counter
Архів Повернутись назад 25 Квітня 2016
25 Квітня
Політика Порошенко чекає на призначення нового генпрокурора наступного пленарного тижня Президент Петро Порошенко оптимістично налаштований у вирішенні питання з ухваленням необхідного законодавства і затвердженням нового генерального прокурора України. Про це він заявив в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє прес-служба глави держави. «Парламент знайшов у собі сили і сформував коаліцію, сформував новий уряд. Також я переконаний, що парламент має знайти в собі сили об'єднатися, прийняти необхідні закони, обрати нового генерального прокурора», - сказав Порошенко зазначивши, що це має статися під час першого пленарного тижня. Президент також зауважив, що парламент повинен прийняти рішення і внести зміни до законодавства, які дозволять «новим, свіжим, чесним людям прийти до системи прокуратури». Президент наголосив на важливості прийняття рішення парламентом, яке дозволить перезавантажити судову систему, зняти суддівську недоторканність. Усі ці кроки дадуть можливість здійснювати ефективну боротьбу з корупцією в судах. І нарешті домогтися того, щоб і антикорупційні розслідування, і розслідування проти посадовців колишньої влади, в тому числі й колишніх керівників країни, і посадовців, які знущалися над майданівцями, дістали судові вироки в оновленій судовій системі.
Події Вчора ввечері в промзоні Авдіївки бойовики випустили 135 мін Минулої доби бойовики 29 разів обстріляли позиції сил антитерористичної операції. Про це повідомляє прес-центр штабу АТО. Так, використовуючи заборонену Мінськими домовленостями зброю, бойовики завдали чотири вогневих удари по наших захисниках в Авдіївці та один у Зайцевому. «Причому в проміжку часу з сьомої вечора до півночі, використовуючи міномети калібру 82 мм, бойовики скерували до промислової зони Авдіївки 135 мін», - ідеться в повідомленні. У нічний час бойовики здійснили два обстріли зі ствольної артилерії калібром 152 мм району базування українських військ у Правдівці. Внаслідок застосування важкого озброєння було пошкоджено будинки мирних жителів та місцеву церкву. У районі Луганського бойовики використовували озброєння БМП-2, автоматичні гранатомети і кулемети великого калібру. А поблизу Новотроїцького, Павлополя, Станиці Луганської і Широкиного вони стріляли по українських бійцях з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.
За кордоном Інтерпол зацікавився Ходорковським Інтерпол попросив у Росії додаткові матеріали у справі підприємця Михайла Ходорковського. Як пише Медуза, такої домовленості досягнуто за підсумками зустрічі представників Росії та Інтерполу у штаб-квартирі організації в Ліоні. Неназваний співрозмовник стверджує, що в Інтерполі заявили про готовність переглянути позицію з питання про оголошення Ходорковського в міжнародний розшук. Інтерпол прийняв рішення відмовити в запиті московського бюро організації на оголошення Михайла Ходорковського в розшук 12 лютого 2016 року. Незабаром після цього Генпрокуратура оголосила про передачу Інтерполу нових матеріалів у справі колишнього власника ЮКОСа, але жодних рішень з боку міжнародної організації за цим не послідувало. Михайла Ходорковського у грудні 2015 року було офіційно оголошено в розшук за звинуваченням у причетності до вбивства мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова. Ходорковський, який постійно проживає в Лондоні, свою провину заперечує і називає переслідування політично мотивованим.
За кордоном Арабська коаліція країн заявила про знищення понад 800 єменських бойовиків Військова коаліція на чолі з Саудівською Аравією, яка бореться з угрупованням «Аль-Каїда» в Ємені, заявила про знищення понад 800 бойовиків за минулі вихідні. Військові повідомили про проведення наступальних дій для повернення під контроль південно-східного міста Мукалла, повідомляє Радио Свобода. Як сказано в заяві від 24 квітня, оприлюдненій саудівським інформагентством SPA, бойовики втекли з Мукалли, столиці провінції Хадрамаут, яка була під контролем угруповання «Аль-Каїда» з квітня 2015 року. Війська коаліції, зокрема спецназ із Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів, почали свій наступ на Мукаллу 23 квітня. Для оточення міста використовувалися авіаудари і сухопутні війська. Наступ військові також здійснили в районі розташування бойовиків у південному місті Зінджибар, який був під контролем «Аль-Каїди» з грудня. У березні 2015 року коаліція арабських держав на чолі з Саудівською Аравією почала воєнну операцію проти єменських повстанців-шиїтів, підтримавши таким чином президента Абд-Раббі Мансура Хаді та урядові війська. Війна в Ємені зіграла на руку «Аль-Каїді» в розширенні впливу і захопленні значних територій. З початку збройного конфлікту в Ємені, на півдні Аравійського півострова, загинули понад 6000 осіб.
Економіка Банк «Хрещатик» продовжив свою роботу до 4 червня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжив термін тимчасової адміністрації в банку «Хрещатик» на один місяць - до 4 червня включно. Як повідомляється на сайті фонду, на такий самий період продовжуються повноваження тимчасового адміністратора банку Ігоря Костенка, передет УНІАН. Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію в банк «Хрещатик» 5 квітня на підставі рішення Національного банку про визнання даної фінансової установи неплатоспроможною. Фонд попередньо оцінював обсяг виплат гарантованих відшкодувань вкладникам банку «Хрещатик» у 2,8 мільярда гривень. Банк «Хрещатик» працює на ринку України з 1993 року і належить до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Згідно з даними про структуру власності банку, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов із часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко з часткою 24%.
За кордоном США вперше збираються застосувати кіберзброю проти ІДІЛ Кібернетичне командування США вперше застосує кіберзброю для боротьби з бойовиками «Ісламської держави». Про це в неділю, 24 квітня, повідомила газета The New York Times (NYT). За її даними, Агентство національної безпеки, яке спеціалізується на електронному стеженні, тривалий час прослуховувало переговори бойовиків ІДІЛ. При цьому відомості, отримані в результаті роботи цієї спецслужби, регулярно надавалися президенту США Бараку Обамі під час щоденних брифінгів. Кіберкомандування, що як підрозділ входить до складу збройних сил США, до недавнього часу здійснювало операції переважно лише проти Росії, Китаю, Ірану та КНДР - країн, з яких завдавалося найбільше атак по американських інтернет-об'єктах, пише NYT. Тепер же американському кіберкомандуванню належить зосередити свою увагу і на загрозах з боку ІДІЛ. Ідеться про припинення можливостей терористів поширювати пропагандистські повідомлення, вербувати нових союзників, передавати накази керівництва і здійснювати виплати бойовикам, зазначає видання.
