counter
Архів Повернутись назад 26 Вересня 2016
26 Вересня
Суспільство На Донбасі бойовики 14 разів порушили режим тиші - штаб АТО За минулу добу, 25 вересня, російсько-окупаційні війська 14 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників у районі проведення антитерористичної операції (АТО), повідомляє прес-центр штабу АТО. На Донецькому напрямі окупанти вели вогонь із мінометів 82-го та 120-го калібру по Авдіївці. Також з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї ворог вів вогонь в районі Верхньоторецького. На Луганському напрямі противник вдавався до збройних провокацій із гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї в районі Новоолександрівки та Попасної. Окрім того, по Попасній окупанти відкривали вогонь з протитанкового ракетного комплексу. На Маріупольському напрямі в районі Мар’їнки, Новотроїцького та Павлополя бойовики вели вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів. 
Суспільство Вбивство патрульних у Дніпрі: Геращенко вимагає вищої міри покарання Народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов, який вбив двох патрульних поліцейських у Дніпрі, повинен отримати довічне ув'язнення. «У мене є повне переконання, що злочинець за вбивство двох поліцейських повинен отримати вищу міру покарання - довічне ув'язнення. Йому нема чого бути серед людського суспільства», - сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна». Радник голови МВС додав, що, незважаючи на те, що затриманий заперечує свою провину і заявляє, що у нього інше прізвище, є незаперечні докази того, що він винен. «З огляду на те, що доказів, які викривають Пугачова більш ніж достатньо, як мінімум у скоєному вчора подвійному вбивстві, я думаю, що це розслідування займе не більше двох місяців, може, кілька місяців. У будь-якому випадку ця людина перебуватиме в цей час під вартою, ми впевнені, що суд не буде вибирати альтернативних заходів, застави і т.д.»- сказав Геращенко. Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських в Дніпрі, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова. За фактом подій у Дніпрі відкрито три кримінальних провадження. За статтею 348 КК України (посягання на життя працівника правоохоронного органу або військовослужбовця), за статтею 262 (викрадення, привласнення вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем) та статтею 115 (умисне вбивство).
Економіка Антимонопольний комітет скасує заборону продажу алкоголю в Києві Київське обласне регіональне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) подає позов до Господарського суду Києва на Київську міськраду щодо рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час. Про це розповів ЛІГА.net його голова Олексій Хмельницький. За його словами, рішення Київради про обмеження торгівлі алкогольними напоями в магазинах є незаконним. Він стверджує, що перед голосуванням проект рішення потрібно було узгодити з АМКУ. Крім того, раніше Вищий адміністративний суду України двічі визнавав незаконними подібні обмеження, які вже діють в деяких містах України. Раніше повідомлялося, що Київська міська рада вирішила заборонити продавати алкогольні та слабоалкогольні напої в стаціонарних об'єктах торгівлі (торгових мережах і магазинах) з 23:00 до 10:00.
Політика Порошенко намагався придбати телеканал «112» - Онищенко Народний депутат України Олександр Онищенко, який переховується від правоохоронних органів за кордоном стверджує, що Президент України Петро Порошенко намагався купити телеканал «112 Україна», повідомляє «Страна.ua». «Одного разу Порошенко попросив мене купити для нього телеканал «112 Україна», - заявив Онищенко. За його словами словами, таке побажання прозвучало в травні минулого року. Також видання оприлюднило угоду підписану між Онищенком і Андрієм Подщіпковим, колишнім власником телеканалу «112 Україна». У ній нібито вказано, що телеканал повинен був забезпечити позитивне висвітлення суспільно-політичних подій в Україні в ефірі. Водночас Онищенко уточнив, що переговори про покупку затягнулися через фінансові причини. «Почався торг. Порошенко хотів, щоб канал купили-продали за $17 млн, а власник телеканалу Андрій Подщіпков просив мінімум $25 млн», - розповідає Онищенко.
Події оформление ленты  МВС законодавчо закріпить беззастережне підпорядкування поліцейським Міністерство внутрішніх справ внесе до Верховної Ради законопроект про імператив презумпції правоти поліцейського - спочатку підкоряйся - потім оскаржуються. Про це написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook.«Презумпція правоти поліцейського - повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великій Британії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах... Презумпція правоти поліцейського (спочатку підкоряйся - потім оскаржуй) - один із інструментів побудови системи колективної внутрішньої безпеки! У пакеті законодавчих ініціатив щодо забезпечення безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС пропонуватиме парламентаріям імплементувати цю норму в законодавчому полі», - заявив міністр внутрішніх справ. Повага до правил, законності і процедур - лише розширює громадянські свободи, додав Аваков.
Суспільство оформление ленты  Полторак затвердив новий сухий пайок для військовослужбовців Міністр оборони України Степан Полторак затвердив технічні умови для сухпайка для військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ). Про це повідомив радник Президента України Юрій Бірюков на своїй сторінці в Facebook. «Новий сухий пайок ЗСУ. Який не зовсім сухий - там борщ, там інші супи, там каші з м'ясом, там рагу зі свининою в якомусь там соусі... Завтра доля нормального харчування вирішуватиметься в кабінеті Петра Порошенка, куди викликають міністра фінансів для пояснень і підписання узгодження», - розповів він. За словами Бірюкова, Міноборони вже виділило гроші на новий сухпай. Згідно із затвердженим документом, в продуктовий польовий набір для ЗСУ входять: готова до вживання перша страва, готова до вживання друга страва, галети, сухарі, кава, чай, мед, джем тощо.  
Суспільство Лікар повідомив про стан підозрюваного у вбивстві патрульних у Дніпрі Стан підозрюваного у вбивстві двох патрульних у Дніпрі екс-бійця «Торнадо» Олександра Пугачова після операції стабільний. Про це повідомив головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко в ефірі телеканалу «112 Україна». «Стан Пугачова стабільний. Його життю нічого не загрожує, він може говорити, відповідає на запитання, прикутий до ліжка. Поки що спілкування відбувається тільки з лікарями. Біля нього цілий загін охорони», - повідомив лікар. Він додав, що через тиждень Пугачов піде на одужання і через місяць зможе відповідати на всі запитання, які виникнуть. Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських у Дніпрі, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова.
