counter
Архів Повернутись назад 27 Січня 2017
27 Січня
Події Бойовики 63 рази обстріляли позиції ЗСУ, двоє українських бійців загинули На Донбасі за минулий четвер, 26 січня, російсько-окупаційні війська 63 рази обстріляли позиції Збройних Сил України, в результаті двоє українських бійців загинули, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «Російсько-окупаційні війська, ігноруючи будь-які домовленості, більшість обстрілів ведуть саме з мінометів різних калібрів і важкої артилерії», - йдеться в повідомленні штабу, опублікованому в Facebook. За даними українських військових, проросійські бойовики на Маріупольському напрямку зі 152-мм артилерії, танків, БМП, гранатометів і стрілецької зброї обстрілювали Широкине, а зі 122-мм артилерії - Талаківку. З мінометів різних калібрів окупанти вели вогонь по Лебединському, Красногорівці, Талаківці і Водяному. З гранатометів і стрілецької зброї - по Новогригорівці, Гнутове і Павлопіль. В районі Новотроїцького вогонь вів снайпер. На Луганському напрямку окупанти з РСЗВ БМ-21 «Град» вели вогонь по Новозванівці, випустивши в бік позицій ЗСУ 20 снарядів. Тут же бойовики застосували і 122-мм артилерію. Кримське, Новотошківське, Новозванівку, Водяне, Новоолександрівку і Попасну обстріляли з 120 і 82-мм мінометів. На Донецькому напрямку бойовики з мінометів різних калібрів обстрілювали позиції ЗСУ в районі Авдіївки, Верхньоторецького і Зайцевого. З гранатометів різних систем і стрілецької зброї - Новгородське, Кам'янку і Авдіївку.
Політика оформление ленты  Українська делегація літає в Мінськ на переговори чартерами Пінчука - ЗМІ Українська делегація літає на засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську на приватних літаках, йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми». Журналісти стали свідками чотирьох випадків, коли делегація використовувала приватні літаки для перельотів у Мінськ. Зокрема, українські переговорники використовували для перельоту літак Bombardier Global Express 6000 з бортовим номером OE-IDO і австрійської реєстрацією, який, за даними журналістів, постійно використовує олігарх Віктор Пінчук. Радник голови СБУ Юрій Тандіт визнав, що іноді група користується чартерами, але чиїми, каже він, не знає. Інші члени делегації також відмовилися повідомити, хто оплачує їхні чартерні польоти між Києвом і Мінськом. В Адміністрації Президента України на запит «Схем» повідомили, що не мають інформації про те, чи відшкодовуються перельоти з державного бюджету. 
Економіка Нацбанк визнав неплатоспроможним «Фортуна-банк» Національний банк України від 26 січня відніс до категорії неплатоспроможних ПАТ «Фортуна-банк», говориться в офіційному повідомленні регулятора. За даними Нацбанку, вчинені керівництвом «Фортуна-банк» заходи щодо докапіталізації фінустанови, зокрема, погашення кредитів позичальників - пов'язаних осіб, були недостатніми для забезпечення позитивного значення регулятивного капіталу станом на 1 січня 2017 року. «Національний банк відзначає, що 91% (2167 осіб) всіх вкладників АТ «Фортуна-банк» отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 96 млн грн», - йдеться в повідомленні. Раніше НБУ відніс до категорії неплатоспроможних ВАТ «Банк Народний капітал».
За кордоном Білий дім підготував указ про зняття санкцій з Росії - Atlantic Council Адміністрація президента США Дональда Трампа підготувала указ про зняття санкцій з Російської Федерації, заявив старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Фабріс Потьє з посиланням на свої джерела в Білому домі. «Джерела в Білому домі кажуть, що адміністрація Трампа підготувала указ президента США про скасування санкцій проти Росії», - заявив він у своєму мікроблозі в Twitter. Потьє додав, що на суботу, 28 січня, запланована телефонна розмова між Трампом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним. За його словами, якщо інформація про швидке скасування антиросійських санкцій підтвердиться, то це стане найбільшим провалом за багато років «терплячих зусиль Заходу зупинити реваншистську Росію».   DC sources say that Trump admin has an executive order ready to lift Russia sanctions. @POTUS to talk to Merkel and then Putin on Saturday — Fabrice Pothier (@FabricePothier) 26 января 2017 г. If confirmed, would be biggest upset for years of patient Western efforts to stop revanchist Russia. Important Congress and Europe to react — Fabrice Pothier (@FabricePothier) 26 января 2017 г.
Політика Екс-депутат Держдуми РФ дав свідчення у справі про держзраду Януковича - ЗМІ Колишній депутат Державної думи Російської Федерації від КПРФ Денис Вороненко дав слідчим Генеральної прокуратури України свідчення у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича, повідомляє «КоммерсантЪ» з посиланням на свої джерела. За словами співрозмовника видання, комуніст Вороненко частково підтвердив слідчим свідчення, які раніше дав інший колишній російський депутат Ілля Пономарьов. Останній розповів слідчим прокуратури про домовленості між Януковичем і російським керівництвом. Джерело, близьке до Генпрокуратури, заявило, що Вороненко «сам проявив ініціативу, вийшов на генпрокурора України Юрія Луценка і дав свідчення у справі Януковича». За його словами, можливо саме за підсумками цієї бесіди Луценко висунув Януковичу звинувачення у державній зраді. За даними українських ЗМІ, Денис Вороненко разом із дружиною Марією Максаковою в 2016 році переїхав до Києва. У Росії колишнього депутата підозрюють у причетності до організації розкрадання будівлі в центрі Москви. Раніше генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що свої свідчення проти Віктора Януковича дали двоє колишніх депутатів Держдуми РФ.
Порошенко про львівське сміття: Власну господарську безпорадність загортають у політичну матерію Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом обговорив, зокрема, і проблему з вивезенням сміття зі Львова, йдеться на сайті глави держави. За словами Петра Порошенка, місцева влада має бути здатна самостійно справлятися з прибиранням ввірених їй територій. Але далеко не у всіх це виходить. "Прибирати сміття - прерогатива органів місцевого самоврядування. Але, коли там не можуть в межах своєї компетенції вирішити цю проблему, коли власну господарську безпорадність загортають у політичну матерію, а безпеці городян загрожує екологічна катастрофа, - треба допомогти городянам", - заявив Президент. Нагадаємо, раніше міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що місту нікуди вивозити сміття. А прем'єр Гройсман зазначив, що в місцевій скарбниці на це є кошти, близько 1,8 млрд грн, однак місцева влада не здатна взяти ситуацію під контроль.
За кордоном У Кремлі назвали дату телефонної розмови Путіна і Трампа Прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков підтвердив, що в суботу, 28 січня, може відбутися телефонна розмова Володимира Путіна і президента США Дональда Трампа, передає РИА Новости. Раніше телеканал CNN повідомив, що переговори двох лідерів заплановані на 28 січня. За даними телеканалу, раніше Трамп запропонував скасувати санкції проти РФ, запроваджені адміністрацією президента США Барака Обами, якщо Кремль допоможе в боротьбі з терористами. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров цього тижня закликав до «відновлення нормальних відносин» між Росією і США при адміністрації Трампа. «Після складних відносин, які були у нас за час президентства Барака Обами, президент Путін готовий зустрітися в інтересах глобальної безпеки і стабільності», - сказав голова МЗС РФ. Нагадаємо, що старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Фабріс Потьє з посиланням на свої джерела в Білому домі заявив, що адміністрація Трампа підготувала указ про зняття санкцій з РФ. За його словами, на 28 січня запланована телефонна розмова між Трампом, Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
За кордоном Пентагон заявив про готовність вести війну в космосі Росія веде розробки зброї, яку може використовувати проти американських космічних супутників, заявив глава Стратегічного командування збройних сил США Джон Е. Хайтен, передає прес-служба Пентагону. «Ми повинні стримувати погану поведінку в космосі, ми повинні стримувати конфлікти в космосі», - заявив він, додавши, що йдеться про такі країни, як Китай і Росія, які активно займаються розробкою космічної зброї. Росія, за його словами, веде розробки антисупутникових систем з 1980 року. Зараз росіяни розробляють зброю, зокрема лазерну, яка ставить під загрозу американські супутники. Хайтен сказав, що Китай публічно заявив, що буде використовувати космічний простір виключно в мирних цілях. Китай також був активним прихильником комітету Організації Об'єднаних Нації з мирного використання космічного простору. Однак, за його словами, китайці «найбільш агресивна нація в світі, яка створює зброю, здатна кинути виклик Сполученим Штатам у космосі в майбутньому». «Ми повинні запобігти цьому, і кращий спосіб запобігти війні - бути готовим до війни. Таким чином, Сполучені Штати мають намір зробити це, і ми збираємося переконатися, що всі знають, що ми готові до війни», - заявив американський генерал.
Політика Суд над Януковичем почнеться на початку березня - Луценко Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що досудове розслідування справи про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича практично завершено, матеріали справи передадуть до суду на початку березня, повідомляє Інтерфакс-Україна «Зараз пройде кілька процесуальних дій, і ми передамо матеріали досудового розслідування з уточненими підозрою за результатами цих слідчих дій захисту громадянина Януковича... Прогнозую, що судовий процес може початися в перші дні березня», - сказав він. Очільник ГПУ додав, що ознайомлення захисту Януковича-втікача  з матеріалами справи займе максимум 17 днів. Нагадаємо, що голова ГПУ Юрій Луценко заявив, що в справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича з'явилися важливі свідчення про те, що підготовка російського вторгнення в Україну почалася задовго до протистояння на Майдані і втечі Януковича.
Суспільство У Львові заявили, що сміття вивезли майже з половини майданчиків На ранок п'ятниці, 27 січня, у Львові очистили від побутових відходів майже половину всіх майданчиків, заявив директор департаменту ЖКГ Львівської облдержадміністрації Назарій Романчук, передає Укрінформ. «На ранок 27 січня в обласному центрі вивезено сміття з 184 контейнерних майданчиків ТПВ, що становить 47,6% від усієї кількості», - зазначив Романчук. За словами чиновника, робота з вивезення сміття буде тривати до повного очищення Львова від сміття. У планах очистити переповнені сміттям контейнерні майданчики Львова до неділі, 29 січня. Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом обговорив проблему з вивезенням сміття зі Львова. За його словами, місцева влада має бути здатна самостійно справлятися з прибиранням ввірених їй територій.