Політика Квіташвілі звинуватив парламентський комітет у блокуванні реформи охорони здоров'я Екс-міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявив, що проводити реформу охорони здоров'я в Україні міністерству не давав парламентський Комітет з питань охорони здоров'я. Про це він сказав в інтерв'ю Сегодня. «Не давав працювати парламентський Комітет з питань охорони здоров'я. Це єдине місце, де ми не змогли знайти спільну мову ні про що. Буквально нещодавно прем'єр-міністр Володимир Гройсман вербально повторив те, що я казав понад рік: треба допускати на український ринок препарати, які зареєстровані та ліцензовані в Європейському союзі, у Штатах, у Канаді і так далі. Я дуже радий такій позиції прем'єра. Ми півтора року про це говорили, але ніхто нас не слухав. Проект, який би дозволив це зробити, було зареєстровано у Верховній Раді ще у грудні 2014 року і заблоковано комітетом. Але знаєте, краще пізно, ніж ніколи», - заявив Квіташвілі. За його словами, зараз члени комітету під своїм ім'ям реєструють законопроекти МОЗ, які раніше самі відхилили. «Другий законопроект - який зараз ухвалюється буквально (інтерв'ю записували 21 квітня. - Ред.). Вони (члени комітету. - Ред.) там практично нічого не змінили. Просто перепідписали законопроекти від свого імені. Зараз виходить так, що начальником реформ в Україні буде Олег Мусій (позафракційний нардеп, член Комітету з питань охорони здоров'я. - Ред.). З чим я його й вітаю. Його закон буде прийнято. Закон, який дає можливість автономізації мереж, аби вони працювали в конкурентній сфері, аби правильно фінансувалася система охорони здоров'я: фінансувалася не за ліжками, а за послугами. Ось ці закони зараз проходять», - розповів екс-міністр охорони здоров'я. При цьому він додав, що «абсолютно радий» тому, що його робота «взагалі дала результат» і що не збирався «дифірамби собі виписувати, потім лаври збирати». Нагадаємо, що 14 квітня Верховна Рада відправила у відставку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і призначила на його місце Володимира Гройсмана.
Політика Гопко: Кабмін збирається зняти санкції з Ірану У середу, 27 квітня, Кабінет Міністрів України планує скасувати санкції проти Ірану. Про це повідомила глава Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко на своїй сторінці у Facebook. «Такий довгоочікуваний крок лише посилить співпрацю між українським бізнесом, представниками агросектора, харчової промисловості. Про це домовилися з міністром Клімкіним і депутатами, які готують візит до Тегерана», - написала Гопко. Нардеп зазначила, що новому уряду, зокрема Мінекономіки та виробникам, необхідно швидко виробити план, знайти виконавців і прийти в нову країну. «Іран - це здатність нового уряду, зокрема Мінекономіки та виробників аграрної, металургійної, машинобудівної та інших галузей, швидко зібратися, щоб виробити план, знайти виконавців і прийти в нову країну. А Мінфін має допомогти із забезпеченням фінансової гнучкості», - додала Гопко.
Суспільство Житомирська поліція повернула вкрадений вантаж на 700 тисяч гривень У середині квітня до Житомирського відділу поліції звернулися представники місцевої громади з повідомленням про зникнення 9 тонн м'яса, проданого ними підприємству Полтавщини, проте не довезеного до місця призначення. Поліцейські в рамках відкритого кримінального провадження відстежили весь ланцюг шахрайства і протягом кількох днів знайшли товар на Сумщині, повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Житомирській області. «Дізнавшись про необхідність поставки великої партії сировини в Полтавській області, невідомі від імені відомого перевізника в телефонному режимі запропонували продавцеві свої послуги, звичайно, на найвигідніших умовах. За таких обставин після укладення всіх необхідних договорів вантажівка з сировиною виїхала до місця призначення. Однак ані в обумовлений час, ані ще за добу яловичина так і не надійшла до переробників. Підприємці звернулися по допомогу до поліції», - йдеться в повідомленні. Опитавши водія вантажівки, поліцейські дізналися, що в певний момент після телефонної розмови нібито з роботодавцем до нього в автомобіль підсів «експедитор», який і відправив його на один зі складів регіону. Там, як вдалося встановити під час подальших слідчо-розшукових дій, м'ясо розвантажили в морозильні камери, а вже наступного дня знову завантажили в інший транспортний засіб і перевезли на продовольчі бази на Сумщині. Поліцейські, зібравши необхідні докази протиправної діяльності, отримали дозвіл на обшук у зазначених приміщеннях і вилучили звідти 9 тонн викраденої сировини на загальну суму майже 700 тисяч гривень. Зараз розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, триває. Встановлюються організатори оборудки та інші особи, причетні до її реалізації. Злочинцям загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Суспільство Поліція розслідує загибель політолога Дорошенка як умисне вбивство Національна поліція кваліфікувала смерть політолога Андрія Дорошенка як умисне вбивство. Про це йдеться в повідомленні Нацполіції. «Слідчі цю подію попередньо кваліфікували як умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України). Особу загиблого встановлено: це киянин 1976 року народження. Проводяться необхідні першочергові слідчі дії для встановлення всіх обставин», - сказав він. Нагадаємо, в неділю близько 14:00 до Солом'янського управління поліції надійшло повідомлення про те, що з висоти 9-поверхового будинку на вулиці Михайла Донця випав чоловік. За вказаною адресою прибули медики та слідчо-оперативні групи Головного та районного управлінь поліції. На місці лікарі констатували смерть чоловіка. За попередньою інформацією, він випав з технічного поверху житлового будинку.
Суспільство СБУ вимагає продовжити Краснову термін утримання під вартою У Шевченківському суді м. Києва оголошено перерву у справі глави громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова, судове засідання почалося о 8:30. Про це повідомляє 112 Украина. До початку засідання не з'явилися адвокати Краснова, які пізніше приїхали і заявили, що запізнилися через те, що намагалися витребувати до суду довідку, яка свідчить про автоматичний розподіл справ, але цю довідку так і не отримали. Прокурори подали клопотання про продовження Станіславу Краснову терміну утримання під вартою, оскільки попередній термін закінчується сьогодні в кінці дня. «Прокурори наполягають, аби розгляд сьогодні продовжився, бо інакше, якщо Станіславу Краснову не зможуть обрати новий запобіжний захід, він зможе вийти на волю», - йдеться в повідомленні. Очікується, що незабаром справу почнуть розглядати.