Суспільство ФСБ Росії погрозами змушує «служити» росіян на Донбасі - розвідка Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російське окупаційне командування «примусово-добровільно» мобілізує мешканців прикордонних з Україною областей, зокрема шляхом фальсифікації кримінальних правопорушень.  «З огляду на проблеми з комплектуванням особового складу 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ, а також масові випадки відмови продовжувати участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України, російське окупаційне командування, спільно із співробітниками ФСБ РФ, нарощує заходи «примусово-добровільної» мобілізації, зокрема шляхом фальсифікації кримінальних правопорушень», - повідомила розвідка на своїй сторінці в Facebook. За даними ГУР, з початку вересня на території Ростовської та Воронезької областей, а також Краснодарського краю РФ та тимчасово окупованих територіях України зросла кількість випадків, коли особам, затриманим за дрібні правопорушення, навмисно підкидається зброя, набої, вибухові речовини та засоби підриву для примушення до підписання контрактів щодо проходження військової служби під загрозою кримінального переслідування.
Суспільство ЗМІ: «Прокурор-няша» у нелегітимній Держдумі візьметься за доходи депутатів Колишній «прокурор» анексованого півострова Крим Наталія Поклонська займе пост голови комісії Державної Думи з контролю за достовірністю декларування доходів депутатів. Про це заявив секретар генеральної ради «Единой России» Сергій Нєвєров, повідомляє «РБК». Раніше Н. Поклонська, нібито обрана в Держдуму VII скликання за списком «ЕР», вже виявляла бажання працювати в комітеті Державної Думи РФ у справах СНД. В інтерв'ю «РИА Новости» вона сказала, що їй ближче комітети, які пов'язані з роботою прокурора. Це комітет з міжнародних відносин, комітет з безпеки, комітет з конституційного ладу. Хоча остаточного рішення поки немає, Наталя Поклонська заявила про свої плани перебратися в Москву. Вона хоче вивезти з окупованого Криму сім'ю. Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла постанову, де не визнала легітимність виборів у Держдуму в окупованому Криму.
Суспільство оформление ленты  У МВС опублікували кадри з камери загиблого патрульного у Дніпрі Колишній боєць «Торнадо» Олександр Пугачов вистрілив у патрульного поліцейського Артема Кутушева з власної зброї. Про це повідомив речник очільника МВС Артем Шевченко на свої сторінці в Facebook. «У правій руці підозрюваного Пугачова - його зброя, з якої і було зроблені фатальні постріли. Саме патрульний Артем Кутушев перед смертю встиг поранити у живіт підозрюваного, який тільки вже у вбитого поліцейського забрав табельний пістолет», - заявив він. Шевченко також опублікував скріншоти, зроблені з камери загиблого Кутушева. Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських у Дніпрі, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова.  
Економіка Антикорупційна програма ДФС «тиснутиме» на керівників середньої ланки - експерт Ключове положення антикорупційної програми ДФС - це покладання обов'язків з антикорупційної діяльності безпосередньо на керівників підрозділів фіскальної служби. Про це у своєму блозі на АСН написав експерт з питань податкової та митної політики, заступник голови громадської організації «Сила України» Володимир Орлов. «У такому вигляді програма (Антикорупційна програма ДФС. - Ред.)  створена спеціально під одну ідею - можливість тиснути на керівників середньої ланки за проколи їхніх підлеглих. Тобто програма створила механізм об'єктивного зобов'язання і колективної відповідальності», - вважає Орлов.На думку експерта, якщо слідувати логіці цієї Антикорупційної програми, то за «затриманого на місці злочину керівника обласного управління повинен відповідати сам голова ДФС України. «А все через те, що керівництву Державної фіскальної служби, мабуть, не вистачає ні компетенції, ні мужності взяти на себе відповідальність за результати роботи ДФС в цілому (особливо на тлі масових затримань і тотального 5-місячного невиконання показників щодо надходжень до бюджету)», - зазначає Орлов. Водночас експерт вважає, що справжньою метою Антикорупційної програми повинно було бути не збільшення кількості покараних або звільнених, а зниження корупційного тиску на бізнес і громадян.
Економіка Експерти прогнозують подорожчання молочних продуктів в Україні В Асоціації виробників молока (АВМ) прогнозують подорожчання молочної продукції в Україні в середньому на 15-20%, повідомляє УНІАН. За словами експерта АВМ Яни Музиченко, зростання цін на «молочку» пов'язане з подорожчанням кормів і зростанням комунальних тарифів, скороченням виробництва, а також зі зростанням цін на цю продукцію на світовому ринку. «На зростання цін вплинули три основних чинники: відновлення світового ринку молока, скорочення виробництва і збільшення собівартості... З огляду на всі перераховані вище факти, ціни на молочну продукцію восени для споживачів можуть вирости на 15-20%», - заявила Музиченко. Згідно з повідомленням, з середини серпня до середини вересня закупівельна ціна на молоко екстра-класу зросла на 6%, до 6,16 грн/кг, а на молоко від господарств населення - на 2%, до 3,15 грн/кг.
Суспільство У зоні АТО спостерігається зменшення збройних провокацій терористів - МО По всій лінії зіткнення в зоні проведення антитерористичної операції спостерігається суттєве зменшення збройних провокацій з боку бойовиків, насамперед на Донецькому та Маріупольському напрямках. Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. «Так, кількість збройних провокацій ворога зменшилася вдвічі у порівнянні з добою раніше. Навіть у ці дні певної деескалації російський окупаційний контингент демонструє агресивну налаштованість і не хоче забезпечити повне припинення вогню», - сказав він. Крім того, за його словами, вогонь з важкого озброєння продовжується на головних ділянках конфлікту, зокрема у Авдіївці. «Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей та політичних угод, але готові відкрити вогонь у відповідь у разі налаштувань бойовиків на посилення конфлікту. Саме бандформування досі не виконують першої головної умови Мінських угод – повне та всеосяжне припинення вогню», - наголосив речник МО.
Суспільство 3500 ккал та 18 страв. У Міноборони розповіли про харчовий набір для ЗСУ нового зразка Оновлений сухий пайок військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ) матиме калорійність від 3500 ккал до 4200 ккал. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр оборони України Степан Полторак. «Добова калорійність складає 3500 ккал, а в посиленому варіанті для військовослужбовців у зоні проведення АТО - 4200 ккал», - сказав міністр. За його словами, до нового раціону польових наборів розроблено 18 страв. Окрім того, у харчові набори для АТО буде додаватися безполуменевий нагрівач їжі.  Полторак наголосив, що нові технічні умови для харчових наборів ще потребують  погодження із профільними міністерствами та Кабінетом міністрів України. Нагадаємо, що очільник Міноборони затвердив технічні умови для сухпайка для військовослужбовців ЗСУ. Згідно із затвердженим документом, в продуктовий польовий набір для ЗСУ входять: готова до вживання перша страва, готова до вживання друга страва, галети, сухарі, кава, чай, мед, джем тощо.
