counter
Архів Повернутись назад 07 Березня 2017
7 Березня
Суспільство За добу терористи 122 рази обстріляли позиції ЗСУ, один боєць загинув За минулу добу терористи здійснили 122 обстріли позицій ЗСУ в зоні проведення бойових дій, в результаті чого один військовослужбовець загинув, один - травмований, четверо - поранені, передає прес-центр штабу АТО. На Маріупольському напрямку терористи обстрілювали Лебединське і Водяне з танків, Водяне з артилерійських гармат, Гнутове, Красногорівку, Новотроїцьке, Водяне, Павлопіль, Широкине і Новогригорівку - з мінометів, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів і стрілецької зброї, Чермалик, Гнутове, Павлопіль, Талаківку і Водяне - з мінометів, Березове, Широкине і Водяне - з озброєння БМП. Крім цього, по Березовому, Водяному і Широкиному вели вогонь снайпери. На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська з мінометів обстрілювали Авдіївку, Троїцьке, Майорськ, Новгородське, Верхньоторецьке, Піски, з гранатометів і стрілецької зброї - Північне, Зайцеве, Піски, Кам'янку, Верхньоторецьке і Невельськое, з озброєння БМП - Луганське. По Кам'янці стріляв снайпер бойовиків. На Луганському напрямку терористи обстрілювали Кримське з артилерії калібру 152 мм, Новоолександрівку, Новотошківське, Попасну, Троїцьке, Кримське, Оріхове - з мінометів, Троїцьке, Новозванівку, Новоолександрівку, Кримське - з гранатометів.
За кордоном У РФ обурені продовженням Канадою військової місії в Україні Канадський уряд вирішив продовжити навчальну військову місію в Україні на два роки, до кінця березня 2019 року. Це рішення ухвалили міністри національної оборони Канади Гарджіт Сінгх Саджан і закордонних справ держави Христя Фріланд, повідомляє Радіо Свобода. В рамках цієї програми військові з Канада забезпечуватимуть військове навчання і допомогу в розвитку можливостей особового складу ЗСУ. Протягом наступних двох років українських військових навчатимуть у таких напрямах, як дії в малих групах, діяльність військової поліції, розмінування вибухових пристроїв, модернізація системи тилового забезпечення і медичне навчання. У заяві канадського уряду сказано, що канадські військові нададуть підтримку в здійсненні стратегічної інституційної реформи оборонних структур України. У російському посольстві в Канаді гнівно відреагували на таке рішення, назвавши його «контрпродуктивним». «Рішення канадського уряду... не сприяє внутрішньоукраїнському політичному процесу, зокрема передбачуваному Мінськими домовленостями діалогу між Донбасом і Києвом», - сказано в заяві представника посольства Кирила Калініна, повідомляє РБК. У РФ вважають, що Канаді «потрібно чинити тиск» на український уряд, змушуючи виконувати Мінські домовленості, і сконцентруватися на досягненні мирного вирішення ситуації «замість переслідування військових цілей».
За кордоном Лутковська надала РФ список із 400 росіян, ув'язнених в Україні Уповноважений українського парламенту з прав людини Валерія Лутковська надала омбудсмену РФ Тетяні Москальковій список з 400 росіян, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі в Україні. Про це заявила Москалькова, передає ТАСС. «Валерія Лутковська надала список з 400 громадян РФ, і ми з нею домовилися в Женеві про те, що в разі необхідності відвідування вказаних громадян, пов'язаного з умовою відбування їх покарання, з наданням медичної допомоги, вона посприяє мені в можливості приїхати на територію України і відвідати громадян Росії», - заявила Москалькова. За її словами, російська влада протягом декількох років зверталися і в МЗС, і в пенітенціарні органи України, щоб отримати інформацію про засуджених росіян, але раніше цю інформацію отримати не вдавалося.
За кордоном Суд над РФ у Гаазі: озвучені три вимоги України У Міжнародному суді ООН в Гаазі, де напередодні почалися усні слухання щодо введення попереджувальних заходів стосовно РФ, Україна ставить три вимоги. Про це заявила прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца, повідомляє 5 канал. «16 січня цього року Україна подала історичний позов до Міжнародного суду ООН проти Росії на підставі двох конвенцій: Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і конвенція про заборону фінансування тероризму. Наша основна мета - притягнути РФ до відповідальності за порушення цих конвенцій», - каже Беца. Перша вимога України - це те, щоб суд визнав, що РФ порушила ці дві конвенції, тобто щоб настала юридична і політична відповідальність за цими двома конвенціями. «Друга - ми вимагаємо, згідно з конвенцією, яка стосується заборони фінансування тероризму, зупинити повністю забезпечення бойовиків зброєю, амуніцією, обладнанням і технікою, а також припинити їх фінансування», - зазначила вона. Відносно конвенції щодо заборони расової дискримінації, то мета Києва - припинення актів дискримінації щодо неросійських громад: етнічних українців і кримськотатарського населення. «Ми вимагаємо відновлення роботи Меджлісу, щоб не було культурного знищення всього українського в Криму», - сказала Беца. Третя вимога України - це грошова компенсація за завдані збитки. «Ми прорахували суму компенсації, проте не зазначали її в документах. Ми визначимо суму на пізньому етапі провадження. З огляду на наслідки, які ми маємо за 3 роки окупації, вона буде великою. Однак компенсація не обов'язково має  бути грошовою, вона може бути в різних формах, наприклад, реституція - повернення до початкового стану речей і відновлення прав», - додала вона.
За кордоном Війна заборон: у Північній Кореї і Малайзії загострилися відносини Північна Корея тимчасово ввела заборону щодо громадян Малайзії, які перебувають на її території, залишати країну. Про це пише Інтерфакс, посилаючись на Центральне інформаційне агентство Кореї. Це сталося після того, як Куала-Лумпур вислав посла КНДР. Сказано, що ці заходи будуть діяти, поки безпека північнокорейських дипломатів і громадян у Малайзії не буде забезпечена. У Малайзії прем'єр-міністр Наджиб Тун Разак повідомив, що влада Північної Кореї як заручників утримує у себе на території громадян іншої країни. Він заявив, що КНДР «фактично утримує наших громадян як заручників», коментуючи введену Північною Кореєю заборону на виїзд громадян Малайзії за межі КНДР. За словами заступника голови МВС Малайзії Нур Джазлана Мохамеда, місцева влада заборонила співробітникам посольства Північної Кореї в Куала-Лумпурі залишати країну.
За кордоном США розгортають систему ПРО в Південній Кореї для захисту від КНДР Військові США почали розгортання системи протиракетної оборони (ПРО) в Південній Кореї після ракетних випробувань КНДР. Про це заявило Тихоокеанське командування США, передає AFP. Заява прозвучала після того, як у понеділок, 6 березня, Північна Корея запустила кілька балістичних ракет і повідомила, що випробування були частиною підготовки до завдання удару по американських базах у Японії. Три ракети впали в море біля виключної економічної зони Японії. «Розгортання системи ПРО THAAD сприяє створенню ешелонованої системи протиракетної оборони, а також зміцнить оборонний союз Америки і Південної Кореї проти північнокорейської ракетної загрози», - сказали в Тихоокеанському командуванні. «Прискорення програми Північної Кореї з випробування ядерної зброї, а також запуски балістичних ракет становлять загрозу для міжнародного миру та безпеки. Такі дії є порушенням кількох резолюцій РБ ООН», - наголошується в документі.
