counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Голова СБУ розкрив подробиці гучних спецоперацій

Голова СБУ розкрив подробиці гучних спецоперацій

СБУ з початку повномасштабної війни провела низку операцій не лише в Україні, але й на території Росії і Білорусі. Деякі з них викликають захоплення західних партнерів, а деякі – занепокоєння через ймовірну ескалацію війни.

Зранку 25 березня Росія атакувала Київ двома балістичними ракетами, ймовірно, це були новітні гіперзвукові "Циркони", які запустили з території окупованого Криму. За даними джерел Kyiv Post, цілили у "приміщення, де перебувають високопосадовці СБУ". Саме 25 березня в Україні відзначають їхнє професійне свято.

У пресслужбі відомства ВВС Україна заявили, що не коментують це питання.

Окрім того, вже на наступний день Басманний суд Москви ухвалив рішення про заочний арешт очільника СБУ, генерала Василя Малюка.

Російське слідство вважає його причетним до терактів на території РФ.

"Рішення про арешт від кишенькових суддів кремля не заслуговує на жодну увагу. Мене, як і всіх українців, цікавить лише один суд - над їхнім господарем Путлєром", – так ВВС Україна прокоментував це рішення Василь Малюк

В інтерв'ю державному телебаченню напередодні він визнав відповідальність СБУ за такі операції, як от вибух на Кримському мості і атаки БПЛА на нафтопереробні заводи у РФ, а також натякнув на причетність до вбивств російських пропагандистів та окупаційних чиновників.

Пригадаймо, про що йдеться.

Вибухи на Кримському мосту

Вранці 8 жовтня 2022 року на мосту через Керченську протоку стався вибух замінованої вантажівки, в результаті чого обвалилася частина автомобільного шляху. Рух автомобілів та поїздів припинили на певний час.

Василь Малюк каже, що план цієї операції почали розробляти ще в березні того року. Вирішили підірвати міст за допомогою СВП – саморобного вибухового пристрою.

Гексогенову суміш вагою майже 14 тонн заховали серед рулонів плівки, яку вантажівка мала перевезти в Крим. Саме восени цей товар є затребуваним на півострові, коли місцеві жителі починають встановлювати теплиці з плівки для вирощування городини.

Вибух здійснили дистанційно. Очільник СБУ пояснив, що для цього створили складну потрійну систему, спрацювала саме остання – третя, оскільки перші два сигнали були збиті російськими системами РЕБ (радіоелектронної боротьби).

Наступного року відбувся черговий етап операції з ураження мосту. На цей раз його атакували морські безекіпажні катери Sea Baby ("морський малюк"). Вночі 17 липня вони змогли непомітно підплисти до мосту і врізались в опори, що призвело до суттєвих пошкоджень.

Голова Служби безпеки запевняє, що після цих атак росіяни так і не відновили повністю Кримській міст і не використовують його для постачання зброї і боєприпасів.

Він навів такі дані: до вибуху 8 жовтня мостом на добу проходило 42-46 потягів, зокрема з військовими засобами, а зараз – лише 4-5 з пасажирами і товарами загального вжитку. Що стосується автомобільної частини мосту, то вона працює в реверсному режимі, а їхати через протоку можуть лише машини вагою до 3,5 тонн.

При цьому очільник СБУ запевняє, що у разі повного відновлення Кримського мосту, його спецслужба має можливості ще раз його уразити і знищити

"Потенціал такий, звичайно, в нас є", – наголосив він.

Вбивства Іллі Киви і Владлена Татарського

На запитання ЗМІ щодо вбивств російських пропагандистів, чиновників і Z-блогерів очільник СБУ відповіє так:

"Питання ви задаєте за адресою, проте жодним чином ми не будемо офіційно визнавати цього".

Хоча Василь Малюк офіційно не підтверджує причетність СБУ до вбивств на російській території, ВВС Україна зі своїх джерел відомо, що за цими операціями стоїть українська спецслужба.

Власне, під час інтерв'ю 25 березня очільник служби розкрив деякі подробиці, зокрема, вбивства Іллі Киви – українського ексдепутата, що перейшов на сторону РФ.

Його труп з вогнепальними пораненнями знайшли ввечері 6 грудня 2023 року на території одного з котеджних містечок біля Москви.

Біографія Іллі Киви строката. Він встиг побути місцевим чиновником на рідній Полтавщині, потім деякий час брав участь в АТО як командир одного з добробатів, а вже з грудня 2014 року почав робити кар'єру в Нацполіції. Наприклад, він був заступником начальником Донецького обласного управління, а згодом очолив департамент протидії наркозлочинності. Після суперечливих висловлювань Киву звільнили з посади, хоча він залишився радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова до літа 2017 року.

Потім Ілля пішов у політику і став депутатом Верховної Ради від проросійської "Опозиційної платформи – За життя". Перед повномасштабним вторгненням в 2022 році встиг виїхати з України і опинився в РФ, де став регулярно виступати на російському державному телебачені з антиукраїнськими заявами.

Український суд тим часом заочно присудив йому 14 років за держзраду.

