counter
Архів Повернутись назад 16 Грудня 2016
16 Грудня
За кордоном Політ на Марс може призвести до недоумства космонавтів Відсутність певного захисту від сонячної радіації може призвести до пошкодження роботи мозку космонавта, який планує вирушити на Марс. Вчені встановили, що жорстка сонячна радіація може привести до низки запальних процесів у мозку людини. Про це інформує National Geographic. Експерти з Каліфорнійського університету вивчили вплив на людський організм сонячної радіації на прикладі піддослідних мишей. Експерименти проводилися в Космічній радіаційній лабораторії НАСА. Тварини опромінювалися частинками іонізованого титану і кисню: саме цим впливам піддасться людина при тривалому перебуванні в космосі. Підвівши підсумки через півроку від початку експерименту, вчені зафіксували наявність низки запальних процесів у мозку і серйозне пошкодження нервових клітин. Миші значно гірше справлялися з тестами на навчання і пам'ять. Також у тварин посилилася тривожність, а поведінка стало неспокійною. Такі ефекти спостерігаються у пацієнтів з пухлиною мозку, які проходять радіотерапію.
За кордоном У NASA заявили, що комети становлять серйозну загрозу для Землі Вчений Джозеф Ньют із Центру космічних польотів Goddard, підрозділу NASA, повідомив, що вчені повинні приділяти більше уваги погрозам, які становлять комети для Землі. Про це інформує Space. На думку експерта, головна проблема полягає в тому, що поки фахівці не приділяють належну увагу кометам, бо не вважають їх небезпечними, як астероїди. Втім небезпеку від комет не треба недооцінювати. Зафіксувати наближення комети набагато важче, ніж політ астероїда, адже останні мають орбіти, як у нашої планети. Комети більшу кількість часу розташовані в темних глибинах зовнішньої частини Сонячної системи. Їх появу дуже важко зафіксувати. Друга проблема полягає в тому, що комети переважно мають більшу площу, ніж звичайні астероїди, й існує ймовірність, що через свої орбіти вони не зійдуть з курсу і потраплять на поверхню нашої планети, в той час як астероїди можуть змінювати курс.
За кордоном В оточенні Трампа заговорили про скасування санкцій проти Росії Прихильник обраного президента Америки Дональда Трампа і екс-конгресмен Джек Кінгстон під час візиту в Москву повідомив, що новий глава Білого дому може переглянути санкції щодо РФ і скасувати їх, так як «він не зобов'язаний слідувати зовнішній політиці Обами». Про це він заявив під час закритого засідання з бізнесменами США, яке відбулося в рамках його візиту в столицю Росії, повідомляє CNN. Кінгстон додав, що санкції, які були накладені на РФ через анексію Криму та військові дії на Донбасі, можуть бути переглянуті, бо не дали ніякого результату. Якщо ця публічна заява матиме своє продовження у вигляді конкретних дій, то є підстави вважати, що країни Європи, подивившись на поведінку адміністрації Дональда Трампа, також задумаються про ослаблення санкцій.
Суспільство Гройсман живе в елітному районі Києва у квартирі тещі Український прем'єр Володимир Гройсман вже майже два роки проживає в елітній квартирі в Києві, яка належить його тещі Аліні Бурлаці, яка живе у Вінниці. Згідно з е-декларацією глави українського уряду, у нього немає нерухомості в Києві і він живе на 60 квадратних метрах у квартирі своєї тещі в «Новопечерських Липках». У користуванні дружини, дочки і сина Гройсмана перебуває 60 квадратних метрів нерухомості, яка належить тещі прем'єра. У реєстрі майнових прав зазначено, що 20 січня минулого року Аліна Бурлака купила дві квартири в «Новопечерських Липках» площею 183 і 59 кв. м., а також два паркувальних місця. Ця дата вказана в декларації Гройсмана в графі «придбання права користування» нерухомістю. Крім цього, прем'єр не вказав витрати на оренду житла, відповідно, він користується нерухомістю безкоштовно. Сама Аліна Бурлака постійно живе у Вінницькій області. Як вдалося встановити журналістам проекту «Схеми», ринкова вартість київської нерухомості тещі Володимира Гройсмана в середньому становить $681 тис. Сестра дружини Гройсмана, з якою вдалося поспілкуватися журналістам, і сам прем'єр ухилилися від прямої відповіді на запитання про походження грошей, на які була куплена нерухомість у столиці. Вони зізналися, що допомагають пенсіонерці матеріально, але Володимир Гройсман стверджує, що на покупку квартир у Києві він грошей не давав.
За кордоном Компроміс ЄС щодо України викличе невдоволення - Рютте В Європі обов'язково будуть ті, хто незабаром виступить проти досягнення компромісу з ЄС щодо Угоди про Асоціацію з Україною, і таких незадоволених буде багато. Про це в Facebook пише прем'єр-міністр Голландії Марк Рютте. За його інформацією, досягнута в Євросоюзі угода автоматично знімає всі питання щодо угоди про Асоціацію з Україною. «Угода вже точно гарантує, що ЄС збереже свою позицію щодо дестабілізуючої зовнішньої політики, яку веде РФ. Але я вважаю, що таке рішення викличе невдоволення у багатьох людей. Тут я точно не маю ілюзій. Однак від відповідальності йти не можна, особливо тоді, коли для Голландії стає таким важливим питання безпеки», - пише Рютте. Також голландський прем'єр додав, що готовий відповісти на запитання, які цікавлять багатьох людей. Нагадаємо, лідери ЄС погодилися з вимогами Нідерландів щодо асоціації з Україною
За кордоном Суд заарештував 10 земельних ділянок путінського міністра-хабарника Улюкаєва Московський Басманний суд підтвердив інформацію про арешт майна колишнього міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва, обвинуваченого в отриманні хабара в розмірі $2 млн. Про це інформує Інтерфакс. За інформацією прес-секретаря суду Юнони Царьової, арешт був накладений на десять земельних ділянок, а також житловий будинок Олексія Улюкаєва як забезпечувальний захід. Майно розташоване у Смоленській області, а рішення про арешт було винесено ще 29 листопада. Згідно з декларацією Олексія Улюкаєва за 2015 рік, у власності колишнього чиновника було 12 земельних ділянок площею 11 тис. квадратних метрів, житловий будинок і дача. Ще п'ять земельних ділянок, які містяться в Криму, і житловий будинок площею 161 квадратний метр були вказані в декларації як власність дружини Улюкаєва.
Економіка Киянам пенсії виплачують без затримок Пенсії киянам виплачують без затримок. Про це на прес-конференції 16 грудня заявив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві Володимир Аніканов, передає кореспондент АСН.  "У місті Києві своєчасно виплачується пенсія, усі грошові виплати, відповідно до законів України", - заявив він.  Виплати на сьогоднішній день, за його словами склали майже 25 млрд грн:  "Ми залучаємо пенсіонерів до обслуговування у банківських установах. Наразі 60% пенсіонерів обслуговуються в банках, що дало можливість заощадити майже 101 млн грн. При цьому 40% пенсіонерів продовжують обслуговуватися у поштових відділеннях".  Він визнав, що були певні труднощі, враховуючи працюючих та непрацюючих пенсіонерів, що ускладнювало оформлювати пенсійного посвідчення:  "Але наразі це проблеми позаду. Навіть 20 тис. переселенців подали свої документи на отримання електронного посвідчення... Ми працюємо за принципом "єдиного вікна" у 10 управліннях. Ми працюємо з органами місцевої влади, щоб розширити нашу географію, щоб надавати наші послуги на базі центрів адміністративних послуг".  Перший пілотний проект буде втілений у Дарницькому районі міста Києва, в планах, щоб такі центри були у кожному районі столиці.       
