counter
Архів Повернутись назад 21 Березня 2016
21 Березня
Події Бойовики 32 рази обстріляли позиції сил АТО За добу зафіксовано 32 обстріли позицій ЗСУ, 28 із них на Донецькому, два на Маріупольському і один на Луганському напрямах. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, по наших позиціях в районі Авдіївки бойовики близько 20:00 відкрили вогонь із танка і здійснили 12 пострілів, потім використовували БМП, зенітну установку і гранатомети. З міномета калібру 82 мм, гранатометів і кулеметів терористи обстріляли опорні пункти в районі Луганського, а поблизу Світлодарська з міномета, БМП і кулеметів великого калібру. В районі Авдіївки, Зайцевого і Ленінського вели вогонь снайпери. По позиціях поблизу Опитного ворог вів вогонь із гранатометів різних систем, а зі стрілецької зброї обстріляли опорні пункти неподалік Пісків і Мар'їнки. На Луганщині по опорному пункту біля Трьохізбенки найманці вели вогонь двічі з міномета, згодом залучили гранатомети і кулемети.
Політика Геращенко заборонили в'їзд у Росію до 2021 року Народному депутату Ірині Геращенко заборонено в'їзд на територію Російської Федерації до 2021 року як особі, яка становить загрозу для національної безпеки Росії. Таку ноту Геращенко вручили представники ФСБ на кордоні, пише 112. «Наша делегація майже дві години перебувала на пункті перетину кордону. Моїх колег пропустили, мене затримали, і ФСБ вручила ноту, що я до 21 року не маю права перетинати територію РФ як людина, яка загрожує національній безпеці цієї країни. Не допомогли жодні дипломатичні документи, посвідчення постійного члена нашої делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи», - розповіла Геращенко. При цьому вона зазначила, що вручений їй документ був прострочений. «Найсмішніше, що заява про заборону датована 8 березня, її готували ще до попереднього суду. Це викликає багато запитань до РФ. Я підготувала заяву в МВС, воно підготувало відповідну ноту, так само, як і наша делегація в Раді Європи буде робити заяву про повне порушення всіх міжнародних норм», - сказала нардеп. Вона також додала, що поставить запитання представникам РФ 23 березня під час засідання підгрупи ТКГ в Мінську про те, «чи не загрожує вона їхньому здоров'ю та безпеці».
оформление ленты  Блог: 
Політика Андрій Бузаров оформление ленты  Влада не робить жодних спроб повернути окуповану територію Українська влада не робить жодних спроб для того, щоб повернути окуповану територію країни. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт-міжнародник Андрій Бузаров. За його словами, зараз здійснюються спроби заморозити конфлікт. «На сьогодні Президент України використовує тематику Донбасу для того, щоб показати принциповість позиції. Об'єктивно ж зараз варіантів повернення Криму в Україну, як і частини Донбасу, просто немає. Оскільки це геополітичний конфлікт США і РФ на території України», - сказав Бузаров. Він також зазначив, що державна команда користується надзвичайно низькою підтримкою суспільства - як серед жителів Донбасу, так і серед жителів Західної, Центральної та інших регіонів України. «Їхні рейтинги, за великим рахунком, штучно створені, і всі чудово розуміють, що Опозиційний блок може взяти серйозний реванш у пропрезидентської команди. Тому Президент і повинен використовувати тематику Донбасу, піднявши таким чином собі авторитет. І запускаються відповідні проекти, такі як НАБУ, з'являються форуми Саакашвілі, для того, щоб отримати козирі на майбутніх парламентських виборах», - зазначив експерт.
Політика Нардепи, які їдуть на суд підтримати Савченко, перетнули кордон із Росією Українські народні депутати, які поїхали в РФ, щоб у суді підтримати льотчицю Надію Савченко під час оголошення вироку, перетнули кордон із Росією. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook народний депутат Олексій Рябчин. Делегація вирушила в Ростовську область РФ. Вранці у понеділок, 21 березня, парламентарі перетнули кордон із Росією. Як повідомив у соцмережі нардеп, паспорта на кордоні перевіряли дуже довго. «Українська делегація без І. Геращенко направляється на суд. Три години на кордоні перевіряли паспорти десяти осіб», - написав Рябчин. Нагадаємо, що 21 березня в Донецьку Ростовської області РФ суд винесе вирок Надії Савченко. Її в Росії звинувачують у причетності до загибелі двох російських журналістів на Донбасі і незаконному перетині кордону.
Економіка РФ висунула штраф Україні за прострочення боргу Януковича Борг України перед Росією за облігаціями на три мільярди доларів на 20 березня разом із відсотками становить 3,137 млрд доларів. Це випливає з позову до України, поданого в інтересах Росії компанією The Law Debenture Trust Corp в англійський суд, передає РБК. «Внаслідок відмови України платити повірений (траст) і Міністерство фінансів РФ (як єдиний власник паперів) зазнали збитків і шкоди, які належить оцінити, включно з невиплаченими 3,075 млрд дол., штрафними відсотками, а також різноманітними іншими витратами із захисту своїх прав у межах випуску облігацій», - зазначено в позові. У документі сказано, що штрафний відсоток повинен нараховуватися за ставкою 8% (встановлена ​​законодавчо ставка для боргу, визнаного в судовому рішенні) або за ставкою 5% (як в умовах паперів), або за альтернативною ставкою, якщо вирішить суд. У позовній заяві повідомляється, що станом на 16 лютого, коли було подано позов, Україна була винна Росії 3 млрд 114 млн 633 тис. доларів (при ставці 8%) або 3 млрд 99 млн 771 тис. доларів (при ставці 5%) . При цьому позивач просить суд призначити додаткову компенсацію на користь Росії понад суму боргу і накопичених відсотків. Нагадаємо, що Україна повідомила Високому суду Англії про свій намір заперечувати проти всіх позовних вимог РФ щодо боргу в три мільярди доларів.
Політика Суд вирішив, що Савченко ненавидить російськомовних людей Надію Савченко визнано винною у справі про загибель журналістів ВДТРК на Донбасі. При цьому у вироку суду говориться, що Савченко керувалася ненавистю до російськомовних людей, пише «РИА Новости». «Мотивом скоєних обвинуваченою злочинів послужила ненависть і ворожнеча щодо соціальної групи жителів Луганської області, а також російськомовних людей в цілому», - йдеться у вироку. «Не пізніше 9 червня 2014 року Савченко, володіючи отриманими раніше навичками військової підготовки, досвідом участі в бойових діях на території Іраку, перебуваючи в черговій відпустці, за особистою ініціативою і з метою участі у збройних зіткненнях на південному сході України, прибула в батальйон «Айдар», - заявив суддя. За словами судді, вона «вступила у попередню злочинну змову з командиром батальйону Сергієм Мельничуком..., спрямовану на використання артилерійських знарядь для нанесення вогневих ударів по цивільних особах, в тому числі тих, які не беруть участі в збройному протистоянні, з метою вбивства, шляхом їх обстрілу з гаубиць Д -30». Згідно з розробленим планом, Мельничук забезпечив Савченко необхідним спорядженням, а та коригувала вогонь артилерії по скупченнях цивільних осіб, встановив суд.
Політика «Народний фронт» може отримати п'ять міністерств у новому складі Кабміну Команда Президента готова поділитися низкою вищих державних посад і міністерських портфелів із «Народним фронтом» для того, щоб змінити прем'єр-міністра. Про це розповів один із близьких соратників Петра Порошенка, передає РБК-Україна. Зокрема, за даними соратника Президента, НФ у новому уряді може зберегти за собою посади голів МВС і Мін'юсту (відповідно, для Арсена Авакова і Павла Петренка), а також отримати урядові портфелі в Мінінфраструктури, Мінрегіонбуді і Мінекономрозвитку. Водночас, як заявило джерело, «Народний фронт» готовий на відставку Арсенія Яценюка з посади прем'єра, але тільки за умови призначення їхнього представника на посаду Генпрокурора. Крім того, за словами співрозмовника РБК-Україна в оточенні Президента, його команда готова віддати посаду спікера представнику НФ. «Швидше за все, це буде або віце-спікер Андрій Парубій, або лідер фракції НФ Максим Бурбак. Але шанси Андрія я розцінюю вище», - повідомило джерело видання.