Суспільство Бойовики не пропустили на окупований Донбас колону з гуманітарним вантажем ООН Бойовики терористичного угрупування «ДНР» не пропустили на окуповані території Донецької області колону з 25 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем від організації «Регіональне представництво Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові, Україні», повідомили агентству Інтерфакс-Україна у Державній прикордонній службі України. За даними українських прикордонників, у четвер вранці, 27 січня, вантажівки пройшли оформлення в контрольному пункті в'їзду-виїзду «Новотроїцьке» в Донецькій області. Однак близько 17:00 бойовики розгорнули колону з гуманітарним вантажем без пояснення причини. «Міжнародна організація направляла жителям неконтрольованої території понад 540 тонн будівельних матеріалів і медикаментів», - заявили в ДПСУ.
Економіка оформление ленты  Обмеження розрахунків «кешем». У виграші банки і Мінсоц Зменшення ліміту на розрахунки «кешем», яке Нацбанк запровадив на початку року, розраховуючи на зменшення тіньової економіки, насправді може спричинити зворотній ефект. До того ж обійти обмеження регулятора, як виявилось, не так і складно, а покарання за це – мінімальне. Українці від такого нововведення лише втратять, адже доведеться витрачатися на комісію банку.   90% українців витрачають менше 50 тис. грн Нацбанк взявся відучувати українців від готівки і на початку нового року ошелешив черговою новацією. З 4 січня 2017 року розрахунки готівкою можна здійснювати в день лише на суму, що не перевищує 50 тис. грн (до цього було 150 тис.) Розрахунки, які перевищують цей ліміт, повинні проводитись в електронному форматі, тобто з рахунка на рахунок.   В регуляторі вважають, що таке обмеження сприятиме наповненню банків готівкою та прискоренню розвитку безготівкового обігу грошей. У планах НБУ до 2020 року зменшити рівень готівки в економіці (відношення М0 – частка готівки в економіці, до ВВП) до 9,5%. У 2015 цей показник був 14,6%. Пропагуючи чергове обмеження, в Нацбанку уточнили, що нині понад 90% щоденних витрат українців є меншими за 50 тисяч гривень, тож більшість громадян не відчують змін. «Українці вже переконалися, що введення в вересні 2013 року  обмеження на готівкові розрахунки у сумі 150 тисяч гривень, не зачепило інтересів більшості з них, оскільки стосувалося лише великих покупок (наприклад, придбання престижних автомобілів та мотоциклів, яхт, літаків, будинків, антикваріату, коштовностей) та сприяло поступовому сприйняттю населенням необхідності застосування безготівкових розрахунків та підвищення їх привабливості», - зазначено у відповіді НБУ на запит агентства АСН.  За останні три роки частка платежів із застосуванням картки зросла з 17% до 35% Вперше обмеження розрахунків готівкою НБУ запровадив 1 вересня 2013 року. Відтоді і до 2017 року максимальна сума для розрахунків «налом» для фізичних осіб складала 150 тис. грн. Як зазначено у відповіді НБУ агенції АСН, відтоді українці стали частіше користуватися картки для розрахунків і частка безготівкових платежів із використанням карток в Україні зросла з 17% (у 2013 році) до 35% (за підсумками трьох кварталів 2016 року). Втім, зважаючи на зауваження того ж НБУ, що обмеження готівкових рахунків більшість українців навіть не відчують, кількість готівки поменшала точно не через це обмеження – радше тому, що користуватися картками стало зручніше. Без субсидій та «кешу» Тим часом керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов вважає, що чергове обмеження до 50 тис. грн ні що інше, як намір значно скоротити списки тих, хто отримує від держави субсидії на оплату комунальних послуг. «Це зробили для того, щоб ті люди, які отримують субсидію, – її втратили. Наша податкова разом з Міністерством соцполітики хоче дізнатися, чи немає у людей статків, за які вони купують занадто нібито дорогі товари», - зазначив експерт. Змушують вкладати гроші у нестабільну банківську систему Окрім цього, в умовах, коли в країні лише у 2016 році було ліквідовано близько 20 банків і «банкопад» продовжується поточного року, змушувати українців проводити великі розрахунки через банківську систему, означає - піддавати ризику їхні гроші, наголошує Лупоносов.  «У нас же ніде не прописано, що якщо людина щось купує, наприклад, авто, зробила проплату сьогодні ввечері, а вранці банк закрився, то їй завтра цю суму компенсують. А такі ризики є. Ми вже бачили з вами скільки банків закривалося і люди втрачали гроші, які в них були на поточних рахунках», - додав експерт. Так у фінустанов є ще чимало схем, як видурити в українців гроші, каже Лупоносов. «Є і такі випадки, коли люди приходять до банку, їм дають офіційні документи з каси з усіма реквізитами і печатками, що вони зробили платіж, чекають цей платіж день-два-три, а його немає. Потім приходять у відділення банку і з’ясовується, що ці гроші взяли, а по оперативному дню їх не провели. І банк каже, ідіть до суду і позивайтеся на цю людину, яка того дня працювала, а банк нібито ні при чому. І люди роками судяться і не можуть забрати свої кошти. Таких випадків чимало», - говорить експерт. Створити захисний механізм він того, що банк закриють або від того, що кошти кудись зникнуть, ще перед запровадження відповідних обмежень мав би НБУ, вважає Лупоносов.  Однак цього не було зроблено. Доведеться розщедритись на банківську комісію Обмеження готівкових розрахунків призведе і додаткових витрат, оскільки банки братимуть комісію за здійснення розрахунків. В середньому відкриття рахунку коштує зараз до 100 гривень, а перерахування грошей з одного рахунку на інший складає 1-3 відсотки від суми.  «Коли у нас людей примусово заганяють на ось ці безготівкові розрахунки, то не можна, щоб людина ще й втрачала на цьому. Якщо це примусові розрахунки, там взагалі не повинно бути жодних комісій», - вважає Лупоносов. Будь-які обмеження стимулюють зростання тіньового ринку Водночас у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України очікують, що після зниження граничної суми готівкових розрахунків до 50 тис. грн, рівень тіньової економіки зменшиться аж на 4%. Натомість самі ж бізнесмени зазначають, що будь-які обмеження заганяють бізнес у тінь. Тож не дивно, що Україна посіє 162-ге місце у міжнародних рейтингах за рівнем свободи економіки. "Якщо нема свободи економіки, то є корупція. Мені здається, що усі антикорупційні органи України не зможуть побороти корупцію, якщо не буде свободи економіки", - наголосив директор Visa Дмитро Крепак. Водночас фахівці наголошують, що сподівання МЕРТ навряд чи справдяться, адже з введенням ліміту в 50 тисяч гривень існує ризик, що більш значні покупки будуть проводитися неофіційно, або дробитися на кілька менших. Наприклад, часто операції з купівлі житла проводяться в іноземній валюті, хоча безготівкові валютні розрахунки заборонені в Україні. Штраф за порушення норми про використання готівки - 1700 грн Та й магазини при «великому бажанні» клієнта та чималій сумі товару будуть, швидше за все, закривати очі на такі обмеження. Оскільки, якщо магазин навіть тридцять разів поспіль порушить цю норму, то штраф платитиме як за одне порушення. Та й штрафи не такі уже й грізні - 1700-3400 грн, а при повторному порушені - від 8500 до 17 000 грн. На звернення до Державної фіскальної служби із запитом, чи були виявлені порушення обмеження на готівкові розрахунки, яке почало діяти ще у 2013 році, АСН порадили звернутися до Національного банку, хоча, згідно з Податковим кодексом України, контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) здійснюють органи ДФС. Тож відповіді ми так і не отримали. Глибше у кишеню. 50 тис. грн – не межа Та на 50 тис. грн НБУ може і не спинитися. Економіст Олексій Дорошенко припускає, що наступним кроком регулятора буде обмеження готівкових розрахунків сумою, еквівалентною 1 тис. євро. За його словами, ця пропозиція давно обговорюється в НБУ. «Максимальною сумою, яку дозволять використовувати готівкою, складе еквівалент 1000 євро. Ця інформація вже гуляє коридорами Нацбанку. Саме тому 3 січня регулятор, використовуючи картинку про максимальні суми, які дозволяється використовувати в Європі, вказав 1000 євро», - написав у Facebook Дорошенко. Без терміналів та банківських відділень, але з обмеженням Якщо в недалекому майбутньому Нацбанк ще більше обмежить готівкові розрахунки, то багатьом українцям виконати такі норми буде складно або неможливо взагалі. Адже в багатьох віддалених населених пунктах немає ні Pos-терміналів, ні банківських відділень. А ще в Україні електронні платежі не захищені.  «А у нас сьогодні є певні картки, наприклад безконтактні, які взагалі не захищені. Є люди, які мають спеціальний сканер, ви можете проїхати в метро і втратити всі гроші, які у вас були, і вам скажуть, що ви ці гроші витратили і що ви винні. А все тому, що банки економлять на безпеці і використовують незахищені технології. Тому у нас мільярди гривень потрапляють до шахраїв, які крадуть гроші з карток», - наголосив керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов. На його переконання, доки в Україні не припиниться масова ліквідація банків, доки не буде побудована розгалужена інфраструктура Pos-терміналів та банківських відділень, доки банки не почнуть захищати операції з електронними платежами, щоб шахраї не мали можливості наживатися на українцях, доти зменшувати і надалі ліміти на готівкові розрахунки не варто. Втім у безконтрольного обігу готівки є дві причини – тіньовий ринок праці, коли люди, отримуючи зарплату «в конвертах», не можуть пояснити податковій – де взяли ці кошти, і корупція – коли чиновники шукають способів «відмити» незаконно отримані кошти. З вирішення причин цих двох проблем і варто було починати.