Політика Тимошенко заявила, що партія не буде ініціювати позбавлення Савченко мандата Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що партія не буде ініціювати позбавлення Надії Савченко мандата народного депутата, передає Інтерфакс-Україна. «Зараз у неї своя дорога, і вона має право своєю дорогою йти. Партія «Батьківщина» не ініціюватиме позбавлення Надії Савченко депутатського мандата, бо люди віддали за неї голоси, і вона має право працювати у Верховній Раді», - сказала вона. Тимошенко підкреслила, що в будь-якому випадку партія все одно включила б Савченко у свій виборчий список на парламентських виборах в 2014 році, бо «тоді потрібно було патріота України рятувати з в'язниці країни-окупанта». Нагадаємо, що 15 грудня партія «Батьківщина» виключила народного депутата Надію Савченко зі складу фракції у Верховній Раді України. У повідомленні партії пояснюється, що принципи і політичні переконання Надії Савченко і «Батьківщини» не збігаються. Скандал навколо Надії Савченко розгорівся після неузгодженої з українською владою зустрічі в Мінську з ватажками терористів «ДНР» і «ЛНР», мета якої - змусити Київ піти на прямі переговори з бойовиками.
Події Під Києвом поліцейські вилучили 7,5 тонни фальсифікованого елітного алкоголю У Київській області працівники Управління захисту економіки припинили діяльність підпільних цехів і вилучили понад 7,5 тонни фальсифікованого алкоголю. Вартість фальсифікату становить майже 2 млн грн, передає Інтерфакс-Україна. За інформацією департаменту захисту економіки Нацполіції України, правоохоронці встановили місце знаходження підпільних цехів у Київській області з виробництва фальсифікованого алкоголю іноземних і українських торгових марок. Виробництво «елітних» спиртних напоїв знаходилося в смт Коцюбинське, а склад був розташований у Вишневому. Вироблений сурогат поширювався на території Києва та Київської області через торговельні мережі. «Серед вилученого - коньячна і горілчана продукція в подарункових упаковках елітних марок вітчизняного та іноземного виробництва, а також обладнання для змішування, купажу і розливу продукції. Пляшки марковані фальсифікованими марками українського акцизного податку», - сказано в повідомленні. Вартість вилученого фальсифікату становить майже 2 млн грн.
Політика Порошенко назвав домовленості ЄС щодо асоціації вимушеним, але необхідним кроком Президент України Петро Порошенко сподівається на ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію Україна - ЄС найближчим часом. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Ми закликаємо Нідерланди завершити всі необхідні процедури для забезпечення швидкого  набрання чинності (Угодою про асоціацію)», - заявив Президент. За його словами, додаткові домовленості між лідерами ЄС щодо асоціації є «вимушеним кроком», який «потрібен для досягнення нашої спільної мети, а саме - збереження Угоди про асоціацію з ЄС». «Нам вдалося відстояти принципову позицію України: не допустити нових переговорів з невизначеною тимчасовою перспективою, не допустити ніяких змін у текст Угоди, так само як і її повторної ратифікації всіма країнами-членами», - заявив Порошенко. Глава Української держави додав, що очікує продовження допомоги і підтримки з боку ЄС, включно з Нідерландами, в подальшій імплементації Угоди. Нагадаємо, 15 грудня на саміті в Брюсселі лідери ЄС досягли домовленостей щодо ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію Україна - ЄС.
Економіка Пенсійний фонд навіть не знає, наскільки збільшиться його дефіцит в зв'язку з підвищенням пенсій 71% пенсіонерів отримали пенсії вищі в середньому на 84,25 грн. При цьому у ПФ не знають, наскільки збільшиться дефіцит у зв'язку з цим підвищенням.  Про це на прес-конференції 16 грудня заявила заступник начальника з питань пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Світлана Глущенко, передає кореспондент АСН. "Вже 4 грудня наші пенсіонери змогли отримати перераховані пенсіі, відповідно до нових норм закону, зокрема, у зв'язку із зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1247,00грн) та на одну особу (15544,00 грн). Перерахунок торкнувся 552,7 тис. пенсіонерів. Загальний відсоток пенсіонерів, яким було перераховано пенсії - 71% (528,9 тис. - цивільні пенсіонери та майже 24 тис. - військові пенсіонери)", - заявила вона.  За її словами, середній розмір підвищення склав 84,25 грн. Сам перерахунок відбувається "автоматично" та без особистої присутності пенсіонера.  Вона визнала, що не всі пенсіонери отримали підвищення, а лише ті, хто підпадає під конкретні категорії:  - мінімальної пенсії за віком для непрацюючих осіб (тобто, працюючим пенсіонерам підвищення непередбачено);  - інвалідам війни та учасникам бойових дій;  - інвалідам ЧАЕС;  - непрацюючим шахтарям;  - ветеранам війни та членам їх сімей;  - жертвам нацистських переслідувань;  - донорам.  На уточнююче запитання преси щодо конкретних цифр збільшення дефіциту Пенсійного фонду у зв'язку із підвищенням пенсій деяким категоріям громадян, начальник головного управління Пенсійного фонду м. Києва Володимир Аніканов відповів, що "наразі таких розрахунків не проводили".  Він нагадав, що прожитковий мінімум піднявся з 1 грудня на 10%, тому і відбувся перерахунок пенсій окремим категоріям громадян.
Політика Турчинов озвучив план на випадок удару Москви під час ракетних навчань на півдні України Під час ракетних випробувань у Херсонській області 1-2 грудня українські влада була готова до будь-яких провокацій з боку країни-агресора Росії. Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. «Захищали б країну. Що ще робити», - заявив він у відповідь на запитання, що б робила Україна в разі, якби Москва реалізувала свої погрози завдати удару. За словами Турчинова, були опрацьовані кілька сценаріїв дій. «Ми були готові до будь-яких провокацій», - додав він. «У нас немає заднього ходу, у нас немає іншої альтернативи, як захищати свою країну. Ми будемо воювати. Росіяни це добре розуміють. Ситуація змінилася, зараз - це не початок 2014 року. Не вийде безкарно вторгнутися в Україну. Вони розуміють, що у випадку повномасштабного військового конфлікту їхні втрати будуть непорівнянні з результатами», - підкреслив секретар РНБО. Нагадаємо, що ракетні випробування пройшли 1-2 грудня на тимчасовому майданчику поблизу н.п. Олександрівка в Херсонській області.
Економіка З 1 січня накопичувальна пенсійна система не запрацює З 1 січня 2017 року буде запущена накопичувальна система виплати пенсій, але вона одразу не запрацює. Про це в коментарі АСН 16 грудня заявила заступник начальника з питань пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Світлана Глущенко.  «З 1 січня 2017 року запускається накопичувальна система виплати пенсій. Ну, це другий рівень нашої пенсійної системи. Але він не набирає чинності. Цей закон не пов'язаний з виплатами пенсій нинішніх пенсіонерів, які є учасниками солідарної системи», - сказала вона.  Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року, відповідно до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», запускається накопичувальна система виплати пенсій. Це означає, що кожен українець, який молодше 35 років, починає відраховувати частину своєї зарплати на майбутню старість. Такі відрахування акумулюються на індивідуальному рахунку, скористатися якими можна буде виключно після виходу на пенсію.
Суспільство оформление ленты  Савченко заявила, що не вважає Плотницького і Захарченка терористами Народний депутат Надія Савченко повідомила, що ватажки бойовиків «ЛДНР» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький не є терористами. Про це вона повідомила в ефірі Еспресо.TV. «Треба відкривати військовий статут, правила ведення війни і почитати, що таке тероризм. Ні, вони не є терористами. Є набір понять того, що вважається тероризмом. Є частина сепаратистів і частина колаборантів. Також є частина окупованого населення», - заявила Савченко. При цьому вона сказала, що треба вирішувати на рівні країни, триває на Донбасі АТО чи війна. Це допоможе визначити, в якому статусі перебувають Захарченко і Плотницький. На запитання, чи вважає вона їх маріонетками Володимира Путіна, Надія Савченко відповіла, що кожна маріонетка може вийти з-під влади ляльковода.
Економіка У МВФ позитивно оцінили реформи в Україні Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше зазначив досягнення Україною хороших результатів в рамках виконання програми, але також заявив, що Києву ще багато належить зробити, передає УНІАН. «Ми бачимо хороші результати у вигляді макроекономічної стабілізації та по фіскальній лінії. Ми навіть побачили перевищення показників у фіскальній сфері. Багато потрібно зробити, але ми бачимо позитивні зрушення, і потрібна політична воля, щоб рухатися вперед», - сказав Ваше. Він підкреслив, що фіскальна ситуація залишається непростою, і слід працювати над забезпеченням стійкості державних фінансів у середньостроковій перспективі. Крім того, Ваше наголосив на необхідності пенсійної реформи, що також важливо для фіскальної стабільності та підвищення рівня життя пенсіонерів.
