counter
Архів Повернутись назад 21 Червня 2016
21 Червня
Події Біля Авдіївки відбувся бій із ДРГ бойовиків З другої половини дня 20 червня незаконні збройні формування активізувалися по всій лінії розмежування і 41 раз обстріляли позиції ЗС України. Про це повідомляє прес-центр штабу антитерористичної операції. Так, на Донецькому напрямі зафіксовано 21 випадок ведення вогню. По опорних пунктах біля Авдіївки, Невельського і Новоселівки другої ворог, крім стрілецької зброї, ще вів вогонь із мінометів калібру 120 мм, а по шахті Путилівська (Бутівка) і поблизу Верхньоторецька з 82-мм мінометів. «З кулеметів великого калібру, гранатометів різних систем противник обстрілював укріплення неподалік Зайцевого і Майорська. Крім того, біля 19:00 поряд із Авдіївкою диверсійно-розвідувальна група противника у складі до восьми осіб у напрямі Ясинуватої під прикриттям вогню 82-мм мінометів, здійснила спробу підійти до нашого опорного пункту. Відкривши вогонь на знищення українські бійці змусили диверсантів відійти», - йдеться в повідомленні. Також, на Маріупольському напрямі ворог 18 разів обстрілював позиції сил АТО поблизу Мар'їнки, Гранітного, Тарамчука і Гнутового з великокаліберних кулеметів і гранатометів, а неподалік Красногорівки з зенітної установки і мінометів калібру 82 і 120 мм. По укріпленнях у районі Широкиного російські окупанти вели вогонь зі стрілецької зброї, озброєння БМП, 82 і 120-мм мінометів. На Луганщині недалеко від Щастя активно діяли ворожі снайпери.
За кордоном У Лас-Вегасі затримано чоловіка, який готував замах на Дональда Трампа Поліція Лас-Вегаса затримала на мітингу на підтримку Дональда Трампа чоловіка, який заявив про підготовку замаху на кандидата в президенти США від Республіканської партії. Як пише Медуза, чоловіка затримали після того, як він спробував вихопити пістолет з кобури у працівника поліції. Перед тим, як спробувати вихопити зброю, підозрюваний Майкл Стівен Сендфорд довгий час перебував з працівницею поліції і говорив їй, що хоче взяти у Трампа автограф. Сендфорд розповів після затримання, що у поліцейського була розстебнута кобура, тому він спробував вихопити зброю саме у неї. Сендфорд зізнався на допиті, що близько року планував замах на Трампа. Він зазначив, що не планував вижити - згідно з його планом, після замаху його повинні були застрелити поліцейські. Сендфорд не вміє поводитися з вогнепальною зброєю і вперше тримав у руках пістолет на стрільбищі за день до інциденту. У разі провалу замаху в Лас-Вегасі Сендфорд планував повторити спробу на мітингу в Фініксі того ж дня. У Сендфорда було знайдено водійські права, видані у Великій Британії. Останні півтора року він жив у Нью-Джерсі.
Суспільство Росія пересаджує своїх льотчиків на нові бомбардувальники Льотчики бомбардувального авіаційного полку Східного військового округу (СВО), дислокованого в Хабаровському краї, завершують перенавчання на нові Су-34 в Липецькому центрі перенавчання льотного складу та у липні почнуть польоти на нових апаратах. Про це заявив начальник прес-служби СВО полковник Олександр Гордєєв, пише ТАСС. «В ході теоретичних занять екіпажі вивчили матеріальну частину, тактико-технічні характеристики, особливості пілотування новітніх бойових літаків. У липні місяці льотний склад розпочне практичні польоти на нових літальних апаратах. Під час льотної підготовки екіпажі Су-34 виконають низку льотно-тактичних завдань, відпрацюють питання аеронавігації», - зазначив Гордєєв. Він додав, що прибуття екіпажів для новітніх бомбардувальників Су-34, які надійшли в авіачастину округу в травні, очікується наприкінці липня. А в другому півріччі в авіачастину СВО в Хабаровському краї повинна надійти друга партія Су-34.
оформление ленты  Блог: 
Політика Володимир Цибулько Посади у вищому ешелоні влади не обіймають без політичного просування Політична відповідальність обов'язково повинна бути для чиновників і державних службовців. Крім того, існує ефект бумеранга, який все одно встановить справедливість, як це сталося з нардепами, які поїхали на футбол до Франції замість того, щоб продовжити роботу в Раді. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «Уявіть собі, якби рота військових залишила свої позиції і полетіла на футбол, що було б? Втеча з парламентського фронту на футбол зіграла злий жарт з українськими політиками. Ті, хто літав на футбол, будуть символами поразки української збірної. Все-таки футболісти, незважаючи на поразку, залишаються народними улюбленцями, а ось українські політики навряд чи ними будуть. Тому зараз виникла комічна історія, коли винуватцями поразки зроблять тих, хто втік із парламенту і залишив парламентську діяльність задля цієї поїздки. Якби збірна виграла, то політики тягнули б ковдру на себе й одразу б засвітилися. За правилом бумеранга вони своє отримали», - розповів політолог. Цибулько зазначає, що має бути політична відповідальність і для тих, хто рекомендує на посади людей, схильних до корупції. Адже посади в вищих ешелонах влади завжди узгоджуються з певним колом осіб. «На людину, яка схильна до корупції, хтось подавав подання на певну посаду, під його кандидатурою стоять рекомендації певних осіб. Без погоджень із провідними політичними силами, наприклад із головою Миколаївської обласної державної адміністрації, кандидатура його заступника навряд чи була б затверджена. Тому повинна бути відповідальність за просування корупціонерів», - підсумував експерт.