Суспільство Українцям запропонували відмовитися від «спадщини радянського минулого» у вигляді 8 Березня і 1 Травня Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович запропонував відмовитися від святкування на державному рівні 8 Березня (Міжнародний жіночий день) і 1 Травня (День праці). «Я думаю, що нам не варто говорити про таке державне свято, як 1 травня. Також поступово і точно треба переводити акцент з 9 травня на 8 травня. Також я переконаний, що не варто робити державним і святковим днем ​​8 Березня», - заявив він в інтерв'ю «Апострофу». За словами В'ятровича, на державному рівні треба відзначати тільки ті свята, які відзначають переломні, надзвичайно важливі для Української держави події - День незалежності, День Конституції, «а не якісь свята, які дісталися нам у спадок від радянського минулого». Він додав, що найближчим часом на громадське обговорення буде виставлений проект закону «Про державні свята в Україні».  
Події В ОБСЄ попередили про екологічну катастрофу на Донбасі Внаслідок бойових дій на сході України може статися екологічна катастрофа. Про це сказав перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг під час скайп-зв’язку з Донецької області, передає кореспондент АСН. Він розповів, що СММ ОБСЄ здійснювала моніторинг ситуації у деяких небезпечних локаціях вздовж лінії зіткнення в районі фільтрувальної станції поблизу Донецька, де зберігається хлор, та у районі фенольного заводу у Новгородському. «На цих об’єктах зберігаються небезпечні речовини і будь-який хибний постріл з артилерії чи міномету, будь-який снаряд, який потрапить безпосередньо на територію цих об’єктів, призведе до витоку небезпечних речовин у ґрунтові води, що призведе до того, що люди будуть страждати від серйозних проблем зі здоров’ям», - пояснив Хуг. Він наголосив, витік хлору призведе до катастрофи.
За кордоном Косово звинуватило Сербію в підготовці військового вторгнення за російським сценарієм Президент невизнаного Косова Хашим Тачі звинуватив Сербію у підготовці військового вторгнення за сценарієм, який Росія використовувала в Україні, повідомляє DW. «Ми знаємо, що у Сербії є план з розділу Косова і що Белград озброює сербів на півночі», - сказав він. За інформацією лідера Косова, влада Сербії відправляє на північ Косова зброю і військовослужбовців, допомагають їм у цьому громадяни РФ. «Сербія використовує стиль і методи Росії в Україні. Там є росіяни, які тісно співпрацюють із Белградом. Вони не носять форму, але добре озброєні й управляються безпосередньо з Белграда», - сказав президент. Нагадаємо, що напередодні Сербія відправила в Косово поїзд з написом «Косово - це Сербія». Однак перший рейс був зупинений і відправлений назад у місто, що  межує з Косово, через можливі провокації з боку невизнаної республіки.
Політика Порошенко їде до Берліна на зустріч із Меркель Президент України Петро Порошенко наступного тижня відвідає Берлін для участі в переговорах з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомив прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко, передає Інтерфакс-Україна. «Президент у понеділок відвідає Берлін, де у нього відбудуться переговори з Меркель», - повідомив він. Цеголко додав, що основною темою переговорів між українським Президентом і німецьким канцлером стане ситуація на Донбасі і реалізація Мінських угод. Нагадаємо, що старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Фабріс Потьє з посиланням на свої джерела в Білому домі заявив, що на суботу, 28 січня, запланована телефонна розмова між президентом США Дональдом Трампом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним.
Політика Тука: Треба розблокувати залізничне сполучення в Луганській області, а винних притягти до відповідальності Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вважає, що влада повинна розблокувати залізничне сполучення з непідконтрольними територіями Луганській області, а також закликає притягнути до відповідальності винних у його блокуванні. «Все має відбуватися в рамках українського законодавства, а не тільки згідно з думкою Семена Семенченка (депутат ВРУ. - Ред.). Ми спостерігаємо, як одна людина підміняє собою закон і державк. Це неприпустимо», - заявив Тука журналістам, передає Інтерфакс-Україна. Він вважає, що українська влада повинна «розблокувати рух і притягнути винних до відповідальності, згідно з чинним законодавством». Тука додав, що, за його даними, станом на вечір четверга, 26 січня, всього було заблоковано рух потягів з 52 порожніми вагонами.
Суспільство Киянам запропонували реструктуризацію боргів за ЖКГ послуги на 5 років Комунальний концерн «Центр комунального сервісу» пропонує жителям Києва механізм реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунального господарства послуг на термін до 5 років без сплати першого внеску. За інформацією прес-служби КМДА, з 1 лютого по 31 березня цього року жителі столиці можуть укласти відповідні договори про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунального господарства в ЦКШ. Для укладення договору треба звернутися із заявою до бухгалтера з нарахувань, який проводить прийом у ЖЕКу, що обслуговує їх. До заяви треба додати копію паспорта власника або співвласника квартири, копію ідентифікаційного коду, копію правовстановлюючих документів на квартиру. У КМДА нагадали, що з 1 серпня минулого року була впроваджена спрощена процедура подачі заяви на укладення договору реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги.
Політика Блокування залізниці нардепами - це піар «Самопомочі» - волонтери Блокування залізничного сполучення з непідконтрольними територіями Донбасу – це піар законопроекту від «Самопомочі» про тотальну блокаду окупованих територій. Про це заявила координатор благодійного фонду «Восток-SOS» Олександра Дворецька, передає кореспондент АСН. «Ця блокада пов’язана із законопроектом авторства «Самопомочі». Цей законопроект передбачає також покарання людей, що мешкають на непідконтрольній території навіть якщо вони працюють там бібліотекарами. 8-го лютого цей проект закону розглядатиметься у профільному комітеті Верховної Ради, і я думаю, що це блокування є піаром для законопроекту», - заявила вона. Нагадаємо, що 25 січня ветерани бойових дій на Донбасі за підтримки народних депутатів України заблокували залізницю «Луганськ - Лисичанськ - Попасна» на ділянці «Гірське - Золоте» для припинення торгівлі з незаконними збройними формуваннями.
За кордоном У Кремлі відреагували на чутки про плани Трампа зняти санкції Прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що йому нічого не відомо про плани президента США Дональда Трампа зняти санкції з Росії, передає ТАСС. «Наскільки я розумію, інформація знеособлена, не знаю, наскільки вона відповідає дійсності», - заявив він. Нагадаємо, що напередодні старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Фабріс Потьє з посиланням на свої джерела в Білому домі заявив, що адміністрація Трампа підготувала указ про зняття санкцій з РФ. За його інформацією, на 28 січня запланована телефонна розмова між президентом США Дональдом Трампом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним. Пізніше в Кремлі підтвердили, що 28 січня може відбутися телефонна розмова Володимира Путіна і Дональда Трампа.
Події оформление ленты  У стилі лихих 90-х: Під Києвом злочинці викрали чоловіка, катували в підвалі і змусили рити собі могилу У Київській області правоохоронці затримали трьох викрадачів людини, які в «кращих» традиціях 1990-х вимагали від потерпілого 260 тис. гривень, повідомили в прокуратурі Київської області. За даними слідства, троє чоловіків 24 січня викрали з території домоволодіння в с. Гвоздів Васильківського району 23-річного потерпілого з метою отримати від нього 260 тис. гривень. Зловмисники утримували його прив'язаним за шию до батареї в підвалі сусіднього будинку. Вранці 25 січня, не отримавши гроші, чоловіки вивезли заручника в ліс і змусили його копати собі могилу. Згодом потерпілий повідомив, що віддасть гроші, але для цього необхідно поїхати в смт Козин Обухівського району і забрати їх у знайомого. «Приїхавши в смт Козин, потерпілий попросив зупинити машину поруч з будинком, в якому начебто проживає знайомий. Після зупинки потерпілий забіг у магазин і попросив викликати працівників правоохоронних органів», - заявили в прокуратурі області. В результаті правоохоронці затримали трьох викрадачів. Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України.
Економіка Гройсман дав Садовому півроку на будівництво сміттєпереробного заводу Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що влада Львова має протягом півроку побудувати новий сміттєпереробний комплекс. «Нову ділянку буде виділено Львову для нового сміттєпереробного комплексу. Міська влада візьме зобов'язання створити полігон за шість місяців», - заявив він у своєму мікроблозі в Twitter. За словами прем'єра, техногенна загроза у Львові виникла багато років тому, і для вирішення цієї проблеми потрібен системний підхід. Нагадаємо, що проблема з вивезенням побутових відходів у Львові загострилася після закриття Грибовицької полігону, де в травні 2016 року за завалами палаючого сміття загинули четверо людей - троє рятувальників і один еколог.   Нова ділянка буде виділена Львову для нового сміттєпереробного комплексу.Міська влада візьме зобов'язання створити полігон за 6 місяців — Volodymyr Groysman (@VGroysman) 27 января 2017 г.
За кордоном У Німеччині призначили нового голову МЗС Президент Німеччини Йоахім Гаук відправив у відставку міністра закордонних справ країни Франка-Вальтера Штайнмайєра і призначив на цей пост міністра економіки і енергетики Зігмара Габріеля, повідомляє Укрінформ. «Після двох термінів перебування на посаді голови МЗС ім'я Франка-Вальтера Штайнмайєра буде завжди тісно пов'язане з зовнішньою політикою Німеччини», - заявив німецький президент, акцентувавши увагу на його досягненнях в переговорах з Іраном і участь у врегулюванні української кризи. Одночасно президент Німеччини звільнив Зігмара Габріеля з посади міністра економіки та енергетики. На цю посаду призначили Брігіте Цюприс. Франк-Вальтер Штайнмайєр покинув пост голови МЗС ФРН у зв'язку з тим, що він є кандидатом на пост президента Німеччини, вибори відбудуться 12 лютого.
