counter
Архів Повернутись назад 13 Травня 2016
13 Травня
Події Учора бойовики 10 разів обстрілювали позиції сил АТО Упродовж минулої доби зафіксовано 10 епізодів застосування бойовиками зброї проти українських військових. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, на Донецькому напрямі проросійські бандформування двічі обстрілювали українські позиції біля Авдіївки. При цьому противник застосовував гранатомети різних систем, стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети, міномети калібру 82 мм, а також заборонені Мінськими домовленостям 120-мм міномети. «На Луганщині бандити відкривали вогонь зі стрілецької зброї і підствольних гранатометів по наших укріпленнях у районі Степного і Новозванівки», - йдеться в повідомленні. Крім того, на Маріупольському напрямы бойовики пізно ввечері обстріляли з автоматичних станкових гранатометів один із опорних пунктів сил АТО біля Новотроїцького.
За кордоном США готові послабити збройне ембарго Лівії Влада США готова підтримати ослаблення введеного ООН збройного ембарго щодо Лівії з метою допомогти уряду країни боротися з терористами угруповання «Ісламська держава». Про це з посиланням на Agence France Press пише ТАСС. «Якщо лівійський уряд підготує докладний і зрозумілий список того, що він збирається використовувати в боротьбі з ІД, який також відповідатиме певним вимогам, то я думаю, що члени Ради Безпеки ООН ретельно розглянуть цей запит», - заявив представник адміністрації США. 26 лютого 2011 року РБ ООН прийняла резолюцію, яка передбачає введення ембарго на поставки зброї Лівії. Радбез періодично продовжує на рік дію санкцій щодо цієї країни, що включають в себе часткову заборону на ввезення зброї. Влада Лівії неодноразово зверталися з проханням зняти обмеження, однак через небезпеку безконтрольного поширення зброї по регіону прохання не отримувало підтримки.
Суспільство На Сумщині засудженим передавали опій у чорносливі У Сумській області засудженим жінка передавала опій, ховаючи його в чорносливі. Про це повідомили в прес-службі Департаменту комунікації Національної поліції України. «Правоохоронці отримали оперативну інформацію, що дружина одного із засуджених передає чоловікові в місця позбавлення волі наркотичні речовини. Жінка маскувала наркотики в продуктах харчування. Правопорушницю затримали під час чергової спроби передати наркотики для чоловіка і вилучили у неї пакет з чорносливом, в якому були замасковані «кульки» з опієм», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) КК України. Тепер жінці, яка передавала наркотики, загрожує до восьми років в'язниці.
Суспільство На Закарпатті виявили контрабанду понад 100 тисяч пачок сигарет На Закарпатті митники не допустили незаконного переміщення великої партії тютюнових виробів. Про це повідомили в прес-службі ГУ Державної фіскальної служби (ДФС) області. Сигарети намагалися провезти через пункт пропуску «Дякове». «Напередодні вночі на пункт пропуску в «червоний коридор» заїхав вантажний автомобіль MAN під керуванням громадянина Румунії. Транспортний засіб переміщався без вантажу. Під час спілкування з прикордонниками іноземець заявив, що нічого забороненого до вивозу з митної території України і прихованого від митного контролю не переміщує. В результаті здійснення поглибленого огляду транспортного засобу працівники митниці виявили приховані від митного контролю тютюнові вироби без акцизних марок торгової марки MARBLE в загальній кількості 101 тис. пачок. Сигарети були приховані між переднім бортом напівпричепа і спеціально встановленою металевою стінкою», - сказано в повідомленні. Водій сказав, що не знає, як сигарети опинилися в його авто.
Суспільство Через кордон на Луганщині намагалися провезти тонну меду Військовослужбовці відділу прикордонної служби «Мілове» Луганського загону затримали групу осіб, яка намагалася перемістити через державний кордон тонну меду. Про це повідомили в прес-службі ДСНС України. Прикордонники затримали трьох українців і п'ятьох росіян. «Інформацію про можливу протиправну діяльність прикордонники отримали напередодні. Тому було прийнято рішення направити додаткові прикордонні наряди на ймовірний напрямок руху порушників державного кордону. В результаті працівники Держприкордонслужби затримали автомобіль «ВАЗ» і трьох громадян України, які намагалися перемістити через кордон 23 поліетиленових мішки з медом вагою понад тонну. Крім того, прикордонники виявили і затримали п'ятьох громадян РФ, спільників українців, які незаконно перетнули кордон на вхід в Україну, щоб перемістити мед на територію Росії», - сказано в повідомленні. Зараз про цей факт поінформовано відповідні органи.