Події На Донеччині госпіталізували підлітка з вогнепальним пораненням На Донеччині за вихідні постраждали четверо цивільних осіб. Про це повідомили в управлінні інформаційної політики та з питань преси Донецької військово-цивільної адміністрації. Серед постраждалих - 15-річна дитина. «За даними лікувально-профілактичних закладів Донецької області, за минулий період, з 17 по 20 червня 2016 року, в зоні проведення антитерористичної операції постраждали чотири цивільні особи. Так, 20 червня дві жінки з Красногорівки з мінно-вибуховими пораненнями госпіталізовані в травматологічне відділення міста Курахового і прооперовані. 21 червня в травматологічне відділення Курахівської міської лікарні госпіталізовано дитину (15 років) з вогнепальним пораненням», - сказано в повідомленні. Крім того, ще одного цивільного госпіталізували в травматологічне відділення Мар'їнської центральної районної лікарні. Житель Мар'їнки потрапив до лікарні з мінно-вибуховими травмами.
Суспільство Вода в Ізмаїлі хлорується в постійному режимі В Ізмаїлі Одеської області, де сталося масове отруєння людей через інфекції, вода хлорується в постійному режимі. Про це заявив мер міста Андрій Абрамченко, передає «112 Україна». Міський голова зазначив, що за вечір вчорашнього дня 222 осіб виписали з лікарні. «Сьогодні за ніч надійшло 28 осіб, із них 12 дітей, вони зараз перебувають у наших лікувальних установах - це три лікарні, які забезпечили прийом хворих, дітей - 111, дорослих - 104. Вода хлорується в постійному режимі, знайдено віруси в поверхневій воді, в простій воді вони не знищуються звичайною дозою хлорки, яка є безпечною під час хлорування водопровідної води, тому застосовуватиметься гіперхлорування, але для цього потрібно, щоб фахівці зробили розрахунки і офіційно показали місця, де ці розчини ми маємо застосувати. На вчорашній вечір було виписано 222 людини», - розповів він. Нагадаємо, що в Ізмаїлі люди масово отруїлися через мікст-інфекцію. Люди постраждали в результаті отруєння через потрапляння ґрунтових вод у водопровідну мережу.
За кордоном Угоду про ЗВТ між Україною і Канадою планують підписати в липні Україна і Канада планують підписати угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у липні. Про це під час під час Канадсько-українського бізнес-форуму в Торонто заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, передає «Урядовий портал». Трюдо заявив, що підписання угоди про ЗВТ залишається найвищим пріоритетом. Також він підтвердив, що приїде в Україну з офіційним візитом 11-12 липня 2016 року. Угоду про ЗВТ, імовірно, підпишуть у Києві. Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів наголосив на особливій ролі Канади для України. «Канада для України є особливою країною - стратегічним партнером для держави, стратегічним другом для народу, стратегічним родичем для мільйонів українських сімей», - сказав Кубів.
Суспільство Деканоїдзе: Нам не вдалося поки позбутися усіх корупційних складових Національній поліції поки не вдалося повністю позбутися усіх корупційних складових. Про це заявила глава НПУ Хатія Деканоїдзе під час виступу перед правоохоронцями, передає «112 Україна». «На жаль, мушу сказати, що нам не вдалося поки подолати всі корупційні складові, бо перше - мотивація, якої немає у поліцейських. Друге - це технічне обладнання, коли кожен поліцейський не почувається гідно, немає форми і машини тощо. Третє, коли немає цілісності в правоохоронній системі для того, щоб розуміти, що кожна людина, починаючи з рядового працівника, пережила таку ментальну трансформацію, що ми зараз працюємо по-новому, а працюємо по-новому - це значить, що не тільки поліція повинна працювати по-новому, а й уся правоохоронна система», - сказала вона. Деканоїдзе зазначила, що довіра українців до поліції як і раніше висока. «Довіра до Національної поліції України - це десь близько 48%. Чи було у нас коли-небудь в історії, щоб довіра до міліції становила близько 50%? Ніколи. Довіра до міліції була десь 5-6%. Зараз люди нам довіряють, але я усвідомлюю, і вся наша команда усвідомлює, що якось уже треба виправдовувати цю довіру, коли кожна людина розуміє, що поліція - людина в формі, яка захищає і виправдовує їхні сподівання», - сказала голова Нацполіції.
Події У Києві вночі з залізничного вокзалу евакуювали понад 400 людей Сьогодні вночі невідомий повідомив про мінування Київського залізничного вокзалу. Про це повідомляє прес-служба столичного управління Національної поліції. За інформацією правоохоронців, близько 3:30 до чергової частини лінійного відділу поліції на станції «Київ-Пасажирський» зателефонував чоловік і повідомив: якщо йому не передадуть гроші (суми не вказав), він усе висадить у повітря. У результаті з території вокзалу було евакуйовано 350 пасажирів та 75 працівників. «Будівлю і прилеглу територію ретельно оглянули, але вибухових пристроїв або речовин не виявили. Близько п'ятої години ранку роботу вокзалу відновили. Затримки руху поїздів не було», - йдеться в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян) ККУ.