Економіка Депутати «забанили» ідею обкласти митом посилки. Але... Минув тиждень, як вщухли пристрасті, що розбурхалися в Мережі через ідею обкладати посилки з-за кордону митом. Нагадаємо, суперечливу ідею до Мінфіну подала у вигляді законопроекту Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ). Поріг безмитних посилок, на думку асоціації, мав бути знижений зі 150 до 22 євро. Після хвилі обурення суспільства, яку в АПІТУ назвали «проплаченою», законопроект все ж відкликали. Громадяни заспокоїлися. Однак, можливо, незабаром доведеться знову повернутися до цієї теми, адже АПІТУ відкликала законопроект «для доопрацювання». АСН поцікавилася у народних депутатів, чи готові вони підтримати подібну ідею, якщо вона в тій чи іншій формі таки буде подана до парламенту, а також попросила пояснити, що в цій ініціативі «не так». Пояснити радше не нам, а тим, хто цю ініціативу просуває. Народний депутат БПП, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан вказала на найбільший недолік ініціативи АПІТУ – обкладати посилки там пропонували не митом, а якщо бути точним – то сплачувати з них ПДВ. Що в українських реаліях просто неможливо. "Ініціатива про зниження порога безмитних посилок з-за кордону зі 150 до 22 євро точно нічого не вирішить, а лише вдарить і по гаманцю, і по нервах більшості людей. Хочу звернути увагу, що автори законопроекту пропонували оподатковувати податком на додану вартість всі покупки за кордоном вартістю понад 22 євро. Не митом, а саме ПДВ. Але процедури адміністрування ПДВ досить складні, їхня вартість чи не дорожче за мито, тому така норма фактично ставала загороджувальним бар’єром для всіх, хто купує товари за кордоном", - сказала вона. Оксана Продан наголошує, імпортери - юридичні особи мають можливість на відшкодування ПДВ, а фізичні особи – ні. В цьому і полягає найбільша несправедливість ініціативи АПІТУ та фактично її незаконність, бо це вже – несправедлива конкурентна боротьба. "Таким чином ця ініціатива спрямована на штучне подорожчання товарів, які люди купують для себе за кордоном. Саме це викликало таку бурхливу реакцію спільноти. Йдеться про штучне обмеження конкуренції на користь частини імпортерів та дистриб’юторів. Крім того, ті розрахунки, які були надані, не витримують жодної критики. Чому на 4,7 млрд грн збільшиться прибуткова частина бюджету, звідки ця цифра?» - обурено питає народний депутат. Також Оксана Продан розкритикувала той факт, що АПІТУ аргументує свою ініціативу європейським досвідом. Насправді ж, за словами нардепа, на території всіх країн Європейського Союзу здійснюється безмитна торгівля, тому порівнювати український ринок та ринок Євросоюзу не можна. У споживачів в Україні та ЄС різні можливості для купівлі товарів. До того ж у ЄС є конкуренція та великий вибір товарів, в Україні ж з цим величезні проблеми. Оксана Продан не виключає, що попри всю сумнівність ідеї з посилками до неї цілком можуть повернутися знову. Втім, на її думку, пройти парламент у подібного законопроекту шансів не буде. "Така ймовірність існує. Але  у мене великі сумніви, що вона буде результативною – створити штучну резервацію під кількох дистриб’юторів не вдасться", - заявила Продан.  Факт, що ідея на межі абсурду була схвалена у Державній фіскальній службі, свідчить про наявність там "корупційної інфекції", заявила нам заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександра Кужель. "Уряд та ДФС хотіли запровадити ініціативу, коли ви, купуючи все, щоь дорожче 22 євро, мали би сплатити податок. Поки що цю ініціативу відклали під тиском громадськості. Але зрозуміло, що вони можуть повернутися до цієї ініціативи. А профільний комітет на чолі з пані Южаніною, не сумнівайтеся, прийме будь-яке рішення, необхідне Президенту та Насірову. Пані Южаніна дає "добро" набудь-які ініціативи влади", - заявила вона. На думку народного депутата, це точно не збільшить надходження до бюджету. Але це сильно вдарить по інтернет-продажах. "Це чистої води лобізм великих магазинів, які нам з вами пропонують товари за ціною більше на 400%, ніж ми можемо придбати в Інтернеті. За кордоном можна придбати і ліки, і одяг, і все інше - як мінімум в два, а то й три-чотири рази дешевше. Тому наша команда точно не буде голосувати за це", - наголосила вона. Кужель додала, що ця ініціатива є ще одним свідченням корупції в керівництві ДФС. "Великі магазини та мережі завжди конкурують з тими, хто продає товар дешевше. Такі приклади є і в виробництві горілки та пива, цигарок тощо. Але зараз ми можемо ходити в ці магазини лише на екскурсію, бо ціни там завищені в декілька разів, бо вони мають якось покривати велику оренду тощо. Чому ДФС діє на догоду їм? Це є прикладом корупційної інфекції в ДФС... Треба вигнати пана Насірова. Щоб збільшити надходження від податків, треба зробити єдиний та прозорий реєстр ПДВ, бо, за нашими оцінками, на цьому вкрадено паном Насіровим за минулий рік мінімум 10 млрд грн. Це те, що лежить на поверхні податків... Ці кроки щодо мінімальної зарплатні - це також жах. Мені масово телефонують підприємці, які говорять, що не будуть сплачувати податки, переводять масово людей на неповну зайнятість. Тобто все це є свідченням відсутності прозорої податкової політики", - заявила Кужель.  Економіст Віктор Лисицький підсумовує - ініціатива зниження порогу безмитних посилок все одно не вирішила б проблеми наповнення бюджету та свідчить про відсутність системної податкової політики стимулювання бізнесу і економіки. "Ініціатива зі зниження порогу безмитних посилок з-за кордону зі 150 до 22 євро, яка поки що провалилася під тиском громадськості, точно не вирішила б проблему наповнення бюджету. Ця ініціатива ще раз свідчить про те, що у нашого уряду в голові одні дурниці. Вони не займаються цілісною системою регулювання бізнесів, а разом з ДФС створюють отакі ініціативи", - сказав він. За його словами, подібні ініціативи просто смішно обговорювати, оскільки подібні заходи точно не вплинули б позитивно на наповнення бюджету, а насправді призвели б до того, що навіть люди, які мають достатньо скромні доходи, не змогли б придбати щось в Інтернеті за суму більше ніж 22 євро. "А що взагалі можна придбати навіть на 100 євро? Це скромні покупки. Тому така політика ДФС нагадує 32 рік. Це ще раз свідчить про відсутність цілісної податкової політики, яка б стимулювала розвиток бізнесу. Наш уряд та ДФС десь там "літають". Такою самою політикою займався Орджонікідзе  у часи Сталіна", - додав він.
Політика У Європарламенті назвали 3 квітня попередньою датою голосування за безвіз для України - ЗМІ У Європейському парламенті назвали 3 квітня 2017 року попередньої датою розгляду резолюції про скасування візових вимог для громадян України. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на співробітника ЄП, наближеного до керівництва законодавчого органу ЄС. «Це попередня дата, заснована на прогнозі розвитку законодавчого процесу. Вона може бути змінена. І ця дата не відображає політичної позиції Європарламенту, який, про що вже неодноразово заявляли, готовий проголосувати за скасування візового режиму для України якомога швидше. Але Рада ЄС затягує процес», - розповів співрозмовник агентства. Нагадаємо, що Європарламент переніс розгляд питання про скасування візових вимог для громадян України на 3 квітня 2017 року, незважаючи на узгодження механізму призупинення дії безвізового режиму для третіх країн, від якого залежить надання безвізу Україні. Водночас у прес-офісі Європарламенту заявили, що дату голосування 3 квітня 2017 року було зазначено помилково і її буде виправлено.