Суспільство Сайт «Миротворець» буде закрито Центр «Миротворець» в опублікованій заяві повідомив про закриття сайту проекту. У заяві зазначається, що таке рішення прийнято через реакцію, яку викликала публікація списку журналістів, акредитованих терористичною організацією «ДНР», а також вимоги уповноваженої з прав людини В. Лутковської, Євросоюзу і «антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Т. Поповою». «Зараз працівники Центру проводять архівування всієї наявної інформації, яка пізніше буде викладена у відкритий доступ так, що будь-хто зможе її завантажити і розгорнути локально на своєму комп'ютері», - йдеться в заяві. У заяві також висловлюється подяка силовим відомствам України за те, що вони користувалися системою виявлення проросійських бойовиків, російських шпигунів, «тим самим оберігаючи наш мир і спокій, а також усім, хто заради суспільного блага надсилав нам інформацію про сепаратистів, терористів, найманців та інших військових злочинців».
За кордоном оформление ленты  Індія готується до зустрічі української «Мрії» (відео) Український літак-гігант Ан-225 «Мрія», що приземлився вчора в міжнародному аеропорту Туркменбаші на технічну зупинку повинен вилетіти сьогодні для перельоту чергового відрізка шляху зі 120-тонним вантажем дорогою до Австралії. За планом виліт має відбутися сьогодні о 16:00 за місцевим часом. Наступна зупинка гордості українського авіапрому повинна відбутися в індійському аеропорту Хайдарабад (Hyderabad). Нагадаємо, що спостерігати за маршрутом руху Ан-225 можна на сайті flightradar24. Попередні відео посадки літака у празькому аеропорту, а також процес навантаження 120-тонного генератора можна подивитися за посиланнями: - Український Ан-225 «Мрія» вирушив у перший комерційний рейс до Австралії;   - У Празі почалося завантаження генератора на український Ан-225 «Мрія»;   - Закінчилося завантаження генератора на Ан-225 «Мрія»;   - Злет Ан-225 «Мрія» з аеропорту в Празі.  
Суспільство Українська армія прийняла на озброєння п'ять зразків військової техніки Від початку року ЗСУ взяли на озброєння п'ять зразків озброєння і військової техніки. Про це під час брифінгу повідомила начальник управління комунікацій Міністерства оборони Оксана Гаврилюк. Такі дані станом на сьогодні. «На сьогодні для ЗСУ закупили і поставили 3 тис. 122 зразки озброєння і військової техніки та 58 тис. боєприпасів. На озброєння взяли п'ять зразків озброєння і військової техніки», - сказала Гаврилюк. Вона зазначила, що, згідно з державним оборонним замовленням, цього року ЗСУ отримають понад шість тисяч одиниць озброєння і військової техніки та понад два мільйони боєприпасів. «Державні підприємства продовжують поставляти в Збройні сили України нове і модернізоване озброєння і військову техніку. Так, цього року на виконання державного оборонного замовлення і річного плану закупівель Міноборони вже уклало 95 контрактів і додаткову угоду на більш ніж 3 млрд грн», - сказала спікер.
