counter
Архів Повернутись назад 27 Вересня 2016
27 Вересня
Суспільство МОЗ закликало дорослих українців вакцинуватися проти дифтерії та правця Міністерство охорони здоров'я України переконує, що вакцини проти дифтерії і правця досить для вакцинації дітей та дорослих. Про це на брифінгу сказав начальник відділу програм і проектів МОЗ Сергій Платов, передає Укрінформ. «Була поставлена вакцина для профілактики дифтерії та правця як для дітей, так і для дорослих. Ми закликаємо до того, що проти дифтерії та правця щеплення має отримати і доросле населення, це закладено календарем щеплень. Тому всі дорослі, які не отримали щеплення, повинні також звернутися в поліклініку, де можуть отримати вакцину від дифтерії і правця. Цієї вакцини достатньо», - сказав представник Міністерства охорони здоров'я. В цілому в Україну, за даними ЮНІСЕФ, було доставлено 1 599 600 доз вакцини для профілактики дифтерії та правця для дорослих (АДС-М) і 919 200 доз вакцини для дітей (АДС).
За кордоном В Італії місто-привид знайшло нове життя завдяки мігрантам Італійське містечко Ріаче, з якого за 15 років виїхали майже всі місцеві жителі в пошуках роботи, отримав нове життя завдяки програмі із залучення мігрантів, повідомляє Русская служба Би-би-си. Мер Ріаче Доменіко Лучано в 1998 році запросив до міста обмежене число мігрантів, що допомогло поправити демографічну та економічну ситуацію. В рамках програми з прийому мігрантів біженцям пропонували зайняти порожні будинки і пройти різні програми навчання. «Різноманітність навичок і особистих історій новоприбулих, а також привнесений ними мультикультуралізм зробили в місті справжню революцію. Були люди, які не мали будинків, і були будинки, що не мали мешканців, - все просто», - розповів мер міста Зараз в м. Ріаче проживає близько 450 мігрантів з 20 країн, що розташовані за межами Європи. Вони складають приблизно чверть усього населення міста.
Суспільство Проросійські бойовики 40 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО на Донбасі За минулий понеділок, 26 вересня, російсько-окупаційні війська 40 разів відкривали вогонь по позиціях українських військових у районі проведення антитерористичної операції (АТО), повідомили у прес-центрі штабу АТО. За даними українських захисників, найбільше порушень було на Маріупольському напрямку, де протягом доби бойовики 18 разів відкривали вогонь. «В районі Мар’їнки, Старогнатівки, Широкиного та Павлополя бойовики вели вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів. Окрім того, по Мар’їнці вів вогонь снайпер, а по Старогнатівці бойовики відкривали вогонь із БМП», - повідомили у штабі АТО. На Донецькому напрямку зафіксовано 12 обстрілів. Окупанти вели вогонь із мінометів 82-го та 120 калібру по Зайцевому, а з 120-го - по Нижньому Лозовому. Також бойовики відкривали вогонь зі стрілецької зброї та кулеметів по Верхньоторецькому, Зайцевому, Авдіївці та Нижньому Лозовому. А з БМП - по Зайцевому та Нижньому Лозовому. На Луганському напрямку бойовики обстрілювали з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї позиції сил АТО в районі Новоолександрівки, Новозванівки та Станиці Луганської.
Політика Євродепутат озвучив умови відмови Україні в безвізовому режимі Попри формальне виконання Україною всіх вимог Єврокомісії, необхідних для візової лібералізації з Євросоюзом, в Європарламенті наполягають на необхідності спеціального механізму, який дасть «важелі для моніторингу імплементації антикорупційного законодавства та судової реформи» в Україні. Про це в коментарі DW заявив євродепутат від Польщі, доповідач по Україні в комітеті із закордонних справ Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський. «Механізм зупинення дії безвізового режиму, який зараз перебуває на стадії розробки, повинен бути доповнений вимогою продовжувати виконання необхідних стандартів і критеріїв», - заявив він. Відзначимо, що євродепутат назвав позитивне голосування в Європарламенті ще одним кроком до імплементації безвізового режиму з Україною, «який повинен бути наданий їй якомога швидше і без будь-яких подальших затримок». Однак чиновник радить Києву не забувати, що паралельно з цим будуть представлені і механізми призупинення «безвізу». Раніше повідомлялося, що 26 вересня комітет Європарламенту з громадянських свобод підтримав надання безвізового режиму України з країнами - членами Євросоюзу.
За кордоном оформление ленты  Теледебати кандидатів у США: Клінтон довела, що готова очолити Америку В ході перших телевізійних дебатів увечері в понеділок, 26 вересня, кандидат від Демократичної партії США Гілларі Клінтон перемогла представника Республіканської партії Дональда Трампа. Про це свідчать дані опитування CNN, опубліковані на сторінці Клінтон в Twitter. Зокрема, згідно з опитуванням, Клінтон підтримали 62% телеглядачів, в той час як Трампа - всього 27%. Водночас віце-президент США Джо Байден заявив, що під час теледебатів Гілларі Клінтон довела свою готовність стати президентом США. «Сьогодні Гілларі Клінтон довела, що вона готова стати президентом Сполучених Штатів, а Дональд Трамп довів зворотне. І десятки мільйонів американців мали можливість побачити, що Дональд Трамп не тільки не розуміє їх і їхнього способу життя - він продемонстрував свою неповагу до всіх», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. Байден назвав Гілларі Клінтон екстраординарним лідером, який готовий очолити американську націю.
Суспільство оформление ленты  Оприлюднено відео з нагрудної камери патрульного, убитого в Дніпрі У Мережі опубліковано відео з нагрудної камери патрульного Артема Кутушева, якого 25 вересня розстріляв екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов. На записі з нагрудної камери поліцейського видно, що спочатку Пугачов, якого патрульні зупинили за проїзд на червоне світло, намагався домовитися з патрульним, щоб той його відпустив. Патрульний сказав у відповідь, що проїзд на червоне світло - це дуже серйозне порушення. У відповідь Пугачов почав тиснути на жалість: показував шрам, розповідав про участь в АТО. Після того, як патрульний почав перевіряти, чи перебуває Пугачов у розшуку, той почав погрожувати розстрілом. Трагічна розв'язка настає, коли напарниця Кутушева дістає зброю. Відео вперше з'явилося в програмі «Поліцейська хвиля» на Еспресо.TV. Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських у Дніпрі, які зупинили його за порушення Правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова. Зараз Олександр Пугачов лежить у лікарні під вартою. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 348 КК України (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військового).
Суспільство Гарантії роботи поліцейських мають бути розширені - Бушуєв Гарантії професійної діяльності поліцейських повинні бути розширені, що дасть можливість їм виконувати завдання, які перед ними ставлять суспільство і час. Про це заявив заступник голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв, передає прес-служба ГУ Національної поліції України. Крім того, за його словами, в суспільстві також слід створити стереотип нетерпимості до правового нігілізму. «Ми зобов'язані створити стереотип нетерпимості, нульової толерантності до правового нігілізму», - підкреслив він. Заступник глави Нацполіції підкреслив, що всі повинні чітко усвідомити: поліцейський - це представник закону, який транслює вимоги цього закону. «У разі, якщо поліцейський вдався до транслюванню своєї думки як думки закону, є відповідна стаття Кримінального кодексу - перевищення службових повноважень», - підкреслив Бушуєв. Раніше повідомлялося, що після трагедії в Дніпрі Міністерство внутрішніх справ має намір внести на розгляд до Верховної Ради законопроект про імператив презумпції правоти поліцейського - «спочатку підкоряйся - потім оскаржуй». Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських у Дніпрі, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова.
Події У Києві вдруге за місяць замінували всі магазини Roshen У вівторок вранці, 27 вересня, в поліцію Києва надійшло повідомлення про замінування всіх фірмових магазинів Roshen у столиці, повідомляє Еспресо.TV  з посиланням на інформовані джерела. За даними джерела, правоохоронці почали перевірку інформації про замінування з магазину, який розташований на Московській площі. Зараз там працюють вибухотехніки, кінологи, пожежні і присутня «швидка». «За останній час майже всі повідомлення надходять у поліцію на електронну пошту. Листи приходять від невідомого відправника через Яндекс із Росії. Поки що цю особу поліції не вдається вирахувати», - повідомляє видання. Відзначимо, що зараз мережа магазинів Roshen у Києві налічує 28 магазинів. Нагадаємо, що 8 вересня невідомий повідомив про замінування всіх магазинів Roshen у Києві, проте ця інформація тоді не підтвердилася.
За кордоном оформление ленты  Приливна хвиля змила з пірсу глядачів Китайський телеканал CCTV News опублікував на своєму YouTube каналі відео з міста Ханчжоу, в якому велика приливна хвиля змила з пірсу натовп глядачів. Ті, незважаючи на попередження про небезпеку, підійшли дуже близько до краю берега. Як повідомляється, ніхто з присутніх не постраждав. Аномально висока приливна хвиля - тidal bor, виникає в гирлах деяких річок і вузьких заток і рухається вгору по їх рукавах. Бор може становити загрозу для судноплавства, оскільки рухається з великою швидкістю і має значну енергію. У гирлі річки Фучуньцзян в Ханчжоу свого часу був зафіксований найвищий в світі бор - до 9 метрів висотою, що рухався зі швидкістю 40 км/год. У світі не так багато місць, де можуть утворитися приливні хвилі такого масштабу, тому подивитися на це природне явище збирається велика кількість глядачів.
Події У Донецькій області після отруєння алкоголем загинули четверо людей У місті Лиман Донецької області після вживання сурогатного алкоголю померли четверо людей. Про це на своїй сторінці в Facebook  повідомив голова ГУ Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін. «В результаті розпивання спиртних напоїв четверо осіб, двоє жінок, 1971 і 1987 років народження, та двоє чоловіків, 1973 і 1984 років народження, отримали смертельне отруєння», - заявив він. За словами голови обласної поліції, троє померли ще в гуртожитку, де відбувалося розпивання спиртного, одна з жінок померла в реанімації. Аброськін уточнив, що місце продажу сурогатного алкоголю і реалізатор встановлені. Нагадаємо, що в чотирьох районах Харківської області, починаючи з 22 вересня і по сьогоднішній день, через отруєння сурогатним алкоголем загинули 13 осіб. Ще 22 постраждалих перебувають у лікарнях.
Події оформление ленты  Поліція затримала двох здирників, які тероризували жителів Києва У Києві правоохоронці затримали двох зловмисників, які займалися вимаганням грошей у жителів міста, повідомили в столичній поліції. «35-річний і 27-річний чоловіки, які тимчасово проживають у столиці, вирішили заробляти на життя вимаганням грошей. Крім цього, на їхньому рахунку низка кримінальних злочинів», - заявили поліцейські. У повідомленні наголошується, що під час проведення обшуків за адресами проживання підозрюваних поліцейські вилучили гроші, два револьвери системи «Наган», пістолет системи «Шмайсер» і патрони до зброї, пакет з каменями, зовні схожими на бурштин, вагою 1,5 кг. Також слідчі вилучили автомобілі, які використовували зловмисники («Мерседес Бенц», «Порше Каєн» і «Деу Ланос»). За оперативною інформацією, два транспортних засоби перебувають у розшуку. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за кількома статтями: ч. 2 ст. 189 (Вимагання), ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) та ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
Економіка СБУ затримала банду рейдерів, яка захопила елеватор у Донецькій області У Донецькій області співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали організовану злочинну групу, що займалася рейдерськими захопленнями підприємств, повідомили у прес-центрі СБУ. За даними спецслужби, рейдери за допомогою 15 представників криміналітету Запоріжжя та Дніпра силою захопили елеваторне підприємство селища Рай-Олександрівка Слов'янського району області. Протягом п’яти днів злочинці вивезли зерна на 5 млн грн. Повідомляється, що у рейдерських діях залучені приватні нотаріуси з Києва та Київської області, завдяки яким зловмисники підробили рішення суду і внесли зміни до складу власників елеватора. У ході спецоперації правоохоронці затримали організаторів рейдерського захоплення та не допустили вивіз товарно-матеріальних цінностей на суму 15 млн грн. Тривають невідкладні слідчі дії в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.
