counter
Архів Повернутись назад 05 Травня 2016
5 Травня
Суспільство На КПВВ «Мар'їнка» черга з 400 авто Вранці на контрольному пункті «Мар'їнка» на в'їзд чекало 270 транспортних засобів та 150 автомобілів прямувало на виїзд. Про це повідомили в прес-службі ДПСУ. «Пасажиро-транспортний потік у контрольних пунктах в'їзду-виїзду минулої доби збільшився. Вчора лінію розмежування перетнули понад 23 000 осіб, що майже на 2000 осіб більше, ніж попередньої доби. Сьогодні вранці для перетину лінії розмежування через КПВВ «Зайцеве» на в'їзд з неконтрольованої території перебувало 150 автомобілів, а на виїзд - 110. У «Мар'їнці» на оформлення чекали 270 і 150 транспортних засобів на в'їзд і виїзд відповідно», - сказано в повідомленні. Вчора через КПВВ прослідувало: «Зайцеве» - 7997 осіб і 1510 транспортних засобів; «Мар'їнка» - 6810 осіб і 1615 транспортних засобів; «Гнутове» - 3680 осіб та 895 транспортних засобів; «Станично-Луганське» - 4620 осіб.
Суспільство Тука: Відновлення торгівлі з окупованими територіями - один з етапів стратегічного плану Торгівлю з окупованими територіями Донбасу може бути відновлено. Про це сказав екс-керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації і нинішній заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в інтерв'ю для «Громадського радіо». «Існує дві протилежні точки зору. Одна полягає в тому, щоб відгородитися колючим дротом. Вона є абсолютно деструктивною. Врешті-решт ментально ми отримаємо втрату населення, озлобленість людей по відношенню до нас. Отримаємо й те, коли, здійснюючи виплати на окуповану територію, ми субсидуватимемо виробничі потужності агресора. Протилежна точка зору в тому, що потрібно зняти всі обмеження. Істина, як завжди, лежить посередині. Завтра ми й будемо її шукати. Це (відновлення торгівлі. - Ред.) один з етапів того стратегічного плану, про який я казав... Перш ніж видавати цю інформацію, її потрібно правильно подати, затвердити на рівні Президента і РНБО. Лише потім її можна подавати суспільству», - сказав Тука. Деталей плану Тука не повідомив.
За кордоном У Канаді продовжує бушувати лісова пожежа - це призвело до зростання цін на нафту У Канаді триває лісова пожежа в районі великих нафтових родовищ міста Форт Мак-Мюррей. Про це повідомляє Reuters. Через пожежу вже евакуювали 88 тисяч людей. Від стихії постраждали західна та північно-східна частини міста, вогонь загрожує південним районам і аеропорту. Як повідомляє місцева влада, пожежа може знищити більшу частину міста. Наразі у Форт Мак-Мюррей вже зруйновано близько 1600 споруд інфраструктури. Влада заявила, що смертельних випадків від пожежі зареєстровано не було. Пожежа почалася 1 травня, вона охопила 18,5 тис. акрів (7,5 тис. га). Пожежні поки що не можуть її загасити. Як пише агентство, неконтрольовані лісові пожежі порушили нафтовидобуток у провінції Альберта і вплинули на ціни на нафту. У четвер, 5 травня, ф'ючерси US West Texas Intermediate (WTI) зросли на 2%, або майже на 1 долар, до 44,69 долара за барель. У Форт Мак-Мюррей та його околицях видобувається близько 40% усієї нафти в Канаді.
За кордоном Керрі і Могеріні підтримали енергетичні реформи в Україні США та ЄС підтримали енергетичні реформи в Україні. Про це сказано у спільній заяві США та ЄС за підсумками Ради з енергетики, що відбулася 4 травня 2016 року. Про це повідомляє Deutsche Welle. Також сторони висловилися проти використання енергоресурсів як зброї на політичній арені. Співголовами засідання були держсекретар США Джон Керрі і глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні. «У підсумковій заяві особливу увагу приділено енергетичній безпеці ЄС, для цього учасники ради шукатимуть нових постачальників і різні маршрути постачання енергоресурсів. Рада вказала на важливу роль України в транзиті природного газу до Європейського союзу. США, ЄС і Канада мають намір співпрацювати з Україною для складення плану на випадок непередбачених обставин узимку, а також для розробки низки заходів для підвищення енергобезпеки країни», - пише видання.
Політика ЦВК заперечує свою провину з довиборами в Раду Комітет виборців України (КВУ) звинуватив Центральну виборчу комісію (ЦВК) у порушенні закону через непризначення у передбачений законом 10-денний термін довиборів до Верховної Ради у двох округах. ЦВК назвала звинувачення безпідставними. Про це повідомляє LB.ua. У заяві КВУ зазначається, що згідно із законом ЦВК має призначити проміжні вибори в одномандатних округах не пізніш як у десятиденний строк із дня дострокового припинення повноважень депутатів, обраних у цих округах. Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Тараса Кутового (округ №151) та Ігоря Насалика (округ №85), які 14 квітня увійшли до складу Кабінету Міністрів. КВУ зазначає, що спікер парламерта Андрій Парубій підписав відповідні постанови Ради 22 квітня. Але досі ЦВК не призначила проміжні вибори. У КВУ зауважили, що ЦВК вчасно розглянула постанови Ради про дострокове припинення повноважень депутатів-списочників, які стали міністрами. Це, на думку організації, свідчить про те, що Центрвиборчком застосовує подвійні стандарти. Секретаріат ЦВК у відповідь на звинувачення заявив, що постанови ВР від 14 квітня 2016 року про дострокове припинення повноважень Насалика і Кутового надійшли до комісії лише 25 квітня 2016 року, коли встановлений законом десятиденний термін для призначення проміжних виборів уже минув. Тепер же ЦВК вирішуватиме питання з довиборами, «враховуючи всі відповідні вимоги законодавства і виходячи зі своїх повноважень, встановлених законом». Нагадаємо, що ЦВК уже кілька місяців не призначає довибори в двох мажоритарних округах, представники яких втратили мандати народних депутатів після місцевих виборів восени 2015 року. Тоді Борис Філатов і Владислав Атрошенко стали мерами Дніпропетровська та Чернігова. Крім того, з серпня минулого року ЦВК не призначає довибори на окрузі Ігоря Єремєєва, який помер внаслідок падіння з коня.
