counter
Стрічка новин
Вибрати все
6 Травня
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

Підозра, висунута Насірову, незаконна. Заява адвокатів


Переглядів: 31


Підозра, висунута Насірову, незаконна. Заява адвокатів

Підозра, висунута Роману Насірову, незаконна. Про це на прес-конференціі заявил адвокат Романа Насірова Любомир Дроздовський, передає кореспондент ASN. 

"Підозра, висунута Насірову Р.М., є незаконною, як по суті, так і формі, ґрунтується на припущеннях детективів НАБУ, що прямо суперечить Конституції України та Кримінальному процесуальному кодексу України", - заявив він. В той же час, за його словами, кримінально-процесуальне законодавство України не дає права на цій стадії деталізувати та розкрити свої докази незаконності кримінального провадження проти Насірова.

"Але прийде час і ми оприлюднимо ці докази і українське суспільство зможе переконатись у незаконності дій проти Насірова Р.М., абсурдності висунутої проти нього підозри та взагалі кримінального провадження", - додав він. 

"Лише після ознайомлення з усіма матеріалами справи ми можемо обґрунтовано і відповідально заявити про незаконність дій детективів НАБУ проти Насірова Р.М., як в частині відкриття кримінального провадження проти Насірова Р.М. так і пред’явлення йому підозри. Ми вважаємо, що в діях Насірова Р.М. немає злочину, у зв’язку з цим кримінальне провадження проти нього має бути закритим", - підкреслив він. 

Тобто, захист Насірова наполягає, що, обіймаючи посаду Голови Державної фіскальної служби України, Насіров діяв виключно в межах наданих йому повноважень і не вчиняв дій, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого Кримінальним кодексом України. "В ході досудового розслідування не встановлено фактів особистого збагачення Насіровим Р.М., отримання матеріальної або нематеріальної вигоди від його діяльності на цій державній посаді, отримання хабарів або будь-яких інших матеріальних благ, які пов’язані з його діяльністю, як державного чиновника", - наголосив адвокат. 

Також на прес-конференції у Києві адвокати Насірова оприлюднили спільну заяву, текст якої ми наводимо нижче без змін: 

"Приймаючи на себе обов’язки захисників Голови Державної фіскальної служби України Насірова Романа Михайловича ми усвідомлювали в повній мірі з якими складнощами нам прийдеться стикнутися в процесі виконання професійних обов’язків.
Але, те беззаконня, яке ми побачили під час досудового слідства з боку окремих посадових осіб Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, значно перевищило усі наші очікування.
Вказані посадові особи не просто порушували норми кримінально-процесуального законодавства, а фактично їх ігнорували.

Але, те, що відбулось 10/11/2017 року взагалі виходить за межі права і здорового глузду. Як відомо, в цей день Спеціалізована антикорупційна прокуратура з великим пафосом повідомила про те, що Насірову Р.М. вручено обвинувальний акт, а справа направлена в суд.

Разом з тим, стороною захисту 7/11/2017 року в установленому законом порядку було повідомлено на запит прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про надання доступу та можливості прокурорам ознайомитися та скопіювати документи та інші матеріали, які повністю спростовують підозру Насірову Р.М., і які сторона захисту має намір використати в суді, як докази.

Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ця процесуальна процедура станом на даний час ще не завершена, тобто прокурори продовжують знайомитися з матеріалами, які надала сторона захисту, хоча ще 10 листопада 2017 року був затверджений обвинувальний акт і справа була направлена до суду.

Стороною захисту було надано прокурорам для ознайомлення більше 60 томів документів, висновків експертиз та інших матеріалів, в яких повністю спростовується пред’явлена Насірову Р.М. підозра і які є обґрунтованою підставою для задоволення клопотання про закриття кримінального провадження за відсутністю в діях Насірова Р.М. події злочину, яке також буде вручено прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури після того, як вони завершать ознайомлення з матеріалами справи, які надані стороною захисту.