Суспільство В Умань за день приїхали вже понад 2,5 тисячі паломників-хасидів На святкування іудейського Нового року Рош Ха-Шана станом на ранок вівторка, 27 вересня, в місто Умань Черкаської області приїхали понад 2,5 тисячі паломників-хасидів. Про це повідомили в уманському відділі поліції ГУ Національної поліції в Черкаській області, передає УНІАН. За даними правоохоронців, масовий приїзд хасидів до Умані почався ввечері 26 вересня. За попередніми даними, в 2016 році очікується приїзд понад 30 тисяч паломників із 20 країн світу. З них найбільше - до 80% - громадяни Ізраїлю і США. Нагадаємо, що щорічно в Умань напередодні іудейського Нового року Рош Ха-Шана з'їжджаються євреї, які сповідують одну з течій іудаїзму хасидизм, а саме брацлавські хасиди. Вони вважають своїм обов'язком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, який похований на єврейському кладовищі в Умані.
За кордоном Росія повинна визнати свою причетність до катастрофи Boeing-777 на Донбасі - екс-прем'єр Австралії Колишній прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт закликав Росію визнати свою причетність до катастрофи пасажирського лайнера Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines в небі над Донбасом в 2014 році. Про це повідомляє News.com.ua з посиланням на австралійське бюро агентства Associated Press. «Я думаю, чим раніше Росія визнає свою участь у всьому цьому і запропонує компенсацію сім'ям жертв, тим краще», - заявив австралійський політик. При цьому Ебботт не покладає провину за авіакатастрофу на президента Росії Володимира Путіна, однак каже, що російський лідер несе велику відповідальність. Нагадаємо, що Міністерство оборони РФ визнало, що під час аварії малайзійського Boeing-777 на Донбасі в 2014 році поблизу в повітрі не було військових літаків. 17 липня 2014 року в небі над Донбасом зазнав аварії пасажирський авіалайнер Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, всі 298 пасажирів загинули. У прокуратурі Нідерландів за результатами розслідування заявили, що малайзійський Boeing-777 був збитий над Донецькою областю ракетою, випущеною з російської установки «Бук».
Події оформление ленты   У Львівській області водій наїхав на дорожників: двоє загиблих У Львівській області ввечері у понеділок, 26 вересня, внаслідок ДТП за участю працівників дорожньої служби та легковика Chevrolet Lacetti загинули двоє осіб, повідомляє обласна поліція. За словами поліцейських, аварія сталася близько 18.40  на автодорозі «Львів – Шегині» біля с.Конопниця Городоцького району області. «65-річний львів’янин, керуючи автомобілем Chevrolet Lacetti, скоїв наїзд на  працівника Самбірського райавтодору, який у складі бригади наносив дорожню розмітку на проїзну частину дороги. Після цього легковик скоїв зіткнення з автомобілем «Газель», - розказали у поліції. Внаслідок ДТП на місці загинув 58-річний працівник дорожньої служби, житель Самбірського району, водій Chevrolet Lacetti помер у лікарні, трьох пасажирок легковика госпіталізовано. Постраждалі – жителі Львова та Городоцького району області. Раніше повідомлялось, що 15 вересня в Миколаєві водій BMW на великій швидкості збив дорожніх робітників, в результаті аварії чотири особи загинули.
Суспільство Учасники АТО не отримують належної психологічної допомоги Про це на прес-конференції 27 вересня заявив заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, передає кореспондент АСН. «Третій рік війни, а наслідки відсутності Центру психологічної реабілітації для учасників АТО ми відчуваємо та будемо відчувати ще багато років. Як показує статистика, основні проблеми почнуться після війни. Ми виходимо з того, що добре для морського піхотинця США, те добре для українського морського піхотинця. Відповідний центр психологічної реабілітації є в США. Тому він потрібен нам. Крапка», - заявив він. На сьогодні, за його словами, психологічна реабілітація учасникам АТО не надається. «Це треба визнати. Весь шлях пораненого такий, що йому не надається кваліфікована психологічна допомога... Починаючи від поранення на фронті, закінчуючи складними протезуваннями... Фахівців у цій сфері катастрофічно бракує. Тому що супутні медики, такі як хірурги та терапевти, соматичні лікарі, уявлення не мають щодо психологічної допомоги... Але ж це наука». У свою чергу волонтер Товариства Ветеранів АТО Наталія Зарецька додала, що ідея створення Національного центру психологічної реабілітації як координаційного органу, передовсім ветеранів АТО, виникла ще у 2014 році. Сьогодні держава є замовником для створення такого Центру для воїнів АТО, але проблема психологічної реабілітації в наш час не обмежується лише наданням таких послуг ветеранам АТО. Послуги психологічної реабілітації мають бути доступні для кожної людини, яка опинилась в кризовій ситуації або пережила травмуючу подію. Дуже важливо, щоб цей процес був скоординований, а послуги надавались фахівцями відповідної кваліфікації. Фахівці повинні брати безпосередню участь у розробці документів, які визначатимуть, як саме повинні надаватися психологічні послуги населенню, зокрема учасникам АТО. Ще 8 серпня Кабмін затвердив план заходів щодо реалізації стратегії подолання бідності на 2016-2017 роки. Відповідно до плану, Кабінет Міністрів має намір створити державну установу «Національний центр психологічної реабілітації та психологічного захисту населення» до 2018 року. Відповідальними за реалізацію цього заходу визначено Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство фінансів і Державну службу в справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.
Суспільство Пентагон удосконалить ядерний арсенал для стримування Росії Пентагон збирається вдосконалити ядерну зброю для стримування Росії та інших потенційних агресорів. Про це повідомив глава Пентагону США Ештон Картер, передає ABCnews. Він упевнений, що Америці потрібна модернізація ядерного арсеналу, вартість якої складе 108 млрд доларів. Для удосконалення ядерного арсеналу США знадобиться п'ять років. Голова оборонного відомства Америки заявив, незважаючи на те, що холодна війна давно закінчилася, ядерна зброя до цього часу необхідна для стримування РФ і інших можливих агресорів від думки, що вони зможуть уникнути покарання в разі ядерного нападу. «Це протверезний факт, бо сьогодні найімовірнішим застосуванням ядерної зброї може стати не масивний «ядерний обмін» у стилі звичайної холодної війни, а скоріше вдавання до дрібних, але все-таки грізних атак, наприклад від РФ або Північної Кореї», - додав Картер. За його словами, зараз немає широкого і динамічного діапазону ядерних загроз.
Економіка Ціни на продукти харчування поповзли вгору Вересень став стартом для зростання цін практично на всі продукти харчування. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав експерт Олексій Дорошенко. «У ціні за останні 10 днів зросла майже половина соціальних продуктів харчування. У відсотковому відношенні швидше за все дорожчали овочі: капуста на 4% і буряк на 3%. Однак це склало всього 15 коп. і 10 коп. за кілограм відповідно. А ось курятина і сало додали серйозніше: 80 коп. і 40 коп. Молочні продукти також не стояли на місці, і молоко подорожчало на 20 коп. за літр, сметана на 40 коп. і масло на 1,50 грн за кілограм», - повідомив аналітик.Також, за словами Дорошенка, в ціні додав цукор - 20 коп./кг і яйця - 40 коп./десяток. Також експерт спрогнозував, що буде дорожчати в найближчі 10 днів. «Буде продовжувати дорожчати м'ясо - це світовий тренд. Але подорожчання не буде значним - близько 1%. Продовжить рости в ціні молочна продукція - вона також може додати ще близько 1%. Але не виключено, що молоко, сметана і сир можуть подорожчати і значно більше. Овочі дорожчатимуть - і можуть вирости в ціні на 2%. Яйця можуть додати ще 30 коп. за десяток», - вважає експерт.
Події оформление ленты  У Києві затримали чоловіка, який з ножем накинувся на нового знайомого У Києві злочинець важко поранив чоловіка. Між новими знайомими виникла сварка, в ході якої один із чоловіків вдарив ножем опонента в груди і ногу. Зараз правопорушнику повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Про це повідомляє столична поліція. Інцидент стався в травні в Оболонському районі столиці. У поліцію зателефонував перехожий, який побачив біля будинку закривавленого чоловіка. За вказаною адресою прибули поліцейські і слідчо-оперативна група. За словами потерпілого, його поранив чоловік, з яким він тільки-но познайомився. Між ними стався конфлікт на побутовому ґрунті, в ході якого новий знайомий ножем завдав удару ножем опонентові. За цим фактом розпочато кримінальну справу за ч. 1 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Поліцейські провели низку оперативно-розшукових заходів і затримали підозрюваного в злочині. Це 30-річний киянин, він уже визнав свою провину.
Економіка В Україну приїздить єврокомісар у справі нового траншу ЄС в 600 млн євро Європейський комісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом 29-30 вересня відвідає Київ, щоб зустрітися з представниками української влади та бізнесових кіл, а також народними депутатами. Про це повідомило представництво Європейського Союзу в Україні. Зокрема, як повідомляється, Мальмстрьом проведе зустрічі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе та міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. «Мета візиту – підбити підсумки прогресу, досягнутого у впровадженні Угоди про асоціацію, що стосується питань торгівлі та ширшого бізнесового клімату. Також візит єврокомісара стане нагодою для того, щоб обговорити можливе подальше відкриття ринку з боку ЄС задля того, аби надати українським компаніям та громадянам практичні вигоди.  Від часу тимчасового застосування глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з 1 січня поточного року експорт з України до ЄС зріс на 5%. Окрім того, розглядатиметься питання наступного траншу у рамках макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро, виділення якого й досі залежить від виконання Україною певних зобов’язань», - зазначило представництво ЄС.
Суспільство оформление ленты  Соцмережі розійшлися в оцінці дебатів Трампа і Клінтон Користувачі соціальної мережі розійшлися в оцінці першого раунду теледебатів, які пройшли напередодні між кандидатами в президенти Америки Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом. Про це інформує ONLINE.UA. Нагадаємо, згідно з опитуванням CNN, під час дебатів переконливіше виглядала Гілларі Клінтон. Солідарний з більшістю американців і український політтехнолог Тарас Березовець: «Після дебатів Г. Клінтон і Д. Трампа я можу з упевненістю сказати, що успішному президентству Білл Клінтон багато в чому був зобов'язаний дружині. Клінтон буде кращим президентом, ніж Білл. Інтелект, реакція, воля - все при ній», - пише він у Facebook. Журналіст Тео Амосов вважав, що дебати між Клінтон і Трампом були нудними: «Не такі й цікаві дебати виявилися. По суті, найбільш попкорнове в кінці, коли модератор Лестер Хольт запитанням майже перевів дебати «на особистості». Трамп нудний і менш яскравий, ніж на своїх виступах. Гілларі під кінець теж засумувала і копирсалася пальцем в щоках. Були яскраві випади, але все досить скромніше, ніж «за очі». Дональду Трампу частіше крім, як «Брехня!» - не було чого відповідати. Нудно». Журналіст І. Яковіна вважає, що перший раунд теледебатів Клінтон - Трамп завершився нічиєю. «Загалом, я вважаю, нічию скачали. На бу-бу-бу Гілларі Клінтон ледь не засинав, Трамп, як годиться, ніс якусь хр*нь через раз. Щодо економіки звучав він переконливіше. Гілларі активніше атакувала щодо податків, расових питань тощо».