Політика У ЦВК прокоментували проміжні вибори в округах №85 і №151 ЦВК діятиме відповідно до закону в питанні призначення проміжних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах №85 і №151. Про це АСН повідомили у прес-службі ЦВК. «Сьогодні одна з громадських організацій, що демонструють інтерес до виборчої проблематики, поширила заяву, в якій висловила безпідставне твердження про порушення Центральною виборчою комісією Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо непризначення проміжних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах №85 і №151 «у визначений законом термін». Це твердження, з одного боку, є абсолютно необґрунтованим, а з іншого - вкотре свідчить про складність окремих норм Закону України «Про вибори народних депутатів України» для розуміння навіть тими суб'єктами, які мають певний досвід у питаннях, пов'язаних з організацією виборів. Щоб уникнути можливих непорозумінь, ЦВК повідомляє, що постанови ВР України від 14 квітня 2016 року про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Насалика І.С. і Кутового Т.В. надійшли до комісії лише 25 квітня 2016 року, коли встановлений ч. 6 ст. 16 закону десятиденний термін для призначення проміжних виборів уже минув. Таким чином, прийняття комісією рішення про призначення проміжних виборів народних депутатів України в десятиденний строк із дня дострокового припинення повноважень народних депутатів України, обраних в одномандатних виборчих округах №85 і №151, було неможливо об'єктивно», - сказано в повідомленні. У ЦВК зазначили, що Центрвиборчком звертав увагу на недосконалість порядку призначення проміжних виборів народних депутатів України, встановленого ч. 6 ст. 16 закону, порівняно, наприклад, із порядком заміщення народних депутатів, встановленим ст. 105 закону.
Економіка У Кабміні розпочали підготовку до лібералізації валютного регулювання Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів заявив, що в Кабміні обговорюють процес лібералізації валютного регулювання. Про це політик повідомив на своїй сторінці у Facebook. «Провели засідання в Мінекономрозвитку щодо лібералізації валютного регулювання за участю представників НБУ і Міністерства фінансів. Під час засідання щодо лібералізації валютного регулювання обговорено проблемні питання, порушені підприємствами-експортерами на засіданнях Ради з просування експорту при Мінекономрозвитку і за результатами огляду торговельної політики», - написав Степан Кубів. Також, за словами першого віце-прем'єр-міністра України, на засіданні обговорювали спрощення процедури інвестування за кордон, лібералізацію валютного регулювання, обов'язковий продаж валютної виручки, повернення валютної виручки та спрощення банківських процедур. За результатами засідання було досягнуто домовленості про розробку Дорожньої карти з лібералізації адміністративних обмежень.
Політика Блокада Криму: Конфісковану машину екс-регіонала Мельника виставлено ​​на продаж Автомобіль екс-депутата Верховної Ради Криму від Партії регіонів Олександра Мельника виставлено на продаж на одному з сайтів з торгівлі автомобілями. Нагадаємо, що 22 квітня на тимчасовому кордоні з окупованим Росією Кримом активістами громадського формування «Аскер» було затримано Bentley Continental. За його кермом був житель Одеси, який надав доручення російського зразка на автомобіль для Василя Твердовського і Олександра Храмєєва. При цьому української довіреності у нього не було. На цій підставі, за словами координатора блокади Криму Ленура Іслямова, складено рапорт, а машину передано на штрафмайданчик у місті Каланчак. Однак уже наступного дня вона звідти зникла. Як заявив Іслямов, автомобіль було відпущено начальником поліції Каланчака після втручання прокурора міста, який отримав дзвінок з Києва. Варто зазначити, що ім’я та прізвище автодилера, який продає машину Мельника, збігається з прізвищем людини, на ім'я якого виписано довіреність, а саме Василя Твердовського. При цьому компанію зареєстровано в Одесі. Bentley Мельника продається за $165 900. Наразі залишаються відкритими питання, яким чином затриманий автомобіль потрапив в автосалон, і найголовніше, який сенс у такій блокаді Криму, яку, судячи з усього, можна обійти виплативши певну суму грошей? Цілком імовірно, що і весь проект блокади замислювався виключно як метод вибивання грошей.
Політика Бальцерович назвав чотири головні цілі для України Співголова групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович окреслив чотири головні цілі для України. Про це він повідомив на брифінгу. «Якщо говорити про реформи, то є чотири головні цілі. По-перше, зміцнення стабільності фінансів, бюджету, банківської системи та економіки. Це дуже важливо для людей. Дуже погано, якщо є криза, фіскальна криза. І це дуже важлива передумова, щоб зміцнити економічне зростання. По-друге, реформи для зміцнення економічного зростання. По-третє, зміцнення законної держави, це включає боротьбу з корупцією. І по-четверте, це перебудова держави, включаючи справжню децентралізацію», - зазначив Бальцерович. Нагадаємо, Лєшека Бальцеровича було призначено представником Кабміну з питань економічного розвитку.
Політика Джемілєв назвав кількість утримуваних кримськотатарських лідерів у катівнях ФСБ Російські спецслужби утримують у себе 14 незаконно затриманих кримськотатарських активістів та політичних діячів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, опублікувавши відповідний список. Так, за даними Джемілєва, у катівнях ФСБ на території тимчасово окупованого Росією Криму продовжують перебувати заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз (з 29 січня 2015 року), активісти кримськотатарського національного руху Алі Асанов (з 15 квітня 2015 року) і Мустафа Дегерменджі (з 7 травня 2015 року). Крім того, у списку політичних в'язнів, які потрапили під репресії російської влади, згадуються затримані 18 квітня 2016 року Рефат Алімов і Арсен Джепаров, Руслан Зейтуллаэв, Нурі Примов, Рустем Ваїт, Муетдін Алівапов (всі з 23 січня 2015 року), Ферат Сайфуллаєв (2 квітня 2015 року), а також Емір-Усеїн Куку, Енвер Бекіров, Муслім Алієв і Вадим Сірук (всі з 11 лютого 2016 року). Нагадаємо, раніше лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив, що через заборону Меджлісу кримськотатарського народу під загрозою звинувачення в екстремізмі перебувають усі кримські татари, які брали участь у виборах делегатів.