Василь Малюк твердить, що Кива не лише поширював пропагандистські меседжі, але й працював на російські спецслужби, готував диверсійні акти і керував агентурною мережею в Україні.

За словами очільника СБУ, ексдепутат був "ліквідований" біля місця свого проживання в Підмосков'ї. В нього вистрілили двічі з нарізної короткоствольної зброї калібру 9х19. Перший постріл був в груди, другий – контрольний в голову.

Ще одне вбивство відбулося 2 квітня 2023 року в Санкт-Петербурзі. В цей день загинув один з найбільш популярних російських "воєнних блогерів" Владлен Татарський (справжнє ім'я Максим Фомін).

Під час зустрічі з шанувальниками в одному з кафе в руках Татарського вибухнула статуетка, яку перед цим йому вручила дівчина. Нею виявилась Дар'я Трєпова, яку згодом російський суд засудив до 27 років ув'язнення.

Очільник СБУ Василь Малюк повідомив, що в статуетці було 400 грамів термобаричної вибухівки. За його словами, Татарський отримав заслужене покарання, оскільки не просто був тривалий час членом незаконних формувань "ДНР", а також вчиняв наругу над українськими військовими.

"Він організував зґвалтування наших військовополонених. Тому він кармічно відповів перед українським народом".

Замахи на Захара Прилєпіна і керівників "ЛНР"

Приблизно через місяць після вбивства Татарського в Росії відбувся ще один вибух, в якому постраждав письменник і учасник проросійських військових формувань Захар Прилєпін.

"Справжній військовий злочинець", – так характеризує його Василь Малюк.

Автомобіль Прилєпіна підірвали 6 травня 2023 року неподалік його дому в Нижньогородській області РФ.

За словами голови СБУ, в цій ситуації "спрацювала" танкова міна. Водій Прилєпін – колишній бойовик "ДНР" Олександр Шубін – загинув, а письменник отримав тяжкі травми.

"Поранений був його таз, його ноги і, вибачте, він залишився без геніталій. На все Божа воля, нехай він так далі і живе та "насолоджується" життям", – зазначив Малюк.

Через тиждень після цієї операції співробітники СБУ змогли здійснити ще один замах. На цей раз постраждав "міністр внутрішніх справ" окупованої Росією Луганської області Ігор Корнет.

Вибухівка спрацювала, коли він перебував в перукарні у Луганську. Представник окупаційної влади вижив, але за словами голови СБУ, отримав тяжкі травми і став інвалідом.

За пів року до цього також в Луганську вбили ще одного високопоставленого керівника окупаційної адміністрації – "генерального прокурора ЛНР" Сергія Горенка.

Очільник СБУ повідомив, що в кабінеті цього діяча спрацювала саморобна вибухівка, що містила 800 грамів пластиду.

Горенко і його заступниця Катерина Стегленко загинули на місці.

"Вони віддають кармічні борги перед українським народом. Крапка. Але офіційно можу сказати: СБУ ніяк це не коментує і не підтвердить ніколи", – заявляє Василь Малюк.

Стурбованість західних партнерів

За словами Василя Малюка, деякі українські спецоперації, зокрема удари по Кримському мосту, викликають захват західних партнерів.

Водночас слід зауважити, що, за даними американського видання The Washington Post, західні чиновники висловлюють стурбованість зухвалими операціями Служби безпеки, зокрема вбивствами російських пропагандистів.

Занепокоєність викликало вбивство доньки ідеолога "руського міра" Олександра Дугіна Дар'ї. Автомобіль, в якому перебувала дівчина, підірвали 20 серпня 2022 року біля Москви.

The Washington Post з посиланням джерела зазначає, що цю операцію здійснила СБУ. Українська влада це не підтверджує.

Американське видання наголошує, що українські спецслужби з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вчинили десятки вбивств сепаратистів та російських колаборантів на окупованих територіях, а також російських військових та публічних прихильників війни у самій РФ.

В операціях начебто брали участь елітні групи українських оперативників із підрозділів, які сформовані, навчені та оснащені у співпраці із ЦРУ.

Але американська влада не брала участі в плануванні і проведенні цих операцій, а також стурбоване деякими з них. За даними The Washington Post, вбивства російських пропагандистів, вчинені СБУ, ускладнили співпрацю із ЦРУ та викликали сумніви у деяких чиновників у Вашингтоні та Києві. Джерела видання заявили, що представники ЦРУ заперечували щодо проведення деяких операцій, але не припиняли підтримку Києва.




Переглядів: 9


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Позитивні установки на кожен день: залучаємо щастя та успіх
Позитивні установки на кожен день: залучаємо щастя та успіх
Позитивні установки здатні творити справжні чудеса Цей простий спосіб створити гарний настрій і залучити в сво....
Афірмації на кожен день: на успіх, гроші та кохання
Афірмації на кожен день: на успіх, гроші та кохання
Афірмації – це позитивні установки, які допомагають змінити звичний перебіг думок та створити бажане майбутнє ....
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої особисті стосунки та комунікацію з бли....
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів


/-0,28994297981262-/ /-pc-/
Top