Економіка Гройсман: На будівництво доріг у 2017 році виділять кілька мільярдів У 2017 році планується залучити кілька мільярдів на будівництво доріг і транспортних коридорів. Про це під час прес-конференції за результатами візиту в США заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає «112 Україна». «На зустрічі зі Світовим банком було погоджено, що ми спільно розробимо стратегію розвитку українських доріг. Я думаю, що досить будувати дороги в Україні, з одного боку, низької якості, а з іншого боку, які ведуть у нікуди. Повинна бути чітка стратегія, що ми будуємо і в яких напрямах. Підкреслити наше географічне положення, підвищити транзитність Україною. Таким чином ми зможемо після затвердження таких стратегій наступного року почати досить масштабне будівництво українських доріг, будівництво транспортних коридорів. Для цього ми можемо залучити кілька мільярдів доларів, що є досить великим ресурсом для будівництва і реконструкції українських доріг», - сказав прем'єр. Гройсман зазначив, що Світовий банк допоможе розробити стратегію розвитку транспортних коридорів і автомобільних доріг.
Політика ГПУ: Обшук у Клюєва проходить за справами Майдану Обшук у будинку колишнього голови Адміністрації Президента Андрія Клюєва здійснюється у справах Майдану. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України. Санкцію на обшук дав Печерський суд. «Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.10.2014 за підозрою екс-голови Адміністрації Президента України Клюєва та інших у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України. 1 червня з метою виявлення речей і документів, що мають значення у провадженні, і встановлення місцезнаходження підозрюваного Клюєва суддею Печерського районного суду Києва надано дозвіл на проведення обшуку в житловому будинку, який, за даними реєстраційної служби, належить йому (Клюєву. - Ред.) і розташований у смт Козин Обухівського району», - сказано в повідомленні. Для проведення слідчих дій 21 червня прибула оперативна група у складі працівників Генпрокуратури, Національної поліції України. Нагадаємо, що раніше прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що обшуки проводяться в будинках Клюєва і екс-заступника секретаря РНБО України Володимира Сівковича.
За кордоном Порошенко впевнений, що «нормандський формат» ефективний Президент Петро Порошенко бачить ефективність «нормандського формату». Про це він повідомив під час підходу до преси з президентом Франції Франсуа Олландом, передає «112 Україна». «Я дуже вдячний за ті зусилля, які докладалися і додаються для впровадження миру, деокупації сходу України з боку лідерів «нормандського формату», і хотів би сказати, що, якби не ці зусилля, безумовно, ситуація була б набагато гіршою. Останні події та кроки свідчать про ефективність «нормандського формату». Це і те, що завдяки спільним зусиллям нам вдалося звільнити з російського полону і Надію Савченко, і Афанасьєва, Солошенка, і ми впевнені, що цей процес продовжуватиметься. Дякую за дуже чітку і принципову позицію нашим французьким, німецьким партнерам, президенту ЄК, лідерам країн-членів щодо продовження санкцій», - сказав Порошенко. Його колега Олланд анонсував, що скоро може знову відбутися зустріч лідерів «нормандської четвірки».
Суспільство оформление ленты  У мережі з'явилися нові відео найбільших з часів «холодної війни» навчань НАТО (відео) Минулого тижня завершилися наймасштабніші з часів закінчення «холодної війни» навчання НАТО. Загалом війська п'ятнадцяти країн НАТО і двох країн-партнерів взяли участь у 44-х багатонаціональних морських навчаннях BALTOPS 2016 у Балтійському регіоні. Читайте також: У Польщі тривають найбільші за останній час навчання НАТО Під час навчань близько шести тисяч військовослужбовців різних родів військ відпрацювали взаємодію з проведення морської блокади, протидії підводним човнам, повітряно-десантні операції, а також взаємодію сил ППО для забезпечення регіональної безпеки. Також однією з цілей цих навчань було показати рішучість країн НАТО і партнерів спільними зусиллями контролювати стабільність у регіоні. Варто зазначити, що навчання проходили в безпосередній близькості (за 80 кілометрів) від кордонів Калінінградської області Росії, де розташована військово-морська база Балтійського флоту РФ.  
оформление ленты  Блог: 
Економіка Артем Петрашкін Чиновники, які вкрали у держави гроші, повинні відшкодовувати збитки в десятикратному розмірі Чиновників, які розкрадають бюджетні кошти, треба карати фінансово, щоб вони компенсували завдану шкоду в десятикратному розмірі. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив кандидат юридичних наук Артем Петрашкін. «Покарання має бути суворим і відповідати тяжкості вчинених діянь. Особливо якщо порушено державні та громадські інтереси, тобто вкрадено наші з вами спільні гроші, податки. Тому мізерних штрафних санкцій, які передбачені сьогодні чинним законодавством, недостатньо, - вважає експерт. - Вони просто не лякають тих, хто звик роками незаконно збагачуватися за державний кошт. Відсидівши кілька років, вони повертаються на такі ж «хлібні» посади». На думку Артема Петрашкіна, треба істотно посилити саме матеріальну відповідальність і зовсім заборонити таким чиновникам обіймати подібні посади в майбутньому. «Держслужбовці, чию вину доведено, повинні компенсувати завдані збитки в десятикратному розмірі. Навіть якщо їм доведеться виплачувати цю суму все життя. Тільки тоді вони почнуть думати про наслідки, - пояснює юрист. - Поки ж держава втрачає двічі. Спочатку зазнає збитків від дій держслужбовця, потім витрачає бюджетні гроші на його утримання в СІЗО або в'язниці. А ця сума на одного ув'язненого в середньому становить 43 тис. грн на рік».  
