counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Олексій Ліпіріді

Бізнес-освіта для ветеранів АТО – Західний досвід

14:03, 20.12.2017

Бізнес-освіта для ветеранів АТО – Західний досвід

Проблема реабілітації та соціалізації людей, що брали участь у бойових діях, гостро постає у всіх країнах, які проходили крізь війну. Сумний світовий досвід говорить про те, що посттравматичний синдром або, як в нас його більше звикли називати, – афганський, може створити суттєву проблему для країни. Варіанти, щодо способів вирішення цієї проблеми, багато разів обговорювались із самого початку війни на Сході. Головне завдання, що постає перед суспільством та державою – знайти ефективні методи допомоги хлопцям, що пройшли війну. Допомогти їм повернутися до нормального життя. І це не тільки медична допомога, що безумовно важлива. Це психологічна реабілітація, а також надання всіх необхідних можливостей для того, щоб успішно наново соціалізуватися. Важливою частиною цього процесу є освіта. 

Необхідність додаткової освіти для ветеранів АТО була наочною вже після перших хвиль демобілізації. Адже для багатьох бійців виникла необхідність шукати новий життєвий шлях, щоб повертатись до мирних буднів. Як і завжди, першим відреагував волонтерських рух, за ініціативами та допомогою якого, по всій країні почали відкриватися різні освітні програми, курси тощо. З боку ж держави тільки у 2016 році була виправлена несправедливість у законі про статус ветеранів війни, коли було надано право на бюджетну освіту для військовослужбовців та інших учасників антитерористичної операції. До того часу, була передбачена лише можливість позаконкурсного або позачергового вступу тільки для учасників бойових дій на території інших держав. 

Але потрібно розуміти, що більшість бійців АТО - це люди, що вже мають освіту, тому справжня проблема не в реальній необхідності здобуття вищої або професійної освіти. Реальне джерело проблеми полягає саме в посттравматичному синдромі. Велика кількість людей, що пройшли бойові дії, мають велике бажання кардинально змінити своє життя, замість того, щоб повертатися до старого. І цим людям вкрай необхідна допомога у наданні нових можливостей, адже це важлива частина реабілітації. В західній практиці, зокрема американській, зараз вкрай актуальними стають програми, що стимулюють відкриття власної справи для ветеранів.

У серпні 2017 року в США налічувалося близько 20,5 млн. ветеранів, при цьому майже три чверті всіх ветеранів проходили службу під час військових конфліктів. Близько половини ветеранів належать до працездатного населення (6,4% від загальної кількості працездатного населення країни). Тож проблема їх соціально-економічної адаптації, зокрема через створення та ведення власної справи у Сполучених Штатах, є важливим питанням повернення до цивільного життя. При цьому близько 12% загальної кількості американських ветеранів вже мають власний бізнес. Окрім цього, чверть військовослужбовців, що служили в Іраку та Афганістані, висловили бажання започаткувати свою власну справу. За результатами дослідження «Veteran‐Owned Businesses and Their Owners», опублікованого в квітні 2017 року, 2,52 млн. американських підприємств (99,9% з яких – малі) належали саме ветеранам, що становило 9,1% від загальної кількості.

Сьогодні в США вирішенням соціально-економічних проблем ветеранів займається низка міністерств та федеральних агенцій. Обслуговуванням потреб колишніх військовослужбовців опікується Міністерство у справах ветеранів США, яке має бюджет близько 180 млрд. доларів та 380 тисяч осіб персоналу. Цей державний орган координує свою діяльність із Міністерством оборони та Міністерством охорони здоров'я та соціального забезпечення США. При цьому, у рамках проведення окремих напрямків політики підтримки ветеранів, Міністерство співпрацює зі спеціалізованими федеральними агенціями. Відповідальність за розвиток малого бізнесу ветеранів покладена на відповідний підрозділ Адміністрації малого бізнесу США (SBA) – Офіс розвитку бізнесу ветеранів (Office of Veterans Business Development, OVRD). Цей орган відповідає за максимізацію доступності та корисності всіх програм SBA, що спрямовані на підтримку ветеранів. Підтримка створення власного бізнесу ветеранів здійснюється за допомогою низки освітніх та фінансових інструментів. Насамперед, програма "З армійських черевиків до бізнесу" (Boots to Business ), яка дає змогу ветеранам, військовим та членам їх сімей отримати базові знання про ведення підприємницької діяльності. Програма організована за принципами державно‐приватного партнерства та об’єднує зусилля SBA, Міністерства оборони США, Сіракузького університету та цілої низки громадських організацій. Над підготовкою навчальних матеріалів працює консорціум університетів під керівництвом Інституту у справах ветеранів та військових сімей Сіракузького університету (Institute for Veterans and Military Families, IVMF ). Окрім цього, за підтримки Офісу розвитку бізнесу ветеранів по всій країні діють центри підтримки бізнесу ветеранів, які організовують професійні тренінги, допомагають створювати бізнес-плани та надають менторську підтримку. Освітні ініціативи у сфері підприємництва також підтримує Міністерство у справах ветеранів США, яке оплачує навчальні курси, запропоновані Центром розвитку малого бізнесу (SBDC) зі створення бізнес-планів, підтримки експорту та імпорту, допомоги з аналізом ринку тощо. Скористатися освітніми можливостями можуть як ветерани, що планують почати власну справу, так і ті ветерани, що вже є власниками бізнесу. Також, передбачена можливість повторного проходження курсів вищого рівня. Навчання підприємницької діяльності доповнює низка інших можливостей для навчання та працевлаштування.

Нажаль, Україні далеко до американських масштабів, але потрібно побачити і перейняти системність підходу. Адже на сьогодні, основний акцент з боку держави робиться на традиційне працевлаштування. З іншого боку, з боку громадськості, є певна кількість ініціатив з проведення відповідних курсів, бізнес-тренінгів, з’являються бізнес-інкубатори тощо. Ці два вектори необхідно звести до системної співпраці. Продовження російської агресії на Сході України призводить до подальшого збільшення кількості демобілізованих учасників АТО. За даними Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, станом на 1 вересня 2017 року статус учасника бойових дій отримали 313,9 тис. осіб. Цей показник стабільно зростає, адже ще в січні 2017 року налічувалося 278,0 тисяч учасників бойових дій, тобто лише за 8 місяців ця кількість зросла на 35,9 тис. осіб. В Україні вже сформувалась ціла соціальна страта, яка потребує психологічної реабілітації та соціально-економічної адаптації. Це потребує поєднання зусиль влади, бізнесу, громадськості й ветеранів АТО з метою мобілізації обмежених ресурсів та максимального врахування інтересів усіх зацікавлених сторін, щодо створення сприятливих умов для успішного повернення ветеранів до цивільного життя. Створення власного бізнесу ветеранами АТО може бути ефективним інструментом їх адаптації. І першим питанням, яке потрібно вирішити в цьому напрямку – це розробка та формування освітніх програм спільними зусиллями громадськості, бізнесу та держави, щодо ведення підприємницької діяльності ветеранами АТО.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 43



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
більше матеріалів




/-0,12481904029846-/ /-pc-/
Top