Політика Прогноз на 2017 рік від Stratfor: Майбутнє Європи під загрозою. Партнерів України в ЄС стане менше Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor опублікувала черговий глобальний світовий прогноз розвитку геополітичних подій у 2017 році. У ньому, зокрема, йдеться і про майбутнє Європи. Згадується коротко й Україна. Для Європи політичні та економічні ризики залишаться колишніми. Бо багаторічний вплив націоналізму, популізму, стратегічних інтересів, що суперечать одне одному, низьке економічне зростання і високий рівень безробіття значно віддалили членів ЄС один від одного. Якщо раніше Єврозоні, незважаючи на такі загрози, як високий рівень боргу, нестабільна банківська система і євроскептицизм, вдавалося вижити, то в 2017 році натиск проблем буде як ніколи сильним, йдеться в прогнозі. «Тепер усі ці ризики торкнуться і найбільших політичних і економічних гравців. Що ставить під загрозу майбутнє блоку в більш глибокому розумінні, ніж це сприймалося раніше», - зазначається в прогнозі. В Італії, Франції та Німеччини, де націоналістичні сили розгорнули в останні роки активну діяльність, вони покажуть всю свою міць на загальних виборах в Німеччині і Франції. Велика ймовірність такого сценарію, та ще й із позачерговими виборами, в Італії, де термін роботи уряду закінчується в середині 2018 року. Націоналістичні ідеї будуть значно впливати на рішення країн, сприяючи політичному розмежуванню Європейського Союзу, посиленню ідей суверенітету держав. Що, в свою чергу, посилить фінансові ризики, особливо в банківському секторі. Крім внутрішніх проблем, Європейський Союз також зіткнеться з реаліями нового світового порядку, який почався тієї хвилини, коли був обраний Дональд Трамп. Питання щодо здатності НАТО протистояти загрозам безпеки змусять членів ЄС працювати щільніше і спільно в цьому напрямі. Аспекти майбутнього ЄС Таким чином, на події в ЄС впливатиме ситуація у Франції, Німеччині та Італії, які представляють найбільші економіки єврозони. Вибори у Франції та Німеччині перевірять франко-німецький союз на міцність, а економічні проблеми Італії - стабільність єврозони. Політична напруженість розвиватиметься між Північною і Південною Європою, які дотримуються різних поглядів на майбутнє єврозони. Президентські вибори у Франції матимуть величезний вплив на подальшу політику країни - вона, швидше за все, незалежно від того, хто переможе, призведе до посилення антиглобалістських і націоналістичних настроїв, які підтримуються більшістю виборців. Цілком можуть посилитись скептичні настрої проти вільної торгівлі, але посилиться інтерес до підвищення безпеки як у самій країні, так і на рівні ЄС. Майбутній президент Франції може ініціювати заходи з обмеження імміграції, зміни Шенгенської угоди та посилення прикордонного контролю Європейського Союзу. Є ймовірність, що майбутній новий уряд Франції буде прагнути до поліпшення відносин з Росією. Також у разі перемоги правого Національного фронту французький уряд може ввести заходи з обмеження вільного переміщення товарів, людей, послуг і капіталу по всій Франції і навіть оголосити про плани провести референдум з питання членства Франції в ЄС. Наслідки такого рішення можуть запустити незворотний процес розпаду ЄС, крах валютної зони. Напередодні ж загальних виборів у вересні або жовтні Німеччина намагатиметься зберегти Європейський Союз єдиним. Що буде вельми непросто. Значних реформ ЄС із фінансових або економічних питань очікувати не доводиться. Уряд у Берліні буде, як і раніше, скептично ставитьсь до надання кредитних поблажок Греції. Безпека і імміграція буде займати значне місце у німецькій виборчій кампанії. Права опозиція, і навіть деякі члени коаліції канцлера Ангели Меркель, буде домагатися посилення міграційного законодавства і надання додаткових ресурсів для сил безпеки. Що стосується Італії, то політична невизначеність, нестабільність банків, низькі темпи економічного зростання і великий борг лише загострять питання про майбутнє третьої за величиною економіки Європи і про валютний союз в цілому. Тимчасовий уряд Італії буде слабким, так що не виключені дострокові вибори. Незалежно від того, хто переможе в них, уряд Італії вимагатиме від своїх союзників допомоги та лояльності в зв'язку з імміграційною кризою. Нідерланди, одна з найбагатших країн єврозони, що є важливим гравцем у Північній Європі, також проведуть загальні вибори в березні. Як і в інших країнах єврозони, євроскептики і прихильники обмеження міграції гратимуть у них значну роль. Навіть якщо вони і не потраплять у владу, їх вплив змусить голландський уряд все більше перешкоджати планам щодо поглиблення інтеграції на континенті і зближення з іншими країнами Північної Європи. В Іспанії уряд буде змушений піти на поступки опозиції і скасувати або повернути назад хід деяких реформ в розпал економічної кризи. Каталонія буде продовжувати наполягати на своїй незалежності, але про незалежність цього року не заявить. У Греції уряд буде стурбований пом'якшенням позиції своїх кредиторів. Відставка уряду Греції можлива, хоча і малоймовірна. У Великій Британії припиняться дебати щодо того, чи повинен відбутися Brexit, але продовжаться дебати щодо того - як це має статися. Швидше за все, Сполучене Королівство буде домагатися включення у всеосяжну угоду про торгівлю якомога більшого переліку товарів і послуг, а також - більшої автономії в питаннях імміграції. А як же Україна? Країни Центральної та Східної Європи спільно намагатимуться «захистити себе від того, що вони розцінюють як потенційну російську агресію», - йдеться в прогнозі. Через невизначеність зовнішньої політики США це питання буде як ніколи актуальним. Флагманом цієї політики буде Польща, яка намагатиметься посилити політичну, економічну і військову співпрацю зі своїми сусідами. Вона буде підтримувати уряд в Україні політично і фінансово і лобіювати серед західних членів ЄС ідею збереження твердої позиції щодо Москви. Польща виступатиме за продовження санкцій стосовно Росії, збільшення військових витрат і підтримку України. Ці ініціативи, швидше за все, будуть підтримувати країни Балтії і Швеція. Одночасно уряд Варшави буде намагатися зберегти добрі стосунки з адміністрацією нового президента США. Однак не всі країни будуть реагувати таким же чином. Угорщина або Словаччина, наприклад, будуть здійснювати більш стриману політику щодо Росії. Німеччина теж намагатиметься зберегти санкції проти Росії на нинішньому рівні, але зіткнеться з опором з боку деяких інших членів ЄС, які вважали за краще б скасувати санкції і поліпшити відносини з Москвою. Німецький уряд і надалі підтримуватиме Україну в політичному і фінансовому відношенні, але не в військовому. Водночас Росія використовуватиме розбіжності всередині Європейського Союзу шляхом підтримки євроскептиків. Москва посилить співпрацю з лояльними до неї політичними партіями в таких країнах, як Італія, Франція і Австрія. Так що не виключено, що до кінця року деякі санкції щодо Росії будуть ослаблені. Переклад: АСН
Політика В Україні не сумніваються: Трамп - реаліст, який знає «підводні камені» Путіна В Україні не сумніваються: Трамп - реаліст, який знає усі «підводні камені» РФ.   Про це в інтерв'ю журналістам 27 січня заявила віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент АСН.  «Адміністрація США стикнеться з об'єктивною реальність поведінки Російської Федерації. Тому я думаю, що президент США є людиною реалістичною, він бачитиме усі підводні камені, які пропонує Російська Федерація у своєму меню  зовнішньої політики», - заявила вона.  Віце-прем'єр України впевнена, що всі суб'єкти на міжнародній арені «будуть використовувати максимальну аргументаційну базу, щоб досягти порозуміння між країнами, які багато років були союзниками в НАТО та інших організаціях. Сподіваюся, що аргументи будуть почуті», - додала вона.  Нагадаємо, що в ЗМІ повідомили про першу телефонну розмову президентів США та РФ завтра.   
Політика Експерт пояснив, чи є ймовірність дострокових виборів до парламенту Коаліція не зацікавлена ​​у проведенні дострокових виборів до Верховної Ради, але все ж є сигнали, що наближаються дострокових виборів. Як передає кореспондент АСН, про це під час прес-конференції на тему «Розкол у коаліції: чому з БПП виходять депутати?» заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. «Незацікавленість у дострокових виборах змушує «Народний фронт» і БПП триматися разом. Вони втомилися, штовхають один одного, так би мовити, підніжки намагаються ставити, але руки міцно триматися один за одного, бо це їхній спосіб виживання, спосіб піти від загрози дострокових парламентських виборів, які не вигідні ні «НФ», ні «БПП», - сказав він. За словами Карасьова, не вигідні, бо «рейтинги не дозволяють» йти на дострокові вибори в парламент. Також політолог вважає малоймовірним розкол у «БПП», оскільки «виходять окремі люди, мажоритарники». «Я думаю, що це пов'язано з тим, що це дуже впливові люди, які мають своїх у регіонах, клієнтські мережі, розставлені кадри, вплив на бізнес-структури в цих районах. І, очевидно, вони зараз відчувають потужний тиск президентської команди, яка теж у зв'язку з новими губернаторами розставляє своїх людей... Це, може, такий спосіб вираження протесту, або шантаж... Я б це розглядав як такі локальні персональні бунти», - сказав він. Але з іншого боку, на його думку, це може сигналізувати, що криза наближається - «криза парламенту і криза влади». «Сигнал дострокових виборів до Верховної Ради, що наближаються... Ніхто не хоче, але доведеться», - зазначив він.
Політика Тука запропонував державі викупити у переселенців житло, яке залишилося на окупованих територіях Держава може вирішити житлову проблему внутрішньо переміщених осіб шляхом запровадження програми з викупу житла цих осіб, яке залишилося на непідконтрольних територіях. Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука сказав сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент АСН. За його словами, головною проблемою на сьогодні для внутрішньо переміщених осіб є відсутність житла та неспроможність оплачувати оренду помешкання. «Якщо зараз ніхто не може взяти на себе відповідальність щодо термінів повернення непідконтрольних територій, то те, що держава має проводити політику на повернення цих територій, не підлягає сумніву. Якщо держава у свій час не захистила громадян від жменьки терористів, то це не означає, що на сьогодні держава може відсторонитися від виконання своїх обов’язків перед громадянами. Тому я переконаний, що саме держава має брати на себе цей тягар», - сказав Тука. Він запропонував при вирішенні житлових проблем переселенців використати ізраїльський досвід, коли держава викупає у людей їхнє житло, яке залишилося на окупованих територіях, а за ці гроші громадяни можуть або купити нове на вторинному ринку, або інвестувати в новобудову.
