counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Андрій Гордєєв: Південний кордон витримає будь-які атаки

Андрій Гордєєв: Південний кордон витримає будь-які атаки

Навіть після відкриття пунктів пропуску через адміністративний кордон з окупованим Кримом напруга лише зросла. Окупанти вирішили виступити в ролі жертви і зробили провокаційну заяву про нібито підготовку Україною терактів на півострові та спроби проникнення туди військових. Про ці «сенсації» і поточну ситуацію ми поговорили із головою Херсонської обласної державної адміністрації Андрієм Гордєєвим.

- Озвучувалося кілька версій причин, з яких було закрито пункти пропуску через кордон. Частина заяв зводилася до того, що в середовищі військовослужбовців окупаційних російських військ сталося правопорушення із застосуванням зброї, а ті, хто застосовував цю зброю, зараз перебувають у бігах. За іншою версією, готувалася провокація, в якій хотіли звинуватити українську сторону. Що насправді було, що відомо вам?

- Так само, як ми проводимо свої навчання на території України, Херсонської області зокрема, особливо останні, «Південний вітер», такі самі навчання проводить Росія на нашій території в Криму. І відсьогодні там тривають навчання «Північний Кавказ - 2016». Зрозуміло, що це відповідний наплив військової техніки, це відпрацювання блокпостів - аж до Сімферополя понаставляли. Відбувається штатна ротація військ.

Що стосується інциденту в Джанкойському районі, деяких людей справді шукають, але досі не відомо, що було справжньою причиною. Вони намагаються викрутити ситуацію і розповідати про ДРГ, про те, що «українці» наступають. Це маячня.

- Якщо це були навчання, то навіщо перекривати рух на адміністративному кордоні? Чим вони небезпечні для цивільного населення?

- Коли ми проводили навчання, то не перекривали. Оскільки вважаємо, що громадяни України мають право на безперешкодне пересування. Що стосується Російської Федерації, ми ж не змусимо їх поважати права громадян своєї країни, які приїжджають на півострів. Наразі відкриті всі пункти пропуску, вони працюють у штатному режимі.

Але я б хотів попросити українців від себе особисто: утримайтеся від поїздок до Криму, в тому числі на відпочинок.

- Таке блокування роботи пунктів пропуску показало, скільки насправді туди їздить наших громадян?

- У нас є статистика із кожної людини, яка відвідує Крим протягом останніх двох років. Ми можемо чітко стверджувати, що порівняно з липнем минулого року у нас міграція 17%. Тобто до Криму їздить менше людей, ніж ще рік тому.

- Можете сказати, що тепер усі ці люди їдуть відпочивати до Херсонської області?

- Якщо не всі, то багато. У нас усе зайнято, де можна розміститися. Цьогоріч у нашому напрямку запустили додаткові потяги. Якщо минулого року у нас було 2,8 млн за весь сезон, то цього ми вже прийняли 3 млн, а попереду ще місяць. Чекаємо до 3,5 млн відпочивальників.

- Наскільки безпечно до вас їхати? Нещодавно знайомі, котрі повернулися з відпочинку в Херсонській області, розповідали, що там у вас військові літаки літають...

- Це наші літаки літали, коли тривали навчання. Приводів для тривоги немає. Просто дуже багато негативної інформації закидається російською стороною. Коли ми заявляємо публічно, що Херсонську область уже відвідало близько трьох мільйонів відпочивальників на тлі сумної ситуації в Криму, дуже вигідно кореспондувати картинки про те, як тут небезпечно. Спеціально створюються різні міфи, мета - зірвати курортний сезон.

- Багато людей переїхало з моменту окупації півострова до Херсонської області?

- Не можу сказати точну кількість, але чимало. Вони не реєструються як ті, хто потребує державної допомоги, просто приїздять до нас жити.

- Чи будуєте для них нове житло? Можливо, плануєте будувати...

- Поки що розселяємо в гуртожитки.

- Останнім часом увага ЗМІ до питань економічної блокади Криму зменшилася. Якою є ситуація зараз? Чи їздять до Криму і назад фури з товарами?

- Будь-які вантажні перевезення заборонені. Можуть проїжджати легкові автомобілі - і все. Громадяни можуть перетинати адміністративний кордон.

- Хочете сказати, що немає навіть спроб домовитися про нелегальне переміщення вантажів?

- Ні. Це складно, оскільки ведеться постійна фото- і відеофіксація.

- Яка ситуація зі світлом та водою? Чи є спроби тієї сторони домовитися?

- Ми не визнаємо жодної влади в Криму, тому не можемо вибудовувати відносини з тією стороною, як ви її називаєте. Ми будуємо стаціонарні споруди, які дозволять забезпечити жителів півострова водою, але це буде після того, як Крим повернеться до складу України. Допоки Крим перебуває в окупації, вода туди не надходитиме.

- Наскільки Херсонська область постраждала від окупації Криму в плані енергетики? Чи дуже зачепили минулорічні підриви ЛЕП?

- У липні було запущено нову підстанцію. Це дало нам можливість забезпечити два райони - Чаплинський та Каланчацький - електроенергією і водою, яка подається завдяки цій електроенергії.

- Держфонд регіонального розвитку виділяє понад 92 мільйони гривень на інфраструктуру області. На що підуть ці гроші, які об'єкти модернізуватимуться?

- Перш за все кошти підуть на аеропорт, аби ми могли залучити рейси, зокрема міжнародні. Також вони підуть на ремонти котелень, ми готуємося до зими. Частина грошей піде на реконструкцію спортивних і культурних об'єктів. Ми вже відправили чимало коштів до прилеглих до Криму населених пунктів, щоб відновити там соціальну інфраструктуру.

- Було озвучено вже чимало заяв про зміцнення оборони Херсонської області. А морський кордон надійно захищено?

- Вжито всіх заходів зі зміцнення першої лінії оборони, згідно з планом, затвердженим Генштабом. Зараз обговорюється питання про будівництво фортифікаційних споруд другої і третьої ліній оборони. Тож південний кордон витримає будь-які атаки, не хвилюйтеся.

Тетяна Бодня, АСН



Переглядів: 462


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
Як прив'язати до себе чоловіка
Як прив'язати до себе чоловіка
У наші дні допомогою сильного привороту на кохання може скористатися будь-яка жінка Зробити приворот у домашні....
10 законів світобудови, за якими працює Всесвіт
10 законів світобудови, за якими працює Всесвіт
Всесвіт — це мертвий космос Це живий і самостійний організм, якась подоба особистості, яка диктує нам свої умо....
більше матеріалів


/-0,2777259349823-/ /-pc-/
Top