Таким чином, детективи Національного антикорупційного бюро України порушуючи норми кримінально-процесуального законодавства склали обвинувальний акт відносно Насірова Р.М., а прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури його затвердив без врахування доказів про незаконність кримінального провадження та пред’явлення Насірову Р.М. підозри, які в порядку визначеному, Кримінальним процесуальним кодексом України, надала сторона захисту.
Це є грубе порушення конституційного права Насірова Р.М. на захист.

А тепер ми хотіли викласти нашу позицію щодо деяких аспектів кримінального провадження проти Насірова Р.М.
Ознайомившись з усіма документами, які надали детективи Національного антикорупційного бюро України в обґрунтування висунутої Насірову Р.М. підозри у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 та ч.1 ст. 366 КК України, здійснивши усі необхідні дії по правовому аналізу цих документів, провівши необхідні консультації з фахівцями та спеціалістами, отримавши необхідні висновки експертиз та зібравши докази, спираючись на свої знання, як юристів, професійний досвід захисників у кримінальних провадженнях, діючи неупереджено та об’єктивно ми прийшли до спільного однозначного висновку про те, що законних підстав, передбачених чинним законодавством України, для пред’явлення Насірову Р.М. підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 та ч.1 ст. 366 КК України та здійснення проти нього кримінального провадження у детективів НАБУ немає.

В матеріалах кримінального провадження, з якими ми ознайомились, немає доказів, які підтверджували б вчинення Насіровим Р.М., як Головою Державної фіскальної служби України, будь-яких дій, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення.

Підозра, висунута Насірову Р.М., є незаконною, як по суті, так і формі, вона ґрунтується на припущеннях детективів НАБУ, що прямо суперечить Конституції України та Кримінальному процесуальному кодексу України. Кримінально-процесуальне законодавство України не дає нам права на цій стадії деталізувати та розкрити свої докази незаконності кримінального провадження проти Насірова Р.М., але прийде час і ми оприлюднимо ці докази і українське суспільство зможе переконатись у незаконності дій проти Насірова Р.М., абсурдності висунутої проти нього підозри та взагалі кримінального провадження.

Ми довгий час не коментували кримінальне провадження проти Насірова Р.М. в цілому, лише вказували на незаконність дій детективів Національного антикорупційного бюро України під час здійснення ними окремих процесуальних дій, хоча вищі керівники Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури фактично зловживаючи своїм службовим становищем надавали українському суспільству не до кінця достовірну або викривлену інформацію, яка стосувалась кримінального провадження проти Насірова Р.М.

На наш погляд головною метою їх публічних виступів була дискредитація Голови Державної фіскальної служби України Насірова Р.М. перед українським суспільством та намагання керівників цих антикорупційних органів створити негативний імідж керівнику центрального органу влади в Україні. Лише після ознайомлення з усіма матеріалами справи ми можемо обґрунтовано і відповідально заявити про незаконність дій детективів НАБУ проти Насірова Р.М., як в частині відкриття кримінального провадження проти Насірова Р.М. так і пред’явлення йому підозри.

Ми вважаємо, що в діях Насірова Р.М. не має події злочину, у зв’язку з цим кримінальне провадження проти нього має бути закритим за відсутності в його діях події злочину.

Тобто, Насіров Р.М., обіймаючи посаду Голови Державної фіскальної служби України, діяв виключно в межах наданих йому повноважень і не вчиняв дій, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого Кримінальним кодексом України.

В ході досудового розслідування не встановлено фактів особистого збагачення Насіровим Р.М., отримання матеріальної або нематеріальної вигоди від його діяльності на цій державній посаді, отримання хабарів або будь-яких інших матеріальних благ, які пов’язані з його діяльністю, як державного чиновника.

Детективи Національного антикорупційного бюро України вважають, що Насіров Р.М. вчинив кримінальне правопорушення у сфері службової діяльності, тобто, що начебто він, як Голова Державної фіскальної служби України, прийняв незаконні і необґрунтовані рішення щодо окремих платників податків. При цьому, хочемо особливо відмітити, що ці рішення Насірова Р.М. про розстрочення (відстрочення) сплати податкових зобов’язань окремими платниками податку, які інкримінуються Насірову Р.М., є законними і обґрунтованими, і є чинними.