За кордоном У Німеччині 12-річний член ІДІЛ хотів підірвати різдвяний ярмарок У Німеччині 12-річний підліток іракського походження хотів влаштувати вибух на різдвяному ярмарку в місті Людвігсхафене. Хлопчик підозрюється в зв'язках з екстремістським угрупуванням ІДІЛ, передає німецьке видання Focus. Дитина, яка народилася в тому ж місті в 2004 році, була «надзвичайно радикальною» і, швидше за все, проінструктована невідомим членом Ісламської держави. Підозрюваний підліток залишив рюкзак, який містить саморобну бомбу з цвяхів, на різдвяному ярмарку 26 листопада 2016 року, проте пристрій не вибухнув через детонатор, що не спрацював. Відвідувачі ярмарку викликали поліцію після того, як знайшли рюкзак. Експерти знешкодили пристрій. Поліція впізнала і заарештувала 12-річного хлопчика, який зараз міститься в центрі тимчасового утримання молоді.
Економіка У Мінфіні розповіли, якими є наслідки хакерських атак для бюджетного процесу У Міністерстві фінансів України розповіли, якими є наслідки для бюджетного процесу після хакерських атак на сайти органів відомства. Про це сказала журналістам перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. «Попри те, що це сталося в період бюджетного процесу, ми повністю все відновили. У нас немає непоправних втрат інформації», - сказала вона. Маркарова наголосила, що правоохоронні органи зараз працюють над тим, аби з'ясувати, хто стоїть за цими атаками хакерів. За її словами, є все ж певні апаратні і системні втрати, які буде відновлено, і вони не вплинуть на бюджетний процес. «Система «держбюджет» повністю функціонує. Бюджет є, сподіваємося, наступного тижня ми його затвердимо у Верховній Раді», - наголосила перший заступник міністра. Нагадаємо, 6 грудня було зламано сайт Державної казначейської служби України і Міністерства фінансів України.
Економіка Економія за соцпрограмами за результатами 2016 року становить понад 5 млрд - Мінфін Загальна економія за соціальними програмами за підсумками 2016 року, зокрема завдяки верифікації (перевірці) соціальних виплат, становить понад 5 млрд грн. Про це повідомила сьогодні журналістам перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова. «У нас є фактична економія за результатами 2016 року навіть більше ніж 5 млрд загалом за соціальними програмами», - сказала вона. На її думку, це стало результатом спільних зусиль, які цьому сприяли, Мінфін і надалі буде над цим працювати. Маркарова також не виключає, що така економія може бути результатом як верифікації, так і більш якісної роботи відповідних фондів і Міністерства соціальної політики. «Для нас це важливо, щоб зрозуміти, який інструмент спрацював, але для бюджету головне - це результат», - уточнила вона. Нагадаємо, у цьому році розпочалася системна перевірка одержувачів соцвиплат для виявлення шахраїв і тих, хто не має права на отримання соцдопомоги.
Суспільство Кожен другий українець ніколи не був за кордоном - дослідження Більше половини населення України (55%) ніколи не покидали територію дивні. Про це свідчать дані листопадового соціологічного дослідження Центру Разумкова, передає Інтерфакс-Україна Згідно з результатами опитування, 16,3% респондентів відповіли, що бувають за кордоном раз на десять років і рідше, 11,6% - раз на п'ять років і рідше, 8,6% - раз на два роки і рідше, 8,7% - раз на рік і частіше. Крім того, як свідчать дані соцдослідження, 13,5% опитаних заявили, що ніколи не бували в інших регіонах України. Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 18-23 листопада 2016 року в усіх регіонах України, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2015 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Політика Україні "не світить" членство в ЄС ще найближчі 20 років Угода про асоціацію між Україною та ЄС і без вимог Нідерландів не передбачала членства нашої країни в Євросоюзі. Про це в коментарі АСН повідомив експерт Аналітичного центру Ради зовнішньої політики «Українська призма» Сергій Герасимчук. «Тому поправки, які вносяться Нідерландами, вони нічого нового не вносять, бо згадки як не було, так і не з'явилося, і просто зайвий раз на цьому наголошується для внутрішнього голландського споживача», - додав експерт. Зі слів експерта, угода про асоціацію передбачає цілу низку реформ, які Україна має втілювати для наближення до законодавства ЄС. Однак без перспективи членства Україна не матиме доступу до європейських фінансових фондів, які б допомогли у реформуванні країни, наголосив Герасимчук. «А якби ми були державою-кандидатом і мали перспективу членства, ми б, відновідно, отримали б доступ до структурних фондів, які б дозволили нам реформуватися, але вже коштом ЄС і під його європейським контролем. Зараз же ми отримуємо ситуацію, коли ЄС готовий контролювати перебіг наших реформ, але при цьому не буде виділяти на них кошти», - вважає він. Герасимчук додав, що деякі експерти наголошують, що, доки Україна не виконає угоду про асоціацію, ми не можемо говорити про членство. А виконання угоди про асоціацію, за їхніми оцінками, займе щонайменше 20 років, додав він.
Суспільство В Україні буде створено центр психологічної реабілітації військових для попередження суїцидів В Україні створять центр психологічної реабілітації учасників АТО для попередження суїцидів.  Про це на брифінгу 16 грудня заявив Голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев'янко, передає кореспондент АСН.  «В цьому році була розпочата нова програма психологічної допомоги учасникам АТО... Єдине що хочеться сказати, вже більше двох років існує ця проблема, до цього часу в країні не вироблена нормативна база щодо надання психологічної реабілітації. Не встановлені стандарти та протоколи як і де хлопці мають проходити цю реабілітацію. На засіданнях міжвідомчої комісії працює більше 50 чоловік, волонтерів, психологів, експертів... Зрушення йде. Мінсоцполітики дослухалися до нашої пропозиції про створення Міжрегіонального науково-методичного центру по психологічній реабілітації», - сказав він.  За його словами, відповідний центр буде готувати відповідних спеціалістів-психологів, які зможуть надавати професійну допомогу бійцям АТО:  «Щоб не було, знаєте, викривлень. Бо різні категорії людей, хто пройшов короткострокові курси, вважають себе фахівцями, а насправді вони роблять лише гірше. Хлопці, поспілкувавшись із ними, є такі випадки, виходять і накладають на себе руки. Тому такий центр необхідний. Рішення про його створення прийняте».   
Суспільство В Єдиному держреєстрі - майже 274 тис. учасників АТО В Єдиному державному реєстрі зареєстровано 274 тис. учасників антитерористичної операції на Донбасі. Про це на брифінгу заявив голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев'янко, передає кореспондент АСН.  «Ми підводимо певні підсумки наприкінці року. Служба веде єдиний державний реєстр учасників АТО. На теперішній час у нас зареєстровано 273 тис. 670 учасників АТО», - заявив він.  За його словами, служба забезпечує адаптацію реєстру для сімей загиблих, для інвалідів, які проходять по інших програмах соцзахисту. Оформляється вся інформація щодо забезпечення усіх соцпільг. Зокрема, забезпечена комунікація з Держгеокадастром щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО.  «Відповідно до розпорядження уряду, відпрацьовується процедура надання  статусу учасника АТО добровольцям», - наголосив він. Він нагадав, що цього року була прийнята постанова про одноразові виплати сім'ям волонтерів та добровольців:  «В цьому році ми прийняли рішення щодо 9 волонтерів на суму 5,5 млн грн. Це ті  волонтери, які загинули. Щодо 2 волонтерів, які отримали інвалідність, на суму 450 тис. грн. Також комісія працює над виплатами одноразової грошової допомоги у разі загибелі учасників АТО. Прийнято рішення щодо 53 членів сімей, яким призначена грошова допомога через загибель добровольців. Це практично усі з «Правого сектору» та ОУН. А також 22 особам, які отримали інвалідність. На загальну суму більше 38 млн грн. Ми очікуємо, що ці кошти будуть виплачені у найближчий термін з держрезерву та виплачені постраждалим». 