Суспільство На Київщині переселенка хотіла продати новонародженого за 40 тисяч гривень На Київщині жінка намагалася продати свою новонароджену дитину за 40 тисяч гривень. Про це повідомляє прес-служба управління Нацполіції в області. Зловмисницю в Броварах «на гарячому» затримали працівники поліції. «25-річна молода переселенка з Донбасу раніше мала проблеми з законом за вживання наркотичних речовин і вела аморальний спосіб життя. Жінка в минулому підробляла повією. Ні вона, ні її співмешканець ніде не працюють і обоє небайдужі до спиртного. Продати дочку її підштовхнули побутові негаразди і брак коштів», - сказано в повідомленні. Зараз жінку затримано згідно зі ст. 208 КПК України. Новонароджену дівчинку доправили в медичний заклад. За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 149 («Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини») КК України. Жінці загрожує ув'язнення строком від восьми до 15 років.
Політика Порошенко розчарований рішенням Національних зборів Франції щодо санкцій проти Росії Перебуваючи з робочим візитом у Франції, Президент Петро Порошенко провів зустріч із Головою Національних Зборів Франції Клодом Бартолоном. Про це повідомляє прес-служба глави держави. В ході зустрічі Порошенко поінформував співрозмовника, що ситуація на Донбасі залишається складною, Росія продовжує грубо порушувати норми міжнародного права, і саме цим має керуватися світова спільнота у своїй реакції на дії Росії. «Петро Порошенко висловив розчарування рішенням Національних зборів Франції щодо санкцій проти Росії», - йдеться в повідомленні. Президент також зазначив, що розраховує на подальшу солідарність і єдність Європейського Союзу в питанні підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Крім того, Порошенко поінформував співрозмовника про останні досягнення на шляху реформ, дорожньою картою яких незмінно залишається Угода про асоціацію з ЄС. Особливу увагу було приділено питанням боротьби з корупцією, реформування прокуратури, сфери судоустрою і децентралізації влади, в яких Франція надає експертну допомогу нашій країні.
За кордоном Перед введенням безвізового режиму в Україну відправлять французького міністра Президент України Петро Порошенко і Президент Франції Франсуа Олланд під час зустрічі обговорили питання запровадження безвізового режиму для українців Європейським Союзом, співпраці в економіці, залучення інвестицій, впровадження реформ і взаємодії в гуманітарній сфері. Про це повідомляє прес-служба глави держави. «Впевнений у тому, що наша співпраця перебуває зараз на найвищому рівні», - підкреслив Порошенко у своїй заяві для ЗМІ в Парижі. Петро Порошенко подякував французькому колезі за дотримання Плану дій щодо безвізового режиму, який був складений і затверджений Європейською Радою. Глава держави впевнений, що після того, як оцінна місія зафіксувала повне виконання українською стороною взятих на себе зобов'язань, і після прийняття Європарламентом і Єврокомісією механізму призупинення безвізового режиму буде прийнято відповідне рішення щодо України. У свою чергу, Президент Франції зазначив, що розуміє, наскільки це питання важливе для України. За його словами, зараз розглядається можливість візиту в Україну міністра внутрішніх справ Франції, щоб зняти всі перешкоди в цьому питанні.
Політика У ГПУ шоковані помилкою з маєтком Олега Ляшка У Генеральній прокуратурі України вибачилися за візит слідчого ГПУ і спецназівців у дім народного депутата Олега Ляшка. Про це на своїй сторінці в Facebook написала прес-секретар Генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган. При цьому вона зазначила, що «борець із корупцією» Ляшко живе поруч із екс-регіоналами Сівковичем і Клюєвим. Читайте також: «Ви б хоч адресу дізналися». ГПУ помилково навідалася до Ляшка з обшуком (відео) «Слідчі Генпрокуратури вражені помилкою з маєтком Ляшка - просто ніхто не очікував, що такий радикальний опозиціонер є найближчим сусідом найодіозніших представників режиму Януковича. Вибачаємось перед Олегом Ляшком за те, що слідчі переплутали його з сусідами-регіоналами. За одним високим парканом важко розгледіти, де чий димохід», - написала Сарган.