Події На Полтавщині в ДТП загинуло двоє людей, одна отримала травми Біля села Нова Диканька Решетилівського району Полтавської області сталася дорожньо-транспортна пригода, в результаті якої загинули дві людини, ще одну із множинними травмами було доставлено в лікарню. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Полтавській області. За даними поліції, ДТП сталася о другій годині ночі на 315-му кілометрі траси Київ - Харків. На місці події було встановлено, що на цьому відрізку автостради рухався автомобіль марки «Мерседес Віто» під керуванням 35-річного жителя Пирятинського району, який не впорався з керуванням та допустив з'їзд у кювет, після чого сталося перекидання автомобіля. «В результаті ДТП водій і 39-річний пасажир (житель Лубенського району) загинули на місці події. Ще один 28-річний пасажир (лубенчанин) з політравмами доставлений у Решетилівську центральну районну лікарню», - йдеться в повідомленні. З'ясовується питання про внесення відомостей про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією за ч.3 ст.286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили загибель кількох осіб).
Суспільство В Одесі група дилерів продавала наркотики через онлайн-сервіс Прокуратура Одеської області направила до Київського райсуду м. Одеси обвинувальний акт щодо злочинної групи за ч. 3 ст. 307 КК України (незаконне зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів, психотропних речовин). Про це повідомляє прес-служба прокуратури Одеської області. «У ході слідства правоохоронці з'ясували, що шість безробітних громадян організувалися для незаконної діяльності і майже півроку через створений інтернет-магазин «Казантип» збували наркотичні засоби та психотропні речовини. Продаж речовин дилери здійснювали шляхом «закладок» по всій Одесі під виглядом курильних сумішей і порошків під побутовими назвами «Солі», «Солі Екстра», «Суміші», «Мікси», «Порох», - йдеться в повідомленні. Трьом підозрюваним суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, одному - домашній арешт і двом - особисте зобов'язання.
Суспільство ОБСЄ: Терористи не пускають спостерігачів СММ і блокують дороги Проросійські найманці не пустили спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у військовий польовий табір в Чорнухиному, де раніше містилася виправна колонія. Про це повідомляє видання ЛІГА.net з посиланням на прес-службу місії ОБСЄ. «СММ повідомила про це СЦКК, проте доступ так і не було надано», - зазначили в прес-службі. При заїзді на дорогу біля полігону в селі Тернове, яке підконтрольне бойовикам терористичного угрупування ДНР, терористи зупинили спостерігачів, звівши тимчасовий блокпост так званої «військової поліції» просто перед приїздом СММ. «Спостерігачі зв'язалися з СЦКК, але не отримали доступу. Після 45-хвилинного очікування, СММ вирушила за альтернативним маршрутом», - підкреслили в прес-службі. Проїхавши близько кілометра, спостерігачі з'їхали з дороги і побачили, як бойовики покидали свій тимчасовий блокпост.
Події РФ направила з Підмосков'я 50-й «гуманітарний конвой» на Донбас МНС Росії розпочало формування 50-ї автоколони з гуманітарною допомогою для Донбасу. Про це повідомили в прес-службі МНС Росії, передає ТАСС. «З Ногінського рятувального центру в Підмосков'ї в Ростовську область вирушили вантажні автомобілі, які увійдуть до складу чергової, 50-ї, автомобільної колони з гуманітарною допомогою для жителів Донецької і Луганської областей», - йдеться в повідомленні. Формування колони завершиться в Донському рятувальному центрі 23 березня. Планується, що ця колона «гумконвою» прибуде на територію Донбасу 24 березня і доставить більше 1,1 тис. тонн гуманітарних вантажів. Серед них продукти харчування, насіння сільськогосподарських культур для весняної посівної кампанії, а для студентів і школярів вантажівки привезуть художню та навчальну літературу. Нагадаємо, що з серпня 2014 року вже 49 колон МНС РФ під виглядом «гуманітарного конвою» доставили на Донбас понад 59 тис. тонн вантажів «гуманітарної допомоги». Раніше ОБСЄ, МКЧХ і уряд України заявляли, що не можуть провести контроль і огляд усіх вантажівок на предмет вмісту.
Суспільство Марина Порошенко просить дружину Обами приєднатися до кампанії зі звільнення українців Дружина Президента Марина Порошенко звернулася до дружини Президента США Мішель Обами з проханням приєднатися до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення на Батьківщину українців, які зараз незаконно утримуються в ув'язненні в Росії. Як повідомляє прес-служба глави держави, відповідний лист Марина Порошенко направила дружині американського президента. «Шановна Мішель, з надією чекаю, що Ваш голос не тільки приєднається до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення додому Надії Савченко, але і дасть новий поштовх процесу звільнення інших українських громадян, включно з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим, Ахтемом Чийгозом та іншими заручниками російської каральної машини», - йдеться в тексті листа. Порошенко також нагадала, що ім'я української льотчиці було серед двадцяти жінок - політичних в'язнів і в'язнів совісті - оголошених у рамках кампанії Free the 20 Campaign. Дружина Президента зазначила, що від єдності зусиль, солідарності міжнародної спільноти і тиску на російський уряд залежить доля Надії Савченко, яка стала символом боротьби українського народу проти російської агресії.
Суспільство У Миколаєві директор хотів відправити в Росію агрегати для ВМФ У Миколаєві директор одного з приватних підприємств намагався експортувати в РФ агрегати, необхідні для кораблів військово-морського флоту і прикордонної служби ФСБ Росії. Про це повідомили в прес-службі СБУ. Спробу експорту попередила Служба безпеки спільно з митницею. «Директор намагався переправити до Владивостока обладнання, яке, відповідно до урядової постанови, внесено до списку товарів військового призначення. Так, щоб уникнути проходження дозвільної процедури державного експортного контролю порушник надав митниці завідомо неправдиві відомості щодо функціонального використання агрегатів», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за фактом порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.
За кордоном РФ завдасть авіаудару, якщо буде порушено перемир'я в Сирії Росія з 22 березня готова в односторонньому порядку застосовувати військову силу проти озброєних формувань, що систематично порушують перемир'я в Сирії, якщо не буде відповіді США на пропозиції щодо контролю за режимом припинення вогню. Про це повідомив начальник головного оперативного управління російського Генштабу РФ Сергій Рудской, передає російське агентство ТАСС. «За відсутності реакції США на ці пропозиції Російська Федерація з 22 березня розпочне одностороннє застосування правил, передбачених Угодою... Наголошуємо, що військова сила буде застосовуватися тільки після отримання достовірних доказів систематичного порушення збройними формуваннями зобов'язань, узятих у рамках реалізації Спільної російсько-американської заяви про припинення бойових дій у Сирії від 22 лютого 2016 року», - заявив Рудской. Начальник оперативного штабу Генштабу РФ підкреслив, що щодо формувань, які дотримуються режиму перемир'я, а також мирного населення і цивільних об'єктів «військова сила застосовуватися не буде». За словами Рудского, 5 березня цього року Росія розробила і направила США компромісний проект угоди з контролю за режимом припинення бойових дій у Сирії. Нагадаємо, що 15 березня 2015 року РФ почала виведення ВКС із території Сирії. У США пізніше підтвердили, що Росія вивела частину своїх літаків із військових баз у Латакії і Тартусі.
Політика Савченко знову оголосить сухе голодування Українська льотчиця Надія Савченко пообіцяла перед початком оголошення вироку знову оголосити сухе голодування. Про це повідомляє прес-служба «Батьківщини». Як повідомляється, українка має намір відновити сухе голодування після набуття чинності вироку. Голодування Савченко - безстрокове. «Мої плани - 10, максимум 12 робочих днів п'ю воду. А далі, незалежно від того, скільки перекладач буде перекладати цю маячню, я оголошую сухе голодування. Голодування до кінця. Сенс у тому, що я не буду сидіти тут жодного дня. Таке моє остаточне рішення», - сказала Савченко. Нагадаємо, що 21 березня в суді Донецька Ростовської області почали оголошувати вирок українці Надії Савченко. Її в Росії звинувачують у причетності до загибелі двох російських журналістів на Донбасі і незаконному перетині кордону.
Суспільство МЗС України прокоментувало заборону в'їзду Ірини Геращенко на територію РФ Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з забороною народному депутату України, члену постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, Уповноваженому Президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірині Геращенко на в'їзд на територію Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства України. «Не допустивши Ірину Геращенко до участі в судовому засіданні в рамках сфабрикованого процесу у справі Надії Савченко, російська влада цілеспрямовано створили штучні перешкоди представнику України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи для виконання своїх безпосередніх функцій», - наголошується в повідомленні. На думку МЗС України, такий крок російської влади є грубим порушенням зобов'язань Росії в рамках Мінських домовленостей зі звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, зокрема п. 5 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, а також п. 6 Комплексу заходів, які були схвалені главами держав у «нормандському форматі», зокрема Росії, 12 лютого 2015 року та підтверджені резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015). «МЗС України вимагає від російської сторони негайно скасувати це рішення, а також вжити всіх необхідних заходів, щоб уникнути будь-яких подальших провокацій стосовно родичів, близьких і адвокатів Надії Савченко, українських та іноземних журналістів, правозахисників, народних депутатів України, а також усіх представників Україна і міжнародного співтовариства, які були присутні під час винесення вироку», - резюмується в повідомленні.