За кордоном На австро-італійському кордоні відбулися зіткнення поліції і мітингувальників На кордоні між Австрією та Італією відбулися зіткнення між італійськими протестувальниками і австрійською поліцією. Про це повідомляє The Local. Демонстрацію було організовано на знак протесту проти планів Австрії щодо можливого відновлення прикордонного контролю на перевалі Бреннер в Альпах через побоювання напливу мігрантів в Італії. Протестувальники, розмахуючи плакатами «Людина без кордонів» і «Біженці, ласкаво просимо», пройшли маршем через кордон, де перетнулися з поліцією, яка заблокувала їхній рух на австрійському боці. Після цього виникли короткі сутички, і поліцейські в повній амуніції використали перцевий балончик, аби відтіснити протестувальників. Одного з організаторів демонстрації було затримано австрійською поліцією, але протести не переросли в серйозні акти насильства.
Події Суд позбавив водійських прав скандально відомого водія BMW Храпачевського Голосіївський суд на два роки позбавив водійських прав скандально відомого водія BMW Ростислава Храпачевського, який вночі 7 лютого на високій швидкості намагався втекти від столичної поліції, що згодом призвело до загибелі 17-річного пасажира BMW. Про це повідомляє видання Сегодня. «Суд вирішив відібрати у Храпачевського на два роки права за низку грубих порушень. А незабаром йому доведеться відповідати ще раз - за непокору вимогам співробітників поліції (за це передбачена відповідальність у вигляді ув’язнення)», - зазначається в повідомленні. При цьому наголошується, що сам Храпачевський на суд не з'явився, і суддя зачитала вердикт у порожньому залі. Нагадаємо, вночі 7 лютого в Києві Ростислав Храпачевський не зупинився на вимогу поліції, спробувавши втекти. Під час переслідування патрульні застосували вогнепальну зброю, застреливши 17-річного пасажира BMW Михайла Медведєва.
Суспільство Розвідка: На Донбасі загинули п'ятеро російських військових На Донбасі знову загинули російські військові. Про це сказано в повідомленні прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Загинули п'ятеро російських військових, ще 11 дістали поранення. «24 квітня загинули троє і поранені дев'ять російських військовослужбовців 11-го окремого механізованого полку (Макіївка) і 5-ї окремої мотострілецької бригади (Макіївка) 1-го АК, 6-го окремого мотострілецького полку (Стаханов) 2-го АК і підрозділу колишніх внутрішніх військ МВС Росії (Ясинувата, двоє поранених) зі складу 128-го спеціального моторизованого полку (Воронеж, Росія)... 24 квітня до моргу Донецької обласної клінічної лікарні ім. Калініна доправлено двох загиблих (у районі н.п. Яковлівка), а до спеціального відділення, відведеного під потреби російського військового госпіталю, - двох поранених російських військовослужбовців», - сказано у повідомленні. У розвідці зазначили, що морально-психологічний стан військових ЗС РФ залишається на низькому рівні.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Антон Геращенко У світі немає успішних країн з низькими зарплатами чиновників У світі немає успішних країн з низькими зарплатами чиновників. Таку думку в коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Антон Геращенко. «73 роки людей вчили при комунізмі, що держчиновник, міністр - слуга народу. І він, живучи на зарплату таку саму або трохи вищу, ніж у звичайного колгоспника, шахтаря, буде правильно вирішувати питання. Виявилося, що це не працює. І якість державної влади в Україні з такими низькими зарплатами привела нас туди, де ми є», - акцентував він. За словами Геращенка, немає успішних країн, де зарплати у державних службовців низькі. «Назвіть хоча б одну? Можливо, хіба що Північна Корея. Але вона успішна по-своєму. І поза нашим рейтингом. Успішність держави визначається успішними й ефективними менеджерами», - підсумував він.
Події У Кіровограді поліція вилучила у місцевого жителя велику партію наркотиків Поліцейські викрили незаконну діяльність 30-річного жителя обласного центру, якого раніше вже притягували до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Кіровоградській області. «Під час проведення 22 квітня санкціонованого обшуку за місцем проживання у жителя Кіровограда було вилучено психотропну речовину - метамфетамін, а також особливо небезпечний наркотичний засіб - марихуану, пристрій для її застосування шляхом куріння і 200 доз прекурсора, використовуваного для виготовлення психотропних речовин», - ідеться в повідомленні. Зловмисника затримано за статтею 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Вилучені кошти і речовини відправлено на проведення експертизи, за результатами якої буде прийнято рішення про притягнення громадянина до кримінальної відповідальності.
Події У Норвегії бойовий винищувач помилково обстріляв вежу контролю польотів Під час навчань у Норвегії бойовий винищувач помилково обстріляв вежу управління з трьома офіцерами всередині. Як повідомляє британське видання The Guardian, внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Зазначається, що два літаки F-16 брали участь у навчаннях у районі безлюдного острова Тарві біля західного узбережжя Норвегії. Коли винищувачі заходили на точку атаки, один з них відкрив вогонь з кулемета по вежі контролю за польотами. У той момент у будівлі перебували троє офіцерів, але вони не постраждали. За словами офіційного речника міністерства оборони Норвегії капітана Бріньяра Сторндаля, відомство «почало повноцінне розслідування інциденту». ЗМІ зазначають, що даний випадок є аж ніяк не першим. У 2014 році голландський винищувач під час тренувального польоту випадково обстріляв управління вежі на полігоні Vlieland на північ від Амстердама. Під час інциденту кілька сотень пострілів з гармат літака спричинили незначні пошкодження вежі. Двоє керівників контролю за польотами, які перебували всередині будівлі в момент обстрілу, не постраждали.
Політика МЗС: Розміщення ядерної зброї в Криму порушує зобов'язання РФ перед МАГАТЕ Заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко нагадав Росії про порушення нею своїх зобов'язань як члена МАГАТЕ в разі розміщення ядерної зброї на тимчасово окупованій території АР Крим. Про це він заявив на міжнародному форумі «Уроки Чорнобиля - для ядерної безпеки світу», йдеться в повідомленні прес-служби МЗС України в Facebook. «У своєму виступі Вадим Пристайко відзначив зусилля нашої держави та міжнародної спільноти з перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему, подякував за постійну увагу і зусилля країн «Великої сімки», а також країн - донорів Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки до питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», - сказано в повідомленні. Заступник міністра нагадав про загрозу екології через агресію Росії проти України, що призвело до забруднення території регіону. Також Пристайко повідомив про порушення РФ своїх зобов'язань як члена МАГАТЕ у разі розміщення ядерної зброї на тимчасово окупованій території АР Крим.