Економіка Чому дешевого автогазу в Україні не буде З 26 вересня автогаз на заправках подешевшав в середньому на 20 копійок з літра. Однак останні три місяці він невпинно дорожчав і дійшов у ціні до 13 грн. Тоді як ще на початку липня заправити авто газом можна було по 8 грн за літр. Експерти прогнозують, це не останнє подорожчання і українці вже з наступного року з газу почнуть переорієнтовуватися на бензин та дизель. Попит перевищив пропозицію За останні два роки вартість бензину та дизельного пального зросла майже втричі. Це стимулювало українців шукати більш економний вид пального, яким став скраплений газ. «Нинішні обсяги споживання скрапленого газу приблизно відповідають у відсотковому значенні тим, які планувала колишня енергетична стратегія України на період до 2030 року. Тобто це 15% від обсягів роздрібної реалізації всього октанового пального», - зазначив експерт з енергетичних питань Генадій Рябцев. Забезпечити попит на автогаз власним виробництвом Україна не може. Місячна норма споживання скрапленого газу на АЗС сягає понад 100 тис. тонн. Тому 80% пального доводиться імпортувати. Основними постачальниками скрапленого газу в Україну є Білорусія та Росія. До останнього часу на них припадало 99% всього імпортованого газу. Однак з літа поставки значно скоротились і виник дефіцит пального на українському ринку, зазначають експерти. «Така ситуація виникла через проблеми із поставками пального із Росії. Там вийшла з ладу велика установка з виробництва скрапленого газу, яка виробляла 700 тонн сировини, з якої виготовляють скраплений газ», - пояснив президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. Разом з тим і в Білорусі, і в Росії відбулася переорієнтація власного виробництва на внутрішній ринок, зазначив Генадій Рябцев. Тож не виключено, що обсяги імпортованого з цих країн газу так і не повернуться до попередніх показників. Експерт додав, що певною мірою винні у цьому і українські трейдери, які не підписують довго- і середньострокових контрактів на постачання цього ресурсу. Тобто вони скуповують лише надлишок, який утворюється на вільному ринку. «Чому відсутні ці контракти? Тому що ринок є закритим, на ринку домінують декілька компаній, які і замовляють музику. І тому їм все одно, якою буде ціна, бо вибору в українських споживачів, які перейшли на використання цього пального, не існує. Або купувати газ, який дорожчає, або переходити на бензин, який ще дорожчий», - зазначив Рябцев. Внутрішні виробники скрапленого газу негайно скористалися з ситуації.  Ажіотажний попит під час дефіциту спричинив зростання вартості пального на оптовому ринку. «Наші виробники відреагували відповідним чином і почали піднімати ціни в оптовому сегменті на власний продукт. Передостанні аукціони закінчилися 20 500 грн за тонну і 21 700 грн за тонну. Тобто ми вже перевищили ціну дизельного пального», - повідомив Леонід Косянчук. Газ подешевшає, але ненадовго Дефіцит скрапленого газу на українському ринку спричинив зростання цін на це пальне на заправках на 30%. Вже в жовтні через зменшення попиту та зниження температури (при низьких температурах технічні можливості автомобіля, заправленого газом, гірші) вартість автогазу може знизитись до 11 грн/л, прогнозує Рябцев. Однак падіння ціни швидше за все буде нетривке. «Зараз все більше скрапленого нафтового газу буде завозитись із європейських країн і, відповідно, вартість залежатиме все більше і більше не лише від внутрішніх якихось рівнів попиту, але і від курсу гривні щодо американського долара та євро, за які будуть закуповуватися ці нові партії з Литви, Польщі, Румунії, Єгипту. Ціна буде вища обов’язково, оскільки там і транспортне плече вище і взагалі воно дорожче, бо акцизний податок набагато вищий, ніж у Білорусі і в Росії», - зазначив Рябцев. Закуповувати автогаз у Європі теж буде нелегко, вважають експерти. У світі попит на це пальне значно зростає, бо все більше країн використовують скраплений газ для опалення. Водночас експерт констатує - самі компанії не зацікавлені у зниженні цін. «Немає сенсу компаніям, які працюють на закритому ринку, суттєво знижувати ціни, бо це жодним чином не буде впливати на обсяги реалізації. Цілком імовірно, що нинішні ціни збережуться до весни наступного року. Коли конкуренції немає або вона недостатня на цьому ринку, то немає жодних підстав говорити про зацікавленість компаній у зниженні цін», - вважає Рябцев. Замість пального продають невідомо що Дещо зменшувати ціну на газ можуть дозволити собі хіба заправки, які працюють на ринку нелегально. Нині таких - третина на ринку зрідженого газу і щороку їх стає все більше. «Ми бачимо за останні два роки по Києву поставили вже більше 500 різних «наливайок», більша частина з яких взагалі не має касових апаратів. Тобто торгують як торгують. Не зважаючи на те, що це підакцизний товар і є акциз за роздрібною торгівлею, а це десь 1,2 грн на літрі», - зазначив Леонід Косянчук. На думку Генадія Рябцева, така ситуація склалася через те, що в Україні досі не створений орган, який би здійснював нагляд за ринком нафтопродуктів. «В Україні досі відсутній орган ринкового нагляду, мається на увазі щодо бензину і дизельного палива. До речі, всупереч зобов’язанням України, взятим під час підписання угоди про Асоціацію. Що ж стосується ринку скрапленого нафтового газу, то тут навіть технічного регламенту досі не запроваджено», - зазначив Рябцев. Чи не єдиним органом, який за таких умов може хоч якось контролювати ринок скрапленого газу, є Антимонопольний комітет. Ще в липні цього року Комітет таки розпочав дослідження відповідності цінової ситуації на ринку скрапленого газу. Тоді 40 суб’єктам господарювання орган надав рекомендації з «вжиття заходів щодо не допущення вчинення порушень або усунення ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції» - йдеться в повідомленні на сайті АМКУ. Водночас дослідження на ринку скрапленого газу комітет проводить і досі. Та якщо порушення і будуть виявлені, навряд чи вдасться покарати винних, вважає директор консалтингової компанії William invest expert Віктор Медвідь. «Що стосується якості роботи Антимонопольного комітету, то тут великі проблеми. Навіть ті розслідування, які Антимонопольний комітет проводить, велика їх частина тоне в судах, і Антимонопольний комітет через непрофесійну, неякісну політику програє ці справи», - зазначив Медвідь. Автовласники повертатимуться на бензин та дизель Тож за відсутності власного виробництва скрапленого газу та при дефіциті імпортного пального споживання скрапленого газу також поступово скоротиться, вважає Генадій Рябцев. «Швидше за все обсяг споживання скрапленого нафтового газу зменшиться з нинішніх 1,2 млн тонн на рік десь до рівня 700-650 тис. тонн, як це було кілька років тому, коли власне виробництво займало на цьому ринку приблизно 60-70% від рівня споживання», - зазначив Рябцев. Відмовлятись від відносно дорогого газу будуть і самі українці. Адже попри те, що газ все ж дешевший за бензин чи дизпаливо, однак його витрати в 1,2 разу більші, ніж того ж бензину на одну й ту ж відстань. До того ж взимку заправлений газом автомобіль через низькі температури втрачає технологічні властивості: важче заводиться та їздить. Тому, зі слів експертів, в морозний період багато споживачів і так відмовляється від використання скрапленого газу. А з подорожчанням пального ті українці, які планували переобладнати автомобіль під цей вид палива, швидше за все відмовляться від такої ідеї.     «Якщо ми кажемо, що скраплений газ тоді привабливий, коли його ціна не перевищує 55% від (вартості. – Ред.) високого октану (бензину. – Ред.), то на сьогодні ця норма вже перейдена, сьогодні 58% вартості високооктану він коштує, а відтак я можу прогнозувати, що попит спаде, особливо у тих людей, які вміють рахувати, що за такою ціною скраплений газ уже не такий привабливий, як був раніше, і він немає жодних переваг перед 95-м бензином», - вважає Леонід Косянчук. «Ті споживачі, які використовують двопаливні автомобілі, у яких основним пальним є бензин, а скраплений газ - додатковим, будуть поступово повертатися до бензину. Причому використовуватимуть бензин якомога більш дешевший, який реалізують станції нижнього цінового діапазону, бо платоспроможність українських споживачів, на жаль, продовжує зменшуватись», - прогнозує Рябцев. Зі слів експерта, українці нині перебувають на найнижчій сходинці серед усіх країн Європи та СНД за спроможністю купувати бензин. На середню заробітну плату житель нашої держави може купити в 3 - 5 разів менше бензину, ніж можуть купити середній білорус і росіянин, і значно менше, ніж пересічний німець.
Політика Аваков поскаржився на саботаж Мінфіну Міністерство внутрішніх справ України вимагає від Міністерства фінансів внесення на розгляд уряду питання перерозподілу 97 млн грн. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні уряду у вівторок, передає кореспондент АСН. «У мене виникає запитання до міністра фінансів... Чому пропозиція МВС у вас перебуває два місяці, і ви її не вносите (на розгляд уряду)?» - сказав глава МВС. Він уточнив, що  йдеться про перерозподіл 97 млн грн, які державним бюджетом запропоновані і затверджені. «Ми пропонуємо перерозподілити їх на проведення капітального ремонту в гуртожитках Луганської і Донецької областей, щоб там поліцейські могли жити, пропонуємо - про придбання зброї і пропонуємо про медичне забезпечення для учасників АТО. І маємо, вибачте, саботаж з боку Мінфіну. Я не розумію цього. Мені треба виконувати бюджет... Я вимагаю, щоб ми на уряді, відповідно до наших компетенцій, розглянули це питання», - сказав міністр.
Суспільство Прокуратура встановила, яким алкоголем смертельно отруїлися в Донецькій області Мешканці м. Лиман Донецької області смертельно отруїлися алкоголем, який напередодні придбали в одного з лиманців на дому, повідомили в обласній прокуратурі. Як встановило слідство, мешканець Лиману у підвалі власного будинку зберігав та здійснював продаж алкогольної продукції, яку придбавав у невстановленої особи у Харківській області без будь-яких документів та ліцензій. Зараз у його помешканні проводяться обшуки. За даними прокуратури, кількість жертв отруєння сурогатним алкоголем у місті збільшилась до п’яти осіб, ще одна людина перебуває в реанімації. «Серед загиблих – двоє жінок та троє чоловіків 1987,1975, 1974, 1963, 1982 років народження. Попередня причина смерті – отруєння сурогатами алкоголю», - говориться у повідомленні. Прокуратура Донецької області взяла під контроль розслідування масової загибелі людей. Дані за вказаним фактом внесені до ЄРДР за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство).
Події У Львівській області затримали організатора «тихої федералізації» України У Львівській області працівники Служби безпеки України (СБУ) попередили спробу «тихої федералізації» України, повідомили у прес-центрі СБУ. У рамках спецоперації правоохоронці затримали зловмисника, який намагався дати 50 тисяч гривень хабара високопосадовцю Львівської обласної ради, щоб  на розгляд сесії облради винесли проект рішення про прийняття звернень до Президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу та передачі повноважень встановлення тарифів на комунальні послуги місцевим органам самоврядування. У відомстві пояснили, що такі звернення є складовою частиною реалізації проекту т.зв. прихованої федералізації України. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання затриманому запобіжного заходу.
Суспільство Міноборони спростувало заяву про сьому хвилю мобілізації Міністерство оборони України заявило, що на сьогодні потреби в оголошенні чергової (сьомої) хвилі часткової мобілізації до лав Збройних Сил України (ЗСУ) немає. Про це повідомили у прес-службі оборонного відомства. «Завдяки проведенню успішної кампанії щодо набору військовослужбовців військової служби за контрактом на сьогодні потреби в оголошенні чергової хвилі часткової мобілізації немає», - пояснили у Міноборони. За підрахунками відомства, з початку 2016 року контракт з ЗСУ вже підписали близько 53 тисяч військовослужбовців, із яких понад шість тисяч - офіцери. До кінця року планується зарахувати ще 15-18 тисяч контрактників. Нагадаємо, що до кінця жовтня 2016 року буде звільнена остання (шоста) черга військовослужбовців без оголошення наступної хвилі мобілізації.