Суспільство У Києві на 2,5 року посадили чоловіка, який «мінував» метро У Києві Дніпровський районний суд виніс вирок чоловікові, який «мінував» метро. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. Його засудили до 2,5 року позбавлення волі, визнавши винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України. Зловмисник - уродженець Кіровоградської області. Як повідомляється, він зателефонував на «102» і заявив, що на станції метро «Дарниця» готується вибух. Після цього його затримали. Він повністю визнав свою провину і розповів, що заяву про мінування зробив, щоб розважитися. Раніше чоловік вже притягався до кримінальної відповідальності і має проблеми з психічним здоров'ям. Крім цього, на підставі ст. 71 Кримінального кодексу України до терміну ув'язнення приєднано невідбуту частину покарання попереднього вироку, а отже зловмисник перебуватиме у в'язниці чотири роки і 32 дні.
Суспільство Під стінами ЦВК вимагають проведення виборів у Києві Під стінами Центральної виборчої комісії триває акція «Час спливає», під час якої понад 50 активістів закликають ЦВК ухвалити рішення про призначення виборів до районних рад столиці на 29 травня 2016 року. Про це повідомляє агентство Укрінформ. Зокрема, серед учасників акції - лідери київських організацій, політичних партій, таких як «Самопоміч», «Свобода», УКРОП і «Батьківщина». Інші учасники акції тримають партійну символіку і плакати з написами «Районним радам бути!», «Обіцяли - виконуйте». «Сьогодні останній день для того, щоб можна було забезпечити своєчасне проведення виборів 29 травня. Якщо сьогодні ЦВК не вчинить рішучих дій для того, щоб кияни мали реальне місцеве самоврядування, то його не буде ще якийсь невизначений термін», - вважає голова київської організації УКРОПу Дмитро Сіманський. Активісти зазначили, що, відповідно до чинного законодавства, 21 березня - останній день, коли ЦВК може призначити вибори до райрад у Києві на 29 травня. Зараз лідери політичних сил зайшли в приміщення ЦВК для того, щоб подати відповідне звернення про призначення виборів до районних рад столиці. Як повідомлялося раніше, фракція об'єднання «Самопоміч» зареєструвала у Верховній Раді законопроект про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня.
Суспільство Наступного тижня активісти можуть почати чергувати на адмінкордоні з Кримом Представники громадського формування «Аскер», організованого учасниками акції щодо цивільної блокади Криму, готові почати спільне несення служби на кордоні з півостровом. Про це в коментарі розповіла активістка блокади Евеліна Арифова, передає «Крым.Реалии». За її словами, формування було офіційно зареєстровано, також було здійснено всю документальну процедуру для несення служби на контрольних пунктах на адмінкордонах. Активісти пройшли курс підготовки спільно з українськими прикордонниками, склали іспити. Ті, хто склав іспит, мають відповідні посвідчення та пов'язки. Також Держприкордонслужбі України вже було передано графіки чергувань. Арифова уточнила, що заступати на чергування активісти планують найближчим часом, приблизно цього тижня. У Держприкордонслужбі України точну дату поки не оголошують. Активісти підкреслюють, що «спільне несення служби з прикордонниками - новий формат заходів із блокади півострова». Тепер активісти не зупинятимуть машини на своїх блокпостах, а чергуватимуть на пунктах пропуску разом із прикордонниками на офіційних підставах. Нагадаємо, що 20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, який прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.
За кордоном У Німеччині зафіксовано найвищий рівень мігрантів за всю її історію За 2015 рік у Німеччині зафіксували рекордну кількість мігрантів - понад 1,1 мільйона людей. Про це повідомляє Німецьке федеральне статистичне відомство, передає Deutsche Welle. За даними відомства, минулого року в Німеччині зареєстрували два мільйони мігрантів, які перетнули кордон, зокрема - 860 тисяч виїхали в інші країни. «2015 рік відзначився незвично високою міграцією іноземців до Німеччини. (...) Сумарна імміграція склала 1,14 мільйона. Це найвищий показник «чистої міграції» за всю історію Федеративної республіки Німеччина», - йдеться в повідомленні служби. Число іноземців, які прибули в ФРН, за рік зросло на 49%, тоді як виїздів із країни було лише на 12% більше, ніж минулого року. Також зазначається, що після закриття «балканського маршруту» багато притулків для біженців у Німеччині залишилося напівпорожніми. Притулки в деяких федеральних землях заповнені лише на 18-20%, особливо на сході країни: в Тюрингії вони заповненні тільки на 18,6%, в Саксонії - на 20%, в Бранденбурзі - на 44%.
Економіка Кабмін планує отримати спеціальне рятувальне обладнання з Китаю Кабінет міністрів України схвалив проект Угоди (у формі обміну листами) з урядом Китайської Народної Республіки про надання Державній службі України з надзвичайних ситуацій спеціального аварійно-рятувального обладнання. Про це свідчить відповідне розпорядження №173 від 10 березня 2016 року, передає офіційний сайт уряду. «Проектом передбачено, що Державна служба України з надзвичайних ситуацій отримає спеціальне аварійно-рятувальне обладнання загальною вартістю 50 млн китайських юанів (понад 7 млн ​​доларів США). Допомога уряду Китайської Народної Республіки буде надаватися на безоплатній основі», - підкреслюється в повідомленні уряду. Відзначається, що підписати зазначену угоду Кабінет міністрів уповноважив міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса.
Суспільство Суд узяв під варту підозрюваних у вбивстві жінки-підприємця у Києві Дарницький райсуд столиці повністю задовольнив клопотання Київської міської прокуратури і обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для двох зловмисників, підозрюваних у жорстокому вбивстві жінки в Бортничах. Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва. Зазначеним особам інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 4 ст. 187 (розбій), п. 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років або довічне ув'язнення. Як повідомлялося раніше, 10 березня 2016 року в Бортничах (Дарницький район столиці) у власній квартирі вбили 46-річну жінку-підприємця. За підозрою у скоєнні цього злочину правоохоронці затримали двох чоловіків, уродженців Дніпропетровщини та Києва.
Події У Харкові на вокзалі вбили розвідника У Харкові на вокзалі зарізали розвідника 92-ї бригади. Про це повідомили в прес-службі ГУ НПУ в Харківській області. «О 00:40 наряд патрульної поліції почув крики під час патрулювання Південного вокзалу. Виявилося, що чоловік почав бити ножем двох громадян, а потім спробував сховатися. «По гарячих слідах» зловмисника було затримано. Двоє розвідників 92-ї бригади відпочивали в кафе. До них приєдналися двоє чоловіків. Вони почали разом випивати, і між учасниками застілля виник конфлікт. Підозрюваний дістав розкладний ніж і почав ним бити своїх нових знайомих», - сказано в повідомленні. Розвідник помер на місці від нанесених йому ран. У другого військовослужбовця були різані рани живота та плеча. Його доставили в лікарню. Відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) і ч.2 ст. 15 ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство) КК України.
Суспільство оформление ленты  Розвідка Міноборони виявила ще одного високопоставленого військового з РФ на Донбасі Головне управління розвідки Міністерства оборони України змогло ідентифікувати ще одного високопоставленого військовослужбовця з РФ, який здійснює бойову підготовку терористів квазідержави «ДНР». Про це повідомляє прес-служба військового розвідувального відомства України. «Підтверджено, що «заступником командира по роботі з особовим складом 5-ї окремої мотострілкової бригади (Донецьк, Україна)» є російський полковник Ліпкевич Вадим Петрович», - йдеться в повідомленні. Головне управління розвідки Міноборони України підкреслює, що полковник ЗС РФ Ліпкевич перебуває на Донбасі з підробленими документами на ім'я «Мітін Вадим Петрович». «До прибуття на тимчасово окуповані території України полковник Ліпкевич проходив службу на посаді помічника командира по роботі з особовим складом 54-ї бригади управління (м. Бєлогорськ Амурської обл.) 35-ї Армії Східного військового округу (Хабаровськ) ЗС РФ», - йдеться в повідомленні розвідки. /На фото - полковник ЗС РФ Ліпкевич Вадим Петрович/
Суспільство Яценюк хоче з травня підвищити соцстандарти на 6% Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення про підготовку постанови про підвищення в травні соцстандартів на 6%. Про це голова уряду повідомив на позачерговому засіданні Кабміну, передає прес-служба КМУ. Прем'єр зазначив, що процедуру підвищення забюрократизовано і затягнуто. Також він розповів, що протягом року буде підвищення соцстандратів на 12%. «Минулого року, коли ми підвищували соціальні стандарти на 13 і 19% відповідно, дуже багато тижнів пішло на те, щоб випустити десятки, а іноді й сотні наказів з тією метою, щоб люди отримали підвищені зарплати і пенсії... Тому я прошу терміново підготувати постанову Кабінету Міністрів України про підвищення соціальних стандартів на 6%. Це перший етап. Усього протягом року у нас буде підвищення 12%», - сказав прем'єр.