Події На Волині активісти перекрили трасу і вимагають відставки Насірова У Волинській області активісти блокують міжнародну трасу Київ - Ковель - Ягодин, вимагаючи відставки глави Державної фіскальної служби України Романа Насірова. Про це повідомляє УНІАН. В ГУ Національної поліції у Волинській області повідомили, що акція санкціонована, вона триває з 8:15 біля с. Старовойтове за 500 метрів від міжнародного пункту пропуску «Ягодин». Спочатку в акції брало участь 50 осіб, а станом на 10:30 було понад 100 осіб. Активісти безперервно рухаються пішохідним переходом з плакатами «Банду геть», «Насіров, акція безстрокова. Не почуєш - ми приїдемо до тебе!», «Ганьба Насірову», «Насіров! Не хочеш чути людей - геть з влади». За даними поліції, станом на 12:00 рух транспорту міжнародною трасою повністю заблоковано. За дотриманням громадського порядку стежать п'ятеро працівників Любомильського відділу поліції. Протестувальники вимагають відставки голови ДФС Романа Насірова, котрий, на їхню думку, не чує їхніх вимог звільнити в.о. начальника Волинської митниці ДФС Олександра Шавлака. «Ми зверталися до глави фіскальної служби Насірова з тим, щоб він звільнив свого ставленика Шавлака. І все марно. Жодної реакції. Тепер ми звертаємося до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, президента України Петра Порошенка, щоб вони відреагували», - заявили активісти. Мітингувальники вважають, що Насіров особисто сприяє тому, щоб на митниці тривала корупція. За їхніми словами, дорогу повністю перекрито, фури з одного і з іншого боку стоять на кілька кілометрів. «Черга до 3 км, пропускаємо в обидва боки тільки «швидкі», автомобілі з дітьми та соціальний транспорт», - розповів голова громадської організації. За словами активістів, їхня акція є безстроковою, в ній беруть участь близько 400 осіб.
Суспільство Проти журналіста Романа Скрипіна відкрили кримінальне провадження За заявою «Громадського ТБ» щодо його колишнього керівника Романа Скрипіна відкрито кримінальне провадження. Журналіста звинувачують у привласненні коштів від пожертвувань. Про це повідомив речник МВС Артем Шевченко на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова, написала у Facebook журналістка Світлана Остапа. «До єдиного реєстру внесено заяву «Громадського ТБ» про шахрайські дії Романа Скрипіна. Про це сказав директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова в Україні в АП. За його словами, провадження порушено за ч. 1 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)», - написала журналістка. Нагадаємо, що наглядова рада «Громадського ТБ» звинуватила журналіста Романа Скрипіна в одноосібному контролі частини коштів. Ідеться про понад 150 тисяч євро і 36 тисяч доларів, які він переказав на свій рахунок.
Суспільство НАБУ відправило до суду звинувачення щодо Пасішника Звинувачення щодо в.о. заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Пасішника вже відправили до суду. Про це повідомляє прес-центр НАБУ. «Антикорупційним прокурором затверджено обвинувальний висновок у кримінальному провадженні за фактом незаконного впливу виконавчого директора, в.о. заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Пасішника на члена Кабінету Міністрів України - колишнього міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків і домогтися прийняття незаконного рішення (ч. 1 ст. 344 Кримінального Кодексу України)», - йдеться в повідомленні. Про закінчення досудового розслідування щодо Пасішника було повідомлено 28 березня. Водночас розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому за заявою міністра економічного розвитку і торгівлі України Абромавичуса за ч. 2 ст. 364 КК України, про вчинення на нього тиску з боку низки народних депутатів України триває. 9 березня 2016 року детективи НАБУ за погодженням з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури склали письмове повідомлення про підозру виконавчого директора, в.о. заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Пасішника у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 344 КК України (втручання в діяльність державного діяча) за фактом здійснення 25 січня - 1 лютого 2016 року незаконного впливу Пасішника на Абромавичуса з метою внесення пропозиції про призначення на посаду заступника міністра.
Події ГУР повідомляє про зрив навчань Чорноморського флоту РФ у Криму Військова розвідка повідомила про зрив навчань Чорноморського флоту Російської Федерації в окупованому Криму через технічні проблеми. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України. «Технічна застарілість корабельного складу Чорноморського флоту, затримка через економічні труднощі постачання нових озброєнь, зниження темпів та якості ремонту кораблів у зв'язку з відсутністю певної номенклатури комплектуючих, що перш за все пов'язано з припиненням співпраці з Україною у військово-технічній сфері, фактично вказують на неготовність флоту до виконання завдань за призначенням», - ідеться в повідомленні. Встановлено, що в рамках проведення в акваторії Чорного моря тактичних навчань різнорідних сил ЧФ у районі мису Опук планувалися відпрацювання висадки морського десанту. «Проведення зазначених дій не вдалося виконати через технічні проблеми, що виникли на великих десантних кораблях «Азов» і «Ямал». На одному кораблі сталося заклинювання снаряда в артилерійській установці АК-176, на іншому вийшов з ладу гідравлічний силовий циліндр десантної рамки (аппарелі)», - йдеться у повідомленні.
Політика Депутат фракції БПП Южаніна заперечує свою причетність до офшорів Глава парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявляє, що не має жодного відношення до офшорів. Про це вона сказала на засіданні робочої групи. «Я зараз намагаюся з професійної точки зору розібратися з положеннями ваших («Батьківщини». - Ред.) законопроектів. Нічого іншого. Я жодного відношення до офшорів не маю. Нічого іншого я не пропоную робити на робочих групах», - сказала вона. Раніше лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що фракція зареєструвала два законопроекти, котрі тотально закривають будь-яку можливість відмивання грошей через офшори. За словами політика, сьогодні в особі голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної чиниться опір ухваленню цих законів через те, що «Южаніна - бізнес-партнер Петра Порошенка» і прикриває офшорний бізнес влади.
Політика Бальцерович назвав свої перші кроки в Україні Лешек Бальцерович уже визначився з першими кроками, які зробить на посаді співголови групи стратегічних радників в Україні. Про це реформатор польської економіки кінця 1980-х років розповів у понеділок на прес-конференції у Варшаві, повідомляє «Укрінформ». «Перший - команда (створення групи. - Ред.), другий - аналіз та підготовка програми, яка має бути конкретною і водночас зрозумілою. Ця програма має бути підставою для прийняття чергових практичних рішень і базою для комунікації як з українським суспільством, так і з Заходом», - розповів Бальцерович. Він наголосив на необхідності викорінити ту частину української системи, яка потребує виправлення і змін. «З упевненістю можу сказати, що йдеться про юридично-адміністративне оточення підприємництва, особливо у сфері малого бізнесу. Це потребуватиме швидких кроків - створення якихось агенцій або інспекцій, якщо виявиться, що йому (малому бізнесу. - Ред.) дуже перешкоджають», - зазначив польський реформатор. Він зауважив, що в Україні є 1,5 тис. державних підприємств, які або не діють, або погано функціонують. Необхідною для цього сектора він назвав процес реструктуризації і через певний час - приватизації. «Треба провести аудит законодавства і подивитися, що варто ліквідувати. При цьому ліквідувати треба так, аби воно не відроджувалося», - зазначив Бальцерович.