Події У Дніпрі поліцейський вимагав 5 тис. грн у 13-річного школяра У Дніпрі працівник поліції вимагав у 13-річного школяра хабар, погрожуючи кримінальною відповідальністю. Про це заявили в прес-службі ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області. Правоохоронці затримали 19-річного хлопця, який вкрав гроші у двох неповнолітніх. Під час розмови з поліцейськими він сказав, що начебто його попросив це зробити 13-річний знайомий хлопчик. Потім інспектор сектора ювенальної поліції Дніпровського відділу звинуватив школяра у злочині. «Хоч підліток і не перебуває на обліку як «проблемний» і не притягувався до відповідальності раніше, 29-річний старший лейтенант поліції пообіцяв посадити його до в'язниці як співучасника злочину замість профілактичної бесіди», - заявили в прес-службі НП. Поліцейський розмовляв і з старшим братом хлопчика. Йому він сказав, що допоможе уникнути відкриття кримінальної справи за 5 тисяч. Хлопець передав інформацію оперативникам внутрішньої безпеки поліції. Прокуратура почала кримінальну справу. Хабар поліцейський отримав: спочатку 1000 грн, пізніше - ще 4000.
Політика Надання безвізу Україні - політичне питання ЄС, бо українська сторона виконала всі вимоги Скасування візових вимог для громадян України - це політичне питання ЄС, бо всі технічні вимоги українська сторона виконала. Про це під час дискусії «Угода про асоціацію – дороговказ для комплексної модернізації України» 27 січня заявила віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент АСН. «Хочу закликати усіх об'єктивно оцінювати все, що ми зробили за останній 2016 рік. В порівнянні за всі роки незалежності за останні 2-3 роки нам справді вдалося серйозно просунутися у виконанні тих завдань, які ми ставили не лише перед собою як державою, але і суспільством»,- заявила вона. Вона впевнена, що ми вже переходимо той Рубікон, розуміючи, що європейська інтеграція - це внутрішній процес. «Це не питання зовнішньої політики. Попри те, що ми маємо зовнішні виклики... Разом з тим ми переходимо на діалог внутрішній: що нам треба змінити, щоб реально рухатися по процесу євроінтеграції», - вважає Климпуш-Цинцадзе. «Ми вже вирішили всі технічні бар'єри, усі питання законодавства, інституційної спроможності держави - абсолютно зняті. Тому зараз діалог ведеться більше в політичній площині. Я надіюся, що він буде увінчаний реальним позитивним рішенням, на яке Україна абсолютно заслуговує. Про це ми чуємо від наших європейських партнерів майже щодня», - додала віце-прем`єр-міністр.
За кордоном Олланд назвав адміністрацію Трампа «викликом» для Євросоюзу Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що адміністрація президента США Дональда Трампа є «викликом» для Європейського Союзу, передає Інтерфакс-Україна. «Будемо говорити відверто, є виклики, які кидає американська адміністрація. Це стосується правил торгівлі і того, що є нашою позицією для вирішення конфліктів у світі», - заявив він. Нагадаємо, що Дональд Трамп відразу після інавгурації 20 січня підписав указ про вихід США з угоди про транстихоокеанське партнерство. Учасниками угоди крім США є Японія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Мексика, Перу, Чилі, Малайзія, Бруней, Сінгапур і В'єтнам. Після перемоги Трампа єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом заявила, що новий президент США не зацікавлений у зоні вільної торгівлі з ЄС і може заморозити переговори про Трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство.
Суспільство Майже 5 млн українців можуть залишитися без безкоштовного доступу до національних каналів Близько 10% незахищених верств українців можуть залишитися без безкоштовного доступу до національних телеканалів під час переходу на цифрове мовлення. Група «1+1 медіа» виступала одним з ініціаторів відключення аналогового мовлення. Але плани держрегуляторів ставлять під загрозу доступність сигналу для великої частини населення. Незважаючи на ситуацію з зоною цифрового покриття України, перехід з липня цього року є ризикованим і несе загрозу як для інформаційної безпеки держави, так і вільного доступу до інформації українців. Відповідно до ліцензійних умов, провайдер ефірно-цифрового мовлення "Зеонбуд" повинен охоплювати не менше 95% населення України. За оцінками експертів, зона охоплення населення сигналом Т2 менше на 10-15% і перебуває в межах 80-85%. «Зараз ми вже розуміємо, що багато українців, особливо в невеликих населених пунктах, залишаться з темними екранами. Це стосується не тільки 1+1, але і каналів групи Інтер та Першого Національного, у яких найбільше аналогове ефірне покриття. Звичайно, перехід на цифрове мовлення неминучий і корисний для розвитку телевізійної галузі, однак плани перейти цього року повністю на цифрове мовлення можуть позбавити велику кількість українців доступу до національних каналів. Ми готові сприяти країні і допомогти розробити гнучкий і безболісний план переходу на цифру, який не буде ризикованим», - каже Андрій Мальчевський, директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа».
Економіка Товарообіг з країнами Євросоюзу досяг 41% Європейський Союз є основним торгівельним партнером України, за підсумками року товарообіг з європейськими країнами досяг 41%. Про це під час дискусії «Угода про асоціацію - дороговказ для комплексної модернізації України» 27 січня заявила віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент АСН. «Що з початку 2016 року, з часу вступу в дію зони вільної торгівлі з ЄС, які тенденції ми бачимо? За перші 10 місяців 2016 року товарообіг між Україною та ЄС виріс на 6%. Більше того, очевидно, що у нас іде відкритий конфлікт з РФ, воєнна агресія РФ, ми втратили ринки Росії та транзиту, традиційні ринки для нас. Але за цей час обсяги торгівлі з ЄС вийшли на перше місце і складають 41% від всього обсягу. Тому ми розуміємо, що це наш основний торгівельний партнер. Угода про ЗВТ з ЄС - це не лише ринки ЄС, а і можливості виходи на треті ринки», - заявила вона. «Я сподіваюся, що цей рік стане ще більш динамічнішим, ми зараз працюємо з ЄС, щоб ці параметри зросли. Цього можливо досягнути за рахунок додаткових автономних преференції, які були запропоновані Європейською комісією. Ми очікуємо, що вони будуть схвалені в Європарламенті та Європейській Раді. Ми сподіваємося, що нам вдасться просунутися по питанню бар'єрів, пов'язаних із санітарними та фітосанітарними заходами. Ми розраховуємо і є об'єктивні підстави щодо підписання у перші місяці року угоди, яка дасть нам доступ для додаткових груп товарів на європейський ринок», - продовжила Климпуш-Цинцадзе.
За кордоном У Держдумі РФ мріють повернути «втрачені» землі України, Казахстану і Китаю У невизнаній Україною Державній думі Російської Федерації висунули територіальні претензії до Казахстану і України, передає УНІАН. «Ми велика країна і повинні захищати свої інтереси по всьому світу всіма доступними силами. Сил у нас достатньо, потрібно вести пропаганду, не все втрачено в так званих країнах ближнього зарубіжжя... Коли ми, наприклад, у Казахстані називаємо наших співвітчизників діаспорою, то це наші землі, які тимчасово відірвані. Межі не вічні, і ми повернемося до кордонів держави російської. Це буде найближчим часом», - заявив так званий депутат Держдуми РФ від тимчасово окупованого Криму Павло Шпер. За його словами, території Південного Сибіру (північні кордони Казахстану, Монголії та Китаю), Південного Уралу (північні райони Казахстану), України - це «наші землі, і ми повинні вести політику, щоб ці землі повернулися». Також він вважає, що Росія «втратила Україну як братню державу» і зростила там своїх ворогів.
Політика В ЄС пообіцяли, що безвіз набере чинності 2017 року В ЄС обіцяють: у 2017 - безвіз набере чинності. Про це під час дискусії «Угода про асоціацію – дороговказ для комплексної модернізації України» 27 січня заявив заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, передає кореспондент АСН.  «Хочу сказати по-перше, що 17 рік буде плідним і важливим. Як для ЄС, так і для Угоди про асоціацію, для візової лібералізації, яка вже вступить в силу. Оскільки були вже вжиті необхідні кроки. Ми побачимо багато важливих речей, які відбудуться у наших відносинах», - заявив він.  Фреллесен підкреслив, що питання ратифікації Угоди про асоціацію усіма членами ЄС та надання безвізового режиму Україні є дуже важливими.  «Дуже багато уваги приділялося цим питанням у ЗМІ. Але наші відносини набагато ширші, ніж лише ці питання. В довгостроковій перспективі будуть дуже великі результати від цього. Я хочу підкреслити, щоб ці правильні рішення були імплементовані», - підкреслив він.  За його словами, Угода про асоціацію - це певна модель, механізм, який допоможе Україні реалізувати необхідні реформи.  Він нагадав, що ЄС прийняв рішення про виділення 4 млрд. 3 млн євро для України:  «Це найбільша допомога, яку ЄС виділяв країнам, які не є членам ЄС. Наразі 2 млрд. 200 млн. - вже виділені. Це зроблено як в інтересах самого ЄС, так і інтересах України».
Події оформление ленты  РФ обстріляла українське військове судно «Почаїв» у Чорному морі Кілька днів тому в РосЗМІ масово поширювалася заява одного з представників керівництва силових структур РФ про нібито обстріл водолазним судном ВМС Збройних Сил України «Почаїв» бурових платформ «Чорноморнафтогазу». Повідомлення отримало широкий резонанс. Про це пише в Facebook прес-служба ВМС ЗСУ. «Версію «сусіда» ми почули вже, тепер хотілося б почути правду. А правда полягає в тому, що все було з точністю до навпаки. На відміну від голослівних заяв чиновників Росії, як правило, без обґрунтувань і доказів, у нас є що показати читачам - сліди від снайперських куль на рубці водолазного судна «Почаїв». Питання - так хто ж винен насправді і скільки ще потрібно доказів, щоб показати всьому світу підлість і лицемірство країни під умовною назвою «нас тут немає»?» - сказано в повідомленні. Крім цього, в прес-службі додали, що українські військові кораблі ніколи не йдуть на конфронтацію, намагаються бути витриманими, хоча приводів було більш ніж достатньо. Нагадаємо, що заступник керівника Прикордонної служби ФСБ Росії Геннадій Медведєв в інтерв'ю «Российской газете» заявив, що 31 березня 2016 року нібито з водолазного судна «Почаїв» ВМС України відкрили вогонь з автоматичної стрілецької зброї по самопідйомній буровій установці "Таврида" в Чорному морі.