Більше того, ці рішення, які були ухвалені Головою Державної фіскальної служби України були лише підставою для укладання відповідних договорів з платниками податків, якими переносились строки сплати податкових зобов’язань і які передбачали відповідні гарантії в тому числі у вигляді застави погашення податкового боргу, що само по собі виключало нанесення державі будь-якої шкоди. Адже розстрочення (відстрочення) сплати податкових зобов’язань окремими платниками податків це не звільнення їх від податкових зобов’язань, а лише перенесення їх сплату на певний строк.

Є ще одна дуже важлива деталь у справі Насірова Р.М., яка є важливою для розуміння мотивів цього незаконного кримінального провадження. Ми не можемо виключати можливість того, що кримінальне провадження проти Насірова Р.М. носило замовний характер і було частиною плану по дискредитації влади з однієї сторони, а з іншої сторони – про усунення Насірова Р.М. з посади Голови Державної фіскальної служби України.

Як відомо, 3 березня 2017 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено розпорядження про відсторонення Насірова Р.М. від виконання повноважень на посаді Голови Державної фіскальної служби України, тобто за своїм юридичним статусом це був акт Кабінету Міністрів України.

Це розпорядження Кабінет Міністрів України ухвалив на підставі незаконного подання Міністра фінансів України.
Звертаємо увагу на одну дуже важливу деталь – пізно в ночі детективи Національного антикорупційного бюро України в приміщенні лікарні незаконно намагались пред’явити підозру Насірову Р.М., а вже вранці наступного дня Міністр фінансів України О.Данилюк надзвичайно оперативно вносить вказане незаконне подання. Важко зрозуміти чим була викликана така надзвичайна оперативність Міністра фінансів України О.Данилюка, якщо не бажання усунути Насірова Р.М. зі своєї посади.
Вважаємо, що Кабінет Міністрів України, за незаконним поданням міністра финансів, ухвалив неконституційний акт про відсторонення Насірова Р.М. від виконання повноважень на посаді Голови Державної фіскальної служби України у зв’язку з цим ми вважаємо що Гарант Констітуціі Президент України мав би відновити конституційний порядок в державі і припинити порушення прав людини.

Відповідно до статті 102 Конституції України, Президент України є гарантом держаного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Відповідно до пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.

Таким чином, Президент України має конституційні повноваження зупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України про відсторонення Насірова Р.М. від виконання повноважень на посаді Голови Державної фіскальної служби України у зв’язку з невідповідністю Конституції України цього акту. Невідповідність Конституції України цього акту Кабінету Міністрів України є очевидною.

Кабінет Міністрів України, згідно з Конституцією України, не наділений повноваженнями відсторонювати від виконання посадових обов’язків, зокрема, керівників центральних органів влади, а Міністр фінансів України не має відповідних повноважень, визначених законом до внесення такого незаконного подання про відсторонення Голови Державної фіскальної служби України від виконання повноважень у зв’язку з розслідуванням кримінального провадження.
Кабінет Міністрів України має повноваження відсторонити державного службовця від виконання службових обов’язків якщо він був суб’єктом його призначення і тільки на час здійснення дисциплінарного провадження. Тривалість відсторонення державного службовця від виконання посадових обов’язків не може перевищувати часу дисциплінарного провадження (ст. 72 Закону України «Про державну службу»).

З метою визначення наявності вини, характеру і тяжкості дисциплінарного проступку може проводитись службове розслідування. Тривалість службового розслідування не може перевищувати один місяць. За потреби зазначений строк може бути подовжений суб’єктом призначення, але не більше як до двох місяців (ст. 74 Закону України «Про державну службу»).

Проти Насірова Р.М. не було порушено дисциплінарне провадження і не було призначено службового розслідування. У зв’язку з цим, він не міг бути відсторонений від виконання повноважень Голови Державної фіскальної служби України з цих підстав.