Суспільство оформление ленты  У зоні недоступу Чим живе зона відчуження через 30 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції. За 110 кілометрів від Києва і за 16 від кордону з Білоруссю стоїть місто-привид, покинута Прип'ять. У ній сотні будівель і жодної живої душі. А в середині 1980-х тут мешкало близько 50 тисяч людей. 27 квітня 1986 року багато з них почули повідомлення: «Увага, увага! Шановні товариші! Міська рада народних депутатів повідомляє, що у зв'язку з аварією на Чорнобильській атомній електростанції в місті Прип'яті складається несприятлива радіаційна обстановка... З метою забезпечення повної безпеки людей, і в першу чергу дітей, виникає необхідність провести тимчасову евакуацію жителів міста... » І евакуацію було проведено. Тільки не на кілька днів, а назавжди. З документами і найнеобхіднішими речами люди зачиняли вікна, залишали свої квартири, сідали до автобусів і, «зберігаючи спокій», як того просила влада, їхали за межі міста. Через добу після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції перспективне місто енергетиків почало перетворюватися на населений пункт без майбутнього в зоні відчуження. Спочатку сюди прийшла радіація, потім мародери. Сьогодні в Прип'яті немає нічого цінного. Крім спогадів. Вікна без шибок, будинки без дверей, басейн без води, готель без пожильців, магазин без покупців. У місті така тиша, що від неї дзвенить у вухах. У центрі - готель «Полісся». Саме з його даху в перші дні після аварії управляли вертольотами, які намагалися загасити палаючий реактор. Нині вхід до готелю вже погано проглядається з-за кущів і дерев, які виросли фактично з-під асфальту. Вікна давно розбиті, а на поверхах гуляє вітер. За готелем - парк атракціонів. На його колесі огляду, щоправда, не встиг покататися жоден місцевий житель - відкриття було заплановано на 1 травня 1986 року... Гойдалки заіржавіли і скриплять. Сідати на них не можна: парк – одне з найбільш забруднених місць у місті. У навколишніх будинках теж уже давно ніхто не бував. Та й до них заходити не радять. За 30 років перекриття руйнуються й іноді обвалюються. Чорнобильську атомну станцію було видно з багатьох вікон у цьому місті. Коли стався вибух, уночі 26 квітня, люди почули грім, а потім побачили рожево-синє світіння над реактором. Тоді вони ще не знали, що вибух на станції прирівняють до 75 Хіросім і Нагасакі. Сьогодні поруч із ним будується конфайнмент - арочна сталева споруда, яка незабаром накриє четвертий енергоблок. Планується, що її перемістять на зруйнований реактор наприкінці 2016 року. Пізніше всередині почнуться роботи з розбирання об'єкта «Укриття», що відпрацював своє, та уламків блоку. Вони мають завершитися восени 2017-го. «Деякий персонал тут працює лише по кілька годин, - каже фахівець з координації будівництва конфайнмента Петро Британ. - Усе залежить від умов, де вони перебувають». У кожного - дозиметр. Після критичних 1500 мікрорентген на годину (це у 125 разів більше, ніж у Києві) робота припиняється. «Арка захистить від радіаційного пилу, який може піднятися внаслідок якихось обвалень існуючого об'єкта укриттів», - запевняє Британ і каже, що термін експлуатації арки - сто років. Ще один об'єкт, який будується в Чорнобильській зоні, - сухе сховище для відпрацьованого ядерного палива. Його планують зберігати тут також найближчі сто років. «Ми не знаємо, як розвиватимуться технології, як ітимуть справи з енергоресурсами. Сьогодні переробка цього палива економічно не вигідна. Але за сто років ситуація може змінитися», - говорить заступник начальника проекту СВЯП-2 Володимир Дуда. Він показує десятиметрові комірки, в яких буде закрито паливо виключно з Чорнобильської АЕС. А за 16 кілометрів будується ще один об'єкт, який зможе прийняти відпрацьоване паливо і з інших АЕС України. До речі, зараз його відвозять до Росії, за що Україна платить чималі гроші. Земля у Прип'яті, як і в деяких інших куточках 30-кілометрової зони, заражена всерйоз і надовго. Навіть незважаючи на те, що за 30 років з дня аварії на електростанції рівень радіації зменшився в десять тисяч разів, жити в зоні відчуження людина поки що не зможе. «Ще 24 тисячі років приблизно 40% території зони залишатимуться небезпечними», - каже голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.
Політика У Кремлі прокоментували можливу поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі Під час обговорення питання про введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас має враховуватися думка бойовиків. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише РИА Новости. «Питання про поліцейські сили ОБСЄ підлягає узгодженню в ОБСЄ, і без цього узгодження якось конкретно ставити питання навряд чи можливо... А головне, звісно, це неможливо робити без урахування думки і без відсутності прямого діалогу з тими республіками, тими територіями, про розміщення на території яких ідеться», - сказав Пєсков. Раніше президент РФ Володимир Путін під час прямої лінії розповів про свою нещодавню розмову з президентом України Петром Порошенком, який запропонував посилити на Донбасі присутність ОБСЄ і прописати в її мандат можливу наявність у співробітників ОБСЄ вогнепальної зброї. Путін назвав цю пропозицію правильною.
Суспільство На Львівщині правоохоронці припинили незаконний видобуток каміння Працівники Управління захисту економіки у Львівській області припинили незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення в руслах річки Бутивля в Сколівському районі. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції України у Львівській області. «Правоохоронці затримали зловмисників під час незаконного видобутку піщано-гравійної суміші. Для видобутку, навантаження і перевезення видобутого четверо жителів Сколівського району використовували важку техніку, зокрема екскаватор «Катепіллер» і три вантажних автомобілі КрАЗ. При цьому у «підприємців» не було жодного документа, який би підтверджував законність походження будівельної сировини», - йдеться в повідомленні. Як встановили правоохоронці, таким чином зловмисники організували незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення. Крім того, видобуток у заплавах і руслах річок заборонений чинним природоохоронним законодавством України. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) КК України. Санкція статті передбачає покарання - штраф від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. Проводиться досудове розслідування, до якого залучено працівників Державної екологічної інспекції у Львівській області. Встановлюється сума завданих державі збитків.
Суспільство У Києві до осені відкриють нову автостанцію До осені на Окружній дорозі планують відкрити автостанцію «Теремки». Відповідне рішення прийняли депутати комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами, заявив голова комісії Олексій Окопний. Нову автостанцію відкриють за адресою Кільцева дорога, 1-Л. Вона розвантажить дороги столиці, убезпечить від ДТП і від перевезень пасажирів «маршрутниками». «Це буде найсучасніша автостанція в столиці. Ми залучали міжнародних експертів і використали передові технології. Також планується, що від автостанції до метро курсуватиме безкоштовний автобус. Сподіваюся, що офіційно відкриємо автостанцію вже влітку», - сказав Окопний. На автостанції «Теремки» запланували 20 платформ. Її пропускна спроможність становитиме 8500 пасажирів на добу, кількість запланованих рейсів - 213. Зал очікування зможе вмістити 400 пасажирів.
