counter
Архів Повернутись назад 30 Червня 2016
30 Червня
Події За добу терористи 66 разів обстріляли позиції сил АТО Протягом минулої доби бойовики 66 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО. Про це повідомляє прес-центр штабу антитерористичної операції. Так, на донецькому напрямку під вогонь з важких мінометів, танків та самохідних артустановок потрапили українські позиції неподалік від Луганського. З важких мінометів бойовики били і по опорних пунктах у районі Новоселівки-2 і Березового. Біля Троїцького вони застосовували 122-мм артустановки. Захисників Авдіївки і шахти «Бутівка» ворог обстрілював з кулеметів та автоматичних гранатометів. Поруч із Кам'янкою били із зенітної установки. «На маріупольському напрямку укріплення біля Широкиного, Старогнатівки, Павлополя і Талаківки бойовики обстрілювали зі стрілецької зброї і гранатометів. Поруч із Новотроїцьким застосовували ще й міномети калібру 120 мм», - ідеться у повідомленні. Крім того, на луганському напрямку по опорних пунктах сил АТО біля Новозванівки ворог стріляв з автоматичних гранатометів і важких мінометів. Також вівся неприцільний вогонь з мінометів калібру 82 мм і 120 мм. З метою спровокувати українських військових на вогонь з самохідних артустановок 122 мм бойовики здійснили шість обстрілів.
Суспільство Розшифровка даних «чорних скриньок» підтвердила задимлення в кабіні єгипетського А320 Аналіз даних з параметричного самописця літака EgyptAir, який розбився у Середземному морі 19 травня, підтвердив, що на борту лайнера сталося задимлення. «Дані узгоджуються з показаннями системи ACARS про задимлення в туалеті і в районі розміщення бортової електроніки», - заявили в єгипетській комісії з розслідування аварії, пише Медуза. Експертам вдалося скопіювати всю інформацію з параметричного самописця. Друга «чорна скринька», що записувала переговори екіпажу, перебуває на ремонті у Франції. У комісії також повідомили, що під час огляду уламків передньої частини літака було знайдено сліди кіптяви і ознаки впливу високої температури. Літак A320 авіакомпанії EgyptAir, який виконував рейс Париж - Каїр, упав у Середземне море рано вранці 19 травня. На борту лайнера перебувало 66 осіб, ніхто з них не вижив.
Суспільство На Харківщині в таборі отруїлися 11 дітей У літньому таборі села Нижній Бурлук Харківської області 11 дітей було госпіталізовано з отруєнням. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області. Прокуратура почала розслідування. «Шевченківський відділ Ізюмської місцевої прокуратури процесуально керує кримінальним провадженням за ч. 1 ст. 137 КК України (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей). 29 червня 2016 року з позаміського закладу оздоровлення та відпочинку дітей у с. Нижній Бурлук госпіталізували 11 неповнолітніх у віці від 7 до 16 років з харчовою токсикоінфекцією. Одна дитина перебуває в обласній лікарні, решта 10 - в інфекційному відділенні Шевченківської центральної районної лікарні», - сказано у повідомленні. Стан дітей задовільний. Наразі проводиться санітарно-епідеміологічне обстеження дитячого табору.
За кордоном НАБУ і ФБР підписали меморандум про взаємодопомогу Національне антикорупційне бюро України та Федеральне бюро розслідувань США поглиблять свою співпрацю. Про це сказано в повідомленні прес-служби НАБУ. Два відомства співпрацюватимуть щодо розслідування корупційних злочинів. «Для поглиблення співпраці НАБУ і ФБР (відділ по боротьбі з міжнародною корупцією) підписали меморандум про взаєморозуміння. Таким чином, правоохоронні органи паралельно проводитимуть розслідування, пов'язані з міжнародним відмиванням коштів, міжнародними засобами повернення активів, хабарництвом і корупцією високопоставлених посадових осіб України », - сказано в повідомленні. Директор НАБУ Артем Ситник розраховує на підтримку ФБР в оперативному отриманні інформації щодо поширення доларових потоків. Також він розраховує на обмін досвідом в організації оперативно-технічної роботи та роботи агентів під прикриттям, а також матеріально-технічному забезпеченні підрозділів НАБУ.