Політика оформление ленты  У суді розглядають справу щодо арешту екс-регіонала Єфремова У Печерському суді Києва розпочалося судове засідання по розгляду клопотання Генеральної прокуратури України (ГПУ) щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому керівнику фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександру Єфремову, повідомляє кореспондент АСН.  Справу розглядає суддя Світлана Шапутько. На засіданні окрім самого Олександра Єфремова присутні троє адвокатів та два прокурори. Нагадаємо, Єфремова підозрюють у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України. Зазначається, що екс-регіоналу ще можуть висунути звинувачення у фінансуванні тероризму. Підозру Єфремову вручили у неділю, 31 липня. Його затримали в аеропорту, коли він намагався вилетіти з України до Відня.  Фото: Василь Ткачук
Події На хабарі в Києві затримали лейтенанта поліції Працівника київської поліції затримали за вимагання грошей. Працівник сектора кримінальної поліції Подільського району столиці звинуватив одного з приватних перевізників у крадіжці і зажадав від нього 1000 доларів. Чоловік повідомив про цей інцидент у внутрішню безпеку поліції. Про це пише Сегодня. Працівники УВБ встановили, що 41-річний киянин на своєму авто займається приватним перевезенням. Нещодавно він підвозив двох невідомих. Незабаром йому зателефонували, назвались працівниками поліції і звинуватили в тому, що той є співучасником злочину. Нібито пасажири, яких він перевозив, вкрали майно, а той їм допомагав. За непритягнення до кримінальної відповідальності у таксиста вимагати 1000 доларів США. Внутрішня безпека встановила особу вимагача, це 31-річний старший лейтенант Подільського УП Головного управління Нацполіції в Києві, який в органах працює майже одинадцять років, а зараз - оперуповноважений сектора кримінальної поліції. Розпочато кримінальну справу за статтею 189 частини 2 КК України (вимагання).
Суспільство Колега розповів про останні хвилини убитої в Дніпрі патрульної Колега убитої в Дніпрі 25 вересня працівниці патрульної поліції Ольги Макаренко Павло Карманов розповів про останні хвилини її життя. За його словами, того фатального дня, коли екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв патруль, який зупинив його за порушення ПДР, його екіпаж одним з перших приїхав на підмогу. «Артему було вже не допомогти, а Оля була притомна і спілкувалась. Просила зв'язатися з чоловіком, рідними і благала відвезти її швидше звідси. Через три хвилини вона поїхала в «швидкій допомозі». Всі були впевнені, що поранення тільки в ноги, на місці події не було навіть крові, ніхто не сумнівався, що Оля житиме, але... Через кілька годин прийшла новина, що Оля померла», - написав він на своїй сторінці в Facebook. Карманов підкреслив, що патрульні робили все правильно: «Родичі можуть пишатись Артемом і Олею. Вони герої, яких з нами більше немає». Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських у Дніпрі, які зупинили його за порушення Правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали того ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова.
Суспільство На місці загибелі патрульних у Дніпрі встановлять пам'ятний знак У Дніпрі на місці загибелі патрульних поліцейських Артема Кутушева і Ольги Макаренко буде встановлено пам'ятний знак. Про це повідомив радник голови МВС Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook. «На місці трагічної загибелі поліцейських, за рішенням міської ради та з ініціативи міського голови Бориса Філатова, буде встановлено пам'ятний знак», - заявив він. За його словами, держава виплатить одноразову допомогу сім'ям загиблих у розмірі 725 тисяч гривень. Також сім'ям Ольги і Артема будуть придбані двокімнатні квартири і буде нараховуватися пенсія по втраті годувальника. Раніше повідомлялося, що в Дніпрі попрощалися з патрульними поліцейськими Артемом Кутушевим і Ольгою Макаренко, яких напередодні, 25 вересня, розстріляв екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов. У день загибелі Кутушева його доньці виповнилося всього три роки, а у 36-річної Макаренко залишилися двоє синів.
Суспільство Масове отруєння горілкою у Харківській області: прокуратура наполягає на арешті власників магазинів Прокуратура Харківської області оскаржує запобіжний захід для господарів магазинів, алкоголем з яких смертельно отруїлися 12 осіб. Повідомляється, що прокуратура наполягає на триманні під вартою усіх причетних до масового отруєння, «відзначаючи як ризики можливість негативно впливати на хід слідства, зокрема на свідків». Апеляційну скаргу найближчим часом передадуть до апеляційного суду області, додали у прокуратурі. Нагадаємо, цими вихідними судами області обрано запобіжні заходи трьом підозрюваним за ч. 3 ст. 204 КК України (незаконне виготовлення товарів з недоброякісної сировини, що призвело до отруєння людей). Хазяїнам магазинів у с. Іванчуківка Ізюмського району та с. Кутузівка Харківського району обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із застосуванням електронного засобу контролю. Жінці, яка володіє мережею магазинів у Вовчанському районі, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Одночасно суд визначив розмір застави – 275 тис. грн.