Політика ЄС наполягає на скасуванні мораторію на експорт лісу-кругляка і прийнятті екологічних законів ЄС наполягає на відміні мораторію на експорт українського лісу та прийнятті екологічних законів.  Про це під час дискусії «Угода про асоціацію – дороговказ для комплексної модернізації України» 27 січня заявив заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, передає кореспондент АСН.  «Минулого року ми були розчаровані щодо законодавчих актів щодо навколишнього середовища. Але ми сподіваємося, що вони будуть повертатися до цього питання (ветовані закони презентом щодо екологічної експертизи. - АСН) . Це також стосується заборони на експорт лісів (мораторій на експорт лісу-кругляка. - АСН). Треба захищати ліси, як в ЄС, і щоб це не заважало торгівлі з ЄС», - сказав він.  Він наголосив, що українській стороні для просування євроінтеграції необхідно прискорити боротьбу з корупцією.  «Багато було прогресу у цій сфері... Ми хочемо зробити усе, щоб відповідні організації продовжили боротьбу з корупцією, продовжували реформи. Ми сподіваємося на антикорупційні суди, які вирішать питання з приватизацією», - закликав він.  Він пообіцяв, що «ЄС буде більш плідно працювати з Україною, щоб досягнути успіху».
Політика ГПУ вручить Януковичу уточнену підозру у зраді Генеральна прокуратура України збирається вручити захисту екс-президента України Віктора Януковича уточнену підозру в державній зраді, заявив прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко. «Сьогодні захисникам Януковича буде вручено нову підозру, а також буде відправлено на всі відомі адреси проживання та перебування підозру на Януковича. Зміна підозри в тому, що ми додали новий епізод за зверненням. Є підозра на Януковича про введення російських військ на територію України», - повідомив він в ефірі телеканалу «112 Украина». За його словами, слідство під час досудового розслідування встановило, що Янукович звернувся з листом про введення російських військ на територію України до президента РФ Володимира Путіна, а також до Ради Федерації РФ. Кравченко підкреслив, що 30 січня ГПУ завершує спеціальне досудове розслідування і відкриває матеріали стороні захисту.
Економіка В Україні розмір банківської комісії в 20-30 разів перевищує собівартість В Україні комісія, яку приватні банки беруть за свої послуги, в десятки, а то й сотні разів перевищує собівартість надання таких послуг. Про це в коментарі АСН заявив керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов. Зокрема, за його словами, згідно з розрахунками самих банків, собівартість однієї платіжки становить 20-30 копійок, проте в приватних банках за свої послуги беруть від 10 до 20 грн за одну таку платіжку. «Розмір комісії залежить від жадібності банкіра. Кожен банк нібито визначає собівартість комісії. Але я вам скажу, що собівартості там ніякої немає. Є людина, яка друкує цю платіжку, є програмний комплекс, який вже давно куплений і який вже давно окупив себе, тому собівартість такої платіжки не більше 20-30 копійок», - вважає Лупоносов. У державних банках комісія складає "всього" 3 грн. Однак експерт зазначив, що і цим банкам є на чому заробити. «Раніше була одна платіжка за комунальні послуги, а зараз їх 4 або 5, і за кожну беруть комісію. Навіть Ощадбанк зараз за кожну платіжку бере мінімум 3 гривні. Виходить, що людина тільки 15-20 грн додатково платить за те, що заплатила за комуналку. І це в державному банку!» - порахував економіст. Лупоносов зазначив, що така ситуація виникла тому, що зараз в українській банківській системі не ведеться належний контроль за нарахуванням комісій свої послуги.
Суспільство САП закликала Авакова не піаритись передчасно на гучних затриманнях Спеціалізована антикорупційна прокуратура попередила «певних колег-правоохоронців» про відповідальність за розголошення слідчої інформації щодо резонансних справ. «Бажання певних колег-правоохоронців швидше поінформувати громадськість про затримання без згоди прокурора - процесуального керівника і отримати позитивні відгуки і іміджевий плюс до своєї роботи негативно впливає на хід слідства. Таким чином ставиться під загрозу справедливе покарання за злочин», - йдеться в повідомленні САП у Facebook. У відомстві попередили, що в разі виявлення фактів витоку інформації без згоди прокурорів - процесуальних керівників будуть прийматися всі передбачені законом заходи до притягнення винних до відповідальності, зокрема і кримінальної за незаконне розголошення відомостей досудового розслідування «Для антикорупційних прокурорів важливі не лайки в Facebook, а дотримання законності та невідворотності покарання для злочинців, що досягається важкою і кропіткою роботою», - підкреслили в САП. У повідомленні прямо не вказується ім'я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Однак попередження САП оприлюднено в контексті затримання судді Солом'янського районного суду Києва, про що першим повідомив голова МВС.
Політика В СБУ підтвердили скасування заборони на в'їзд в Україну меру Перемишля СБУ підтвердила скасування рішення про заборону в'їзду на територію України меру польського Перемишля Роберту Хомі. Про це повідомляє в Facebook речник відомства Олена Гітлянська. За її словами, рішення про заборону або скасування заборони на в'їзд в Україну будь-якої особи приймається на основі комбінації міжнародних чинників і безпеки. Під цим кутом Служба безпеки аналізує ситуацію і перебуває у постійному контакті з МЗС України. «Українська сторона позитивно сприйняла оцінку мера Перемишля, яку він дав антиукраїнським маршам у місті. Тому СБУ прийняла відповідальне рішення про скасування заборони на в'їзд на територію України меру Перемишля Роберту Хомі», - пише Гітлянська. В СБУ повідомили, що заборону в'їзду меру активно намагалася використовувати «третя» сторона, щоб внести розкол у відносини між Польщею та Україною.
Політика оформление ленты  Директора ДП «Чорнобильський спецкомбінат» затримали на хабарі 700 тис. грн Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив про затримання директора державного підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» і його заступника. «Зараз ми з Нацполіцією і «Корд» затримали «чорнобильських щурів», які жерли державний кактус бюджету», - заявив він на своїй сторінці у Facebook. За словами Матіоса, директор і заступник вимагали відкат-хабар у сумі близько 700 тис. грн від комерційного підприємства за законно виграний тендер на поставку пального. За інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, керівники ДП «Чорнобильський спецкомбінат» отримали 432 тис. гривень «відкату» за перемогу підприємства в тендерних торгах. «Чиновники не тільки гарантували комерційній структурі перемогу в конкурсних торгах, але також пообіцяли завищити вартість дизпального після їх проведення. За «невелику послугу» зажадали 432 тис. гривень», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. Керівників-хабарників затримали «на гарячому» під час отримання усієї суми грошей. В рамках процесуальних дій слідчі вилучили гроші.
Події У співробітників інституту НАН України вкрали премії на 500 тис. грн Головного бухгалтера Інституту вугільних енерготехнологій НАН (Національної академії наук) України та її заступницю викрили у привласненні коштів установи на суму понад 500 тис. грн, призначених для виплати премій співробітникам. Про етм повідомляє столична прокуратура. За результатами досудового розслідування Київська місцева прокуратура №7 повідомила про підозру підозрюваним у вчиненні злочинів, передбачених ст. 366 ч. 1 (службове підроблення) та ст. 191 ч. 5 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене групою осіб в особливо великих розмірах) КК України. Склавши завідомо неправдиві дані, екс-посадовці Інституту НАН України фактично отримували премії замість співробітників установи. Подільський райсуд столиці обрав їм запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
Економіка Українська курятина знову буде експортуватися до ЄС Домовленість про зняття обмежень щодо поставок української курятини до Європейського Союзу знаходиться на фінальному етапі. Про це під час панельної дискусії 27 січня на тему: «Український бізнес на ринках Євросоюзу: mission possible!» заявив керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, передає кореспондент АСН. «Щодо стану співпраці (з європейським колегами. - АСН), то він нормальний, робочий, ми знаходимося у постійному прямому контакті... Тільки протягом останніх трьох місяців відбулися три зустрічі з єврокомісаром та міністром Кутовим (АПК. - АСН)... Ми задоволені розвитком наших відносин», - сказав він. Зрозуміло, що це двостороння дорога. Якщо ми хочемо потрапити на європейські ринки, то маємо створювати умови для європейського бізнесу на наших ринках. «В цій площині ми відчуваємо прогрес. Хоча взаємний доступ до ринків - це завжди непроста та чутлива дискусія. Незважаючи на це, вже на фінальному етапі положення по реалізації птиці, що дозволить значною мірою спростити торгівлю, враховуючи обмеження та заборони з нашої сторони та ЄС. А також по інших напрямках у нас є значний прогрес», - додав він. Щодо розширення ринків збуту для тваринницької продукції, то тут ситуація набагато складніше. Але і тут є прогрес: «Якщо на початковому етапі був наданий доступ для 10 підприємств, то зараз це вже 13. Вже сім підприємств мають можливість експортувати птицю і субпродукти. Понад 50 підприємств - мед. Тобто, той хто відчуває потенціал, подає заявки, ми їх перевіряємо і надаємо сертифікати». Також ведуться переговори щодо експорту яловичини. І зі слів Лапи, є велика зацікавленість європейської сторони: «Попри наявні питання, ми все ж таки бачимо прогрес та готові надалі працювати для просування наших товарів». Нагадаємо, що раніше Європа заборонила ввезення української курятини і продукції з неї через спалах пташиного грипу. Також в зв’язку з виявленими в Херсонській області захворюваннями на пташиний грип введено заборону на поставки яєць з цієї області в Гонконг.