Суспільство Україна і Росія домовилися про передачу ув'язнених у Сімферопольському СІЗО Український і російський омбудсмени Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова в ході зустрічі в Мінську домовилися про укладення меморандуму про передачу українських в'язнів із окупованого Криму. Про це заявив радник російського омбудсмена Олексій Зловєдов, пише 112 з посиланням на російські ЗМІ. «Вони домовилися про головний принцип співпраці: про те, що захист прав людини буде поза політикою. Вони домовилися про укладення меморандуму передачі українських в'язнів, які утримуються в СІЗО номер 1 міста Сімферополя і, відповідно, в колонії там же. Вони провели звірку списків цих ув'язнених і домовилися про те, що співпрацю в гуманітарній галузі щодо захисту прав людини поза політикою буде інтенсифіковано», - сказав Зловєдов.
Політика Ще одному французькому дипломату Порошенко висловив розчарування рішенням Сенату Франції В межах візиту до Франції Петро Порошенко провів зустріч з Головою Сенату Жераром Ларше. Про це повідомляє прес-служба глави держави. В ході зустрічі Порошенко висловив глибоке розчарування прийнятою 8 червня цього року Сенатом Франції резолюцією щодо поступового пом'якшення санкцій ЄС. «Президент зазначив, що це рішення не відповідає цінностям, на яких базується Європейський Союз і які розділяє Україна. Він підкреслив, що світова спільнота повинна бути рішучою і єдиною у своїй реакції на нехтування Росією міжнародним правом», - йдеться в повідомленні. Голова сенату Жерар Ларше констатував, що резолюція має дорадчий характер і не йдеться про скасування санкцій щодо Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей. Петро Порошенко також привітав продовження Європейським Союзом санкцій проти РФ у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя.
Суспільство На Дніпропетровщині викрито канал постачання прекурсорів У Дніпропетровській області Служба безпеки України спільно з поліцією перекрила канал постачання прекурсорів для виготовлення метамфетаміну. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, організатором каналу виявився сорокап'ятирічний житель Новомосковська, який замовляв комбінований лікарський препарат «Акатар» поштою з Львівської області. «Співробітники спецслужби затримали жінку-наркокур'єра під час отримання чергової посилки в одному з поштових відділень міста. Загальна кількість вилученого препарату становить понад вісімнадцять тисяч таблеток, що за цінами «чорного» ринку коштує приблизно 200 тисяч гривень», - йдеться в повідомленні. Триває досудове розслідування за ч. 1 ст. 311 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) Кримінального кодексу України.
оформление ленты  Блог: 
Політика Андрій Єрмолаєв Механізм політичної відповідальності є, але політики його ігнорують Згідно з положеннями Конституції від 2004 року, в Україні закріплений механізм політичної відповідальності, але він не працює в сучасних умовах. Українські політики його просто ігнорують, що було видно навіть при формуванні останньої коаліції. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Андрій Єрмолаєв. «Політична відповідальність відрізняється від чиновницької. Насправді механізм політичної відповідальності в країні створено завдяки положенням Конституції редакції 2004 року. Там закладено механізм створення коаліції, формування коаліційного уряду і певного порядку відповідальності уряду перед парламентом і Президентом. Інша справа, що будь-який механізм працює не тільки тоді, коли сформована норма, а й коли сформована стійка політична традиція. Ситуація з нинішнім складом коаліції і урядом Гройсмана яскраве свідчення, що у нас політики ігнорують механізм політичної відповідальності, спираючись на нашу традицію корпоративної безвідповідальності. Чому? Тому що парламентська коаліція, коаліційний уряд, коаліційний договір, учасники коаліційного договору - це пов'язані елементи. Якби цей механізм працював повноцінно, то після фактичного розпаду коаліції і відставки уряду Яценюка, який формувався на підставі коаліційної угоди 2014 року, мала бути пройдена процедура формування нового складу коаліції, який би забезпечував більшість. Який би сформував новий коаліційний договір (вже яким він буде - це запитання учасників коаліційних переговорів), і на цій підставі було б сформовано уряд і прийнято програму його дій. У нашому випадку це все було просто проігноровано, учасники більшості зробили вигляд, що нічого не сталося і спираються на старий коаліційний договір, який насправді теж ніхто не реалізує. Все, що запропоновано новим урядом Гройсмана, - це вже «фантазії» нового складу уряду безвідносно до того, що формувався 2014 року», - розповів політолог. Єрмолаєв зазначає, що часто плутають поняття політичної і чиновницької відповідальності. За словами експерта, це різні речі. Чиновники несуть адміністративну та кримінальну відповідальність, крім того, вони відповідальні і за своїх підлеглих. «Що стосується всіх інших сфер, де призначенці є не політиками, а державними службовцями, то вони живуть за законом про державну службу та антикорупційним пакетом, вони несуть адміністративну, кримінальну та іншу відповідальність за порушення закону. На щастя, у нас голови державних адміністрацій не призначаються в рамках коаліційної угоди. Вони призначаються як чиновники і несуть відповідальність саме як чиновники, коли потрібно адміністративну, коли трапляться на гарячому - кримінальну. Знову ж таки, з точки зору чинного законодавства, включно з відповідальністю держслужбовця за свою діяльність, відповідністю службовому становищу, звичайно, глава регіону повинен відповідати за діяння своїх підлеглих. До речі, не останнє питання - чи є дії підлеглого частиною загальної корупційної схеми, чи це тільки його особисті справи. Але називати це політичною відповідальністю просто некоректно. Глава держави дає згоду на призначення голови обладміністрації, кандидатуру якого висуває Кабмін згідно з чинним законодавством. За голову адміністрації відповідальність несе уряд, бо це їхній чиновник, бо це Кабмін висуває кандидатуру за згодою Президента. Чи буде запитано з уряду, який довіряв кандидату ту чи іншу область? Плюс до всього потрібно враховувати, що будь-який механізм, конституційний чи законодавчий, працює тоді, коли всі учасники цієї процедури реалізують свої повноваження в повному обсязі і адекватно. Не відкрию таємницю, якщо скажу, що голови адміністрацій дуже часто призначаються за ініціативою Президента, хоча він у межах коаліційної угоди дає згоду на пропозицію коаліційного уряду - не більше і не менше», - резюмував експерт.