Суспільство оформление ленты  Ворота в пекло: біля будівлі СБУ нагадали про тисячі жертв репресій Пам'ятну дошку жертвам політичних репресій ХХ століття 26 вересня відкрили на стіні будівлі Служби безпеки України. На церемонії особисто був присутній голова відомства Василь Грицак. «За моєю спиною ворота. Ми між собою називали їх «воротами смерті», - каже той і вказує на вхід у двір сірого будинку на Володимирській. - З тих, хто заходив у ці ворота, скажу відверто, мало хто вийшов живим. Подумати страшно, що в 1930-1950 роки відбувалося в нашому внутрішньому дворику. Подумати страшно, що впродовж лише одного дня - 29 вересня 1941 року, за нашими даними, було розстріляно 33771 людину. Всі були євреями, і я переконаний, що вони не були злочинцями». Очільник СБУ розповідає, що «воротами до смерті» ці катівні ставали в різні часи для тих, хто був неугодний керівникам установи. «Тут розстрілювали не так багато. Розстрілювали в інших місцях, але спочатку вони всі проходили через цей внутрішній дворик. У всі часи тут була катівня», - каже Грицак. «У ті часи, якщо десь в Україні були двері в пекло, то цими дверима були ці ворота. Через них був ввезений сюди і мій попередник - патріарх Йосип Сліпий», - говорить глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. Він, як і патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, і головний муфтій України Ахмед Тамім, прийшов вшанувати пам'ять невинно закатованих людей. «Ця будівля десятки років була епіцентром політичних репресій. Тут діяли НКВД, КГБ, німецька служба безпеки, - уточнює директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Політв'язні колись жартували, що будівля нинішнього СБУ - найвища у Києві і, можливо, в Україні, бо з цієї будівлі видно Колиму». Ініціатори відкриття пам'ятної дошки вважають, що вона повинна стати пам'яттю про тих, хто був убитий тут у різний час і за різної влади. «Дошка важлива не тільки з точки зору пам'яті тих, хто загинув, вона важлива для живих, передовсім для пацівників СБУ - як нагадування того, що сучасна Служба безпеки насправді стоятиме на сторожі демократичного розвитку своєї країни, все робитиме для того , щоб Україна залишалася незалежною. СБУ ніколи не повинна перетворитися на репресивний орган, яким вона була за радянських часів», - підсумував голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.
Політика У Президента розповіли деталі закону про Вищу раду правосуддя Від внесеного Президентом України Петром Порошенком на розгляд Верховної Ради проекту закону про Вищу раду правосуддя залежить ефективність реформи системи правосуддя в цілому. Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов, передає прес-служба Президента. У повідомленні наголошується, що завданням цього закону є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, які набирають чинності  30 вересня 2016 року, в частині функціонування нового конституційного органу - Вищої ради правосуддя. За словами Філатова, законопроект регулює нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності тощо. «Сподіваємося, що парламент розгляне його в максимально можливі короткі терміни, з урахуванням передбачених законодавством процедур, і дасть «зелене світло» ще одному закону, необхідному в рамках судової реформи», - сказав він. Згідно із запропонованими змінами, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом суддівського самоврядування. До складу Вищої ради правосуддя входить 21 особа. Вища рада правосуддя стає головним органом у питаннях суддівської кар'єри, до повноважень якого належить прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді або утримання під вартою або арештом; прийняття рішення про тимчасове відсторонення судді від правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; надання обов'язкових до розгляду висновків щодо законопроектів з питань створення, реорганізації або ліквідації судів, статусу суддів або судоустрою.
Політика МЗС України звільнило дипломата Ліщишин, яка причетна до контрабанди У Міністерстві закордонних справ України заявили, що першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин, яка засвітилася в скандалі з контрабандою сигарет, звільнили з дипломатичної служби. Про це повідомив заступник голови МЗС Вадим Пристайко, передає «Європейська правда». «Вона звільнена з формулюванням «за порушення присяги». Це пов'язано саме з епізодом щодо контрабанди. Підставою для такого висновку стали результати службового розслідування», - заявив він. Слідчим відділом прокуратури Закарпатської області відкрито кримінальне провадження «за фактом зловживання владою або службовим становищем, а також службового підроблення посадовими особами посольства України в Словаччині МЗС України (ч.2 ст. 364 та ч.2 ст. 366 КК України)». Нагадаємо, влітку 2016 року чоловіка Оксани Ліщишин Сергія затримали з незаконною партією сигарет. МЗС України достроково відкликало першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин.
Суспільство У Маріуполі до десяти років засудили бойовика «ДНР», який грабував та катував бізнесменів Жителя Маріуполя Донецької області, який упродовж 2014-2015 років входив до однієї з банд т.зв. «ДНР», визнали винним у захопленні заручників, їх катуванні, умисних вбивствах та протидії правоохоронним органам. Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України (СБУ). У повідомленні відзначається, що колегія суддів Жовтневого районного суду Маріуполя визнала  його винним у злочинах проти громадської безпеки (ст. 257, 260, 262, 263), злочинах проти волі, гідності та життя особи (ст. 121, 146), проти власності (ст. 187, 189) та інших. Зловмисника позбавлено волі на десять років з конфіскацією всього майна. За даними СБУ, 27-річний бойовик на прізвисько «Денис молодой» разом із спільниками заради збагачення викрадав місцевих бізнесменів, грабував банкомати. Отриманні в такий спосіб гроші зловмисник віддавав у т.зв. «общак» терористів. У квітні 2016 року бойовика затримали працівники СБУ в Донецькій області на одній з конспіративних квартир, де він переховувався.
Події У Києві затримали чоловіка, який побив охоронця посольства У Києві правоохоронці затримали чоловіка, який увечері в неділю, 25 вересня, напав на військовослужбовця, який охороняв посольство в центральній частині міста, повідомили в столичній поліції. За даними поліцейських, 32-річний киянин під час сварки зі своїм знайомим завдав тілесних ушкоджень військовому. «Попередньо встановлено: між двома знайомими під час вживання спиртних напоїв виник конфлікт. Надалі один з них підійшов до правоохоронців, які охороняли посольство, і попросив про допомогу. Військовослужбовці намагалися заспокоїти іншого агресивно налаштованого чоловіка, на що він відповів ударом кулаком в обличчя військовослужбовцю», - розповіли в київській поліції. Зловмисника затримали в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Йому повідомлено про підозру. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.
Суспільство Поліція застосовуватиме електрошокери та зброю без сантиментів - Аваков Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про посилення норм інструкції з використання зброї, а також дій поліції в критичних ситуаціях. Про це повідомляє прес-служба МВС України. «Кожен повинен знати, що, якщо якийсь бандит буде дестабілізувати ситуацію, - застосовуватимуться електрошокери з усіма можливими ризиками. Без додаткових саантиментів буде також застосовуватися зброя», - зазначив голова МВС. За його словами, першу партію закупівель шокерів, якими будуть оснащені поліцейські, вже підготували. Однак їх почнуть застосовувати після узгодження з низкою відомств: від Міністерства охорони здоров'я до Генеральної прокуратури. Аваков підкреслив, що закон про Нацполіцію передбачає використання електрошокерів, однак поки вони не активно використовувалися патрульними. Нагадаємо, вранці 25 вересня екс-боєць «Торнадо» Олександр Пугачов розстріляв двох патрульних поліцейських в Дніпрі, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху. Вбивцю поліцейських затримали цього ж дня в обласній лікарні ім. Мечникова.