За кордоном Горбачов закликав Трампа і Путіна ініціювати заборону ядерної війни Колишній президент СРСР Михайло Горбачов закликав лідерів США і РФ - Дональда Трампа і Володимира Путіна - ініціювати в Радбезі ООН ухвалення резолюції про недопущення ядерної війни. Про це він пише в статті, яка була опублікована в Time. «Зокрема, я пропоную Радбезу ООН провести засідання на рівні глав держав і прийняти резолюцію, в якій би йшлося про те, що ядерна війна неприпустима і ніколи не повинна вестися. Я вважаю, що ініціатива про прийняття такої резолюції повинна виходити від Трампа і Путіна - президентів двох країн, що володіють більше 90% світових ядерних арсеналів і які, отже, несуть відповідальність», - написав Горбачов. «Я закликаю членів РБ ООН - органу, який несе основну відповідальність за підтримання миру і безпеки на Землі, - зробити перший крок. Зокрема, я пропоную провести нараду Ради безпеки ООН на рівні глав країн для прийняття резолюції, в якій говорилося б, що ядерна війна є неприйнятною і що ні за яких умов її не можна починати», - сказано в статті. «Сьогодні ядерна загроза здається реальною. Відносини між великими державами з поганих стали гіршими за кілька років... Ми повинні змінити ситуацію. Треба відновити політичний діалог, спрямований на спільні рішення і спільну дію», - сказав колишній лідер СРСР.
Політика Прогноз Stratfor-2017: Росія послабить санкції проти себе, розхитає ЄС, а у Путіна з'являться конкуренти у владі Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor опублікувала черговий глобальний світовий прогноз розвитку геополітичних подій в 2017 році. У ньому, зокрема, йдеться про майбутнє Європи, згадується коротко про Україну, а також визнається факт того, що в 2017 році з'явиться багато можливостей для відновлення впливу Росії в світі. І якщо вона використає ці можливості, деякі санкції проти неї будуть ослаблені до кінця року. Оскільки Європа і її політика щодо Росії не є спільною для всіх країн-членів, принаймні часткове звільнення від санкцій виглядає цілком реально для Москви, йдеться в прогнозі. Вона, підтримуючи сили євроскептиків на майбутніх в декількох країнах ЄС виборах, зробить величезний внесок у «смерть єврозони». Росія продовжить використовувати для цього кібератаки і пропагандистські кампанії, йдеться в прогнозі. Франція, Італія, Австрія та Греція в кінцевому підсумку будуть намагатися збалансувати відносини з Росією, в той час як у країнах більш схильних до "примх" Росії - Польщі, Румунії, країнах Балтії та Швеції - буде формуватися фронт протистояння потенційній агресії Росії. Німеччина ж спробує грати «на обидві сторони», що виходитиме все важче, оскільки вона одночасно буде намагатися зберегти єврозону життєздатною. Клопоти Німеччини виведуть на передній план Польщу, яка перетвориться на сильного лідера Східної Європи. Польща «розширить політичну, економічну і військову підтримку країн, що постраждали від рішучості Заходу, що слабшає», - стверджують американські аналітики. Мова не йде про те, що з Росії буде знято всі обмеження. Хоча Вашингтон і виглядає «вже більш готовим вести переговори з Москвою щодо деяких питань. Сполучені Штати, як і раніше, мають причини для стримування російської експансії, тому продовжать підтримувати НАТО, важку військову присутність на європейському кордоні Росії». Проте Росія теж буде використовувати всі наявні в її арсеналі інструменти впливу на політику Заходу і не припинить торгуватися, зокрема й залякувати своїх сусідів, витісняючи їх зі сфери впливу Заходу. Росія з дуже великою ймовірністю збереже військову присутність у східній частині України. Сполучені Штати і деякі європейські країни будуть підтримувати «пом'якшення умов Мінських домовленостей, щоб виправдати ослаблення санкцій проти Росії». У такій ситуації українська влада стане більш вразливою перед натиском Росії. Очікувано посиляться військові, політичні та економічні зв'язки України з Польщею та країнами Балтії. Подібно до того, як Україна буде зміцнювати зусилля щодо забезпечення безпеки з Польщею і країнами Балтії, Грузія буде нарощувати співпрацю з Азербайджаном і Туреччиною. Туреччина збереже свої позиції на Кавказі і в Чорному морі, але також буде намагатися підтримувати енергетичні та торговельні зв'язки з Москвою, щоб не поставити під загрозу свою місію в Сирії. Росія залишатиметься головним арбітром в нагірно-карабаській суперечці між Вірменією і Азербайджаном. Москва також буде прагнути поліпшити своє стратегічне положення на східному фронті. Перш за все - спробує залагодити багаторічний територіальний спір з Японією, активізувавши натомість великі інвестиційні та енергетичні проекти (розробляється ідея запуску між країнами нафтопроводу). Тому Токіо теж може взяти приклад із Заходу і послабити санкції щодо Росії. Китай готовий піти на таке ж співробітництво та зміцнення економічних зв'язків із Росією, як і Японія. Пекін цього року прагнутиме розширити співпрацю з Москвою з енергетичних проектів, військової координації (особливо в Арктиці) і кібер-технологій. Росія також буде нарощувати торговельні зв'язки з Південною Кореєю. Домашні проблеми Росії Значно більше проблем Росія матиме «у себе вдома», ніж за кордоном. Навіть якщо країні вдасться подолати рецесію, її очікує ще один рік застою, від якого найбільше постраждають пересічні росіяни. Уряд змушений буде економити кошти, принаймні поки ціни на нафту не піднімуться. До того часу Кремль продовжуватиме використовувати свої резервні фонди і кредитні кошти. Через важке фінансове становище в Росії не виключені періодичні протести протягом всього року, які Кремль буде придушувати, зокрема і законодавчо посилюючи відповідальність за них. На окремі соціальні витрати Кремль збільшить суми хіба що напередодні президентських виборів 2018 року. В силу майбутніх виборів президента Росії влада в країні буде ставати все більш авторитарною. Розгорнеться боротьба за вплив між силами безпеки, ліберальними колами, енергетичними компаніями та регіональними органами влади. При цьому президент Росії Володимир Путін спробує приборкати своїх потенційних суперників на виборах, зокрема главу "Роснефти" Ігоря Сечіна і його прихильників у Федеральній службі безпеки. Реструктуризація, звичайно, спричинить за собою чергові перестановки у владі, кінцевою метою яких буде консолідація влади в руках у Путіна. В кінцевому підсумку, зберігши владу, Путін в той же час опиниться в ізоляції і втратить багатьох союзників. Переклад: АСН
За кордоном оформление ленты  У США відомий рок-музикант застрелився на очах у дружини Один із засновників і ударник популярної в 70-ті роки рок-групи The Allman Brothers Band Бутч Тракс вчинив самогубство, застрелившись на очах у дружини. Про це пише Daily Mail. За інформацією видання, син і дочка Тракса в момент суїциду перебували в будинку, а його дружина бачила це на власні очі. Вона й зателефонувала в службу порятунку 911. За інформацією представників поліцейського департаменту, жінка перебувала в шоці й істериці, вона з трудом могла пояснити, що сталося. На момент прибуття лікарів і поліцейських Бутч був живий, але помер через кілька секунд після їхнього приїзду. Серед ймовірних причин, які штовхнули музиканта до суїциду, називають фінансові проблеми. У 2011 році він продав будинок в Палм-Біч, щоб погасити іпотеку. Незабаром податкова наполягла на збільшенні його платежів: в 2013 і 2014 роках Тракс віддав у державну казну 540 тисяч доларів.
Політика Геращенко розповіла, якими «чартерами» літає в Мінськ на переговори Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, народний депутат Ірина Геращенко заявила, що літає на переговори в Мінську рейсовим літаком авіакомпанії «Белавіа», повідомляє Укрінформ. «Як правило, дуже часто я особисто літаю рейсовим літаком «Белавіа», вилітаю з «Жулян», - повідомила вона, додавши, що іноді доводиться летіти до Мінська просто із закордонних відряджень. Геращенко підкреслила, що члени української делегації в ТКГ іноді дістаються навіть поїздами і нічними автобусами, щоб не пропустити переговори. Але коли українська делегація вимагає спільного обговорення після консультації, тоді делегація летить разом, додала вона. Нагадаємо, що, згідно з розслідуванням журналістів програми «Схеми», українська делегація літає на засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську на приватних літаках. Один з них, за даними журналістів, постійно використовує олігарх Віктор Пінчук.
За кордоном Російську делегацію в ПА ОБСЄ очолив депутат, якому заборонений в'їзд в Україну Віце-спікер нелегітимної Державної думи Російської Федерації Петро Толстой очолив російську делегацію в Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, повідомляє «Радіо Свобода». У коментарі «Інтерфаксу» Толстой заявив, що очолив делегацію «як заступник голови Держдуми». «Будемо працювати, тому що і установка голови Держдуми, і керівництва країни полягає в тому, що ми повинні вести діалог з нашими західними партнерами на всіх тих майданчиках, де це можливо. Тому будемо вести конструктивний діалог і відстоювати свою позицію», - заявив він. Українська влада заборонила Петру Толстому в'їзд в Україну в кінці серпня 2014 року. Причина - його висловлювання щодо анексії Криму та російської агресії на сході України. На момент заборони Толстой був ведучим політичного ток-шоу на російському «Первом канале».
Суспільство У двох областях України обмежено рух транспорту через ожеледицю У Хмельницькій та Рівненській областях України через несприятливі погодні умови було введено тимчасове обмеження на рух транспорту. «За даними Укравтодору, через несприятливі погодні умови, дощ при мінусовій температурі, ожеледь, для недопущення виникнення аварій і утворення заторів було введено тимчасове обмеження руху великовагового транспорту та автобусів на трасах», - передає прес-служба ДСНС у Facebook. У Рівненській області з 15:30 п'ятниці, 27 січня, було обмежено рух на трасі Р-05 Городище-Рівне-Старокостянтинів на ділянці км 165 + 367 - км 208 + 79. У Хмельницькій області з 14 годин обмежено рух на трасах державного та місцевого значення на території 17 районів: Волочиського, Городоцького, Ярмолинецького, Дунаєвецького, Красилівського, Славутського, Білогірського, Полонського, Теофіпольського, Ізяславського, Старокостянтинівського, Летичівського, Шепетівського, Деражнянського, Старосинявського, Віньковецького і Хмельницького.