Суспільство Суд арештував рахунки Дмитра Табачника у «Сбербанку Росії» Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про арешт рахунку екс-міністра освіти України Дмитра Табачника у «Сбербанку». Про це йдеться в постанові суду, пише 112. Арешт накладено на кошти, дорогоцінні метали, наявні на банківських рахунках Табачника у «Сбербанку Росії». У клопотанні ГПУ кажуть, що Табачник перебуваючи на посаді міністра освіти й науки України, всупереч інтересам служби, використовуючи надані йому повноваження міністра, діючи за попередньою змовою з іншими посадовими особами міністерства, власниками і керівниками ТОВ «Ріотрейд», ТОВ «САН11», ТОВ «Видавничий дім «Прадес», ТОВ «БК «Артбуд» і ТОВ «УкрБудМенеджмент», у період з 2011-го по 2013 роки заволодів майном, яке було на балансі державних підприємств, що перебувають у сфері управління Міністерства освіти, загальною вартістю понад 35 млн грн., а саме: нежитловими приміщеннями в будівлі ДП «Інфоресурс» МОН України вартістю майже 13 млн грн. і в будівлі ДП «Об'єднання з торгівлі та постачання» МОН вартістю понад 22 млн грн.
Суспільство оформление ленты  З'явилося відео допиту вісьмох затриманих біля Широкиного бойовиків (відео) Восьмеро бойовиків терористичної організації «ДНР», затримані українськими військовими під Маріуполем, дають свідчення слідчим. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, зловмисники приєдналися до терористів з метою підзаробити. «Їм обіцяли зарплату в 15 тисяч російських рублів. До одного з угруповань їх відібрав ватажок - громадянин РФ на прізвисько Шаман. Поряд із Шаманом постійно перебуває радник - кадровий російський військовий. Командир підрозділу, де перебували затримані, - російський Льоха Пітерський, майор російської поліції, є досвід бойових дій у Чечні», - йдеться у повідомленні. У СБУ зазначили, що відповідно до завдання російських кураторів, поблизу н.п. Ленінське бойовики спостерігали за особовим складом, технікою та переміщенням підрозділів Збройних сил України для підготовки провокацій проти української армії. «Вони намагалися замінувати територію поблизу н.п. Широкине протипіхотними мінами, забороненими Женевською конвенцією, і мали наказ відкривати вогонь на ураження в разі викриття їхнього спостережного пункту», - зазначили в СБУ. У рамках кримінального провадження проводяться слідчі дії.
За кордоном Поліція затримала 13 осіб за підозрою в причетності до теракту в аеропорту Стамбула Поліція Туреччини затримала в Стамбулі 13 осіб за підозрою в причетності до теракту в аеропорту імені Ататюрка. Як пише ТАСС, серед затриманих троє іноземців. «Рейди відбулися одночасно за 16 адресами проживання підозрюваних», - йдеться у повідомленні. Читайте також: Зросла кількість потерпілих українців під час теракту в Туреччині Раніше турецька поліція здійснила рейди з виявлення осередків терористичного угруповання «Ісламська держава». Рейди було проведено у трьох районах Стамбула і трьох районах Ізміра (егейське узбережжя Туреччини) і здійснювалися підрозділами з боротьби з тероризмом спільно зі спецназом. Усі затримання було здійснено в Ізмірі, підозрювані можуть бути причетними до фінансування, вербуванні бойовиків і надання логістичної підтримки ІД.