Політика Адвокати «Небесної сотні» вимагають позачергового скликання парламенту Якщо до 30 вересня Верховна Рада не звільнить понад 20 суддів, що були рекомендовані Вищою радою юстиції до звільнення через переслідування майданівців, та тих, які підлягають люстрації, вони можуть так і залишитись на своїх посадах. Про це зазначив один із адвокатів потерпілих у справах майданівців Тарас Гаталяк, повідомляє кореспондент АСН. Захисник уточнив, що з жовтня набирають чинності зміни до Конституції України, якими уже не передбачено такої підстави як звільнення судді за порушення присяги. Тож захисники «Небесної сотні» звернулися до Верховної Ради з вимогою скликати найближчими днями позачергове пленарне засідання. «Судді Майдану мають бути звільнені! Зараз це залежить від депутатів! На розгляд парламенту передано понад 20 подань про звільнення за порушення присяги суддів, які виносили неправосудні рішення у часи Майдану, а також суддів, які підлягають люстрації. Серед них такі одіозні як Татьков, Волкова, Демидовська, Макуха. Усі вони щоденно продовжують вершити «правосуддя» та нищити авторитет суду. Окремі подання про їхнє звільнення «лежать» у Раді уже понад 10 місяців, і немає жодного логічного пояснення для такої бездіяльності», - сказано у їх заяві.
Суспільство Генпрокуратура повернула Києву майже 87 га земель Києву повернули спірні землі у Голосіївському районі загальною площею більше ніж 86,6 га та вартістю понад 181 млн гривень, повідомили у Генеральній прокуратурі України  (ГПУ). «Генеральна прокуратура України висунула господарському суду м. Києва позов, за результатами розгляду якого 21.09.2016 судом поновлено права територіальної громади м. Києва на спірні землі загальною площею більше ніж 86,6 га та вартістю за нормативною грошовою оцінкою понад 181 млн гривень», - заявили у ГПУ. У повідомленні відзначається, що Київська міська рада у 2007 році прийняла рішення про безоплатну передачу житловому кооперативу «Текстильник» у власність та користування земельної ділянки, розташовані у Голосіївському районі столиці. Однак, як з’ясувала прокуратура, фактично ця юридична особа у розумінні чинного законодавства житловим кооперативом не є, а отже, не мала права на безоплатне отримання землі.
Політика Росія підтвердила, що в небі над Донбасом під час аварії Boeing-777 не було винищувачів Під час аварії малайзійського Boeing-777 на Донбасі в 2014 році поблизу в повітрі не було військових літаків. Про це повідомляє Slon з посиланням на висновки Міністерства оборони РФ. «Жодних сторонніх повітряних об'єктів, крім двох цивільних лайнерів, поблизу літака радіолокатор, розташований на схід від місця катастрофи, не фіксував. За даними ростовського локатора «Утес-Т», розташованого поблизу селища Усть-Донецький, до моменту руйнування МН17 поблизу літака не було жодних сторонніх об'єктів», - заявив офіційний представник російського оборонного відомства Ігор Конашенков. У Міноборони РФ також підкреслили, що найближчим часом передадуть всю отриману інформацію голландській стороні. Нагадаємо, 17 липня 2014 року в небі над Донбасом зазнав аварії пасажирський авіалайнер Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. У прокуратурі Нідерландів за результатами розслідування заявили, що малайзійський Boeing-777 був збитий над Донеччиною ракетою, випущеною з російської установки «Бук».
Економіка Фонд держмайна планує в листопаді продати дві ГЕС Фонд держмайна України планує продати Костянтинівську і Мігійську ГЕС, конкурс планується провести в листопаді 2016 року. Про це інформує прес-служба ФДМУ. «Кабмін погодив умови і ціну продажу Костянтинівської та Мігійської гідроелектростанцій на конкурсі з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону. Фонд державного майна проведе конкурс в листопаді цього року», - сказано в повідомленні. Початкова ціна Мігійської ГЕС складе 10,9 млн грн, а Костянтинівської - 13,8 млн грн. «На даний момент Мігійська гідроелектростанція не працює, однак інвестор повинен взяти зобов'язання з відновлення її роботи на себе. Також серед зобов'язань інвесторів, які придбають станції, - збереження профілю діяльності ГЕС і збереження навколишнього середовища, а також дотримання екологічної безпеки», - зазначили у Фонді.
Події оформление ленты  Поліція повідомила подробиці вибуху на Закарпатті Поліція кваліфікувала вибух біля ресторану в Сваляві Закарпатської області як хуліганство, повідомили в обласній поліції. Поліція встановила, що невідомий з використанням зброї, ймовірно, ручного протитанкового гранатомета, здійснив постріл у верхню частину ресторану «Богемія». За даними правоохоронців, в результаті вибуху пошкоджено два вікна будівлі ресторану та три вікна в будівлі Свалявської ДПІ, розташованої навпроти. Також частково пошкоджено стіну та дах ресторану «Богемія», діаметр ураження - приблизно два метри. Поліція вилучила з місця події залишок задньої частини стабілізатора, ймовірно, до РПГ. В результаті вибуху постраждалих і жертв немає. Подія кваліфікується за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї), додали в поліції. Нагадаємо, вранці 26 вересня невідомі обстріляли з гранатомета ресторан у місті Свалява Закарпатської області.  