Суспільство Комітет ВР з прав людини засудив зрив ЛГБТ-фестивалю у Львові Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин засуджує зрив праворадикалами «Фестивалю рівності» у Львові, організованого представниками ЛГБТ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби органу парламенту України. «У демократичній правовій державі, яка відстоює європейські цінності, неприпустиме свавілля. Кожна людина має дотримуватися закону, а в разі його порушення справедливо нести відповідальність», - зазначається в заяві. Депутати Комітету ВР вимагають прозорого і невідкладного розслідування подій. На думку парламентаріїв, європейська інтеграція України нерозривно пов'язана з толерантним і інклюзивним суспільством, а також повагою до людей, «незалежно від кольору шкіри, походження, інвалідності, мови, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності та інших ознак». «Комітет ще раз підтверджує свою відданість принципу верховенства права та поваги до меншин», - сказано в заяві.
Суспільство Полторак скасував майже 140 указів, які гальмували реформу Міноборони Міністр оборони України Степан Полторак скасував 138 наказів, які гальмують реформи в Міністерстві оборони. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook. «Проаналізувавши стан справ і з'ясувавши причини, які гальмують зміни, минулої п'ятниці (18 березня. - Ред.) я прийняв рішення про скасування 138 наказів попередніх років, які гальмують реформи в Міністерстві оборони України», - написав міністр. У зв'язку з цим керівники структурних підрозділів відомства, Генерального штабу Збройних сил і органів військового управління ЗСУ мають забезпечити розробку проектів наказів, необхідних для належного функціонування армії. «Усі накази повинні відповідати сучасним завданням військ, сприяти вдосконаленню організаційно-штатної структури Збройних сил з урахуванням об'єктивної можливості для виконання вимог, які в них висуваються», - підкреслив Полторак.
Економіка SWIFT рекомендує всім банкам перевірити власні системи безпеки Представники міжнародної системи міжбанківських комунікацій SWIFT збираються розіслати банкам рекомендацію ретельно перевірити системи безпеки і за необхідності вдосконалити їх. Про це повідомляє видання Reuters. «Нашим основним завданням зараз є сприяти тому, щоб наші клієнти перевірили і де потрібно посилили свої локальні системи експлуатації», - повідомила представник SWIFT. Рішення написати такий лист з'явилося після того, як хакери проникли в електронну систему Федерального резервного банку Нью-Йорка, який входить у Федеральну резервну систему, і вкрали з рахунка центробанку Бангладеш близько $100 млн. Представники Федерального резервного банку Нью-Йорка повідомили, що при проведенні транзакцій не було виявлено ознак зламу. Розпорядження про проведення оплати було підтверджено системою SWIFT.
За кордоном Ердоган звинуватив Європу в лицемірстві щодо «курдського питання» Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сумнівається в «щирості» заяв ЄС про підтримку Туреччини в її боротьбі з бойовиками забороненої Робочої партії Курдистану (РПК). Про це він заявив у своїй промові в Стамбулі, пише AFP. У своїй промові в Стамбулі Ердоган звинуватив Європу в «лицемірстві» щодо підтримки боротьби Туреччини з РПК, яку в країні заборонено і внесено в список терористичних організацій. «Як ми можемо говорити про щирість, коли терористичній організації дозволено ставити намет у Брюсселі, біля будівлі Європейської ради?» - сказав він, коментуючи появу намету курдських активістів під час саміту ЄС - Туреччина минулого тижня. Раніше повідомлялося, що посла Бельгії в Туреччині Марка Трентесо було викликано в МЗС Туреччини через нещодавній інцидент навколо наметів на підтримку Робочої партії Курдистану в Брюсселі.
Суспільство У Запоріжжі поліція запобігла розкраданню 15 мільйонів гривень У Запоріжжі працівники Управління захисту економіки ГУ Національної поліції запобігли крадіжці державних коштів на суму в 15 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в області. «На відкритих торгах товариство незаконно отримало перемогу із закупівлі товарів і послуг. На підставі укладених договорів підприємство мало отримати на свої рахунки мільйони гривень бюджетних коштів, проте працівники УЗЕ перевірили тендерну документацію і виявили порушення», - йдеться в повідомленні. Так, встановлено, що підрозділом державного підприємства проводився тендер із закупівлі цистерн, резервуарів для зберігання відпрацьованого ядерного палива з захисним кільцем. У конкурсі брали участь три товариства, які запропонували ціну на послугу від 15 до 17,9 млн гривень. Пропозиції одного товариства одразу було відхилено через невідповідність кваліфікаційним вимогам. «Працівники УЗЕ Національної поліції в Запорізькій області, здійснивши аналіз тендерної документації, виявили низку порушень. Правоохоронці попередили злочинні наміри підприємства заволодіти зазначеною сумою грошових коштів, 15 мільйонів гривень залишилися в бюджеті», - заявили в прес-службі ГУ НП. За даними поліції, основний кваліфікаційний критерій до учасників тендера - наявність документального підтвердження позитивного досвіду виконання договорів про поставку аналогічних товарів. Згідно з отриманою інформацією, суспільство за час свого існування взагалі не мало жодних зобов'язань. Крім того, ТОВ було зареєстровано за місяць до оголошення закупівлі, розмір його статутного фонду становить 150 тис. гривень. Посадові особи ТОВ шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів намагалися привласнити державні кошти, призначені для закупівлі товарів і послуг. Крім того, посадові особи виробничого підрозділу ДП, які віддали перевагу ТОВ, але не перевірили достовірність наданих документів, також перевіряються на причетність до вказаного правопорушення. За привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем передбачено покарання у вигляді обмеження волі строком від трьох до п'яти років або позбавлення волі строком від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років .
Суспільство Amnesty International вимагає перегляду справи Савченко Справу української льотчиці Надії Савченко має бути повторно розглянуто відповідно до стандартів справедливого судочинства. Про це заявляє Amnesty International. «Абсолютно неприйнятно відправляти Надію Савченко до в'язниці після такого безглуздого і політизованого судового розгляду», - зазначив Джон Дальхузен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії. За його словами, низка сумнівних процедур і рішень судді упродовж цього судового процесу показують очевидне презирство до процедури належного судочинства і позбавляють Савченко будь-якої надії на доведення своєї невинуватості. «Єдиний шлях, завдяки якому правосуддя може бути досягнуто і для Надії, і для журналістів, які загинули, - це повне і неупереджене розслідування всіх підозр і повторний розгляд, який має бути вільним від політичного втручання і відповідати міжнародним стандартам правосуддя», - заявив Дальхузен
Економіка Компанія Ахметова повідомила про збитки на суму в 37 мільярдів гривень Компанія «ДТЕК Енерго», що входить у фінансово-промислову групу СКМ Ріната Ахметова, закінчила 2015 рік з чистим збитком у 37,4 млрд гривень. Про це заявив генеральний директор «ДТЕК Енерго» Всеволод Старухін, передає прес-служба компанії. «Фінансові результати компанії за підсумками року негативні в зв'язку з тим, що компанія продовжує працювати за економічно необґрунтованими тарифами в умовах високої заборгованості ДП «Енергоринок», - сказав Старухін. Генеральний директор зазначив, що тарифи на електроенергію для населення і промислових споживачів значно зросли 2015 року, але це не позначилося на стані теплової генерації в зв'язку з тим, «що грошові кошти було розподілено на інші види генерації». «До цього ж можна додати падіння відпуску електроенергії підприємствами компанії на 20% і зростання заборгованості ДП «Енергоринок» перед компанією до рівня 5,2 млрд гривень», - повідомив Старухін. Він зазначив, що в результаті рік компанія «ДТЕК Енерго» закінчила з чистим збитком у 37,4 мільярда гривень.