Відсторонення державного службовця від виконання посадових обов’язків у разі вчинення ним корупційного правопорушення здійснюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» (п. 6 ст. 72 Закону України «Про державну службу»).
Відповідно до ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» відсторонення особи від виконання обов’язків, якій пред’явлено підозру у вчиненні злочину в сфері службової діяльності, здійснюється в порядку визначеному законом.

Таким чином, після того як 2 березня 2017 року детективами Національного антикорупційного бюро України було пред’явлено (незаконно) підозру Насірову Р.М. у вчиненні кримінального правопорушення його можна було відсторони від посади Голови Державної фіскальної служби України лише судом в порядку, визначеному кримінально-процесуальним законодавством України, на підставі подання детективів Національного антикорупційного бюро України або прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і не більше ніж на два місяці (ст.ст. 154 – 158 Кримінального процесуального кодексу України).
Кабінет Міністрів України ухваливши неконституційне розпорядження по незаконному поданню міністра Фінансів про відсторонення Насірова Р.М. від виконання посадових обов’язків Голови Державної фіскальної служби України вийшов за межі своїх конституційних повноважень і грубо порушив чинне законодавство України, тим самим істотно порушив конституційні права Насірова Р.М.

Насіров Р.М. і на даний час є Головою Державної фіскальної служби України, оскільки Кабінет Міністрів України відсторонив його тільки від виконання посадових обов’язків, ухваливши антиконституційний акт, а від посади він у встановленому законом порядку відсторонений не був

Тому, Насіров Р.М. юридично залишаючись Головою Державної фіскальної служби України в неконституційний спосіб позбавлений права здійснювати повноваження на цій посаді. Насіров Р.М. в результаті протиправного антиконституційного рішення Кабінету Міністрів України уже більше семи місяців незаконно відсторонений від виконання обов’язків Голови державної фіскальної служби України.

У зв’язку з цим, а також приймаючи до уваги, що питання неконституційності акта Кабінету Міністрів України знаходиться в юрисдикції Конституційного Суду України, - ми вважаємо, що Президент України, як гарант Конституції України, на підставі визначених у Конституції України повноважень мав би відновити конституційний порядок у державі та припинити порушення прав людини.

Захисники
Голови Державної фіскальної служби України
Насірова Романа Михайловича". 

Насіров, суд, суд, набу, кримінал, податкова, фіскальна служба, заяву, адвокат


Читайте АСН в Google News






Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації

Ще цікаве
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Свідоме сновидіння — це стан між фазами сну та неспання Вхід у цей стан є ключем до реалізації бажаного та упр....
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Ранок — найважливіший час дня, адже день найчастіше минає так, як ми його починаємо Саме тому намагайтеся щодн....
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Сни — це відображення реальності і відмінний спосіб отримання відповідей на питання, що цікавлять і хвилюють З....
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Астролог Павло Глоба розкрив гороскоп на 6 травня 2024 року, застерігаючи від непідконтрольного перебігу подій....
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
6 травня 2024 року, згідно з астрологічними прогнозами Тамари Глоби, для багатьох знаків зодіаку обіцяє бути д....
більше матеріалів
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Свідоме сновидіння — це стан між фазами сну та неспання Вхід у цей стан є ключем до реалізації бажаного та упр....
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Ранок — найважливіший час дня, адже день найчастіше минає так, як ми його починаємо Саме тому намагайтеся щодн....
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Сни — це відображення реальності і відмінний спосіб отримання відповідей на питання, що цікавлять і хвилюють З....
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Астролог Павло Глоба розкрив гороскоп на 6 травня 2024 року, застерігаючи від непідконтрольного перебігу подій....
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
6 травня 2024 року, згідно з астрологічними прогнозами Тамари Глоби, для багатьох знаків зодіаку обіцяє бути д....
більше матеріалів
/-1,0171039104462-/ /-pc-/
Top