Політика НАБУ і поліція проводять велику операцію: затримано в.о. головного санітарного лікаря України У робочому кабінеті затримано виконуючого обов'язки головного санітарного лікаря України Святослава Протаса з начальником департаменту Санітарної служби України Чепурним. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, наразі по всій країні здійснюються обшуки, допитують 19 головних санітарних лікарів областей, частину з яких також буде затримано. «Група чиновників на чолі з Протасом розробила і впровадила злочинну схему з розкрадання великої суми бюджетних коштів. На переведенні в готівку та одержанні першого ж траншу викрадених коштів (400 тисяч гривень) учасників афери було затримано. Спільна операція проводилася й розроблялася Нацполіцією і НАБУ. Чудовий приклад скоординованих спільних дій!» - написав Аваков. Він також зазначив, що Протаса було затримано у власному кабінеті як організатора розкрадань. «Він діяв цинічно - попередньо змовившись про те, як і за якими правилами викрадатися і відмиватися бюджетні гроші. Всім довели правило і «обов'язки» - і всі погодилися брати участь в афері, і лише один (!) сказав «ні». Оперативниками НАБУ і Нацполіції за час спостереження задокументовано 11 фактів вимагання та одержання Протасом від підлеглих хабарів», - додав міністр.
оформление ленты  Блог: 
Політика Володимир Цибулько Заяви Савченко - це тестування настроїв суспільства Переговори з бойовиками не обов'язково мають вестися на рівні державних чиновників. Цілком прийнятно, якщо це роблять активісти, міжнародні посередники. Безпосередньо держава переговори з бойовикам не веде, тому заяви Надії Савченко можна розглядати як спробу «намацати» суспільні настрої. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «У контактну групу не обов'язково мають входити державні чиновники. Це може бути контактна група з посередників міжнародних. Варто зазначити, що в Мінську росіяни намагаються нав'язати донецьких бандитів як парламентерів. Українська контактна група раніше складалася з народного депутата Геращенко, тепер вона вже заступник голови ВР, тому статус української групи став вагомішим. Але все одно керівником цієї групи є Леонід Кучма, тому можна сказати, що держава може використовувати як переговірників певні ініціативні групи, але не вести безпосередньо переговори з бандитами як держава, бо це суперечить міжнародній практиці», - розповів політолог. На його думку, заяви Савченко - це тестування суспільних настроїв. «Заяви робляться, щоб подивитися, раптом громадяни скажуть: «Цур її, ту війну, треба віддати Донбас». Це все тестування настроїв суспільства, але держава й українська влада на тестування не піддаються. У них досить чітка позиція, яка стосується відповідальності в першу чергу перед українськими громадянами, а в другу чергу - перед західними партнерами», - підсумував Цибулько.
Події Вчора бої поряд із Дебальцевим тривали близько десяти годин Бої в районі Дебальцевого тривали понад десять годин і були важкими, але не мали успіху - окупанти відступили в тил. Про це під час традиційного брифінгу повідомив речник АП з питань АТО Андрій Лисенко, пише 112. «Вчора різко загострилася обстановка на Світлодарській дузі. Одразу на світанку противник почав масований обстріл українських позицій з БМП, а потім з танків, мінометів і САУ. Вогонь противник коригував за допомогою БПЛА. Важкі бої на дорозі Бахмут - Дебальцеве між Луганським і Логвиновим тривали близько десяти годин, агресивні дії противника не мали успіху - окупанти з ганьбою і великими втратами відступили в тил», - сказав Андрій Лисенко. За його словами, ближче до вечора противник знову почав масовані обстріли з мінометів і гармат за лінією фронту Троїцьке - Луганське.