Події На Миколаївщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней Держслужба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів за останні кілька днів отримала позитивні результати досліджень на африканську чуму свиней в Миколаївській області. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Держпродспоживслужби, 3 березня в особистому підсобному господарстві жителя села Соколівка Миколаївській області було зареєстровано захворювання 18 свиней. Під час дослідження відібраних проб біоматеріалу було встановлено діагноз АЧС. Для координації дій з локалізації та ліквідації спалаху чуми було проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії та прийнято рішення щодо затвердження плану з ліквідації АЧС. Також були визначені кордони епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду. Зараз в осередку захворювання проходять заходи з локалізації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней.
Суспільство У РФ комбрига ЗСУ звинуватили в ударі Точкою-У по Ровеньках Слідчий комітет РФ встановив командира українського з'єднання, яке нібито причетне до обстрілу населених пунктів на Луганщині з тактичних ракетних комплексів «Точка-У». Про це передає ТАСС. За інформацією офіційного представника СКР Світлани Петренко, «один з випадків» застосування «Точки-У» зафіксовано в населеному пункті Ровеньки в 2014 році ». Слідчий комітет РФ встановив, що до «скоєння злочину» був причетний нібито командир 19-ї окремої ракетної бригади Збройних Сил України полковник Федір Ярошевич. За її даними, у слідства є «докази» застосування ЗС України тактичних ракетних комплексів «Точка-У» в 2014-2015 роках на території Луганської області. Петренко додала, що СКР у вівторок, 7 березня, порушив кримінальну справу щодо нових обстрілів Донбасу ЗСУ.
Політика Адвокати незадоволені рішенням суду про обрання запобіжного заходу Насірову Адвокати незадоволені рішенням суду про обрання запобіжного заходу голові Державної Фіскальної Служби України Роману Насірову. Як передає кореспондент АСН, про це повідомив після закінчення судового засідання один з адвокатів Романа Насірова Андрій Кузьменко. «Ми незадоволені, так як вважаємо цне рішення суду незаконним і протиправним. Ми будемо відстоювати свою позицію в українських судових інстанціях і Європейському суді з прав людини», - заявив адвокат. Він сумнівається, що у Насірова є 100 мільйонів гривень застави, і додав, що свої кошти голова ДФС задекларував. «У нас є п'ять днів, щоб оскаржити рішення Солом'янського районного суду. Як мені відомо, зараз застава вноситись не буде. Роман Насіров висловив бажання оскаржити рішення суду в апеляційному порядку», - сказав він. Також адвокат додав, що захист спробує перевести Романа Насірова з СІЗО до лікарні «Феофанія», так як його підзахисний не виписаний з лікарні, а значить - є стаціонарним хворим.
За кордоном Путін помилував Оксану Севастіді, засуджену за SMS Президент РФ Володимир Путін підписав указ про помилування Оксани Севастіді, яка була засуджена за SMS про пересування військової техніки в м.Сочі. Указ набирає чинності 12 березня цього року. Раніше про прохання Оксани Севастіді про помилування не повідомлялося. В указі йдеться, що він був ухвалений з «міркувань гуманності». Адвокат Оксани Севастіді Євген Смирнов повідомив агентству «Інтерфакс», що не знає, чи просила Савастіді про помилування. «Я говорив з нею тиждень-два тому, і вона не пам'ятає, щоб просила свідомо про помилування. Можливо, їй давали підписати якийсь документ. Водночас у президента Росії Володимира Путіна є можливість самостійно вирішити помилувати без звернення когось», - сказав він. Зараз Оксана Севастіді перебуває в СІЗО Москви «Лефортово», куди вона була доставлена ​​для участі в засіданні Верховного суду. Нагадаємо, росіянку посадили на сім років за SMS про військову техніку, що йде в бік Грузії.
Економіка Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив нову систему виплат депозитів Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив нову систему виплат депозитів. Про це на круглому столі заявив керуючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний, передає кореспондент АСН. «Фонд гарантування вкладів запускає новий механізм виплати вкладів... Надалі вкладники зможуть отримати свої вклади в будь-якому банку, який підключиться до нової системи виплати депозитів. Поки що до такої тестової системи підключені сім банків», - заявив він. За його словами, раніше вкладники, які втратили свої вклади через визнання банків неплатоспроможними, могли довгий час стояти на черзі для отримання гарантованої суми вкладів Фондом гарантування вкладів. «Найчастіше це супроводжувалося корупцією... Тепер же це буде автоматизована система». У свою чергу, заступник директора розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Наталія Рудуха підтвердила, що в системі «стався справжній прорив». «Час обслуговування клієнтів скоротився в кілька разів... На сьогодні вже виплачено 2,5 млрд грн», - зазначила вона. Поки що до системи підключені сім банків. У найближчих планах - підключення до загальної системи виплат 11 банків. Виплата здійснюється за загальною сумою гарантування. Якщо у вкладника було два депозити в різних банках, то гарантовані суми можна отримати теж в одному банку, підключеному до системи.
Економіка Нова електронна система виплати депозитів викликала ажіотаж серед вкладників Нова електронна система виплати депозитів викликала ажіотаж серед вкладників. Про це на круглому столі заявила начальник управління регіонального клієнтського обслуговування «Альфа-Банку» Олена Жихарцева, передає кореспондент АСН. «Наш банк вже працює в системі «єдиного вікна» виплати вкладів», - заявила вона. Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив нову електронну систему, що дозволяє вкладникам отримати свої вклади в будь-якому банку, який підключиться до нової системи виплати депозитів. Поки що до такої тестової системи підключені сім банків. У найближчих планах - підключення до загальної системи виплат 11 банків. Виплата здійснюється відразу ж загальною сумою гарантування. Якщо у вкладника було два депозити в різних банках, то гарантовані суми можна отримати теж в одному банку, підключеному до системи. «Перший день роботи супроводжувався великим напливом людей. У перші дні ми працювали в режимі продовжених операційних днів. Це дещо зняло ажіотаж, і люди продовжують отримувати гроші», - підтвердила вона. При цьому директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу ТАСкомбанку Ольга Бут теж відзначила, що перші два дні роботи системи супроводжувалися величезним напливом людей. Нова система викликала ажіотаж серед вкладників. «Тепер же кількість банків, підключених до системи, буде більша. Це означає, що банки повинні будуть боротися за клієнтів, пропонуючи кращий рівень сервісу обслуговування. Адже в новій системі будь-який банк зможе видати гарантовану суму вкладів».
Події Під Харковом чоловік влаштував акт самоспалення У селищі Пересічне під Харковом 33-річний чоловік вчинив акт самоспалення. Від отриманих опіків потерпілий помер у лікарні, передає прес-служба обласної поліції. Про подію в поліцію повідомили з лікарні Харкова, в яку був доставлений потерпілий з опіками голови, рук і грудної клітки. Правоохоронці опитали свідків на місці події. Як виявилося, загиблий довгий час зловживав спиртним і часто висловлював суїцидальні наміри. Його 26-річна дружина пояснила, що напередодні трагедії чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, влаштував сварку з нею, а потім почав погрожувати вчинити суїцид. Чоловік взяв каністру з п'яти літрами бензину, вийшов на подвір'я, облився пальним і підпалив одяг. Все сталося настільки швидко, що перелякана жінка нічого не могла вдіяти.