Політика Тарас Чорновіл Интервью
Тарас Чорновіл: На Заході досі є ідеалізований образ Росії
Про Україну цими днями багато говорили. І частина заяв, м’яко кажучи, обурила, адже містила неприховані реверанси у бік Росії. Так, Генсек ООН Пан Гі Мун під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) схвально сказав про роль РФ у врегулюванні міжнародних питань. А колишній президент Франції Ніколя Саркозі не тільки закликав Європу скасувати санкції, а й Владіміра Путіна нахвалював, мовляв «найсильніший». За цими лестощами майже загубилися більш різкі заяви, приміром, уряд Німеччини готовий ввести додаткові санкції проти Москви в разі, якщо це буде необхідно.  І не мав вибухового результату дебют Надії Савченко в ПАРЄ. Про те, що ж відбулося на міжнародній арені і які наслідки це матиме для України, в інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів політичний експерт Тарас Чорновіл. — Пане Тарасе, днями було чимало, м’яко кажучи, неприємних заяв. Зокрема, це слова генерального секретаря ООН Пан Гі Муна та екс-президента Франції Ніколя Саркозі. Що це за реверанси у бік Росії? — Не треба з цього робити велику паніку. Відбулося кілька подій, які співпали у часі. Росія мала намір дотиснути, аби у червні рівень санкцій щодо неї серйозно було знижено. Зокрема, щоб з 1 липня не стало обмежень щодо отримання кредитних ресурсів. Під це кинули дуже серйозні засоби. Це й вливання, всі можливі способи мотивування навіть відносно чесних людей, які напряму хабарі не беруть. Пан Гі Муна мотивували зростанням внесків РФ в окремі міжнародні проекти, які куруються ООН (можливо, був і корупційний момент, та цього не знаю). Європейські лідери так само піддавалися жорсткому пресингу, зокрема інформаційному. І тут бачимо другу складову ситуації, яка наростала досить давно і зараз, паралельно зі спалахом російської інформаційної атаки, активізувалася, була спрямована на тих, хто роздумує над роллю санкцій. — На кого саме? — Це не обов’язково люди, які корумповані Росією чи думають тільки про свій бізнес. У ЄС побутувала позиція низки партій, включно з достатньо дружніми до України, що, мовляв: санкції добрі тоді,  коли дають швидкий позитивний ефект, інакше вони діють навпаки, лише озлоблюють другу державу, заганяючи її у глухий кут, що унеможливлює нормальне ведення результативних переговорів. — Нормальне ведення переговорів з РФ — це якось надто романтично звучить. Чи не так? — На Заході досі є ідеалізований образ Росії, який вибудовувався кілька сотень років пропагандистською машиною царської Російської імперії, Радянського Союзу, Російською Федерацією. Так ось нині питання активізувалося. — Хіба може йтися про пом’якшення санкцій при ескалації конфлікту? На Донбасі дуже «гаряче». — Так, здавалося б, це не логічно: РФ чекає на зняття секцій і посилює конфлікт, свою присутність. Але це поставило питання про неефективність санкцій і необхідність їх по-трошки знижувати. Діяти і батогом, і пряником, більше акцентуючи на прянику. Отож, бачимо співпадіння різних позицій. У випадку Пан Гі Муна можемо говорити про певний корупційний фактор. А щодо Саркозі — про пряму стовідсоткову корупцію. А у випадку міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра (він заявив, що всередині Європейського союзу зростає кількість противників продовження санкцій проти Росії. - Авт.) та низки інших лідерів про таку дуже недалекоглядну позицію європейців. Але треба розуміти, що є певний момент збереження традицій. Санкції вводилися з певною метою, якої не досягнуто. І їх зняття — при всьому теоретичному обґрунтуванні — здійснити дуже складно. — Отож, санкціям бути? — Думаю, зараз із ними не буде жодних проблем. І на півроку їх продовжать. А ось вже у грудні ми отримаємо сильніший бій. Росія підготується ще серйозніше. У випадку Пан Гі Муна можемо говорити про певний корупційний фактор. А щодо Саркозі — про пряму стовідсоткову корупцію Нам треба зрушити кілька внутрішніх моментів. Та тут вже вітчизняні ультрарадикали країні шкодять, роблячи заяви, що не будуть виконувати Мінські домовленості. — Тобто? — Ніхто не збирається вибори на Донбасі проводити. Принаймні найближчі десять років. Зрозуміло, там не буде умов для проведення справжніх виборів. Але ухвалити відповідні закони на основі українського законодавства, щоб вони повністю відповідали міжнародним нормам, які РФ абсолютно не влаштовують, ми просто зобов’язані. Вітчизняні ультрарадикали країні шкодять, роблячи заяви, що не будуть виконувати Мінські домовленості Ми маємо показати: Україна виконує свої зобов’язання, а РФ — ні. Це може бути підставою, щоб домогтися продовження санкцій у повному обсязі. Якщо ж у нас буде внутрішня фронда так діяти, боюся, у грудні санкції щодо РФ послаблять. — Та маємо ще радикально протилежні