Політика Гройсман доручив почати розслідування за фактом спроби вивезення з України деревини Прем'єр-міністр Володимир Гройсман дав доручення голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову негайно провести службове розслідування інциденту в м. Чоп, пов'язаного зі спробою вивезення високоякісної необробленої деревини за кордон, незважаючи на заборону українського законодавства. Про це повідомляє прес-служба уряду. «Я б хотів, щоб кожен, хто причетний до цього - хто відправляв, хто оформлював, хто підписував - їх усіх має бути покарано і їхні матеріали має бути передано до Національного антикорупційного бюро», - сказав Гройсман. Також Володимир Гройсман доручив з'ясувати причетність до інциденту представників ПАТ «Укрзалізниця», а також екологів і лісників. У свою чергу Роман Насіров повідомив, що службове розслідування даного інциденту було розпочато, і висловив надію, що його буде завершено вже цього тижня.
За кордоном Україна просить Ізраїль оголосити підозру екс-міністру енергетики Ставицькому Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос передав міністру юстиції Ізраїлю запит Генеральної прокуратури України про вручення повідомлення про підозру міністру часів Януковича Едуарду Ставицькому, який переховується в Ізраїлі. Як повідомляє прес-служба ГПУ, відповідний запит Матіос передав у рамках свого офіційного візиту до Ізраїлю 19-21 квітня під час переговорів у кнесеті. «Під час переговорів у кнесеті головний військовий прокурор Анатолій Матіос передав міністру юстиції Ізраїлю запит Генеральної прокуратури України про міжнародну правову допомогу в розслідуванні щодо колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Ставицького щодо вручення останньому повідомлення про підозру у скоєнні особливо тяжких злочинів проти держави», - йдеться в повідомленні. Зазначається, що, згідно з наявними у слідства даними Інтерполу, український екс-чиновник переховується на території Ізраїлю, змінивши прізвище та ім'я на Натан Розенберг. У свою чергу ізраїльський міністр юстиції Аелет Шекед запевнила в організації розгляду цього клопотання в найкоротші терміни.
Політика Порошенко вирішив призначити Воронченка командувачем ВМС Президент Петро Порошенко вирішив призначити генерал-лейтенанта Ігоря Воронченка командувачем Військово-морських сил Збройних сил України. Про це повідомляє прес-служба глави держави. «Після консультацій із секретарем Ради національної безпеки і оборони України, міністром оборони та начальником Генерального штабу ЗСУ я прийняв рішення схвалити вашу кандидатуру. Ми даємо певний час для того, щоб ви могли проявити свої найкращі якості», - сказав Президент. Він особливо наголосив на важливості повернення Одесі «статусу морської столиці України» і якнайшвидшого облаштування штабу ВМС України в цьому місті. У свою чергу Воронченко презентував своє бачення перших кроків на новій посаді та наголосив на необхідності розвитку ВМС України у цілковитій відповідності до стандартів НАТО.
Події Бойовики знову обстріляли Станицю Луганську, пошкоджено будівлю управління соціального захисту Вчора, 24 квітня, з 21:00 до 24:00 бойовики обстрілювали з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї пішохідний пункт пропуску і залізничний міст у Станиці Луганській. Про це повідомляє прес-служба обласної державної адміністрації. Вогонь вівся з боку пам'ятника князю Ігорю на правому березі Сіверського Донця. Ще один обстріл було зафіксовано сьогодні вранці у районі КПВВ. Крім того, російські найманці обстрілювали позиції українських військових у районі міста Щастя з автоматичного гранатомета і стрілецької зброї. Також був обстріл о 16:00 у Попаснянському районі з підствольних гранатометів. «У результаті обстрілу в Станиці було влучання в районне управління соціального захисту населення та територіальний центр соцобслуговування, внаслідок чого розбито вікна. Інформація про потерпілих не надходила», - зазначив керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Юрій Гаврилечко У заяві Гройсмана про реформу митниці немає конкретики Заяви нового прем'єра Володимира Гройсмана про те, що митницю реформують за три місяці, - суто декларативні і нереалістичні. Реформувати окремо саму митницю не можна, реформи повинні йти в комплексі в різних сферах. Зараз же під час  заяви про реформу митниці не було вказано ні мети, ні ресурсів, ні інструментів, жодної іншої конкретики. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт ГО «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко. «Щодо реформування: неможливо реформувати який окремо взятий напрям. Митниця не працює окремо, вона працює і співпрацює з іншими державними органами. Треба реформувати увесь ланцюг, однак таких планів щодо інших сфер немає, відповідно, нічого з цього не вийде. Неможливо, щоб у системі щось раптово за три місяці запрацювало нормально. Якщо пан Гройсман знає, що бюджет недоотримує 50 мільярдів гривень, то йому зрозуміло, де ці гроші, чому вони не доходять до бюджету і, відповідно, хтось повинен понести за це покарання. Тому повинні запрацювати правоохоронні органи, які одночасно з митницею реформуватися навряд чи будуть. Будь-яка реформа починається з того, що визначається мета, завдання, інструменти, за допомогою яких це буде зроблено, ресурси, які є в наявності, виконавці, терміни. У заяві Гройсмана немає цих пунктів, тому реформування не буде», - розповів економіст. Гаврилечко також переконаний, що прибрати людський фактор повністю з митниці, як обіцяє Гройсман, неможливо. «Щоб прибрати людський фактор, Верховна Рада повинна ухвалити рішення про те, що певні закони втратили чинність. Ми повинні змінити податковий кодекс, змінити закон про ціноутворення та багато інших нормативно-правових актів, які розроблялися Кабміном, Мінфіном. І написати нові - під цілі, завдання. Тоді у нас митника не буде. Після цього виникає питання, хто перевірятиме відповідність електронного декларування. Повністю усунути людський чинник неможливо, можна тільки зменшити його вплив, можна спростити процедури, можна скасувати у митників функції надмірного контролю», - зазначив експерт.