Політика Мінсоцполітики закликало українців бути обачними при працевлаштуванні в РФ через торгівлю людьми Міністерство соціальної політики закликає громадян України бути обачними під час працевлаштування в Росії та під час працевлаштуванням в структури, пов’язані з кур’єрською діяльністю в інших країнах. Про це повідомила заступник Міністра соціальної політики України Наталя Федорович під час прес-конференції сьогодні у Києві, передає кореспондент АСН. «Протягом 2016 року за результатами проведеної урядом роботи було повернуто додому 15 громадян України, які постраждали від торгівлі людьми на території інших держав. З них: з Кувейту 8 осіб, Лівану – 2 особи, з Кіпру – 2 особи, з Йорданії – 1, з Малайзії – 1 особа, з Польщі – 1 особа», - наголосила вона. Також, за її словами, на сьогодні в закладах для жертв торгівлі людьми на території інших держав перебуває 15 громадян України, і зараз ведеться робота для їх повернення додому. Вона закликала громадян бути надзвичайно обачними під час працевлаштуванням в структури, пов’язані з кур’єрською діяльністю. Особливо вона закликала бути обачними при працевлаштуванні в Росії через серйозну політичну складову і неможливість захистити там права громадян України. «Маємо дуже багато фактів звинувачення громадян України в діях, які вони не робили», - сказала вона. «Ми зі свого боку будемо робити все, щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми та використовувати всі міжнародні інструменти, щоб права громадян України були захищені», - наголосила Федорович.
Економіка МВФ знову піднімає питання про ліквідацію «спрощенців» МВФ з року в рік піднімає питання про ліквідацію «спрощенців». Про це в ході прес-конференції заявив член наглядової Ради CASE Україна Володимир Дубровський, передає кореспондент АСН. «Я хочу підтвердити, то МВФ не може висувати як вимогу ліквідацію спрощеної системи оподаткування. МВФ як кредитор може тільки давати поради. Наше завдання - приймати їх чи ні. Вимога про перегляд спрощеної системи з року в рік з'являється в меморандумах МВФ. Але ми ніколи її не виконували», - заявив він. За його словами, згідно з офіційною статистикою, оборот спрощенців становить в Україні близько 7% від загального сектора підприємців України. Тому основні тіньові потоки зосереджені не в секторі малого та середнього бізнесу спільно зі спрощенцями, а саме у великому бізнесі. Тут основна корупція через повернення ПДВ, "відбілювання контрабанди". «В середньому в Україні щорічно в офшори виводиться близько 10% від ВВП. Тоді як сумарно весь малий і середній бізнес, включно зі спрощенцями, не перевищує - 15,7%. Тобто ці показники - непорівнянні». Тому, за його оцінками, в поточному році Кабмін навряд чи піде на уніфікацію спрощеної системи оподаткування.
Події У Рівному бойовика «ЛНР» засудили до трьох років позбавлення волі Під Рівним місцевий міський суд засудив 41-річного охоронця блокпостів бойовиків «ЛНР» до трьох років позбавлення волі за участь у терористичній організації. Про це інформує  прес-служба  СБУ. У січні 2015 чоловік вступив до лав бойовиків «ЛНР», отримав автомат і камуфляж, охороняв блокпости. У листопаді 2015 року він був затриманий працівниками СБУ в Рівненській області в пункті пропуску «Городище», коли намагався перетнути державний кордон з Білоруссю за підробленими документами. Так як засуджений безпосередньо не брав участі у бойових діях, а також  в ході досудового розслідування він розкаявся і співпрацював з органами слідства, суд вирішив застосувати більш м'яке покарання, ніж передбачено санкцією інкримінованої йому статті КК України. Чоловіка засудили на три роки.
За кордоном WSJ: Трамп посилив політику щодо РФ Американський президент Дональд Трамп посилив політику щодо РФ, що викликало схвалення у низки союзників в Європейському Союзі. Про це повідомляє Корреспондент, посилаючись на The Wall Street Journal. За інформацією видання, РФ зустріла обрання Дональда Трампа з радістю, а Європа - з трепетом. Але через півтора місяця емоції помінялися на протилежні. Радісні настрої в Російській Федерації пов'язані були з тим, що Дональд Трамп під час кампанії висловлювався про Кремль в примирливому тоні, а також критикував НАТО і ЄС. Але тепер Трамп призначив кількох високопоставлених членів адміністрації, які просувають жорсткий курс щодо Москви. Крім того, президент США недавно назвав себе фанатом НАТО, а також говорив у схвальному тоні в зверненні до Конгресу минулого тижня. «Тим часом Європа аплодує змінам, а Кремль тривожиться. Європейські дипломати повідомили: їх запевнили, що США не «продадуть» РФ Східну Європу й Україну шляхом визнання розширеної сфери впливу Кремля», - пише Wall Street Journal. Високопоставлений дипломат Євросоюзу зазначив, що Вашингтон і Брюссель просунулися до вироблення єдиної позиції. «Ніхто поки не має відчуття, що США укладають із РФ якусь «велику угоду», - додав дипломат. За інформацією видання, Москва зменшує надії на зближення з Америкою або на пом'якшення американських позицій.
За кордоном У Гаазі РФ заявила про наявність 17 українських «Буків» на Донбасі на момент аварії MH17 На Міжнародному суді ООН в Гаазі Росія заявила про наявність 17 українських установок зенітно-ракетного комплексу «Бук» на Донбасі на момент падіння малазійського літака MH17 влітку 2014 року. Про це інформує ТАСС. За словами директора департаменту з питань нових викликів і загроз МЗС РФ, який входить до складу делегації Росії на суді в Гаазі, Іллі Рогачова, ЗРК «Бук-М1», які належать українській армії, на Донбасі було нібито не менше 17. За його словами, «розслідування трагедії зараз триває». «Потрібно зауважити, що влітку 2014 року 156-й зенітно-ракетний полк протиповітряної оборони України, який оснащений ракетними комплексами "Бук-М1", був у зоні бойових дій. Штаб-квартира полку, а також перший підрозділ дислокувався у районі Авдіївки, другий підрозділ - під Маріуполем, а третій - під Луганськом. Всього в розпорядженні українського полку перебувало 17 ракетних комплексів «Бук-М1». Вони ідентичні тим, які були визначені Спільною слідчою групою як зброя, з якої збили малайзійський лайнер», - сказав він.
Політика Блокаду Донбасу влаштував олігарх, який образився на Порошенка за банк - експерт Експерт розповів, хто в Україні «розігрує» блокаду Донбасу. Блокаду Донбасу «розігрує» відомий олігарх, який образився на Президента Петра Порошенка через банк. Про це заявив економіст Борис Кушнірук під час прес-конференції, передає кореспондент АСН. «Семенченко і Парасюк організатори блокади? Що, в них є гроші на це? Давайте говорити відверто. Потрібно згадати, хто ще стоїть за всім цим, хто стоїть за УКРОПом за Парасюком (народним депутатом Володимиром Парасюком) і за Семенченком. Відомий олігарх, який образився на Порошенка за банк. І в результаті на сьогоднішній момент розігрує карту на свідоме блокування і роздмухування ситуації. В цьому зацікавлена  Росія – але це окрема партія. Там теж зацікавлені, щоб тут був хаос, щоб тут держава просто припинила своє існування, щоб тут почала громадянська війна», - сказав він. На думку експерта, треба думати про те, щоб захистити державність, а не сваритися між собою. «Це (блокада) питання – не тільки в економічній площині, де ми, швидше за все, все одно будемо зростати цього року… Але з точки зору стратегії – ця блокада грає проти країни», - підкреслив експерт, уточнивши, що треба розглядати це питання і з точки зору логіки. Як відомо, у кінці минулого року уряд націоналізував найбільший банк країни – «ПриватБанк».