За кордоном Уряд Вірменії відправив до парламенту законопроект про визнання незалежності Карабаху Ухвалення законопроекту про визнання незалежності Нагірнокарабаської Республіки пов'язане з результатами обговорень між Вірменією та Нагірним Карабахом. Про це повідомляє видання news.am. Відповідний висновок МЗС Вірменії затверджено на засіданні уряду 5 травня - за законопроектом «Про визнання Республіки Арцах», який було складено опозиційними депутатами Заруї Постанджяном і Грантом Багратяном. В обґрунтуванні депутатів вказується, що Республіка Вірменія не визнала НКР, виходячи з того, що переговори в рамках Мінської групи ОБСЄ можуть встановити інший статус для НКР - у першу чергу за згодою останньої. Азербайджанська Республіка заперечує будь-яке вирішення питання, що не збігається з межами колишньої АзРСР. Мадридські положення від 2007 року і їхній оновлений варіант від 2009 року суперечать Конституції НКР, а отже, є неприйнятними.
Суспільство ГУР: До Росії вивезли тіла загиблих на Донбасі військових Українська розвідка зафіксувала чергові втрати військовослужбовців збройних сил РФ, які діяли у складі диверсійно-розвідувальних груп. Про це повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міноборони України. «3 травня до Обласної клінічної лікарні ім. Калініна (Донецьк) доправлено двох загиблих і трьох поранених військовослужбовців РФ. Тіла загиблих пізніше було відправлено до Росії вантажним автомобілем з реєстраційними номерами 57-го регіону (Орловська обл.)», - ідеться в повідомленні. Також у розвідці зазначають, що було виявлено чергові втрати у складі російських військ. «Зафіксовано чергові втрати особового складу частин і з'єднань 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ: двоє загиблих зі складу диверсійно-розвідувальних груп 100-ї окремої мотострілецької бригади (Донецьк) і 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка), які діяли в районі смт Веселе», - йдеться в повідомленні.
Події У Києві затримали жінку за скоєння розбійного нападу Правоохоронцям Святошинського району надійшло повідомлення від місцевої жительки про розбійний напад. На допомогу першими прийшли дільничні інспектори поліції, повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Києві. «Під час спілкування з 50-річною жінкою з'ясували, що вона гостювала у знайомої, між ними виник конфлікт. Під час сварки 32-річна уродженка Полтавської області взяла кухонний ніж, приставила його до шиї киянки, потім зірвала у неї з вух золоті сережки і вийшла з квартири. Потерпіла дала правоохоронцям прикмети зловмисниці і описала, як виглядають викрадені сережки», - йдеться в повідомленні. При обстеженні прилеглої до місця пригоди території дільничні офіцери поліції в одному з кафе знайшли підозрювану. При поверховому огляді у неї знайшли квитанцію про здачу золотих виробів у ломбард і близько трьох тисяч гривень. Нападниця у скоєному зізналася, мотивуючи свій вчинок помстою. На виручені від крадіжки гроші вона придбала спиртні напої. Кухонний ніж, яким зловмисниця пригрозила своїй знайомій, вилучили і долучили до матеріалів провадження. Золоті сережки потерпілій повернули. Слідчим відділом Святошинського управління столичної поліції за скоєння розбійного нападу відкрито кримінальне провадження. На рішення суду жінка чекатиме під вартою.
За кордоном В ООН звинуватили уряд Сирії у воєнних злочинах в Алеппо Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман звинуватив сирійський уряд у серйозних злочинах через бомбардування Алеппо і зажадав, щоб винних було притягнуто до відповідальності. Про це повідомляє Радио Свобода. «Дозвольте мені абсолютно чітко ще раз заявити: умисні та прямі атаки на лікарні є воєнними злочинами, використання голодування як зброї під час конфлікту - також воєнний злочин», - сказав Фелтман. Фелтман заявив, що Сирія повинна постати перед Міжнародним кримінальним судом за звинуваченням у воєнних злочинах. «Осіб, відповідальних за воєнні злочини, має бути притягнуто до відповідальності», - наголосив він, додавши, що і сирійська опозиція також причетна до «смертей і руйнувань» під час обстрілу Алеппо. Пропозицію Заходу віддати керівництво Сирії під трибунал у Гаазі в 2014 році ветували Росія і Китай.
Події оформление ленты  Двоє українців та росіянин пропонували прикордоннику хабар Працівники Державної прикордонної служби України затримали осіб, які намагалися дати хабар працівнику прикордонної служби. Про це повідомляє прес-служба відомства. «Вчора в Сумській області спільна міжвідомча група у складі співробітників відділення внутрішньої безпеки Сумського загону та прикордонників відділу «Юнаківка», співробітників Національної поліції і прокуратури в рамках кримінального провадження затримала двох українців і росіянина, які пропонували прикордоннику хабар за сприяння у переміщенні через кордон худоби. Напередодні до одного з прикордонників звернувся громадянин України з пропозицією за винагороду допомогти перемістити через кордон до Росії худобу. Про факт надходження пропозиції неправомірної вигоди військовослужбовець доповів керівництву загону», - йдеться в повідомленні. Міжвідомча група затримала порушників на гарячому - під час спробі дати прикордоннику хабара в розмірі 3574 грн. за переміщення через кордон восьми голів великої рогатої худоби і одного коня. Затриманими виявилися громадянин Росії і двоє громадян України на двох автомобілях «Газель» української реєстрації. Їх було доправлено до прикордонного підрозділу для складання щодо даного правопорушення протоколів. Автомобілі разом із живим вантажем у встановленому порядку буде передано співробітникам фіскальної служби.
Події На Донбасі двоє українських військових дістали поранення Минулої доби двоє українських військовослужбовців дістали поранення. Про це на брифінгу повідомив представник Адміністрації Президента з питань АТО полковник Олександр Мотузянік. «Двоє українських військовослужбовців дістали поранення внаслідок підриву на протипіхотних мінах при виявленні вибухових пристроїв у районі села Славне Мар'їнського району Донецької області», - сказав спікер АП з питань АТО. За його словами, на луганському напрямку режим припинення вогню зберігається, а на донецькому - досі напружена обстановка на Світлодарській дузі і поблизу Авдіївки. Бойовики не припиняють застосовувати гранатомети різних систем та стрілецьку зброю. На маріупольському напрямку бойовики випустили 20 мін з 82-мм мінометів у бік українських позицій біля Гнутового. Низку збройних провокацій зафіксовано у Новотроїцькому, Водяному, Гранітному і Широкиному.