заяви з Заходу. Зокрема, президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер вважає неминучим продовження санкцій ЄС проти Росії. А віце-президент США Джо Байден наголосив на рішучості Вашингтона примусити Кремль заплатити за агресію в Україні. Вони ж знакові? Ніхто не збирається вибори на Донбасі проводити. Принаймні  найближчі десять років — Так. У цьому розрізі варто відзначити жорстку позицію Дональда Туска. А, за словами Ангели Меркель, є обставини, які дозволяють навіть посилити санкції. Ситуація дуже неоднозначна. Більше того, величезна частка інформації, яку оприлюднюють зараз в Україні щодо санкцій, перекочувала в новини з Росії. Наш інформаційний простір чомусь це дуже швидко заковтує. Найпростіше — переписати з російських інформаційних стрічок. А заяви, що санкції не можна знімати чи послаблювати, пробиваються до нас десятими дорогами. Наша міжнародна журналістика шкутильгає на обидві ноги. Величезна частка інформації, яку оприлюднюють зараз в Україні щодо санкцій, перекочувала в новини з Росії — Як вплинуть на ситуацію настрої у Європі? Там скоро відбудуться референдум у Великій Британії щодо членства в ЄС і внутрішні вибори. — Ситуація не стрімко, але трохи погіршується. На вибори виходять переважно євроскептики. Більшість з них мотивована Росією або орієнтується на ідеї, які вигідні РФ. Згадайте історію з нідерландським референдумом, де голосували не проти України, а проти Європейського Союзу. Та зараз ці люди обирають собі лідерів, парламенти, представництво в Європарламенті. Це для нас є негативним аспектом. Зростання кількості євроскептиків, тотальна їхня перевага в окремих країнах, при нинішній системі прийняття рішень в ЄС, - для нас неприємні речі. Але тут є нюанси. Перший — прийдуть до влади люди, які дуже хотітимуть відмовитися від будь-яких зобов’язань перед Україною і налагодити якомога тісніші взаємини з РФ. Про Саркозі й мови нема, що так буде. Так буде в Австрії, у Південній Європі. Досить масово. Але є і другий нюанс. Це тяглість і неперервність європейської політики. Тобто, якщо рішення прийняті, затверджені офіційним чином, відмовитися від них можна лише у разі настання нових обставин. Наприклад, Росія виконає свої зобов’язання, які є умовою зняття санкцій (а вона поки не збирається цього робити ні повністю, ні частково). Або ж друга сторона, тобто Україна, поводитиметься неадекватно і не виконуватиме Мінські домовленості. Ми мусимо показати політичну волю. І вся ця політична шантрапа, усі ці ляшки, тимошенки, садові з березюками дійсно неймовірно шкодять. Адже їхні заяви йдуть на Захід. До речі, зверніть увагу, на Заході вони не говорять те, що в Україні. Народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко у Страсбурзі говорив абсолютно правильні речі, що Україна виконає свої зобов’язання, які випливають з Мирного плану. Це почули політики. А тепер те, що скажуть тут Юлія Володимирівна, Ляшко та інші, через російську пресу, російських агентів впливу, а також низку добре підготовлених західних журналістів піде великими тиражами для широкого кола населення. Буде демонстрація, що Україна нехтує зобов’язаннями. А це аргумент для Саркозі чи Штайнмайєра говорити: «І задля чого Європа старається?». — Надія Савченко виступила в ПАРЄ. Як оцінюєте її дебют? — Я чекав від Савченко гіршого. Що буде повна ганьба і скандал. Тобто очікував гіршого, ніж те, що побачив. Повністю не зганьбилась, але поведінка не дуже високого рівня викликала до себе достатньо скептичне ставлення. Але це навіть добре. Я чекав від Савченко гіршого. Що буде повна ганьба і скандал — Чому добре? — Якби Савченко за завченими фразам і поведінкою перший день там провела, могли виникнути завищені очікування. А тоді розчарування у невідповідний момент могло б бути набагато шкідливішим. А так побачили людину з нульовим політичним досвідом. Яка ще не розуміє, що як повинно відбуватися, але має прагнення щось робити і говорить загалом правильні речі. Її привітали аплодисментами. І ставитимуться достатньо спокійно, без великого пієтету. Савченко перестала бути героєм для Європи з моменту виходу на волю. Вона не стала додатковим гарячим символом. І, враховуючи її невисокий рівень освіченості і культури, це добре. Основною функцією надалі буде для Савченко нагадувати постійно, що з РФ санкції знімати не можна, бо Росія — агресор. І другий момент — Надія має домагатися, щоб увесь світ боровся за звільнення наших в’язнів. Якщо вона не гратиме в подвійні ігри, то робитиме це добре. — Члени української делегації обурювалася змістом доповіді генсека ПАРЄ, в якій не знайшла відповіді ситуація в Криму та на Донбасі. Ви що думаєте? — Мені теж багато чого не сподобалося. В ПАРЄ постійно є речі, які нам неприємні. Це і моменти цієї доповіді, коли не було надано можливість продовжити підготовку відповідного звіту щодо подій на Донбасі для чеського депутата, та інші речі, які виникають постійно. Та на кого тут скаржитись? У нас поганий імідж. То ми тут, в Україні, думаємо: «Ми ж хороші та правильні, нас мають любити». А нас бачать інакше. В ПАРЄ постійно є речі, які нам неприємні — Якими нас бачать? Чому? — Такими, якими довгий час нас уявляли усі наші сусіди.  