Економіка В ДФС заявили, що всі iPhone 7 завезені в Україну нелегально Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров заявив, що на сьогодні всі смартфони iPhone 7, ввезені в Україну, не оформлені офіційно, передає ЛІГА.net. «Я сподіваюся, що тут ні в кого немає?» - додав глава ДФС, звертаючись до членів уряду на засіданні Кабміну. За його словами, мобільні групи на митниці дуже ефективно працюють за такою групою товарів, як iPhone 7. «Ця історія відбувається з року в рік, коли випускаються нові телефони, вони завозяться здебільшого нелегально. На сьогодні всі телефони iPhone 7, ввезені в Україну, - завезені нелегально. Жоден телефон не оформлений офіційно. Якщо ви бачите якийсь iPhone 7, то можете сказати цим людям, що вони злочинці», - заявив він. Нагадаємо, 16 вересня офіційно стартував продаж iPhone 7. В українських магазинах його почали пропонувати за ціною 70 тис. гривень.
Події На Харківщині кількість загиблих від отруєння алкоголем зросла до 18 У Харківській області станом на вівторок, 27 вересня, кількість загиблих від отруєння сурогатним алкоголем зросла до 18 осіб. Про це заявиkf прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик, передає Укрінформ. «Всього померло 18 осіб, включно з п'ятьома за минулу добу. Госпіталізовано 21, зокрема один - за добу», - зазначила вона. За її словами, у Вовчанському районі всього померло 10 осіб (+2 за минулу добу), госпіталізовано 7 (за добу ситуація не змінилася), в Ізюмському районі померли 3 людини (+1 за минулу добу), госпіталізовано 12 (за добу ситуація не змінилася), в Харківському районі померли 3 (+1 за минулу добу), госпіталізовано 2 (за добу ситуація не змінилася), в Борівському районі померло 2 (+1 за минулу добу), госпіталізованих 0 (1 - за минулу добу). Раніше повідомлялося, що в чотирьох районах Харківської області, починаючи з 22 вересня, через отруєння сурогатним алкоголем загинули 13 осіб. Крім того, в Донецькій області також зафіксовано п'ять смертей через отруєння алкоголем. За даними прокуратури, загиблі жителі міста Лиман купували алкоголь у місцевого жителя, який, в свою чергу, придбав його у невстановленої особи в Харківській області.
Політика Полторак констатував зрив перемир'я на Донбасі Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що, незважаючи на оголошений режим тиші з 1 вересня, на Донбасі тривають бойові дії. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Bild, переклад якго оприлюднено на ИноСМИ.Ru. «Кожні 15 хвилин я отримую відомості з фронту. Вчора у нас було 30 порушень режиму перемир'я, в результаті чого загинув один український солдат і ще семеро людей були поранені. Крім того, було застосовано зброю, заборонену Мінськими угодами, як міномети, так і артилерія. Тобто порушень було менше, але перемир'я як не було, так і немає», - зазначив він. За його словами, після 1 вересня на Донбасі загинули десять українських захисників і багато отримали поранення. З початку 2016 року - 945 втрат, зокрема 168 убитих солдатів і офіцерів. Полторак підкреслив, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не мають усіх необхідних засобів, щоб стежити за ситуацією з дотримання перемир'я. «Спочатку треба визнати, що ОБСЄ, на мою думку, не має усіх необхіднихи засобів, щоб відповідним чином спостерігати за ситуацією. Що ж стосується української армії, то ми не застосовуємо ні забороненої, ні взагалі ніякої іншої зброї, якщо тільки нашим солдатам не загрожує ворожий обстріл», - запевнив міністр.
Суспільство оформление ленты  Трастовий фонд НАТО забезпечив протезами трьох українських учасників АТО Про це на прес-конференції заявила віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент АСН. «Спільними зусиллями держави і наших партнерів з НАТО через трастовий фонд сьогодні є можливість для наших бійців отримати нову якість життя... Ми сподіваємось, що нові протези для наших військових дадуть можливість їм почати новий етап життя... Держава і надалі робитиме все можливе, зокрема за допомогою наших партнерів, щоб забезпечити допомогу нашим учасникам АТО», - сказала вона. Слід зазначити, що троє учасників АТО: Дмитро Коваленко, Олександр Бородюк, В'ячеслав Хильчишин, - травмовані в ході бойових дій, отримали за рахунок НАТО в рамках проекту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації допоміжні пристрої компанії Ottobock (спеціальні гачки Axon Hook і рукавички Axon Skin Prosthesis Glove на суму 32 тис. євро). При цьому заступник міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергій Устименко додав, що триває співпраця з Трастовим фондом НАТО в рамках надання реабілітації нашим військовим... Це тільки початок роботи. У свою чергу Марк Опгенорт, заступник директора Офісу зв'язку НАТО в Україні зазначив, що співпраця з Україною спрямована як на довгострокову перспективу, так і на реалізацію конкретних програм вже сьогодні. За словами Фредеріка Пежо, керівника секції трастового фонду Агентства НАТО з підтримки і постачання (NSPA), НАТО допомагає українським військовим останні два роки. «150 учасників АТО отримали медичну допомогу за рахунок нашого фонду... Ми профінансували тренінги фахівців як мінімум з чотирьох медичних установ України. Понад 200 представників медичного персоналу отримали можливість пройти тренінги з підвищення кваліфікації. В цілому, за нашими підрахунками, близько 5 тис. військовослужбовців України отримали допомогу від нашого фонду... Це означає, що НАТО турбується про людей», - сказав він. За оцінками Олексія Генчева, завідувача сектору координації взаємодії з НАТО, КМУ, дуже важливо, коли наші військові отримують допомогу ззовні. «Сьогодні ми працюємо над тим, щоб така допомога нашим військовим була адресною, щоб жодна людина не залишилась без уваги і допомоги», - запевнив він.
Економіка З 2017 року дозволили поетапно піднімати ціни на електроенергію на 3% З 1 січня 2017 року ліцензіати з постачання електричної енергії за регульованим тарифом зможуть підвищувати тарифи на електроенергію щомісяця, але не більше ніж на 3%. Про це йдеться в Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, оприлюдненому на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. «Перехід до ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, здійснюється поетапно. На першому етапі граничний рівень підвищення тарифів не може перевищувати 3% від рівня тарифів на 1 грудня 2016 року з подальшим щомісячним підвищенням не більш як на 3% від рівня тарифів попереднього місяця», - йдеться в документі.
Суспільство 29 вересня відбудуться жалобні заходи в Національному заповіднику «Бабин Яр» у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії 29 вересня відбудуться загальнодержавні жалобні заходи в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії. Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук під час брифінгу сьогодні у Києві. Він повідомив, що станом на 20 вересня буде близько 1 тис. іноземних делегацій світового єврейського співтовариства, ромських общин, багатьох інших з нагоди заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру. «І, власне, будуть офіційні заходи. Відразу забігаю наперед… саме 29 числа мешканці Києва, гості столиці повинні розуміти, що в основному ці заходи будуть мати режимний характер, тому що буде ціла низка глав іноземних делегацій. Уже приїхав до нас президент Ізраїлю… по всьому Києву – ціла низка заходів, які мають і виставковий характер», - сказав Нищук. За його словами, що 29 вересня приблизно до 13:00 можна буде вільно прийти на саме місце Бабиного Яру, «але після 13 години об’єкт буде зарежимлюватися – через офіційні делегації – практично до 21:00», проте буде здійснюватися пряма трансляція заходів.
Політика Україна може отримати безвіз з ЄС у жовтні-листопаді Україна може отримати безвізовий режим з країнами Європейського Союзу вже у жовтні-листопаді 2016 року. Про це в інтерв'ю журналістам заявила віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент АСН.  «В Європарламенті проголосував один з комітетів. Це один із кроків, який є послідовним, як ми і передбачали - так відбувається процедура надання безвізового режиму Україні. Все йде за графіком, так як і було озвучено. Рішення позитивне. Прийнято переважною більшістю голосів членів комітету. Тому ми передбачаємо, що так само пройде схвалення цього рішення в Європейському парламенті», - заявила вона.  Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції додала, що не озвучуватиме конкретні дати щодо надання Україні безвізу. «Можливо, це буде у жовтні, можливо, у листопаді. Це не є принциповим. Це є нормальний процес та процедури, згідно з якими немає сумнівів з приводу того, що рішення буде прийнято», - сказала Климпуш-Цинцадзе. 
Політика Презумпція правоти поліцейського може суперечити Конституції - ВРЮ Голова Вищої ради юстиції (ВРЮ) Ігор Бенедисюк припускає, що запровадження презумпції правоти поліцейського може суперечити Конституції України. Про це він заявив журналістам, коментуючи ініціативу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо необхідності запровадження презумпції правоти поліцейського, передає кореспондент АСН. «Я думаю, що, перш ніж прийняти цю пропозицію, потрібно досить чітко подивитися, наскільки це узгоджується з процесуальними кодексами, за якими діють судді. Взагалі в нас діє презумпція невинуватості особи, а поліцейські також є такими особами. Тому як це узгоджуватиметься з діючим законодавством, мені зараз важко прокоментувати. Потрібно вивірити саме формулювання із самими законодавством, або прийняти зміни до законодавства, щоб забезпечити дієвість норми», - зазначив Бенедисюк. Водночас, за його словами, запропонована презумпція може суперечити Конституції. «Я думаю, що тут мова може йти про те, що обов'язок доведення порушення перекладатиметься на іншу особу. Мені здається, що конституційна норма каже про інше (ст. 62 Конституції: «Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину»)», - заявив він.
Суспільство Біля посольства РФ повісили стрічки з іменами зниклих людей в Криму Кримські татари разом з активістами громадської ініціативи «Крим-SOS» провели акцію протесту біля російського посольства в Києві. Мітингувальники зажадали від українських і російських властей розслідувати вбивства і зникнення кримських татар в окупованому Криму. Про це інформує телеканал «112 Україна». На мітинг під стіни посольства РФ прийшли десятки активістів. Вони розвісили стрічки з іменами зниклих безвісти кримських татар. «Ми протестуємо проти безчинств, тероризму, проблем і бід, смертей, які по всьому світу поширює Росія», - говорить один з демонстрантів Зеврін Купхідіонов. За словами активістів, кримські татари зникають на території анексованого Криму. «Півгодини тому я опублікував інформацію про ще одне зникнення в Криму, це Ерфан Османов. Родичі його бачили востаннє 25 вересня. Будемо сподіватися, що він знайдеться», - заявила заступник координатора ініціативи «Крим-SOS» Євгенія Андреюк.
Економіка оформление ленты  Орлов: Прем'єр-міністра дезінформують про перевиконання планів митниць У серпні 2016 року план надходжень до бюджету від митниць виконаний тільки на 87,9%, а держбюджет недоотримав близько 3 млрд гривень. Про це свідчать дані виконання цільових показників надходжень митних платежів для митниць ДФС за серпень 2016 року, копію яких опублікував у себе в Facebook експерт з питань митної політики Володимир Орлов. За його словами, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана дезінформують щодо перевиконання планів надходжень від митниць. «Прем'єр-міністра дезінформують. Серпень став четвертим місяцем підряд, коли план митницями не виконується. Загальна сума невиконання тільки за травень - серпень майже 13 млрд гривень. Про яке перевиконання йдеться? Чи, може, план просто скоригували, щоб дати гарну картинку для Прем'єра?» - пише Орлов. Він також висловив думку, що «Міністерство фінансів створює паралельну реальність для уряду». «У своєму останньому інтерв'ю Данилюк заявив, що якщо побороти корупцію на митниці, то можна приблизно на 40% збільшити грошові надходження до державного бюджету. Хочеться порадити маніпуляторам з плановими показниками взяти на озброєння фразу: «якщо побороти корупцію в податковій, то...». У світлі останніх затримань керівників обласного рівня податкової відповідь на це питання є більш актуальною», - додав Орлов.   Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду заявив про перевиконання планових надходжень до бюджету митних платежів в серпні на 2,3 млрд грн.