Політика Експерт розповів про перспективи безвізу для України у 2017-му Якщо угода про безвізовий режим Євросоюзом не буде схвалена у першому півріччі 2017 року, то це питання може відкластись на невизначену перспективу. Про це в коментарі АСН повідомив експерт Аналітичного центру Рада зовнішньої політики «Українська призма» Сергій Герасимчук. «Якщо це відбудеться, то скоріш за все у першому півріччі, тому що у другому півріччі буде дуже складна ситуація в самому Євросоюзі і це питання може відкластися на невизначену перспективу», - зазначив експерт. Герасимчук вважає, що питання щодо схвалення безвізу для України затягується через внутрішню кризу у прийнятті рішень в самому ЄС. Зі слів експерта, для єврокомісії таке затягування - це суттєві іміджеві втрати, оскільки вона не може гарантувати виконання договірних зобовязань зі свого боку. «А з іншого боку і єврокомісія і європейські інституції мають маневрувати між національними урядами. А національні уряди зараз входять в період змін – ми мали вибори в Австрії, наступного року будуть у Франції, потім у Німеччині і відповідно національні уряди намагаються отримати підтримку власного електорату, а Україна таким чином опинилася в якості заручника», - зазначив Герасимчук.
Суспільство Сайт Мінінфраструктури піддався хакерській атаці Сайт Міністерства інфраструктури України з ранку п'ятниці, 16 грудня, піддається хакерській атаці. Про це повідомила голова прес-служби Мінінфраструктури Марина Томко на своїй сторінці в Facebook. «Сайт Міністерства інфраструктури під атакою від самого ранку. Він працює, але тимчасово закритий для користувачів. Ситуацію контролюємо. До відновлення повноцінної роботи сайту всю інформацію будемо розміщувати на Facebook-сторінці міністерства», - заявила вона. За словами представниці Мінінфраструктури, атаки на сайт розцінюються як частина кібератак на ресурси органів державної влади, які посилилися протягом останнього тижня. Нагадаємо, що 15 грудня через хакерську атаку не працював сайт «Укрзалізниці». У компанії заявили, що атаки на інформаційну мережу УЗ здійснили хакерські групи з України на замовлення невстановленої особи з Росії з метою викрасти дані про пасажирські перевезення.
Події У Тернополі мати 18 років не випускала свого сина з квартири У Тернополі 35-річний чоловік вперше отримав паспорт, так як його мати 18 років не випускала з дому. Про це передає УНІАН, посилаючись на обласне управління державної міграційної служби. 35-річний чоловік прийшов до підрозділу міграційної служби Тернополя із співробітниками міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. За даними джерела, його 18 років не випускала з квартири власна мати. Невідомого чоловіка побачили сусіди, коли жінка померла на початку жовтня 2016 року. Вони повідомили про незнайомця в поліцію і соціальні служби. Експерти, які прийшли в квартиру з поліцією, встановили, що після закінчення сином школи мати, яка працювала педагогом, не випускала дитину з дому. В результаті вона стала повністю асоціальною. Чоловік практично не в змозі себе обслуговувати - готує їжу з наявних запасів продуктів. Весь час працює з комп'ютером. «Знає англійську, трохи володіє комп'ютерними програмами, каже, що підробляє копірайтером. Однак він далекий від реального світу», - говорить фахівець із соціальної роботи Галина Чирська. Він не знає, як робити покупки в магазині, як користуватися громадським транспортом, а також не орієнтується в назвах вулиць Тернополя, не знає, як оплатити комунальні послуги, і взагалі, що це потрібно робити. Зараз чоловікові допомагають працівники соціальних служб.
Політика ЗМІ: Коломойський погодився на націоналізацію ПриватБанку, Гройсман проти Ігор Коломойський, а також інші акціонери «ПриватБанку» погодилися передати фінансову установу державі після 20 грудня 2016 року. Про це інформує «Економічна правда», посилаючись на джерела, близькі до акціонерів. «Після тривалих місяців переговорів сторони знайшли компромісне рішення. За інформацією джерел Економічної правди, Коломойський та інші акціонери погодилися передати «ПриватБанк» державі після 20 грудня», - пише видання. Згоди Ігоря Коломойського та інших кредиторів виявилося недостатньо. «14 декабря пізно ввечері пройшла зустріч в Адміністрації Президента, на якій прем'єр Володимир Гройсман висловився проти цього сценарію. Тепер важко сказати, чи буде націоналізований "ПриватБанк" до кінця року. Без згоди прем'єр-міністра цього зробити не можна», - сказано в матеріалі. «У будь-якому випадку позиція прем'єра Гройсмана виглядає переконливою, так як це може бути абсолютно не той випадок, коли вирішити проблему банку раніше буде краще і дешевше, навіть якщо цього вимагає МВФ», - додало джерело.
Політика Гройсман пообіцяв звітувати, що зробив у 2016 році Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що уряд відзвітує про результати роботи за 2016 та плани на 2017 рік. Про це він заявив під час зустрічі з представниками громадянського суспільства та експертного середовища щодо підсумків реалізації реформ уряду у 2016 році та перспективних напрямків роботи у 2017 році. «Ми знаходимося на завершенні 2016 року, напередодні 2017 року, і ми звітуватимемо більш широко щодо нашої роботи, наших планів», - сказав він. Він також наголосив, що уряд продовжуватиме роботу над необхідними змінами у наступному році та буде прийнято план такої роботи.  «Одразу після приходу ми узгоджували план дій, який, зокрема, базувався і на багатьох напрацюваннях експертного середовища», - нагадав він. «Фактично зараз ми перебуваємо на стадії підготовки середньострокового плану, який буде теж розрахований як наша спільна праця, наразі ми напрацьовуємо це рішення для того, щоб плавно ввійти у 2017 рік і продовжити роботу над необхідними змінами», - зазначив Гройсман.
Події оформление ленты  У Львівській області п'яний суддя заснув за кермом, зупинившись на червоне світло У Львівській області патрульна поліція склала адмінпротокол за керування в нетверезому стані на суддю, який під час пересування  містом заснув за кермом. Про це повідомили в Національній поліції України. «Екіпаж патрульної поліції Львова, проїжджаючи через місто Стрий, зупинився на перехресті на червоний сигнал світлофора. Попереду службового автомобіля зупинилася іномарка. Коли на світлофорі загорілося зелене світло, всі учасники дорожнього руху рушили, проте згаданий автомобіль продовжував стояти із заведеним двигуном», - розповіли в поліції. Як виявилося, водій у стані сильного алкогольного сп'яніння заснув за кермом свого автомобіля. Ним виявився суддя без повноважень місцевого суду. «Поліцейські відкрили двері й одразу відчули різкий запах алкоголю. Виявилося, що чоловік заснув за кермом. Інспектори деякий час намагалися привести водія до тями, однак він не хотів відкривати очі. Чоловік був у стані сильного алкогольного сп'яніння», - заявили правоохоронці.
За кордоном У Великобританії 101-річного чоловіка засудили за розпусні дії щодо 21 дитини Суд Великобританії визнав 101-річного чоловіка винним у сексуальних домаганнях щодо неповнолітніх, інформує ВВС. Пенсіонер Ральф Кларк, який народився в 1915 році, став найстарішою людиною, яку було засуджено в Англії. Суд присяжних визнав Ральфа Кларка винним у 21 випадку розпусних дій щодо неповнолітніх дівчаток, яких він спокусив у 1970-1980-і роки. Раніше він визнав себе винним у 9 випадках домагань до неповнолітніх хлопчиків. Звинувачення в інших злочинах пенсіонер відкидав. Чоловік працював водієм вантажівки і розповів на суді, що у нього був гараж, де він ремонтував велосипеди дітям. Про його злочини стало відомо тільки 2015 року, коли до поліції звернулися дві жертви чоловіка. Суд винесе вирок Кларку 19 грудня. Нагадаємо, в Британії за розпусту і содомію судять 101-річного чоловіка.
За кордоном ФСБ РФ затримала в окупованому Криму українського активіста Співробітники ФСБ Росії в окупованому Севастополі затримали проукраїнського активіста Ігоря Мовенко, передає журналіст Антон Наумлюк. «У Севастополі співробітники ФСБ РФ затримали проукраїнського активіста Ігоря Мовенко, який у вересні був побитий за символіку підрозділу "Азов" і українську символіку на вулиці міста. Судячи з відео та за словами очевидців, його бив співробітник поліції в штатському, натовп навколо підтримував це», - пише він у Facebook. Наумлюк додав, що Кримська правозахисна група, яка зв'язалася з дружиною активіста Валентиною, заявила, що обшук відбувся вранці. У активіста було вилучено ноутбук, телефон та жорсткі диски. Активіст сказав дружині, що його побили, загрожують арештом, якщо той не визнає провину у справі про екстремізм.