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Володимир Орлов Від доріг до відкритого простору: чи будуть успішними експерименти грузинських реформаторів в Одесі? Дуже показово. Команда Саакашвілі відмовляється від своїх же «реформ»? Михайло Саакашвілі був одним із ідеологів будівництва доріг за рахунок перевиконання плану митниць. Як відомо, саме таким чином планують добудовувати трасу Одеса - Рені. Не так давно я писав про неефективність такого експерименту, оскільки, які плани не малюй, збільшення надходжень митних платежів залежить насамперед від темпів зовнішньоекономічної діяльності. Є оподатковуваний імпорт - будуть відповідні митні платежі в бюджет. І в цьому ланцюжку ставити залежність «буде перевиконання плану - буде будівництво дороги» як мінімум не раціонально. І якщо так триватиме й надалі, то скоро у відсутності доріг буде винна виключно митниця. Але, повертаючись до Михайла Саакашвілі, ще до закінчення «дорожньо-митного» експерименту губернатор розкритикував своєї ж ідеї! «Чому митниця повинна перевиконувати план і чому за допомогою цього перевиконання будувати дорогу? А якщо митниця не перевиконає план, дорогу ніколи не побудують? Це безвідповідальне ставлення», - тепер пан Саакашвілі вважає так. Варто зазначити, поки що команда Саакашвілі блищить переважно медійно - на практиці справи у Одеської митниці не такі хороші, як би красиво про це не говорили. І якщо від ідеї «дороги за рахунок митниці» команда Саакашвілі вже відмовилася, мабуть, увагу сконцентрує на іншому своєму дітищі - проекті «Відкритий митний простір». Це ще один експеримент, який одеські реформатори вже встигли охрестити «митницею майбутнього». Втім, поки що він існує лише на слайдах презентації. Якщо ж говорити про зміст цього експерименту команди Саакашвілі, його ідеї новими назвати не можна. Аналогічні підходи вже озвучувалися в рамках Customs Blueprints, а також у концепції «Митниця в ХХІ столітті», розробленій Всесвітньою митною організацією. По суті, замість структурної реформи «одесити» знову пропонують гарну вітрину, в прямому і переносному сенсі цього слова. Ще один момент, про який мовчить Саакашвілі, - для реалізації проекту «Відкритий митний простір» потрібно буде змінити величезну кількість нормативно-правової бази, що вимагає втручання на загальнодержавному рівні. Інакше всі ці ідеї так і залишаться на папері. Чимало запитань до експерименту в частині «платних сервісів митниці». Для їх реалізації, по-перше, потрібно внести зміни до митного законодавства. По-друге, саму ідею не завадило б обговорити з громадськістю, в тому числі на експертному рівні. По суті, платні послуги від митниці - це конкуренція численним існуючим брокерським фірмам, ось тільки на відміну від «приватників» надання платних послуг від держслужбовців митниці може викликати низку цікавих ситуацій з точки зору розподілу повноважень і відповідальності. За фактом може вийти, що один митник за офіційну плату суб'єкта ЗЕД, наприклад, заповнить декларацію. А другий митник, вже абсолютно безкоштовно, буде цю декларацію перевіряти - чи не наробив колега помилок. А що робити, якщо помилку в декларації все-таки знайдуть? Повернути гроші за неякісно надану послугу? Чи доведеться складати протокол на колегу? Ось і вийде, самі декларуємо - самі контролюємо. Але особливо дивує платний сервіс «прискорення проведення контролю». Це як? Встановимо суб'єкту ЗЕД тариф у залежності від того, за скільки часу він хоче «пройти митницю» - за годину, за 15 хвилин... а може, і добу почекає? Сама філософія такого сервісу якось вже зовсім не в'яжеться із заявленою антикорупційною діяльністю грузинської команди. По суті, пропонується створити для окремих суб'єктів ЗЕД преференційні умови. А як же боротьба з корупцією? Видача сертифікатів, згідно з презентацією, теж може стати платною послугою. А як же бути з сертифікатом EUR1, який видається зараз безкоштовно митницями України (і це норма Угоди про Асоціацію з ЄС)? Поки що про ідеї «Відкритого митного простору» відомо тільки те, що є в слайдах презентації. Але без змін у законодавчу базу, а також розробки нової нормативної бази такі проекти реалізувати не можна. Ось і виходить, що «Відкритий митний простір» реальний тільки з точки зору піару, але абсолютно нереалістичний з точки зору виконання на практиці. Думаю, одеські реформатори це прекрасно розуміють. У той час як Україні все-таки потрібні реальні реформи митниці за європейськими стандартами, а не експерименти «по-грузинськи».
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Охріменко За три місяці можна хіба що змінити «наглядача» Реформування митниці можна провести за три місяці тільки в теорії, а не на практиці. Єдине, що можна зробити за такий короткий проміжок часу - змінити «наглядача». Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Теоретично можливо, на практиці - надії мало. Швидше за все, за три місяці ми побачимо, що просто поміняють «наглядача». Адже митниця у нас досить контрольована структура, до того ж певною групою осіб. За три місяці можна змінити коло осіб, які контролюватимуть відкати і хабарі. А ось щось змінити реально за такий термін - неможливо. Крім того, я не вірю, що хтось щось мінятиме. Це нікому не потрібно. Не велика таємниця, що проблема не в самій митниці, а в тому, що будь-який керівник митниці зобов'язаний фінансувати партію, яка його поставила, спонсорів, які привели його до посади, підтримувати хороші взаємини з перевіряючими. Для цього потрібні гроші, причому великі», - розповів економіст.