Політика оформление ленты  Помста для Генпрокурора Троянд не було. Традицію вітати чоловіків квітами розірвали. Жаль, бо «бувалі» нагадали б Юрію Луценку ружі без шипів, які колись він дарував Юлії Тимошенко, як і «Термінатора», і «людину Президента». Та зловтіха тут недоречна. Луценко все ж очолив Генпрокуратуру. Секрет полішинеля «Інтригу» щодо призначення Луценка Генпрокурором тягли так, що можна було вже й подумати, що його кандидатура неправдива. Але все склалося, як гадалося. Та ще й зі швидкістю неймовірною: в один день проголосували зміни до закону, які дозволити людині без спецосвіти очолити прокуратуру, їх підписав Президент, і в газеті опублікували. Аплодуємо! З газетою взагалі анекдот. Не в тім, що вийшла скоріше, ніж повідомлення в інтернет-ЗМІ. А – у верстці! Сусідні статті заголовками пошановувача смішинок не тішили, зокрема, чого вартий «Щасливою вулицею… до кладовища». І у ньому щось є. Не варто навіть зупинятися на бутафорському блокуванні трибуни радикалами чи закритому від преси розгляді подання Порошенка на Луценка, навіть обговоренні його кандидатури з фразами «помсти не буде»… До призначення сталося чимало цікавого. Приміром, чимало нардепів відзначало «не для преси», що Луценко – тимчасова фігура в ГПУ. Що він має наробити галасу та прийняти низку рішень (хай і частіше керованих помстою та політичною доцільністю). А вже через короткий час після нього будь-хто може заїхати на білому коні в Генпрокуратуру і виглядати дуже навіть достойно. Говорили - балакали Окрім того, говорили, що за голоси за Луценка торгували багато. І недаремно в Україну прилетів сам Ігор Коломойський, який за лояльність «своїх» просив хоча б контроль за митницею. Чималі апетити, як говорять поза очі, були у Юлії Тимошенко. Нашептали на вушко, що хотіла Вона як мінімум, аби відділ «К» СБУ очолив Владислав Бухарєв. А як максимум - усю Службу безпеки для Андрія Кожемякіна. Та не склалося. Порошенко Василя Грицака не проміняв. Були розмови про намагання надати грошову допомогу або гарантування невідкриття чи анулювання справ. Правда? Хто його знає. Але щодо екс-регіоналів, схоже, якісь домовленості є. Адже під час представлення Юрія Віталійовича вони на нього не нападали, запитували навіть дуже лагідно (максимум про 2 травня в Одесі). Та й на Комітеті не брикали, проти не голосували. Людина Президента Сам Юрій Луценко публічно був дуже м’яким. Сказав, що й заступникам дасть шанс працювати і всіх прокурорських поганою мітлою гнати не буле (хіба тих, хто під закон про люстрацію підпаде). Ба більше, як працюватимуть гарно – підвищення зарплати їм доб’ється. Звісно, як і всі постмайданівські Генпрокурори, Луценко заклявся довести до кінця справи Майдану, покарати винуватих. А нардепу Сергію Мельничуку, який нажалівся, що рік прокуратура його не допитує, сказав, що і його, й інших почують. («Аналітичній службі новин» Мельничук повідомив, що вже у понеділок піде в ГПУ. Нагадаємо, раніше народний депутат України Сергій Мельничук заявляв, що фігурує у 24 епізодах, які об'єднанні в одне кримінальне провадження, відкрите Генеральною прокуратурою України). Ще цікаво, Юрій Віталійович акцентував, що справи Давіда Сакварелідзе та Віталія Шабуніна – сором для ГПУ. Їх мають вивчити, але як виявиться, що їх народила політична злість, то Луценко особисто вибачиться за систему. Думки вголос Луценко обіцяв ще багато чого. Та ось після його призначення далеко не всі коментарі можна надрукувати. Хвалебні оди – то одне. А ось реальні емоції були доволі різкими. Зокрема, в «Блоці Петра Порошенка» говорили, що аж тепер фракції кінець. Це не тому, що Луценко незамінний її лідер. Бо прямим керівником завжди був Порошенко через Ігоря Кононенка. А через те, що розкол поглиблюється, а виборами пахне все більше. Але публічно член БПП Олександр Черненко відзначив, що ще звучатиме багато політичних оцінок призначення Юрія Луценка Генпрокурором, що недоречно. «Думаю, найкращу оцінку цьому дасть час. Але у мене не політична, а виключно людська емоція. Волею випадку я опинився (через одного) сусідом Юрія Віталійовича по парламентскькій лаві. Це було чудове півторарічне сусідство, сповнене фірмових жартів, досвідчених порад, коротких і влучних книжкових рецензій та просто захоплюючих історій. Цього мені тепер не вистачатиме» - розповів він. У свою чергу представник Народного фронту Леонід Ємець додав, що не хоче, аби Луценко відмовлявся від помсти. «Усі мають отримати по заслугах. Хто робив добрі справи – подяку. Хто погані – покарання. Помста – лише назва для справедливості. Юрій Луценко не має забувати про помсту. Покараними мають бути ті, хто раніше творив зло. І ті, хто відмовляється боротися за те, за що загинули люди», – зазначив він. Кредит довіри Яким Генпрокурором буде Луценко – покаже час. Він справді має шанс розворушити тихе і недоторкане кубло прокурорських. Кредиту довіри в нього нема. Очікують від нього більше бездумного виконання усіх побажань свого кума – Порошенка. Або ж – просто махання шашкою. Сам він каже, що буде справедливим і незаангажованим політично. Хто має рацію? Скоро побачимо.
