника Управління міжнародних справ.

Щодо Yorktown Solutions, то за договором, який є у відкритих джерелах, компанія займається: «розробкою й реалізацією промоційної програми, спрямованої на інформування й залучення відповідних зацікавлених сторін у США… у зв’язку з ризиками пов’язаними з проектами будівництва обхідних газопроводів». Зрозуміло, що Україну вкрай турбує будівництво "Північного потоку-2", який продовжується, попри міжнародні санкції та відсутність дозволу Єврокомісії. І далеко не останню роль, у цьому процесі грає позиція США.

Дві українські партії зверталися цього року до американських лобістів – Аграрна партія та Партія регіонів, яка все ще існує. У червні місяці «Партія регіонів» зверталась до DMP International від якої підписався, уже добре відомий в Україні, Пол Манафорт. Тож, здається, їхня співпраця й далі триває.

Серед відомих приватних осіб, зазначаються Сергій Тарута, Олександр Чалий та Сергій Рибалка. З Тарутою, взагалі, вийшла доволі цікава історія, що мала певний розголос у вітчизняних ЗМІ. Сергій Олексійович вирішив використати Сполучені Штати у своїй боротьбі з Нацбанком України, але трохи переоцінив можливості американських лобістів. У своєму Facebook він повідомляв, що 25 вересня виступив у спеціальному комітеті з фінансових послуг при Палаті представників Конгресу США і зробив доповідь про корупцію в Нацбанку. У свою чергу, Нацбанк відреагував миттєво, розповсюдивши інформацію, що насправді ніякого засідання не було й що: «в орендованій кімнаті відбувся нечисленний (до 20 осіб) неофіційний захід, організатором і модератором якого виступив представник лобістської компанії Liberty International Group, а спікерами виступили Сергій Тарута та екс-співробітник НБУ Олександр Завадецький». Це яскравий приклад того, що не потрібно вважати американських лобістів всемогутніми, здатними вирішити будь-які питання. Бо лобізм у Сполучених Штатах, це бізнес, а не корупція.

Роблячи підсумок, потрібно зауважити, що вже на державному рівні, в Україні розуміють як працює система GR-послуг у США, але й досі, відсутня політична воля, щоби перенести в правове поле цю практику в нашій країні, де корупція досягає таких розмірів, що це стає вже міжнародною проблемою.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 100



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Харчування за астрологічним принципом
Харчування за астрологічним принципом
Як відомо, планети здатні впливати на організм людини Щоб підтримувати тонус організму та імунітет, необхідно ....
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
більше матеріалів




/-0,23018908500671-/ /-pc-/
Top