Суспільство У Києві невідомі спалили прапор Ізраїлю біля меморіалу жертвам Голокосту Камери відеоспостереження в Бабиному Яру в Києві зафіксували спалення групою невідомих прапора Держави Ізраїль біля пам'ятника «Менора», встановленого в пам'ять про жертв нацистського режиму. Про це повідомили у прес-службі КМДА із посиланням на слова київського міського голови Віталія Кличка. «Група молодих людей, як зафіксували камери відеоспостереження, в Бабиному Яру біля пам'ятника «Менора» спалила прапор Держави Ізраїль. Сталося це в Національний день пам'яті та скорботи єврейського народу, коли євреї всього світу згадують шість мільйонів жертв нацизму, яких знищили під час Другої світової війни. Неприпустимо, щоб над пам'яттю жертв знущалися. Та ще у місці, яке знають у світі як один із символів страшного злочину фашизму - в Бабиному Яру, де знищили десятки тисяч людей різних національностей, більшість з яких були євреями», - наголосив Кличко. Мер Києва звернувся до правоохоронних органів з проханням розслідувати цей акт вандалізму.
Суспільство Експерт заявив, що Насіров не провів жодної реформу на митниці За рік глава Державної фіскальної служби Роман Насіров не зміг виконати жодної зі своїх обіцянок, які стосувалися реформування митниці. Про це заявив експерт з питань податкової та митної політики, заступник голови громадської організації «Сила України» Володимир Орлов, коментуючи підсумки року роботи Романа Насірова на посаді керівника ДФС. Орлов розповів, що рік тому Насіров озвучив 5 основних напрямів з реформування Митної служби України. «Однією з традиційних була обіцянка забезпечення наповнення бюджету за рахунок боротьби з контрабандою. У 1-му кварталі митниці справді зібрали майже на 10 млрд. (або на 25%) більше, ніж за такий самий період 2015-го. Але причина позапланових надходжень - в інфляції, і це факт. Друга обіцянка з приводу оптимізації структури ДФС та її територіальних органів. Вона «вилилася» у «шедевральні» законопроекти авторства ДФС, одним з яких пропонувалося забрати у митниць статус юридичних осіб, а іншим - збільшити кількість заступників глави ДФС. Тут я реформ не бачу взагалі - скоріше просто знищення митниці, поглинання її податковою службою», - розповів Орлов. Експерт зазначив, що проблеми є і з кадровими питаннями. «Також рік тому були обіцяні відкриті конкурси на митниці, в реальності сьогодні половина посад начальників митниць (13 з 26) досі є вакантними. Та що там казати, у нас уже понад півроку вакантна навіть посада заступника глави ДФС, відповідального за митний напрям. По суті - керівника митниці. Чому? Питання відкрите», - зазначив експерт. Орлов розповів, що і в питанні поліпшення адміністрування податків і виконання положень програмних документів у частині податкового і митного адміністрування також нічого не було зроблено. «Україна має зобов'язання щодо реформування митниці в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, є і зобов'язання в меморандумі з МВФ. Але навіть у цих питаннях не реалізовано абсолютно нічого. Таке відчуття, що керівництву ДФС було просто не до митниці - бо розвитком служби цілий рік просто ніхто не займався», - наголосив фахівець.
Суспільство оформление ленты  У Закарпатті прикордонники поклали край черговій спробі контрабанди цигарок У Закарпатті в рамках проведення спеціальної операції з протидії переміщенню контрабандних товарів через кордон прикордонники Мукачівського загону виявили двох порушників із більш ніж двома тисячами пачок цигарок. Про це повідомляє прес-служба ДПСУ. «Невідомі, яких правоохоронці затримали за 10 метрів від держкордону, були в гідрокостюмах і мали при собі п'ять пакетів тютюнових виробів. «Водолази» документів прикордонникам не надали і назвалися громадянами України. Товар вони планували переправити водним каналом Ботар, за яким проходить кордон», - ідеться в повідомленні. Затриманих і пакети з 2300 пачками цигарок марки Compliment було доправлено до підрозділу. На порушників складено протоколи про скоєне ними адміністративне правопорушення. Оцінку їхнім діям дасть суд.
За кордоном Прем'єр-міністру Туреччини Ахмету Давутоглу загрожує відставка Правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку збереться на екстрене засідання найближчими тижнями, щоб вирішити майбутнє чинного прем'єр-міністра країни Ахмета Давутоглу. Про це повідомляє BBC. Турецькі ЗМІ припускають, що конгрес політсили обере нового лідера партії і ним не стане пан Давутоглу, який зустрічався з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом у середу. Повідомляється, що між прем'єром та президентом уже давно існують суперечності, незважаючи на те, що після обрання Ердоган сам обрав Давутоглу своїм наступником на посаді глави уряду. Згодом Давутоглу почав висловлювати невдоволення політикою президента, який, зокрема, вирішив змінити парламентську форму правління в Туреччині на президентську. Конгрес Партії справедливості і розвитку може початися 21 травня і закінчиться 6 червня - у перший день Рамадану, розповіли представники партії.
Суспільство Тандіт розповів про нинішні напрями гібридної війни РФ проти України Радник глави СБУ Юрій Тандіт назвав чотири напрями, за якими ведеться гібридна війна в Україні. Про це повідомляє Лига.net. «Перший - це політичний. Ми бачимо, як деякі політики творять незрозумілі речі, провокуючи людей на якісь непідконтрольні дії», - розповів Тандіт. Другий напрям, за словами Тандіта, - економічний. Ідеться про деяких громад сусідньої держави, які, перебуваючи на території України, займаються економічними злочинами. «Намагаються контролювати якісь об'єкти для того, щоб не дати можливості українцям нормально працювати», - додав він. Третій напрям - військовий. «На жаль, ми очікували, що у великодні дні буде перемир'я і буде спокійно на лінії зіткнення, проте тривають обстріли з боку так званих самопроголошених республік, використовуються недозволені Мінськими домовленостями калібри, міномети, ствольна зброя», - уточнив він. Четвертий напрям - інформаційний. «Це найважливіший напрям. Використовуються різні технології: прямі канали доставки інформації - телеканали, радіостанції, газети, а також нестандартні - чутки», - розповів представник СБУ.