Події У Миколаєві від отруєння алкоголем загинули п'ятеро людей У Миколаєві в результаті отруєння сурогатним алкоголем, за офіційними даними, загинули п'ятеро людей, місцеві жителі заявляють про сім летальних випадків, повідомляє місцеве видання «Новости-N». За даними видання, перші постраждалі почали прибувати до лікарні міста ще 21 вересня. По дорозі в лікарню помер чоловік, а наступного дня - його дружина. 24 і 26 вересня померли двоє чоловіків і жінка. За попередніми даними, у всіх померлих виявлено метанол. Родичі жертв алкоголю стверджують, що багато хто з них вживали горілку «на розлив». Зараз відібраний матеріал спрямований на хімічну експертизу, яка дасть точнішу відповідь на причину смертей. Всі смерті мали місце в селищі Тернівка, що адміністративно є частиною Центрального району м.Миколаєва. Раніше повідомлялося, що в чотирьох районах Харківської області, починаючи з 22 вересня, через отруєння сурогатним алкоголем загинули 18 осіб. Крім того, в Донецькій області також зафіксовано п'ять смертей через отруєння алкоголем. За даними прокуратури, загиблі жителі міста Лиман купували алкоголь у місцевого жителя, який, в свою чергу, придбав його у невстановленої особи в Харківській області
Події На Луганщині смертельно отруїлися алкоголем дві жінки У Рубіжному Луганської області внаслідок отруєння сурогатами алкоголю дві жінки померли та одна знаходиться у лікарні, повідомили в обласній поліції. Як уточнили в поліції, 25 вересня 28-річна місцева мешканка, за попередніми даними, померла від отруєння метанолом. У лікарні того ж дня не приходячи до тями померла 54-річна жінка від гострого отруєння сурогатами алкоголю.  До лікарні з таким же діагнозом була доставлена 53-річна жінка, яка на тепер перебуває на лікуванні її життю та здоров’ю нічого не загрожує. Слідство встановило, що жінки отруїлися алкоголем, який місцева мешканка замовила через Інтернет. Наразі правоохоронці встановлюють особу, яка продала смертельний напій. Раніше повідомлялось, що протягом минулого тижня після вживання сурогатного алкоголю померли 18 осіб у чотирьох районах Харківської області, п’ятеро у м. Лиман Донецької області та ще щонайменше п’ятеро у Миколаєві.
Суспільство Влада КНДР заявила про завершення розробки ядерної зброї Пхеньян повідомив, що переважно закінчив розробку ядерної зброї. Про це сказано в прес-релізі посольства КНДР у РФ, передає РИА Новости. У прес-релізі сказано, що в останньому випробуванні були остаточно перевірені, підтверджені характерні риси будови і дії, технічні властивості, а також міць нормованої, стандартизованої ядерної боєголовки для стратегічних балістичних ракет артилерії «Хвасон» стратегічних військ Корейської народної армії. «Нормування і стандартизація дали Північній Кореї можливість повністю освоїти технології випуску і застосування різних речовин, що розщеплюються, за своїм вибором, в необхідній кількості виготовити ядерні боєголовки», - сказано в документі. Пхеньян 9 вересня заявив про успішне проведення нових ядерних випробувань.
Суспільство Уряд та Світовий конгрес українців домовилися про співпрацю Кабінет міністрів України і Світовий конгрес українців (СКУ) підписали меморандум про співпрацю. Меморандум підписали  прем'єр-міністр України Володимир Гройсман з його президентом Євгеном Чолієм сьогодні у Києві, передає кореспондент АСН. «Світовий конгрес українців грає дуже важливу роль в підтримці України в підтримці змін і реформ, зокрема і у відстоюванні правди і справедливості на міжнародній арені… У західному світі однією мовою ви можете говорити про те, що насправді відбувається, це дуже важливий голос, який повинен бути почутий» - сказав прем'єр. Гройсман також повідомив, що делегація уряду України через декілька днів відвідає Канаду,  на порядку денному питання культури, економічна співпраця, двосторонні відносин. Чолій у свою чергу зазначив, що СКУ має намір створити комітет сприяння економічному розвитку України.
Події оформление ленты  У Луцьку п'яний воєнком протаранив таксі і розбив головою скло У ніч на вівторок, 27 вересня, в Луцьку чоловік у стані алкогольного сп'яніння протаранив таксі на проспекті Грушевського і втік. Про це інформує прес-служба патрульної поліції міста у себе в Facebook. Через кілька хвилин винуватець був затриманий на проспекті Перемоги. Він розмахував посвідченням і кричав: «Я воював, а ви тут ніхто». Чоловік перебував у стані алкогольного сп'яніння, вів себе агресивно і розбив лобове скло своєї машини головою, проте відмовився від госпіталізації. На нього було складено адмінпротокол за ст. 130 (водіння в стані алкогольного сп'яніння) і статті 122-4 (залишення місця ДТП) Кодексу про аміністратівно правопорушення. За інформацією видання «Волинь 24», затриманий є військовим комісаром Маневицького району, це такий собі Віктор Павлік.
Політика оформление ленты  ЗМІ опублікували витяги з тексту повідомлення про підозру втікачеві Онищенку Видання LB.ua опублікувало витяги з тексту повідомлення про підозру народному депутату України Олександру Онищенку, який ховається за кордоном. Як повідомляє видання, документ отриманий із джерел у Генеральній прокуратурі і був переданий Спеціальній антикорупційній прокуратурі для подальших процесуальних дій. «Документ - «остання версія» від ГПУ, але не остання від САП. Досить об'ємний, він поміщається на 80 сторінках, всі вони є в розпорядженні редакції», - повідомляє видання. При цьому на сайті видання опубліковано тільки початок і кінець документа.   Нагадаємо, Олександр Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Верховна Рада в липні 2016 року позбавила Олександр Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт.
Суспільство Верховна Рада ще має два дні на призначення 800 суддів - ВРЮ Верховна Рада ще має два дні на призначення 800 суддів на вакантні місця. Про це журналістам заявив голова Верховної ради юстиції (ВРЮ) Ігор Бенедисюк, передає кореспондент АСН.  Він пояснив, що після 30 вересня парламент буде позбавлений повноважень призначати і звільняти суддів, яких в черзі набралося 800. Також, за словами Бенедисюка, з жовтня ці судді пройдуть перевірку, яку проходять нині кандидати на призначення суддею вперше. Окрім того, він зазначив, що виникла проблема у зв'язку з окупацією окремих районів Луганщини і Донеччини. «На сьогоднішньому засіданні ВРЮ не змогла визначитися з сімома кандидатами на безстрокове призначення суддею. Вони були рекомендовані на призначення ще наприкінці 2013 року, але нині суди, де вони працювали на іспитовому терміні, перебувають на непідконтрольній Україні території, тому закон не регламентує, як діяти в такій ситуації», - повідомив голова ВРЮ. За його словами, рада вирішила звернутися до парламенту, щоб він напрацював відповідний механізм.
Власник каналу «112 Україна» попросив політичного притулку в Австрії - ЗМІ Власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщіпков звернувся до австрійської влади з проханням надати йому політичний притулок. Про це інформує «КП в Украине», посилаючись на джерело в СБУ. За інформацією видання, в цьому йому вирішив допомогти депутат Олександр Онищенко, який в липні покинув територію нашої країни і ховається від кримінального переслідування в Лондоні. «Онищенко обіцяє фінансову і юридичну підтримку Подщіпкову для отримання політичного притулку в Австрії, де той перебуває останні кілька місяців після конфлікту з іншими акціонерами телеканалу «112 Україна». Ці дані вже є в СБУ, МЗС і МВС України. Натомість Андрій Подщіпков має підтримати Олександра Онищенка в PR-кампанії зі створення образу переслідуваного владою України», - передає джерело.
Суспільство Україна та НАТО спільно реалізовують проект щодо захоронення радіоактивних відходів Україна з НАТО успішно реалізує проект щодо захоронення радіоактивних відходів на об'єкті «Вакуленчук» Житомирської області. Про це на прес-конференції 27 вересня заявив менеджер проекту Трастового Фонду з поховання радіоактивних відходів в Україні Агентства НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Том Ван Бенеден, передає кореспондент АСН. «Цей проект є одним з проектів Трастових фондів НАТО в рамках допомоги НАТО Україні. Проект передбачає ліквідацію та реабілітацію за кошти НАТО низки об'єктів, на території яких збройними сили СРСР у могильниках були захороненні радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм. Ще в 2011 році Україна запросила підтримку в реалізації першого пілотного проекту з ліквідації радіоактивних відходів на об'єкті «Вакуленчук» Державної прикордонної служби. Угоду підписано в середині 2015 року. Проект має бути завершений до кінця цього року», - сказав він. Провідною країною в цьому проекті є Німеччина. Іншими донорами Трастового фонду НАТО є США, Швейцарія, Люксембург. Бенефіціарами з боку України є Державне агентство України з управління зоною відчуження та Державна прикордонна служба України, які несуть відповідальність за імплементацію та управління проектом. Загальна вартість проекту оцінюється в 950 тис. євро. Немонетарний внесок України включає надання дозволів, контроль і інспектування за ходом виконання робіт, надання аналітичних радіологічних лабораторій. Проект розпочато 1 січня 2016 року, успішно реалізований вже перший етап (обстеження та радіологічні дослідження). Другий і третій етапи знаходяться в стадії виконання, їх завершення планується протягом поточного року. Станом на 20 вересня 2016 року розроблено технічне рішення для виконання робіт та подано на узгодження до Державної інспекції ядерного регулювання України. «Початок польових робіт розпочнеться вже завтра», - додав він. В цілому реалізація проекту усуне загрозу поширення радіоактивних матеріалів, а також зменшить негативний вплив радіоактивних відходів на навколишнє середовище. «Це також унеможливить створення т.зв. «брудних бомб», що є загрозою... Ми раді, що цей проект реалізується», - додав керівник секції трастовий фонд Агентства НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Фредерік Пежо.
Суспільство Парламент за рік не звільнив жодного судді за рекомендацією ВРЮ У Вищій раді юстиції (ВРЮ) сподіваються, що Верховна Рада не зірве процедуру звільнення суддів, закріпивши у перехідних положеннях закону «Про вищу раду правосуддя» нову процедуру звільнення суддів за рекомендацією парламенту. Про це журналістам заявив голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, коментуючи вимоги адвокатів і політиків скликати позачергове пленарне засідання для звільнення понад 20 суддів, яких ВРЮ рекомендувала до звільнення за порушення присяги, повідомляє кореспондент АСН. Бенедисюк наголосив,  що майже всі рекомендації Президенту щодо звільнення суддів за порушення присяги було реалізовано. Натомість за останній рік роботи ВРЮ у новому складі  парламент не звільнив жодного судді за такими ж рекомендаціями. Також він погоджується з юристами, що вже з першого жовтня виникнуть проблеми щодо звільнення вищезгаданих суддів. «Відповідно до змін в Конституцію в частині правосуддя, з 30 вересня набувають чинності норми, відповідно до яких не існуватиме такої підстави для звільнення судді, як «за порушення присяги». Тому можна однозначно сказати, що ці подання ВРЮ не були реалізовані», - зазначив Бенедисюк. За його словами, після цього все залежатиме від перехідних положень в закон, який має прийняти парламент. Також голова ВРЮ зауважив, що якщо парламент затягуватиме з прийняттям закону «Про Вищу раду правосуддя», то відповідну процедуру (щодо призначення/звільнення суддів) новостворений орган може затвердити шляхом прийняття Регламенту, оскільки Вища рада правосуддя є конституційним органом. Нагадаємо, судді, обрані вперше на 5-річний іспитовий термін призначаються/звільняються з посад указом Президента. А судді, обрані після такого терміну безстроково - Верховною Радою.