Політика МЗС Великої Британії назвало анексію Криму «актом агресії» Міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Хеммонд заявив, що Велика Британія ніколи не визнає анексії Криму з боку Росії. Про це йдеться в заяві голови зовнішньополітичного відомства країни. «Два роки тому Росія спробувала узаконити свою незаконну окупацію Криму за допомогою одностороннього «договору», щоб «поглинути» півострів - насправді це було звичайне і просте захоплення землі», - підкреслив він. Голова МЗС Британії впевнений, що саме Кремль організував незаконний «референдум» у Криму, який був «пародією на демократію». «Анексувавши українські землі, порушивши територіальну цілісність, дестабілізувавши ситуацію на сході України, Росія порушила міжнародне право і кинула виклик основам міжнародного порядку», - зазначив Хеммонд. Велика Британія чітко дала зрозуміти свою позицію: вона не визнала і не визнає незаконного захоплення Криму Росією. «Не будемо забувати також про порушення прав людини, яким піддаються жертви російської агресії, в тому числі етнічні меншини в Криму - зокрема велика кримськотатарська громада, яка винесла на собі основний тягар порушень, за які Росія несе відповідальність», - зазначив голова МЗС Великої Британії. Британія вважає незаконну анексію Криму актом агресії. Тому міністр закордонних справ цієї країни закликав Росію припинити окупацію і повернути Крим до складу України.
Економіка Україна і Велика Британія співпрацюватимуть в оборонній сфері Сьогодні Велика Британія і Україна підписали договір про співпрацю у сфері оборони терміном на 15 років. Про це повідомляє прес-служба посольства Британії в Києві. Відзначається, що документ передбачає такі сфери співпраці, як обмін інформацією про потенційні загрози, участь у спільних навчаннях, навчальні програми з підготовки особового складу Збройних сил України і співпрацю в галузі військової техніки. Крім того, Британія має намір розширити навчальну програму за рахунок підготовки інструкторів. «Велика Британія неухильно підтримує Україну, яка захищає свою територіальну цілісність. Новий оборонний договір фіксує наші зобов'язання, оскільки ми розширюємо навчальні програми для ЗСУ», - заявив щодо підписання документа Державний секретар з питань оборони Великої Британії Майкл Феллон.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Охріменко Гонтарева просто розгублена і не знає, як виправити ситуацію Голова НБУ Валерія Гонтарева намагається перекласти з себе відповідальність за стан валютного ринку. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи пораду Гонтаревої українцям не думати про курс долара, а дивитися на ціни і вміст холодильників і її заяву, що вітчизняна економка адаптувалася до нових реалій після окупації територій України. «Це вона просто піариться. Насправді українська банківська система - це вже руїна. І валютний ринок повністю розвалено. А Гонтарева почала нав'язувати думку, що НБУ не відповідає за курс, а лише за інфляцію. Але, коли інфляція буде рости, вона знову скаже, що вона за це не відповідає», - упевнений експерт. Охріменко вважає, що голова НБУ просто не знає, що робити далі. «Насправді Гонтарева просто розгублена. І не знає, як виправити ситуацію на валютному ринку. І просто хоче зняти відповідальність з себе. Тому, навіть коли курс буде 50 гривень, вона продовжить стверджувати, що не знає і не розуміє, як це все сталося», - додав він. За словами економіста, передумови для обвалу курсу національної валюти є. «Якщо подивитися на дані, розміщені на сайті НБУ, то помітно, що безготівкової валюти не вистачає, а безготівкової гривні - багато. Тому ризик девальвації залишається», - пояснив він.
За кордоном Оприлюднено ще одну ймовірну версію катастрофи Boeing під Ростовом Літак Boeing авіакомпанії FlyDubai впав на злітно-посадкову смугу в Ростові-на-Дону (РФ) через те, що у нього заклинило кермо висоти, швидше за все, воно замерзло через різкий перепад температур. Про це повідомляє «Российская газета» з посиланням на джерело, знайоме з перебігом розслідування. «Перед тим, як піти на посадку, авіалайнер пішов на висоту в один кілометр (940 метрів) і потім почав різко знижуватися. І коли висота стала 270-300 метрів, він несподівано почав падати на смугу. При цьому градус його зниження був 45-50 градусів, а швидкість - 325 кілометрів на годину», - йдеться в повідомленні. Читайте також: У Ростові-на-Дону розбився літак із 61 пасажиром, на борту було восьмеро громадян України На думку експерта, літак практично «клюнув носом». При цьому, судячи з записів переговорів диспетчерів і пілотів, у цей час екіпаж намагався виправити ситуацію і в ефірі була тиша. Читайте також: Опубліковано відеозапис моменту аварії літака в Ростові-на-Дону На думку джерела, пілоти намагалися «витягнути» літак, але їм не вистачило часу і сил, щоб зрушити кермо на себе. Штурвал міг просто замерзнути через різкий перепад температур.
Суспільство Нацгвардія планує добрати ще 18 тисяч контрактників Професійні військові на контрактній службі - найбільша потреба Національної гвардії. Про це сказала спікер Нацгвардії Світлана Павловська, передає 5 канал. За її словами, серед 42 тисяч нацгвардійців тільки кожен третій - контрактник. Доукомплектовувати НГУ, згідно із законодавством, потрібно до кількості 60 тисяч осіб. Добровольці можуть записатися в обласних управліннях, а також на сайті Нацгвардії. Павловська також зазначає, що пріоритетними кандидатами на службу за контрактом є строковики, які отримали військову освіту. Також, за даними прес-секретаря Національної гвардії, протягом двох років більше 75% нацгвардіців були задіяні в операціях в зоні АТО. «За весь час проведення АТО державними нагородами було відзначено 948 військовослужбовців Національної гвардії України, 162 із них, на жаль, посмертно. Двоє з них посмертно удостоєні звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка» посмертно. Це генерал Кульчицький і полковник Завада», - повідомила Павловська.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Охріменко Українці просто не платитимуть за послуги ЖКГ Єдиний вихід для українців - не платити за комунальні платежі, бо нічим. Попри деяке підвищення соцстандартів ситуація докорінно не зміниться, адже це неістотне підвищення. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Українці будуть довго терпіти. Терплять уже багато років. Досвід такий є - терпіти. Зараз, навіть якщо підвищать соцстандарти, - цього замало. У нас зараз дуже істотний розрив: такі тарифи, як у Європі, а зарплати - як в Африці. Якась частина українців поїхала на заробітки і правильно зробила, однозначно. Якась частина пішла працювати в тіньову економіку. Хтось, звичайно, став більше займатися натуральним господарством. Тих, хто не платить за послуги ЖКГ, насправді дуже багато, але їх навіть сварити нема за що, адже всі прекрасно розуміють, що окремі люди не платять за комунальні послуги не тому, що вони не хочуть, а тому, що немає грошей. Ця ситуація дійсно є, і, на жаль, поки вона не зміниться», - розповів економіст. Також Охріменко зазначає, що, крім підвищення соцстандартів, на нас чекає і чергове подорожчання комуналки. «Підвищення тарифів ще буде, у нас, відповідно до вимог Міжнародного валютного фонду, це станеться восени. Це вже заплановано. Крім того, є ще проблема - курс долара все-таки виріс, і, якщо зіставити торішню і нинішню весну, стане ясно, що аграрії будуть засівати - засаджувати поля, і хоч ціна на нафту впала, зиску від цього жодного. Бо нафта подешевшала, а мінеральні добрива подорожчали. Значить, буде більше витрат на посівну, а відповідно, збирати урожай буде дорожче - і зерно теж буде дорожче. Звідси дорожче м'ясо, молоко. Що стосується того, що НБУ проводить девальвацію... Так практично провокується зростання цін на всі продукти харчування. Тобто, швидше за все, в таких умовах українці просто не платитимуть за послуги ЖКГ, це дійсно прогнозовано. Але якісь заворушення навряд чи виникнуть», - резюмував експерт.
Політика Комітет ВР рекомендує 30 кандидатів на посади членів Рахункової палати Комітет парламенту з питань бюджету вирішив рекомендувати Верховній Раді України 30 кандидатів на посади членів Рахункової палати. Про це передає прес-служба ВР. Так, комітет на своїх засідання 17 лютого і 16 березня підсумував результати проведеного конкурсу на зайняття посад членів Рахункової палати для призначення нового складу палати і вирішив рекомендувати ВРУ 30 кандидатів на посади членів Рахункової палати та не рекомендувати парламенту 36 кандидатів. Також комітет вирішив зареєструвати проект постанови №4283 «Про звільнення голови та інших членів Рахункової палати» і рекомендувати Раді невідкладно ухвалити її після призначення нового складу Рахункової палати. Відзначимо, що текст проекту постанови на сайті ВРУ на даний момент відсутній. Нагадаємо, в серпні 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон №2072 Про Рахункову палату. Зокрема, документ визначає організацію, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати.