Події ГУР: З РФ до Донецька прибули товариші ГРУшників Александрова і Єрофєєва До окупованого бойовиками міста Донецьк з російського Тольятті прибув підрозділ 3-ї окремої бригади спецпризначення Центрального ВО ЗС РФ, в якому раніше служили засуджені в Україні розвідники Олександр Александров і Євген Єрофєєв. Як повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міноборони, командує бригадою російських військових полковник ЗС РФ Сергій Щепін. Нагадаємо, що 18 квітня 2016 року Голосіївський районний суд Києва засудив російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Їх визнали винними у веденні агресивної війни за попередньою змовою з групою осіб, тероризмі, незаконному переміщенні зброї через кордон України і незаконному перетині кордону тимчасово окупованих територій. Капітана ЗС РФ Єрофєєва і сержанта ЗС РФ Александрова було затримано 16 травня 2015 року в зоні проведення бойових дій на Донбасі біля міста Щастя Луганської області.
Події оформление ленты  СБУ затримала активіста сепаратистських груп у соцмережах Служба безпеки України затримала жителя Дніпропетровська, який вів активну антиукраїнську пропаганду в соціальних мережах і закликав до створення «Дніпропетровської народної республіки». Про це повідомляє прес-центр СБУ. «Під час Революції гідності чоловік зібрав групу молодиків-«тітушок» і нападав на учасників Євромайдану біля Дніпропетровської обласної держадміністрації. Згодом, після поїздки до окупованого Криму та РФ, почав інформаційні акції в інтересах «русского мира». За вказівкою кураторів з терористичної організації «ДНР» зловмисник активно поширював антиукраїнські матеріали на різних інформаційно-політичних інтернет-сторінках», - ідеться в повідомленні. Він поширював також інформацію, спрямовану на дискредитацію українського війська, матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, громадянської непокори чинній владі, інструкції з ухилення від мобілізації тощо. Крім того, спільник терористів інформував кураторів про настрої населення та соціально-політичну обстановку в Дніпропетровську. Під час обшуку співробітники спецслужби вилучили у зловмисника комп'ютерну техніку з доказами протиправної діяльності. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.
Економіка З 1 липня тарифи на тепло для населення підвищаться на 75-90% Національна комісія з держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення на 75-90% з 1 липня 2016 року. Відповідне рішення НКРЕКП прийняла на засіданні в четвер, повідомив глава регулятора Дмитро Вовк. «Відсоток залежить від підприємства (теплопостачання. - Ред.). Левова частка коригування пов'язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, решта - перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівня ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію, інше», - сказав він. Він додав, що комісією затверджено заходи зі збільшення рівня оснащеності житлового фонду будинковими лічильниками тепла з поточних 60% до 86%. «Ще 14% - у процесі і на совісті підприємств та органів місцевої влади. Перший (за оснащеністю лічильниками тепла. - Ред.) Київ, останні - Полтава й Тернопіль», - сказав Вовк. Глава НКРЕКП додав, що регулятор розробляє комплекс заходів, які дозволять у майбутньому знизити тарифи на тепло. «Комісія проводить роботу із заміщення тепла з природного газу на тепло з вугілля там, де це можливо. Серед таких міст Київ, Чернігів, Черкаси, Суми, Калуш. Короткострокові заходи з «розшивки» вузьких місць у генерації і передачі теплової енергії, виробництво тепла з вугілля дозволять знизити середньозважену ціну для цих міст», - заявив Вовк.
За кордоном Бойовики ІДІЛ захопили родовище газу у Східній Сирії Бойовики «Ісламської держави» захопили головне родовище газового району Шаєр у Східній Сирії. Про це повідомляє Reuters. Інформаційне агентство Amaq, пов’язане із угрупованням ІДІЛ, повідомляє, що терористи захопили головне газове родовище району, відтіснивши з території родовища сирійські урядові війська. Внаслідок боїв за родовище загинуло не менше 30 сирійських військових, крім того, бойовики ІДІЛ захопили великий арсенал зброї, а також танки та ракети. Читайте також: Бойовики виклали в мережу момент підготовки вибуху під будівлею РНБ в Алеппо (відео) Центр з моніторингу дотримання прав людини в Сирії підтвердив інформацію про захоплення бойовиками газового родовища, розташованого приблизно за 150 км на північний захід від Пальміри після триденного штурму. «Бойовики змогли захопити територію родовища, незважаючи на удари з повітря, які мали відкинути їх», - наголосили в центрі.
Економіка Суд відмовив НАБУ в перевірці діяльності компанії «Укрнафта» Солом'янський районний суд Києва відмовив Національному антикорупційному бюро України в перевірці господарської діяльності української газовидобувної компанії «Укрнафта». Про це йдеться в постанові суду від 20 квітня. «Відмовити в задоволенні клопотання... про проведення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності Відкритого акціонерного товариства «Укрнафта» за період з 2014-го по 2015 роки», - сказано в постанові суду. Йдеться про кримінальне провадженні, в якому НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом непередачі компанією «Укрнафта» видобутого нею в 2014 році газу НАК «Нафтогаз України» з метою його подальшого використання для потреб населення. У зв'язку з неотриманням цього ресурсу газу від «Укрнафти» «Нафтогаз» використовував для потреб населення 1,606 мільярда кубів імпортованого газу. З огляду на різницю між цінами імпортного газу і встановленою НКРЕ ціною продажу газу «Укрнафтою», на думку детективів, «Нафтогазу» було завдано збитків в особливо великих розмірах.
оформление ленты  Блог: 
Політика Богдана Бабич Питання навіть не в людях у політиці, а в тих правилах, які ці люди приносять із собою Політична система після Майдану зазнала певних змін. Крім того, почали з’являтися різні політичні проекти, що переростають у партії. Також люди стали більш обачними, роздивляються, чи підтримуються ті чи інші партії олігархами та чи слугують вони народові. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич. «Насправді, якщо подивитися на статистику, скільки з’явилося нових партій, то їх там близько 50. Наскільки це серйозна робота? Кілька структур працюють достатньо серйозно. З’являються зараз нові політичні сили, які розширюють структури по регіонах. Якщо вибори будуть за рік, то ми можемо говорити, що отримаємо не політичні проекти під вибори, а досить серйозні партії. Суспільство зараз має певну недовіру до тих політичних проектів, які обслуговують олігархів і не представляють народ. Люди стають більш прискіпливими. Думаю, що за рік у нас з’явиться кілька таких партій, до яких можна буде придивитися і там будуть нові люди. Вони будуть точно. Але питання навіть не в людях, а  в тих правилах, які ці люди приносять із собою. Бо якщо в старі міхи наливати молоде вино - воно прокисне. Тому питання не просто нових ідей, нового вина, а ще й нових осіб», - розповіла експерт. Бабич зазначає, що романтичні уявлення про Саакашвілі починають наразі потроху розсіюватися у людей. «Якщо говорити про партію Саакашвілі, про її позиції, що озвучуються, то я вже знаю, що поїздки Саакашвілі по регіонах є доволі успішними, вони набрали досить багато людей. Утім, у нього наразі немає відповіді на запитання, що їм робити далі. Захоплення Саакашвілі минає, бо він багато говорить, але якщо проаналізувати, то за фактом нічого не зроблено. Романтичних уявлень про Саакашвілі немає», - підсумувала Бабич.