Суспільство Тренера збірної Англії з футболу звільнять через корупційний скандал Футбольна асоціація Англії збирається відправити у відставку тренера національної збірної Сема Еллардайса, передає The Times. Рішення ухвалять на тлі сьогоднішньої публікації розслідування журналістів у виданні The Telegraph, де сказано, що нинішній головний тренер англійської збірної з футболу С. Еллардайс перед призначенням на посаду консультував журналістів Англії, які представилися азіатськими бізнесменами, як обійти правила національної Футбольної асоціації в ході проведення трансферу, а також попросив за такі послуги 400 тисяч фунтів стерлінгів. Голова футбольної асоціації Грег Кларк і виконавчий директор Мартін Гленн у вівторок, 27 вересня, провели зустріч з Еллардайсом. Вони сильно стривожені цією ситуацією. Керівники ФА вислухали позицію тренера збірної Англії, але планують найближчим часом звільнити його
Суспільство Всеволод Ковальчук Интервью
Всеволод Ковальчук: 80% боргів за електрику - Донбас
Тво директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук в розгорнутому інтерв'ю АСН розповідає про нові принципи роботи енергетичного ринку, про те, чи повинні рости ціни за електрику, за скільки були в підсумку куплені багатостраждальні «трансформатори Григоришина» і навіть - про свою зарплату. Про опалювальний сезон і як ми обійдемося без вугілля з зони АТО - Зараз найбільше хвилює українців опалювальний сезон. Як іде підготовка до зими, до опалювального сезону, чи є проблеми і які готуються антикризові заходи? Дійсно, це, мабуть, найнагальніше для українців, усіх, не тільки для енергетиків. Стосовно нас, то це і запаси вугілля, і запаси ядерного палива, і запаси газу. Якщо ми останні кілька років не використовуємо газ для виробництва електричної енергії масово, як це було раніше, але тим не менше на теплових електроцентралях і в Києві, і в деяких інших газ є основним паливом, яке має використовуватися на ТЕЦ не тільки для опалення, а й для виробництва електричної енергії. Тому всі ці компоненти входять до підготовки до зими. Що стосується «Укренерго», то наші заходи полягають виключно у підготовці мереж. Наші заходи вже всі виконані.   Проблемні питання, звичайно, є. Якщо, наприклад, з забезпеченням палива для атомних станцій немає жодних проблем, тобто всі необхідні поставки, які за графіком мали відбутися, вони відбулися ще на кінець року. Ремонтна кампанія «Енергоатому» цього року триває з певними проблемами, але зараз вона вже завершується, навіть на проблемних блоках №1 і №2 Запорізької АЕС. Перший блок вже підключили до мережі, а на початку жовтня має вийти з ремонту другий запорізький блок. Ремонтна ділянка IV кварталу цього року і І кварталу наступного року вже затверджена.   Що стосується вугільної генерації, другої за обсягом виробництва електроенергії у нас, то проблема традиційна для останніх трьох років – недостатні запаси вугілля на складах відносно нормативних значень. Якщо збережеться така динаміка приросту, яку спостерігаємо останні кілька тижнів, ми вийдемо на 1 листопада з відставанням від затвердженого міністерством графіка накопичення вугілля, тобто нижче 2,7 млн тонн - необхідного на початок зими запасу. - Наскільки нижче? -  Я думаю, що ми наблизимось до 2 млн тонн. Коли я кажу ми, маю на увазі не «Укренерго», бо ми не накопичуємо вугілля, а галузь в цілому.    Основна проблема полягає в перевезеннях залізницею. Ця проблема раніше так гостро не стояла, бо не було таких потреб. Видобутого вугілля на контрольованій території досить великі запаси, але вони не вивозяться зараз через брак вагонів і тяглового складу. Так само видобуто дуже великі запаси антрацитового вугілля на неконтрольованих територіях. Проблем вивозу його звідти безліч -  організаційні, політичні, військова ситуація, проблеми з залізничними переходами між контрольованою і не контрольованою територіями, брак локомотивів - електричних і дизельних, брак вагонів. Терміново ремонтувати локомотиви взялися навіть суб’єкти генерацій, це і ДТЕК, і «Донбасенерго». Якщо буде забезпечено такі обсяги постачання, як зараз, навіть якщо ми не досягнемо мети із запасів на 1 листопада, то зимовий період пройде без проблем. - Тобто перебоїв в електропостачанні українцям не варто очікувати? - Якщо відбудуться військові загострення в зоні АТО, які в принципі припинять постачання вугілля з тієї території, то однозначно буде дефіцит. На цей випадок розроблені заходи з обмеження споживання. Також у разі потреби ми будемо вмикати газомазутні блоки, це збільшить витрати природного газу, але технічний стан обладнання на Трипільській і Запорізькій електростанціях достатньо задовільний. Газомазутні блоки готові до запуску і, в разі такої потреби, ми перейдемо на більш дороге пальне. Донбас як не платив за електрику, так і не платить - Щодо електропостачання непідконтрольних зараз Україні територій Донбасу і Криму – чи постачає Україна туди електроенергію, чи в повному обсязі ідуть розрахунки за електроенергію звідти? - «Укренерго» нікому нічого не постачає, ми в принципі не маємо права постачати електричну енергію згідно з українським законодавством. Ми здійснюємо лише функції передачі. Постачання здійснюють комерційні організації. В нашому випадку єдиною організацією, яка здійснює реалізацію електричної енергії, є ДП «Енергоринок». Зрозуміло, що на неконтрольованих територіях проблема найбільша. Якщо ви подивитесь звіти «Енергоринку» і ту інформацію, яку вони надають, то практично 80% заборгованості загалом за електроенергію, яка є перед «Енергоринком», сформовано тими підприємствами, які здійснюють діяльність на окупованих територіях. Це не означає, що це споживання окупованих територій. Навіть старі борги, які сформувались до 2014 року, вони так само здебільшого відносяться до зони впливу цих підприємств. В принципі, донбаські підприємства за попередній період при попередній владі розраховувалися гірше за всіх. Луганська область має критично низький рівень розрахунків за електроенергію. З Донецькою областю ситуація набагато краща. Електроенергія на неконтрольовані території постачається. Цей процес регулюється 263-ю постановою Кабінету міністрів, за якою кожен місяць формується так зване сальдо перетоків («перетоки» - баланс між поставленою Україною на неконтрольовану територію електроенергією, і отриманою з тамтешніх електростанцій на контрольовану територію. – Ред.). Цей облік з точки зору технічності веде «Укренерго», але всі комерційні взаємовідносини перебувають у зоні відповідальності ДП «Енергоринок». Від початку року сальдо перетоків складає близько 1 млрд кВ/год, спожито неконтрольованими територіями більше, ніж поставлено на контрольовані. - Це враховуючи і Крим? - У Крим взагалі уже майже рік ніяких постачань електроенергії не відбувається. Фізично лінії від Криму відрізані. А одна з ліній  - 220 кВ «Каховська-Титан» переведена на напругу 150 кВ. Там збудована нова підстанція, через яку живиться частина територій двох районів Херсонської області на кордоні з Автономною Республікою Крим. - Щодо майна «Укренерго», яке залишилось на півострові. Відомо, що ви збираєтесь подавати позов до суду. Коли він може бути поданий, про які суми йдеться? -  Дуже рано давати відповіді на ваші запитання. Спочатку треба опрацювати сам формат позову. Ми можемо або визнати експропріацію нашого майна і вимагати компенсацію, ми можемо визнавати, що хтось безоплатно користується нашим майном і, відповідно, має платити за використання нашого майна, ми можемо рахувати збитки або рахувати так само неотримані прибутки. Цей вибір можливостей буде робитись спільно з юридичною компанією, яка має практику, фактичний досвід у представленні інтересів України в судах відповідної юрисдикції. Ми сподіваємось, що у жовтні розпочнемо тендерні процедури, які дозволять обрати юридичну компанію для супроводження цієї роботи, і вже відповіді на ваші запитання, про які конкретні суми йдеться, про яку суть позову можна говорити, будуть відомі після місяця - двох від початку роботи за цим позовом. - Днями ви все ж озвучували деякі суми… -  Це я озвучував не суму нашого позову, а скільки коштує майно, яке там залишилось. На це є дві відповіді: стільки, скільки воно коштує відповідно до балансу «НЕК «Укренерго» - це залишкова вартість, яка не була повною мірою переоцінена свого часу, ця цифра трошки більше 1 млрд грн. Якщо говорити про так звану відновлювальну вартість, тобто вартість цих мереж, якби ми їх відбудовували, то вона складає десь від 800-900 млн євро. І ми не можемо говорити, що наш позов буде присвячено 1 млрд грн, бо це не відображає реальної вартості цих активів, так само не можна говорити про цифру 800 млн євро, бо це є відновлювальна вартість, якби ми ці мережі відбудовували від самого початку. Є ще знос цих мереж, є реальна завантаженість цих мереж – це так само впливає на вартість. Є ще розуміння недоотриманих прибутків від того, що ми не маємо зараз постачання на АР Крим, від того, що не здійснюємо передачу електроенергії споживачам, розподільчим організаціям Криму. Це так само буде обраховано. - Тобто сума позову буде більшою? -  Ми сподіваємося, що так. Наскільки подорожчає електроенергія після переходу на стимулююче тарифоутворення -  Ви говорили про так зване стимулююче тарифоутворення. В чому його суть? - Для всіх інфраструктурних підприємств, особливо з застарілими основними фондами, стимулююче тарифоутворення – це є найбільш прогресивна методика, яка стимулює інвестиції в оновлення основних фондів. У випадку з «Укренерго», враховуючи, що маємо можливість отримувати державні гарантії, ми на 100% залучаємо кошти міжнародних фінансових організацій, так званих донорів, для економіки України. Це дуже вигідні умови: у нас середня відсоткова ставка біля 1% річних, є кредити під 0,25% річних. Крім того, ще сплати Міністерству фінансів за обслуговування державного боргу, але в принципі ці гроші залишаються в державі, тому макроекономічно можна не рахувати вартість цих кредитів. Відповідно, нам потрібно на стару базу активів мати дуже маленьку ставку, яка б дозволила нам залучати кошти. Мережі можуть жити 40-50 років. Відповідно, від відновлювальної вартості кожен рік треба вкладати тільки в оновлення основних фондів 2,5% від їхньої вартості. Якщо відновлювальна вартість наших мереж близько 10 млрд євро, то хочеш ти чи ні, а 250 млн євро в мережі треба вкладати. В Україні тарифи, мабуть, найнижчі в Європі. Більш того, в деяких країнах вони вищі в 5 - 10 разів. Але економічна ситуація в країні така, що тарифи мають стримуватися, державою регулюватися в будь-якому разі. Наше завдання - розробити показники, критерії і оцінити вартість наших активів таким чином, щоб при переході на стимулююче тарифоутворення споживач не відчув цього у вигляді зростання ціни на електроенергію. Але це дозволить мати чіткі правила гри, ми зможемо завдяки запровадженню стимулюючого тарифоутворення більш ефективно залучати кредитні ресурси і прискорити оновлення основних фондів.   Про нові принципи роботи енергетичного ринку - Через 2,5 року після набуття чинності закону «Про ринок електроенергії» країна має перейти на ринок прямих договорів, повністю ринкові відносини у сфері електроенергетики - під контролем Національної комісії. От тоді ми маємо викуповувати електричну енергію з врахуванням її втрат у наших мереж. Втрати в наших мережах у відсотковому значенні набагато менші, ніж у розподільчих мережах. Десь у п’ять разів. Але в будь-якому разі, оскільки ми передаємо всю електричну енергію, яка виробляється в цій країні, весь цей ринок у 400-500 млрд грн, то економія навіть у 0,1% на втратах - це шалена сума. Все, що ми вкладаємо в модернізацію наших мереж, - це, зокрема, і зниження втрат електричної енергії, від цього є економічний ефект. Плюс це покращує можливості для розвитку бізнесу.     Сам механізм розроблений уже давно. Це світова практика. Більшість підприємств працюють в інших країнах із застосуванням підходів стимулюючого тарифоутворення. У нас зараз ця робота розпочинається, методика готова, ми замовили у незалежної консалтингової організації методику переоцінки основних фондів, яка зараз погоджується у Фонді держмайна.   