оформление ленты  Блог: 
Політика Тарас Чорновіл У Великій Британії серйозно обговорюється можливість розширення санкцій проти РФ Велика Британія може посилити санкції проти РФ. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політик Тарас Чорновіл. «Міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Хеммонд заявив, що країна ніколи не визнає анексію Криму з боку Росії. Коли ж ідеться про акт агресії, це означає, що навіть немає варіантів для обговорення. Крим повинен бути в складі України. Поки цього не станеться - питання залишається відкритим, а Росія - окупантами», - пояснив він. Крім того, Чорновіл підкреслив, що ця заява також свідчить про те, що у Великій Британії серйозно обговорюється можливість розширення санкцій щодо РФ і впливу на Росію. «Є розуміння, що, як сказано Мартіном Лютером Кінгом, несправедливість де-небудь загрожує справедливості всюди. Але перед тим, як посилювати санкції, попередньо проводиться політична артпідготовка, озвучуються наміри як населенню Великої Британії і ЄС, так і РФ», - додав політик, акцентуючи, що тим самим Британія також впливає на ситуацію всередині Євросоюзу, демонструючи, що про зняття санкцій з РФ не йдеться. Водночас Чоновіл виключив надання прямої військової допомоги Україні. Він нагадали, що партнер Великої Британії США вважає, що це може тільки погіршити ситуацію, посилити агресивність дій РФ. Але не виключив, що Україні може бути надано допомогу не тільки у вигляді політичної підтримки, а й розвідувальної інформації.
Суспільство Бойовик «ДНР» розповів про захоплення Савченко в полон Сепаратист із «ДНР» з позивним «Ілім» повідомив версію, в якій підтверджує версію захисту української льотчиці і народного депутата Надії Савченко. Про це повідомляє видання «Медуза». «Ілім» особисто брав українського військовослужбовця Савченко в полон і доставив її в Луганськ. «Надю «Кулю» (позивний Савченко. - Ред.) привезли в «Зорю» і особисто передали Ігорю  Плотницькому (тодішній «міністр оборони» «ЛНР»). Там Савченко беруть журналісти Lifenews і з нею починають працювати. Все це було близько 12:00. Після 12:00 ми вже були в розташуванні», - каже бойовик. Тобто Савченко захопили в полон 17 червня 2014 року ще до обстрілу селища Металіст, в результаті якого загинули журналісти ВДТРК. «Ілім» говорить, що його не допитували, хоча він не переховувався від слідства.
Суспільство Порошенко передав дружині Георгія Гонгадзе «Золоту Зірку» Героя України Президент Петро Порошенко передав вдові загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі орден «Золота Зірка». Про це в понеділок повідомляє прес-служба глави держави. «Майже через 16 років після трагічної загибелі Гії маю високу честь і велику відповідальність передати вам і вашій родині «Золоту Зірку» Героя України - найвищу державну нагороду, яка по праву належить Георгію Гонгадзе», - зазначив Петро Порошенко. У відповідь Мирослава Гонгадзе зазначила, що її чоловік завжди був готовий віддати життя за Україну. І, якби він сьогодні був живий, «він був би там - на східних кордонах. Якби він був живий, він би пишався цією нагородою». «Президент подякував Мирославі Гонгадзе за те, що вона не пориває зв'язку з Батьківщиною і фактично працює послом доброї волі, шляхом народної дипломатії зміцнюючи стратегічне партнерство між Україною і США, що особливо важливо для протидії російській агресії», - додають у прес-службі Президента.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Володимир Цибулько Громадяни не хочуть стати інструментом у брудних руках політиків Українці поки не готові виходити на протести і влаштовувати соціальні заворушення. Це все тому, що вони не хочуть стати інструментом в брудних руках політиків. Тому навіть після підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства люди, швидше за все, просто не платитимуть. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «У людей зараз найбільш ефективна форма протесту - це відмова від платежів. І це навіть не форма протесту, це просто нездатність оплачувати. Уряд хоче, щоб в економіку повернулася частина грошей, яка зараз лежить навіть не в банках, а в сімейних скарбничках. Не впевнений, що цей задум вдасться. Швидше за все, громадяни просто припинять платити. З огляду на традицію списання боргів олігархам (що відбувалося вже декілька разів за рішенням Верховної Ради) списання боргів населенню теж було б варіантом. Швидше за все, громадяни не зможуть платити і просто «підвісять» ці платежі в будь-який час. Крім того, українці спробують по мінімуму споживати електроенергію і газ», - розповів політолог. За його словами, зараз існує загроза, що в разі соціальних протестів проти чинної влади в результаті прийде зовсім некваліфікована влада. «Не думаю, що люди охоче готові стати інструментом в брудних руках політиків. Тому найближчим часом протестів очікувати не варто», - зазначив Цибулько.
Суспільство «Міністра доходів і зборів» «ДНР» буде засуджено заочно Прокуратурою Донецької області направлено до суду обвинувальний акт для заочного засудження «міністра доходів і зборів ДНР», якому загрожує 15 років в'язниці. Про це повідомили в прес-службі прокуратури Донецької області. «Під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області завершено досудове розслідування щодо так званого «міністра доходів і зборів ДНР», який звинувачується у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній групі чи терористичній організації). Правопорушнику загрожує до 15 років позбавлення волі», - йдеться в повідомленні. Під час слідства встановлено, що в листопаді 2014 року 45-річний житель Донецька за власною ініціативою вступив до лав терористичної організації «ДНР», обійнявши посаду «міністра доходів і зборів ДНР». Перебуваючи на посаді, так званий «міністр» видає накази на проведення перевірок на підприємствах, установах і організаціях, а також на застосування фінансової відповідальності при встановленні порушення. Таким чином, своїми діями обвинувачений порушує конституційні права громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької області. Через те, що правопорушник досі перебуває на непідконтрольній українській владі території і на допити до слідчого не з'являється, прокуратурою вирішено передати провадження в суд для заочного засудження
Суспільство Штаб АТО повідомляє про стабілізацію ситуації в зоні бойових дій Терористи здійснили 11 обстрілів позицій сил ЗСУ, що є від початку доби стабілізацією в зоні проведення АТО. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє прес-служба штабу АТО. «Російські бойовики 11 разів обстріляли позиції Збройних Сил України: п'ять - на Донецькому і шість - на Маріупольському напрямах. Чотири рази російські найманці обстрілювали опорні пункти поблизу Новотроїцького з гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру і стрілецької зброї, а о 8 ранку ДРГ чисельністю до 10 осіб наблизилася до позицій сил АТО і обстріляла їх із АГС і стрілецької зброї. Отримавши гідну відповідь від українських бійців, терористи відступили», - зазначено в повідомленні. Також у штабі АТО кажуть, що активізувалися снайпери ворога поблизу Невельського, Ленінського і Красногорівки, а поблизу Авдіївки бойовики обстріляли позиції з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів. Тим часом в районі Широкиного і Опитного неприцільно вогнем зі стрілецької зброї російські найманці намагалися спровокувати українських бійців на вогонь.
оформление ленты  Блог: 
Політика Ганна Гопко Є ще багато людей, які не знають, що їм заборонено в'їзд до Росії Нев'їзними в РФ можуть бути десятки українських політиків і громадських діячів. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, коментуючи інцидент з Іриною Геращенко, якій заборонили в'їзд в Росію до 2021 року. «Ірина Геращенко - учасник Тристоронньої контактної групи, людина, яка постійно в контакті з сім'ями, чиї рідні за ґратами, за чиє звільнення ми боремося. І в РФ побоялися, що вона зможе спілкуватися з росіянами. Їм важливо демонструвати силу своєї системи. І я думаю, є ще дуже багато інших людей, які не знають, що їм заборонили в'їзд в Росію», - акцентувала голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах. Гопко вважає, що в РФ, не пустивши Геращенко, також хотіли принизити її як людину, але їм це не вдалося. «Це така підлість, мовляв: ви пройшли такий шлях, а ми покажемо, які ми всесильні. Але результат зворотний. І вся їхня пропаганда спрацьовує навпаки. Це ті моменти, коли зло розвінчується саме. У світі все сприймається зовсім по-іншому, ніж планували в РФ», - підсумувала Гопко.