Події Бандити, які змусили хлопця рити собі могилу під Києвом, виявилися ветеранами АТО У поліції розповіли подробиці злочину, який стався днями під Києвом. Троє чоловіків, які викрали з будинку молодого чоловіка і змусили рити могилу, виявилися екс-бійцями добровольчого батальйону на Донбасі. Про це передає прес-служба поліції Київської області. Під Києвом троє чоловіків викрали з будинку 23-річного хлопця, знущалися над ним, змусили копати собі могилу і зажадали 260 тис. грн. На щастя, молодій людині вдалося обдурити викрадачів і втекти в магазин, де той попросив продавця викликати працівників поліції. «Вони викрали людину заради наживи. Чоловіки вимагали від нього гроші за нібито колись надані послуги. З огляду на те, що деякі із затриманих були в зоні АТО в одному з добровольчих батальйонів, хлопець вирішив, що вони можуть з ним зробити щось, наприклад, закопати», - сказав представник ГУ НП Київської області. Завдяки злагодженій роботі прокуратури, КОРД, поліції та інших спецпідрозділів злочинців змогли швидко знешкодити. Потерпілому надали медичну допомогу, зараз він не перебуває в лікарні.
Політика Експерт про мораторій на експорт лісу: Треба кивати, висловлювати стурбованість, але не скасовувати В Євросоюзі в черговий раз нагадали, що очікують від України зняття мораторію на вивезення деревини за кордон. Нібито такі обмеження заважають повноцінній торгівлі ЄС з Україною. А ось економіст Олексій Дорошенко впевнений, таким чином ЄС лише сприяє збереженню за Україною статусу сировинного придатка розвиненого світу. ЄС вимагає скасування мораторію Під час дискусії «Угода про асоціацію - покажчик для комплексної модернізації України», яка проходила 27 січня в Києві, заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен заявив, що ЄС наполягає на прийнятті екологічних змін, а саме закону про проведення екологічної експертизи, який ветував Президент Петро Порошенко. Також для "подальших зрушень на шляху євроінтеграції українській стороні потрібно скасувати мораторій на експорт лісу", в черговий раз нагадав представник ЄС. «Це також стосується заборони на експорт лісу. Треба захищати ліси, як у ЄС, але щоб це не заважало торгівлі з ЄС», - сказав Фреллесен. Європа бачить Україну лише як сировинний придаток Заходу Чому ж європейцям так заважає мораторій на вивіз українського лісу-кругляка, коротко пояснює економіст Олексій Дорошенко. «Це звичайна політика будь-якої розвиненої країни, яка хоче отримувати ресурси - сировину, і потім з них виробляти продукцію, яка буде коштувати вже значно дорожче», - говорить експерт. Сама по собі деревина коштує набагато дешевше, ніж те, що з неї зроблять в результаті. Тому західні країни не зацікавлені, щоб Україна успішно вибудувала свій замкнутий цикл переробки деревини. Адже тоді ЄС втратить не тільки постачальника дешевої сировини, але і ринок збуту, так як зі споживача, наприклад італійських меблів, ми перетворимося на продавців не менш якісної, але ще і більш дешевої аналогічної продукції. Аналогічну політику сповідує ЄС і щодо іншої продукції, яка поставляється з України, констатує Дорошенко. У країнах Євросоюзу віддають перевагу зерну, насінню, металобрухту - з якого вже у себе виробляють металеві вироби, соняшникову олію та хліб. І европейци роботою зайняті, й орати, сіяти, збирати, тобто займатися низькоприбутковою роботою, яка до всього ще й дуже витратна, не треба. Наприклад, з вересня 2016 року мита на вивезення металобрухту за межі України було збільшено, що дозволило значно зменшити експорт другосортного металу. Цей факт представники ЄС теж дуже бурхливо критикували і навіть писали українському уряду «гнівні» листи. Але нововведення не скасували. На думку Дорошенка, так само варто вчинити і з мораторієм на експорт українського лісу. «Треба слухати ЄС, кивати головою, говорити, що ми дуже сильно стурбовані, ми виправимось, але виправимось у майбутньому, через 2-3-4 роки, а поки, вибачте, наша економіка не дозволяє на сьогодні експортувати сировину. В цьому випадку я б краще послухав їхню заклопотаність, ніж ще додав збитків у нашу економіку», - вважає Дорошенко.
Політика Найбільше в Україні отримують льотчики, найменше - листоноші та бібліотекарі За останніми даними Державної служби статистики, які стосуються інформації за грудень 2016 року, середня номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій становила 6475 грн, що в 4 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (1600 грн). У порівнянні з листопадом розмір заробітної плати збільшився на 19,8%, а за останні 12 місяців (щодо грудня 2015 р.) - на 23,8%. Реальна ж заробітна плата в грудні 2016-го, в порівнянні з листопадом 2016 року збільшилася на 18,6%, щодо грудня 2015 р. - на 11,6%. Найменша середня зарплата в Україні в грудні 2016 року склала 4600-4900 грн на місяць, а отримували її працівники сфери поштових послуг і кур'єрської доставки, сфери освіти, соціальної допомоги, охорони здоров'я, бібліотекарі та інші працівники культурних установ. Також подібні низькі середні зарплати (4600-4900 грн) збереглися в сфері виробництва текстилю, одягу і шкіри, а також в професіях пов'язаних з водопостачанням та каналізацією. А ось найвищі середні зарплати зафіксовані традиційно в сфері авіаційного транспорту - близько 27 тис. грн на місяць і сфері виробництва фармацевтичних продуктів та препаратів - 12800 грн. Також в районі 11-10 тис. грн. в середньому отримують працівники галузі інформації та телекомунікацій, фінансової і страхової діяльності, а також - працівники наукової сфери. По регіонах найвищі середні зарплати незмінно отримують жителі столиці - 11 тис. Водночас середня зарплата в Київській області майже вдвічі нижче - лише 6406 грн. Порівняно високі середні зарплати зафіксовані у працюючих в Донецькій області (частина, підконтрольна Україні) - більше 7 тис. Найнижчі ж середні зарплати в Україні отримують працівники в Кіровоградській, Житомирській, Івано-Франківській, Тернопільській та Чернігівській області - в районі 4800 грн. Також станом на 1 січня 2017 року заборгованість з виплати зарплати в Україні становила 1,791 млрд грн. Хоча у грудні 2016 року борги із зарплати скоротилися на 10,6%, повідомляє Державна служба статистики України. За даними Держстату, найбільше невиплачених зарплат в Луганській, Донецькій та Харківській областях - більше половини від загальної заборгованості. Серед галузей основна частка загальної суми боргу припадала на промисловість - майже 74%, а також транспорт, складське господарство, поштову та кур'єрську діяльність - майже 10%.
Суспільство У львівського сміття з'явився аккаунт у Twitter Активісти завели акаунт у сервісі мікроблогів Twitter для львівського сміття, повідомляє Укрінформ. В акаунті публікують жартівливі і саркастичні нотатки про «сміттєву» проблему у Львові, фото і адреси майданчиків, перетворених на смітники, розповідають про пригоди львівського сміття за межами області тощо. «Оскільки туризм та ІТ є пріоритетами у Львові, то зараз міська рада розглядає два шляхи: сміттєвий туризм і діджиталізація сміття», - пишуть у мікроблозі.   Треба відправити цю статтю Садовому, може там написано як прибрати сміття. pic.twitter.com/EobOSMbOwc — Львівське сміття (@lvivtrash) 26 января 2017 г. Спочатку вони ігнорують тебе, потім сміються з тебе, потім борються проти тебе, а потім все засирається сміттям! — Львівське сміття (@lvivtrash) 26 января 2017 г. Мамо, про нас пишуть! https://t.co/av2dFpZEha — Львівське сміття (@lvivtrash) 27 января 2017 г.
За кордоном В Японії анонсували випуск гнучких екранів для смартфонів у 2018 році Японський виробник електроніки і комплектуючих Japan Display анонсував у 2018 році серійне виробництво гнучких екранів для мобільних пристроїв, повідомляє N+1. Згідно із заявою компанії, гнучкість екрану досягається за рахунок заміни скла на пластикову підкладку. Як результат - екран робиться еластичним і стійким до падіння. Зараз виробник повідомляє тільки про один варіант екрану: матриця IPS-NEO, діагональ 5,5 дюймів, здатність 1080 × 1920 році, частота від 15 до 60 Герц. Japan Display - не єдина в світі компанія, яка веде розробки зі створення гнучких комплектуючих до мобільних пристроїв. Раніше про запуск виробництва гнучких акумуляторів повідомила японська компанія Panasonic. Китайська компанія Lenovo показала працюючі прототипи смартфона-браслета і планшетного комп'ютера, що складається. Також повідомлялося, що південнокорейська Samsung розробляє гнучкі смартфони.
За кордоном Вчені виростили гібридний ембріон людини і свині Міжнародній команді вчених вдалося виростити ембріон, який частково є свинячим, частково - людським. Результати дослідження були опубліковані в журналі Cell. Під час експерименту вчені вводили стовбурові клітини людини в ембріон свині, після чого імплантували його в матку свині і стежили за зростанням. Через 4 місяці стовбурові клітини розвинулися в попередників різних типів тканин, зокрема серця, нейронів і печінки. Ембріон складався як ыз свинячих, так і з людських клітин. Гібридний ембріон був названий «Химера» на честь міфічної істоти з головою лева, хвостом свині і тулубом козла. Вчені показали, що поки він не може бути ефективний у трансплантації, однак це перший крок на шляху дослідження можливостей розвитку тварин ембріонів з органами людини.

Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів




/-1,6055181026459-/ /-pc-/
Top