Суспільство оформление ленты  HB! Mr. President. Помпезного прийому не буде, але маленький в «Арсеналі» - можливий Президент України Петро Порошенко 26 вересня відзначає свій день народження. В Адміністрації глави держави інформацію про плани святкування 51-го дня народження Петра Олексійовича відмовилися коментувати. Показово, що на офіційному сайті гаранта до кінця дня не було жодного рядка про те, хто з колег - глав інших держав привітав нашого Президента. Трагедія в Дніпрі внесла корективи "Очевидно, помпезного свята не буде через трагедію в Дніпрі з розстрілом поліцейських", - розповіло АСН джерело, близьке до спікера Верховної Ради України Андрію Парубію. Водночас, за інформацією з парламенту, поздоровляти Петра Олексійовича будуть обов'язково. "Можливо, буде прийом у "Мистецькому Арсеналі", але точно для обмеженого кола людей. Від спікера подарунок буде. Але поки ми ще не визначилися: картина чи статуетка. Зазвичай ми даруємо саме такі подарунки", - розповіли джерела АСН в апараті ВРУ. При цьому в прес-службі прем'єра Володимира Гройсмана інформацію про подарунок главі держави тримають у секреті, відмовляючись повідомляти інформацію про подробиці свята. Частина парламенту Президента не привітала Від імені парламентських фракцій Петра Олексійовича першими, природно, привітали його соратники з БПП. Офіційне повідомлення з'явилося на сайті блоку: "Нехай оптимізм і життєва енергія супроводжують вас і надалі, дають можливість реалізовувати ідеї та приймати мудрі рішення на благо України. Бажаємо міцного здоров'я, сімейного благополуччя, невичерпної енергії та успіхів у Вашій відповідальній роботі, яка сприяє розвитку і зміцненню української держави", - побажали в БПП. Главу держави також привітала перший віце-спікер Верховної Ради і в давньому минулому прес-секретар президента Віктора Ющенка Ірина Геращенко. "Йому дісталося дуже важке президентство, не позаздриш. У нього дійсно непростий, емоційний характер. Але саме він сьогодні є головним опонентом Путіна. Порошенко підсилив нашу армію, по суті, після років її знищення і розкрадання створив її з нуля. Він створив другий , дипломатичний фронт, проти Росії - країни, яка напала на мою батьківщину, яка принесла горе в сім'ї моїх друзів, яка вкрала наш Крим і відтяпала Донбас. Це він домігся санкцій - і за це Путін саме його вважає своїм головним ворогом. Не ряджених "націоналістів ", які воюють з приміщеннями посольств або дорогими авто регіоналів. А Порошенко, який воює з Путіним", - написала вона на своїй сторінці в Facebook. Кума президента Оксана Білозір через соцмережу відправила Петру Олексійовичу в подарунок свою "Мамину пісню". Щоправда, це ж привітання вона відправляла Порошенкові два роки тому. Найоригінальнішим, але навряд чи приємним самому Порошенку було привітання нардепа з "Народного фронту" Віталія Чепиноги. Він, у минулому спічрайтер Юлії Тимошенко, відомий своїм епатажний стилем. Цього разу рано-вранці на сторінці Чепиноги з'явилося уїдливе привітання, де він згадав «порохоботів». У "Батьківщині" і "Опозиційному блоці" вітати Президента, схоже, не будуть. "У нас суд над Олександром Єфремовим", - повідомили АСН в прес-службі "Опоблоку". А у Юлії Володимирівни надто переймаються тарифами. У Радикальній фракції Олега Ляшка привітання, а тим більше "підношення подарунків" назвали "рудиментом совка". Так, нардеп Андрій Лозовий в коментарі АСН розповів, що від імені фракції "ніхто не збирається вітати Президента... Вітати потрібно того, з ким спілкуєшся. Це нормально, навіть з огляду на такий високий статус, як Президент ... Це совок, коли потрібно вітати в будь-якому випадку, дарувати подарунки... Думаю, що Президент у себе на робочому місці, в кабінеті приймає подарунки від своїх підлеглих, але це радянський рудимент", - сказав Лозовий. Рейтинг помпезності президентських уродин Не можна не погодитися з тим, що день народження Президента країни - не просто свято. Різних президентів за роки Незалежності об'єднували однакові помпезні святкування, дорогі подарунки і привітання на високому рівні. Серед "фаворитів" за дорожнечею подарунків і розмахом - другий Президент України Леонід Кучма, який не раз відзначав свій народження на одному з найдорожчих курортів у Європі - острові Сардинія. У ЗМІ навіть було відео про те, як Кучма відзначав 75-річний ювілей у готелі "Пітріцца", де номер коштує від 3 тис. євро за добу. Тоді, в 2013 році, на Сардинію привітати іменинника прилетіло багато гостей: брати Суркіси, Сергій Тігіпко, Рінат Ахметов, Вадим Новінський та інші олігархи. Розважали іменинника того вечора нині вже персони нон грата Микола Басков, Ігор Крутой, Володимир Винокур і Таїсія Повалій. Але це - не межа розкоші. Адже в 2008 році на 70-річчя Кучми його дочка Олена Пінчук запрошувала Елтона Джона, який виступав на закритій вечірці у Криму. Третій гарант - Віктор Андрійович Ющенко вважав за краще відзначати день народження у своїх резиденціях. Так, в день свого 55-річчя він взяв офіційний вихідний і вирушив у карпатську резиденцію "Синьогора", де разом із головою і заступниками Секретаріату - Віктором Балогою, Андрієм Кислинським та іншими - відзначив свято. За роки правління Ющенку переважно дарували предмети мистецтва. Так, відомо, що Ющенку на день народження в різні роки підносили картини, гобелен і навіть старовинну кобзу. Віктор Янукович кілька років поспіль дарував Ющенкові ікони. Кум Віктора Андрійовича і чинний Президент України Петро Порошенко підніс на його 53-річчя раритетну книгу "Шевченко як маляр", видану в 1910 році. А ось утікач Віктор Янукович вважав за краще царські прийоми. Незабутнім залишиться відео, на якому Віктор Федорович хвацько витанцьовував з Іриною Акімовою. Так, наприклад, в 2010 році Янукович з шиком відгуляв 60-річний ювілей у "Заліссі" під Києвом, куди приїхало понад 130 осіб. Щоб свита "короля" без затримок дісталася резиденції, ДАІ розчищала від машин трасу Київ - Чернігів, закликаючи водіїв "прийняти вправо". Іменитих гостей пригощали лобстерами і трюфелями. Акомпанемент свята створювали Філіп Кіркоров, Софія Ротару, Йосиф Кобзон, Вєрка Сердючка, Анжеліка Варум, Леонід Агутін, Олександр Сєров, Тіна Кароль і Валерій Меладзе. Під кінець подали 100-кілограмовий торт. За деякими підрахунками, на ювілей Янукович витратив 1 млн євро. Що стосується подарунків, то в різні роки президентства Януковича на день народження дарували рідкісні видання книг, картини і ікони. Екс-заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман свого часу навіть презентувала Януковичу лаврову гілку. Як повідомляють ЗМІ, в 2012 році Петро Порошенко подарував Януковичу картину Айвазовського "Константинополь на світанку" (1851), вартість якої в 2007 році на аукціоні Sotheby's становила $1,8 мільйона. Але, як кажуть, подарунок - це не головне. Головне, щоб усі побажання Президенту про мир, достаток України збулися, на радість нам із вами.