Політика оформление ленты  Депутати на зарплаті Є такий старий анекдот, як чоловік влаштувався у міліцію, півроку за зарплатнею не приходив, а коли йому зателефонували з бухгалтерії, щиро здивувався: «Ще й зарплата є? А я думав, дали пістолет і як хочеш, так і крутися». Його спокійно можна накласти на парламент. Лише слово «пістолет» замінити на «депутатський значок». Сумнівно, що ці гарно одягнені люди, від голосу яких залежать мільйони (і гривень, і доларів, і євро, і навіть юанів з рублями), живуть на саму зарплату. Пасок від Яценюка Нині тема розміру виплат нардепам знову на слуху. Йдучи з ВР, Володимир Гройсман вирішив «поставити крапку» в питанні про підвищення зарплати і підписав розпорядження, яким зняв обмеження, прийняті в розрізі стратегії «затягування пасків» уряду Яценюка. АСН уже неодноразово розпитувала обранців, чи відчули вони на собі кризу, чи є економія принципом їхнього життя. Зокрема, тоді мало хто з депутатів міг сказати чітко, скільки ж отримує. Хтось стверджував, мовляв, доводиться економити. Так, нардеп від ВО «Батьківщина» Ігор Луценко зазначав, що був змушений переїхати у менше і дешевше житло, а також економить на бензині, помічниках і кореспонденції. І тоді він казав, і сьогодні вважає: однозначно потрібно платити більше – і заробітної платні, і виплат на депутатську діяльність, аби покращити її якість. Переконує, галас проти підвищення зарплат і «депутатських» зчиняють великі підприємці, олігархи, які утримують частину депутатів у провладних фракціях: «Можливість депутатів бути фінансово незалежними багатьом не подобається». Хтось чесно зізнавався і тоді, і зараз, що може собі дозволити не брати зарплатню. Як, приміром, Сергій Лабазюк, член групи депутатів-мільйонерів «Воля народу», у березні 2015-го говорив і нині повторив, що зарплату перераховує на доброчинність, має змогу жити з інших джерел: є акціонером, отримує дивіденди, не економить на шматку хліба. Сьогодні ж додає, що правильно платити гроші, що відповідають важливості прийняття рішень: «Адже за спасибі ніхто ніде у світі не працює». Пряник від Гройсмана Провівши опитування, ми не знайшли відвертих противників відняття зарплат. «Сподіваюся почати відкладати. У мене добре заробляє дружина (30 тис. грн.). Плюс ця зарплатня. Буду себе дуже добре почувати… Потрібно встановити гарну зарплату всім державним службовцям. «Дешевий» чиновник дуже дорого обходиться людям. Це, бляха муха, радянська брехня, мовляв, дамо їм маленьку зарплату, натомість вони матимуть пільги і блат, і, як у нашому випадку, топ-корупцію», – розповів АСН голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв. «Коли я не жила у Києві, а літала додому, у Крим, було важко. А зараз транспортних практично нема – 2300 грн. А депутат має поїхати додому, повернутися. Треба на щось родину утримувати. Але загалом у нас люди дуже бідні. 80% - на межі бідності. Але, якщо народний депутат не матиме нормальної зарплатні, є ризик, що він намагатиметься заробити, приміром, отримати вигоду від зацікавлених у прийнятті того чи іншого закону. Щоб уникнути корупції в парламенті, треба, зокрема, платити нормальну зарплату», - поділилася з АСН власною думкою голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, нардеп від «Народного фронту» Людмила Денісова. «Дійсно, деякі депутати взагалі не ходять у Раду, їхня мета була – отримати посвідчення. Але це не всі. Є такі, хто інтенсивно працює. Я не є прихильником надто високих зарплат при тому зубожінні, яке є. Але на 4,5 тис. грн. прожити в Києві неможливо. Гадаю, потрібно провести певну індексацію. Наприклад, в деяких країнах зарплата депутата прив’язана до середньої по країні, зростає разом з нею», - зауважив секретар Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, позафракційний Дмитро Добродомов. Мало чи багато? «Скажу відверто, 4700 грн. мені не вистачає. Тільки за комуналку до двох тисяч на місяць маю заплатити. Тобто я не живу на одну депутатську зарплату. У мене є заощадження. Торік я продав машину, гараж. Але водночас я розумію, що мільйони людей отримують значно менше. У мільйонів пенсія 1100 грн., зарплата – 2000 грн. Тому я вважаю, що підвищення зарплат чиновникам можливе за умови підвищення зарплат та пенсій усім. Тобто воно має бути у прямому взаємозв’язку. А що стосується корупції, то тим, хто нею займається, хоч сто тисяч дай зарплати, нічого не зміниться. Он у нас у антикорупційних прокурорів по 70 тисяч гривень. Я теж би хотів таку мати», – відкрив АСН своє бачення лідер радикалів Олег Ляшко. «Не потрібно було поспішати з підвищенням зарплати для народних депутатів України. Спершу економіку треба піднімати. Не виходить? Потрібно перезавантажувати владу, йти на вибори. Натомість у нас дисбаланс: у керівника «Укргазвидобування» - 400 тисяч гривень зарплата на місяць, «Укрзалізниці» – 1,5 млн. доларів на рік ніби має бути. А у простого українця мінімалка – 1100 грн.», – зазначив голова підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції профільного комітету ВР, свободівець Олег Осуховський. Парний бій Отож, як бачимо, самі депутати акцентують на соціальній справедливості і зарплатах, відповідних до розвитку економіки, до коефіцієнту корисної дії влади, але кивають на нереально високі зарплати для свіжозапрошених менеджерів-іноземців. І представники влади включно з депутатами принаймні на словах хочуть зруйнувати стереотип, що чиновник і політик – це обов’язково злодій і корупціонер. Може, ще й на роботу почнуть усі ходити? Або складуть мандат, якщо вважають інші справи важливішими? Здолати це планує новий голова ВР Андрій Парубій, який уже озвучив плани карати прогульників «гривнею» та публічністю. Економія тут може бути для бюджету непогана. Адже, наприклад, за даними письмової реєстрації, позафракційний народний депутат Андрій Білецький був відсутній з невідомих причин 171 раз, а присутній «аж» чотири. Або представник фракції «Опозиційний блок» Михайло Добкін відсутній був «з невідомих причин» 138 пленарок, а відвідав 37. Водночас Добкін Дмитро дещо сумлінніший: прогулів лише 67%, або 117. І це незважаючи на те, що ще у травні 2015-го було обіцяно попереднім спікером публікувати «Топ-25 народних депутатів-прогульників». Тому думати, що тепер усі нардепи почнуть ходити на роботу, марно. Але за рахунок антигероїв можна спробувати перекрити державні витрати на запрошених закордонних менеджерів. А прибравши обмеження на зарплатню, Гройсман не просто уважив депутатів, а й дав зрозуміти, що готовий на непопулярні кроки та сподівається на пряму комунікацію.
Суспільство Порошенко відкрив низку заходів, присвячених річниці аварії на ЧАЕС Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною відкрив низку заходів, присвячених 30-й річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це повідомляє прес-служба глави держави. У Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» глава держави разом із представниками Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, дипломатичних установ, громадськості відвідав прем'єру ораторії «Гірка зірка». В основу ораторії покладені поліські пісні, вірші українських поетів. Під час дійства на моніторі з'являлися документальні кадри з життя людей до аварії на ЧАЕС, хроніки операцій з евакуації населення, ліквідації наслідків трагедії. Автори постановки також звернулися до творчості геніальної української художниці Марії Примаченко, яка все життя прожила на Поліссі. Зокрема, було продемонстровано картину майстра, присвячену її племіннику Валерію Ходемчуку - оператору четвертого блока ЧАЕС, який загинув у момент аварії 26 квітня. Концертний твір композитора Данила Перцова виконав Ансамбль автентичного співу, солісти Анатолій Кочерга та Ірина Данилейко. Музичний супровід здійснював Національний президентський оркестр. Диригент Кирило Карабиць, ідея, сценарій і постановка - Сергій Проскурня.

Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
Любовний гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може бути почуття пригоди та бажання підкорити нові горизонти....
Сон у ніч з 1 на 2 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 1 на 2 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
2 травня о 3:23 почнеться 24-й місячний день, при цьому фаза Місяця буде спадною У ніч з 1 на 2 травня сни ча....
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
більше матеріалів




/-1,1339159011841-/ /-pc-/
Top