Політика Делегація політиків з Італії приїхала до окупованого Криму Делегація італійських парламентаріїв прибула до окупованого Росією Криму з триденним візитом. Як пише РИА Новости, гості півострова планують відвідати Севастополь, Ялту, Сімферополь, а також провести зустрічі з «керівниками суб'єктів Кримського федерального округу». Сенатори Бартоломео Пепе, Паола Де Пін і Івана Сімеоні, член палати депутатів Нікола Чірачі, член обласної ради Тоскани Габріеле Сані, а також екс-депутат Європарламенту Джульєтто К'єза поклали квіти до меморіалу, присвяченому пам'яті загиблих у Кримській війні солдатів Сардинського королівства. «Це дружній візит, його мета ознайомча, бо у нас інформації дуже мало. Наші представники повинні знати, як насправді виглядає ситуація в Криму, оскільки ми знаємо, що після приєднання Криму до Росії були застосовані санкції щодо населення. Це, так би мовити, перша ластівка. У нас в Італії пишуть і показують, що тут трагічна ситуація, а ми сподіваємося побачити все на власні очі», - розповів Джульєтто К'єза.
оформление ленты  Блог: 
Політика Леонід Ємець Повернути довіру до ГПУ може ефективна робота з реальними результатами Повернути довіру до Генеральної прокуратури може швидка ефективна робота з реальними результатами. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат України від «Народного Фронту» Леонід Ємець. На прохання спрогнозувати, скільки часу Юрій Луценко може втриматися на посаді Генерального прокурора, Ємець сказав, що це важко зробити. «Не беруся прогнозувати. У нього особисто кредиту довіри немає. До того ж до всієї прокуратурі є величезна недовіра. Змінити це на краще може тільки диво у вигляді надзвичайно ефективної роботи і швидкого результату», - підкреслив він. Ємець переконаний, що Юрій Луценко має шанси виконати обіцянки, довести до кінця справи Майдану і не допустити реваншу старої системи і нівелювання цінностей, за які загинули люди.
Суспільство НАБУ провело в Тернопільській області спецоперацію, затримано сімох осіб 12 травня в результаті вжитих детективами НАБУ заходів затримано трьох працівників органів прокуратури Тернопільської області за підозрою в одержанні неправомірної вигоди в розмірі понад 300 тисяч гривень. Про це повідомляє прес-служба НАБУ. Двом із них - керівнику місцевої прокуратури та одному з керівників обласної - повідомлено про підозру і вже обрано щодо них запобіжні заходи. Одному - у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 507 тис. грн, іншому - цілодобовий домашній арешт. Третій підозрюваний, який переховувався від слідства, був затриманий у Тернополі. Таким чином, в результаті спецоперації на Тернопільщині затримано чотирьох працівників органів прокуратури, двох керівників слідчих підрозділів Національної поліції і адвоката-посередника. «Схеми, подібні тій, яка діяла в Тернопільській області, працюють у всіх регіонах України. У них задіяні працівники різних правоохоронних органів, проте провідну роль завдяки своєму процесуальному статусу відіграють працівники органів прокуратури», - зазначив директор Бюро Артем Ситник.
Суспільство СБУ ліквідувала мережу контрабанди і збуту психотропів У Хмельницькому ліквідовано канал контрабанди і збуту психотропних речовин. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, сибутрамін контрабандно переправлявся в Україну з Азії і реалізовувався оптом під виглядом засобів для схуднення. Крім контрабанди психотропних препаратів, ділки імпортували різні харчові добавки для схуднення, потенції, поліпшення самопочуття тощо. «Вони фасувалися на території обласного центру без дозвільних документів і пакувалися в коробки відомих брендів. Потім харчові добавки продавалися через Інтернет в Україні і сусідніх країнах», - йдеться в повідомленні. Під час обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників значну кількість готової продукції, яка, за попередніми висновками, містить у своєму складі сибутрамін, різні харчові добавки, обладнання для їхнього фасування й упаковки. Вилучені предмети і речовини направлені на експертизу, за результатами якої членів злочинного угруповання буде притягнуто до кримінальної відповідальності.