Суспільство У Чернігівській області затримали агента російських спецслужб Служба безпеки України затримала жителя одного із населених пунктів Чернігівщини, який за завданням ФСБ збирав інформацію про розташування блокпостів, озброєння і особовий склад прикордонних частин. Як повідомляє прес-служба СБУ, чоловік, перебуваючи на території РФ, був звинувачений у порушенні правил перебування на території Росії і під загрозою депортації його завербувало ФСБ. «Виконуючи завдання російських кураторів, агент зробив приховану відеозйомку прикордонного контрольного поста, будівель, декількох інженерних об'єктів, особового складу військовослужбовців і транспорту Чернігівського прикордонного загону», - йдеться в повідомленні. Отриману інформацію зловмисник мав передати представникам російських спецслужб під час чергової поїздки в РФ. Затриманому оголошено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Палій Росія прислухається майже виключно до думки США Звернення дружини Президента Марини Порошенко до дружини Президента США Мішель Обами з проханням приєднатися до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення на Батьківщину українців, яких зараз незаконно ув'язнено в Росії, буде мати позитивний ефект. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог Олександр Палій. «Це може мати ефект, бо Росія насправді прислухається майже виключно до Америки», - завив він. Палій зазначив, що «Росія поважає не досягнення економіки, культури тощо, а тільки велику бомбу і знає, що у Америки вона більша, звідси цей комплекс перед США». «Тому все, що виходить з американських верхів, насправді суперважливо для Росії, навіть тоді, коли вони роблять вигляд, що це не означає для них нічого», - акцентував експерт і нагадав, що президент США Барак Обама вже закликав президента РФ Володимира Путіна звільнити Савченко.
Політика оформление ленты  «Козирний» Донбас Багато хто пам'ятає, як у травні 2014 року тоді ще лідер президентських перегонів Петро Порошенко заявляв, що антитерористична операція на сході країни не може тривати місяці - вона триватиме години. Як години розтягнулися на роки, ми вже знаємо. Тому суспільство не могло не звернути уваги на ще одну заяву тепер уже глави держави приблизно на цю ж тему. В інтерв'ю одному з турецьких телеканалів Петро Олексійович сказав, що Україна поверне Донбас: а) мирним шляхом, б) всього за рік. За його словами, вже 2016 року має відбутися відновлення українського суверенітету над окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. Але ось чи реально це і що потрібно робити, щоб прискорити процес повернення відкушеної частини Донбасу під контроль законної влади? І чи не видається за нинішніх умов бажане за дійсне? Зрештою, чи потрібно самій Україні це зараз, чи поспіх у розв’язанні цього питання принесе нашій країні більше шкоди, ніж користі, про це «Аналітична служба новин» і вирішила поговорити з експертами. Конституцію ніхто не відміняв Повернути окуповані Росією частини Донецької і Луганської областей, як і обіцяв Президент, можна, проте поки що це більшою мірою бажання, а не тверді гарантії. Хіба що тут треба враховувати і той факт, що Петро Порошенко може володіти якоюсь інформацією, яка дозволяє йому давати такі прогнози, запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН) перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець. Як запевняє заступник голови фракції Радикальної партії Андрій Лозовой, повернути захоплену частину Донбасу можна було й раніше, але для цього треба було воювати, причому чотирма фронтами: «Перший - це посилення військового потенціалу, а також дипломатичний, інформаційний фронти і нормальна робота і взаємодія на міжнародній арені». Він також зазначив, що ще одним фактором повернення Донбасу має стати економіка - Росія буде здавати свої позиції тільки в тому випадку, коли Україна, навпаки, буде нарощувати свій потенціал. За словами ж Леоніда Ємця, в контексті цієї проблеми важлива ще одна - проблема виборів на Донбасі, а також умов, за яких вони стають можливими. «Згідно з Конституцією, яку в цій частині ніхто не міняв і міняти не планує, вибори проходять за єдиним законом, - нагадав народний депутат. - У нас не може бути виборчого закону для окремих територій. Відповідно, якщо вибори відбудуться в Луганську і Донецьку, то тільки за законом про місцеві вибори, який передбачає такі процедури, як участь наших правоохоронних органів в контролі над передачею бюлетенів, участь наших членів комісій, які формуються з політичних партій, представлених у парламенті. Зрозуміло, всі ці технічні моменти на тих територіях можна забезпечити, коли там не буде ні російських військ, ні терористичних організацій. Тільки тоді, коли там буде контроль української влади, можна провести вибори». Він також зазначив, що для того, щоб ці вибори були демократичними, люди повинні мати можливість визначатися самостійно, а не з пістолетом біля скроні. Визнати окупованою територією Його колега по парламенту народний депутат від партії «Батьківщина» Альона Шкрум вважає, що повернути Донбас можна тільки військовим шляхом, але при цьому для початку варто встановити, що є визначальною метою - повернення територій чи все ж таки реінтеграція людей, які там живуть? За її словами, рік - занадто маленький термін для повернення, але певні кроки - і перш за все офіційне визнання територій Луганської та Донецької областей окупованими - варто здійснювати вже зараз і виробити нормальну державну стратегію щодо Донбасу. «У нас немає нормальної державної стратегії, що нам взагалі робити з Донбасом, - пояснила Альона Шкрум АСН. - Не з точки зору повернення, а з точки зору інтеграції переселенців, соціальної політики щодо тих людей, які виїхали. Тим більше немає стратегії і щодо можливого повернення військовим шляхом». За словами Шкрум, ми опинилися в непростій ситуації, але треба було оголошувати військовий стан на окремих територіях окремих областей ще раніше. Також треба було розривати дипломатичні відносини з Росією. «Що стосується визнання цих територій окупованими - так само, як і Крим, - то в Раді вже є законопроекти, які можна підтримати або розробити нові. Окуповано Донецьку область, окуповано Луганську область - це значить, що ми більше не відповідальні за тих людей. За всі речі, що відбуваються на окупованих територіях, відповідальна Росія, - підкреслює нардеп. - Також ми говоримо про те, що закриваємо кордон. Ми не можемо торгувати з країною-агресором. Звичайно, для олігархів це болюче рішення, тому Президент його поки і не ухвалює. Але рано чи пізно нам доведеться його ухвалити. Ми зможемо повернути території тільки розвиваючи Україну, розвиваючи армію і дипломатично домовляючись про те, щоб тиснути на Путіна за допомогою санкцій». Підтримує ідею визнати захоплений шматок Донбасу окупованою територією і віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, оскільки, на її думку, в такому випадку можна буде керуватися нормами міжнародного права. Поки ж жодних механізмів, щоб повернути ці території за рік, немає. «Я не бачу реальних механізмів повернення окупованих частин Донецької і Луганської областей. Бо немає зацікавленості в деескалації конфлікту і немає сьогодні тих механізмів, навіть дипломатичних, які дозволяють це зробити, - зазначає вона в розмові з кореспондентом АСН. - Будь-які перспективи проведення виборів на окупованих територіях не мають нічого спільного з поверненням в лоно України територій, що перебувають під окупацією. Такі дії можуть тільки погіршити становище України». На її думку, це навіть може призвести до внутрішнього загострення, тому треба діяти більш рішуче і визнати частини Донбасу окупованими територіями на офіційному рівні. «Наша позиція - визнати ці території окупованими і повернути їх у площину міжнародного права. Тоді ми зможемо застосувати міжнародне право щодо окупованих територій, яке буде діяти на території України», - підсумувала Сироїд. У свою чергу експерт-міжнародник Андрій Бузаров зазначає, що насправді влада не вживає жодних заходів, щоб повернути окуповану територію. За його словами, зараз робляться спроби заморозити конфлікт. «Сьогодні Петро Порошенко використовує тематику Донбасу для того, щоб показати принциповість позиції, - пояснює він АСН. - Об'єктивно ж зараз варіантів повернення Криму в Україну, як і частини Донбасу, просто немає. Оскільки це геополітичний конфлікт США і РФ на території України». Три «кити» повернення На думку ж голови правління Українського центру прямої демократії Ігоря Куруса, Донбас можна повернути за трьох умов: високий рівень життя в країні, справедлива держава і наявність сучасної армії. Як відомо і без експертів, що перше, що друге, що третє - з