Політика Через кілька років Україна може претендувати на членство в ЄС – політолог Те, що ЄС погодилися із пропозиціями Нідерландів щодо того, що угода про асоціацію не надає Україні статусу кандидата країни для приєднання до Союзу, а також не є зобов'язанням для надання такого статусу для України в майбутньому, ще не закриває перспективи членства для України. Таку думку в коментарі АСН висловив політичний експерт Віталій Кулик. З його слів, для того щоб Україна могла претендувати на членство в ЄС, їй необхідно виконати домашнє завдання - побороти корупцію, стабілізувати економіку, вирішити або хоча б заморозити ситуацію на сході, а також тиск Росії на ЄС в українському питанні повинен послабшати. «Ну немає в цьому документі перспективи членства, але через кілька років Україна може таки отримати її. Це може статись через два роки, через три роки, такі обставини можуть скластися. І тоді може бути прийнятий окремий документ, зокрема про кандидатуру України в члени ЄС і запуститься процедура набуття кандидатського статусу», - вважає Кулик. 
Політика Судді хочуть зняти з себе відповідальність за винесення неправосудного рішення Пленум Верховного суду України звернувся до Конституційного суду з проханням розтлумачити термін "неправосудне рішення" та скасувати як неконституційну ст. 375 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання судді «за винесення завідомо неправосудного рішення, постанови, ухвали, вироку». Про це повідомляє кореспондент АСН із засідання пленуму ВСУ, який відбувся 16 грудня. Слід зазначити, що при обговоренні цього питання члени пленуму не були одностайними у тому, чи варто скасовувати таку норму: одні вважали, що вищезгадана стаття дає змогу тиснути на суддю, якщо його рішення було скасовано судом вищої інстанції, навіть якщо суддя, ухваливши помилкове рішення, не мав корисливих чи інших незаконних мотивів. На думку прихильників цієї позиції, скасувавши таку норму, суддю можна було б притягати до відповідальності у випадках навмисного винесення неправосудного рішення за загальними обставинами: як за отримання неправомірної вигоди чи зловживання владою. Інші ж зазначають, що за всю 50-річну історію існування цієї статті ККУ подібних проблем не виникало, та якщо нині цю статтю здебільшого застосовують до суддів, то це не питання самої статті, а практики її застосування. У підсумку пропозиція звернутися до КСУ, щоб скасувати ст. 375 ККУ, не знайшла підтримки пленуму. «За» проголосували 8 із 21 суддів. Натомість 11 суддів проголосували за звернення до КСУ щодо питання  тлумаченням терміну "неправосудність" у ч. 4 ст. 62 Конституції України. Таким чином, звернення було ухвалено.  Остаточна редакція цього звернення до КСУ буде проголосована на наступному пленумі. У разі, коли б норму щодо покарання за винесення «завідомо неправосудного рішення» було скасовано, невідомо, яким би чином суддя ніс відповідальність за ухвалення політичних рішень, таких як переписування Конституції і т.п.
Економіка оформление ленты  На митниці в Харківській області викрили злочинну схему з імпорту автогазу з Росії У Харківській області правоохоронці викрили злочинну схему посадових осіб Енергетичної митниці Державної фіскальної служби України, організованої спільно з приватними компаніями для поставок із Росії скрапленого газу. Про це повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України. За даними МВС, чиновники митниці, митного поста, а також комерційні структури і митні брокери були задіяні в схемі з імпорту скрапленого газу, який завозився з РФ нібито для соціально-побутових потреб населення, а насправді реалізовувався на заправних станціях. «За певні «відкати» через митних брокерів чиновники Енергетичної митниці та митного поста дозволяли імпортерам проходити спрощену процедуру розмитнення. Зокрема, не відбиралися зразки імпортованого газу. Митне оформлення вантажів відбувалося в неробочий час, без сертифікатів якості на партію товарів. Сума «відкату» становила один долар США за одну тонну імпортованого зрідженого газу. Гроші перераховувалися на банківські картки посадових осіб митниці», - заявили в міністерстві. За попередніми даними, протягом 2015 року та по сьогодні з РФ імпортували скраплений газ на суму понад 612 млн. грн - нібито для соціально-побутових потреб. Сума збитку становить понад 42 млн. грн. Наразі в Харківській області і Києві на митницях, а також у фігурантів справи проводяться обшуки. Вирішується питання щодо затримання фігурантів справи. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) і ч.2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.
Події Прокуратура затримала п'ять агентів «ДНР», які діяли в Торецькому Прокуратура Вінницької області разом зі співробітниками СБУ затримала частину агентурно-інформаційної мережі бойовиків «ДНР». Про це інформує прес-служба Вінницької прокуратури. Згідно з повідомленням, група з п'яти українців, яка діяла в Торецькому Донецької області, передавала бойовикам «ДНР» інформацію розвідувального характеру про місця дислокації, маршрути пересування, а також чисельність підрозділів і військової техніки Збройних Сил України. Інформація використовувалася терористами для здійснення диверсій і обстрілів військовослужбовців, техніки і мирного населення. Злочинці були затримані в рамках кримінальної справи за фактом сприяння діяльності бойовикам «ДНР». Затриманим наразі оголошено підозру в сприянні діяльності терористичної організації.
Політика Експеримент зі скасування держрегулювання цін буде продовжено - Гройсман Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що експеримент зі скасування державного регулювання цін виправдав себе і буде продовжений урядом. Про це він сказав під час зустрічі з представниками громадянського суспільства та експертного середовища щодо підсумків реалізації реформ уряду у 2016 році та перспективних напрямків роботи у 2017 році.  "Цей експеримент, який розпочався з 1 жовтня, сьогодні виявився виправданим, і ми будемо далі його продовжувати", – сказав він. Гройсман підкреслив, що система держрегулювання цін реально не впливала на вартість конкретних товарів на конкурентному ринку, проте лише створювала важіль додаткового тиску чиновників на бізнес. "Як показала практика, станом на сьогодні це виявилася досить корумпована система, де створювалися обмеження. Ніхто її не дотримувався, ні на які ціни це не впливало, але давало чиновнику можливість впливати на реальний сектор, на реальних підприємців", - зазначив Гройсман. Нагадаємо, експеримент зі скасування державного регулювання цін стартував 1 жовтня тривалістю на три місяці.
Політика Кучма порадив Гризлову звернутися до Путіна в питанні обміну полоненими Представнику РФ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Борису Гризлову слід звернутися до президента РФ щодо прискорення реалізації гуманітарних аспектів Мінських угод. Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, передає «Українська правда». «Гризлов вже вдруге звертається до нашого Президента. По-моєму, треба було звернутися і до Путіна - нехай і з того боку (керівництво РФ посприяє вирішенню ситуації)», - сказав Кучма у відповідь на заклик Гризлова до Президента України Петра Порошенка оголосити до Різдва амністію учасникам конфлікту. Він підкреслив, що амністія неможлива для учасників конфлікту, які скоїли тяжкі злочини. Кучма додав, що звільнення полонених на Донбасі найбільшою мірою залежить від російської сторони.
Події У Львові горе-злодій залишив 2 тис. користувачів без телефонного зв'язку та інтернету У Львові правоохоронці затримали злодія, який викрав майже шість кілометрів електричного кабелю «Укртелекому», таким чином залишивши без телефонного зв'язку та інтернету 2 тис. абонентів. Про це повідомили в поліції Львівської області. За даними поліції, колишній працівник ПАТ «Укртелеком» в період з 9 по 14 грудня в Сихівському районі Львова вирізав з шести розподільних шаф майже шість кілометрів мідного кабелю, які використовуються для забезпечення телефонного та інтернет-зв'язку. «Всі злочини були скоєні за однаковою схемою: зловмисник підбирав ключі до дверей бойлерних або під'їздів будинків, де були встановлені розподільні шафи ПАТ «Укртелеком», зі знанням справи обрізав кабелі і тікав», - розповіли в поліції. У поліції уточнили, що зловмисником виявився 27-річний раніше судимий житель Львівської області, який майже сім років працював електромонтером в «Укртелекомі».