Події У Київській області на хабарі погорів працівник поліції Оперативники Управління внутрішньої безпеки поліції спільно з СБУ та прокуратурою за підтримки керівництва ГУ НП у Київській області затримали начальника районного відділення поліції, який привіз хабар до Києва до відділу моніторингу та інспектування Управління кадрового забезпечення поліції. Про це повідомляє прес-служба відомства. «Напередодні в одному з відділень поліції Київської області співробітники інспекції провели перевірку особового складу. За виявлені недоліки начальнику підрозділу загрожувало дисциплінарне стягнення. Чиновник запропонував «вирішити» питання за гроші. Підполковник поліції свої проступки оцінив у тисячу гривень і 20 літрів пального. З цією неправомірною вигодою він приїхав до столиці. Чиновника затримали в момент передачі грошей і талонів на пальне», - йдеться в повідомленні. За даним фактом розслідується кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 (пропозиція або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України. Затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років із конфіскацією майна.
Події СБУ викрила маріупольського чиновника, який легалізував МАФи Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили в Маріупольській міськраді корупційну схему легалізації МАФів. Про це повідомляє прес-центр СБУ. «Операцію організували чиновники управління земельних ресурсів та комунального господарства. Чиновники видавали дозвіл на встановлення кіосків без правовстановлювальних документів. За встановлення одного МАФа здирники вимагали з комерсанта $2700. Правоохоронці затримали керівника одного з відділів управління земельних ресурсів та начальника відділу комунального господарства однієї з райдержадміністрацій міста під час одержання частини суми в тисячу доларів США. Гроші чиновники отримували у власному автомобілі біля будівлі РДА», - йдеться в повідомленні. Співробітники спецслужби провели низку обшуків за місцями роботи та проживання чиновників, під час яких вилучили майже 20 комп'ютерів, печатки, технічну документацію, $1400 і понад 10 тисяч гривень. Чиновникам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Обох зловмисників взято під варту відповідно до ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальності можливих спільників з різних структурних підрозділів місцевої влади Маріуполя.
Суспільство Суд повернув контрабандистці бурштин на загальну суму 2,7 мільйона гривень Апеляційний суд Одеської області прийняв рішення повернути майже 60 кг бурштину вартістю 2,7 мільйона гривень громадянці, яка намагалася незаконно вивезти його з України. Про це йдеться у повідомленні Одеської митниці. Таким чином Апеляційний суд скасував постанову Малиновського районного суду Одеси, яка передбачала конфіскацію бурштину на користь держави. «Згідно з постановою суду, громадянка України, яка намагалася незаконно вивезти бурштин до Стамбула, обійдеться лише штрафом у розмірі 1700 гривень. Водночас 59,8 кг дорогоцінних каменів, які суд першої інстанції ухвалив конфіскувати на користь держави, експертиза оцінила в 2 млн 700 тисяч гривень. Згідно з постановою Апеляційного суду, весь вилучений у громадянки товар необхідно їй повернути», - йдеться в повідомленні. Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олексій Гарань За Януковича ми рухалися в бік авторитаризму, зараз цієї монополізації влади нема За кілька років після Майдану система дуже змінилася, і це неможливо заперечувати. Політична система вже не авторитарна, наразі в Україні відбувається розподілення конституційної влади між Президентом і урядом, немає монополізації влади. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. «Звичайно, зміни відбулися й у політичній системі. Те, що робив Янукович, це була спроба побудувати авторитарну систему з повною монополізацією влади, це була інша конституційна модель. Модель всевладного президента. І ми пам’ятаємо, яким був тоді парламент. Парламент просто штампував усе, що пропонувалося Януковичем, і це закінчилося зрештою законами 16 січня, які призвели до кровопролиття. Чи була свобода в ЗМІ? Звісно, не було. Журналісти були змушені працювати фактично за темниками. Нині ми маємо свободу в ЗМІ, принаймні свободу критики і Президента, і уряду. Наразі влада є розподіленою, монополізації влади немає. Владу конституційно розподілено між Президентом і урядом. Уряд має спиратися на парламентську більшість, і це європейська модель коаліційних урядів, відповідальних перед парламентом. Якщо за Януковича ми рухалися в бік авторитаризму, то зараз цієї монополізації нема. Питання в тому, чи прийшли нові люди? Частково прийшли, і ми бачимо, що вони перебувають у парламенті, вони активно лобіюють реформи. Представляють активне громадянське суспільство, яке не просто лобіює реформи, а пропонує конкретні законопроекти, частина з яких проходить через парламент», - розповів політолог. За словами Гараня, наразі ми бачимо інституційні зміни, бачимо створення нових органів, як-от Антикорупційне бюро. В цих органах проходять прозорі конкурси. «Але разом з тим ми бачимо, що система опирається. Люди, які залишились від попередніх часів, не хочуть змін, і ми розуміємо, що все це треба ламати: в прокуратурі та інших правоохоронних органах є досить значний опір. Це саме стосується й діяльності політичних партій. Вони є не ідеологічними, сформованими навколо лідерів, зараз ухвалюються закони про публічне фінансування партій, але потрібен час, щоб вони запрацювали. Є очевидний тренд – зміни відбуваються, і коли люди кажуть, що нічого не змінилося – це неправда, зміни були принциповими, зараз абсолютно інша конституційна модель і зараз є можливість відкритої критики уряду. Ці зміни пов’язані з реформуванням уряду, верховенством права, з реформуванням судових органів. Варто зазначити, що вони дійсно є повільними. Це викликає незадоволення, це гальмує реформу. Вихід я бачу не в якихось дострокових виборах, які не приведуть до принципових змін, а навпаки - викличуть поляризацію і фрагментацію у парламенті. Необхідно, аби зараз громадськість натиснула на парламент для ухвалення відповідних законів та їхньої імплементації. Система опирається. Очевидно, що в умовах війни робити все це важче. Боротьба триває, її не завершено. На Майдані нам тоді здавалося, що достатньо усунути Януковича і все піде нормально, але проблема була не лише в Януковичі, а й у тій системі, що існувала», - наголосив експерт.