Загалом «Укренерго» зараз у процесі модернізації і скорочення видатків: ми оптимізуємо структуру управління підприємством, значно скорочуємо  адміністративний персонал на підприємстві, оптимізуємо процеси і сподіваємося, що наші видатки будуть наступні п’ять років зменшуватися кожен рік не менше ніж на 7-8%. Це так само закладається в показники ефективності діяльності. На відміну від методики «Затрати+», на якій сформовано нинішній тариф, стимулююче тарифоутворення і спонукає підприємство зменшувати витрати - чим менше витратиш на операційну діяльність, тим більше зможеш інвестувати в розвиток свого бізнесу. - Ви говорили про скорочення апарату та адміністративного персоналу. Чи можете озвучити цифри? В «Укренерго» дуже складна структура, вона формувалася роками, було дуже багато змін керівництва, які приводили до збільшення персоналу практично кожен раз. Апарат управління компанії зріс у своїй кількості за останні 15 років майже втричі – з моменту формування «Укренерго». Апарати територіальних підрозділів так само зростали. В «Укренерго» на певному етапі була впроваджена трирівнева система управління. Тобто ми маємо три керівні ланки від центрального апарату до конкретного об’єкту. Зрозуміло, що на всіх цих ланках присутній адміністративний персонал. Ми ці всі процеси зараз спрощуємо, ми прибираємо одну ланку управління, тобто це вже зменшує навантаження на компанію по видатках на персонал. Ми намагаємося максимально вибудувати прямі відносини, без посередників. Очікуємо, що загальне скорочення адміністративного персоналу по нашій компанії протягом 2-3 років сягне 50%. В Україні найгірший показник чисельності серед усіх країн Європи і СНД на одиницю господарства. Що б ми не взяли: умовну одиницю обладнання, протяжність ліній електропередач, кількість електроенергії, що передається, - то серед усіх країн Європи і всіх країн СНД Україна найгірша за співвідношенням кількості персоналу на кількість продукту чи послуг, які генеруються компанією. Тому моя мета - щоб ми з останньої сходинки перейшли хоча б у першу третину. Якщо порівнювати Україну з Німеччиною, то у нас персоналу на умовну певну одиницю продукту більше як у 20 разів. Про те, коли українці зможуть купувати електрику в Голландії чи Польщі - В чому полягає суть нової моделі ринку електроенергетики?    У нас є модель ринку, який створювався в середині 90-х, це називається ринок одного покупця. Всі, хто виробляє електроенергію, продають її одному покупцю, в нашому випадку це ДП «Енергоринок», і всі, хто купує електроенергію, купують її у цього продавця. Але ця модель застаріла, від неї відмовилась більшість країн світу. Та модель, на яку ми зараз переходимо, називається ринок прямих двосторонніх договорів. Тобто будь-якому покупцю електроенергії надається право купити електроенергію в будь-кого, з ким він домовиться. Ви можете торгуватися, ви можете отримувати якісь преференції. Наприклад, великий споживач, безпосередньо близький до електричної станції, може дати при споживанні рівний графік і його буде легко прогнозувати – це вам дасть найкращі умови, найкращі ціни. Якщо кінцевий споживач дуже невеликий, як от побутовий споживач, зрозуміло, що прямі договори з великою електростанцією - їх практично неможливо супроводжувати. Для таких споживачів буде надаватись так звана універсальна послуга: хтось виконуватиме цю функцію, як зараз це роблять енергопостачальні компанії, які викуповуватимуть безпосередньо вже не у «Енергоринку», а у електростанції електричну енергію, і надаватиме послугу з передачі цієї електричної енергії, постачання і продаватиме вам під ключ цю універсальну послугу приблизно так, як зараз населення купує в енергопостачальних організацій. Але всі інші споживачі - більш-менш великі, причому це можуть бути промислові сфери малого, середнього бізнесу, будуть мати змогу вибирати, у кого купувати електричну енергію. Це відкритий ринок, що дозволить вирівняти і оптимізувати ціни. Найбільш ефективно він буде працювати, коли ми інтегруємося, наприклад, ринком, а не тільки технічно, до континентальної мережі Європи. В цьому випадку ми можемо, як будь-який європеєць, купувати електроенергію в Іспанії або в Голландії. Всі енергопостачальні організації, маються на увазі передавальні організації як аналог «Укренерго», вони зобов’язані по своєму регульованому тарифу надати послугу будь-кому, тобто вони не можуть вам відмовити, якщо ви домовилися, наприклад, з атомною електростанцією на купівлю електроенергії  в АЕС, то і обленерго зобов’язане надати вам послугу з передачі цієї електричної енергії безпосередньо до вашого лічильника. І ця ціна буде регулюватися державою в особі Національної комісії з електроенергетики. Це принципова різниця між старою і новою моделями. Будуть певні майданчики для довгострокових контрактів, ринок контрактів на добу, це буде ринок внутрішньодобовий, де вже більше будуть трейдери між собою «грати». Певний перехідний період: у нас ціни ще не до кінця вирівняні між населенням і промисловими споживачами. На цей перехідний період поки є дотаційна складова  - різниця в тарифах між побутовим споживачем і реальною ринковою ціною. Компенсуватися ця різниця в ціні буде за рахунок того, що два великих суб’єкти генерації  - «Енергоатом» і «Гідроенерго», частку свого виробітку, в разі потреби, будуть зобов’язані продавати за фіксованою ціною.   - Так на якому етапі зараз перебуває реформування електроенергетичного ринку? Оскільки закон про ринок електроенергії глобально змінює правила гри на ринку (а на ньому грають переважно все-таки олігархічні групи – ДТЕК Ріната Ахметова, обленерго, які  належать пану Коломойському, пану Григоришину і братам Суркісам), то дуже багато зацікавлених осіб, які намагаються або зберегти поточний статус-кво, або отримати собі якісь додаткові преференції. Загалом від запланованого графіка ми відстаємо на рік тільки тому, що досі немає закону, який імплементує правила третього енергопакета, до якого приєдналась Україна.   «Укренерго» свою частину роботи вже практично готове виконувати. Гірша ситуація в ДП «Енергоринок», що має припинити своє існування за нової моделі ринку, розділитися на дві організації. У них, на жаль, ще не розпочата процедура, не отримано фінансування, навіть не обрано концепцію. Тобто затримка буде за ДП «Енергоринок».    Про те, наскільки подорожчає електроенергія і чи відбиратимуть майно за борги - Відомо, що на українців чекає ще не одне підвищення тарифів на електроенергію. На вашу думку, наскільки це зростання необхідне? - На це треба дивитися з двох боків: є реальна складова цього процесу і макроекономічна. Для держави Україна вкрай важливо, щоб не було ніяких спеціальних неринкових цін. Вони мають стати ринковими, цим ліквідується величезна частина корупційних можливостей і неефективностей, які присутні в економіці України вже 20 років. Якщо подивитись на модель навіть радянського часу, то побутовий споживач платив за електроенергію вдвічі більше, ніж промисловість. І це абсолютно економічно обґрунтований ефект масштабу. Тобто, чим більше ти споживаєш продукту, тим більшу знижку можеш отримати. Той споживач, який споживає менше, він не може платити менше. Він може платити як мінімум стільки ж, як і великий споживач. Бо ж витрати  на те, щоб доставити електроенергію до окремого господарства значно більші, ніж доставити електроенергію до дуже великого заводу. І втрати в мережах, і кількість цих мереж, і інвестиції в ці мережі - вони принципово різні. Тому якщо ми говоримо про макроекономіку, то однозначно тарифи мають бути ринковими, тобто нерегульованими, зокрема і для побутових споживачів. Якщо ми говоримо про соціальну складову, то дотаційний механізм має працювати певний час. Джерелом цього дотаційного механізму, зрозуміло, має бути державний бюджет України або відрахування частини прибутку державних електроенергетичних підприємств, таких як «Енергоатом», «Укренерго», «Гідроенерго».   - Чи варто очікувати хвилі значних неплатежів за електроенергію через зростання тарифів? - Тут є ризик. Зараз платять за низькими тарифами, але платять. А потім людині вже все одно – заплатити половину чи не заплатити взагалі. Тому ефективні інструменти стягування цієї заборгованості мають бути. Зараз відбуваються зміни законодавства, які дозволяють при перевищенні заборгованості за комунальні послуги за енергоносії більше певного значення здійснювати претензійно-позовну роботу, аж до забезпечення цього позову майном боржника. Всі ці роки основними споживачами, які не платили за електроенергію, були багаті люди з величезними будинками по 2-3 тис. квадратних метрів, з величезними ділянками, басейнами тощо, вони споживали електроенергію за такі самі смішні копійки, як і люди, які не можуть собі цього дозволити. І насправді серед боржників людей цих верств населення було набагато більше, ніж серед пересічних громадян. Про остаточну вартість «трансформаторів Григоришина» і зарплату директора «Укренерго» - Як відомо, попереднього керівника компанії було усунуто за непрозорі закупівлі. - Це велика проблема всіх державних компаній – непрозорість, корупція, використання державних компаній як інструмента. Я не думаю, що ви зможете знайти в Україні будь-яку компанію, щодо якої б не було б таких питань. Одним із факторів, чому було усунуто тоді пана Касіча і на мене поклали тимчасове виконання обов’язків, була і позиція міжнародних фінансових організацій, які ще з початку 2015 року піднімали регулярно питання про те, що в «Укренерго» одна олігархічна група контролює практично всі процеси в компанії, весь менеджмент прийшов з однієї організації або пов’язаних між собою. Останньою краплею був сумнозвісний тендер щодо трансформаторів. Закупівлі проходили в наших територіальних підрозділах. Мовляв, якщо це відбувається не в Києві, а десь у Вінниці чи Запоріжжі, то не так привертає увагу. Але ж затвердження інвестиційної програми було публічним, воно здійснювалося в Національній комісії, яка її теж розкритикувала, і справа набула розголосу. Але не це послужило причиною відміни тендерів. Навіть попри суспільний розголос чи цікавість Служби безпеки України єдиною причиною, чому та закупівля трансформаторів не відбулася - це тому, що Запорізький трансформаторний завод потрапив під заборону Антимонопольного комітету України на участь в тендерах на певний період. Тому незаконно було б з ним укладати договори за вже проведеними тендерами. Тому ці процедури були відмінені. - Як зараз працює компанія в плані закупівель? Чи були зекономлені за рахунок цього кошти для держави? - «Укренерго» свого часу призупинило роботу за будь-якими більш-менш значущими контрактами і домоглося зменшення їхньої вартості практично на 160 млн грн.  Новий «трансформаторний» тендер повторно вже проходив за мого керівництва - ми домоглися зменшення ціни на трансформатори на 55% - 1,1 млрд грн зекономлено в межах одної закупівлі. З 1 січня поточного року ми всі нові закупівлі стовідсотково перевели на ProZoro, у нас окремий торговельний майданчик на сайті. Загальна економія за цей рік уже перевищила 1,8 млрд грн, це приблизно 45% всього бюджету компанії на закупівлях. - Ви держслужбовець? - Ні. Я декларую свої доходи, але не відповідно до закону про е-декларування. У мене паперова декларація, як у людини, яка працює на державу. Декларація за 2015 рік здана, відповідно до закону, в першому кварталі поточного року. - Яка заробітна плата у т.в.о директора «Укренерго»? -  Середньомісячна заробітна плата зараз близько 45 тис. грн. - …Достатньо? - Недостатньо. 889-та постанова, яка визначає порядок оплати, дає можливість отримувати набагато більшу заробітну плату. Я вже кілька разів звертався до міністерства з цього приводу. - А заробітна плата залежить від показників компанії? -  В тому то й справа, що не залежить. Я тимчасово виконую обов’язки, в мене немає контракту з міністерством, в якому б могли бути визначені ті показники, які могли б впливати на рівень мого особистого доходу. - Чи відомо, коли буде проводитись конкурс на посаду директора «Укренерго»? - З цим конкурсом історія дуже неприємна. Конкурс на посаду директора «Укренерго» оголошувався тричі відтоді, як мене призначили. Третій завершився ще в травні. Переможцем було обрано іншу людину. Але далі жодних рухів не відбувається. Людина не була призначена, конкурс при цьому не був відмінений. А новий конкурс не оголосять, якщо не буде відмінено старий. Це рішення має прийматися на рівні Кабінету міністрів. - Тобто Кабінет міністрів з травня жодних дій не вчиняв щодо цього конкурсу? - Передовсім Міністерство економіки. Так. Зараз, на жаль, затягнувся період виконання обов’язків, досить важко працювати в цих умовах, і це не тільки питання відсутності контракту і заробітної плати. Головна проблема полягає в тому, що має бути постійний керівник, має бути певний мандат на здійснення реформування.    - Хто переміг у конкурсі у травні? - Зуєв Сергій Олександрович - колишній працівник «АЄС Груп Казахстан», перед цим він працював в Україні кілька років, в «Рівнеобленерго» і «Київобленерго».    - Ви подавали свою кандидатуру? - Так, я подавав, я був у фіналі, нас було п’ятеро.  