Суспільство Заступник Стеця проти закриття «Миротворця» Заступник міністра інформаційної політики України Тетяна Попова виступає проти закриття сайту «Миротворець». Про це сама чиновниця написала в Facebook. «Я проти закриття проекту «Миротворець». Завжди, до ситуації зі списком журналістів, вважала його корисним і ефективним для України. Єдине, що я у них просила останні три дні, прибрати списки журналістів. Бо це шкодить інтересам України», - написала в соцмережі Попова. Нагадаємо, що раніше «Миротворець» повідомив про своє закриття після публікації особистих даних журналістів, які отримували акредитацію в «ДНР» і «ЛНР». «Беручи до уваги реакцію, яку викликала публікація списку журналістів, акредитованих терористичною організацією «ДНР», вимоги уповноваженого з прав людини В.Лутковської, а також вічно заклопотаного Євросоюзу, а також антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Т.Поповою, Центр «Миротворець» прийняв непросте рішення про закриття сайту», - сказано в заяві ресурсу.
За кордоном Україна і Туреччина тісніше співпрацюватимуть в оборонній сфері Україна і Туреччина розроблять спільний план щодо поглиблення співпраці в оборонній сфері. Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр оборони Степан Полторак. «Зустрівся з міністром національної оборони Турецької Республіки Ісметом Їлмазом. Під час зустрічі ознайомив колегу з поточною ситуацією в зоні проведення антитерористичної операції, обговорили питання щодо реформування Міністерства оборони та Збройних сил України, а також про розширення співпраці між оборонними відомствами наших країн. Домовилися розробити спільний план дій щодо поглиблення співробітництва в оборонній сфері з питань військово-технічного співробітництва, логістичного забезпечення, підготовки особового складу, військово-промислового комплексу, а також про спільні дії в басейні Чорного моря», - зазначив Полторак. За його словами, відповідні документи планується підписати під час наступної зустрічі двох міністрів.
Політика РФ поки не планує міняти ГРУшників на Савченко Євгенія Єрофєєва та Олександра Александрова не обмінюватимуть на льотчицю Надію Савченко або когось іще з українців, які відбувають покарання в Росії. Про це пише РИА Новости з посиланням на джерело в правоохоронних органах. Раніше повідомлялося, що російський Мін'юст розглядає запити, що надійшли з Києва, про повернення на батьківщину ряду громадян України, які відбувають покарання в Росії. Зокрема, йшлося про Савченко та Олега Сенцова. Відповідно до одного зі сценаріїв, їх могли б обміняти на Єрофєєва і Александрова, яких суд у Києві визнав винними в тероризмі і засудив до 14 років колонії. За словами джерела, папери про видачу Єрофєєва і Александрова досі не надійшли до Москви, і російський Мін'юст поки розглядає лише питання про повернення українців. «Кожна процедура проходить самостійно», - сказав співрозмовник агентства. Він зазначив, що при необхідності процедури можна синхронізувати, але поки таке завдання не ставиться. «Все йде в звичайному робочому порядку, без прив'язки до розвитку ситуації з росіянами в Україні», - додало джерело.
Суспільство Бойовика «ЛНР» посадили менше ніж на два з половиною роки Лисичанський міський суд визнав винним бойовика ОЗУ «Привид» терористичної організації «ЛНР». Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, бойовика було затримано в лютому 2015 року. Під час досудового слідства встановлено, що в травні-липні 2014 року терорист входив до складу т.зв. батальйону «Привид». Він зі зброєю в руках чергував на блокпостах бойовиків в окупованому Лисичанську. «Після звільнення міста силами антитерористичної операції бойовик за вказівкою ватажків залишився на підконтрольній українській владі території. Він отримував завдання безпосередньо від керівника т.зв. розвідувальної групи батальйону «Привид» на прізвисько «Багіра». Бойовик передавав інформацію про патріотично налаштованих жителів Лисичанського району, дислокацію і маршрути пересування сил антитерористичної операції», - йдеться в повідомленні. Суд визнав бойовика винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України, і засудив до двох років і чотирьох місяців позбавлення волі.