Політика МВФ не вимагав від України ліквідації «спрощенки», це дії корумпованої влади - Продан Влада прикривається «вимогами» МВФ у намірах ліквідувати спрощену систему оподаткування. Про це на прес-конференції заявила член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Оксана Продан, передає кореспондент АСН. «Спрощена система вкрай важлива для малого і середнього бізнесу. Я переконана, якщо влада піде на перегляд умов роботи для спрощенців, це знову виведе їх на вулицю», - заявила вона.Продан упевнена, що в новому Меморандумі з МВФ, який має підписати Мінфінансів для отримання нового траншу кредитних коштів, немає пункту про необхідність ліквідації спрощеної системи оподаткування. Всі заяви влади про таку можливість - не більш ніж спекуляції. «МВФ ніколи не вимагав від України ліквідації спрощеної системи ведення бізнесу. На жаль, з року в рік корумпована система влади робить усе, щоб ліквідувати спрощену систему бізнесу. Саме тому постійно ведуться розмови про те, що така система оподаткування буде уніфікована», - впевнена вона. Нардеп прогнозує, якщо спрощену систему оподаткування уніфікують, це дуже серйозно вдарить по малому і середньому бізнесу. «Ми повинні говорити про те, що дійсно потрібно малому і середньому бізнесу. Якщо Кабмін хоче не знищити наш малий і середній бізнес, а забезпечити умови для роботи, то потрібно в першу чергу: збільшити обіг для спрощенців, потрібно спростити звітність, що можна зробити протягом двох кварталів... Треба спростити умови для найнятих працівників, знизити штрафи, адже при нинішніх рівнях штрафів жоден розумний бізнесмен офіційно не буде оформлювати працівника. Також треба навести лад у системі перевірок», - закликала вона.
Події Блокада Донбасу: порушено справу за фактом грабежу депутатом журналіста Поліція порушила кримінальну справу за фактом грабежу нардепом Верховної Ради журналіста під час конфлікту другого депутата з учасниками блокади Донбасу на залізничній станції Кривий Торець. Про це інформує відділ комунікації поліції Донецької області. Близько 18:30 понеділка, 6 березня, в Торецьке відділення поліції надійшло повідомлення, що на залізничній станції Кривий Торець відбувається бійка депутатів з учасниками блокади Донбасу щодо того, що депутат намагалася переконати зупинити блокування залізничних шляхів. Депутат була зі своїм помічником, журналістом інформаційного агентства. В ході суперечки з боку активістів блокади звучали образи і погрози на адресу депутата парламенту. На місці конфлікту з боку блокувальників був інший депутат, який вступив у конфлікт з журналістом. «Представник ЗМІ після закінчення зіткнення звернувся в поліцію і заявив про завдання йому тілесних ушкоджень, а також заволодіння його особистим майном з боку депутата. За його зверненням цей факт був внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за статтею 186 «Грабіж» КК України», - йдеться в повідомленні.
Суспільство Незважаючи на весну, українцям треба готуватися до різкого похолодання Незважаючи на ранню весну і стабільно високі температурні режими останнім часом, попереду варто чекати різкого похолодання, яке протримається до кінця березня. Про це заявила завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова на прес-конференції сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. «Сьогоднішня ситуація визначається так. На сході область низького тиску. У західній Європі досить прохолодно, сильний вітер. Друга частина України перебуває в ділянці блокуючого антициклону, який в принципі цей циклон далі не пускає. Тому ми сьогодні бачили дощ. Він можливий і завтра. Тобто буде розгойдуватися», - сказала вона. За словами експерта, весна була рання, але березень покаже ще більш низькі температурні режими. «Зараз у нас тепло на вулиці, і здається, що весна почалася... але хочу сказати, що сьогодні погода гарна... температури високі», - сказала вона. Але, з її слів, тенденція показує, що «ми повинні чекати різкого похолодання». «У найближчі дні з 9 - 10 березня і до 20 числа буде різке похолодання», - зазначила вона. За її словами, температура вночі сягатиме 4 морозу. В кінці березня, як розповіла експерт, почнеться різке потепління. За її словами, в кінці березня - на початку квітня середньодобова температура буде 14-15 градусів. «Травень місяць - перша половина буде дуже спекотна... Я думаю, до 30 градусів буде доходити... У третій декаді буде різке похолодання. В окремих місцях по Україні можливі заморозки», - розповіла Мартазінова. До речі, на нашому сайті ви можете подивитися прогноз погоди на тиждень.
Економіка Україна увійшла в ТОП-3 країн найбільших експортерів агропродукції в ЄС Україна увійшла в ТОП-3 країн, які є найбільшими експортерами аграрної продукції на ринок Євросоюзу. Про це інформує торговий представник України Наталія Микольська, аналізуючи результат роботи режиму ЗВТ (зони вільної торгівлі) з Європейським Союзом, який набрав чинності з 1 січня минулого року. «Ми бачимо позитивну динаміку в торгівлі з Євросоюзом. Це підтверджується нашою статистикою. При загальному падінні експорту України темпи експорту в Євросоюз ростуть. Рівень зростання склав 3%. Україна увійшла в ТОП-3 держав, які фактично годують Європейський Союз, тобто постачають агропродукцію», - говорить Микольська. За її словами, серйозних обертів набирає також експорт продукції легкої промисловості. Майже 80% експортних товарів цього сегмента виробництва продаються на ринках Євросоюзу. На ринок ЄС також починають виходити товари, які раніше експортувалися тільки в РФ і країни СНД. Це, наприклад, товари залізничного виробництва», - говорить вона.
Події У Харкові сталася бійка за участю не менше 80 осіб В одному з мікрорайонів Харкова сталася масова бійка, в якій брали участь не менше 80 осіб. Про це повідомили місцеві жителі. За інформацією видання NewsRoom, бійка сталася напередодні ввечері неподалік супермаркету «Клас» на вулиці Сергія Грицевця. Цю інформацію підтвердило і джерело в правоохоронних органах. Разом з тим у прес-службі «главку» заявили, що у відділенні поліції нічого не відомо про цей інцидент.Очевидці повідомили, що на місці бійки були поліцейські, а також «швидка допомога». Нагадаємо, раніше ЗМІ писали про те, що 5 березня в парку Перемоги в мікрорайоні Салтівка відбулися зіткнення «район на район» і масові заворушення, в яких брали участь близько 200 осіб. За інформацією місцевих жителів, їм страшно стало жити на Салтівці, так як вже кілька тижнів одна банда відловлює по одному опонентів і б'є. Саме це стало причиною масових зіткнень.
Суспільство На КПВВ Новотроїцьке за кошти ЄС створили 4 нових модульних пункти для прикордонників На КПВВ Новотроїцьке на лінії розмежування здали в експлуатацію 4 нових модульних пункти для роботи прикордонників та фіскальної служби. Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Він зазначив, що таким чином було створено 20 додаткових точок надання послуг з оформлення документів при перетині лінії розмежування. Модулі були виготовлені в Слов'янську і тиждень працювали в тестовому режимі. Жебрівський також повідомив, що пункти були створені за кошти Європейського Союзу. Пункти оснащені комп'ютерами і меблями. На кожному створено по 5 робочих місць. На КПВВ встановлено 2 модулі на в'їзд і 2 - на виїзді. Крім того, там же встановили 3 пункти обігріву. Голова Донецької ОВЦА впевнений, що нові модульні пункти підвищать пропускну спроможність КПВВ і прискорять пропуск людей через пункт в'їзду-виїзду. Найближчим часом планується встановлення ще по 4 таких модулі на КПВВ в Майорську і Мар'їнці.
Суспільство У райвідділі поліції Дніпра помер затриманий за крадіжку чоловік У районному відділенні поліції в Дніпрі помер затриманий чоловік 1981 року народження. Про це повідомили в прес-службі Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області. За інформацією правоохоронців, чоловік був затриманий після заяви про крадіжку мобільного телефону, передає «Громадське ТБ». У поліцію звернулася жінка, вказавши, що у неї вкрали мобілку. Поліцейські затримали чоловіка і доставили його в Чечелівське відділення поліції. Затриманий помер у кімнаті, де відбувається прийом громадян. Лікарі, що приїхали не змогли допомогти чоловікові, а лише констатували смерть затриманого. Зараз проводиться судово-медична експертиза для встановлення причини його смерті. Нацполіція обіцяє розкрити деталі щодо обставин смерті затриманого протягом дня.