Суспільство Вирок екс-меру Запоріжжя набрав чинності Вирок колишньому голові Олександру Сіну, засудженому в листопаді за кримінальною статтею про порушення законодавства про працю, набрав чинності. Про це повідомили в прокуратурі Запорізької області. «Набрав чинності вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя щодо екс-мера Запоріжжя Олександра Сіна за ч.1 ст.172 КК України (грубе порушення законодавства про працю)», - повідомили в прокуратурі. Згідно з вироком суду, Сіну протягом найближчих двох років заборонено обіймати посади в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. «Державне обвинувачення довело в суді вину колишнього очільника Запоріжжя в порушенні конституційних прав на роботу 19 головних лікарів комунальних установ охорони здоров'я обласного центру, з якими в результаті одноосібного рішення екс-мера були продовжені терміни дії контрактів лише на три місяці, а не терміном на 3-5 років, встановлених законодавством», - наголошується в повідомленні облпрокуратури.
За кордоном У РФ більше року замовчували смерть першого військового, який загинув у Сирії Перший військовослужбовець Росії під час військових дій у Сирії загинув наступного дня після початку російської операції на території чужої держави. Про це стало відомо лише через рік після його смерті. Старший розвідник групи спецпризначення в/ч №31681 Едуард Сокуров із Кабардино-Балкарії загинула 1 жовтня 2015 року, повідомлялося на сайті адміністрації Нальчика. Незабаром повідомлення про смерть військового видалили, але воно збереглося в кеші. Обставини смерті сержанта не вказуються. Російські ЗМІ відзначили, що раніше про загибель Сокурова не було відомо. Таким чином він став 24 військовим збройних сил Росії, який загинув у Сирії, за офіційними даними. І, судячи з усього, він був першим загиблим у Сирії російським військовим.
Суспільство ІС: Терористи «ЛНР» обговорили з компанією Ахметова шляхи поглиблення співпраці Ватажки терористичної організації «ЛНР» обговорили з менеджментом компанії ДТЕК, яка належить донецькому олігархові Рінату Ахметову, шляхи співпраці для поліпшення залізничного сполучення. Про це йдеться в заяві групи «Інформаційний спротив». «Ватажки «ЛНР» прагнуть поліпшити залізничне сполучення, яке використовується в т.ч. для перекидання озброєння, боєприпасів тоо військових вантажів із Росії, за допомогою компанії ДТЕК», - заявили в ІС. За даними групи, на окупованих територіях Луганської області пройшло засідання представників так званого «уряду ЛНР», в якому взяли участь співробітники компанії ДТЕК. Відзначається, що під час зустрічі обговорювалося питання «забезпечення компанією ДТЕК належного стану 7-ми залізничних станцій в «ЛНР», включно з налагодженням надійної схеми руху залізничного транспорту, навчання персоналу тощо».
Події Bellingcat підготував доповідь про обстріл Донбасу з території Росії Міжнародна група розслідувань Bellingcat підготувала нову доповідь про російську агресію проти України, в якій аналізуються артилерійські обстріли України з території Російської Федерації, повідомляє LB.ua. За даними видання, доповідь під назвою «Неоголошена війна Путіна - Літо 2014. Удари російської артилерії по Україні» буде оприлюднена 21 грудня. У новій доповіді експерти Bellingcat за допомогою загальнодоступних супутникових знімків проаналізували сотні воронок від снарядів на Донбасі, випущених артилерійськими підрозділами ЗС РФ. На основі цих даних розслідувачі прийшли до висновків, що 408 цілей артилерійських ударів ЗС РФ в межах України мають траєкторію, що перетинає російсько-український кордон. 127 з них перебувають у межах 3 км від російського кордону. Крім того, за даними Bellingcat, артилерійські підрозділи ЗС РФ здійснили щонайменше 149 окремих атак по Україні влітку 2014 року. При цьому було знайдено не менше 130 місць, які, ймовірно, використовувалися як артилерійські позиції. «В цілому, про що свідчать воронки, російські військові випустили тисячі артилерійських снарядів по цілях в Україні влітку 2014 року», - йдеться в повідомленні.
Події Бойовики з 122-мм артилерії обстріляли позиції сил АТО на Маріупольському напрямку На Донбасі в п'ятницю, 16 грудня, російсько-окупаційні війська 19 разів порушили режим припинення вогню, зосередивши практично всі обстріли на Маріупольському напрямку. Як повідомили в прес-центрі штабу АТО, на Маріупольському напрямку бойовики з артилерії калібру 122-мм вели вогонь по Широкиному, Лебединському і Водяному. Також з мінометів калібром 120 та 82 мм окупанти обстріляли Талаківці, Красногорівку, Широкине і Водяне. По Мар'їнці, Гнутовому, Новотроїцькому та Водяному бойовики вели вогонь з гранатометів і стрілецької зброї. По Широкиному вогонь вели також із БМП, в районі Красногорівки працював ворожий снайпер. На Луганському напрямку терористи зі стрілецької зброї обстріляли Нижньотепле. А на Донецькому напрямку з 82-мм мінометів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї - Авдіївку.
Політика Членство, асоціація, безвіз. Чи варто за них боротися? 15 грудня лідери ЄС пішли на поступки Нідерландам і погодилися із їхньою пропозицією щодо того, що угода про асоціацію не надає Україні статусу кандидата країни для приєднання до Союзу, а також не є зобов'язанням для надання такого статусу для України в майбутньому. Президент України Петро Порошенко назвав таке рішення вимушеним, але  необхідним для збереження угоди про асоціацію. Однак експерти констатують, воно нічого не змінює. Однак затягування з ратифікацією угоди все ж свідчить, що Європа втомилась від українського питання. В Угоді про асоціацію перспектива членства і не передбачалась Угода про асоціацію між Україною та ЄС і без вимог Нідерландів не передбачала членства нашої країни в Євросоюзі, стверджує в коментарі АСН  експерт Аналітичного центру Рада зовнішньої політики «Українська призма» Сергій Герасимчук. «Звісно, були думки так званих друзів України - Польщі, Швеції, що Угода про асоціацію - це нібито документ, який передбачає щось більше ніж просто зона вільної торгівлі, ніж просто відносини сусідства. Однак ще на перших етапах, коли велися переговори про угоду, ця думка не знайшла підтримки у інших гравців, в інших держав ЄС. І в результаті пішли на компроміс, коли угода про асоціацію стала документом, який, з одного боку, давав ЗВТ, а в назві фігурувало поняття асоціації. Але в самому тексі вже тоді велися дебати: буде там згадка про членство чи не буде. і зрештою її там не було», - зазначив Герасимчук. Та якщо в документі і не було зазначено про можливість членства України в ЄС, не було там і заборони. Тож лідери Нідерландів вирішили перестрахуватися, вважає політичний експерт Віталій Кулик. «Нідерланди, так як у них вибори, вимагають, щоб була конкретизація, бо відсутність якогось пункту не означає, що це неможливо. І вони домоглися, щоб закласти в асоціацію саме таке формулювання», - додав він. Проґавили шанс Та попри це Кулик вважає, що українська сторона таки могла домогтися  включення до Угоди про асоціацію пункту, який би передбачав можливість України в майбутньому увійти до складу Євросоюзу. «Наші політики пов’язували Угоду про асоціацію з перспективою членства. І в принципі це було логічно, після Майдану і Революції Гідності вимагати від європейців відразу включити перспективу членства в документ про асоціацію, або заявити про таку можливість в найближчій перспективі. Ми не дотиснули це питання, і зараз фактично іде реванш і це відстрочує певною мірою саму перспективу, але жодною мірою не знімає її», - переконаний експерт. Немає перспективи членства, немає і грошей І тут випливає ще один нюанс. Як усім відомо, Угода про асоціацію передбачає цілу низку реформ, які Україна має втілювати і адаптувати українське законодавство до європейського. Однак без перспективи членства Україна не матиме доступу до європейських фінансових фондів, які б допомогли у реформуванні країни, наголосив Герасимчук. «А якби ми були державою-кандидатом і мали перспективу членства, ми отримали б доступ до структурних фондів, які б дозволили нам реформувати, але вже коштом ЄС і під європейським контролем. Зараз