оформление ленты  Блог: 
Політика Сергій Власенко Порошенко втретє залишився генпрокурором Юрій Луценко - хороша людина, але він не Генпрокурор. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко. «Петро Олексійович втретє залишився генпрокурором», - сказав він, коментуючи призначення Луценка. «Юрій Луценко, можливо, - непогана людина. Я ставлюся з повагою до тих рішень і дій, які він приймав у 2011-13 рр. Але це точно не Генеральний прокурор», - додав він. Власенко наполягає, що очолювати Генеральну прокуратуру має людина з великим досвідом юридичної роботи і глибокими знаннями. «Не потрібен там черговий комісар, матрос Желєзняк, який щось робитиме, щось - ні. Ми й надалі не зможемо нікого притягнути до відповідальності. Замість тихої, спокійної, виваженої роботи ГПУ буде піар», - підсумував Власенко.
За кордоном оформление ленты  Ан-225 «Мрія» приземлився в індійському аеропорту Хайдарабад (відео) Як повідомляє індійська телекомпанія NDTV, український літак Ан-225 «Мрія», зробивши виліт з аеропорту Туркменбаші, успішно приземлився в Індії. Тим самим він завершив серію технічних посадок дорогою до Австралії, куди він повинен доставити генератор з супутнім обладнанням, загальна вага якого складає 130 тонн. Нагадаємо, що 10 травня Ан-225 «Мрія» вилетів із Києва для здійснення першого комерційного рейсу в Австралію. Спостерігати за маршрутом руху Ан-225 можна на сайті flightradar24. Попередні відео посадки літака у празькому аеропорту, а також процес завантаження 120-тонного генератора можна подивитися на нашому сайті за посиланнями: - Український Ан-225 «Мрія» відправився в перший комерційний рейс до Австралії; - У Празі почалося вантаження генератора на український Ан-225 «Мрія»; - Закінчилася навантаження генератора на Ан-225 «Мрія»; - Зліт Ан-225 «Мрія» з аеропорту в Празі; - Індія готується до зустрічі української «Мрії».
оформление ленты  Блог: 
Політика Василь Горбач Провал Луценка в ГПУ означатиме кінець його політичної кар'єри Призначення Юрія Луценка - цілком політичне. В умовах розвиненої демократії такого не повинно було б відбутися, але на цьому етапі і відповідно до політичного моменту призначення абсолютно адекватне. На руку може зіграти саме те, що Луценко - політик і в разі його провалу в ГПУ це фактично буде кінець його політичної кар'єри, тому він намагатиметься проводити зміни і буде нести відповідальність. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. «Призначення Генерального прокурора - це кадрове питання, і це пов'язано з новою коаліцією, новим урядом. У переговорах між БПП і Народним фронтом щодо уряду обговорювалася і прокуратура. Інша справа - як це було процедурно зроблено. Прокуратура відставала на кілька тижнів від формування уряду. Це призначення - однозначно політичне, але, на мою думку, воно адекватне тому часу і політичному моменту. У нормальній, стабільній ситуації, у розвиненій демократії таких речей бути б не могло. Але в нашій ситуації - це, мабуть, єдиний вихід, який був у Президента, інших варіантів у нього просто не було. Чи буде від цього користь? Сподіваюся, що так. Сподіваюся на те, що саме стороння людина з самостійною політичною вагою і своїм політичним іміджем, репутацією на цій посаді зробить усе можливе, щоб реформувати систему прокуратури. На превеликий жаль, прокуратура є закритою від суспільства, так само як суддівська система. В принципі реформу прокуратури не можна робити руками самих прокурорів. Луценко на цій посаді несе відповідальність за результат як публічний політик. Провал його роботи в прокуратурі означатиме фактично кінець його політичної кар'єри, і він це розуміє. Це вселяє певну надію, що результат його роботи буде більше позитивним, ніж негативним», - зазначив політолог. На думку Горбача, Луценко на посаді перебуватиме, як він сам говорив, максимум півтора року, можливо, два. Оскільки не завжди вдається провести швидко реформи. «Думаю, що Юрій Луценко буде розглядати цю посаду насамперед як можливість для свого нового політичного старту як самостійного політика в публічній сфері. На превеликий жаль, так швидко, як призначити Луценка, провести реформи не вдасться, навіть якщо Порошенко цього захоче. Реформи дійсно не можна провести за один день. Це не ухвалення закону, це зміни в самій структурі, це зміни ідей, управлінських процедур. Будь-яка реформа триває від року до п'яти», - підсумував експерт.