За кордоном Порошенко впевнений, що Brexit не стане перешкодою для євроінтеграції України Результати референдуму про вихід Великобританії з ЄС - Brexit - не завадять євроінтеграції України. Про це під час робочого візиту до Болгарії заявив Президент Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави. «Європейським прагненням України нічого не загрожує. У нас буде безвізовий режим з Євросоюзом. Ми завершимо процедуру ратифікації Угоди про асоціацію, розширимо секторальну співпрацю, імплементуємо Угоду про асоціацію і реформи, які кардинально змінять нашу країну», - сказав Президент. При цьому Порошенко зазначив, що Рубікон у напрямку Європейського союзу країна перейшла і жодні Brexit її не зупинять. Президент також зазначив, що «Brexit - це вибір народу Великобританії», але вже зараз у Британії відбуваються протести незгодних не лише в Північній Ірландії, Шотландії, а й у Лондоні. «Хтось вважає, що Brexit є руйнівним явищем. Я не з таких політиків. Навпаки, вважаю, що Brexit - це виклик Європейському союзу. ЄС після Brexit, я впевнений, стане сильнішим, мобілізованішим. Знайде гідну відповідь на тези безвідповідальних популістів», - зазначив Президент.
За кордоном Медведєв доручив розпочати процес скасування санкцій проти Туреччини Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв дав доручення розпочати поетапний процес скасування санкцій щодо Туреччини. Про це він заявив під час засідання уряду. «Дав доручення уряду опрацювати рішення про відновлення торговельної співпраці з Туреччиною, про зняття низки обмежень. Ці обмеження стосувалися діяльності турецьких компаній, постачання до Росії низки турецьких товарів, послуг. Було введено заборону на чартерні перевезення та низку інших заходів», - сказав Медведєв. За його словами, потрібно підготувати пропозиції щодо зміни відповідних рішень, тобто і коригування указу, і постанови уряду. «Діятимемо поетапно. Тут необхідно, з одного боку, скасовувати ці обмеження з урахуванням поліпшення загальнополітичного фону, але, звичайно, не на шкоду російським виробникам і тим партнерам, які вже зайняли вивільнені ніші російського ринку», - сказав він.
Суспільство На блокпосту «Майорськ» затримано бойовика з багатим «послужним списком» На блокпосту «Майорськ», у районі проведення антитерористичної операції, затримано бойовика, який намагався потрапити на підконтрольну Україні територію. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, у серпні 2014 року зловмисник добровільно приєднався до терористів угруповання «Кальміус», супроводжував псевдогуманітарні вантажі з Російської Федерації. «Згодом бойовика було призначено на посаду заступника командира роти спецпризначення одного з бандформувань, він брав участь у боях поблизу митного терміналу донецького аеропорту і Мар'їнки. Також терорист встиг «попрацювати» охоронцем «генеральної прокуратури «ДНР», - йдеться в повідомленні. Під час огляду речей затриманого правоохоронці вилучили його український паспорт, ідентифікаційний код, телефон, ноутбук, дві радіостанції та посвідчення про приналежність до одного з угруповань терористів із зазначенням звання «лейтенант». Зловмиснику оголошено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
Суспільство У Київській області поліцейський попався на хабарі у півтори тисячі доларів Працівники прокуратури Київської області спільно зі співробітниками Національної поліції та СБУ на хабарі затримали начальника слідчого відділу одного з відділень Головного управління Національної поліції в Київській області. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Київської області. Поліцейський вимагав та одержав від громадянина 1,5 тисячі доларів США неправомірної вигоди за непритягнення фізичної особи до кримінальної відповідальності. «Правопорушника затримано після одержання зазначених коштів за підозрою у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України», - йдеться в повідомленні. Наразі здійснюється комплекс слідчих і розшукових дій з метою встановлення всіх обставин скоєного кримінального злочину, а також вирішується питання про обрання затриманій особі запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.