Політика Насірова в СІЗО помістили в чотиримісну камеру Відсторонений від посади голови Державної фіскальної служби Роман Насіров зараз перебуває в чотиримісній камері в Лук'янівському СІЗО на загальних умовах перебування. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, передає кореспондент АСН. «Загальне, чотиримісне приміщення. Не в тому приміщенні, де перебував Юрій Віталійович (Луценко), не в тому», - сказав він, відповідаючи на питання журналістів. «На час, коли він прибув туди, там ще була одна особа... На загальних підставах (перебуває Насіров у камері). Вона (особа, яка з ним перебуває в камері) йому небезпеки не несе», - сказав він. Чернишов також зазначив, що Насіров не звертався з проханням поліпшити умови утримання під вартою. «Від нього жодних заяв щодо поліпшення його утримання не надходило. Від адвокатів також не надходило жодних заяв з цього приводу», - додав він. Разом з тим, за словами Чернишова, він не може надати інформацію щодо того, відвідувала його дружина в СІЗО чи ні. Заступник міністра, крім того, повідомив, що в камері є туалет, проте не впевнений, чи є там душ. «Відверто кажучи, я не знаю, є в цій камері телевізор чи ні», - додав він, уточнивши, що сам особисто в камері не був. «СІЗО - це некомфортне місце взагалі», - зазначив також він.
Суспільство В Авдіївці відновили електропостачання В Авдіївці годину назад було відновлено електропостачання. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Голова ОВЦА розповів, що про цю важливу для міста подію він уже доповів президенту України Петру Порошенку. Окремо Жебрівський підкреслив, що електрику подали не тільки в місто, а й на Авдіївський коксохім.«Завтра вранці будемо підключати до електропостачання Донецьку фільтрувальну станцію. На сьогодні вода в міських резервуарах ще є і місто воду отримує», - зазначив Жебрівський. Нагадаємо, раніше нардеп від БПП Дмитро Лубинець повідомив, що в Авдіївці катастрофічна ситуація, а підприємства перебувають на межі закриття. Він додав, що, як тільки закриються підприємства, місто автоматично залишиться без теплопостачання і електрики.
Суспільство У чому складність процедури отримання свідоцтва про смерть людини в зоні АТО У разі, якщо людина померла на тимчасово непідконтрольній українській владі території, офіційно зареєструвати смерть можна буде лише після того, як у суді родичі доведуть сам факт смерті. Саме судове рішення є підставою для державної реєстрації смерті в органах державної реєстрації актів громадського стану. Про це розповіли в Головному територіальному управлінні юстиції в Луганській області, повідомляє vchaspik. Зокрема, близькі родичі померлого або його представники можуть звернеться до суду із заявою про встановлення факту смерті лише за місцем свого проживання. У разі, якщо суд підтвердить смерть людини, позивач може звернутися в будь-який відділ РАГС і отримати офіційний документ - свідоцтво про смерть і виписку про смерть для отримання допомоги на поховання. Зразки заяв до суду опубліковані на сайті Міністерства юстиції України, а також Головного територіального управління юстиції в Луганській області.
Суспільство На місцях уже відчули позитив від реформи децентралізації - експерти Експерти відзначають, що за три роки після початку реформи децентралізації на місцях вже відчули перші позитивні результати. Зокрема, на прес-конференції координатор центру комунікативної політики Центрального офісу реформ Надія Петруняк зазначила, що багато противників реформи виступали проти об'єднання громад, посилаючись на зниження фінансування, проте цифри показали зворотний результат, передає кореспондент АСН. У свою чергу, голова Вільховецької об'єднаної громади Закарпатської області Михайло Цірик повідомив: «Якщо говорити про фінансування, то тільки в 2016 році наші громади отримали 3-4,5 млн грн (...) Цього року в нашому бюджеті ми заклали близько 12 млн грн власних надходжень, що в п'ять разів більше, ніж до об'єднання громад. Це дороги, благоустрій, установи медицини та освіти... При цьому раніше надходження в бюджет не перевищували кілька мільйонів грн».Він додав, що за гроші громади була відремонтована місцева амбулаторія, а також буде розширено кількість місць у дитячому садку, відкритий денний стаціонар у місцевій лікарні, де люди, які не потребують госпіталізації, зможуть проходити лікування і реабілітацію. Крім того, за словами директора центру розвитку місцевого самоврядування Івана Дем'янчука, реформа на місцях вже здійснюється. «Ми відходимо від старої системи управління, забезпечуючи, по суті, європейську систему самоврядування», - вважає експерт.
Політика У камеру СІЗО Насіров доставлений у задовільному стані - Мін'юст Стан усуненого з посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова оцінюється як задовільний на час його доставки в СІЗО. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, передає кореспондент АСН. «Було проведено обстеження нашого штатного лікаря, і стан його при надходженні до СІЗО - задовільний», - розповів заступник міністра. Чернишов також підкреслив, що в лікарню «Феофанія» Насіров більше не може бути доставлений, так як «є певний перелік лікарень, з якими ми співпрацюємо». Разом з тим заступник міністра додав, що якщо буде поставлений діагноз, коли лікування зможе надати тільки «Феофанія», то Насірова повезуть туди. Чернишов також розповів, що Насіров відмовився спілкуватися зі ЗМІ. Але причина, за його словами, йому невідома. Нагадаємо, Насіров зараз перебуває у чотиримісній камері в Лук'янівському СІЗО на загальних умовах перебування.
Економіка оформление ленты  Які підприємства в 2017 році прийде перевіряти Держпраці на предмет мінімальної зарплати 3200 грн У 2017 році в Україні буде проведено 11 572 перевірки роботодавців з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Про це повідомляє сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot. Раніше проведення таких перевірок, після підвищення мінімальної заробітної плати до рівня 3200 грн, анонсував прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За даними компанії, частіше за все перевіряльники навідуватимуться на підприємства Київської, Одеської та Дніпропетровської областей. Найменше перевірок - на підприємствах в Сумській, Херсонській і Рівненській областях.   Згідно із законодавством, інспектори можуть виписати штраф за неоформленого офіційно працівника, несвоєчасно виплачену зарплату, за оплату праці на рівні нижче мінімального, тобто 3200 грн. Також роботодавець повинен буде сплатити штраф, якщо не надає своїм працівникам гарантій і пільг, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Якщо ж інспекторів з праці не допустять до проведення перевірки або будуть перешкоджати її проведенню, роботодавець заплатить ще й стягнення. Саме з цієї причини одному з підприємств в Івано-Франківській області вже був виписаний штраф у розмірі 320 тис. грн. Водночас юристи компанії OpenDataBot розповіли, як потрібно поводитись, якщо до вас нагрянули з перевіркою. Передовсім перед допуском інспектора Держпраці юристи радять перевірити службове посвідчення інспектора та направлення на перевірку. Без їх наявності інспектор не має права здійснювати перевірку. Також роботодавець повинен пускати перевіряючого на підприємство тільки в робочий час суб'єкта господарювання. Під час перевірки інспектор може вимагати у керівництва підприємства необхідну документацію для вивчення і її потрібно надати. Але водночас представник підприємства має право здійснювати аудіо- та відеозапис проведення перевірки, не перешкоджаючи її проведенню. За результатами перевірки складається акт, а у разі виявлення порушень - вносяться приписи про їх усунення. У OpenDataBot можна дізнатися, коли запланована перевірка вашого підприємства. Для цього треба додати OpenDataBot в месенджері, ввести назву компанії. Пошук також можливий за кодом ЄДРПОУ, ім'ям директора і адресою.  