Події На Буковині працівники СБУ затримали фінансиста терористів «ЛНР» Працівники Служби безпеки України (СБУ) затримали на Буковині зловмисника, який постачав бойовикам терористичної організації «ЛНР» готівку у великих масштабах, повідомили в прес-центрі СБУ. За даними спецслужби, він заснував на тимчасово окупованих територіях спеціалізовану фінустанову. Він перераховував безготівкові кошти, надані бойовиками, на територію України, потім їх переводив у готівку і обмінював на російські рублі. Гроші на окуповану бойовиками частину Луганщини через територію РФ він доставляв особисто або через кур'єрів. Протягом 2015-2016 років у такий спосіб він «конвертував» понад 34 млн грн. Під час обшуків працівники СБУ вилучили понад 50 банківських карток, оформлених на підставних осіб, 50 тисяч гривень і одну тисячу євро. Крім того, на банківських рахунках затриманого заблокували понад один мільйон гривень. Зловмиснику оголошено про підозру за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
Суспільство Кабмін затвердив кількість призовників у жовтні-листопаді Кабінет міністрів України визначив чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2016 року. Відповідне розпорядження від 22 вересня 2016 р. № 684-р опубліковано на сайті уряду. Зокрема, відповідно до розпорядження,  у жовтні-листопаді 2016 р. до Збройних Сил України (ЗСУ) та інших військових формувань для проходження строкової військової служби буде відправлено 13 908 осіб. З них до ЗСУ буде направлено 7 908 осіб; Національної гвардії України - 5 000 осіб; Державної спеціальної служби транспорту - 1 000 осіб. Згідно з документом, на перевезення та харчування призваних на строкову військову службу до Національної гвардії та Державної спеціальної служби транспорту буде витрачено 1 383 650 гривень та 276 730 гривень відповідно.
Політика оформление ленты  Утриманці під контролем. Навіщо державі фінансувати партії Проблема непрозорого фінансування політичних партій, "чорних кас" і тому подібних тіньових схем - одвічний "біль" української політики. Як відомо, в жовтні минулого року Верховна Рада України "з боями" прийняла закон про бюджетне фінансування партій, який набрав чинності в липні 2016-го. Але чи буде таким чином подолана політична корупція - залишається під питанням. Для простих же українців більш актуальне питання: наскільки доцільно в умовах економічної кризи, а простими словами - зубожіння людей, виділяти з бюджету сотні мільйонів на партії, які в розумінні електорату нічого не роблять, крім як крадуть гроші з державної скарбниці? $20 мільйонів на 11 партій За інформацією директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолога Руслана Бортника, «Закон про протидію політичній корупції та державне фінансування статутної діяльності політичних партій України» від початку викликав багато запитань. Згідно з його нормами, з 290 зареєстрованих у країні партій право на бюджетне фінансування отримують 11. Для виконання закону до держбюджету необхідно закласти мінімум $20 млн або 440, 9 млн грн на рік! Їх пропорційно треба розділити між політсилами, які отримали не менше 2% голосів на загальнодержавному одномандатному окрузі на останніх парламентських виборах. Голова ж Нацагентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак днями повідомила суми, які отримають окремі партії. І пояснила - чому не всі. «Блок Петра Порошенка, «Самопоміч», «Народний фронт» і Радикальна партія Олега Ляшка отримають кошти на фінансування статутної діяльності. Таке рішення прийняло Національне агентство з запобігання корупції на своєму засіданні сьогодні. Це кошти в розмірі 25% від загального розміру щорічного державного фінансування. Але НАЗК, відповідно до вимог чинного законодавства, не може надати такого фінансування партіям «Батьківщина» і «Опозиційний блок». Партія «Батьківщина» не надала Агентству своєї позиції щодо держфінансування. Партія «Опозиційний блок», незважаючи на публічну заяву про відмову від фінансування, так і не надала Агентству заяву в паперовому вигляді», - повідомила Корчак, додатково вказавши - які суми отримають партії.  Новим партіям - "входу немає" Бортник впевнений, що норми закону, за якими з держбюджету профінансують статутну діяльність партій, крім передвиборних кампаній і витрат на агітацію, "призведуть до того, що нові політичні проекти будуть автоматично позбавлені такої фінансової підтримки за рахунок українських платників податків", - сказав він. Навпаки, "старі" партії, які й так не відчувають проблем з фінансуванням, отримають додаткові інвестиції. "Двопроцентний бар'єр був прийнятий абсолютно необґрунтовано, з незрозумілих причин. Адже в результаті нові політичні партії, нові проекти, які дійсно потребують фінансової, зокрема державної підтримки, її автоматично позбавляються. По суті, це підтримка з кишені виборця існуючих "сильних" партій. Хоча ні для кого не секрет, що такі великі партії і без того мають великі фінансові і медійні ресурси. Ці партії стануть ще сильнішими, а "слабкі", умовно кажучи, нові проекти - ще слабшими", - прогнозує він. Партії "на гачку" За оцінками політолога, норми, прописані в законі, явно вибіркові і написані для окремих великих політичних гравців. Але одночасно державне фінансування статутної діяльності партій має й інший бік медалі. "Для державного фінансування партії будуть зобов'язані пройти аудит. Не думаю, що в Україні є хоча б одна партія, яка здатна пройти такий аудит. Відповідно, будуть знайдені порушення, і керівництво таких партій буде підвішено на податковий і "кримінальний" гачок, а значить - залежність таких політичних партій від фіскальних і силових органів тільки посилиться... Таким чином партії опиняться "на гачку" силових органів, тієї ж Прокуратури", - вважає він, адже закон розширює повноваження силових і контролюючих органів в частині проведення" антикорупційної політики "та перевірок за тим, як партії будуть розпоряджатися державними коштами. Зауважимо, низка партій вже заявила, що відмовляться від державного фінансування. "Так, наші лідери заявляли, що не претендуватимуть на держфінансування. Ми не будемо брати ці кошти", - підтвердили АСН в прес-службі "Опозиційного блоку". Розпливчасті "внески" Згідно із законом, тільки частина коштів на фінансування політичних партій буде виділятися з державного бюджету, а решту грошей партії зможуть отримувати як від фізичних, так і юридичних осіб. Щорічний внесок на користь партій з боку юридичних осіб не повинен перевищувати 800 розмірів мінімальної зарплати, а з боку фізичних осіб - 400 розмірів мінімальної зарплати. Тобто компанії можуть перерахувати 1,102 млн грн на рік, а окремий громадянин - 551 