Суспільство оформление ленты  Психотравми. Хто захистить захисників, поки будують центр реабілітації? АТО на Донбасі триває вже третій рік. Для багатьох в прямому сенсі війна не закінчується з демобілізацією. Адже посттравматичний синдром, як зазвичай називають психологічні проблеми минулих жахів війни, проявляється у багатьох учасників АТО. При цьому кваліфікована допомога та психологічна реабілітація воїнам АТО як не надавалася раніше, так і відсутня досі. Це вже офіційно визнали і в Кабміні. Так, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський впевнений, що наслідки війни всі ми будемо відчувати ще дуже довго. "Як показує статистика, основні проблеми почнуться після війни. Ми виходимо з того, що добре для морського піхотинця США, те добре і для українського морського піхотинця... У США працює відповідний центр психологічної реабілітації. Тому він потрібен і нам. Крапка", - сказав він.   Сама ідея створення такого центру не нова. Її обговорюють вже другий рік, - повідомила волонтер Товариства ветеранів АТО Наталя Зарецька. І лише 8 серпня 2016 року Кабмін затвердив план заходів щодо реалізації стратегії подолання бідності на 2016-2017 роки. Згідно з планом, Кабінет міністрів має намір створити державну установу "Національний центр психологічної реабілітації та психологічного захисту населення" до 2018 року (!). Відповідальними за реалізацію цього заходу визначено Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство фінансів і Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Зараз обговорюється концепція і повноваження відповідного центру. Конкретні дати, дедлайни його створення все ще "висять у повітрі". Тобто на практиці "віз і нині там", поки герої на фронті втрачають не тільки руки і ноги, а й розум... Страшні цифри: 80% психогенних втрат Українські військові під час війни на Донбасі масово отримують психотравми, - визнає начальник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Міністерства оборони України Назім Агаєв. За його словами, сьогодні в Україні фіксується до 80% психогенних втрат серед наших військових, з них до 30% - це проблеми незворотного характеру, коли "психогенні втрати і травми, які отримують військові в зоні АТО, переходять у психіатричні проблеми і військові з зони АТО більше не можуть продовжувати службу, оскільки це може нести загрозу для інших військових", - повідомив він. Така велика кількість психогенних травм військових у зоні АТО викликана кількома причинами, пояснюють експерти. "У нас триває гібридна війна, що накладає свій відбиток. За всіма нормами, останній термін психічного виснаження військового, що перебуває в зоні військових дій, 35-40 днів. У нас же багато таких бійців перебувають там до чотирьох місяців без ротацій. Тому ми бачимо в результаті таку велику кількість психогенних проблем у наших військових", - додав він. На жаль, за інформацією психологів, все частіше фіксуються випадки розпаду сімей військовослужбовців після їхнього повернення додому. "Бійці не сприймають дружин і дітей як невід'ємну частину свого майбутнього. Часто військові через психотравми поводяться неадекватно, продовжуючи, по суті, поводитися не як удома, в мирних умовах, а як на війні... Тому ми повинні робити акцент не на боротьбі з негативними результатами, психотравмами військових, а на попередженні таких станів бійців", - розповіла одна з волонтерів-психологів. З цією метою Міноборони вже розробило психологічну пам'ятку, яка поширюється серед військових. Вона містить інформацію про психологічні практики самодопомоги, першу психологічну допомогу, запобігання паніки тощо. Природно, бійці мають бути забезпечені такою інформацією, отримати хоча б елементарні навички, щоб кількість психогенних втрат у нас була менше. Але наскільки пам'ятка без комплексної допомоги з реабілітації працює, журналіст АСН запитав у самих атовців.   Посттравматичний синдром очима атовців     Учасник АТО Сергій Єфремов розповів АСН, як відслужив рік, починаючи з серпня 2014 року, в 24-му окремому штурмовому батальйоні "Айдар" (в/ч 2950), 2-ї штурмової "афганської" роти. "Зараз працюю в новинному онлайн-виданні. Психологічних проблем у себе не помічаю, хоча тут, можливо, потрібен погляд збоку. Дратівливим я був і раніше, навряд чи бойові дії вплинули", - зізнався він. При цьому Сергій підкреслив, що проблеми у побратимів дійсно спостерігав, але це було рідкісне явище і відбувалося на фронті, в мирному житті - не стикався. «Щодо психологічної реабілітації або будь-якої допомоги від держави в цьому питанні, то я особисто її не отримував. Пам'ятаю, ще в 2014 році в частину приїжджали волонтери-психологи, з ними багато хто спілкувався. Але наскільки там були серйозні проблеми, не знаю. Можливо, просто хотілося спілкування з людиною не з армії... Тому оцінюю роботу держави в питанні надання психологічної допомоги на трієчку. Чому? Бо вона начебто є, але я її не бачив", - розповів він.   Ще один учасник АТО Володимир Шередега, служив в Пісках під Донецьком у складі добровольчого полку "Дніпро-1" загалом близько семи місяців, зараз теж працює журналістом. Він оцінив роботу держорганів з реабілітації на нуль за п'ятибальною шкалою. Бо в принципі її не бачив і не помічав. У свою чергу Сергій Бугаєв, який прослужив рік і три місяці (2015-2016) в 79-й ОАМДБ на посаді заступника командира роти по роботі з особовим складом, впевнений, що посттравматичний синдром у атовців існує. "Приклад в нашій історії - Афган, після якого багато хто так і не зміг адаптуватися до нормального життя. Минулого року Ричкова (народний депутат БПП і волонтер. - Ред.) з компанією намагалася запустити ініціативу з підготовки військових психологів. Але, мабуть, відволіклася на інші питання. Сьогодні в армії нормальних психологів-практиків, готових зіткнуться з наслідками реального бою, немає", - розповів Бугаєв. За його словами, немає нормальної підготовки із залученням зарубіжних фахівців з досвідом бойових дій. "По-друге, в армію, як і раніше йдуть ті, хто не знайшов себе у цивільному житті, а всередині ще один фільтр - кумівство і корупція. У підсумку роль психолога - теорія, навчальні фільми та тестування особового складу", - вважає учасник АТО. У воїнів немає сумніву, що до питання треба підходити комплексно, починаючи з вирішення проблем, пов'язаних з втратами на полі бою через неготовність особового складу, надання компетентної допомоги в разі важких травм (наприклад, ампутації кінцівок), закінчуючи адаптацією до мирного життя. Останнє включає не тільки програми, які навчать жити по-новому "поза війною", але і можливість знайти роботу, що також є однією з нагальних проблем тих, хто повернувся з фронту. "Перше - завдання мирних психологів і держпрограм з адаптації тих, хто воював. Друге - завдання військових психологів, які у нас суто номінальні і вчаться, в кращому випадку, за партами. А частіше - взагалі не вчаться", - вважає Сергій Бугаєв. Поки що психологічна допомога на полі бою зводиться до одного - роздають "пам'ятки" з переліком рекомендацій, як дати собі раду в разі психологічних травм на війні.  
Суспільство Україна не втратить Станицю Луганську через відведення сторін - Марчук Представник України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу Євген Марчук дав свій коментар на чутки, що через відведення сторін на передовій наша країна втратить Станицю Луганську. Про це він написав у себе в Facebook. «Скільки дурниць пишуть у ЗМІ щодо недавно підписаної угоди про виведення військ. Коли говорять різні псевдоексперти - це ще зрозуміти можна. Але коли починають «коментувати» різні дурниці посадові особи, це взагалі», - пише Марчук. За його інформацією, три ділянки розміщені на лінії конфлікту і не «в», а «в районі населених пунктів». «У такі ділянки не входить жоден пункт або електростанція. У центрі двох ділянок перебуває зруйнований міст через р. Сіверський Донець, а також непрацюючий після обстрілів КПВВ біля Золотого. Мета - відремонтувати і запустити це. Після семи днів тиші на цих ділянках сторони повинні відвести війська синхронно, тобто дзеркально і одночасно. Це буде відбуватися при контролі патрулів ОБСЄ і СЦКК», - додав він.
Події оформление ленты  Замість підприємства з переробки небезпечних відходів міністр екології знайшов порожній ангар Ліцензійна комісія Міністерства екології на чолі з міністром Остапом Семераком нагрянула з позаплановою перевіркою на підприємство, яке має збирати і утилізувати шкідливі відходи. Представники відомства приїхали в село Забуяння Київської області, де, згідно з договором, розташовані потужності підприємства, що переробляє нафтопродукти, фарби, післяопераційні і медичні відходи, батарейки. Виявилося, на місці сучасного комплексу з переробки стоїть ангар, накритий дірявим шифером. «Утилізація відходів відбувається виключно на паперах. Тут як мінімум повинна була бути піч для спалювання небезпечних матеріалів, - говорить Семерак. - Ми бачимо цей ангар, що належить компанії, яка веде активну «економічну діяльність». Міністр екології пояснює, що подібний випадок не поодинокий. Міністерство вже виявило низку схожих підприємств після того, як взялося перевіряти тих, хто переробляє небезпечні відходи. Підстава: літня постановаКабміну, згідно з якою всі подібні підприємства мали за два місяці привести у відповідний вигляд виробничі потужності і документи. «Через два місяці ми почали проводити перевірки. І, зокрема, це підприємство повинно переробляти тринадцять видів небезпечних відходів. Але на цьому місці - зруйнована будівля, яка використовувалась як прикриття». Представники компанії, попереджені про перевірку за день, під час приїзду міністерської делегації присутні, але за добу навіть не встигли зібрати всі необхідні документи. На камери ж стверджують, що у них зараз просто відбувається переоснащення виробництва. Їхні слова не підтверджує сільський голова Забуяння Михайло Герасименко. «З 2013 року, з тих пір, як я на посаді, тут будівництво не велося», - каже той. Підприємство отримало ліцензію Міністерства екології влітку 2013 року. Термін її дії повинен був закінчитися в 2018-му. Але, згідно з поправками до законодавства, термін дії виданих ліцензій до 2015-го тепер необмежений. Якщо її не забрати за порушення. У разі якщо до анулювання ліцензії не дійде, порушник заплатить сміхотворний штраф за неправильне поводження з твердими побутовими відходами - від 34 до 1700 гривень. «Це мізер, який не виконує необхідну функцію. У Верховну Раду незабаром буде внесений один, а можливо, і два законопроекти, які збільшать відповідальність за порушення в сфері екологічного законодавства», - заявив міністр екології.

Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
більше матеріалів




/-1,9927439689636-/ /-pc-/
Top