оформление ленты  Блог: 
Політика Тарас Чорновіл Новий Генпрокурор зможе переломити ситуацію завдяки своїй відчайдушності Призначення Юрія Луценка на посаду Генпрокурора - цілком адекватне. Адже всі питання виникають не навколо особистості Луценко, а щодо способу призначення. Крім того, ті, хто хотіли зірвати ухвалення закону, який дозволив йому стати головою ГПУ, мали на це власні інтереси, які суперечать інтересам країни в цілому. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політик Тарас Чорновіл. «Проблема з одним пунктом - неоднозначне призначення. Якби було спокійне голосування за закон, а рішення було б прийнято напередодні, то не було б жодних розбирань, було б усе нормально. Справа в тому, що найбільше галасу розгорілося не навколо власне персони Луценка, бо багато політиків говорять, що не мають нічого особисто проти нього. Адже піти проти людини, яка пройшла всі майдани і всюди була на передовій, за свою позицію відсиділа за Януковича - язик не повертається. Тому шукають спосіб інакше підняти скандал і шум. Найбільш проблемна точка - щодо останнього пункту закону про внесення змін до прокуратури, де була знято норму про необхідність профільної юридичної освіти. Ті, хто найбільше кричав про Сакварелідзе і про те, як там проти нього бореться Шокін, вони забули, що Сакварелідзе жорстко вимагав створення генеральної інспекції, яка може як незалежний орган чистити зсередини прокуратуру. В цьому законі зараз прийнятий цей пункт, і він фактично є єдиним механізмом, який дається в руки Луценка, щоб очистити прокуратуру», - розповів політик. Чорновіл відзначає, що з ухваленням закону продовжаться і конкурси на посади в органах прокуратури і під тиском самого ж Луценка може бути серйозна перетряска комісій. «Проти цього боролася Тимошенко, Ляшко, Садовий. У кожного різні причини. У когось «чим гірше, тим краще», у когось російські гроші, у когось бажання, щоб прокуратура ніколи не змогла нічого розслідувати. Щоб прокуратура була настільки дискредитована, що будь-які слідчі дії щодо їхніх спонсорів були автоматично сприйняті як політичні переслідування. «Опозиційний блок», «Батьківщина», «Самопоміч» та радикали боролися, бо у них у всіх є спільні ознаки: вони мають зв'язки з Росією, всі колись працювали з російськими грошима. Ось і маємо опір закону. Юридична освіта не є панацеєю сама по собі. Ось я - юрист-міжнародник і міг би, напевно, очолити ГПУ, але я б не впорався з такою роботою. Міністр охорони здоров'я може не мати медичної освіти. Міністру освіти зовсім не обов'язково бути педагогом. Він повинен бути хорошим організатором цієї справи», - зазначив експерт. Також, на думку Чорновола, Луценко подужає посаду Генпрокурора завдяки своїм особистим якостям. «Це призначення адекватне, бо він відчайдушний, він може рубати з плеча, він показав це, коли намагався змінити ситуацію в МВС. Думаю, він зможе переломити ситуацію завдяки своїй відчайдушності. Але мені здається, що в такій системі це потрібно. Я давно його знаю, його всі позитивні і негативні сторони. Він учора заявив, що не збирається на цьому посту довго затримуватися, але він збирається реформувати прокуратуру. І, по суті, демонтувати. Це правда. Йдеться про два - два з половиною роки, за які Генпрокуратура має остаточно втратити право на слідство і передати його Державному бюро розслідувань, повністю завершити старі справи, які не передаються в НАБУ. Прокуратуру треба скоротити разів у п'ять, і щоб вона була як департамент юстиції. Думаю, він зможе це зробити. Заяви, що він буде виконувати волю Президента для відкриття або закриття справ, - це брехня. Адже нові справи, які стосуються оточення Президента, повинні розслідуватися НАБУ, а старих справ немає. Варто зазначити, що прокуратура не має права відкривати нові справи, а може тільки розслідувати старі. Луценко не зможе виконувати замовлення Президента, бо такого роду справи належать до компетенції НАБУ, а не прокуратури», - підсумував політик.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,0876998901367-/ /-pc-/
Top