тис. грн. "Це говорить про те, що "жорсткий" законодавчий бар'єр для продовження фінансування партій олігархами в документі так і не встановлено", - пояснює Бортник. У тексті документа розпливчасто вказані обмеження на "внески" в партійні фонди, а також фінансову підтримку ззовні, що завжди було і залишається політичною реальністю України. З цим згоден політолог Андрій Золотарьов. Він вважає, що таким чином парламентські політсили і  олігархи, які стоять за ними, ще більше монополізують свій політичний вплив. У сухому залишку "політичні гравці, які отримали державне фінансування і компенсацію витрат на вибори, фактично обклали даниною всіх громадян країни", - додав він. Закон на "гальма" У відповідь на всі подібні критичні зауваження один із авторів закону нардеп БПП Сергій Лещенко заявляє, що без його ухвалення побороти корупцію в Україні ніколи не вдасться. "Без чесних партій ніколи не буде чесної політики... багатою України. Бо всі гроші, які крадуться в країні з бюджету, крадуться через політику... Це start up по-українськи, якому б у Силіконовій долині позаздрили б і Цукерберг, і засновники інших відомих соціальний мереж", - упевнений він. Депутат ще влітку заявляв, що закон навмисне "гальмують" через блокування роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, необхідного для забезпечення виконання закону. Дійсно, Нацагентство з питань запобігання корупції ще минулого тижня мало прийняти рішення про виділення 25% від передбаченого законом фінансування основним партіям. Але відповідна інформація від НАЗК досі не надійшла. Хоча ще в середині літа НАЗК провело зустрічі з Радикальною партією Ляшка і "Батьківщиною". "В цілому це близько 391 млн грн. Також необхідний 91 млн грн - на потреби агентства... Ці кошти не виділені з бюджету. Тобто законодавці прийняли закон, але не заклали навіть коштів на діяльність нашого агентства. Ми порахували навіть фінансування для партії, яка дотрималася квоти гендерної рівності (не менше 10% жінок. - Ред.), це партія "Самопоміч", яка, згідно із законом, повинна отримати приблизно 39 млн грн. Однак ці кошти не закладені в бюджеті, вони віртуальні", - скаржилася ще кілька місяців тому голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак. За її словами, на жаль, агентство стало заручником ситуації: "Суспільство очікує від нашого агентства дуже багато, вотум довіри дуже великий... Ми не маємо права на помилку... Тому агентство повинне стати тією платформою, яка забезпечить підготовку не тільки комплексу антикорупційних законодавчих норм, а й формуватиме у суспільства розуміння негативного ставлення до корупції. Адже корупція - це психологічне ставлення до корупції тієї чи іншої людини. Скільки не було б політиків, чиновників, вони завжди будуть тяжіти до корупції... Жодна країна світу не поборола корупцію в повному обсязі", - зізнавалася Корчак. А як у них? Виявляється, на Заході фінансування партій давно під контролем. Так, згідно з дослідженням шведського аналітичного центру IDEA, фінансування партії за рахунок публічних коштів відбувається в 54% держав світу. Для Європи це показник ще вищий і досягає 84%. Одним із лідерів регулювання в сфері фінансування політичної сфери є Велика Британія, яка вже в кінці ХІХ століття ввела жорстке регулювання щодо лімітів витрат на виборчу кампанію і проти можливості підкупу виборців. Так, у сучасній Британії діє спеціальний орган, який в рамках своїх компетенцій може навіть зайти в оселю члена, прихильника або приватного донора політичної партії без судового наказу. Однак навіть такі суворі регуляції не в змозі захистити політичну систему від періодичних скандалів. Що стосується найбільшої економіки ЄС, то, наприклад, у Німеччині політичні партії існують за рахунок членських внесків, пожертвувань від фізичних та юридичних осіб і субвенцій з бюджету. Субвенції складають до третьої частини доходів політичної партії. Фінансову підтримку з держбюджету отримують всі політичні сили, які на парламентських виборах (в Бундестаг і Європарламент) отримали хоча б 0,5% голосів. Крім цього, держава доплачує партії за кожне євро, отримане як пожертва або членський  внесок. Політичні партії в Німеччині щорічно звітують про свої фінанси перед парламентом. За неналежний звіт - обов'язкове покарання порушника у вигляді грошового штрафу. Ще одна європейська країна - Італія - ​​перебуває в перехідному періоді. Тут останнім часом було скасовано фінансування політичних партій за державні кошти. Це сталося в результаті серії гучних скандалів з незаконним привласненням грошових коштів з бюджету найбільшими політичними партіями силами. Правда, в Європі є і приклади децентралізованої системи фінансування політичних партій. У Швеції майже немає контролю держави над фінансуванням політичних партій. Шведські експерти пояснюють це високим рівнем довіри до влади. Існує домовленість між політичними партіями про добровільне оприлюднення інформації щодо їхнього фінансування. Політичні партії отримують кошти з державного бюджету пропорційно тій підтримці, яку вони отримали під час виборів. Однак така система не характерна для Європи і Брюссель запропонував привести шведську модель до загальноєвропейського стандарту. Що ж стосується США, то політичні партії на відміну від європейських є, скоріше, механізмом проведення дорогих політичних кампаній. У президентських виборах кандидати і партії можуть користуватися державною підтримкою. В такому випадку кандидат повинен дати згоду на певні обмеження щодо фінансування від приватних осіб. З цієї причини американську систему найчастіше звинувачують у тому, що кандидати сильно залежні від своїх спонсорів.
За кордоном У Німеччині розпочато розслідування щодо більш ніж 20 міжнародних банків У Німеччині в Хагені та інших містах федеральної землі Північний Рейн - Вестфалія розпочато розслідування щодо більш ніж 20 міжнародних банків та їхніх ділових партнерів за підозрою у фінансових махінаціях, повідомляє DW з посиланням на німецьку пресу. У повідомленні вказується, що фінінститути JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas, Barclays і HSBC підозрюються в тому, що повернення з податку на прибуток з капіталу, сплаченого один раз, вони оформляли неодноразово (так звані угоди Cum-ex). За приблизними оцінками, податкові втрати склали більше 10 млрд євро. Відзначається, що у слідчих виникли підозри щодо низки банків після того, як в їх розпорядження потрапив диск, що містить назви понад 100 німецьких і міжнародних банків і «цінні вказівки» про їхню можливу причетність до податкових махінацій.

Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
більше матеріалів




/-1,5250990390778-/ /-pc-/
Top