Політика оформление ленты  Дзіндзя показав, як Парасюк цілився в нього з пістолета Журналіст Андрій Дзіндзя на своїй сторінці в Facebook розмістив скрін, на якому показано, як народний депутат Володимир Парасюк наставляє на нього пістолет. У свою чергу поліція Донецької області вирішує питання про відкриття кримінального провадження за фактом конфлікту, який виник у понеділок, 6 березня, на залізничній станції «Кривий Торець» між народним депутатом Тетяною Чорновіл, її помічником і журналістом Андрієм Дзіндзею і парламентарієм Володимиром Парасюком. У прес-службі управління поліції Донецької області не називали імен всіх учасників події, проте ця інформація була поширена в ЗМІ і соцмережах. За даними правоохоронців, в ході конфлікту тілесні ушкодження отримав журналіст інформаційного агентства. Цей факт був зареєстрований поліцейськими, за цим фактом проводиться перевірка. Відзначається, що Чорновіл намагалася переконати учасників блокади припинити захід. Під час суперечки з боку блокувальників нібито звучали образи і погрози на адресу народного депутата. Крім того, невідомі кілька разів кинули в неї яйцями. На місці події з боку блокувальників присутній інший народний депутат - Володимир Парасюк, який вступив у конфлікт з журналістом. Представник ЗМІ після зіткнення звернувся в поліцію щодо заподіяння йому тілесних ушкоджень і заволодіння його особистим майном з боку блокувальників. Його звернення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ст.186 «Грабіж» Кримінального кодексу України. Конфлікт було припинено поліцією. Зараз встановлюються обставини події та вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України. Нагадаємо, залізнична колія на переїзді станції «Кривий Торець» в смт Щербинівка заблокована з 10 лютого, також захоплений електровоз з 47 вагонами. За цими фактами слідчим відділенням Торецького відділення поліції розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 279 «Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного засобу» і ч. 2 ст. 278 «Викрадення або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна» КК України. За даними ЗМІ, Чорновіл не писала заяву в поліцію.  
Політика оформление ленты  Трамп: Росія «відірвала» Крим за «слабака» Обами Росія «відірвала» Криму в України і ставала все сильнішою за часів президентства Барака Обами. Про це в своєму мікроблозі Twitter заявив президент США Дональд Трамп. «Вісім років Росія «тиснула» на президента Обаму, ставала сильнішою і сильнішою, відірвала Крим і збільшила кількість ракет. Слабак», - написав він. Нагадаємо, це не перший критичний випад Трампа в сторону Обами. Так, 14 лютого Трамп поскаржився журналістам, що адміністрація Барака Обами залишила йому у спадок «суцільний бардак» як у власній країні, так і в світі. «Якщо чесно, то я отримав у спадок повний бардак (I inherited a mess. - Ред.). Безлад що в країні, що за кордоном», - заявив глава Білого дому. Раніше видання The Wall Street Journal повідомило, що Трамп посилив політику щодо РФ, що викликало схвалення у низки союзників в Європейському Союзі. За інформацією видання, РФ зустріла обрання Трампа з радістю, а Європа - з трепетом. Але через півтора місяця емоції помінялися на протилежні. Відзначається, що Трамп призначив кількох високопоставлених членів адміністрації, які просувають жорсткий курс щодо Москви. Крім того, президент США недавно назвав себе фанатом НАТО, а також говорив у схвальному тоні у зверненні до Конгресу минулого тижня.
Суспільство У Сбербанку РФ готові обслуговувати клієнтів з «паспортами ДНР» Сбербанк РФ з вівторка, 7 березня, у всіх своїх філіях почав обслуговувати клієнтів, які надають паспорти так званих «ДНР» і «ЛНР». У банку розповіли, що їм був потрібен якийсь час для організації прийому громадян з окупованих українських територій, яким терористи видають свої «паспорти», пише Mk.ru. Разом з тим ще вранці російські ЗМІ писали про те, що жоден з топ-30 банків не погоджувався обслуговувати клієнтів з «ДНР» з відповідними «документами». Як відомо, 3 березня житель Горлівки Олексій Петров поскаржився, що його «паспорт ДНР» не прийняли в Сбербанку, при цьому обізвавши голову Сбербанку Германа Грефа «інвалідом». Нагадаємо, 18 лютого президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання на російській території «паспортів ДНР і ЛНР». В указі йдеться, що такі документи визнаються «тимчасово, на період до політичного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України на підставі Мінських угод».
Суспільство Куди звертатись переселенцям, права яких порушили З моменту початку конфлікту на сході країни пройшло вже майже три роки, а проблем, з якими стикаються тимчасово переміщені особи на підконтрольній українській владі територіях, менше не стало. Переселенці продовжують стикатися з труднощами при зверненні до медустанов, при оформленні на роботу тощо. Журналісти сайту vchaspik розповідають про те, де і яку допомогу можуть отримати переселенці з Донбасу. Так, відповідно до закону України «Про безоплатну правову допомогу», українці, які виїхали з тимчасово непідконтрольної Києву території, мають право на отримання безоплатної правової допомоги. Відповідно, надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань внутрішньо переміщеним особам має відбуватися безкоштовно. Також серед переліку безкоштовних юридичних послуг для жителів, які тимчасово переїхали з непідконтрольних територій Донбасу: - складання документів правового характеру, а також процесуальних документів; - представлення інтересів особи в судах, інших державних органах чи органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також надання переселенцю захисту при розгляді кримінальних справ; - допомога в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. За даними Головного територіального управління юстиції в Луганській області, якщо права людей, які тимчасово переїхали з Донецької та Луганської областей на підконтрольну українській владі територію, були порушені, вони можуть звертатися за безкоштовною допомогою в такі органи як: - органи виконавчої влади та місцевого самоврядування; - до фізичних та юридичних осіб приватного права; - в спеціалізовані установи та центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; - до адвокатів, які включені до Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.
Суспільство Російського сенатора позбавили звання «Почесний харків'янин» Російського сенатора Олександра Шишкіна позбавили звання «Почесний харків'янин». Про це АСН повідомили в прес-службі прокуратури Харківської області. Дзержинський районний суд задовольнив позов прокуратури і позбавив Шишкіна звання. Відзначається, що прокуратура виграла «майже дворічну війну в першому раунді після нескінченних поневірянь у судах: суд першої інстанції, апеляція, касація і нарешті знову районний». У прокуратурі наголосили, що Шишкін голосував за введення військ Росії в Україну. Звання почесного громадянина Харкова депутат Держдуми РФ отримав в 2014 році. «Спасибі судді Штих, яка почула аргументи прокуратури і винесла законне рішення», - додали в прокуратурі. Нагадаємо, звання «Почесний громадянин міста Харкова» присвоюється для вшанування людей, які внесли вагомий вклад у розвиток міста. Перший раз суд скасував присвоєння звання Шишкіну 28 серпня 2014 року. Однак рішення так і не набуло чинності, оскільки Харківська міськрада подав апеляцію і виграв її.Потім Харківський окружний адміністративний суд постановою від 20 травня 2016 передав цю справу до Дзержинського районного суду, який рішення так і не прийняв. Перше засідання мало відбутися 17 листопада 2016 року.