Суспільство оформление ленты  На хабарі погоріли три чиновники Харківської міськради Сьогодні в Харкові було затримано трьох чиновників міської ради. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Антон Геращенко. За його словами, у своїх службових кабінетах, після одержання хабара в розмірі чотирьох тисяч доларів США, затримано: начальника відділу з питань житлово-комунального господарства, транспорту та зв'язку, юридичного департаменту Харківської міської ради та юриста того ж департаменту. «Підозрювані вимагали та одержали хабар за відмову від судового позову на визнання права власності на квартиру, стосовно якої було спірне питання щодо спадщини», - написав Геращенко. Він також зазначив, що Генеральна прокуратура зараз вивчає матеріали слідчо-оперативних розробок на предмет розширення кола підозрюваних щодо начальства затриманих сьогодні осіб, якщо для цього буде достатньо доказів.
Суспільство У НАБУ розповіли, в чому полягала корупційна схема у Санепідемслужбі Детективами Національного антикорупційного бюро України виявлено ​​корупційну схему керівництва Державної санітарно-епідеміологічної служби, метою якої було заволодіння бюджетними коштами під виглядом виділення премій до Дня медичного працівника України. Про це повідомляє прес-служба НАБУ. За інформацією правоохоронців, згідно із зазначеною схемою, керівник Держсанепідслужби України дав злочинну вказівку низці директорів відповідних державних обласних установ, відповідно до якої останнім та їхнім заступникам буде виплачено премію до Дня медичного працівника в розмірі двох місячних посадових окладів, один з яких зазначені особи можуть залишити собі, а інший мають передати йому. Читайте також: НАБУ і поліція проводять велику операцію: затримано в.о. головного санітарного лікаря України «У четвер, 30 червня, детективами здійснено 44 обшуки у 20 областях України, за результатами яких затримали двох керівників центрального апарату Державної санітарно-епідеміологічної служби України, які були організаторами злочинної схеми. Також вирішується питання про затримання низки керівників обласних установ, які брали у ній участь», - ідеться у повідомленні. У зв'язку з великою кількістю об'єктів у різних регіонах України, на яких проводилися слідчі дії, до участі у цих заходах було залучено працівників Департаменту захисту економіки Національної поліції України.
За кордоном Естонія видала Україні громадянина, підозрюваного у веденні бойових дій на боці бойовиків «ЛНР» У четвер, 30 червня, естонська влада видала Україні громадянина Естонії Володимира Полякова, якого офіційний Київ підозрює в бойових діях проти українських військових на території Луганської області. Про це повідомляє err.ee. Як заявила прес-секретар міністерства юстиції Естонії Марія-Еліза Туулік, наразі Поляков уже перебуває в Україні. «Полякова доправили в Україну з Таллінна літаком, передали українській владі і зараз він їде до Києва», - уточнила Туулік. Із клопотанням про видачу Полякова до Естонії 3 серпня минулого року звернулася Генеральна прокуратура України. Рішення про видачу Україні Володимира Полякова було прийнято торік у грудні. Чинності воно набуло 17 червня 2016 року. Згідно з озвученою в Естонії підозрою, 34-річний Поляков входив до терористичного об'єднання. З червня 2014 року, як стверджує прокуратура, він воював у Луганську і його околицях проти українських військових.
Суспільство «Це повна маячня»: Вокаліст групи Rammstein прокоментував фото із зображенням Путіна Розтиражовані на російських інтернет-сайтах фотографії соліста німецької групи Rammstein Тілля Ліндеманна в чорній футболці з портретом російського президента Володимира Путіна, піднятим вгору великим пальцем і золотим «айфоном» із зображенням Путіна виявилися фальшивками. Про це пише Инопресса із посиланням на німецький таблоїд Bild. Таким самим фейком виявилися нібито зроблені німецьким рокером після концерту в Москві заяви про те, що «в Німеччині навіть Ангела Меркель не може похвалитися такою популярністю, як Путін», а сам Путін подобається йому, бо «він жорсткий лідер, а не маріонетка, на відміну від багатьох». Також співакові приписали висловлювання про те, нібито він «вважає несправедливими політичні нападки на Росію». «Це повна маячня. Ми грали концерт у Москві 19 червня. Перед ним до мене підійшли друзі російського промоутера туру Еда Раднікорва і вручили мені цей телефон зі словами: «З найкращими побажаннями від Володимира Путіна», - розповів Ліндеманн. Після цього, за словами співака, «вони запитали мене, як мені сподобалася Москва». «Я підняв великий палець угору і сказав, що Москва - чудове місто. От і все». Портрет Путіна на футболці Ліндеманна опинився, як зазначає видання, завдяки фотошопу. Як додає Bild, соліст Rammstein уже доручив своїм адвокатам вжити заходів для видалення цих картинок з інтернету. «Я - музикант і принципово не роблю жодних політичних заяв», - наголосив Ліндеманн.