розряду нездійсненних мрій. Проте, запевняє Ігор Курус, оскільки Україна перебуває в стані війни, влада повинна діяти рішуче, бо будь-які домовленості з агресором - тільки затягування часу і демонстрація слабкості. «По-перше, - пояснює експерт АСН, - треба підвищити рівень життя громадян в Україні. Це стане потужним стимулом для жителів Донбасу і Криму припинити підтримувати агресора і вірити російській пропаганді про «манну небесну». Два роки тому український народ обрав курс на євроінтеграцію, тому потрібно впровадити в життя дійсно європейські цінності. По-друге, українська влада повинна забезпечити справедливу державу і стійкий її розвиток. Там, де майорить український прапор, мають бути безпека, законність і порядок. По-третє, повинна бути сильна модернізована армія, яка здатна очистити територію України від російських диверсантів і найманців і захистити український кордон». Якщо ці позиції, переконаний Ігор Курус, владою будуть виконані, шанс на припинення війни є: «Українська влада повинна провести в країні реальні реформи, які дозволять повернути довіру до влади, і зробити так, щоб громадяни країни захотіли в ній жити і захищати її». Зараз же, за його словами, здається, що нинішня влада не вживає ефективних заходів або у неї немає бажання поставити крапку в цій війні. Що головна запорука повернення Донбасу під управління Києва - це боєздатна армія, вважає і народний депутат Юрій Береза. Але він окремо зазначає, що, аби говорити про якісь терміни повернення окупованих територій, необхідно переоснащення наших Збройних сил. «Про терміни говорити можна тільки тоді, коли є боєздатна армія, - підкреслює він. - Ми можемо повернути що і коли завгодно, коли буде армія, яка зможе за час від трьох до шести діб дійти до Москви. Тільки в такому випадку все закінчиться. Зараз, на щастя, вже з'явився бойовий дух. Крім того, у нас з'явилися молодші командири, здатні відмінно себе показати. Зараз актуальним є питання переоснащення армії. Я переконаний у тому, що, тільки-но у нас відбудеться переоснащення Збройних сил, повернення Донбасу буде не за горами. Варто засвоїти основний фактор: ніхто не буде розмовляти зі слабкими, ніхто не звільнить території просто так. У світі бояться тільки сили». У чому зиск Росії На думку ж парламентарія Дмитра Добродомова, якою він поділився з «Аналітичною службою новин» (АСН), розв’язати ситуацію з Донбасом можна лише увівши миротворчі сили. Але в будь-якому випадку рік - це занадто мало, щоб повернути Донбас Україні: жодних умов для цього зараз немає. Відповідну заяву, яку озвучив Президент Петро Порошенко, зазначає він, швидше за все, було зроблено внаслідок впливу ззовні. «Думаю, передумова цих заяв - тиск західних партнерів, - пояснює політик. - Наскільки це реально? Я не бачу цього в реальності зовсім. Подивіться, що зараз відбувається на Донбасі. Зросла активність бойовиків. Я не впевнений, що вони підконтрольні десь одним гілкам своїх бандитських розкладів. Тому розв’язати питання вже цього року можна тільки за однієї умови - якщо будуть введені миротворчі сили, які допоможуть встановити кордон, буде складено зброю, буде українська влада і за українськими законами проведуть вибори. При цьому бойовиків, винних у смертях і тортурах, буде заарештовано, а заручників - звільнено». Дмитро Добродомов підкреслив, що сьогодні немає жодних передумов для здійснення будь-якого кроку з цього переліку, а тим більше для здійснення їх у сукупності. З тим, що року занадто мало, згоден і нардеп Єгор Фірсов, зазначаючи, що таке повернення в нині існуючих умовах суперечить українським інтересам, оскільки, якщо повернути Донбас Україні зараз, це зіграє на руку РФ. «Ви знаєте, колись Петро Олексійович говорив дуже важливі речі, колись він говорив і про те, що АТО має тривати не місяці, а мало не години. Тому я, якщо чесно, слабо собі уявляю, як можна повернути Донбас за рік, - поділився він із АСН. - Зараз на окупованій території перебувають російські військові - це понад сім тисяч осіб, понад 600 танків, я не говорю зараз про важке озброєння: «Гради», «Буратіно», «Акації» тощо. У майже 40 тисяч цивільного населення є зброя (від пістолетів-автоматів до гранат). Тому протягом року на рівному місці з Захарченком, з російськими військовими, з тією ситуацією, яку я описав, не бачу, що це буде реально». Фірсов зазначає, що така заява Порошенка, можливо, орієнтована на Європейський союз. Крім того, повернення Донбасу зараз абсолютно не в інтересах України, наразі воно вигідно тільки Росії. «Я 25 років прожив там, у мене є контакти: родичі, однокласники, сусіди. І добре розумію ситуацію, яка там склалася: повернути за рік нереально. Треба почекати, коли економіка і армія стануть сильнішими. Тоді можна теоретично говорити про те, щоб забрати Донбас військовим способом. Але не вірю, що протягом цього року ми реінтегруємо цю територію. Плюс цього не потрібно робити тому, що це суперечить українським інтересам». За його словами, повернути нам окупований, зазомбований Донбас, зруйнований і непідконтрольний Києву, - це зараз найголовніше завдання Росії. РФ вручить його Києву і скаже, мовляв, «візьміть його і мучтесь із ним, щоб ця територія вибирала своїх губернаторів, щоб ця територія впливала на політику країни і щоб ця територія вибирала собі народних депутатів від Донецька». Тобто це «план Росії, вона відверто показала, що не збирається забирати цю територію, як Крим, і визнавати її окремою державою. А нам в жодному разі не можна вестися на цей процес». Без компромісів, як без рук Народний депутат Віктор Чумак акцентує увагу на тому, що повернення Донбасу за такий термін можливо тільки за певних компромісів. Тобто за такий короткий проміжок часу не вдасться повністю вивести війська російської армії і оновити українську владу. Тому говорити можна лише про повернення з якимись умовами. «Думаю, що повернути Донбас за рік можливо тільки тоді, коли будуть виведені звідти російські війська, коли вдасться пересаджати всіх бойовиків-сепаратистів на Донбасі, - запевняє він «Аналітичну службу новин» (АСН). - Крім того, потрібно повністю оновити інфраструктуру нашої влади, оновити місцеве самоврядування. А ось якими можуть бути компроміси, про це треба запитати у Президента, бо якщо він робить такі заяви, то, напевно, знає про них». Також народний обранець зазначає, що варто говорити про те, що повернення Донбасу може мати різні формати і забарвлення. «Я не бачу просто інших шляхів, крім тих, про які я говорив. Що значить повернути Донбас? Його можна повернути на різних умовах. Можна повернути Донбас російським, але для мене і багатьох українців повернути його таким абсолютно неприйнятно», - зазначив політик. До речі, обіцянка глави держави за рік повернути Донбас - політична заява, яка не має нічого спільного з реальністю, а істотно в цій ситуації щось зміниться тільки в тому випадку, якщо Росія змінить характер дій, підкреслює завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук. «Тут якогось серйозного аналітичного підґрунтя, на жаль, немає, - ділиться він своїми думками з АСН. - Оскільки протилежна сторона, якщо ми граємо в шахи, грає «в Чапаєва». Тобто будь-які дії з боку України, які будуть носити раціональний характер, будуть натикатися на абсолютно ірраціональну поведінку нашого східного супротивника». Політолог переконаний, що рецептів виходу з нинішньої ситуації просто не існує. «Якщо зараз взятися за повернення Донбасу силовим методом, це ризик відкритої війни, - пояснив він. - Повертати Донбас якимось дипломатичним шляхом поки неможливо. Ми бачимо, як поводиться російська сторона на всіх переговорах: нехтує будь-якими домовленостями, навіть документи, скріплені високими підписами, для неї нічого не варті. Тому ситуація зараз патова. Як це не дивно, але вона більш вигідна Україні, ніж протилежній стороні. Бо, вичікуючи момент, Україна поступово набирає вагу. Це дозволить потім, коли ситуація з’ясується, досить швидко подолати кризу. А те, що вона все-таки з’ясується, і саме на нашу користь, сумнівів практично немає». Що найцікавіше, Олександр Дем'янчук зазначає, що зараз повертати Донбас сенсу просто немає. І перш за все через те, що його населення значною мірою налаштоване антиукраїнськи. З цим, за словами політолога, «треба погодитися, змиритися і починати роботу, яку у нас, на жаль, ніхто не провадить. У Міністерстві інформаційної політики, яке мало б це робити, і робити давно і активно, банально цим не займаються. Є невеликі проекти, які істотного ефекту не дають. А повертати Донбас зараз - це отримати на голову ще більше лихо, ніж є сьогодні».

Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
більше матеріалів




/-1,7270579338074-/ /-pc-/
Top