Суспільство оформление ленты  У Мінпаливенерго жінок з 8 Березня привітали пательнями У Міністерстві палива, енергетики та вугільної промисловості України жінкам на честь 8 Березня роздали подарунки від профспілки. «Всі жінки в Міністерстві палива, енергетики та вугільної промисловості, починаючи від заступника міністра, закінчуючи клерками, отримали подарунки від профспілки. У пакетиках з різними написами, серед яких, наприклад, «Багиня» тощо, виявилися: кружка з фірмовим написом, термос, коробка цукерок харківської фірми, а не Roshen. А також алюмінієва пательня », - розповіла АСН одна з працівниць міністерства Ігоря Насалика.   Співрозмовниця додала, що ті працівниці, які не перебувають в «Атомпрофспілці», отримали «тільки кухоль і термос». При цьому на сайті Міністерства поки немає офіційних повідомлень з привітаннями від міністра.   Нагадаємо, раніше Інститут історичної пам'яті пропонував відмовитися від святкування 8 Березня в рамках декомунізації.
Суспільство Аваков пропонує закрити в Україні Сбербанк РФ за визнання «паспортів ДНР» Сбербанк Росії повинен припинити свою роботу в Україні. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він закликав Національний банк України негайно відреагувати на заяви Сбербанку РФ про готовність обслуговувати клієнтів з «паспортами» так званих «ДНР» і «ЛНР». «Вважаю за необхідне негайну реакцію НБУ! Сбербанк Росії має припинити свою роботу в Україні! Нехай насолоджуються «фінансовим раєм» за законами самозваних «ДНР» і «ЛНР» », - підкреслив Аваков. За його словами, банк, який визнав документи «маріонеткових режимів і анексію українських територій», не може вести роботу в Україні. «Сбербанк Росії прийматиме в застави вкрадену в Української держави і приватних осіб власність у денеері, видавати за це кредити? І при цьому працювати і в Україні?! Банк, що, по суті, обслуговує і підтримує незаконні режими бойовиків - по суті їх фінансує - буде і далі оперувати з грошима українців, заробляти прибуток на нас і... інвестувати в бойовиків ДНР/ЛНР ?! Нафіг з пляжу!» - заявив міністр. Нагадаємо, раніше стало відомо, що від сьогодні Сбербанк приступив до обслуговування в своїх відділеннях клієнтів, що надають паспорти так званих «ДНР» і «ЛНР».
Суспільство Депутата, який влаштував смертельну ДТП, залишили до травня в СІЗО Суд продовжив на два місяці термін утримання під вартою для депутата Макарівської райради Київської області Матвія Євсеєнка, який в 2016 році здійснив смертельну ДТП. Як повідомили в прес-службі прокуратури Києва на своїй сторінці в Facebook, за клопотанням прокуратури арешт був продовжений до 5 травня. Як відомо, в ніч на 29 липня 2016 року Євсеєнко скоїв ДТП на Окружній дорозі в Києві. Перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, депутат сів за кермо автомобіля Toyota Land Cruiser. Намагаючись сховатися від поліції, він виїхав на зустрічну смугу та скоїв зіткнення з автомобілем «Волга». Пасажири «Волги» отримали важкі травми, одна людина померла. За цим фактом було розпочато кримінальну справу за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого). У січні суд вже продовжував утримання депутата Євсеєнка під вартою на 60 діб.
Суспільство оформление ленты  На Мосту закоханих у Києві пролунав найдовший комплімент коханій жінці Найдовший комплімент сьогодні виголосив житель Бердичева Олександр Дудник. Для цього він навмисно приїхав до Києва і запросив слухачів на Міст закоханих у центрі столиці. «Любов - це не тільки подарунки, а й красиві слова», - запевняє Олександр. Теплі і ніжні слова чоловік вирішив адресувати своїй дівчині Зоряні. Анонсований рекорд мав тривати 10 хвилин. Протягом цього часу Зоряна і всі оточуючі не повинні були почути жодного повтору. Але дівчина Олександра, злякавшись журналістів, не прийшла, відправивши подругу. Попри це комплімент все-таки прозвучав. Рекорд зафіксували експерти Національного реєстру рекордів. «Думаю, чоловіки вже озброїлися таким компліментом, який зможуть використовувати ще кілька років. А ми сьогодні зареєстрували найдовший комплімент. Він звучав 10 хвилин і 51 секунду, - говорить Лана Вєтрова, керівник проекту «Національний реєстр рекордів України». Він найдовший в Україні і вноситься до Національного реєстру рекордів в категорії Людські досягнення. Це найромантичніший наш рекорд».
Суспільство оформление ленты  Навіщо українцям угорський паспорт? В Україні 2016 рік був оголошений роком англійської мови. У 2017-му ж українців будуть стимулювати вивчати німецьку. Такі плани Міністерства освіти. Мета – відкрити перед нашими співвітчизниками більші перспективи. Однак, здавалося б, на перший погляд, благі наміри можуть стати поперек.  Як свідчить досвід сусідньої Польщі, активне запровадження "обов’язковості" вивчення іноземних мов на тлі зниження рівня життя призводить до суттєвого зростання трудової міграції та посилення демографічної кризи в країні. Урядовці мимоволі стимулюють українців їхати за кордон Напередодні нового року Президент Петро Порошенко підбив підсумки «англійського року» і наголосив, що вивчення іноземної на цьому не закінчується. «Розроблені комплексні програми та організовані безкоштовні мовні курси для вивчення англійської, які будуть продовжені і цього року», - додав Президент. Глава держави зазначив, що у 2017 році продовжить діяти програма літніх пришкільних англомовних таборів GoCamp, в якій зможуть взяти участь близько 100 тисяч дітей. А загалом до 2020 року близько 1,5 млн маленьких українців візьмуть участь у цій програмі. Стимулюють до вивчення іноземних мов і державних чиновників. Зокрема ще наприкінці 2015 року був ухвалений  закон «Про державну службу», яким передбачено, що держслужбовці зобов'язані володіти іноземною мовою, яка є офіційною мовою Ради Європи. Окрім того, у Міносвіти ще минулого року зазначили, що 2017-й стане роком посиленого вивчення українцями німецької мови, яка є другою за обсягом вивчення в українських школах після англійської мови, а 52% школярів вибирають її для вивчення як другу іноземну. Та й за кількістю обмінів студентами Німеччина на другому місці після Польщі. Здавалося б, те, що в Україні йде активне запровадження програм з масового вивчення, особливо дітьми та молоддю, англійської та німецької мов, є однозначно позитивним процесом. Але є в медалі, безперечно, й інший бік. Варто згадати досвід тієї ж сусідньої Польщі. Гіркий досвід Польщі Перед офіційним вступом Польщі до ЄС, який відбувся 1 травня 2004 року, в країні теж запроваджувалося в навчальних закладах активне вивчення іноземних мов, а згодом була впроваджена вимога щодо обов'язковості знання, окрім рідної, ще двох іноземних мов і для держслужбовців. Вступ Польщі до ЄС відкрив перед поляками більше можливостей з точки зору трудової міграції, а підготовку вже адаптованих у мовному плані трудових мігрантів фактично здійснила держава. Так, за даними Центрального статистичного управління Польщі, якщо в 2004 році з країни виїхало близько 1 млн трудових мігрантів, то вже в 2015 році 2,4 млн. А, за оцінками експертів, загальна кількість трудових мігрантів з Польщі сягає 3,5 – 4 млн осіб, а це близько 10% населення Польщі. Цікаво й те, що найбільше поляків виїхало саме до Великої Британії та Німеччини. Мови цих країн найбільше стимулювались для вивчення у Польщі. Як тепер і в Україні. Трудова міграція загострила такі проблеми Польщі, як, наприклад, дефіцит медичного персоналу в країні: щороку майже 5% лікарів від’їжджали працювати за кордон. Природньо, зі зростанням кількості громадян, які виїхали за кордон, у Польщі гостро постала проблема скорочення населення. Тож у 2016 році в країні вперше було запроваджено спеціальну програму з виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. В Україні ж така підтримка сімей з дітьми чи не щороку скорочується та знижується.  