Суспільство У КМДА розповіли, коли знесуть пам'ятник Щорсу Пам'ятник Миколі Щорсу, встановлений на бульварі Тараса Шевченка понад півстоліття тому, перебуває в переліку на демонтаж відповідно до законів про декомунізацію. Про це заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс, повідомляє прес-служба КМДА. «Пам'ятник Миколі Щорсу, безумовно, буде демонтовано і перенесено до майбутнього музею декомунізації, після його створення Київрадою. Однак поки що цей пам'ятник захищено законом. Згідно з чинною постановою Кабміну №928 від 3 вересня 2009 року, монумент внесено до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. Щойно Міністерство культури змінить статус пам'ятника - ми його демонтуємо», - запевнив Пліс. Він закликав громадськість утриматися від «вандального» знесення монумента і дочекатися цивілізованого демонтажу. У КМДА сподіваються, що всі формальності буде вирішено якомога швидше і до Дня Незалежності України пам'ятник перемістять з бульвару Тараса Шевченка.
оформление ленты  Блог: 
Політика Сергій Таран З усіх генеральних прокурорів у Луценка найбільше шансів передати гучні справи до суду З усіх генеральних прокурорів, які були після Революції гідності, у Юрія Луценка найбільше шансів довести гучні справи до суду. Але ефективність розслідувань залежатиме не лише від нього самого, а й від того, як він зможе запустити реформи в прокуратурі. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог Сергій Таран. «З огляду на його біографію, коли у нього була можливість розв’язати, напевно, всі свої довічні проблеми назавжди, він зробив дуже сильний вибір. Він пішов у в'язницю, але не поступився своїми принципами. Тому зараз у нього є шанси зробити все, як треба. Не хочу говорити наперед, але шанси є і це все залежить не лише від Луценка, а й від того, як він зможе провести реформу самої прокуратури. Бо всі ці справи все одно потрапляють в апарат прокуратури, нереформований і без кадрових ротацій. Там треба здійснювати дуже багато змін. Тому, скажімо так, з усіх генеральних прокурорів після Революції гідності у нього точно є найбільше шансів довести справи до кінця», - розповів політолог. Таран переконаний, що просто «красуватися» Луценку немає потреби й сенсу. Він міг отримати все, що необхідно, і в парламенті, але чомусь усе-таки пішов на посаду генпрокурора, до того ж ризикуючи знищити свій рейтинг. «Можна сказати, що у нього є мотивація. Мотивація довести справи до кінця. Гадаю, що якісь можуть і затягнути, бо за ними буде мало доказів. Це все тому, що вони починалися раніше - ще до того як Луценко прийшов. Показати кінцевий результат за всіма кримінальними провадженнями - важко. Втім, якщо Луценко покаже ефективність лише за кількома, то це все одно дасть людям надію, впевненість», - резюмував Таран.