Політика Президенту Порошенку пропонують повністю змінити склад ЦВК Президенту України Петру Порошенко пропонують змінити склад Центральної виборчої комісії. Про це повідомляється на сайті глави держави у відповідній петиції. Ініціатор петиції вимагає, щоб у Верховній Раді України невідкладно було зареєстровано подання Президента України про призначення нових членів ЦВК. «Під час підготовки профільним комітетом Верховної Ради України передбачених законодавством висновків про призначення членів ЦВК потрібно забезпечити відкрите для ЗМІ та неурядових організацій попереднє обговорення запропонованих кандидатур до складу ЦВК із забезпеченням присутності відповідних кандидатів під час обговорення», - йдеться в петиції. За дев'ять днів петиція набрала понад чотири тисячі підписів. Нагадаємо, що петицію буде розглянуто главою держави, якщо протягом 90 днів вона набере 25 тисяч голосів.
Економіка оформление ленты  Ліберальність для валюти Зарегульованість валютного ринку та ліміти на продаж готівкової валюти змушують і великих гравців, і простих людей шукати обхідні шляхи. Це триває вже довго, як і розмови про необхідність лібералізації адміністративних обмежень, боротьбу з офшорами та чорним ринком. Нині влада знову обіцяє почати послаблювати зашморги. Нова дорога Як поінформував перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, 5 травня 2016 року відбулося засідання у Мінекономрозвитку щодо лібералізації валютного регулювання за участі представників НБУ та Мінфіну. «Під час засідання щодо лібералізації валютного регулювання обговорено проблемні питання, які були порушені підприємствами-експортерами під час засідань Ради з просування експорту при Мінекономрозвитку та за результатами огляду торговельної політики», – написав Кубів на своїй сторінці у Facebook. Читайте також: Режим погоди для бізнесу Окрім того, за словами Кубіва, на засіданні обговорювали спрощення процедури інвестування за кордон, лібералізацію валютного регулювання, обов’язковий продаж валютної виручки, повернення валютної виручки та спрощення банківських процедур. А за результатами засідання було домовлено про розробку Дорожньої карти з лібералізації адміністративних обмежень. На вихід Експерти переконані, що зняття обмежень на валютному ринку піде на користь фінансовій системі. Так, зокрема президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко наголосив, що падіння експорту порівняно з 2013 роком становить більше 60%. До того ж експортери часто ховають валюту в офшорах, не повертають її в Україну. І якщо у 2013 році оборот валюти за день у середньому становив близько 2 млрд. доларів, то нині лише 200 млн. доларів. «Глава Національного банку України Валерія Гонтарева просто не розуміє, як працює валютний ринок України. Вона все заборонила і в результаті валютний ринок звалився. Зараз більша частина операцій – це чорний валютний ринок і схеми з офшорами», – акцентував він у коментарі АСН. Також Охріменко нагадав, що лібералізацію валютного ринку прописано в Угоді про асоціацію з Європейським союзом. «Дійсно, реформи вкрай потрібні. Але перше, що треба зробити, – замінити главу Нацбанку. І, звісно, розробити справжню Дорожню карту. Тоді, можливо через 4-5 років, можна буде відродити валютний ринок України», – додав Охріменко. Слово чи діло У свою чергу експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, який раніше очолював департамент реального сектора економіки Мінекономрозвитку, наполягає, що у першу чергу для покращення ситуації необхідно скасувати низку обмежень, введених Національним банком України. «Найперше, що треба зробити, – це скасувати обмеження на пересування валютних коштів (з точки зору виведення одержаного прибутку за межі країни). Друге – обов’язково переглянути порядок продажу валютної виручки, адже є обмеження щодо можливості купівлі проданої вами валюти для вашої ж робочої діяльності. Також необхідно знімати обмеження з фізичних осіб, тому що вкрай важливим є залучення вільних коштів населення в банки»,  – переконаний експерт. Пендзин акцентував увагу на тому, що Україні реально дуже потрібне спрощення умов ведення бізнесу, як і гарантування безпеки інвестиціям та посилення контролю за діяльністю податкових органів. «Якщо справді буде створено дієву Дорожню карту, яка дозволить значно лібералізувати валютний ринок і забезпечити гарантії для інвестицій, припинити виведення коштів за межі країни, це дасть поштовх для бізнесу. Інакше будь які розмови про залучення інвестицій в Україну марні», – зауважив економіст. Корекція часом Згоден з тим, що обмеження треба поступово знімати, й економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Він нагадав, що нині на валютному ринку продовжують діяти обмеження, які було запроваджено взимку 2015 року задля стабілізації курсу. А як свідчить досвід інших країн, такі обмеження можуть бути дієвими (для зменшення паніки) протягом дуже короткого періоду і перестають діяти за 3-4 місяці. «Нині варто поступово прибирати і ці, і низку інших обмежень, аби все ж таки ринок сам себе регулював. Йдеться про обмеження і для юридичних осіб, і для фізичних осіб, зокрема щодо зняття валютних депозитів та купівлі/продажу валюти. Адже люди надають перевагу зберіганню готівкової інвалюти вдома, а не в банках», - пояснив він АСН. Що стосується реакції гривні на можливу лібералізацію, то Жолудь переконаний – вона залежатиме від дій. «Потрібно розуміти, що на ринок, окрім обмежень, впливають і інші, економічні, фактори. Курс може коливатися і за наявності обмежень, а може й бути відносно стабільним за їхньої відсутності», - акцентував економіст.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Віктор Лисицький Курсову ситуацію можна контролювати Лібералізація правил роботи валютного ринку дозволить побачити зрозуміле значення курсу національної валюти. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економіст Віктор Лисицький. «Лібералізація валютного ринку - абсолютно правильна ідея. Інша річ, що не завжди складаються такі умови, які дозволяють зробити це повноцінно, всеосяжно. Питання, наскільки стабільним є зараз курс валюти. На мій погляд, останнім часом нестабільність курсу була через недовгострокові операції з валютою, прагнення заробити на підйомах та падіннях. В обмінниках часто був один курс, у Національного банку - інший, а банки пропонували ще щось третє», - звернув увагу він. Лисицький зазначив, що якщо взяти динаміку зовнішньоекономічних показників, то складається враження, що Україна пішла від величезного дефіциту платіжного сальдо і ситуацію можна контролювати. «Як показує світовий досвід, коли проводиться лібералізація, курс національної валюти набуває більш-менш зрозумілого та пояснюваного значення. І менше коливань курсу. А навіть коли ці коливання відбуваються, як правило, це пов'язано в наших умовах не стільки з небажаними змінами у зовнішньоекономічних показниках, скільки з тим, що хтось намагається грати і заробляти на цьому. Зараз же настав такий момент, що бажання заробити таким чином чи то дуже поменшало, чи то це вже не може справити такого значного впливу», - резюмував економіст.