Досвід Польщі показує, що підвищення освітнього рівня населення, зокрема і вивчення іноземних мов, на тлі скасування візового режиму, окрім багатьох позитивних показників, спричиняє ще й катастрофічне зростання трудової міграції - відтік найбільш соціально активної категорії населення - молоді. Фактично, запроваджуючи відповідні освітні програми, країни ЄС забезпечили себе за рахунок польського бюджету адаптованою робочою силою. Тепер поляки стимулюють наших співвітчизників виїжджати з України За іронією долі, Україну, мабуть, теж чекає доля західної сусідки. Останніми роками Польща впроваджує політику "заміщення" своїх трудових мігрантів за рахунок українців. Підтвердженням цьому є масове відкриття польських мовних курсів в Україні. У Києві вони - чи не на кожному кроці. Водночас офіційні дипломатичні установи "закривають очі" на недотримання вимог при оформленні "Карти поляка", тож посередники масово пропонують "знайти" родинні польські корені, навіть якщо їх ніколи не було. Та й отримати польську робочу візу українцю значно легше, ніж до інших країн Європи. По чім польські візи для народу? «Законний шлях отримання трудової візи в Польщу: треба знайти місце роботи, щоб тобі в Польщі офіційно оформили документи, зробили запрошення, і потім подавати документи в посольство. А незаконний - ти платиш 100-200 євро посереднику і він за тебе сам усе це оформлює. В Польщі є певні компанії, які масово ці запрошення видають», - розповіла АСН жителька Закарпатської області Тетяна, чиї друзі часто їздять за кордон і сама вона незабаром планує поїздку. Нерідко такі посередники просто наживаються на довірливих громадянах. Кілька останніх випадків такої «допомоги» днями трапилися у Запоріжжі та Львові. Група шахраїв пропонувала людям оформлення на роботу в Польщі, збирала з них за це кошти, але українці у підсумку залишились ні з чим. Та все частіше українців цікавить не Польща. Користуючись  простотою оформлення польської візи, наші громадяни прямують на заробітки до інших європейських країн. За кордоном українці працюють переважно або на будівництві, або у сфері послуг. «Наприклад, у мене знайома зараз працює прибиральницею в готелі в Чехії. За зміну у 8 годин вона отримує 600 крон. Це приблизно один до одного в гривнях. За кордоном головне, щоб ти працював. Якщо ти не вийшов за роботу, тобі швидко знайдуть заміну», - пояснює Тетяна. Живеш на Закарпатті і досі не угорець? Ще простіше знайти роботу в Європі, маючи паспорт однієї з європейських країн. І така можливість є в мешканців Закарпатської області. Головне, щоб їхні родичі жили на Закарпатті до 1945 року. Варто вивчити хоча б на побутовому рівні угорську і, вважай, - ти вже потенційний угорець. Щоб отримати паспорт і громадянство цієї держави, треба  пройти екзамен у посольстві Угорщини в Україні. Закарпатка Тетяна каже, що в угорському посольстві до знання мови та наявності родинних коренів не надто присікуються. Є безвідмовний спосіб отримати угорське громадянство - одружитися з угорцем.  Угорщина усіляко сприяє тому, щоб якомога більше українців отримали її громадянство. В Ужгороді э Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, який проводить курси угорської мови в 50 населених пунктах Закарпатської області. Піврічні курси з вивчення досить складної угорської мови коштують символічні 250 грн. Більше того, українцям, які хочуть поїхати до Угорщини, повертають гроші за оформлення візи. «На території Закарпатської області є офіс однієї з угорських партій, то якщо ти через них робиш навіть туристичну візу, вони повертають гроші, які ти заплатив за неї. Угорці насправді тут (у Закарпатській області. – АСН) дуже допомагають усім, багато чого фінансують. Наприклад, доплачують нашим лікарям, у конвертах, звичайно. Фінансують угорську школу та дитячий садок», - розповідає наша співрозмовниця Тетяна. Отримавши паспорт громадянина Угорщини, більшість українців їдуть не в цю країну. Вони прагнуть вільно їздити по всьому ЄС, а дехто – і працювати там. Більшість виїжджають у Чехію, Швецію, Польщу. А українські пенсіонери, маючи угорський паспорт та оформивши за додаткову винагороду угорську прописку, отримують ще й європейські пенсії – приблизно тисячу євро на місяць. Якщо зиски українців тут очевидні, то що з того Угорщині – можна тільки здогадуватися. І здогади ці є вельми тривожними.  Загальновідомий факт: у багатьох жителів Закарпатської області подвійне громадянство. Поряд з українським - або угорське, або румунське. Звичайно, українським законодавством це заборонено. Але у ньому є діра. «У нас законодавчо прописано, що ти сам повинен добровільно прийти і здати український паспорт, але в нас ніхто цього не робить», - наголошує Тетяна. Виїзд українців за кордон – природна закономірність Те, що українці шукають кращого життя, - природньо. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, в Україні офіційно 1 млн 900 тис. безробітних, а за останні три роки рівень життя впав так, що у 2015 році кількість бідного населення в країні сягнула 51%. Тож не дивно, що більше половини нашої молоді прагне виїхати за кордон. А  2,5-3 млн українців вже працюють за межами України, порахували в інституті. Всіляко стимулюючи українців переїжджати у пошуках роботи до них, європейські країни-сусіди дбають про нормалізацію ситуації у власному суспільстві - компенсують демографічне падіння, говорить директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. За її словами, в Україні демографічний потенціал вичерпався ще 50 років тому. «В Європі така сама ситуація. Просто там це компенсується міграційним напливом. По-перше, приїжджають молоді люди, які охолоджують вікову структуру. А в країнах, де частка осіб молодшого віку менша, меншою є частка тих, хто потенційно ось-ось помре. І навпаки», - наголосила Лібанова. Близько 10 років тому для стимулювання народжуваності в Україні уряд запровадив виплати при народженні дитини. Нині за одну дитину держава платить сім’ї 41 тис. 280 грн. Однак директор інституту впевнена, це дало лише тимчасовий результат.  «Такого роду способи заохочення народжуваності завжди діють три-чотири роки. А потім треба або підвищувати виплату, або миритися з тим, що ефект буде зменшуватися», - констатує фахівець. Тож без підвищення рівня державної підтримки, особливо молодих сімей з дітьми, а також створення належних умов, які б мотивували передовсім  молодих спеціалістів залишатися в Україні, ми ризикуємо повторити досвід Польщі, коли через кілька років доведеться всіляко стимулювати їхати до нас робочу силу з інших країн. Якщо хтось взагалі захоче працювати в країні з настільки низьким рівнем економічного розвитку.  
Суспільство У 2017 році в Києві висадять понад 13 млн квітів Понад 13 млн квітів планують висадити в 2017 році в Києві працівники комунального об'єднання «Київзеленбуд». Ця кількість буде рекордною за останні кілька років, передає прес-служба КМДА. «У 2017 році ми значно збільшимо обсяги робіт з озеленення Києва. Хочу звернути увагу, що і в 2016 році було висаджено близько 9 млн квітів, однак зараз зусиллями зеленбудівців було підготовлено рекордні 13 млн. Якщо в 2016 році ми відремонтували 64 сквери і парки, то цього рокуплануємо ремонт 120 зелених зон столиці», - заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. За його словами, кілька тижнів тому презентували стратегію «Київзеленбуду», де серед головних цілей - збільшення числа парків і скверів, наповнення зелених зон новими інфраструктурними об'єктами, спрямованість на зниження витратності їх утримання, а також застосування нових підходів до благоустрою столиці.

5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Справжнє кохання — це щастя Не дарма про неї було написано безліч книг і знято безліч фільмів
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
більше матеріалів




/-1,0611040592194-/ /-pc-/
Top