же ми отримуємо ситуацію, коли ЄС готовий контролювати перебіг наших реформ, але при цьому не буде виділяти на них кошти», - вважає він. Віталій Кулик заспокоює, нинішня позиція ЄС та, зокрема, Нідерландів може змінитися вже через кілька років. Однак все залежатиме від самої України. Якщо вона зможе виконати «домашнє завдання», то перспектива членства в ЄС знову відкриється, певен експерт. На його думку, принциповими для ЄС питаннями є подолання корупції, економічна стабілізація, вирішення або хоча б замороження ситуації на Сході, а також послаблення тиску Росії на ЄС в українському питанні. «Такі обставини можуть скластися через два роки, через три роки. І тоді може бути прийнятий окремий документ, зокрема про кандидатуру України в члени ЄС, і запуститься процедура набуття кандидатського статусу», - вважає Кулик. Водночас деякі експерти не такі оптимістичні. За їх прогнозами, доки Україна не виконає вимоги Угоди про асоціацію європейці не дадуть їй шансу претендувати на членство в ЄС. «Існує думка, що нинішньою угодою ми зв’язуємо собі руки, тому що, поки ми не виконаємо угоду про асоціацію, ми не можемо говорити про членство. А виконання угоди про асоціацію, за оцінками експертів,  займе щонайменше 20 років, коли взагалі не відомо, чи буде до чого приєднуватися і чи буде актуальним питання членства в ЄС», - переказу Герасимчук. Європа втомилась від українського питання, але причина не лише в цьому Та в одному експерти одностайні – внесення та прийняття таких рішень свідчить про те, що йде послаблення проукраїнської коаліції в ЄС. Віталій Кулик вважає, що Європа вже втомилася від українського питання. Але проблема не лише в цьому, а в самому Євросоюзі. «В ЄС потужні кризові процеси виходять назовні: незадоволення європейськими інституціями, незадоволення європейською демократією, незадоволення тими соціальними експериментами, які реалізує ЄС, гуманітарною політикою, боротьбою з мігрантами тощо. Це все накладається і на зовнішньо-політичні зобов’язання ЄС щодо країн, які гіпотетично можуть набути членства в ЄС. З цим всім доведеться Європі щось робити, бо немає відповідей і в безпеці, і в економічній політиці самого Євросоюзу», - зазначив Кулик. Безвіз теж під питанням через кризу в ЄС Через внутрішню кризу в ЄС затягується питання і безвізу з Україною, вважає Сергій Герасимчук. Зі слів експерта, для Єврокомісії таке затягування - це суттєві іміджеві втрати, оскільки вона не може гарантувати виконання договірних зобов’язань зі свого боку. «А з іншого боку, і Єврокомісія, і європейські інституції мають маневрувати між національними урядами. А національні уряди зараз входять в період змін – ми мали вибори в Австрії, наступного року будуть у Франції, потім у Німеччині, і, відповідно, національні уряди намагаються отримати підтримку власного електорату, а Україна таким чином опинилася в якості заручника», - зазначив Герасимчук. Тож якщо Угода про безвізовий режим Євросоюзом не буде схвалена у першому півріччі 2017 року, то це питання може відкластись на невизначену перспективу, вважає експерт. Тож у питаннях як Угоди про асоціацію та перспективи членства в ЄС, так і безвізу українській стороні потрібно не робити ставку лише на лідерів ліберального кола в ЄС, а шукати інші групи тиску і лобізму, переконаний Віталій Кулик. Зокрема тиснути на політикум ЄС через  європейські громадські рухи, мас-медіа, промислові та економічні асоціації, тобто всіх тих, хто має безпосередній вплив і є спонсорами політичних сил в європейських країнах.        
Політика Економіст пояснив мету інформаційної атаки на «ПриватБанк» Для початку економіст, консультант та член Наглядової ради «ПриватБанку» Віктор Лисицький радить читачам АСН звернути увагу на джерела розповсюдження інформації про націоналізацію банку. На його думку, «ці українські видання давно стали упередженими і працюють, маючи інші інтереси, ніж суспільне благо». «Я навіть не можу зрозуміти, як може з’явитися така домовленість, бо, в першу чергу, у нашому законодавстві в принципі відсутнє таке поняття, як націоналізація. Передбачається, що лише в окремих випадках, наприклад «воєнного стану», може бути вилучене майно на користь держави. Але це все одно процес купівлі-продажу. Тобто, якщо держава вирішила забрати завод чи банк, то вона повинна заплатити за них власнику гроші. Треба укладати відповідний договір, обговорити суму купівлі», - каже Лисицький. За його словами, у «ПриватБанку» зараз «живими» грішми зберігається близько 10 мільярдів гривень, тож коштів у держави, щоб викупити всі ці активи, просто немає. «Якщо ж ви все-таки беретеся за те, щоб купити якусь приватну власність … Саме купити, не забрати. Бо коли б ви хотіли щось забрати, то мали б назвати це «експропріація». Отже, у такому випадку ви маєте домовитися про ціну, узгодити відповідний договір, ударити «по руках», а потім – заплатити. Доки ви не заплатите власнику, ця власність – не ваша. Схоже ті, хто розповсюджує таку інформацію, навіть цього не розуміють». Також Лисицький з обуренням реагує на запитання щодо чуток, мовляв, «Коломойський домовився обміняти «Приват» на «ОПЗ». За словами економіста, «це повна ахінея». «Якщо дійсно пішли б такі процеси, то, я думаю, МВФ та інші наші донори відвернулися б від нас на десятки років. Вони не можуть працювати з державами, які ігнорують загальноприйняті норми відносин бізнесу і влади», - вважає Лисицький. На його думку, метою поширення такої дезінформації є намір радикально послабити «ПриватБанк» і через підконтрольні певним особам банки посилити вплив на фінансовий і банківський ринок. Також Лисицький звертає увагу на той факт, то «ПриватБанку» встановили термін докапіталізації лише в три роки, в той час як іншим банкам – по п’ять років.   Що ж, власне, штовхає певних осіб на такі різкі кроки щодо «Привату»? На думку Лисицького – різке здешевлення гривні. «Різко здешевшала гривня. Хто в цьому винен? «ПриватБанк»? Ні! І навіть Національний банк не винен. Бо свого часу Азаров і «його компанія» накопичили колосальний девальваційний негатив, який зараз спрацював. Треба було вирішувати ці питання. Але ці дірки ніхто не хотів затикати, тому були змушені девальвувати гривню», - вважає Лисицький. Насамкінець Лисицький обурено додає, що цікавився особливостями конституцій Німеччини, Польщі та Росії і не знайшов там згадки про націоналізацію. «Такого поняття просто не існує. Це наші «шарікови» розумнішого нічого не придумали, ніж «націоналізація». У нашому законодавстві скажу ще раз такого поняття просто не передбачено», - заявив Лисицький. Свого часу колишній прем’єр Британії націоналізувала вугільну галузь, яка на той час була в жахливому стані. «Якось цю галузь потім «вичухали», і вона знову повернулася в приватну власність. Але ж у нас усе по-іншому», - нагадав Лисицький. І додав, не виключено, що весь броунівський рух навколо «Привату» - підступи Росії.  
Суспільство оформление ленты  Китай передав українським рятувальникам 25 одиниць спецтехніки Державна служба України з надзвичайних ситуацій у межах міжурядової угоди з урядом Китаю отримала інженерну та автомобільну техніку. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. «Дякуємо за проект технічної допомоги (50 млн. Юанів) спеціальною технікою рятувальникам ДСНС України від уряду Китаю», - заявив глава МВС. За його словами, українські рятувальники прийняли від китайської сторони 25 одиниць інженерної та автомобільної техніки, 32 комплекти спеціального устаткування і запчастин на суму 50 млн. юанів (понад 185 млн. грн). Аваков пояснив, що техніка призначена для проведення аварійно-рятувальних робіт і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Техніку направлять до територіальних підрозділів ДСНС, Міжрегіонального центру швидкого реагування (Ромни, Сумська область) і Спеціального центру швидкого реагування Києва і Дрогобича, Спеціального авіаційного загону в Ніжині, навчального центру оперативно-рятувальної служби в Мерефі (Харківська область) та Державного підприємства «Мобільний рятувальний центр ДСНС України».

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,7812221050262-/ /-pc-/
Top