Суспільство СБУ виявила схованку з вибухівкою мертвого бойовика банди «Привид» Схованку з боєприпасами, яка належала бойовику бандформування «Привид», знайшли в Рубіжному на Луганщині співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією. Про це повідомляє прес-центр СБУ. «Місцевий житель, раніше судимий за розбій та хуліганство, а також причетний до незаконного обігу зброї, приєднався до терористів у липні 2014 року. Про всяк випадок у себе вдома бойовик залишив схованку з боєприпасами. Під час бойових дій на території Перевальського району він замерз в окопі, покинутий своїми подільниками», - йдеться в повідомленні. У рамках провадження за ст. 263 Кримінального кодексу України правоохоронці провели обшук у його будинку. На присадибній ділянці оперативники виявили схованку, з якої вилучили сім елементів 4С20 комплекту навісного динамічного захисту танків (містять пластичну вибухову речовину ПВВ-5А, основною складовою якої є гексоген), чотири гранати Ф-1 та РГД-5 із запалами, патрони калібру 7,62 мм.
За кордоном оформление ленты  У канадській провінції Альберта введено надзвичайний стан через посилення пожеж (відео) Влада канадської провінції Альберта оголосила надзвичайний стан після того як серія лісових пожеж, охопивши декілька кварталів, знищила десятки будинків і змусила здійснити прискорену евакуацію міста Форт Мак-Мюррей. Про це повідомляє The Guardian. Понад 80 тисяч жителів уже евакуювали до північної частини міста після того як перемінний вітер змістив рух вогню в бік великих міст провінції. Зараз із вогнем борються понад 250 пожежних машин за сприяння вертольотів і повітряних танкерів. Чиновники підрахували, що вже 1600 конструкцій було пошкоджено або зруйновано за останню добу. Влада Канади вже заявила про надання великої кількості засобів для розташування евакуйованих осіб. Також керівництво країни розраховує на додаткову допомогу від сусідніх провінцій.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Солонтай Наївно вважати, що поява інституту держсекретарів зламає політичну корупцію У зв'язку з появою інституту держсекретарів багато корупційних схем буде зруйновано. Це стосується перш за все таких примітивних схем, як хабарі, «подяки», збір «данини». Але «вдосконалені» схеми, швидше за все, залишаться. Таку думку висловив у коментарі АСН політолог, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. «Сказати, що Закон «Про держслужбу» в зародку знищує наслідки політичного квотування, занадто оптімічно і наївно, - зазначив політолог. - У нас схеми в багатьох міністерствах вийшли на інший рівень. Політична корупція - це трохи більше, ніж хабарі, подяки та збір данини у своєму секторі. Це преференції в деяких секторах, це спрямування політики таким чином, щоб певні структури на ринку вигравали у боротьбі з іншими приватними структурами. Тому у міністрів залишається величезний простір для політичної корупції», - пояснив Олександр Солонтай, додавши, що міністру навіть може бути вигідно, щоб злагоджено працювали держсекретар і держслужба: «Коли держслужба працює ідеально, ніби швейцарський годинник, це вигідно тому самому міністру, бо він знає, що на схемах більше ніхто не заробляє, а глобальні схеми працюють як треба. Держрегулятор є - отже, є можливість політичної корупції». Водночас політолог позитивно оцінює появу інституту держсекретарів, які не змінюватимуться за кожної зміни влади і проходитимуть відбір комісії спеціальних і вищих категорій держслужбовців (останні ще належить сформувати). На думку експерта, інститут держсекретарів наблизить Україну до європейської моделі держслужби. В Європі держслужбовець не може займатися політдіяльністю. Тоді як в Україні чимала кількість держслужбовців балотувалися на виборах, ставали місцевими депутатами і поєднували посади. З набранням чинності Закону «Про держслужби» з 1 травня 2016 року і в Україні держслужбовець не може займатися політдіяльністю. Але політик може стати міністром, і він, по суті, має стати ідеологом і формувати стратегію розвитку галузі. У той час як держслужбовці мають бути гарними адміністраторами, що виконують закони, і впроваджувати політичні рішення в життя. Понад те, з приходом нового міністра до відомства не буде масових звільнень, мало не до прибиральниці чи гардеробниці, переконаний Олександр Солонтай. Міністр змінює лише патронатну службу, яка є його політичною командою. А діяльність апарату координує держсекретар. Апарат не формулює політику, а просто виконує команди, уточнив він. Та й підлеглі не будуть «ручними» через можливість нарахування премій та надбавок керівником міністерства. Зарплатний фонд поки що маленький і зарплата держслужбовців є неконкурентоспроможною, зазначив експерт, але ставка з часом зростатиме. Є велика надія на європейців, котрі обіцяли допомогти із зарплатами держслужбовців. На думку експерта, держсекретар не може отримувати маленьку зарплату, щоб чесно виконувати свої функції і йому довіряло суспільство. «Має бути більше тисячі доларів», - переконаний він. Олександр Солонтай нагадав також, що в 2001 році вже була спроба створити інститут держсекретарів. Але авторитарні спроби керувати урядом у ручному режимі призвели до цілковитої ліквідації напрацювань у сфері держслужби і інституту держсекретарів. «Через 15 років ми повертаємося до того, що давним-давно треба було зробити», - підсумував він.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,1634349822998-/ /-pc-/
Top