Суспільство Генпрокуратура відправила до суду обвинувальний акт у справі командувача ЧФ РФ Вітка Головна військова прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування щодо командувача Чорноморського флоту РФ Олександра Вітка. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України. Вітку інкримінують злочини, передбачені ч. 3 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111 (підбурювання до державної зради), ч. 3 ст. 27, ст. 113 (організація диверсій), ч. 2 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 437 (підготовка, планування та ведення агресивної війни) КК України. Вітка звинувачують у тому, що в період з 20 лютого по 21 березня 2014 року він, будучи командувачем Чорноморського флоту РФ, перебуваючи на території АР Крим та Севастополя, виконуючи відведену йому вищим керівництвом РФ роль у загальному скоєнні особливо тяжких злочинів проти суверенітету і територіальної цілісності України на порушення вимог низки міжнародно-правових актів, організував і забезпечив скоєння підлеглими йому військовослужбовцями ЧФ РФ окупації території півострова Крим, пошкодження об'єктів, що мають важливе оборонне значення; особисто підбурював українських офіцерів до скоєння державної зради; спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України, що призвело до порушення територіальної цілісності України і завдання збитків у вигляді втрати всіх об'єктів державної власності загальною вартістю понад 1 трлн грн.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Дем'янчук Напередодні виборів гучні процеси значно прискоряться Чи буде доведено до кінця гучні провадження, які останнім часом масово відкриває ГПУ, залежить від того, чи тиснутиме на Президента Петра Порошенка Захід, а гарант у свою чергу - на Луценка. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук. «Однозначно сказати неможливо, чи будуть ефективними ці справи. Важко вгадати, які настрої у наших керівників. Те, що Луценко залежить від Порошенка - це очевидно. Багато чого залежатиме від того, наскільки на Порошенка тиснутиме Захід і, відповідно, наскільки Порошенко домагатиметься від Луценка результативних дій. Цілком можливо, що кілька справ буде доведено до логічного завершення - до суду, до вироку. Чи матиме це масовий характер? Скоріш за все, ні. Втім, за певних умов це може набути масового характеру. Це пов'язано зі зростанням імовірності того, що восени можуть бути дострокові парламентські вибори. І зараз основні політичні гравці намагатимуться показати себе непримиренними борцями з корупцією, за справедливість. Узагалі-то часто буває, що процес легше не починати, ніж потім його загальмувати, і, думаю, якщо він зараз почався, то потихеньку розширюватиметься», - розповів політолог. Дем'янчук зазначає, що тимчасові рамки, коли буде зрозумілий ефект проваджень, визначити важко. Він упевнений, що якщо буде прийнято рішення про дострокові парламентські вибори, процес із гучними справами набагато пришвидшиться. «Утім, процес прискориться за рахунок неякісної підготовки справ і багато з них можуть потім просто розвалитися в суді. Але, в усякому разі, ті скандали, які виникають із гучними іменами і постійно висвітлюються в пресі, - позитив, бо громадяни України взагалі-то зачекалися саме таких процесів. Гадаю, що громадянська активність може зрости, на період літа та відпусток вона послабшає, але з початком вересня це може бути справжній спалах», - зазначив експерт.