Довго і нудно були конфлікти з поляками. І поляки триста-чотириста років уявляли українців як різунів, вбивць, ґвалтівників. Росія, як уже казав, мала свої контакти. Її називали жандармом всієї Європи, царськими дворами дружила, лідерські конгреси проводила, керувала долями. Вона увесь час розказувала про якихось тупих хохлів, які нічого не варті. Ми пожинаємо зараз плоди. Щоб не було зверхності, відстороненості і байдужості, треба просто трошки більше працювати. Насамперед це мають робити державні органи, посольства. Зараз Дмитра Кулебу направлено у Страсбург як посла при органах Ради Європи і ЄС. Це дуже добре. Буде активність. Він — достатньо пасіонарна людина. З іншого боку, наша делегація ПАРЄ могла б більше попрацювати, зокрема на рівні особистих контактів. Вони могли б знайти ресурси, гранти, фінанси, щоби підготувати регулярні періодичні видання щодо подій, які відбуваються, забезпечити, щоб вони регулярно лягали на стіл усім представникам ПАРЄ. Приміром, РФ та інші таке організовують. А українська делегація чомусь не дуже цим займається. Тут можна казати, що держава винна. Адже можна було зробити й самим трошки більше. Щоб не було зверхності, відстороненості і байдужості, треба просто трошки більше працювати — А що думаєте про перспективу безвізового режиму з ЄС? Далі хіба «облизуватись»? — Поки не ясно. Порошенкові вдалося зробити важливу річ: у 2014 році витиснути з ЄС, що логіка Плану дій змінилася на Дорожню карту. Нам можуть вигадувати нові зобов’язання, а можуть використати механізм, що вони недовиконали частину своєї роботи. Але ймовірність того, що восени питання буде введене в дію, — дуже висока. А тоді близько трьох місяців матимемо посилену увагу до України і українців, які вже їхатимуть без віз. Коли в Європі побачать, що немає особливих міграційних загроз, все нормалізується. — Й останнє запитання. Ви кілька разів наголосили на необхідності ухвалити законодавство, яке вкладається у Мінські домовленості. У ВР лише два пленарних тижні до канікул. Варто сподіватися на рішення парламенту до відпустки? — Ні. Там дві речі треба зробити. Перша — ухвалити децентралізаційні зміни до Конституції. У Раді проти цього усі хто тільки можна. Цей напрям блокується. У мене є підозра, що не через додаткові положення, у яких йдеться, що законом окремо регулюватиметься тимчасовий статус Луганської та Донецької областей. А сама система децентралізації багатьом не подобається. «Свобода» і «Самопоміч» прямо виступили проти будь-якої децентралізації. Тому, зрозуміло, що ці зміни наразі не проходять. Нема трьохсот голосів. І це проблема. Друга річ — закон про вибори на Донбасі. Частина політикуму просто верещить, що не допустить його ухвалення. А це і є робота на Путіна. Оскільки дозволяє говорити: «Україна не планує виконувати жодних зобов’язань». — Але ж є небезпеки, погодьтеся. — Хто нам забороняє виписати закон про вибори так, щоб у Путіна очі на лоба вилізли?! Зокрема, дуже детально прописати норми, згідно з якими матимуть право проголосувати усі жителі Донбасу, які були вимушені покинути ту територію. Що вибори можуть відбутися, коли люди зможуть вільно повернутися. Або виписати процедуру заочного голосування. Також — абсолютну заборону на політичну дискримінацію щодо українських партій. Щоб було зрозуміло, що навіть проклята мною сотні разів «Свобода» чи той самий «Правий сектор» можуть мати право на участь у виборах. Хто нам забороняє виписати закон про вибори так, щоб у Путіна очі на лоба вилізли?! Також окремий закон потрібен, щоб дуже чітко виписати створення виборчих комісій. Адже чинний закон передбачає, що це роблять органи самоврядування, яких на окупованих територіях немає. І чітко і жорстко визначити роль Центральної виборчої комісії України, яка має провести там ті вибори. Це теж Путіну ой як не сподобається. Тобто ми маємо вибудувати закон, який підтримають на Заході, якому мала б аплодувати українська так звана демократична опозиція і щодо якого плювався б Путін. Те, чому така проблема виникла із законом, — дивує. Нехай би внесли самі Тимошенко, Ляшко, Березюк антипутінський проект закону, а не просто були проти усього.

Любовний гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе більш енергійним та пристрасним, що допоможе....
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
більше матеріалів




/-1,154678106308-/ /-pc-/
Top