Суспільство оформление ленты  «Живі. Забуті. У полоні» До Адміністрації Президента прийшли родичі полонених військових та цивільних, утримуваних терористами на Донбасі. Вкотре вони розгорнули плакати з вимогою якомога скоріше звільнити їхніх синів, чоловіків і батьків. На швидку реакцію Президента, здається, ніхто вже не сподівається, багато хто хоче, щоб Україна в питанні звільнення була більш рішучою та наполегливою. Серед мітингувальників - дружина й сестра кіровоградських спецназівців Олександра Коренькова і Сергія Глондаря. Обидва перебувають у полоні бойовиків уже понад 500 днів. Потрапили туди 16 лютого 2015 року на виїзді з Дебальцевого. У дев'ятьох осіб було складне бойове завдання, вони потрапили в засідку. Двоє загинули, двох було тяжко поранено, п'ятеро потрапили в полон. З них звільнено двох, одному вдалося втекти, а старшина Сергій Глондар і молодший сержант Олександр Кореньков перебувають у полоні у Донецьку. У руках у жінок плакат із написом: «Живі. Забуті. У полоні» «Наші рідні живі, але забуті, - каже сестра Глондаря. - Після нашої нещодавньої акції в Кіровограді справа так і не зрушила з місця. Президент не відповів, Міжнародні організації також мовчать, місцева влада не реагує. Ми хочемо достукатися до органів влади України, аби ті почали діяти. «Ніхто, крім нас» - із таким гаслом ми приїхали до столиці з надією бути почутими. Ми вимагаємо, щоб було зроблено все для звільнення полонених бійців». На вулицю Банкову прийшли цілими родинами. Вікторія Пантюшенко, дружина полоненого танкіста Богдана Пантюшенка, приїхала з його батьком, матір'ю і двома племінниками. Маленькі хлопчики стоять поруч із дорослими. На них - білі футболки з написами: «Поверніть нашого дядька додому!» Мами полонених бійців раз у раз плачуть, щойно починають розповідати про своїх синів. Усі втомилися. Кажуть, терпіти більше несила. І ображаються на державу, адже їхні сини пішли захищати Україну, сказавши: «Якщо не я, то хто?» Але в офіційного Києва втішних новин для рідних заручників, схоже, немає. За результатами вчорашньої мінської зустрічі прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми, Дарка Оліфер сказала: «Звільнення заручників заблоковано». Про це говорить і глава Об'єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників і встановлення місцезнаходження безвісти зниклих при СБУ Юрій Качанов, який був присутній на Банковій. «Наша робота не зупиняється. Щодня ми щось робимо, - стверджує він. - За нашими даними, сьогодні заручниками є 111 осіб. Визначено формат обміну - «25 на 50». Ми сформували списки. Від тієї сторони теж їх отримали. Але звідти відповіді немає. Процес обміну, як уже всі говорять, лежить у політичній площині. З усіма такими питаннями треба звертатися до Москви. А Росія тисне на те, щоб обмін полоненими був у комплексі з децентралізацією, виборами, питанням про контроль на кордоні. І ми не можемо вирвати окремо питання обміну. Коли Ірина Геращенко повертається з Мінська, вона каже, що розмовляти з тією стороною - все одно, що спілкуватися зі стіною». За дві години після початку акції учасники мітингу вирішили піти до посольств Росії та США з вимогами посприяти у звільненні полонених. Лише кілька сімей залишилися на Банковій чекати зустрічі з народним депутатом Надією Савченко. І вона прийшла. Попросила дати можливість поговорити з родичами без журналістів. Без преси відбулася й зустріч з уповноваженим Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Іриною Геращенко.

Молодий місяць у Тельці 8 травня 2024 року: що категорично не можна робити в цей день
Молодий місяць у Тельці 8 травня 2024 року: що категорично не можна робити в цей день
Молодий місяць - час нових починань, і кожен знак зодіаку впливає на цей процес по-різному Коли молодик проход....
Гороскопи на 7 травня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Гороскопи на 7 травня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Завтра 7 травня 2024 року буде день, повний змін та можливостей, який подарує вам безліч нових перспектив Будь....
Аметист: властивості каменю та кому він підходить за Знаком Зодіаку
Аметист: властивості каменю та кому він підходить за Знаком Зодіаку
Кожен камінь-талісман має певний набір властивостей, які для одних людей можуть бути корисними, а для інших не....
Сучасні ворожіння: способи дізнатися про майбутнє в 21 столітті
Сучасні ворожіння: способи дізнатися про майбутнє в 21 столітті
Якщо ви коли-небудь ворожили, то, напевно, були впевнені, що той спосіб ворожіння, який ви обрали, має багатов....
10 слів, які приваблять щастя
10 слів, які приваблять щастя
Щоб досягти щастя в житті, зовсім не обов'язково докладати титанічних зусиль Головне — це налаштування
більше матеріалів




/-1,2975308895111-/ /-pc-/
Top